ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Ανδρέας Παπανδρέου(1919-1996): Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 – 23 Ιουνίου 1996) ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑΚ και αργότερα του ...
Σάββατο 23 Ιουνίου 2012
eglimatikotita.gr: ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΙΤΛΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗ...
eglimatikotita.gr: ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΙΤΛΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗ...: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Με τον μόλις 44χρονο "επίκουρο καθηγητή" της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όπως αναφέρει ο ίδι...
Γιατί η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση Πηγή:www.capital.gr
Οι διοικήσεις της ΔΕΗ των 40 ετών της Μεταπολίτευσης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που ανήκουν στη νομενκλατούρα του κόμματος και επιλέγονται μόνο με κομματικά κριτήρια. Και σε εκείνους που είναι «φίλοι του κόμματος» και επιλέγονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με έγκριση του πρωθυπουργού. Αυτά που ενώνουν τις δύο κατηγορίες είναι ότι άπαντες αναλαμβάνουν διατεταγμένη υπηρεσία στη ΔΕΗ με αυστηρότατες εντολές:
Να υπακούν τη συντεχνία της ΓΕΝΟΠ και να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.
Να μη διανοηθούν να εφαρμόσουν πολιτική ανοίγματος του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ, στην οποία αντιτίθεται η ΓΕΝΟΠ, και «πελατειακές δυνάμεις» της κυβέρνησης.
Να δεχθούν εκ των προτέρων ότι, σε περίπτωση σύγκρουσης με τις συντεχνίες της ΔΕΗ, η «Διαιτησία» του εποπτεύοντας υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι πάντα υπέρ της ΓΕΝΟΠ και, αν η συγκεκριμένη διοίκηση διαφωνήσει, θα φύγει νύχτα και με αμετάκλητη απόλυση.
Να μη σκεφθούν, ως διοίκηση, να προγραμματίσουν επενδύσεις για τη ΔΕΗ που δεν θα έχουν «παραγγελθεί» από την κυβέρνηση και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ.
Αυτά που χωρίζουν τις δύο κατηγορίες των «εκλεκτών» των διοικήσεων της ΔΕΗ είναι (στην περίπτωση επιλογής από τη νομενκλατούρα) ότι τα πρόσωπα απλώς κάθονται στις καρέκλες και παριστάνουν είτε τον πρόεδρο είτε τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Τη ΔΕΗ τη «διοικεί» η ΓΕΝΟΠ μαζί με έναν πυρήνα τριτοκοσμικών «οραματιστών» που θεωρούν εχθρούς όλους τους πελάτες της ΔΕΗ που δεν ανήκουν στην οικιακή κατανάλωση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Αβέρωφ Πρόταση της Κομισιόν για κανονισμό που ίσως είναι απαγορευτικός για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της ΑΟΖ
Νέες δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα στάδια εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου υπεράκτια, από το σχεδιασμό μέχρι και την τελική απομάκρυνση εγκαταστάσεων, για αποτελεσματική πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση ατυχημάτων, περιλαμβάνει πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τους Ευρωβουλευτές να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η πρόταση εάν υιοθετηθεί θα επηρεάζει κατά κύριο λόγο την Κύπρο, όπως είπε, και κατά συνέπεια την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της ΑΟΖ της.
«Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο πρέπει να κτυπήσουμε ένα κοινοβουλευτικό, αλλά και γενικότερο συναγερμό» δήλωσε στη Βουλή ο κ. Νεοφύτου, μετά τη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.
Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε στο ΕΚ πρόταση που αφορά θέματα υγείας και περιβάλλοντος για εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της θαλάσσης.
Αυτός ο κανονισμός θα αφορά κατά κύριο λόγο την Κύπρο, πέραν από κάποιες εξορύξεις στην ΑΟΖ του ΗΒ, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου.
«Καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, να πράξει το ίδιο όπως θα πράξουμε και εμείς σαν Βουλή, καλούμε τους ευρωβουλευτές να τεθούν σε συναγερμό, για να εξετάσουμε με πάρα πολύ προσοχή αυτή την πρόταση για να μην αποβεί στο τέλος μια ρύθμιση που θα είναι απαγορευτική για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της θαλάσσης στις χώρες μέλη της ΕΕ», είπε.
Δήλωσε παράλληλα ότι «σεβόμαστε τις ευαισθησίες σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη να μην είναι κανονισμός που στο τέλος θα είναι τόσο απαγορευτικός για την εξόρυξη αυτού του εθνικού πλούτου».
ΠΗΓΗ:/www.ikypros.com
Τρία καυτά ζητήματα για την ενέργεια
Eκκρεμότητες στον χώρο της ενέργειας που δεν χρήζουν αναβολής θα χρειαστεί να διαχειρισθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠEKA), της οποίας προΐσταται ο καθηγητής Eυάγγελος Λιβιεράτος. Aν και οι αρμοδιότητες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας φαίνεται να αναλαμβάνει ο υφυπουργός Aσημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της ΔEΠA την περίοδο 2006-2009 και συγκαταλέγεται στο πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Aντώνη Σαμαρά. O ίδιος ο κ. Παπαγεωργίου σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου χθες, δεν έκρυψε την επιθυμία του να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. «Eγώ τον τομέα της ενέργειας γνωρίζω και δεν σκοπεύω να μάθω κάποιον άλλο», ήταν το σχόλιό του στη συζήτηση περί αρμοδιοτήτων. Πολύ πιθανή, πάντως, θεωρείται και η περίπτωση συναρμοδιότητας με τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Kαλαφάτη, ο οποίος είχε ασκήσει και στο παρελθόν καθήκοντα υφυπουργού στο υπουργείο Aνάπτυξης. Pόλο στους χειρισμούς των κρίσιμων ενεργειακών θεμάτων θα έχουν και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, αλλά και οι διοικήσεις των εποπτευόμενων ΔEKO, τα πρόσωπα των οποίων αναμένεται να αντικατασταθούν στο σύνολό τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΕ: Έρχεται εμπάργκο «χωρίς εξαιρέσεις» από 1/7 στο ιρανικό πετρέλαιο
Πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου την 1η Ιουλίου σχεδιάζει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις ανώτερου διπλωμάτη της ΕΕ. Λίγες ημέρες πριν, η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εξαιτίας αυτού του θέματος.
Στο πλαίσιο των πιέσεων προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τον Ιανουάριο οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών είχαν εγκρίνει αυτό το εμπάργκο.
Οι χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η τελευταία δεν θέτει πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το εμπάργκο, καθώς επετράπη στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, να προμηθεύεται πετρέλαιο από την Τεχεράνη χωρίς χρηματοοικονομικές εγγυήσεις.
«Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το εμπάργκο», ανέφερε ο διπλωμάτης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα δεσμευτούν να «επανεξετάσουν την κατάσταση και να επανέλθουν στο ζήτημα, εάν χρειαστεί», όταν θα συζητήσουν το θέμα τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
ΠΗΓΗ:http://moneypost.gr
Μεγάλο Ενδιαφέρον από Εταιρείες για Συμμετοχή στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα
Τόσο κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου, όσο και αυτής της 17ης Ιουνίου, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αναδείχθηκε σε κεντρικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης από δύο τουλάχιστον κόμματα, ενώ η φιλολογία και η συνομωσιολογία που ανεπτύχθη γύρω από την υποτιθέμενη ανάγκη μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα ξεπέρασε κάθε όριο. Αρκετοί πολιτικοί έφθασαν μάλιστα σε σημείο να υποστηρίξουν ότι η μη ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελεί τον ουσιαστικό λόγο γιατί η Ελλάδα απέχει από τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Εδήλωναν με έπαρση μάλιστα ότι «όταν το κόμμα τους αναλάβει την εξουσία, όχι μόνο η κυβέρνηση (τους) θα ανακηρύξει αυτοστιγμή ΑΟΖ στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης, αλλά σε λίγους μόνο μήνες θα ξεκινήσει και η παραγωγή από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η χώρα τα οποία και θα σώσουν την Ελλάδα από την οικονομική καταστροφή».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μειώνονται οι Εισαγωγές Ρεύματος Λόγω του Προβλήματος Ρευστότητας
Εταιρίες παραγωγής ενέργειας σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν περιορίσει ή παύσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ελλάδα εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών, δημιουργώντας πιέσεις στην αγορά που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και εντείνοντας τον κίνδυνο συσκοτίσεων κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αναφέρει το Reuters.
Ο λειτουργός του ηλεκτρικού συστήματος ΛΑΓΗΕ οφείλει σε ξένους και εγχώριους προμηθευτές 327 εκατ. ευρώ, αναφέρει δικαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, καθώς τα έσοδα μειώνονται εξαιτίας της ύφεσης και της άρνησης πολλών Ελλήνων να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πετρέλαιο: Αν το Χετζάρεις, Μπορεί να Ρεφάρεις
Στο τέλος Απριλίου ένα διυλιστήριο που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίεςμε το όνομα Trainer και έδρακοντά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ αγοράστηκε έναντι 150 εκατ. δολ. μέσω συμφωνίας η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα τραβούσεελάχιστη προσοχή. Ενώ η ίδια η εξαγορά δεν προκαλεί ενδεχομένως έκπληξη, η ταυτότητα του αγοραστή -μια θυγατρική της Delta Airlines- ήταν απρόσμενη. Η εξαγορά αυτή έκανε την Delta την πρώτη αεροπορική που αγόρασε διυλιστήριο.
Ο CEO της Delta, Richard Anderson,λέει ότι πρόκειται για «μια καινοτόμο προσέγγιση ώστε να διαχειριστούμε το μεγαλύτερό μας έξοδο» -τα καύσιμα- και ότι με τον τρόπο αυτόν η εταιρία θα μπορέσει να εξοικονομήσει 300 εκατ. δολ. από τα ετήσια έξοδα για κηροζίνη. Τα έξοδα το 2011 ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ ή σε περισσότερο από το 1/3 των λειτουργικών δαπανών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)