Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος και οι χώρες του οργανισμού BRICS



Κάπως έτσι πρέπει να συνοψίζεται αυτό που νιώθουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία για τα σχέδια των BRICS να δημιουργήσουν μια δική τους αναπτυξιακή τράπεζα που θα ανταγωνιστεί την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Με την κίνησή τους αυτή μας θυμίζουν την Αλις Αμσντεν, οικονομολόγο του ΜΙΤ που πέθανε πέρυσι, και το βιβλίο που είχε γράψει το 2001 με τίτλο «Η άνοδος των άλλων».

Οι πλούσιες χώρες μπορούν να εξοργίζονται για την εξέλιξη, όπως και οι χώρες της περιφέρειας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους πυρήνα. Οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν επίσης να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να αναλογιστούν πως οι πράξεις τους συνεισέφεραν σε αυτήν την αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων.

Ας πάρουμε την επιτυχία της Ιαπωνίας να αποδυναμώσει το γιεν κατά 17% μέσα στους τελευταίους έξι μήνες για να ενισχύσει τις εξαγωγές της. Εδωσε στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες το ερέθισμα, προκειμένου να αρχίσει να εξετάζεται μια επιστροφή στους νομισματικούς πολέμους.

Η ανησυχία για την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών που υπονομεύει το εμπόριο και την ανάπτυξη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η εμπροσθοφυλακή των «Αλλων», οι χώρες BRICS, θέλουν να επιστρατεύσουν τα συνολικά 4,4 τρισ. δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων τους στην υπηρεσία των οικονομιών τους και του διεθνούς ρόλου τους.

Αν εσείς ήσασταν ηγέτης, όπως είναι η Ντίλμα Ρουσέφ της Βραζιλίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, ο Μανμοχάν Σινγκ της Ινδίας, ο Σι Ζινπίνγκ της Κίνας ή ο Τζάκομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής, θα θέλατε να στηρίξετε μια οργάνωση τόσο ευρωκεντρική; Εχουν οι πέντε αυτές αναπτυσσόμενες χώρες που αντιπροσωπεύουν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού τίποτε να κερδίσουν από το σύστημά μας που βασίζεται στο Bretton Woods και έχει θεσπισθεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα;

Εχει γίνει αντιληπτό πως η Ευρώπη αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την Ασία το 1997. Τότε το ΔΝΤ εξώθησε την Ασία σε άγριες μεταρρυθμίσεις που επιδείνωσαν την κρίση της. Απαίτησε υψηλότερα επιτόκια, σκληρότερα νομίσματα και δημοσιονομική λιτότητα που ανάγκασε την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα να αφήσουν τις προβληματικές τράπεζές τους να καταρρεύσουν. Οταν η Μαλαισία επέβαλε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων, δαιμονοποιήθηκε. Στην Ευρώπη δεν ίσχυσε τίποτε από όλα αυτά.

Όταν κατέρρευσε η Wall Street μία δεκαετία αργότερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την στήριξε, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις απέφυγαν όλες εκείνες τις συνταγές που είχε υπαγορεύσει το ΔΝΤ στις χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

 Γιατί δεν ζητά το ΔΝΤ τόσο πολλά από την κυβέρνηση Ομπάμα; Γιατί το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει σε πακέτα στήριξης της Ελλάδας που δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις αποτυχίες της;

Γιατί η μικροσκοπική Κύπρος προσελκύει το ενδιαφέρον της κ. Λαγκάρντ σε έναν κόσμο γεμάτο με οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους; Δεν θα έπρεπε το G7 να επικρίνει τις πολιτικές της Ιαπωνίας για την αποδυνάμωση του γιεν ή την επιμονή της Ευρώπης να αρνείται το μέγεθος των προβλημάτων της;

Να λοιπόν για ποιο λόγο οι χώρες BRICS θέλουν το δικό τους ΔΝΤ, έναν θεσμό που θα στηρίζει τις οικονομίες τους χωρίς υποκρισία. Οι χώρες BRICS πρέπει να πεισθούν πως οι παγκόσμιοι οικονομικοί μηχανισμοί δουλεύουν προς το συμφέρον τους. Διαφορετικά οι «Αλλοι» θα δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αναταράξεις στη Αυστραλία προκαλεί η Κύπρος



Η Κύπρος ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο μέχρι και στην Αυστραλία. Αφορμή η απόφαση της κυβέρνησης Γκίλαρντ να φορολογήσει το εφάπαξ 16 χιλιάδων πλουσίων Αυστραλών. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, κάτι τέτοιο «θυμίζει τη φορολογία που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στην Κύπρο».

Η πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι ανεύθυνος και κινδυνολογεί όταν γνωρίζει πως η αυστραλιανή οικονομία όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με την κυπριακή αλλά είναι από τις ισχυρότερες παγκοσμίως.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γουέϊν Σουάν, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2014 πολίτες με δύο εκατομμύρια δολάρια εφάπαξ θα χάσουν κάποιες από τις φορολογικές εκπτώσεις, που παρέχει το ισχύον σύστημα. Κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές θα επηρεάσουν 16.000 ή το 0,4%, μόνον, του συνόλου των συνταξιοδοτούμενων πολιτών κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2014-2015. Οι αλλαγές θα αποφέρουν στο κράτος 947 εκατομμύρια δολάρια την προσεχή τετραετία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, ότι εισόδημα 100,000 δολαρίων και άνω από συντάξεις μέσω εφάπαξ και ετήσια μερίσματα από επενδύσεις σε εφάπαξ θα φορολογείται με 15% - το εισόδημα αυτό δεν φορολογείται από το ισχύουν σύστημα. Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει μόνον τους πολίτες με συντάξεις και μερίσματα άνω των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μαυραγάνης: Σχεδόν στα 50 εκατ. οι Εισπραχθέντες Φόροι από τα ΕΛΠΕ το 2012



Εισπράχθηκαν το 2012 και οι φόροι που είχαν καταλογιστεί, ύψους 35.713.319,65 ευρώ και οι νόμιμες προσαυξήσεις ύψους 13.548.896,84 ευρώ μετά τον έλεγχο που είχε γίνει σε φορολογική αποθήκη της Ελληνικά Πετρέλαια και αφορούσε στο χρονικό διάστημα από 19.06.2001 έως 28.2.2005.

Στην Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με το ΑΠΕ,έχουν γίνει μέχρι σήμερα 2.501 έλεγχοι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ο βουλευτής είχε ζητήσει να πληροφορηθεί από το υπουργείο Οικονομικών τι έχει γίνει με τη συγκεκριμένη υπόθεση,τι ποσό εισπράχθηκε από τους βεβαιωμένους φόρους και πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει έως σήμερα στα ΕΛΠΕ.

Ειδικά για τον έλεγχο στη φορολογική αποθήκη των Ελληνικών Πετρελαίων, ο βουλευτής ανέφερε στην ερώτησή του ότι σύμφωνα με καταλογιστική πράξη του 2008 από το Ζ΄Τελωνείο Πειραιά, προέκυψαν από ελέγχους βεβαιωμένοι φόροι περίπου 36 εκατομμυρίων ευρώ από διαφορά στη φορολογική αποθήκη των Ελληνικών Πετρελαίων. Το ποσό προέκυψε από διασταύρωση στοιχείων από την παραγωγή διυλιστηρίου με αυτά της φορολογικής αποθήκης του, όπου βρέθηκαν να λείπουν 36.609.165 λίτρα βενζίνης σούπερ.
Όπως ειδικότερα διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, «το Δ΄ Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων Πειραιά είχε εκδώσει το 2008 καταλογιστική πράξη, κατόπιν ελέγχου σε φορολογική αποθήκη της εταιρείας, που αφορούσε στο χρονικό διάστημα από 19.06.2001 έως 28.02.2005.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν ελλείμματα για τα οποία χρεώθηκαν οι αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα καταλογίσθηκαν στους νομίμους εκπροσώπους της εταιρείας φορολογικές επιβαρύνσεις συνολικού ύψους 35.713.319,65 ευρώ, ποσό το οποίο καταλογίσθηκε επίσης αλληλεγγύως και εις ολόκληρον και στην εταιρεία. Στην εν λόγω καταλογιστική πράξη δεν διαπιστώθηκαν λαθρεμπορικές παραβάσεις και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα αλλά μόνο τελωνειακή οφειλή, η οποία έχει εξοφληθεί ενώ εκκρεμούν προσφυγές τόσο της εταιρείας όσο και των νομικών εκπροσώπων της στα Διοικητικά Δικαστήρια». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ



Οι κομματικές οργανώσεις πετρελαίων καταγγέλλουν στους εργαζόμενους τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ ,η οποία δεν επέτρεψε σε κλιμάκια του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτουλη, μέλος της  ΚΕ και Γιώργο Τουσσα μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του κόμματος στους χώρους παραγωγής των διυλιστηρίων και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.
 Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε ενημερώσει τόσο τη Διοίκηση όσο και το Σωματείο για την συγκεκριμένη περιοδεία
 Η επίσημη πρόφαση της εταιρείας για την στάση της αυτήν ήταν το ζήτημα της ασφάλειας των εγκαταστασεων. Την ιδια στιγμή η ίδια έχει καταστρατηγησει κάθε δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων κενές οργανικές θέσεις, καθιέρωση του 12ωρου σε μόνιμη βάση,εργολαβοποιηση . 
Η ουσία όμως είναι ότι την περίοδο που η εργοδοσία και η κυβέρνηση έχουν σχέδιο να ισοπεδώσουν κάθε ίχνος δικαιώματος των εργαζόμενων, προωθώντας ολο το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους δίνουν οι νέοι νόμοι τους,δε θέλουν να ακούγεται η φωνή του ΚΚΕ,η πρόταση του άλλου δρόμου ανάπτυξης. 
Το ΚΚΕ δηλώνει οτι το δικαίωμα του να ενημερώνει να συζητάει και να δίνει όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωσή των εργαζομένων δεν πρόκειται να το διαπραγματευτει με κανέναν .Καλουμε τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ να βγάλουν και από αυτό το γεγονός τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν την στάση αυτή της εργοδοσίας.

Το deal ΕΤΕ – Eurobank από φιάσκο κατέληξε σε ναυάγιο Θα υλοποιηθούν ξεχωριστές αμκ για ΕΤΕ, Eurobank με τεράστιο dilution και θα εθνικοποιηθούν – Σε επόμενη φάση η ενσωμάτωση του ΤΤ και των μικρών τραπεζών – Επιβεβαίωση του bankingnews.gr


Το  deal ΕΤΕ – Eurobank από φιάσκο κατέληξε σε ναυάγιο  – Θα υλοποιηθούν ξεχωριστές αμκ για  ΕΤΕ, Eurobank  με τεράστιο dilution και θα εθνικοποιηθούν – Σε επόμενη φάση  η ενσωμάτωση του ΤΤ και των μικρών τραπεζών – Επιβεβαίωση του bankingnews.gr

To πολιτικό deal Εθνικής – Eurobank που δεν είχε τραπεζικά κίνητρα κατέρρευσε καθώς η Τρόικα δεν πείστηκε – και ορθά – από τα έωλα επιχειρήματα της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας που φέρει το μεγαλύτερο μέρος της παταγώδους αποτυχίας. Η Εθνική και η Eurobank θα υλοποιήσουν ξεχωριστά αμκ και ομολογιακά και θα εθνικοποιηθούν καθώς το ΤΧΣ θα καλύψει όλες .... τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Η Τρόικα, ορθά μπλόκαρες ένα επικίνδυνο για την συστημική σταθερότητα deal όταν ήταν εκ των προτέρων βέβαιο ότι το σχήμα Εθνικής Eurobank δεν θα μπορούσε να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ από ιδιώτες μετόχους – επενδυτές και θα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στην κρατικοποίηση. 
Η Τρόικα, δεν πείστηκε από τα έωλα επιχειρήματα περί συνεργειών, ούτε ακόμη και από προτάσεις που έφερε η Εθνική ώστε να απολυθούν 5000 εργαζόμενοι, προσέξτε όχι η Τρόικα αλλά η Εθνική υπέβαλλε την πρόταση αυτή. 
Το deal ναυάγησε και μπορεί να σπεύσουν κάποιοι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αν η Εθνική συγκεντρώσει κεφάλαια μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία, αλλά το μήνυμα της Τρόικα ήταν ξεκάθαρο δεν υφίσταται deal.
Ούτε η Εθνική ούτε η Eurobank μπορούν να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αυτό είναι 100% βέβαιο, το bankingnews.gr προειδοποιούσε εδώ και μήνες για την κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας. 
Δεν μπορεί το νέο σχήμα που θα χρειαστεί να επιστρέψει μαζί με τις προνομιούχες μετοχές συνολικά 17,8 δις ευρώ να έχει την στήριξη ιδιωτών μετόχων;
Το σχήμα αυτό μετά βεβαιότητας θα περνούσε στον έλεγχο του κράτους ενώ ήταν απόλυτα βέβαιο ότι το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει πίσω τα κεφάλαια που θα είχε επενδύσει στο σχήμα Εθνικής – Eurobank. 
Το συστημικό ρίσκο λοιπόν ήταν τεράστιο και η Τρόικα ορθά ζήτησε να μην προχωρήσει. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ που κάνει λόγω για 4 αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και ούτε μια αναφορά για το deal που απλά δεν υφίσταται. 

Ποια διαδικασία θα ακολουθεί άπαξ και η Εθνική ελέγχει το 84,35% της Eurobank;  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ «Κουρεύτηκαν» και οι Ισπανοί




ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ στην Κύπρο δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν από το σπάσιμο της φούσκας του τραπεζικού τομέα. Τέσσερις μήνες μετά το αίτημα της Ισπανίας στην Ευρωζώνη για βοήθεια 40 δισ. ευρώ για τη «διάσωση» του τραπεζικού τομέα της, στις 22 Μαρτίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες μικροεπενδυτές βρέθηκαν στο καναβάτσο.
Οι άνθρωποι που αγόρασαν μετοχές ή ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στις αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας (dodgiest Cajas) είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται ή αναγκάστηκαν να γράψουν βαριές απώλειες, ανάμεσά τους και αρκετοί μικροεπενδυτές που πίστεψαν ότι θα προφυλαχτούν.

Πολλοί από τους 350.000 πελάτες της λιανικής οι οποίοι αγόρασαν το 2001 μετοχές αξίας 3,1 δισ. ευρώ της Bankia, η οποία χρεοκόπησε πέρσι, έχουν ήδη δει τα χρήματά τους να γίνονται καπνός.

Κατά μέσο όρο οι μικροεπενδυτές ξόδεψαν 6.000 ευρώ σε αγορά μετοχών της Bankia στην τιμή των 3,75 ευρώ.

Μέσα σε ένα χρόνο η Bankia χρειάστηκε να ζητήσει 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες», ενώ μέσα σε 18 μήνες είχε αρνητική αξία κοντά 4 δισ. Η τιμή των μετοχών της τώρα βρίσκεται γύρω στα 15 σεντ, σημειώνοντας ελεύθερη πτώση 96% από την τιμή εισαγωγής.

Ηδη οι δικαστικές αρχές στη Μαδρίτη διερευνούν κατά πόσον ο τότε πρόεδρος της Bankia, Ροντρίγκο Ράτο, και η διευθυντική ομάδα του, οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, παραπλάνησαν τους επενδυτές.

Υποτίθεται ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους αναλαμβάνοντας τα ρίσκα.

Τα τραπεζικά ομόλογα

Ομως οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ισπανών που αγόρασαν προνομιούχες μετοχές και περίπλοκα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης από τα Cajas συχνά δεν είχαν την παραμικρή ιδέα τι μπορεί να τους περιμένει.

Τα «κουρέματα» κυμαίνονται από 36% για τα μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα της Bankia αορίστου διάρκειας και έως 61% για τις προνομιούχες μετοχές στην Catalunya Banc.

«Δεν είναι μόνο η Κύπρος», σχολιάζει ο «Economist»: «Τα χαμηλότερα σκαλοπάτια της κεφαλαιακής διάρθρωσης είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο». Οι ζημιές των μεγαλοεπενδυτών και τραπεζιτών «απαιτούν όλο και περισσότερο δημόσιο ευρωπαϊκό χρήμα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να καλυφθούν οι τρύπες. Κι όμως, ούτε κι αυτό είναι αρκετό». 
ΠΗΓΗ:enet.gr

Μικρές Αγγελίες με μισθούς σοκ



Δυο κατατοπιστικές αγγελίες για το τι γινεται στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα Δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Ελευθερία της  Λάρισας.
150
Τα 15ο ευρώ ισοδυναμούν με μισθούς 51 .067  δραχμών.  Αν και μιλάμε για 4ωρη απασχόληση δεν θυμάμαι  ποτέ τέτοιου μισθούς με δραχμές. Ποτέ δεν ήμασταν πιο φτωχοί   Δείτε και  την άλλη

210 ευρω

τα 210 ευρώ είναι το πόσο των 71.557 δρχ. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ Αυτές είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις



Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πλέον όλα τα στοιχεία, οι αποδείξεις και τα νομικά επιχειρήματα για τις οφειλές των Γερμανών προς τη χώρα μας, από τους Παγκόσμιους πολέμους, στοιχεία τα οποία βασίζονται στην μελέτη που είχε συνταχθεί αμέσως μετά τον Β'ΠΠ και κυκλοφορεί από την σειρά "Πολεμικές Μονογραφίες".

Σύμφωνα με «Το Βήμα», στις 8 Μαρτίου ολοκληρώθηκε, έπειτα από έρευνα δυόμισι μηνών, το ιστορικό αρχείο για τις αποζημιώσεις που διεκδίκησαν ιδιώτες λόγω του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και όλα που αφορούν τις επανορθώσεις που δεν δόθηκαν.

Πώς συγκεντρώθηκαν τα αρχεία

Το πόρισμα 80 σελίδων ήταν ένα έργο δύσκολο να συνταχθεί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής που συστάθηκε προκειμένου να συγκεντρωθεί το αρχείο, γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους Παναγιώτης Καρακούσης.

«Το ιστορικό αυτό αρχείο ήταν διάσπαρτο, πεταμένο σε τσουβάλια μέσα στις αποθήκες. Ένα μεγάλο μέρος ήταν σε μια αποθήκη στα Σεπόλια, ένα άλλο μέρος των εγγράφων σε μια υπόγεια αποθήκη στο Παγκράτι και ένα μικρό μέρος φυλασσόταν στη Διεύθυνση 25 (Δ 25) στο Λογιστήριο. Η πρώτη μας δουλειά ήταν να ανασύρουμε όλους τους φακέλους με τα έγγραφα και να τα διασώσουμε. Τα συγκεντρώσαμε εδώ στο Γενικό Λογιστήριο (Πανεπιστημίου 37). Αφού διαπιστώσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ζητήσαμε τη συνδρομή ειδικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους αφενός για τη συντήρησή τους, αφετέρου για την ταξινόμηση του υλικού που έγινε με ειδική μεθοδολογία».

Δόθηκαν μόλις 115 εκατ. μάρκα σε ιδιώτες

Από τους 109 φακέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 93% αφορά αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν την περίοδο ουδετερότητας του Ν. 496/76, ενώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 91% αφορά την αποζημίωση για ομηρίες και θανάτους του ΝΔ 4178/61. Το 90% των εγγράφων αφορά τη διαχείριση υποθέσεων ιδιωτών.

Οπως σημείωσε ο κ. Καρακούσης, «από τη μελέτη των εγγράφων, μόνο το 55% των επιδικασθέντων ποσών έχει καταβληθεί στους ιδιώτες. Πρόκειται για 115 εκατ. μάρκα που δόθηκαν από τους Γερμανούς σύμφωνα με τις αποφάσεις, ενώ τα υπόλοιπα ποσά (100 εκατ. μάρκα τότε) δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Όλα αυτά, δηλαδή η αποζημίωση των ιδιωτών, προβλεπόταν στο νομοθετικό διάταγμα 4781 του 1961. Με αυτό το διάταγμα κυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αποζημίωση των προσώπων που εθίγησαν από τα εθνικοσοσιαλιστικά μέτρα διώξεως».

Πόσα είναι τα κατοχικά δάνεια

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές σε όλο το διάστημα της Κατοχής. Το συνολικό ποσό που αφορά τη Γερμανία ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ. και στην Ιταλία σε 220.479.188.480 δρχ. Μετά την αφαίρεση των εξόδων κατοχής που καταβάλλονταν σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε και όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους κατακτητές η Γερμανία έλαβε ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ. και η Ιταλία αντίστοιχα 157.053.637.000 δρχ.

Αυτά τα ποσά είναι τα λεγόμενα κατοχικά δάνεια που θα έπρεπε – κατά τις Συμφωνίες του Μαρτίου του 1942 και του Δεκεμβρίου του 1942 – να επιστραφούν με τη λήξη του πολέμου.

Μόνο από την πρώτη αποτίμηση που έγινε αμέσως μετά τον πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ; Το ελληνικό Δημόσιο "εισάγει" αλλοδαπούς εργαζόμενους!



Την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας χτυπάει κόκκινο, οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες αναζητούν εργατικό προσωπικό στο εξωτερικό! Τρεις υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμοι και νομαρχίες, κινητοποιούνται για να εξασφαλίσουν άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν Έλληνες εργαζόμενοι για να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Σε κάποιους νόμους για παράδειγμα οι αρμόδιοι δεν μπορούν να βρουν οδηγούς φορτηγών, βοηθητικό προσωπικό, σερβιτόρους και μάγειρες, προκειμένου να καλύψουν σχετικά αιτήματα ιδιωτών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, έστειλαν αιτήσεις εργασίας στις ελληνικές πρεσβείες προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους άδεια διαμονής για εργασία. Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται από εργοδότες στις εκάστοτε επιτροπές, οι οποίοι, όπως λένε, δυσκολεύονται να βρουν γηγενείς υπαλλήλους.

Έτσι, λοιπόν, οι περιφέρειες και οι Δήμοι, συνεργάζονται με τις πρεσβείες προκειμένου να ικανοποιήσουν διάφορες ανάγκες, αφού ψάχνουν να βρουν από οδηγό μουλαριών μέχρι μασέζ σιάτσου από την Κίνα, αλλά και μασέζ με ειδίκευση στο θεραπευτικό αγιουβερδικό μασάζ από τη Σρι Λάνκα. Επίσης, tattoo artist, μάγειρες ινδικής κουζίνας, μέχρι και οικιακούς βοηθούς. Ανάμεσα σε αυτούς, όμως, αναζητούν και ειδικότητες από κορεσμένα επαγγέλματα, όπως οδηγοί φορτηγών, την ώρα που Έλληνες οδηγοί με πολύχρονη εμπειρία αναζητούν μάταια μια θέση εργασίας στην ελληνική αγορά.

Συνολικά 4.240 αλλοδαποί από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να εργαστούν νόμιμα με εξασφαλισμένη άδεια εργασίας, αρχικά για έναν χρόνο. Ο αριθμός τους επιτρέπεται να προσαυξηθεί κατά 10% προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.

Μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό εμφανίζουν η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Αναζητούνται εξειδικευμένοι εργάτες γης, ιχθυεργάτες και αλιεργάτες προκειμένου να αξιοποιηθούν οι περισσότεροι από αυτούς στις επαρχίες της χώρας.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ, ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941... ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - Η τρόικα ανέλαβε τον έλεγχο του τραπεζικού σύστηματος της χώρας




Σε εθνικό ζήτημα διατήρησης στοιχειώδεις ελέγχου της χώρας εξελίσσεται πλέον η υπόθεση της απαγορευμένης συγχώνευσης των τραπεζών Εθνική και Eurobank.

Το γεγονός ότι η τρόικα κατάφερε και επέβαλε την άποψή της και άλωσε τις δύο τράπεζες σημαίνει ότι έχουμε κρατικοποίησή τους με προσφυγή στο Ταμείο Σταθερότητας, αλλά και αναχαίτιση της τελευταίας προσπάθειας κάποιων ελάχιστων πατριωτικών κυβερνητικών κέντρων να δημιουργήσουν μια μεγάλη τράπεζα που δεν θα μπορούσε να αγοράστει εύκολα από τους ξένους και να υπάρχει ένα τελευταίο εθνικό οχυρό μη ελεγχόμενο από τους ξένους που ίσως καποτε σήκωνε το βάρος της εθνικής ανάτασης.

Τώρα, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank θα αγοραστούν αντί πινακίου φακής από ξένους οίκους, οι οποιοι θα σφίξουν ακόμη περισσότερο την κάνουλα ρευστού και θα στερεύουν την ελληνική οικονομία και από τα τελευταία αποθέματα δανειοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, ελέγχοντας 100% την ελληνική τραπεζική αγορά, αφού και οι άλλοι δύο όμλοι Πειραιώς και Alpha Bank επιβιώνουν καθαρά λόγω μηχανισμού ELA.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα παύει να υπάρχει ως κράτος στον τραπεζικό τομέα και αυτό έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια να το αποφύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δεν τα κατάφερε. Η τρόικα απαγόρευσε την συγχώνευση και εδώ αναδεικνύεται ανάγλυφα η έλλειψη εθνικής κυριαρχίας.

Και αυτό είναι το πρώτο, πριν απ'όλα τ'αλλα, που πρέπει να ανακτηθεί πριν το έθνος συζητήσει με τον εαυτό του, ποιο και που βρίσκεται το μέλλον του.

Για το πως ανακτάται η εθνική κυριαρχία, την απάντηση την δίνει η Ιστορία για τα έθνη που είναι διατεθειμένα νε επιβιώσουν. Τα λοιπά έθνη απλά περνάνε ως τίτλοι στα διάφορα κεφάλαια της Ιστορίας. . Από σήμερα το βραδυ η χωρα μπαίνει σε διαδικασία κατάργησης, επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση κάθεται ακόμα εκεί που είναι και δεν κηρύσσει εκλογές άμεσα....

H άλωση της καρδιάς της ελληνικής οικονομίας και η Μέχρι την Τετάρτη θα κριθούν οι εξελίξεις. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Bitcoin: Το πρώτο νόμισμα στο διαδίκτυο είναι γεγονός



Ενα νέο νόμισμα που δημιουργήθηκε στο ... Διαδίκτυο δείχνει να επικρατεί και να θέτει σε αμφισβήτηση τον τρόπο που γίνονται οι καθημερινές χρηματικές συναλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς γίνεται το πρώτο παγκόσμιο νόμισμα

Το Μάιο του 2010, ένας προγραμματιστής ονόματι Λάζλο ρώτησε σ' ένα φόρουμ στο Ιντερνετ αν μπορούσε κάποιος να του παραδώσει μια πίτσα έναντι 10.000 bitcoins, ενός πειραματικού εικονικού νομίσματος που έκανε την εμφάνισή του το 2009. «Χωρίς αντζούγιες ή άλλες εκκεντρικές γαρνιτούρες», διευκρίνιζε ο Λάζλο στο αίτημά του.

Με την ισοτιμία του bitcoin εκείνη την εποχή, η παραγγελία του ισοδυναμούσε με περίπου 41 δολάρια. Σήμερα η πίτσα του θα άξιζε 1,4 εκατομμύριο δολάρια (1,09 εκατ. ευρώ).

Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό.

Ενα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται «εκτύπωση» και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή.

Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην «εκτύπωση» νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια.
.
Μόλις δημιουργηθούν, τα bitcoins αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ιδιοκτήτη τους, σ' ένα εικονικό πορτοφόλι, και μπορούν να ανταλλάσσονται με τρίτους. Τέτοιες συναλλαγές γίνονται χωρίς να χρειάζεται να περάσει κανείς από την τράπεζα και παραμένουν ανώνυμες.

Όμως είναι και επικίνδυνες: τον Ιούνιο του 2011, χάκερ επιτέθηκαν σε εικονικά πορτοφόλια τα οποία άδειασαν εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.

Την περασμένη Παρασκευή, το bitcoin ανταλλασσόταν γύρω στα 135 δολάρια και το εικονικό αυτό νόμισμα είχε φτάσει στην αρχή της εβδομάδας τα 147 δολάρια, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου η ισοτιμία του ήταν γύρω στα 20 δολάρια
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ