Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Φθηνότερη η μετατροπή των ΙΧ σε "αεριοκίνητα" - Πόσο θα κοστίζει η κίνηση με φυσικό αέριο

Φθηνότερη η μετατροπή των ΙΧ σε "αεριοκίνητα" - Πόσο θα κοστίζει η κίνηση με φυσικό αέριο
Το άρθρο 12 στο νομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή, «υπόσχεται» να συμβάλλει στην έκρηξη του αριθμού των αυτοκινήτων που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Έτσι, μετά την υγραεριοκίνηση, θα έχουμε και τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου που υπόσχονται μεγάλη «αυτονομία» και σαφώς χαμηλότερο κόστος καυσίμου


Με το νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για τη μετασκευή των κινητήρων των οχημάτων έτσι ώστε αυτοί να λειτουργούν με διπλό καύσιμο: βενζίνη και φυσικό αέριο (CNG). Νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε και τώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει και η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «η διαδικασία μετατροπής ήταν τόσο δυσχερής με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εγκεκριμένες μετασκευές και αυτό να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξης της αεριοκίνησης. Τι είναι αυτό που αλλάζει; Με βάση πάντοτε την εισηγητική έκθεση, επέρχονται αλλαγές στις προδιαγραφές της παρέμβασης για τη διπλή χρήση του καυσίμου, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για σημαντικότατη μείωση στο κόστος της μετατροπής. Σήμερα, το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό με αποτέλεσμα, οι μετατροπές που έχουν γίνει να είναι μετρημένες στα δάχτυλα καθώς όλοι στρέφονται στο φθηνότερο με βάση το κόστος μετατροπής, υγραέριο. Επίσης:
Οι μετατροπές των κινητήτων οχημάτων, θα πραγματοποιούνται από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων ενώ
Για τα τροποποιημένα αυτοκίνητα που θα κινούνται με φυσικό αέριο, θα πραγματοποιείται έλεγχος διασκευασμένου κινητήρα από τα ΚΤΕΟ, ιδιωτικά ή δημόσια.
            Διεθνώς, ο αριθμός των οχημάτων που κινείται με φυσικό αέριο, έχει ήδη ξεπεράσει τα 11,5 εκατομμύρια. Το 10% αυτών, κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Όχι όμως στους ελληνικούς. Εκτός από 600 λεωφορεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών και περίπου 100 απορριμματοφόρα, στους αθηναϊκούς δρόμους δεν κυκλοφορούν παρά μερικές δεκάδες ΙΧ με φυσικό αέριο. Μετά και τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και το σχέδιο ανάπτυξης νέων πρατηρίων που έχει εκπονήσει η ΔΕΠΑ, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Το σχέδιο ανάπτυξης νέων πρατηρίων αλλά και η εξοικονόμηση χρημάτων που εξασφαλίζει το «πράσινο καύσιμο» αποτελούν ισχυρά κίνητρα. Ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να εισάγουν και στην Ελλάδα μοντέλα που «καίνε» φυσικό αέριο καθώς βλέπουν μπροστά. Μια νέα …μόδα χτίζεται στην πληγωμένη αγορά του αυτοκινήτου
            Μια ανακοίνωση της υπό πώληση ΔΕΠΑ επανέφερε προ καιρού το θέμα της αυτοκίνησης με φυσικό αέριο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. «Στους υφιστάμενους σταθμούς πώλησης φυσικού αερίου (σ.σ σε Ανθούσα και ‘Ιλιον) θα προστεθούν σύντομα ακόμη δύο: ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Κηφισιά. Κι έπεται συνέχεια διότι «προγραμματίζεται η εγκατάσταση αντλιών τροφοδοσίας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) σε πρατήρια υγρών καυσίμων στις μεγάλες πόλεις του εθνικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, Λάρισα και Βόλο».
            Το ότι το φυσικό αέριο, μπορεί να μειώσει ακόμη και κατά 20% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι από μόνο του ένα ισχυρό επιχείρημα. Βέβαια, το ενδιαφέρον κεντρίζει πολύ περισσότερο η οικονομική διάσταση του θέματος.
Πώς θα μπείτε στον κόσμο του φυσικού αερίου

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

«Απολύτως απαραίτητη η Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας για την Ελλάδα και το Νότιο Διάδρομο»


“Η ανάπτυξη της Υπόγειας Αποθήκης στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καβάλα αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου γενικότερα”, δήλωσε ο Πάνος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής της Energean Oil & Gas, κατά την διάρκεια της παρουσίασής του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Ετήσιου Gas Forum της Φρανκφούρτης.
Το σχέδιο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου έχει συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος με βάση τη νομοθεσία EU No 347/2013, είπε ο κ. Μπένος, καθώς νέα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και East Med έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται, με στόχο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με τις απαιτούμενες ποσότητες του καυσίμου.
Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα, καθώς βρίσκεται κοντά όχι μόνο στο σύστημα φυσικού αερίου της Ελλάδας αλλά και στους σχεδιασθέντες νέους αγωγούς, είναι ιδανική για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB.
Επιπλέον, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν  από την Ελλάδα να προχωρήσει στην αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας, καθώς υπάρχει πλέον ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά αλλά και επειδή η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ.
Το έργο συναντά τον υψηλότερο βαθμό αποδοχής από την τοπική κοινωνία της Καβάλας, υποστηρίζεται από υφιστάμενες υποδομές, δεν απαιτεί παρεμβάσεις στο περιβάλλον, ενώ είναι και συμβατό με τον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ για την εγκατάσταση πλωτού σταθμού LNG στην περιοχή.
Σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας που έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas, το σχέδιο απαιτεί επένδυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα αποθήκευσης εκτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, ενώ η μέγιστη παραδοσιμότητα στο σύστημα εκτιμάται σε 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.
“Η Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού και διασφαλίζει ότι η περιοχή μπορεί να υποδεχθεί και να μεταφέρει μελλοντικές ποσότητες φυσικού αερίου με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Energean Oil & Gas.
H Energean Oil & Gas συμμετείχε στο 2ο Ετήσιο Gas Forum της Φρανκφούρτης ανάμεσα σε άλλους εξέχοντες προσκεκλημένους, όπως μέλη κυβερνήσεων και οργανισμών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη από επιχειρήσεις και τράπεζες όπως οι BP, Shell, Noble Energy, Gazprom, SAP, INDAGRO, Platts, Deutsche Bank, Macquarie Bank και άλλες. 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη λήξη συμβάσεων εργασίας χωρίς αποζημίωση


Αντισυνταγματικός είναι ο νόμος Ν. 3260/2004 που προβλέπει τη χωρίς αποζημίωση αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα, υποστήριξε ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. 

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση επί του θέματος και του προκατόχου της, Ιωάννη Τέντε. Η Ολομέλεια επιφυλάσσεται να εκδώσει την απόφασή της.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του Ν. 3260/2004 (νόμος Παυλόπουλου) προβλέπουν την αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, χωρίς την πρόβλεψη οποιασδήποτε αποζημιώσεως. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις προβλέπουν τη λήξη «των συμβάσεων προσώπων που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοίκησης (μεταξύ των άλλων και οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές ή προϊστάμενοι υπηρεσιών), χωρίς την καταβολή της αποζημιώσεως που τα συμβαλλόμενα μέρη (εργοδότης-εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως».

Την Ολομέλεια απασχόλησε εάν είναι, ή όχι, αντίθετες στο άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής ελευθερίας, οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χωρίς αποζημίωση λήξη των συμβάσεων εργασίας των γενικών διευθυντών, διευθυντών, κ.λπ. του Δημοσίου τομέα και των απασχολουμένων στα νομικά πρόσωπα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι η επίμαχες διατάξεις κατά το μέρος που προβλέπουν την «αυτοδίκαιη» λήξη των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, «από τις οποίες πηγάζουν ενοχικά δικαιώματα, χωρίς την καταβολή των μέχρι τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου αποδοχών, με παρέμβαση του νομοθέτη και κατά παράκαμψη των συμβαλλομένων μερών και ειδικότερα, που προβλέπουν τη λήξη των συμβάσεων προσώπων που προσεληφθήκαν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοικήσεως (μεταξύ άλλων και των διευθυνόντων συμβούλων) χωρίς την καταβολή των ως άνω αποδοχών ή χωρίς την καταβολή αποζημιώσεως, σε περίπτωση συνδρομής σπουδαίου λόγου για την καταγγελία, είναι αντισυνταγματικές».

Αυτό, επειδή «πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση με καταφανή αναδρομική ισχύ, η οποία ως εκ τούτου θίγει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας, ήτοι την ελευθερία των συμβάσεων, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί η ελευθερία των συμβαλλόμενων να καταγγείλουν, με δική τους πρωτοβουλία την από αυτούς καταρτισθείσα σύμβαση».

«Κατά συνέπεια, η επίμαχη διάταξη είναι ανεφάρμοστη ως αντισυνταγματική» κατέληξε η κ. Κουτζαμάνη.

Τους αρεοπαγίτες απασχόλησε περίπτωση εργαζομένου στο Οργανισμό Λιμένος Βόλου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ο οποίος απολύθηκε κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3260/2004, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Παροχή πληροφοριών σχετικά με μη μισθολογικούς όρους ΣΣΕ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 11-6-2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αρ.Πρωτ.: 17235/509
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σχετ: Το υπ΄ αριθ. 17235/509/30-5-2013 έγγραφο σας
1. Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 2 της με αρ. 6/2012 ΠΥΣ (ΦΕΚ 38/Α/28-2-2012), η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση του Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/14.2.2012) προβλέπεται ότι: «Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του Ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα ΣΣΕ, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας ΣΣΕ ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. Κάθε άλλο προβλεπόμενο σ΄ αυτές επίδομα παύει αμέσως να ισχύει..».
Επιπροσθέτως στην με αρ. πρωτ. 4601/304/12-32012 Ερμηνευτική Εγκύκλιο της παραπάνω ΠΥΣ, η οποία, όπως αναφέρει, παρέχει οδηγίες «για την ενιαία αντιμετώπιση, ερμηνεία και εφαρμογή των αναφερομένων διατάξεων από τους υπαλλήλους του Υπουργείου μας, τους εργαζόμενους και εργοδότες», ορίζεται στο άρθρο 2, παρ. 5 ότι «Όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της ΣΣΕ και δεν συναφθεί νέα ΣΣΕ, τότε όλοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό/ ημερομίσθιο (της ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν».
Κατά συνέπεια, άποψη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία διατυπώνεται διά της παραπάνω εγκυκλίου, είναι ότι μετά την πάροδο του τριμήνου επέκτασης της ισχύος μιας ΣΣΕ που καταγγέλθηκε, η αμοιβή των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζεται στο επίπεδο που αναφέρεται (βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα) μονομερώς, με απόφαση του εργοδότη, ενώ δε θίγονται λοιποί κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι μη μισθολογικοί όροι των ΣΣΕ που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα ΣΣΕ καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
2. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, σας γνωρίζουμε ότι η ΣΣΕ των επισιτιστικών καταστημάτων, η οποία καταγγέλθηκε στις 14/5/2012 έληξε- μετά το τρίμηνο παράτασης ισχύος της- στις 14/8/2012. Συνεπώς για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν τα ανωτέρω ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΡΑΠΙΔΑΣ 

ΠΗΓΗ:.e-forologia.gr 

 ΣΧΟΛΙΟ:Οι νόμοι είναι νόμοι, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων θέλουν ισχυρά συνδικάτα και οχι εργοδοτικά, με δυναμικές κινητοποιησεις και οχι με ψεύτικες απεργίες

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ''ΟΧΙ'' Σαν σήμερα ''έφυγε'' ο Τάσσος Παπαδόπουλος


Στις 12. Δεκεμβρίου του 2008 «έφυγε» ο μεγάλος Έλληνας και πολιτικός (statesman), Τάσσος Παπαδόπουλος, όλως τυχαίως από καρκίνο. Κόντρα στους εκφοβισμούς των παγκοσμιοποιητών, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε πει το μεγάλο ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ, ενώ, δυστυχώς, την ίδια ώρα μεγάλο κομμάτι του ελλαδίτικου πολιτικού κόσμου πίεζε την Κύπρο να πει ναι. Στο τέλος μάλιστα έκλεισε την ομιλία του με το «Καλή ανάσταση σε όλους».

Η Προεδρία του άφησε στην Κύπρο παρακαταθήκη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου η ελληνική Μεγαλόνησος να μην γίνει έρμαιο κανενός. Τόσο πείραξε κάποιους η δράση του, που ακόμα και μετά θάνατον (12.12.2008), σύλησαν τον τάφο του και πήραν μέσα από το φέρετρο τη σορό του.  

Σήμερα οι εχθροί του Ελληνισμού προσπαθούν να δώσουν λύση στο Κυπριακό κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της παγκοσμιοποίησης. Ευχόμαστε να μην τα καταφέρουν!  

Η στάση του και ο αγώνας του Τάσσου Παπαδόπουλου απέδειξαν ότι ο… καλός άνθρωπος δεν είναι ο «φιλήσυχος» αλλά ο «μπουρλοτιέρης» της ιστορίας που ταράσσει τα ύδατα του υπάρχοντος κατεστημένου και βγαίνει μπροστά για χάριν των συνανθρώπων του, σε όποιο πόστο της ζωής κι αν βρίσκεται.  
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΘΗΡΙΩΔΙΑ! ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΦΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ…

ΔΕΝ ΤΟ ΧΩΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΝΟΥΣ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.

ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ…


Το νοσοκομείο βρίσκεται στην Υεμένη, χώρα που αποτελεί και κέντρο στρατολόγησης για τους μαχαιροβγάλτες της Σ. Αραβίας και του Κατάρ. Το νοσοκομείο φέρεται να δέχθηκε την επίθεση επειδή “εμβολίαζε παιδιά”. Παρόμοιες επιθέσεις έχουν γίνει και στο Πακιστάν με την πρόσφατη σφαγή των εθελοντών νοσοκόμων από την Δύση. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Κομισιόν: Δεν κουρεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις στην ΕΕ


Δεν υπάρχει περίπτωση με κανένα νομικό πλαίσιο σημερινό ή μελλοντικό να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην ΕΕ για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ σπεύδει να διευκρινίσει ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια, μετά από το θόρυβο που προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα. Ο Χ. Αλμούνια διαψεύδει με τον τρόπο αυτό και δελτίο τύπου του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή που παρουσίαζε το παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Όπως το σενάριο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στην Κύπρο, έτσι και οπουδήποτε στο μέλλον πραγματοποιηθεί εκκαθάριση τραπεζών, τα ποσά αυτά που από το κοινοτικό δίκαιο θεωρούνται εγγυημένα δεν πρόκειται να πειραχτούν. 

Ο Χ. Αλμούνια, επίτροπος αρμόδιος για τους κανόνες που ισχύουν σήμερα σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις και άπτονται των διασώσεων των τραπεζών, εξέδωσε μέσω του εκπροσώπου του Α. Κολομπανί, γραπτή ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν «τα θρυλούμενα δημοσιεύματα περί καταθέσεων που δεν είναι ασφαλείς κάτω από τα 100.000 ευρώ» με δηλώσεις ή απαντήσεις που φέρεται να έδωσε ο επίτροπος. 

Συγκεκριμένα στη γραπτή ανακοίνωση ο Α. Κολομπανί αναφέρει: 

«Όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, οι υφιστάμενοι Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τραπεζών δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει, προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Οι σημερινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων αναφέρονται αποκλειστικά στον επιμερισμό βαρών στους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης. 

Αναφορικά δε με τις ασφαλισμένες καταθέσεις, οφείλω να αναφέρω τα εξής: ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών» (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας – έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99). 

Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ is η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε» (Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».

 ΠΗΓΗ:real.gr

Μελέτη ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα»: Τριπλασιασμός των Θέσεων Εργασίας στις ΑΠΕ την Περίοδο 2008-2012


Επενδύσεις ύψους 40 δισ. ευρώ στην ενέργεια εκτιμά το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης ότι θα πραγματοποιηθούν έως το 2020, δίχως ωστόσο να προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αντισταθμίζονται από τη μείωση που αναμένεται σε παραδοσιακούς κλάδους όπως η διύλιση και εμπορία πετρελαίου, οι λιγνίτες κλπ.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου με θέμα «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απασχόληση στον τομέα της ενέργειας, παρά την κρίση των τελευταίων ετών, αυξήθηκε σημαντικά, από 82.059 άτομα το 2008 σε 93.630 το 2012. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι απασχολούμενοι στο ίδιο διάστημα σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 11.292 σε 32.354). Αντίθετα, καταγράφεται σημαντική μείωση στον τομέα του πετρελαίου συνολικά (διύλιση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο) από 30.487 σε 25.552 άτομα.
Για το διάστημα ως το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη, οι προγραμματισμένες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, τα δίκτυα φυσικού αερίου, στην έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντισταθμίζονται, ωστόσο, από την αναμενόμενη μείωση της απασχόλησης στη ΔΕΗ, καθώς και τη διύλιση και την εμπορία πετρελαίου λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, τόνισε ότι για να επενδυθούν νέα κεφάλαια στην ενέργεια, πρώτη προϋπόθεση είναι μια πραγματικά ελεύθερη αγορά, η οποία θα επιτρέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και να θεσπιστεί ένα ορθολογικό πλαίσιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών το οποίο θα είναι ελκυστικό για τους επενδυτές και θα διασφαλίζει εύλογες αποδόσεις στις επενδύσεις, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
Αναφερόμενος γενικότερα στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι το μείγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας δεν είναι πλέον διατηρήσιμο και ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.
«Αν κάποιοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η ώθηση αυτή θα έρθει αυτόματα με το τέλος -ή τη μονομερή κατάργηση- του μνημονίου, κάνουν λάθος και παραπλανούν τους πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και κατέληξε: «Το μνημόνιο, αργά ή γρήγορα, θα τελειώσει. Αλλά στη θέση τής «επάρατης» τρόικας, θα είναι πλέον οι αγορές. Οι οποίες δανείζουν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με το παρελθόν. Με άλλα λόγια, θα περάσουμε σε ένα διαφορετικό καθεστώς παρακολούθησης και αξιολόγησης, το οποίο θα είναι μάλλον αυστηρότερο».
Τέλος, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα πετρέλαια του Πρίνου και πρόεδρος του Επενδυτικού και Διαχειριστικού Συνεταιρισμού Εργαζομένων της Καβάλα Oil κ. Β. Παππάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, εφόσον ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε, τόνισε ωστόσο, ότι οι διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς όπως μεταξύ άλλων είπε, η περιβαλλοντική άδεια για τη συγκεκριμένη γεώτρηση χρειάστηκε τρία χρόνια για να εκδοθεί και ο ΦΠΑ επιστρέφεται με καθυστέρηση ενός έτους.
Χορηγοί της μελέτης του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα» ήταν η ΔΕΗ Α.Ε., η ΔΕΠΑ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΕΣΑΗ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), η Energean Oil & Gas και υποστηρικτής η ΕΠΑ Αττικής Α.Ε. 

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Στα ύψη οι αμοιβές των εταιρειών- συμβούλων για το δημόσιο χρέος

Κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2014, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέξης Τσίπρας κατάθεσε πίνακα του κωδικού εξόδου 6311 από το 2004 μέχρι 2012, στον οποίο καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.



Σε συνέχεια της συζήτησης, ο κ.Τσίπρας κατέθεσε σήμερα ερώτηση  προς τον  Υπουργό Οικονομικών  κ.Γιάννη Στουρνάρα, για τα Έξοδα του Δημοσίου Χρέους την περίοδο που η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές 2010- 2012. Στην ερώτηση αναφέρεται ότι τα έξοδα έχουν  υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχουν δεκαπλασιασθεί το 2012.

Υπογραμμίζεται ότι το 2012- χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκ. και ότι σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25εκ € και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκ. € και 1,5 εκ € ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για  την διεκπεραίωση του PSI.

Επειδή, το συνολικό ποσό δαπάνης,  1 δις 116 εκ €, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα  φτωχοποίησης και  εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, ερωτάται ο κ. Υπουργός για τους  λόγους  της ραγδαίας αύξησης των δαπανών, για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, και ζητά αναλυτικές καταστάσεις με τα ονόματα και τα ποσά που έλαβαν οι εταιρείες- συμβούλοι την τριετία. Ζητά, ακόμη να κατατεθούν  τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους και τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρειών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με προηγούμενη ερώτησή του, είχε ζητήσει τις συμβάσεις και τις αμοιβές των χρηματοοικονομικών και λοιπών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες δεν δόθηκαν με το αιτιολογικό ότι με την κοινοποίησή τους θα περιοριζόταν η διαπραγματευτική δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ σε μελλοντικές συμβάσεις!!!

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Αντέδρασε το αργό στη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης


Επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που συγκέντρωσε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου καθώς η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ -υπερτριπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη- αντιστάθμισε την πτώση των αποθεμάτων αργού.

Αναλυτές σχολίασαν πως οι αλλαγές στα αποθέματα συνιστούν μια τυπική "αποσυμπίεση" των αποθεμάτων στο τέλος της χρονιάς, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ξεφορτωθούν φορολογητέα πάγια, όπως το πετρέλαιο, από τα βιβλία τους.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,07 δολάρια ή 1,1% στα 97,44 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.


Μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ 

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 10,6 εκατ. βαρέλια στα 375,2 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων κατά 2,5 εκατ. βαρέλια. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του τρέχοντος έτους. 

Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 6,7 εκατ. βαρέλια στα 219,1 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια στα 118,1 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 1,2 εκατ. 

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων ενισχύθηκε στο 92,6%.


ΠΗΓΗcapital.gr