Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Δείτε πόσο αυξάνονται μισθοί - συντάξεις μετά τη μείωση της έκτακτης εισφοράς

Δείτε πόσο αυξάνονται μισθοί - συντάξεις μετά τη μείωση της έκτακτης εισφοράς
Μπορεί το 2015 να μην καταργείται τελικά η έκτακτη εισφορά, ωστόσο η μείωση της κατά 30% θα φέρει μικρές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις αφού θα μειωθούν οι κρατήσεις. Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται οι σχετικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτη εισφορά πληρώνουν όσοι έχουν ετήσιο δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ανακοίνωση των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας



Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας συνήλθε σήμερα 24/10/2014 σε έκτακτη συνεδρίαση και ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα κάνει δεκτή οποιαδήποτε "Λύση" η οποία :.
α) Δεν θα διασφαλίζει την καταβολή των δεδουλευμένων μας ,
β) δεν θα διασφαλίζει την ενιαία λειτουργία του Ναυπηγείου μας , την ομαλή του λειτουργία , το μέλλον του και 
γ) δεν θα διασφαλίζει τις Εργασιακές μας σχέσεις που με αγώνες έχουμε κερδίσει εδώ και χρόνια .

ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ¨ ΛΥΣΗ ¨ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ …



ΠΗΓΗ:planet-greece.blogspot.com

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα: βγήκε "άσπρος καπνός" και τώρα μένει να δούμε τις λεπτομέρειες


23 και 24/10 γίνεται στις Βρυξέλλες η ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα. Μια εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος, που θα δώσει κατευθύνσεις στις οικονομίες των χωρών-μελών για τα επόμενα 30 χρόνια.

Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι αποφάσεις, καθώς η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
a binding EU target of at least 40% less greenhouse gas emissions by 2030, compared to 1990 - δεσμευτικό σε επίπεδο ΕΕ στόχο μείωσης των "αερίων θερμοκηπίου" το 2030 κατά τουλάχιστον 40% ως προς το 1990,
a binding target of at least 27% of renewable energy used at EU level - δεσμευτικό σε επίπεδο ΕΕ στόχο χρήσης ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 27%,
an energy efficiency increase of at least 27% - αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας τουλάχιστον 27%,
the completion of the internal energy market by reaching an electricity interconnection target of 15% between members states and pushing forward important infrastructure projects - ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς με επίτευξη στόχου ηλεκτρικής διασύνδεσης τουλάχιστον 15% μεταξύ των χωρών-μελών και προώθηση σημαντικών έργων υποδομών.
Επειδή όμως "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", δεν πρέπει κανείς να στέκεται στην ολιγόλογη επίσημη ανακοίνωση, που είναι μια γενική "ομπρέλα" προσεκτικών διατυπώσεων, για κάλυψη των πολιτικών από εσωτερικές αντιδράσεις σε κάθε χώρα-μέλος, αλλά να εξετάσει με προσοχή το πλήρες και επίσημο κείμενο της απόφασης. Στις 10 σελίδες του κρύβονται πολλές διατυπώσεις, που μπορεί να επιδέχονται διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και την οπτική γωνία κάθε επιμέρους χώρας-μέλους. Ας δούμε κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις:

Η Πολωνία συμφώνησε εύκολα στο τελικό κείμενο και δεν πρόβαλε βέτο, όπως, προφανώς για εσωτερική κατανάλωση, είχε απειλήσει. Η συμφωνία "έκλεισε" λίγο πριν τα μεσάνυχτα, χωρίς το ξενύχτι άλλων Συνόδων. Όπως προβλεπόταν, η Σύνοδος αποτέλεσε πεδίο για ένα "Ανατολίτικο παζάρι", όπου μάλλον πολύ αργότερα θα μάθουμε τι πραγματικά έδωσε και τι πήρε καθε χώρα και κάθε πολιτικός. Είχαμε άλλωστε επισημάνει ότι δεν τοποθετήθηκε τυχαία ο Πολωνός Πρωθυπουργός ως νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο στόχος για 40% μείωση των "αερίων θερμοκηπίου" είναι συλλογικός σε επίπεδο ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα συμμετέχουν "με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη". Η μείωση κατανέμεται σε μέτρα του Τομέα Εμπορίας Εκπομπών CO2 (ΕΤS) κατά 43% και μέτρα του εκτός-ETS Τομέα (πχ γεωργία-κτηνοτροφία) κατά 30% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Προβλέπεται αναμόρφωση του συστήματος ETS για "σταθεροποίηση της αγοράς" και αύξηση του συντελεστή αφαίρεσης εκπομπών απ' την αγορά από 1,74% σε 2,21% ετησίως από το 2021 και μετά. Σας το είχαμε πει ότι μόνο με συστηματική χειραγώγηση από την Κομισιόν μπορεί να "ξαναζωντανέψει" η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που οι κατά τα λοιπά "ελεύθερες" αγορές την είχαν στείλει στα τάρταρα, κι αυτή ακριβώς τη συστηματική χειραγώγηση αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής. Ωστόσο δεν καταργείται η ελεύθερη διάθεση δωρεάν δικαιωμάτων και "χώρες με ΑΕΠ μικρότερο του 60% του μέσου Ευρωπαϊκού" μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν δωρεά δικαιώματα στον ενεργειακό τους τομέα μέχρι το 2030. Επίσης, "για λόγους αλληλεγγύης, ανάπτυξης και διασυνδέσεων" 10% των δικαιωμάτων εκπομπών, που τίθενται προς δημοπράτηση από την ΕΕ, θα διατεθούν σε κράτη-μέλη των οποίων το ΑΕΠ/κάτοικο δεν υπερβαίνει το 90% του Κοινοτικού μέσου όρου το 2013. Ίσως από εδώ κάτι να "τσιμπήσει" και η Ελλάδα, καθώς με τα μνημόνια το ΑΕΠ έχει βουλιάξει όπως επί Κατοχής.

Ο στόχος για 27% ΑΠΕ στην ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ συνδέθηκε ευθέως με τις ανάγκες επικυριαρχίας της Γερμανίας στην εσωτερική αγορά, καθώς σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη δεν θα εμποδίσουν κάποια χώρα να βάλει τους δικούς της πιο φιλόδοξους στόχους και να τους υποστηρίξει με βάση τους κανόνες επιτρεπόμενων κρατικών ενισχύσεων. Η ενσωμάτωση αυξανόμενων ποσοτήτων διακοπτόμενης ανανεώσιμης ενέργειας απαιτεί πιο διασυνδεμένη εσωτερική αγορά και κατάλληλη εφεδρεία, που θα συντονιστεί σε περιφερειακό επίπεδο. Η Κομισιόν θα πρέπει να επιταχύνει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και να πετύχει στόχο 10% μέχρι το 2020 τουλάχιστον για τις Βαλτικές δημοκρατίες και τις χώρες της Ιβηρικής. Ο στόχος του 15%, που ζητούσαν επίμονα οι χώρες της Ιβηρικής, μετατέθηκε για το 2030 και συνδέθηκε με την υλοποίηση των "Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος". Η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα, που είναι πρακτικά εκτός Ευρωπαϊκών διασυνδέσεων, πήραν μια διατύπωση-ευχολόγιο, ότι χρειάζονται "ιδιαίτερη προσοχή". 

Στο φυσικό αέριο συμφωνήθηκε να προωθηθεί "ο διάδρομος Βορρά-Νότου" (North-South corridor), "ο Νότιος διάδρομος" (Southern gas corridor), ένας νέος κόμβος (gas hub) στη Νότια Ευρώπη και έργα υποδομών στη Φινλανδία και τις Βαλτικές δημοκρατίες για "ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας", δηλαδή απεξάρτηση απ' το ρωσικό αέριο.

Θα δούμε τις επόμενες μέρες κι άλλα στοιχεία της απόφασης της Συνόδου, καθώς θα αναλύεται και οι διατάξεις της θα αποκρυπτογραφούνται ανάλογα με τα επιμέρους συμφέροντα των διαφόρων χωρών-μελών.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Χωρίς τέλος η τουρκική προκλητικότητα: Το Barbaros 'σαρώνει' τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ [χάρτης]

Κορυφώνει τις προκλήσεις του το «Μπαρμπαρός» πλησιάζοντας πιο κοντά από ποτέ –από την ημέρα που εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ– στο γεωτρύπανο της ENI-KOGAS.

Το τουρκικό σεισμογραφικό λίγο πριν τις 2 μ.μ. είχε φτάσει σε απόσταση 39 χιλιομέτρων απο την πλατφόρμα του ιταλο-κοραετικής εταιρείας. 

Σήμερα, το «Μπαρμπαρός»… περιοδεύει. συνοδευόμενο απο τη φρεγάτα Gelibolu και τα υποστηρικτικά Bravo Supporter και Deep Supporter, μεταξύ των οικοπέδων 3,2,και 1 της κυπριακής ΑΟΖ.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr



Συνεχίστηκε για 2η χρονιά η περιβαλλοντική εκπαίδευση απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου από τα ΕΛΠΕ


Μετά την πολύ θετική ανταπόκριση που είχε από τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου κατά την προηγούμενη περίοδο, το πρόγραμμα "Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει", η ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ και ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνουν ότι ξεκινούν ένα νέο μεγάλο ταξίδι με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.
Με την πεποίθηση ότι ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο περνάει και από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σχεδιάστηκε ένα πρωτότυπο, διαδραστικό πρόγραμμα.
Την περασμένη χρονιά και για  240 ημέρες, πραγματοποιηθήκαν 54 εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν 1350 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε 7 νησιά του Αιγαίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν έργα υποδομής όπως 3 υπαίθριες τοιχογραφίες στη Σέριφο και 1 περίπτερο ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Σκόπελο. "Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει" προσκαλεί και φέτος μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν και να αναπτύξουν δράσεις σήμερα για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο, για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.
Φιλοδοξία του προγράμματος είναι να συμβάλει για μια ακόμη χρονιά στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, να διαδώσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε μικρούς και μεγάλους και να προσεγγίσει με δημιουργικό τρόπο έννοιες που σχετίζονται με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Καστελόριζο, Γαύδος, Κύθηρα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξοί, Ερεικούσα, Μηλιωτάδες, Πάπιγκο, Δελβινάκι, Βοβούσα και Πωγωνιανή  είναι οι δώδεκα προορισμοί στους οποίους θα ρίξει άγκυρα το πλήρωμα της αποστολής που αποτελείται από δραστήριους εκπροσώπους ΜΚΟ, εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες, τοπικούς φορείς και θεσμικά όργανα που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες ή ασχολούνται με το περιβάλλον.
Το «Πρόγραμμα» διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, η χορηγική του υποστήριξη καλύπτεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Συνεργαζόμενοι φορείς είναι: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ, COMBER, ΕΧΙLE, ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ, ΜΟΜ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΝΟΕSIS, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΙΤΗ, ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΣΠΟΡΑΔΙΣΤΩΝ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΓΣΕΕ:Aποφάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής


Συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 24/10/2014 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, οριστικοποίησε την ημέρα πραγματοποίησης  24ωρης Γενικής απεργίας  για την Πέμπτη  27 Νοέμβρη 2014.
Η κυβέρνηση δυστυχώς μέσα και από τον νέο προϋπολογισμό δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εντείνει τα ήδη εφιαλτικά προβλήματα των εργαζομένων ,των συνταξιούχων ,των ανέργων. Ένας προϋπολογισμός που καθιστά για ακόμη μία φορά μόνιμα φορολογικά υποζύγια τους πιο αδύναμους ,που εξαθλιώνει την κοινωνία, που συντηρεί την ίδια σκληρή πραγματικότητα για κάθε Ελληνική οικογένεια.

Η αγωνιστική δράση της ΓΣΕΕ θα συνεχιστεί με συλλαλητήρια, οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν ανάλογα με το χρόνο συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή .

Για τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική απεργία και στα συλλαλητήρια, θα προηγηθούν περιφερειακές συσκέψεις, επισκέψεις σε χώρους εργασίας και συσκέψεις Ομοσπονδιών 


ΠΗΓΗ:gsee.gr