Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβά...

Απεργία (Μπέρτολτ Μπρεχτ) & Στη Διαδήλωση (Μανος Λοίζος)

Ερευνητές Πανεπιστήμιου Στάνφορντ: να λέμε κάτι για να λέμε, να βρίσκουμε και καμιά χρηματοδότηση.


Με την κορύφωση της υστερίας για την "κλιματική αλλαγή", το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ θέλησε να γίνει ο "σταυροφόρος της νέας θρησκείας", οπότε μοιραία το διέπραξε: εξέδωσε οδικούς χάρτες για το πώς 139 χώρες του πλανήτη θα μετασχηματίσουν το ενεργειακό τους μείγμα, ώστε να πετύχουν 100% (ή σχεδόν 100%) κάλυψη των αναγκών τους μέχρι το 2050 με άνεμο, νερό και ήλιο. Προσοχή, ΟΛΩΝ των αναγκών, όχι μόνο του ηλεκτρισμού, αλλά και των μεταφορών, θέρμανσης/ψύξης, βιομηχανίας, γεωργίας/δασοπονίας/αλιείας. Το "πόνημα", που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία έχει εκδοθεί ως draft-πρόχειρο, για να προλάβει τη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Παρίσι για το κλίμα, περιέχει βεβαίως αναλυτικούς αριθμούς για τις "πράσινες" θέσεις εργασίας που θέλει να δημιουργήσει, αλλά φυσικά δεν λέει κιχ για τις θέσεις εργασίας που θέλει να καταργήσει.

Καταρχήν η έκθεση διευκρινίζει πως έχει επιλέξει συγκριμένες τεχνολογίες, οι οποίες "βρέθηκαν παλαιότερα να μειώνουν περισσότερο τις επιπτώσεις στην υγεία και το κλίμα". Για τον ηλεκτρισμό επιλέγει αιολικά, ηλιοθερμικά, γεωθερμία, Φ/Β, παλιρροϊκά, κυματικά και υδροηλεκτρικά. Για τις μεταφορές, που θα είναι πλήρως ηλεκτροκίνητες, επιλέγει οχήματα με μπαταρίες και με κυψέλες υδρογόνου παραγόμενου από ηλεκτρόλυση. Τόσο τα φορτηγά όσο και τα πλοία θα είναι ηλεκτροκίνητα. Τα αεροπλάνα θα κινούνται με συνδυασμό μπαταριών και ηλεκτρολυτικού υδρογόνου. Ώριμες τεχνολογίες, που τις συναντούμε κάθε πρωί στο δρόμο μας. Ή μήπως όχι; 

Η θέρμανση/ψύξη θα είναι πλήρως ηλεκτρικές, με αντλίες θερμότητας και σε κάποιο ποσοστό με ηλεκτρικές αντιστάσεις. Πυρηνικά, κάρβουνο με σύστημα συγκράτησης & αποθήκευσης CO2, υγρά ή στερεά βιοκαύσιμα και φυσικό αέριο δεν λαμβάνονται υπόψη, επειδή όλα οδηγούν σε ...

Oι μεγαλύτεροι έμποροι πετρελαίου δεν αναμένουν ανάκαμψη των τιμών σύντομα

Oι μεγαλύτεροι έμποροι πετρελαίου δεν αναμένουν ανάκαμψη των τιμών σύντομα
Οι μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι έμποροι πετρελαίου ανέφερε πως οι προσφορές θα ξεπεράσουν τη ζήτηση και το 2016, ενώ οι τιμές μπορεί να μην ανακάμψουν μέχρι το 2017, κάτι που σηματοδοτεί ένα πρόβλημα για τις ενεργειακά πλούσιες χώρες, τη στιγμή που ο OPEC συγκεντρώνεται για να συζητήσει για την πολιτική παραγωγής...

Εφόσον η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο σημαντική γιατί καταρρέει η μεγαλύτερη εταιρία ηλιακής ενέργειας;

Εφόσον η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο σημαντική γιατί καταρρέει η μεγαλύτερη εταιρία ηλιακής ενέργειας;
O κόσμος προσπαθούσε να ανακάμψει από την χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Β' ΠΠ, και η Ισπανία βρισκόταν ένα βήμα πριν το bailout αλλά η Abengoa SA τα πήγαινε πολύ καλά.

Ο τότε Ισπανός βασιλιάς Juan Carlos ταξίδεψε στη Σεβίλλη τον Σεπτέμβριο του 2009 για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της εταιρίας. Τα επιθετικά αναπτυξιακά πλάνα βοήθησαν την Αbengoa να πουλήσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε ομόλογα μέσα σε λίγους μήνες. Μετά από λίγο, κέρδισε ένα εγγυημένο δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων για να χτίσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στην Αριζόνα.

Τα χρόνια που...

Από ανάκριση «γ΄ βαθμού» θα περάσουν 1 εκατ. πολίτες για το περιουσιολόγιο (πίνακες)

Αποτέλεσμα εικόνας για Από ανάκριση «γ΄ βαθμού» θα περάσουν 1 εκατ. πολίτες για το περιουσιολόγιο (πίνακες)
Από ανάκριση γ΄ βαθμού θα περάσουν το 2016 συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες (περίπου 300.000  υπόχρεοι μαζί με τις οικογένειές τους) καθώς θα υποβληθούν σε μία άκρως εξαντλητική διαδικασία προκειμένου να περάσουν από ψηφιακή «ακτινογραφία» όλα τα υπάρχοντά τους.
 Ουσιαστικά πρόκειται για μια «πρόβα» πριν την καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες το 2016.   Μέλη της κυβέρνησης, γενικοί γραμματείς, αιρετοί άρχοντες, εφοριακοί, ελεγκτές, αξιολογητές, υπάλληλοι υπουργείων, στελέχη ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, όλοι οι ένστολοι, δασάρχες, δημοσιογράφοι,  μέχρι και αθλητικοί παράγοντες, διαιτητές, παρατηρητές διατησίας και δεκάδες άλλοι κλάδοι που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Πολιτεία, θα πρέπει να συμπληρώσουν σχεδόν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά και όλες τις μεταβολές της περιουσίας τους κάθε χρόνο.
  
 Στο νέο σύστημα, με χιλιάδες κωδικούς και ειδικούς πίνακες, θα ...

ΤΟ ΕΚΕΔΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ «ΑΒΑΞ»

Site Logo

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής καταγγέλλει την εταιρεία καθαρισμού ΑΒΑΞ (TASK) που ως μειοδότρια εταιρία ανέλαβε να παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού στην εταιρεία ΕΛΠΕ.

Όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο μέλος μας των ΕΛΠΕ  -ΠΣΕΕΠ-, η εταιρεία αυτή συνάπτει με τους εργαζόμενούς της μεσαιωνικές συμβάσεις και έχει φασιστική συμπεριφορά προς αυτούς.

Επίσης, κοινοποιήθηκαν απολύσεις σε ορισμένες εργαζόμενες.

Πρέπει, επιτέλους ν΄αντιληφθούν οι πάντες ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και πράξεις δεν είναι ανεκτές από κανέναν.

Ζητάμε άμεσα να....

ΠΕΠΕΚΟ :ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ



Συνάδελφοι

Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας συγκυβέρνησης, που έρχεται να προσθέσει στα μέχρι τώρα βάρη της κρίσης, νέα αύξηση φόρων κατά 3,2 δισ. €, μείωση κρατικών δαπανών κατά 2,5 δισ. € (υγεία, παιδεία, μισθοί κλπ) και πρόσθετη εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό 1,7 δισ. €!

Παράλληλα με αυτά τα νέα μέτρα που θα εξανεμίσουν ότι έχει απομείνει από το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, προχωράει μεθοδικά μέσα στο Δεκέμβριο η συζήτηση για την νέα επίθεση κατά του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλάνε περί διάσωσης και βιωσιμότητας του συστήματος, για να την «φορτώσουν» και πάλι στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Δεν μιλάνε ποτέ όμως για το που πήγαν τα αποθεματικά των ταμείων, ποιοι έφαγαν τα λεφτά των ασφαλισμένων (από την εποχή των άτοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις, μέχρι το πρόσφατο κούρεμα / PSI).

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, δεν είναι μόνο...

Καμπανάκι ΟΟΣΑ: Έρχεται η «φτώχεια των συνταξιούχων» για τις επόμενες γενιές

Αποτέλεσμα εικόνας για Έρχεται η «φτώχεια των συνταξιούχων» για τις επόμενες γενιές
Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο βιώσιμα από χρηματοδοτικής άποψης και οι συνταξιούχοι έχουν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης από το παρελθόν, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα δουν πιθανόν τις συνταξιοδοτικές παροχές τους να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες από τις σημερινές.

Μάλιστα, πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό κίνδυνο της φτώχειας των συνταξιούχων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του (Pensions at a Glance 2015).

Η έκθεση σημειώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν λάβει μέτρα την τελευταία διετία για να κάνουν τα συστήματά τους λιγότερο ακριβά μακροπρόθεσμα.

Το ένα τρίτο των χωρών έχει κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τα δίχτυα ασφαλείας και να βοηθήσει ορισμένες ευάλωτες ομάδες συνταξιούχων.

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν...

Τα οφέλη του φθηνού αργού χάνονται στον δρόμο προς την... αντλία

Αποτέλεσμα εικόνας για βενζιναδικο
Μπορεί η τιμή του αργού στη διεθνή αγορά να κατρακυλά και η διεθνής τιμή της βενζίνης να ακολουθεί κατά πόδας, αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό στον Ελληνα καταναλωτή όταν γεμίζει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα σημαντικό ποσοστό της χαμηλής διεθνούς τιμής χάνεται στη μακρά διαδρομή από τα φορτία αργού της Μεσογείου, τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας μέχρι το πρατήριο, όπου διαμορφώνεται η λιανική τιμή για τον καταναλωτή. 

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για το διάστημα Ιουλίου έως και 20 Νοεμβρίου 2015.

 Η τιμή του αργού σε αυτό το διάστημα υποχώρησε σε ποσοστό 25% (στα 44,4 δολάρια το βαρέλι από τα 59,1 ) και συμπεριλαμβανομένης της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, κατά 22% (στα 42 ευρώ το βαρέλι από τα 53). 

Το ίδιο διάστημα η τιμή Platts αμόλυβδης, η οποία αποτελεί την τιμή βάσης για την τιμολόγηση του καυσίμου από τα ελληνικά διυλιστήρια διαμορφώθηκε στα...

Με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης.


Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα απ’ τις Γερμανικές πρακτικές, όπως αυτές ξεδιπλώνονται είτε στο μέτωπο του ευρώ είτε στο μέτωπο της ενέργειας.

Με το ευρώ η Γερμανία έδεσε τις Ευρωπαϊκές οικονομίες στο δικό της άρμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκτόξευσε την ισοτιμία του "κοινού" νομίσματος στα ύψη, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό όλου του Ευρωπαϊκού Νότου, Γαλλίας - Ιταλίας - Ισπανίας συμπεριλαμβανομένων. Οι Γερμανικές εξαγωγές στους "εταίρους" γιγαντώθηκαν, το ίδιο και το εμπορικό πλεόνασμα, αλλά το πλεόνασμα των Γερμανών είναι τα τεράστια  ελλείμματα όλων των υπολοίπων.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να επιδιώκει η Γερμανία και στην ενέργεια: δεν είναι μόνο η επιδίωξη δημιουργίας του Super Grid στον ηλεκτρισμό, του υπερδικτύου που θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση όλων για ν’ απορροφά το τυχαίο Γερμανικό αιολικό και ηλιακό ρεύμα. Είναι πλέον η απροκάλυπτη επιδίωξή της να υποκαταστήσει πλήρως την Ουκρανία σαν χώρα διέλευσης και ελέγχου των αγωγών φυσικού αερίου που έρχονται απ’ τη Ρωσία και να ελέγχει κατ' αποκλειστικότητα τη ροή του αερίου προς τους "εταίρους".

Απ’ την εποχή της Ostpolitik του Βίλι Μπραντ η Γερμανία είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Ρωσίας, με την οποία περίπου απαγορεύεται να έχει σχέσεις οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που έχει απευθείας αγωγό αερίου με τη Ρωσία, το Nord Stream, αλλά δεν πρέπει να γίνει ο South Stream, δεν πρέπει να γίνει ο Greek Stream, δεν πρέπει να γίνει οποιοσδήποτε αγωγός που θα διαφοροποιεί την πορεία του ρωσικού αερίου. Κι αμέσως μετά τις ταραχές στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, τσουπ, να πάλι...

ΟΣΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ

AFISA_48x68cm-ATHINA
Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους όλης της χώρας, στη  Γενική Απεργία που πραγματοποιείται την προσεχή Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μετά από 6 χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, η κυβέρνηση αθετώντας τις δεσμεύσεις της  συνεχίζει την  ίδια ανάλγητη και καταστροφική πολιτική, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, προωθώντας μέτρα και πολιτικές που εντείνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Είμαστε αντιμέτωποι μ’ έναν υπό ψήφιση προϋπολογισμό νέας φοροεπιδρομής και δραματικών περικοπών, με την ολοκληρωτική καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέα βάρβαρα και σκληρά μέτρα.

Σε όλους εκείνους που επιμένουν να ρίχνουν στην πλάτη των ασθενέστερων τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων η απάντηση  είναι μία:

Αγώνας μέχρι να κερδίσουμε ότι χάσαμε και να αποτρέψουμε τα νέα καταστροφικά σχέδιά τους, για κοινωνία και οικονομία.

               ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

                               ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ



ΠΗΓΗ:gsee.gr