Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Πάει πίσω η πώληση των ΕΛΠΕ και στο βάθος Καταρινοί


Με την πώληση των ΕΛΠΕ να έχει μετατεθεί χρονικά κατά ένα τρίμηνο, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν τους Καταρινούς να εξετάζουν εκ νέου την είσοδό τους στην ελληνική αγορά διύλισης, προκειμένου να δημιουργηθούν ευρύτερες συνέργειες και να εξυπηρετηθούν τα σχέδια για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι σχετικές πληροφορίες εντάθηκαν ιδιαίτερα αφότου το Κατάρ επανέκαμψε με ένα ενδιαφέρον ιδιωτικό deal στην ελληνική ενεργειακή αγορά. 
ΠΗΓΗ:capital.gr

Τι «τρέχει» στον Πρίνο;

prinos
“Τα ΕΛΠΕ εφαρμόζουν τον ισχύοντα Νόμο όπως, εξ άλλου, οφείλουν να κάνουν όλοι οι πολίτες”. Την απάντηση αυτή δίνουν άνθρωποι του Ομίλου στα σχόλια που κυκλοφορούν στην αγορά περί «κόντρας» μεταξύ των ΕΛ.ΠΕ και της Energean Oil and Gas, της ελληνικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα πετρέλαια του Πρίνου.

Το όλο θέμα έχει να κάνει με το κατοχυρωμένο με νόμο δικαίωμα των ΕΛ.ΠΕ., να αγοράζουν όλο το πετρέλαιο που παράγει ο Πρίνος. Η ρύθμιση αυτή επιβλήθηκε το 1999 προς όφελος της εκμετάλλευσης, ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση της εκμετάλλευσης πετρελαίου, όταν την εγκατέλειψαν οι Καναδοί.

Η νέα διαχείριση του Πρίνου, δηλαδή η Energean, από την στιγμή που ξεκαθάρισε με το σωματείο τα της διοίκησης, προχώρησε σε συμφωνία εξαετούς διάρκειας με την ΒΡ, για την πώληση σε αυτήν του πετρελαίου. Ωστόσο προηγουμένως δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει το θέμα της αγοράς από τα ΕΛ.ΠΕ. για το οποίο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Έτσι, η συμφωνία της Energean με την ΒΡ έχει τεθεί σε ισχύ αλλά είναι ανεφάρμοστη. Τα ΕΛ.ΠΕ εμμένουν στην εφαρμογή του νόμου, ενώ έχουν ξεκινήσει επενδύσεις στην εκμετάλλευση με νέες γεωτρήσεις, η χρηματοδότηση των οποίων σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Φαίνεται πως ο Γιάννης Μανιάτης, ο «υπουργός πετρελαίου», θα πρέπει να δώσει και στο ζήτημα αυτό τη λύση.
 ΠΗΓΗ:rizopoulospost.com

ΙΕΑ: Ρεκόρ 16μήνου τον Ιούλιο για τις Τιμές του Αμερικανικού Αργού


Ρεκόρ 16μήνου σημείωσαν τα συμβόλαια futures του αμερικανικού αργού τον Ιούλιο, όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Αύγουστο, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Η μεγάλη αυτή αύξηση της τιμής του WTI μείωσε στο ελάχιστο τη διαφορά της με την τιμή του Brent, χάρη στην αύξηση απόσυρσης αργού και προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ. Οι διακοπές στην παραγωγή σε Λιβύη και Ιράκ αύξησαν την τιμή του Brent σε επίπεδα ρεκόρ για το τελευταίο τετράμηνο.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον Οργανισμό, με αυξημένους ρυθμούς το 2014, κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τα 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2013. Η πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης για το 2014 έχει περικοπεί κατά 0,1 εκατ. βαρέλια, λόγω της πρόβλεψης του ΔΝΤ για μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η εκτίμηση για το 2013 παραμένει εν γένει αμετάβλητη.
Η παγκόσμια παραγωγή αργού εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 575 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο μηνός τον Ιούλιο, κυρίως χάρη στην αύξηση παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC. Η μεγάλη αύξηση παραγωγής στην Βόρειο Αμερική αναμένεται να αυξήσει την συνολική παραγωγή αργού στις χώρες εκτός OPEC για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο έτους. Έτσι, η παραγωγή τους αναμένεται να φτάσει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα 55,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC σημείωσε, τον Ιούλιο, μικρή μείωση, κατά 165 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σε μηναίο επίπεδο, φτάνοντας τα 30,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω διακοπών στην παραγωγή της Λιβύης και του Ιράκ και παρά την αύξηση της σαουδαραβικής παραγωγής. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του πετρελαϊκού καρτέλ για το τρίτο τρίμηνο του 2013 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω των προβλέψεων για μεγαλύτερη ζήτηση το τρίμηνο αυτό.
Η παγκόσμια ζήτηση αργού για διύλιση, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι αυτή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 3,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη άνοδο στα χρονικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και τον Ιούλιο, λίγο πριν τις φθινοπωρινές εργασίες συντήρησης. Τον Ιούνιο, οι διυλιστικές ροές έφτασαν τα 77,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν κατά 2 εκατ. βαρέλια ψηλότερα σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι παγκόσμιες ροές έφτασαν τα 74,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους προβλέπεται, σύμφωνα με την έκθεση, να φτάσουν τα 77,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Τέλος, τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν εποχικά κατά 11,9 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 2.663 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 33,6 εκατ. βαρέλια, ισοφαρίζοντας την μεγάλη μείωση στα αποθέματα αργού. Τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων κάλυπταν, στα τέλη Ιουνίου, 30,5 ημέρες μελλοντικής ζήτησης, αυξημένα κατά 0,8 ημέρες σε σχέση με ένα μήνα πριν.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Αγωγός ασπίδα στο Αιγαίο - Η απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική επιδίωξη


Τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει το Αιγαίο εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας έτσι απάντηση στα σχέδια της Τουρκίας που επιδιώκει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου να περάσουν από το .....
δικό της έδαφος.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτεταμένα στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ κατά την πρόσφατη τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

Οπως αποκαλύπτει στη REAL NEWS ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, εκπονείται μελέτη στην οποία εξετάζονται δύο ή και τρείς εναλλακτικοί αγωγοί που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.
Το πρώτο σενάριο της μελέτης εξετάζει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα απο το οικόπεδο Αφροδίτη , θα φτάνει στην Κρήτη, στη συνέχεια θα ανεβαίνει βόρεια και θα φτάνει στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής και από εκεί θα συνδέεται με τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον ΙGB.

H άλλη επιλογή, το δεύτερο σενάριο της μελέτης δηλαδή, εξετάζει τη δημιουργία του αγωγού που θα ξεκινά επίσης από την Κύπρο, θα φτάνει στην Κρήτη και στη συνέχεια θα κατευθύνεται δυτικά της Πελοποννήσου, θα φτάνει στο Ιόνιο και εκεί θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η τρίτη επιλογή φτάνει υποθαλάσσια μέχρι την Πελοπόνησο αλλά στη συνέχεια χερσαία θα διασχίσει το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας και θα συναντήσει τον ΤΑP.

Ο Υπουργός Ενέργειας εκτιμά ότι όποιος από τους τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς και εάν επιλεγεί, είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος. Τα προβλήματα που υπάρχουν εντοπίζονται κυρίως στο βάθος της θάλασσας και στα υποθαλάσια ρεύματα.
Ο κύριος Μανιάτης εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένα χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο χρόνων και σύφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην συνάντηση με του δύο ομολόγους του θα αποτελέσει μια πρόσθετη διαδρομή προς την Ευρώπη, συμπληρωματική στους αγωγούς που μεταφέρουν το αζέρικο αέριο της Κασπίας θάλασσας.

Η δουλειά αυτή πήρε σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια λέει ο κύριος Μανιάτης, χάρη και στην υπεύθυνη προετοιμασία του υφυπουργού ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, οποίος όπως λέει ο Υπουργός δούλεψε αθόρυβα και για τον ΤΑP και για τον Eurasia Interconnector, την υποθαλάσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Το πώς θα μεταφερθούν τα κοιτάσματα από τα οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι το ζητούμενο και μέχρι τώρα ήταν υπό εξέταση δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η δημιουργία σταθμού υγροποίησης ( και μετά με δεξαμενόπλοια) με τη Λευκωσία να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του στο Βασιλικό. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός είναι οικονομικά βιώσιμος ακόμη και αν διαχειριστεί μόνο το κοίτασμα της “Αφροδιτης” που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Διότι το Ισραήλ ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αν θα χρησιμοποιήσει το τερματικό σταθμο της Κύπρου ή θα επιλέξει να διοχετεύσει τον θησαυρός της μέσω αγωγού, που αποτελεί τη δεύτερη επιλογή.
Και εδώ ακριβώς η Τουρκία έχει αναπτύξει μεγάλη κινητικότητα και έχει υποβάλει δελεαστικές προτάσεις προς τους εμπλεκόμενους ενεργειακούς κολοσσούς, προκειμένου να κατασκευαστεί αγωγός, αρχικά υποθαλάσσιος και στη συνέχεια χερσαίος, που θα διασχίζει το έδαφος της.
Παρά την καχυποψία του Τελ Αβιβ προς την Αγκυρα, μια τέτοια λύση έχει πολλά οικονομικά πλεονεκτήματα και δεν είναι τυχαίο ότι παραμονές της υπογραφής της τριμερής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραηλ, η Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Delek δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο Reutes- ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρείες στην Τουρκία και εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αγωγός για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Αυτή η δήλωση προβληματίζει έντονα τη Λευκωσία, τη στιγμή που η Delek συμμετέχει στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ με μερίδιο 30%.
Ωστόσο το ρίσκο του προσανατολισμόυ των εξαγωγών προς τα εκεί, όσο και αν συμφέρει οικονομικά , θα καταστήσει τις χώρες που θα εμπλακούν εξαρτημένες από την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια ενδεχόμενη διμερή κρίση.
Το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων απασχόλησε και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο ενεργειακό τρίγωνο λέγοντας ότι "η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο.

www.onalert.gr/ 
ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr

Ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων


Σε δίμηνη απογραφή όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα -με πλήρη στοιχεία καθώς και με τους όρους αμοιβής και εργασίας τους- προχωρεί το υπουργείο Εργασίας από τις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, της αδήλωτης εργασίας και των καταστρατηγήσεων στην αγορά εργασίας. 

Τη διενέργεια της ειδικής απογραφής και τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης με όλα τα δεδομένα που θα αξιοποιηθούν στη «μάχη» κατά της καλπάζουσας εισφοροδιαφυγής και στους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία (απασχόληση ανασφάλιστων, δήλωση λιγότερων ημερών ασφάλισης από τις πραγματικές ή χαμηλότερων μισθών για την καταβολή μικρότερων ασφαλίστρων) προανήγγειλε στην «Ημερησία» ο Γιάννης Βρούτσης.

«Στις 15 Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο μητρώο απασχολουμένων που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τους στοχευμένους ελέγχους και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής», δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ειδική απογραφή θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί μέσω των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, καθώς και μέσω των μεμονωμένων εργοδοτών, οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όλα τα δεδομένα της απογραφής θα «κουμπώσουν» με τα στοιχεία που ηλεκτρονικά ήδη υποχρεούνται και θα συνεχίσουν να υποβάλουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις (αναγγελία πρόσληψης, απόλυσης, οικειοθελούς αποχώρησης, μετατροπές συμβάσεων), τις καταστάσεις προσωπικού (περιλαμβάνουν τις ατομικές συμβάσεις) κ.ά. Η βάση των δεδομένων αυτών θα υποστηρίξει πιο αποτελεσματικά τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας που θα γίνονται από το αναβαθμισμένο επιχειρησιακά -στα πρότυπα του ΣΔΟΕ- Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που θα έχει τη συνδρομή και της οικονομικής αστυνομίας. 

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αναζήτηση εσόδων από τη «μαύρη» εργασία θεωρείται, πλέον, μονόδρομος και για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, καθώς:

-Η εισφοροδιαφυγή αυξάνεται εν μέσω της ύφεσης, όπως δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ (από 26,8% το 2010 στο 36%) στερώντας έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και επιτείνοντας τις συνθήκες του αθέμιτου ανταγωνισμού.

-Τα έσοδα από τους «ενεργούς» ασφαλισμένους μειώνονται λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία) αλλά και τις μειώσεις των μισθών που οδηγούν σε μικρότερες κρατήσεις υπέρ των Ταμείων.

-Η τάση για αύξηση της μισθωτής απασχόλησης δεν έχει «παγιωθεί», αφού το πρώτο εξαήμερο του Αυγούστου το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν αρνητικό σε όλη τη χώρα κατά 1.436 θέσεις εργασίας. Οι προσλήψεις έφταναν τις 17.904 (10.488 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και 7.254 με μερική ή εκ περιτροπής εργασία) ενώ οι απολύσεις άγγιξαν τις 19.340. Στατιστικά, πάντως, το ισοζύγιο της απασχόλησης γίνεται, κάθε χρόνο, αρνητικό από τον Αυγουστο, καθώς δεν γίνονται πολλές προσλήψεις τον μήνα αυτό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 ΠΗΓΗ:real.gr

17 χρόνια από τη δολοφονία του Τάσσου Ισαάκ

17 χρόνια από τη δολοφονία του Τάσσου Ισαάκ
Ήταν 10 Αυγούστου 1996, όταν η πορεία μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών πατούσε κυπριακό έδαφος έπειτα από μια πορεία ειρήνης που ξεκίνησε από την πύλη του Βραδεμβούργου με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη ώστε να πέσει και το τελευταίο τείχος του αίσχους στην Ευρώπη.

Με κεντρικό σύνθημα “Απελευθέρωση, η μόνη λύση” δεκάδες Κύπριοι αλλά και 200 
περίπου μοτοσυκλετιστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένωσαν τις φωνές τους, θέλοντας να περάσουν στα Κατεχόμενα.

Πολιτικοί παράγοντες προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία των μοτοσικλετιστών, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συνάντησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών και συμφώνησε μαζί του να μην προχωρήσει η πορεία μέσα στη νεκρή ζώνη για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Το πάθος για λευτεριά όμως, δεν ανακόπτονταν.

Οι μοτοσυκλετιστές διαφώνησαν με την απόφαση και στις 11 Αυγούστου μεμονωμένα προχώρησαν προς την Πράσινη Γραμμή. Οι πρώτες συγκρούσεις έγιναν στο ΣΟΠΑΖ της Λευκωσίας με τους διαδηλωτές να περνούν στη νεκρή ζώνη. Στο οδόφραγμα της Δερύνειας όμως έμελλε να δοθεί πραγματική μάχη και να χυθεί ελληνικό αίμα. Τουρκοκύπριοι και εισβολείς, επιτέθηκαν με ρόπαλα στην πορεία των Ελλήνων αγωνιστών με αποτέλεσμα οι συμπλοκές να γενικευθούν.

Ο 24χρονος τότε Τάσσος Ισαάκ από το Παραλίμνι, βλέποντας έναν Έλληνα να δέχεται ανηλεή χτυπήματα από ομάδα Τούρκων έσπευσε να τον υπερασπιστεί, γεγονός που εξόργισε τους αφιονισμένους παρακρατικούς, που τον έριξαν στο έδαφος και τον χτυπούσαν μανιωδώς μέχρι να σιγουρευτούν πως είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που ήταν σε μικρή απόσταση παρακολουθούσαν τα επεισόδια δίχως αντίδραση, ενώ ηθικός αυτουργός της δολοφονίας έχει αναγνωριστεί ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αρσλάν. Ο Ισσάκ ήταν πατέρας ενός κοριτσιού, που αργότερα πήρε το όνομα του με ανάδοχο την Ελληνική Πολιτεία.

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, οι ευθύνες για τη δολοφονία δεν έχουν αποδοθεί, παρά το γεγονός πως στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για την δολοφονία του Τάσσου Ισαάκ αλλά και του Σολωμού Σολωμού, καθώς έκρινε πως παραβίασε το άρθρο 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς δεν έγινε έρευνα, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο των δύο ηρώων.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! ΣΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΥΞΕ ΣΤΟΡΥ ΤΟΥ ΡΗΜΑΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ

anafora-Pediaditi-1
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΊΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ;

ΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Με τυπικές κλήσεις κατά των κατηγορουμένων Γεωργίου, Μολφέτα και Ξενάκη της ΕΛΣΤΑΤ , περάτωσε την κυρία ανάκριση η κα Έλενα Πεδιαδίδη 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-7-2013 και δεν τους κλήτευσε και ούτε ζήτησε απολογίες των κατηγορουμένων για την ασκηθείσα ποινική δίωξη για τις πράξεις: 1) ψευδούς βεβαιώσεως κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος (άρθρα 45, 242 §§3-1 ΠΚ σε συνδυασμό με άρθ 1 Ν 1608/1950) και 2) της παράβασης καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση (άρθρα 13 α, 263 α , 98, 259 ΠΚ). Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν εις βάθος προκαταρκτικής έρευνας των Εισαγγελέων Εφετών Αθηνών Οικονομικού Εγκλήματος κκ Πεπόνη και Μουζακίτη για την πιστοποιημένη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τους κατηγορουμένους που με τη σειρά της είχε έννομες συνέπειες σε βάρος του Ελληνικού Κράτους καθόσον η πιστοποίηση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες για μεγαλύτερο δανεισμό της χώρας και πρόκλησης τοκοχρεωλυσίων, βάρη τα οποία έπρεπε να αντιμετωπισθούν με πρόσθετα μέτρα κατά των Ελλήνων Πολιτών και των Ασφαλιστικών Ταμείων και να αντιμετωπισθεί η Ελλάδα ως διεθνές πειραματόζωο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΝΟΜΙΚΟΙ "ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Αντισυνταγματικές και απάνθρωπες οι κατασχέσεις μες στη νύχτα!


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ως αντισυνταγματική και αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία παρέχεται στο Δημόσιο η δυνατότητα να επιβάλλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και το μήνα Αύγουστο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Γιάννης Αδαμόπουλος.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τον ΔΣΑ, πέρα από το γεγονός ότι ούτε αυτή τη φορά υφίσταται «έκτακτη περίπτωση», στην οποία να συντρέχει «εξαιρετικά επείγουσα» και «απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να είναι επιτρεπτή η κατ’ άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος άσκηση νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία, η εν λόγω ΠΝΠ αντίκειται εν προκειμένω και στην αρχή της δικονομικής ισότητας των διαδίκων (αρχή της ισότητας των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών), κατ’ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ (πρβλ. εντελώς ενδεικτικά, ΕΔΔΑ, 11-1-2001, Πλατάκος κατά Ελλάδος, Ολ.ΣτΕ 2807/2002, Ολ.ΑΠ 12/2002), στο μέτρο που καθιερώνει εξαιρετικό προνόμιο υπέρ του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών, υπό την έννοια ότι δεν καθιερώνεται αντίστοιχη δυνατότητα και για τους ιδιώτες κατά την επιβολή κατάσχεσης σε βάρος του Δημοσίου. Το διακύβευμα βέβαια δεν είναι να επεκταθεί μία τέτοια – απαράδεκτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου – δυνατότητα και στους ιδιώτες αλλά να μην ισχύσει ούτε για το Δημόσιο, σημειώνει ο ΔΣΑ.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, όπως συμβαίνει, εν γένει, με τις πράξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης, άδεια για κατάσχεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος θα μπορούσε να διατάσσεται μόνον εφόσον το αρμόδιο όργανο βεβαιώνει ότι επιχείρησε τη διενέργεια της κατάσχεσης κατά τις ημέρες και ώρες που προβλέπει ο νόμος αλλά αυτή κατέστη αδύνατη.

Σημειωτέον δε ότι, κατά την αναγκαστική εκτέλεση, τέτοια άδεια αποκλείεται σε κάθε περίπτωση για το χρονικό διάστημα από 1η έως 31 Αυγούστου – περίοδος δικαστικών διακοπών, κατά την οποία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν δικαίωμα ανάπαυσης. Πράγματι, αν δεν προκύπτει ότι η επιβολή της κατάσχεσης είναι αδύνατη κατά τις ημέρες και ώρες που προβλέπει ο νόμος, η δυνατότητα διενέργειας αντίστοιχων πράξεων από το Δημόσιο νυχθημερόν – χωρίς απολύτως κανένα χρονικό περιορισμό – ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί οποιοδήποτε θεμιτό σκοπό ούτε μπορεί να έχει οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο δημοσίων εσόδων, εκτός ίσως από την καλλιέργεια κλίματος φόβου με στόχο την κατατρομοκράτηση των οφειλετών.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι, "αν κατά τη γνωστή ρήση «δημοκρατία είναι όταν κάποιος χτυπάει την πόρτα σου στις έξι το πρωί και είναι ο γαλατάς», όταν την ίδια ώρα οι πολίτες θα αντικρίζουν εφεξής στην πόρτα τους εκτελεστικά όργανα του κράτους, τα συμπεράσματα για το πού οδηγείται η Ελληνική Δημοκρατία προκύπτουν αβίαστα από μόνα τους".

ΠΗΓΗ: defencenet.gr