Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

…συνωστισμός περικοπών


ΠΗΓΗ:kafeneio-gr.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ από τον Ιταλό που τον έκαναν συνέταιρο του ΟΠΑΠ!



Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του «χρυσού» συνεταιρισμού μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Lottomatica για το ιντερνετικό στοίχημα, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Marco Sala, δηλώνει ότι η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ δεν απαιτεί καμία επένδυση από την μεριά της ιταλικής εταιρείας!
Σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να βγει από την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες της και διαθέτοντας προς αποκρατικοποίηση πλήθος δημοσίων οργανισμών προκειμένου να αντλήσει έσοδα από ξένους επενδυτές, πρόκληση αποτελούν οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Lottomatica κατά την τηλεδιάσκεψη της 26ης Ιουλίου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας ότι δεν τον απασχολεί μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ διότι η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ δεν απαιτεί εκ μέρους της εταιρείας του την καταβολή οποιασδήποτε επένδυσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με την Τρόικα



Συναντηθήκαμε σήμερα με το υψηλό κλιμάκιο της Τρόικα και συζητήσαμε μαζί τους για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πρόγραμμα το οποίο έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα: ότι διαφωνούμε σε όλα. 
Το πρόγραμμά τους είναι πρόγραμμα το οποίο μας έχει καταστρέψει σπρώχνοντας στην ύφεση στην ελληνική οικονομία και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία με πρώτο αυτό της διόγκωσης της ανεργίας. 
Οι κύριοι της Τρόικα ήρθαν στην Ελλάδα ως γιατροί, έδιναν το φάρμακο που θα σώσει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, αλλά αποδείχτηκαν τσαρλατάνοι, κομπογιαννίτες που έδιναν ματζούνι που κατέστρεψε και σκότωσε την ελληνική οικονομία και είχε δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. 
Αν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και έπρεπε να αξιολογηθούν είναι σίγουρο ότι θα είχαν απολυθεί. 
Η επιμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη σπρωξιά στην ύφεση την ελληνική οικονομία και θα διευρύνει τα προβλήματα. 
Είναι μια πολιτική καταστροφική που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αποδεχθεί. 
Πολύ φοβούμαστε όμως ότι οι ορέξεις των δανειστών είναι πάρα πολύ ισχυρές και πάρα πολύ απαιτητικές. Γι΄αυτό το λόγο εμείς θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μας. Τις παρεμβάσεις στα διεθνή δικαστήρια, στα ελληνικά δικαστήρια, προσπαθώντας να ανακόψουμε και να ακυρώσουμε αυτό το κύμα της επίθεσης. 
Και ένα τελευταίο. Κυβέρνηση και Τρόικα μας λένε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες. Το ερώτημα είναι γιατί. Εμείς για το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι για να αποκαταστήσουμε τον κατώτερο μισθό και την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας.
Αυτοί θα αποδεχτούν την οποιαδήποτε συμφωνία; 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άδεια για Γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα Πήρε η Total E&P Bulgaria



Την έκδοση άδειας αναζήτησης και εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αέριου στο οικόπεδο Khan Asparuh 1-21, έκτασης 15.000 χλμ ², στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας.
Η άδεια εκδίδεται για την Total E&P Bulgaria B.V, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό, σύμφωνα με το γραφείο τύπου της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Balkans.com
Η εταιρεία αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει πρόγραμμα εργασίας σύμφωνο με την προσφορά της και τις απαιτήσεις που καθορίζονταν στα έγγραφα του διαγωνισμού. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Παράθυρο ευκαιριών το LNG για Μυτιληναίο – ΜOH



Προχθές έφτασε στη Ρεβυθούσα ένα νέο φορτίο LNG 60 χιλιάδων κυβικών μέτρων, για λογαριασμό της εταιρείας M&M Gas, με την εταιρεία να έχει ήδη προγραμματίσει ένα ακόμη φορτίο το οποίο θα αφιχθεί στα μέσα Αυγούστου και στο διάστημα 12 έως 15 του μήνα (85 χιλιάδες κυβικά). Πίσω από την άφιξη των δύο αυτών φορτίων, πάντως κρύβεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «στόρι» το οποίο αποτυπώνει τις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στις δραστηριότητες όλου του επιχειρηματικού φάσματος, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων ακόμη και για προφανείς επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Πιο συγκεκριμένα, τα δύο φορτία θα κατευθυνθούν για τις ανάγκες των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Protergia θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος, σε Βοιωτία και Κόρινθο (μετέχει και η ΜΟΗ). Με βάση τη διακύμανση των διεθνών τιμών του LNG, οι άνθρωποι των δύο εταιρειών το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος: να αγοράσουν φορτία τα οποία πληρώνονται στους προμηθευτές cash, δεσμεύοντας δικά τους κεφάλαια, με δεδομένο ότι από το τραπεζικό σύστημα έχει σηκώσει απαγορευτικό ή να συνεχίσουν να προμηθεύονται αέριο από τη ΔΕΠΑ. Λεπτομέρεια: οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα καταναλώσουν το αέριο πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος καθυστερεί δύο έως και τρεις μήνες την αποπληρωμή των παραγωγών, οι οποίοι έχουν με τη σειρά τους να πληρώσουν το βασικό τους προμηθευτή καυσίμου που είναι η ΔΕΠΑ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υδρογονάνθρακες: τον Οκτώβριο οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη



«Ξεκλείδωσε» η διαδικασία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τέσσερις από τις συνολικά οκτώ εταιρίες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον συμμετοχής τον περασμένο Μάρτιο. Τα ονόματά τους δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ με κάθε εταιρεία ξεχωριστά και τώρα αναμένονται οι απαντήσεις τους για μια σειρά ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η φάση η επιτροπή θα «βαθμολογήσει» τις υποψηφιότητες και θα υποβάλλει την τελική αναφορά της στην ηγεσία του υπουργείου, κάτι που αναμένεται το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου.
Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι η ανάθεση θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Ιόνιο και νότια Κρήτη αντιμετωπίζονται ως ενιαία περιοχή. Επιδίωξη είναι να την αναλάβει μία εταιρία, ώστε να έχουμε μια ενιαία γεωλογική ερμηνεία, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά η ανάθεση να γίνει σε δύο εταιρίες.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για το διαγωνισμό του open door και την ανάθεση ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα.
ΠΗΓΗ:econews.gr

Οσοι δουλεύουν βράδυ κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα - εγκεφαλικό


Οσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δουλεύουν τη μέρα, σύμφωνα με μία νέα καναδο-νορβηγική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα.



Από την μελέτη προκύπτει ότι το πρόβλημα αφορά γενικότερα, αν και σε μικρότερο βαθμό, όσους εργάζονται όχι μόνο το πρωί, αλλά σε ακανόνιστες ή εναλλασσόμενες βάρδιες.
Στο παρελθόν η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, η οποία μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού (κιρκαδιανό ρυθμό), έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση αίματος και διαβήτη. Οι ερευνητές συστήνουν στους εργαζόμενους να περιορίσουν, στο μέτρο που μπορούν, τη νυχτερινή εργασία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Χάκαμ του πανεπιστημίου Western στο Οντάριο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία από 34 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν μεγάλο δείγμα πληθυσμού (πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους) στο πλαίσιο μιας έρευνας που αποκαλείται μετα-ανάλυση.
Υπολόγισαν ότι η εργασία σε βάρδιες φαίνεται να αυξάνει, κατά μέσο όρο, κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και κατά 5% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όσοι εργάζονται κυρίως το βράδυ, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (κατά 41%),
Εκτίμησαν ότι σε μία αναπτυγμένη χώρα, όπου συχνά οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βάρδιες (π.χ. ένας στους τρεις εργαζόμενους στον Καναδά), το 7% των εμφραγμάτων και των περιστατικών στεφανιαίας νόσου, καθώς και σχεδόν το 2% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να συσχετισθούν με την εργασία σε βάρδιες. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εργασία σε βάρδιες δεν βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένη γενική θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.
Όπως είπε ο Χάκαμ, «οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, ιδίως τη νύχτα, βρίσκονται στο πόδι όλη τη μέρα και δεν έχουν αρκετή ξεκούραση. Το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε συνεχή ενεργοποίηση, πράγμα κακό για την παχυσαρκία ή την χοληστερόλη». Όπως είπε, οι εργαζόμενοι τη νύχτα πρέπει να έχουν το νου τους για πρόωρα συμπτώματα (υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο, αύξηση βάρους κ.α.), που μπορεί να δείχνουν ότι δημιουργείται καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Η νυχτερινή εργασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της όρεξης και της πέψης, εξάρτηση από ηρεμιστικά χάπια ή διεγερτικές ουσίες, μειωμένη εργασιακή απόδοση και αυξημένα λάθη στη δουλειά, με συνέπεια ακόμα και ατυχήματα. Οι ειδικοί συστήνουν σε εργοδότες και εργαζόμενους η νυχτερινή εργασία να μην είναι μόνιμη και οι εργαζόμενοι να έχουν κατά καιρούς την ευκαιρία να κοιμούνται κανονικά το βράδυ. 
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Προς συζήτηση η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο



Η κατάργηση του ήδη περικομμένου 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στους πολιτικούς αρχηγούς και θα εξετασθεί εκ νέου την προσεχή Δευτέρα.
Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ, ήτοι τα 500 ευρώ του Δώρου Χριστουγέννων, 250 ευρώ του Δώρου Πάσχα και 250 ευρώ του επιδόματος αδείας. Την ίδια στιγμή θα προέκυπτε ετήσιο όφελος 700 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύνταξη στα 67 και για τους προ του '93



Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι ένα από τα μέτρα που ήδη έχει παρουσιαστεί στην τρόικα η οποία το δέχεται, ενώ όλα δείχνουν πως το πράσινο φως θα ανάψει και από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Έχει υπολογιστεί πως για κάθε χρόνο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης τα Ταμεία έχουν όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Τα ελλείμματα είναι τεράστια, ειδικά μετά τις περικοπές και έτσι αναζητείται τρόπος ελάφρυνσης των Ταμείων.
Τα σχέδια που μελετώνται είναι δύο. Το ένα προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και για τους παλιούς ασφαλισμένους νωρίτερα από το 2015 όπως προβλέπει ο ήδη υπάρχον νόμος.
Ωστόσο φαντάζει πιο “δελεαστική” η παράταση κατά δύο χρόνια (κέρδη δηλαδή για τα Ταμεία ενός δισεκατομμυρίου) για όλους τους ασφαλισμένους παλαιούς και νέους. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ



Επισπεύδεται η υλοποίηση μέτρων που προορίζονταν για την επόμενη διετία. Προωθούνται περικοπές στα εφάπαξ μέχρι και 40% αλλά και δραστικές μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
«Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», σημείωνε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ήταν ξεκάθαροι απέναντί μας ότι θέλουν να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση τον Μάρτιο»
Όπως αναφέρει το «Έθνος» Την εφαρμογή από το φθινόπωρο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει απτά δείγματα γραφής στην τρόικα και να αποκρούσει τυχόν πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διόρθωση των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού.
Το σχέδιο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή:
περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους
δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Όπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο.
Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου ίσως και νωρίτερα θα έχουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Νέες εξοντωτικές περικοπές συντάξεων και κοινωνικών παροχών



Την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής η Κυβέρνηση τους βάζει για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο των περικοπών.
Οι αποφάσεις για νέες μειώσεις συντάξεων και κοινωνικών παροχών δεν είναι μόνο άδικες και αναποτελεσματικές αλλά δίνουν και τη χαριστική βολή σε όλους εκείνους που μέχρι σήμερα έχουν κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες.
Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σκέψη ή πρόταση για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και απαιτεί και διεκδικεί την άμεση αποκατάσταση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να αναζητά τις εύκολες λύσεις των περικοπών ώστε να γίνει αρεστή στην Τρόικα, θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας αποκαθιστώντας τις αδικίες του παρελθόντος. Μέτρα που να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το εφιαλτικό πρόβλημα της φτώχειας, της ανεργίας και της παρατεταμένης ύφεσης, που θα ενισχύουν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν αγωνιστικά να διεκδικούν την ανατροπή αυτών των πολιτικών και θα δώσουν δυναμική απάντηση με κάθε τρόπο, αλλά και στο Συλλαλητήριο το Σάββατο 8/9 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Κοινό μέτωπο ΔΕΗ με παραγωγούς φωτοβολταικών - Κόντρα με ανεξάρτητους παραγωγούς



Σφήνα στο συγκυριακό μέτωπο που έχουν συμπήξει η ΔΕΗ και οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, σε βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών, επιχειρεί ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των δεύτερων.
Αιτία της κόντρας αποτελεί η εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου, μέσω του οποίου και υπό προϋποθέσεις, οι ανεξάρτητες μονάδες λαμβάνουν από το σύστημα προκειμένου να καλύπτουν το σχετικά αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής λόγω χρήσης φυσικού αερίου.
Ο προσωρινός αυτός μηχανισμός, ο οποίος έχει συμφωνηθεί έως ότου εξομαλυνθεί - απελευθερωθεί πλήρως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με διάφορες αφορμές αξιοποιείται από τη ΔΕΗ ως υπαίτιος για μέρος των ζημιών της επιχείρησης, με επανειλημμένες αναφορές του επικεφαλής της επιχείρησης, ότι η εφαρμογή του το 2012, θα κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 250 εκατομμύρια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνάντηση Βρούτση με τους απεργούς της Χαλυβουργίας



Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα έχουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι οι απεργοί της Ελληνικής Χαλυβουργίας. 
Ο υπουργός έχει δηλώσει έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, «με ανοιχτό το εργοστάσιο και χωρίς αστυνομική παρουσία». Στόχος του υπουργείου είναι η εξεύρεση λύσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου. 
ΠΗΓΗ:.newsbeast.gr

Θύελλα αντιδράσεων για την είσοδο της Κίνας στη βορειοαμερικανική αγορά πετρελαίου



Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εμποδίσει την εξαγορά της καναδικής πετρελαϊκής εταιρείας Nexen, από την κινεζική κρατική εταιρεία πετρελαίου CNOOC, έως ότου η κυβέρνηση της Κίνας παρέχει «απτές δεσμεύσεις», που να εξασφαλίζουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες για την θα έχουν την ίδια δίκαιη μεταχείριση, όταν κάνουν επενδύσεις στην Κίνα.Αυτό ζήτησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ.
Ο Σούμερ, που είναι το νούμερο 3 των Δημοκρατικών στη Γερουσία και συχνός επικριτής της εμπορικής και νομισματικής πολιτικής της Κίνας, δήλωσε ότι η συμφωνία δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση μια καλή ευκαιρία, να θέσει την προ των ευθυνών του το Πεκίνο, για τις υποσχέσεις που έχει δώσει ως προς τη βελτίωση της πρόσβασης των αμερικανικών εταιρειών στην κινεζική αγορά. 
«Σας καλώ με σεβασμό, με την ιδιότητά σας ως προέδρου της επιτροπής για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), να αρνηθείτε την έγκριση της συναλλαγής αυτής, μέχρι η κινεζική κυβέρνηση να παράσχει απτές δεσμεύσεις για την εξασφάλιση αμοιβαίας μεταχείρισης των αμερικανικών εταιρειών», δήλωσε ο Σούμερ σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Μικρή Μείωση Κερδών για την Noble Energy το Β' Τρίμηνο του 2012



Ελαφρά υποχώρηση, κατά 0,7% σημείωσαν τα κέρδη δευτέρου τριμήνου του ομίλου εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου Noble Energy για το 2012. Αιτία της μείωσης είναι η αύξηση λειτουργικών δαπανών, μολονότι αυξήθηκε ο όγκος της παραγωγής. Επίσης, τα προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα, ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 
Ειδικότερα, η Noble Energy ανακοίνωσε, στη διάρκεια του τριμήνου, κέρδη 292 εκατ. δολαρίων ή 1,58 δολαρίων ανά μετοχή από τα 294 εκατ. δολάρια ή 1,61 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 15% στα 966 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες του ομίλου αυξήθηκαν 34%.
Ας σημειωθεί ότι η Noble πουλάει τα assets που δεν ανήκουν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων για να στρέψει τις κεφαλαιακές της δαπάνες σε περιοχές με υψηλότερες αποδόσεις, όπως είναι η οριζόντια εξόρυξη στις ΗΠΑ και τα offshore projects στον Κόλπο του Μεξικού, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Δυτική Αφρική.
Η ανακοίνωση, εκ μέρους της Noble, τον περασμένο Δεκέμβριο, της ανακάλυψης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, συμπλήρωσε μία σειρά επιτυχημένων εξορύξεων στην ευρύτερη Λεκάνη της Λεβαντίνης, στην Ανατλική Μεσόγειο. Η Noble, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, έχει προβεί σε ανακαλύψεις στα ανοιχτά του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας.
Τέλος, αναλυτές που είχαν πρόσφατα συμμετάσχει σε δημοσκόπηση της ThomsonReuters προέβλεπαν κέρδη 95 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 1 δισ. δολαρίων.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Mην σκοτώνετε τα κουνούπια...


 ΠΗΓΗ:sibilla-gr

Ισλαμική φρενίτιδα στη Τουρκία – Μετατρέπουν ιστορικές εκκλησίες σε τεμένη



Η τουρκική εφημερίδα CUMHURIYET γράφει ότι μετά την μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Προύσας, που είναι 700 ετών, σε τέμενος τώρα θα μετατραπεί και το μουσείο της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας που είναι από τα πιο ιστορικά κτήρια της Τραπεζούντας και είχε κατασκευαστεί το 13ο αι. από τον Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνό τον Α’. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Arınç, σχετικά με το θέμα είπε: «Τα τεμένη είναι χώροι προσευχής στο Θεό. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας είχε μετατραπεί σε μουσείο. Επί δικής μας εποχής δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Τα τεμένη είναι για προσευχή στο Θεό». Ο κ. Arınç υπενθύμισε ότι στο τέμενος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια δεν έγινε προσευχή επί 700 χρόνια και πρόσθεσε: «Στην εορτή των θυσιών πέρυσι ανοίξαμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια στο προσκύνημα. Η 2η χαρμόσυνη είδηση μας είθε να είναι το άνοιγμα στο προσκύνημα του τεμένους της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα». Στον παροξυσμό αυτό της ισλαμικής κυβέρνησης που μετατρέπει ακόμα και εκκλησίες που έχουν γίνει- παρανόμως- μουσεία σε τζαμιά, βρίσκει αντιδράσεις ακόμα και από Τούρκους, που ποντάρουν στον Θρησκευτικό τουρισμό Ελλήνων, Ρώσων, Αρμενίων κλπ για εμπορικούς λόγους: Ο έπαρχος της συνοικίας όπου βρίσκεται το τέμενος της Αγίας Σοφίας, κ. Zeki Baitar, αντιδρώντας είπε: «Θα αντιταχθούμε στην απόφαση αυτή. Το κτήριο αυτό εδώ και χρόνια άνοιξε προς τα έξω ως μουσείο. Τεμένη έχουμε, αλλά αυτά μένουν άδεια. Πρώτα ας γεμίσουμε τα τεμένη αυτά και αργότερα ο Arınç αν θέλει ας το κάνει τζαμί. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να παραμείνει μουσείο. Αν χρειαστεί θα ξεσηκωθούμε». Σημειώνεται από την τουρκική εφημερίδα ότι οι κάτοικοι τις περιοχής και οι καταστηματάρχες αντιτάχθηκαν και αυτοί στην απόφαση στην μετατροπή του μουσείου σε τζαμί και είπαν ότι αυτό θα καταφέρει χτύπημα στον τουρισμό της Τραπεζούντας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ