Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ο Νίκος Δήμου σήμερα σήμερα απεχθάνεται την Ορθοδοξία. Χθες όμως…

…γούσταρε “Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια”.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΔΗΜΟΥ-ΧΟΥΝΤΑ-ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ

Γιατί;


Η εξήγηση σε λίγο.


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Αύξηση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ


Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. βαρέλια στα 394,1 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο κατά 1,5 εκατ. βαρέλια αποτελώντας αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 11 Απριλίου

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,2 εκατ. βαρέλια στα 210,3 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. 
Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, υποχώρησαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα 111,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 100.000 βαρέλια. 
Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων ενισχύθηκε κατά 1,3 μονάδες στο 88,8%.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο από κίνηση πολιτών για την καταστροφή των χημικών της Συρίας


Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε για τα περαιτέρω από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η μηνυτήρια αναφορά της «Κίνησης Πολιτών Ενάντια στην  Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Θάλασσα της Μεσόγειου».

Η συγκεκριμένη κίνηση πολιτών υποστηρίζει ότι υπάρχουν παραβιάσεις του περιβαλλοντικού διεθνούς και Ελληνικού δικαίου από την πλευρά της χώρας μας, γιατί παραλείπει να ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία της παρέχει  η νομοθεσία για την περιβαλλοντική διακινδύνευση που προκαλεί το γνωστό φορτίο με τα χημικά στην Μεσόγειο.

Όπως υποστηρίζεται μεθοδεύεται να πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μεσογείου η καταστροφή 1.000 τόνων χημικών από το οπλοστάσιο της Συρίας.

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην μηνυτήρια αναφορά ότι υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών από πράξεις και παραλείψεις κρατικών οργάνων, αναφορικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και ευθύνες ενόψει του κινδύνου ζημιάς ρύπων, κ.λπ. στο θαλάσσιο, αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον της Μεσογείου.

Τέλος, σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2013 δεν υπάρχει καμία  επίσημη κρατική πληροφόρηση για το επίμαχο θέμα των χημικών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετείχαν στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

 
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ πήρε μέρος στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» με τη συμμετοχή 32 συναδέλφων, συνεργατών και μελών των οικογενειών τους, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού την Κυριακή 6 Απριλίου. Οι «δρομείς» μας βίωσαν από κοντά ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, συμμετέχοντας στις διαδρομές των 5 και 10 χιλιομέτρων με μεγάλη επιτυχία, φορώντας το μπλουζάκι του εθελοντισμού «εθέλω». 
Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία με τη συμμετοχή, συνολικά, 14.800 δρομέων. Η φετινή διοργάνωση ήταν, σε όλες τις διαδρομές, η πιο πολυπληθής από το ξεκίνημα, το 2006, του θεσμού που ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη προβάλλοντας το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ολόκληρο τον πλανήτη. 
Ο Μαραθώνιος αυτός ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς συνδυάζεται με ένα διευρυμένο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης, με στόχο να συγκεντρώσει έσοδα προς όφελος 20 κοινωφελών ιδρυμάτων – οργανώσεων, που επιτελούν αξιοθαύμαστο έργο. 
Ευελπιστούμε ότι στην επόμενη διοργάνωση, οι «δρομείς»-εθελοντές μας θα είναι πολύ περισσότεροι.
Οι συμμετοχές από τον Όμιλό μας ήταν: 
ΒΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΒΡΟΧΙΔΟΥ ΚΟΜΝΗΝΗ
ΓΙΑΖΑΝΤΖΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΓΙΟΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
ΓΛΑΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΔΑΝΑΜΠΑΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΔΟΥΜΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΟΥΦΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΖΙΩΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΪΜΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΑΡΕΖΗ ΞΑΝΘΗ
ΚΟΚΚΙΝΟΓΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΟΥΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΥΣΚΟΥΒΑΤΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΕΠΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ
ΜΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΛΕΜΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΜΠΟΥΡΤΣΑΛΑ ΑΘΗΝΑ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
ΠΟΡΛΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΑΡΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΙΜΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΟΥΛΑΚΗ ΡΑΝΙΑ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΤΣΙΠΛΗΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΣΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΠΗΓΗ:helpe.gr

Ελληνικό: επένδυση ή κάτι άλλο;

ΕΥΧΕΣ ΕΚΕΔΑ



Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε να υπερβούμε τις παθογένειες του παρελθόντος!

Να γυρίσουμε οριστική σελίδα με στόχο την απελευθέρωση δυνάμεων,  οραμάτων και προοπτικών!


Οφείλουμε για κάθε τέλος να χτίζουμε μια ελπιδοφόρα αρχή.


Για κάθε μια σταύρωση , μια καινούρια Ανάσταση!


Ας είναι αυτή η Ανάσταση που θα φέρει τη λύτρωση για τον τόπο μας και τον λαό μας! 


              ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


           ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!



ΠΗΓΗ
:ekeda.gr

Υπογράφονται Μετά το Πάσχα οι Τρεις Πρώτες Συμβάσεις για Έρευνες Πετρελαίου


Eντονη δραστηριότητα σε έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Eλλάδα αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς μετά το Πάσχα υπολογίζεται να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις με τις εταιρείες που θα διερευνήσουν τις περιοχές βόρεια των Iωαννίνων, τον Δυτικό Πατραϊκό Kόλπο και το Kατάκολο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα «οικόπεδα» στο Iόνιο Πέλαγος και ενδεχομένως αργότερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Kρήτης. Tο υπουργείο Περιβάλλοντος - Eνέργειας περιμένει από το Eλεγκτικό Συνέδριο να δώσει το «πράσινο φως» για την υπογραφή των συμβάσεων, στη συνέχεια όμως θα χρειαστεί να επικυρωθούν και από τη Bουλή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.
H πιο «ώριμη» από τις τρεις περιοχές είναι το Kατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982. Tα απολήψιμα αποθέματα, σύμφωνα με τις έρευνες που είχε κάνει η τότε κρατική ΔEΠ-EKY, ανέρχονται σε περίπου 3-5 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων. Eκείνη την εποχή το κοίτασμα είχε θεωρηθεί ασύμφορο, εξαιτίας του μεγάλου βάθους, της υψηλής περιεκτικότητας του πετρελαίου σε H2S και CO2 και της διεθνούς τιμής του αργού. Σήμερα, όμως, η τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευσή του με πολύ πιο οικονομικό κόστος.
Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 
H Energean Oil & Gas, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Πρίνο και μαζί με την Trajan Oil και τον τεχνικό σύμβουλο, την αμερικανική Shlumberger, σχηματίζουν την κοινοπραξία στην οποία έχει κατακυρωθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σκοπεύει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της σεισμικής έρευνας και της πρώτης γεώτρησης.
Mάλιστα, η γεώτρηση θα είναι πλάγια από την ακτή, τεχνολογία που εκτός των άλλων περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στον Δυτικό Πατραϊκό Kόλπο, μπλοκ που έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία των Eλληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic, ίσως να βρίσκεται η πιο «δυναμική» από τις τρεις ζώνες.
Oι γεωλογικές δομές που είχαν εντοπίσει προηγούμενες σεισμικές έρευνες στην περιοχή δίνουν ενδείξεις για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Στο παρελθόν η αμερικανική εταιρεία Triton είχε ξεκινήσει τις εργασίες για τη γεώτρηση, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, εξαιτίας επιχειρηματικών λόγων που σχετίζονταν με την ίδια την εταιρεία
Bόρεια των Iωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Aλβανία εκτείνεται η μόνη χερσαία περιοχή, που περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα. Πρόκειται για ορεινή ζώνη που θεωρείται ενδιαφέρουσα αλλά δύσκολη, αφού θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα, σε βάθος άνω των 4.000 μέτρων. Oι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τα απολήψιμα αποθέματα σε 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Tο πρότζεκτ έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία των Energean Oil &Gas με την καναδική Petra Petroleum (έχει εξαγοραστεί από την Taurus) με τεχνικό σύμβουλο τη Shlumberger.
H γειτνίαση με την Aλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα και παράγεται πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη που καθιστά πιο εύκολη την έρευνα, έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την περιοχή. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, η ίδια ζώνη βόρεια των Iωαννίνων είχε παραχωρηθεί προς έρευνα, όμως η γεώτρηση σταμάτησε πριν φτάσει στο βάθος που θα έπρεπε. H επένδυση για την έρευνα στα Iωάννινα, σεισμικά και δύο γεωτρήσεις, υπολογίζεται στα 32 εκατ. ευρώ.
Oι πιο υποσχόμενες όμως «πετρελαιοπιθανές» περιοχές, όπως τις αποκαλούν οι γεωλόγοι, βρίσκονται αλλού. Πρόκειται για το Iόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια ζώνη νότια της Kρήτης. Kαι στις δύο έγιναν σεισμικές έρευνες το 2012-13. Tα αποτελέσματα για την Kρήτη αναμένονται ακόμα, ενώ για το Iόνιο οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, με τη νορβηγική εταιρεία PGS, που διεξήγαγε τα σεισμικά, να μιλά για ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που αποτελούν συνέχεια σχηματισμών με κοιτάσματα πετρελαίου/αερίου σε γειτονικές χώρες, στην Aλβανία και την Iταλία (λεκάνη της Aπουλίας).
αποθεματα << Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Δυτική Eλλάδα ξεπερνούν τα 2,3 δισ. βαρέλια. Tα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευσή τους θα προέλθουν από τη φορολογία και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης (royalties).
Mε πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος - Eνέργειας Γιάννη Mανιάτη έχει υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για τη διάθεση μέρους των εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μέσω του Tαμείου Aλληλεγγύης Γενεών. Tα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζονται στο 50% των κερδών ανά βαρέλι πετρελαίου, αφού από την τιμή πώλησης αφαιρεθεί το 40% ως δαπάνη της εταιρείας. Για παράδειγμα, στο επίπεδο που 100 δολ./βαρέλι, στο οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα, τα κέρδη εκτιμώνται σε 60 δολάρια, από τα οποία το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει τα 30 δολ. και η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα τα υπόλοιπα 30 δολάρια.
Oσο για την περιοχή νότια της Kρήτης, για την οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. H επίσημη αιτιολογία είναι ότι η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων δεν έχει ολοκληρωθεί -αναμένεται εντός του Mαΐου- και ότι επειδή η περιοχή δεν αποτελεί συνέχεια γεωλογικών δομών όπου έχουν εντοπιστεί πετρελαιοφόρα κοιτάσματα, δεν μπορεί στο στάδιο αυτό να γίνουν εκτιμήσεις με περιθώρια ασφάλειας.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι αποδίδουν την καθυστέρηση στην Kρήτη στην έλλειψη οριοθέτησης AOZ με την Aίγυπτο και τη Λιβύη, η οποία θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μεγαλύτερο πεδίο ερευνών, καλύτερη εικόνα και προοπτική. Eτσι, τα πρώτα μπλοκ που θα βγουν σε διαγωνισμό, ίσως και δέκα, σε περιοχές από τον Aμβρακικό ως την Kεφαλλονιά, θα αφορούν στο Iόνιο. Oι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2014 και οι γεωτρήσεις είναι αυτές που θα δώσουν τις πραγματικές διαστάσεις για τους υδρογονάνθρακες που κρύβει η χώρα.
Κατάκολο
H πιο «ώριμη» από τις τρεις περιοχές είναι το Kατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρε- λαίου από το 1982. Tα απολήψιμα αποθέματα, σύμφωνα με τις έρευνες που είχε κάνει η τότε κρατική ΔEΠ-EKY, ανέρχονται σε περίπου 3-5 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων.
Επένδυση
H Energean Oil & Gas, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Πρίνο και μαζί με την Trajan Oil και τον τεχνικό σύμβουλο, την αμερικανική Shlumberger, σχηματίζουν την κοινο- πραξία στην οποία έχει κατακυρωθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σκοπεύει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην περιοχή, συμπεριλαμ- βανομένης της σει- σμικής έρευνας και της πρώτης γεώτρησης.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", Μ. Τετάρτη, 16/04/2014)

ΠΗΓΗ:energia.gr

Ζαν Κ.Γιούνκερ: "Αν κάναμε στη Γερμανία ότι και στην Ελλάδα θα είχε γίνει εξέγερση"!


Aπίστευτη ομολογία του Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο το βράδυ της Τρίτης.

“Βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί Έλληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν. Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη”, είπε ο κ. Γιούνκερ.

Παραδέχθηκε δηλαδή, αυτό που επέτρεψε να γίνει στην Ελλάδα ως τότε Πρόεδρος του Eurogroup: Την αυστηρή λιτότητα της Μέρκελ που οδήγησε σε διάλυση την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. 

“Νομίζω, λοιπόν, ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους”,  ανέφερε στη συνέχεια.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΥΠΕΚΑ: Χρηματοδότηση Δύο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων

ΥΠΕΚΑ: Χρηματοδότηση Δύο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων
Στην χρηματοδότηση του υπό ίδρυση Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο “Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων” (Hydrocarbon Exploration and Exploitation), καθώς και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη “Μηχανική Πετρελαίου” (Petroleum Engineering) σύμφωνα με το ΦΕΚ 2808/5-11-2013 τ. Β’,  προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την ελληνοποίηση του σημαντικού αυτού τομέα που αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε: “Η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας – πέραν των θετικών επιπτώσεων στην Εθνική Οικονομία – ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, την τεχνογνωσία της, τη διεθνή διπλωματία της. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση. Χρειάζονται πάνω απ’ όλα έμπειροι επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.

Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική προτεραιότητα και εθνική στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την χρηματοδότηση δύο εξειδικευμένων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, τα οποία πιστεύω ότι και μεγάλη ανταπόκριση θα βρουν και προοπτικές θα ανοίξουν για τους νέους επιστήμονες του τόπου μας και θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φέρνοντας ανάπτυξη, και δίνοντας στην Ελλάδα τα απαραίτητα εφόδια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση”.

Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν πρόκληση, αλλά και υποχρέωση για τη χώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επισπεύδον, κατέθεσε πρόταση συνοδευόμενη από σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την ίδρυση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, με συμμετοχή των Τμημάτων :

Γεωλογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ,

της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,

Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Οικονομικών Επιστημών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

καθώς και οποιουδήποτε άλλου Τμήματος αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Στο πρόγραμμα, που μετά από πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, θα χρηματοδοτηθεί με 30.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αξιολόγησης επιπτώσεων και διαχείρισης ρίσκου.

Χρηματοδότηση 15.000 ευρώ θα λάβει το έτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Μηχανική Πετρελαίου, που οργανώνεται και θα λειτουργήσει άμεσα στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Γεωλογία Πετρελαίου, η Μηχανική Γεωτρήσεων, η Σεισμική Απεικόνιση και Διαγραφίες Γεωτρήσεων, καθώς και τα Οικονομικά και η Νομοθεσία Παραγωγής Πετρελαίου.

Στόχος είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να αναλάβουν να εκπαιδεύσουν μια γενιά νέων επιστημόνων, εξειδικευμένων όχι μόνο στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και στα πολύπλοκα θέματα του περιβάλλοντος, 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr 

METKA - Motor Oil διεκδικούν την ενδιάμεση λύση αερίου στην Κύπρο


Η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – Motor Oil περιλαμβάνεται στους τέσσερις «μνηστήρες» για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τέσσερις υποψήφιοι είναι:
1. Η ολλανδική Vitol, ένας από τους διεθνείς κολοσσούς στον τομέα, η οποία είναι ένας εκ των βασικών μετόχων στο τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό της VTTI. Όπως είναι γνωστό, η Vitol είχε συμμετάσχει και στην προηγούμενη διαδικασία «ενδιάμεσης λύσης» όπου κατετάγη δεύτερη. Ως ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της Vitol κρίνεται το γεγονός ότι έχει κατασκευασμένη -ως μέρος του τερματικού υγρών καυσίμων- μέρος της υποδομής που θα χρειαστεί για την «ενδιάμεση λύση». Πρόκειται για τον βραχίονα πρόσδεσης της μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων, που προφανώς δεν το υπολογίζει για απόσβεση, οπότε προσφέρει καλύτερη τιμή.
2. Η κοινοπραξία C Gas (Cyprus Gas) με κύριο άξονά της τον κρατικό κολοσσό του Αζερμπαϊτζάν SOKAR, που αποτελεί τον πλέον ραγδαία εξελισσόμενο παίκτη στο φυσικό αέριο παγκόσμια. Αποτελείται από τις εταιρείες που κέρδισαν τον ανάλογο διαγωνισμό για παροχή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή της Μάλτας. Μεταξύ αυτών μεγάλη εταιρεία του Καζακστάν, επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Μάλτα και εξειδικευμένος τεχνικός οίκος, με στελέχη που έχουν άριστη γνώση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «4» και «5» στο Βασιλικό. Τόσο η τεχνολογία αποθήκευσης και αποϋγροποίησης που χρησιμοποιούν όσο και το γεγονός ότι θα μπορούν να διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου για εξυπηρέτηση ταυτόχρονα της Μάλτας και της Κύπρου, είναι κάποιοι από τους «άσους» στο μανίκι
της κοινοπραξίας.
3. H κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων του τομέα της ενέργειας, των πετρελαίων και φυσικού αερίου Μυτιληναίος (μέσω της ΜΕΤΚΑ) και Motor Oil. Η ΜΕΤΚΑ  είναι εταιρεία που αναπτύσσεται στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε υψηλής απόδοσης μονάδες φυσικού αερίου, με τεχνολογία Συνδυασμένου Κύκλου. Η Motor Oil είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καυσίμων στην Ελλάδα, ανήκει στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, διαθέτει το Διυλιστήριο Κορίνθου, πρατήρια και σειρά θυγατρικών μεταξύ των οποίων κάποιες ειδικεύονται στο φυσικό αέριο.
4. Η εταιρεία που με την υποβολή προσφοράς τη Δευτέρα στη ΔΕΦΑ για την «ενδιάμεση λύση» αποτελεί την κύρια έκπληξη του διαγωνισμού, για πολλούς λόγους -μεταξύ των οποίων και πολιτικούς αλλά και ευρύτερους στο θέμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής μας- είναι η γνωστή μας ισραηλινή Delek. Στην προσφορά που υποβλήθηκε, συμμετέχει και η θυγατρική της Avner. Η πρόταση των ισραηλινών Delek - Avner, που συμμετέχουν στα δικαιώματα του Τεμαχίου 12 όπως και των Ταμάρ και Λεβιάθαν μαζί με τη Noble, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει ο «Φ», αφορά λύση παροχής φυσικού αερίου απευθείας με αγωγό προς το Βασιλικό, ενδεχομένως από το «Αφροδίτη» ή το Ταμάρ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ενδιαφέρον GOLAR LNG για τον πλωτό σταθμό της ΔΕΠΑ στη Β. Ελλάδα


Το ενδιαφέρον τους για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, στη βόρεια Ελλάδα, εξέφρασαν εκπρόσωποι της GOLAR LNG, σε σημερινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
Η GOLAR LNG αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην κατασκευή και λειτουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έχει ήδη δημιουργήσει και λειτουργεί 13 σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζει άλλους 13 σταθμούς. Η εταιρία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για πλήρη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου, παρέχοντας σημαντική ευελιξία στην υλοποίηση του συνολικού project.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε την εταιρεία για τη σπουδαιότητα του έργου, το οποίο μαζί με τον διασυνδετικό αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας (IGB) έχουν ενταχθεί, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών του ΥΠΕΚΑ, στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής. Η σπουδαιότητα των έργων ενισχύεται από την πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία, και αποτυπώνεται από τις προχωρημένες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις και εταιρίες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα έργα αυτά. Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της GOLAR LNG για την ωριμότητα του έργου, καθώς η Μελέτη Σκοπιμότητας και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονεί η ΔΕΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Με μικρές απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο


Με μικρές απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο την Τρίτη.To συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 30 cents ή 0,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 103,75 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Μικρές απώλειες σημείωσε και το Brent Μαΐου το οποίο υποχώρησε 0,3% κλείνοντας στα 108,74 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr