Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δικαίωση δημοσιογράφου του Πρώτου Θέματος που απολύθηκε για άρνηση μείωσης μισθού & συνδικαλιστική δράση.


Σύμφωνα με απόφαση του τμήματος εργατικών διαφορών (υπ’ αριθμ. 255/2014) κρίθηκε άκυρη και καταχρηστική απόλυση δημοσιογράφου της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η απόλυσή του οφειλόταν και στη νόμιμη συνδικαλιστική δράση που είχε εκδηλώσει στον χώρο της εργασίας του, εκτός από τον βασικό λόγο της απόλυσης, που αφορούσε την άρνησή του να υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2011, ατομική σύμβαση...
για μείωση αποδοχών κατά 15%.

Με την απόφαση του το Πρωτοδικείο καλεί την εφημερίδα να τον επαναπροσλάβει αμέσως και με τους ίδιους μισθολογικούς όρους που είχε πριν από τη μείωση του 15%.

Να σημειωθεί ότι το «Πρώτο Θέμα» είχε ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών κατά 10% από τον Μάιο του 2011.

ΠΗΓΗ:greki-gr.blogspot.gr/

Ο αυθεντικός κεφαλαιοκράτης, τους εργάτες τους σέβεται γιατί τους αντιλαμβάνεται ως συνεργάτες και όχι σαν δούλους


Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτοί που επιβιώνουν, διαιωνίζοντας άσχημες καταστάσεις, είναι οι ίδιοι που θέλουν να μας "σώσουν" απ' αυτές. Νεόκοπες Αντουανέττες, που προτείνουν στον λαό που δεν έχει να φάει "ψωμί" να δοκιμάσει το "παντεσπάνι". Έτρωγαν "παντεσπάνι" και στο χωριό τους τα νεόπλουτα "ψώνια". Τα περίφημα "τζάκια" της Αθήνας είναι οίκοι βάρβαρων και πρώην θεόφτωχων ανθρώπων, που μεγάλωσαν σε παράγκες και σήμερα, επειδή χόρτασαν "ψωμί", όταν δεν νομίζουν ότι είναι θεοί, περιορίζονται στο να νομίζουν ότι είναι αριστοκράτες και μέλη του διεθνούς jet-set. Αυτός όμως που μεγαλώνει σε "παράγκα", ακόμα και σε παλάτι να κατοικήσει, τους τρόπους της "παράγκας" θα μεταφέρει στα παιδιά του. 


Το αξιοπερίεργο στην Ελλάδα είναι ότι "παράγκες" είναι ακόμα και οι οίκοι των περισσοτέρων σύγχρονων ισχυρών Αθηναίων του κεφαλαίου. Αν και κεφαλαιοκράτες, ούτε αυτοί μπόρεσαν να νικήσουν την παιδεία των δουλοπάροικων που πήραν από τους πατέρες τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που, παρ' όλο που όλοι αυτοί είναι κεφαλαιοκράτες, μοιάζουν στη νοοτροπία με τους μεγαλοαστούς. ...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr/

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΣΕΕΠ 06 02 2014.

Μισό δισ. ευρώ τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης

Μισό δισ. ευρώ τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης
Το μισό δισεκατομμύριο ευρώ έφθασαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τη διετία 2012- 2013 για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Μισό δισ. ευρώ τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, παρέχει στοιχεία για τα έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, με τον Ν. 3986/2011 καθιερώθηκε η ειδική αυτή εισφορά, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών. Οι εν λόγω εισπράξεις αποτελούν έσοδα του Δημοσίου και εμφανίζονται στον ΚΑΕ εσόδων 0828 του κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία επιτυγχάνεται με σειρά συγκροτημένων πολιτικών από την πολιτεία, μεταξύ των οποίων και οι πολιτικές μέσω του ΟΑΕΔ, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ενημερώνει επίσης ότι «τα έσοδα του ΚΑΕ 0828 διαμορφώθηκαν για το 2012 σε 282,2 εκατ. ευρώ και για το 2013 σε 272,8 εκατ. ευρώ». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει εξάλλου ότι η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ανήλθε για το 2012 σε 499,1 εκατ. ευρώ, για το 2013 σε 472 εκατ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 505 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, με την οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει εισπραχθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης και με ποιον τρόπο έχουν αξιοποιηθεί τα χρήματα αυτά.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Η ΓΣΕΕ στο πλευρό των πληγέντων της Κεφαλλονιάς


H ΓΣΕΕ εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά.
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα των κατοίκων του νησιού και να καλύψει κατά προτεραιότητα τις βασικές ανάγκες στέγασης, ύδρευσης και διανομής φαγητού.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχει κωλυσιεργία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι κάτοικοι να στενάζουν στα αντίσκηνα.
Παράλληλα το νησί πρέπει και επιβάλλεται να καταστεί λειτουργικό όσο πιο γρήγορα γίνεται, ν’ αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο αλλά και τα προβλήματα στο λιμάνι.
Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς και θα αναλάβει το επόμενο διάστημα - ήδη έχουν κινητοποιηθεί κάποια Εργατικά Κέντρα και έχουν παράσχει βοήθεια - περαιτέρω συντονισμένες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης των πληγέντων.

ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Λογαριασμοί μισθοδοσίας: και γλιτώνεις (κατάσχεση) και κερδίζεις (τόκους έως 5%)

Λογαριασμοί μισθοδοσίας: και γλιτώνεις (κατάσχεση) και κερδίζεις (τόκους έως 5%)
Οι λογαριασμοί μισθοδοσίας «αντέχουν» στις πιέσεις από την γενικευμένη πτώση των επιτοκίων. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η «έρευνα αγοράς» από την οποία έρχονται στο φως προϊόντα που αποφέρουν τόκο έως και 5%  έστω και για ένα μικρό μέρος του υπολοίπου. Και δεν ξεχνάμε: δηλώνουμε ποιος  είναι ο μισθοδοτικός μας λογαριασμός για να αποφύγουμε την κατάσχεση του μισθού μας από την εφορία. Ο νόμος που αυξάνει το ακατάσχετο στα 1500 ευρώ δεν ψηφίστηκε ακόμη αλλά που θα πάει, θα κατατεθεί και αυτός…


«Αντέχουν» ακόμα  τα επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας καθώς φτάνουν ως το 5%. Μετά τη βουτιά που έχουν κάνει όλα τα επιτόκια σε απλές, αλλά και προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία  δεν υπερβαίνουν το 0,4% και 2,8% αντίστοιχα, τα επιτόκια στους λογαριασμούς μισθοδοσίας «κρατάνε». Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον εφαρμόζονται σε μικρότερα υπόλοιπα.
Και φυσικά αν το υπόλοιπο υπερβεί το ανώτατο όριο που έχει θέσει η τράπεζα, τότε το επιτόκιο μειώνεται αυτόματα στο 0,5% με 0,75%
Συγκεκριμένα:
Η Τράπεζα Πειραιώς στον λογαριασμό αποδοχών συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων προσφέρει επιτόκιο 3% για τα πρώτα 5.000 ευρώ. Η τράπεζα διπλασιάζει δύο φορές το χρόνο το επιτόκιο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) με αποτέλεσμα το μέσο επιτόκιο να αυξάνεται στο 3,5%.
Η AlphaBankστον λογαριασμό μισθοδοσίας και για υπόλοιπα ως 1.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 2%.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον λογαριασμό ΤΤ Μισθοδοσία Plusπροσφέρει επιτόκιο 5% για τα πρώτα 3.000 ευρώ.
Η AtticaBankστον λογαριασμό μισθοδοσίας για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους  δίνει επιτόκιο 3% για υπόλοιπα ως 5.000 ευρώ.
Η Γενική Τράπεζα στον λογαριασμό μισθοδοσίας superplusιδιωτικός προσφέρει επιτόκιο 3% για ποσά ως 5.000 ευρώ, και στον λογαριασμό Extraδημοσίων υπαλλήλων 5% για ποσά ως 1.000 ευρώ.
Η Eurobankστον λογαριασμό μισθοδοσίας- σύνταξης  «πάντα νέοι»  για υπόλοιπα μέχρι 5.000 ευρώ, δίνει επιτόκιο 1,75%.
Τέλος η Εθνική Τράπεζα, στο λογαριασμό μισθοδοσίας προσφέρει επιτόκιο 0,5% για υπόλοιπα ως 5.000 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των λεγόμενων «καταθέσεων μιας ημέρας» (ταμιευτηρίου, όψεως κλπ) των νοικοκυριών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 0,37%. Στις  προθεσμιακές, το μέσο επιτόκιο παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 2,82%.Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 1,81% στο τέλος του 2013.

ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...


Οι Αμερικανοί ήδη από το 1975 
και προφανώς πολύ νωρίτερα, 
γνώριζαν την ύπαρξη 
κοιτασμάτων πετρελαίου 
στο Αιγαίο και ήθελαν 
να τα μοιραστούμε 
με τους Τούρκους.

Αυτό προκύπτει από το απόρρητο έγγραφο-ντοκουμέντο από τον Λευκό Οίκο, με ημερομηνία 25 Απριλίου 1975, το οποίο δημοσιεύει αποκλειστικά η εφημερίδα NEWSBOMB.

Το ντοκουμέντο, στο οποίο καταγράφεται συνάντηση του τότε Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ, του υπουργού εξωτερικών Χένρυ Κίσινγκερ και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μπρέντ Σκόουκροφτ, με εκπροσώπους της γνωστής ελληνοαμερικανικής οργανώσεως ΑΧΕΠΑ, αποτελεί αναμφισβήτητη απόδειξη ότι η χώρα μας κρύβει κάτω από το έδαφος και την θάλασσά της τεράστιο πλούτο.

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι συγκλονιστικοί. Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών φτάνουν στο σημείο να παροτρύνουν τους Έλληνες να «τα βρουν» με τους Τούρκους και να συνεκμεταλλευθούν τα πετρέλαια του Αιγαίου.

Πρόεδρος Φόρντ: «Στα άλλα θέματα, το Αιγαίο, τα δικαιώματα στα πετρέλαια, αυτό μπορεί να λυθεί αρκεί να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά...»

Κίσινγκερ: «...με τα άλλα θέματα, Αιγαίο και πετρέλαια, νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις»



Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο έγγραφο αποκαλύπτεται επίσης μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Μπρέντ Σκόουκροφτ, σύμβουλος ασφαλείας των προέδρων Φορντ και Μπους, πρόεδρος του Scowcroft Group, μίας μεγάλης εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων σε κοινές δραστηριότητες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και για πολλά χρόνια πρόεδρος του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου.

Πολλά λέγονται, ακόμα περισσότερα γράφονται, από θεωρίες συνωμοσίας μέχρι και παραπληροφόρηση, για τα κοιτάσματα πετρελαίου που κρύβει το Αιγαίο. Θα υπάρξουν λοιπόν πολλοί, μετά την αποκάλυψή της NEWSBOMB, που θα αμφιβάλλουν ότι κάτω από τα νερά του Αιγαίου «παίζεται» χοντρό παιχνίδι δισεκατομμυρίων;

Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, ενώ γνώριζαν την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου δεν έκαναν τίποτα για να τα αντλήσουν; Ποιοι τους εμπόδιζαν; 

Γιατί πρέπει να κρυώνουν οι περισσότεροι Έλληνες με το πανάκριβο πετρέλαιο που εισάγουμε και να μην γίνουμε αυτάρκης χώρα σε ενέργεια;

Γιατί το 1996 απαγορεύτηκε δια νόμου η έρευνα για κοιτάσματα υδραγονανθράκων;

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή κ. Φώσκολου για κοίτασμα 50 δισεκατομμυρίων βαρελιών, στην περιοχή μεταξύ του Καστελλόριζου και της Νότιας Ρόδου, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτοτέλεια για πολλά χρόνια, μιας και η ετήσιες ανάγκες της χώρας είναι 375.000 βαρέλια ημερησίως.

Όμως στο ερώτημα γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε τον πλούτο μας, γιατί τον υποθηκεύσαμε με τα μνημόνια και ποιος φταίει, η απάντηση είναι γνωστή.
Πηγή: newsbomb

ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr/

Οι τελευταίοι υπερασπιστές των "τειχών" της Κύπρου δίνουν την έσχατη μάχη


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του Εθνάρχη Τάσσου Παπαδόπουλου, που το 204 είπε το περήφανο "ΟΧΙ" στο Σχέδιο Αναν, το οποίο τώρα επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα η κυβέρνηση Αναστασιάδη, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την μάχη και να παραδώσει το κυπριακό κράτο με αντάλλαγμα ένα "ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος" στο έλεος της Τουρκίας.

Έτσι, εντός της ημέρας θα αποστείλει εντός της ημέρας γραπτή επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.Νίκο Αναστασιάδη με την οποία θα τον καλεί να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις Αναστασιάδη προς το ΔΗΚΟ αναφορικά με το Κυπριακό.

Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με έξοδο από την κυβέρνηση!.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Το 75% των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία ήταν πετρελαιοειδή


Το No1 ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν προς την Τουρκία αποτέλεσαν τα πετρελαιοειδή, καθώς σημείωσαν άνοδο της τάξης του 17,4% το 2013, έναντι του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα (Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), τα πετρελαιοειδή αποτέλεσαν το 74,96% των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία, με τα πλαστικά, το βαμβάκι και το αλουμίνιο να ακολουθούν.
Ο όγκος του διμερούς εμπορίου την περασμένη χρονιά ανήλθε στα 4,25 δισ. ευρώ (14,9% έναντι του 2012) και το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας ανήλθε σε 2,02 δισ. ευρώ (19% έναντι του 2012).

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΠΕΚ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Προειδοποιεί για την επικινδυνότητα του αεριοποιητή στα ΕΛΠΕ


Πρόβλημα στον αεριοποιητή R-003 στη μονάδα 32 των Νέων Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, διαπιστώνει έκθεση της διεύθυνσης του Κέντρου Ελέγχων Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων (ΚΕΠΕΚ) Ελευσίνας, η οποία απεστάλη στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», στις 3/2/2014. Ο αεριοποιητής είναι βασικός κρίκος στη διεργασία της θερμικής πυρόλυσης (flexicoking), η οποία μετατρέπει συστατικά βαρέων υδρογονανθράκων σε ελαφρύτερα και περισσότερο πολύτιμα συστατικά.
Η έκθεση, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια προϊστάμενη της Διεύθυνσης, Δόκτωρ Ελένη Ζωγράφου, σημειώνει: «Στις 31/1/2014, κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας πραγματοποίησε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας στις Νέες Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛΠΕ ΑΕ. Η καταγγελία αφορούσε σε παραμόρφωση του κελύφους του αεριοποιητή (gasifier) R-003 της μονάδας 32.
Πράγματι, κατά την αυτοψία επιβεβαιώθηκε ότι στο χαλύβδινο κέλυφος του εν λόγω αντιδραστήρα έχει δημιουργηθεί στρέβλωση, η οποία έγινε αντιληπτή από στελέχη του διυλιστηρίου στις 20/1/2014. Από τα στοιχεία που έθεσαν υπ' όψιν μας τα ΕΛΠΕ, φαίνεται πως η παραμόρφωση του κελύφους οφείλεται σε τοπική άνοδο της θερμοκρασίας του ελάσματος, η οποία προκλήθηκε από αστοχία της εσωτερικής πυρίμαχης μόνωσης του αεριοποιητή.
Από τις 20/1/2014, η επιχείρηση ψύχει εξωτερικά την περιοχή παραμόρφωσης του κελύφους, προκειμένου να αποτραπεί εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη του κελύφους. Τα στελέχη των ΕΛΠΕ που παρευρίσκονταν στον έλεγχο, δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος και ανέφεραν ως πιθανό το σενάριο να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η λειτουργία του αεριοποιητή έως το επόμενο shutdown, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Επειδή:
1. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της τα εφαρμοζόμενα πρότυπα για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, καθώς και τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για την εκτίμηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της παραμόρφωσης, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει με βεβαιότητα την ασφαλή ή επισφαλή λειτουργία του αντιδραστήρα,
2. Η στρέβλωση δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από το προσωπικό των διυλιστηρίων, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την προβλεψιμότητα παρόμοιου φαινομένου σε οποιοδήποτε σημείο του κελύφους, καθώς και για την εφαρμοζόμενη διαδικασία ελέγχων,
3. Το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει έως την αποκατάσταση του προβλήματος πιθανόν να είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνονται μόνο προσωρινής φύσης μέτρα (εξωτερική ψύξη κελύφους),
4. Η εγκατάσταση υπάγεται στην οδηγία SEVESO, με αποτέλεσμα πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα να έχει ίσως πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής,
5. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της μελέτη ασφάλειας ή σενάριο ατυχήματος για ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα,
παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες της αρμοδιότητάς σας, ως αδειοδοτούσας αρχής, με βάση την ΚΥΑ 12044/613/2007, προκειμένου να διερευνηθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων».
Τεράστια ερωτηματικά
Το σημείο 4 της έκθεσης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνέχιση της λειτουργίας του αεριοποιητή για τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, αλλά και σε άλλες γειτονικές επιχειρήσεις, καθώς σε μικρή απόσταση βρίσκονται μονάδες αμυντικής βιομηχανίας (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), πετρελαιοειδών και βαριάς βιομηχανίας.
Από αυτήν τη σκοπιά, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ, όπως περιγράφεται στην έκθεση του ΚΕΠΕΚ, για το επόμενο shutdown, που είναι προγραμματισμένο να γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Είναι φανερό ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ θέλει να αποφύγει την παύση λειτουργίας του αεριοποιητή για την επισκευή του, η οποία θα χρειαστεί περισσότερο από ένα μήνα.
Το κείμενο της σοβαρής αυτής έκθεσης κατατέθηκε επίσημα από τη Διεύθυνση του ΚΕΠΕΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας, στη διάρκεια της συνεδρίασής του, την Τρίτη 4/2.
Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ελευσίνας κατέθεσε την πρόταση να σταματήσει τώρα η λειτουργία στη συγκεκριμένη μονάδα των ΕΛΠΕ, προκειμένου να επισκευαστεί η ζημιά στον αεριοποιητή ή να γνωμοδοτήσει άμεσα επιστημονικός κρατικός φορέας για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του, με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων αλλά και των κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής. Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ:rizospastis.gr

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 40ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕΠΔΧΒ



ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 40ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕΠΔΧΒ (1)

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 40ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕΠΔΧΒ (2)

ΠΗΓΗ:poedxb.gr

Βοήθεια των ΗΠΑ στο Ιράκ για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Βοήθεια των ΗΠΑ στο Ιράκ για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Η Βαγδάτη προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ειδικούς στο Ιράκ προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να προστατεύσει τις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, η παραγωγή των οποίων αποτελεί το 95% των εσόδων της ιρακινής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που η Βαγδάτη προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου προκειμένου να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία βυθίζεται ξανά στη βία. Όμως οι αγωγοί πετρελαίου και οι πετρελαϊκές υποδομές γίνονται τακτικά στόχοι επιθέσεων, κυρίως στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα ένας αγωγός που μεταφέρει διυλισμένα προϊόντα από το Μπάιτζι στη Βαγδάτη βομβαρδίστηκε, προκαλώντας την αναστολή της λειτουργίας του.

«Το Ιράκ και οι ΗΠΑ ξεκινούν μια νέα εποχή συνεργασίας με την άφιξη ειδικών του (αμερικανικού) υπουργείου Ενέργειας που θα βοηθήσουν το Ιράκ να αναπτύξει την προσέγγιση του ώστε να προστατεύσει τις ενεργειακές του υποδομές ενάντια στις τρομοκρατικές επιθέσεις ή τις φυσικές καταστροφές», αναφέρει μια διμερής επιτροπή ενέργειας σε ανακοίνωσή της έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Χουσέιν Σαχριστιάνι δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή δεν θα περιλαμβάνει την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος, αλλά θα αφορά έρευνες και νέο εξοπλισμό.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ μειώθηκαν το 2013, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που προσπάθησε να τις αυξήσει για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ολόκληρο το 2013 το Ιράκ εξήγαγε 872,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (κατά μέσο όσο 2,39 εκατομμύρια την ημέρα), έναντι 886,8 εκατομμυρίων το 2012, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 5,1% στα 89,22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, έναντι 94,02 δισεκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, οι τρεις εκ των οποίων σημειώθηκαν κοντά στην Πράσινη Ζώνη, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Πώς υποδέχθηκε το Χιούστον τα ελληνικά πετρελαϊκά ντοκουμέντα


Δεν απέδωσαν βεβαίως κάτι συγκεκριμένο, ούτε θα μπορούσαν, ωστόσο οι επαφές που είχε από την Τρίτη η ελληνική αντιπροσωπεία στην έκθεση «North American Prospect Expo» (NAPE) στο Χιούστον του Τέξας, αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Πρόκειται ως γνωστόν για το μεγαλύτερο «παζάρι» πετρελαϊκών δεδομένων του κόσμου, στο οποίο η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΚΑ με επικεφαλής την κ. Σταματάκη παρουσίασε  για πρώτη φορά- χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της PGS- τα πιο ενδιαφέροντα, καινούργια στοιχεία από τις έρευνες στις θάλασσες του Ιουνίου και της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα γνωστά σεισμικά, παρουσιάστηκαν και 4-5 καινούργιες «γραμμές» δεδομένων που έχουν σημαντική αξία. Παρασχέθηκε δε η διαβεβαίωση ότι μέσα στο μήνα θα ανοίξουν τα data rooms σε Όσλο, Λονδίνο και Χιούστον. Τα ελληνικά ντοκουμέντα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τόσο από μικρές, όσο και από μεγάλες εταιρείες (π.χ. Exxon Mobil ) που δίνουν σταθερά το παρόν στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντως έλαβε πρόσκληση να παρουσιάσει τα διαθέσιμα στοιχεία σε διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Κάλγκαρι του Καναδά.
Το τάιμινγκ της έκθεσης είναι καλό για την ελληνική πλευρά, αφενός γιατί ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, αφετέρου γιατί η επεξεργασία αυτή επιβεβαιώνει ότι το Ιόνιο διαθέτει γεωλογικές δομές «καρμπόν» με εκείνες γειτονικών περιοχών της Αλβανίας και της Νότιας Ιταλίας, όπου αντλείται ήδη πετρέλαιο. Ποιες είναι αυτές ; Πρόκειται για το Δέλβινο και το Κούτσοβο στην ηπειρωτική Αλβανία που μοιάζει γεωλογικά με τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τους Παξούς και τη θάλασσα δυτικά της Κέρκυρας που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη θάλασσα της Απουλίας στη Νότια Ιταλία, και το Κατάκολο που προσομοιάζει με το Kraps-Marinez Roscovec στη ΝΔ Αλβανία.
Όλες οι παραπάνω περιοχές διαθέτουν την ίδια δομή και ηλικία πετρωμάτων, καθώς και την ίδια γεωλογική ιστορία. Αφού λοιπόν έχει βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτές, γιατί να μην βρεθεί και στις αντίστοιχες περιοχές «καρμπόν» της Ελλάδας ;

ΠΗΓΗ:energypress.gr

"Βουτιά" άνω του 6% για την τιμή του φυσικού αερίου, μικρή άνοδος για το αργό


Πτώση άνω του 6% σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου την Τετάρτη, διαγράφοντας μεγάλο μέρος της χθεσινής ανόδου που έφτασε σχεδόν στο 10%. Η μεταβλητότητα είναι αυξημένη ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου έκλεισε με άνοδο για δεύτερη συνεχή ημέρα συναλλαγών, μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που έδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης την τελευταία εβδομάδα.

Η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 34,5 σεντς ή 6,4% στα 5,03 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. 

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου έκλεισε με άνοδο 19 σεντς ή 0,2% στα 97,38 δολάρια το βαρέλι.

ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού 

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 0,4 εκατ. βαρέλια στα 358,1 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 2,2 εκατ. βαρέλια. Επρόκειτο για την τρίτη συνεχή εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων. 

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,5 εκατ. βαρέλια στα 235 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, υποχώρησαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια στα 113,8 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 2 εκατ. βαρέλια. 

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε στο 86,1%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Πετρέλαιο: Πώς αυγατίζει το κόστος για τις γεωτρήσεις

Πετρέλαιο: «Εκτοξεύουν» το κόστος των γεωτρήσεων οι καθυστερήσεις
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα θαλάσσιων γεωτρύπανων για βάθη έως 100 μέτρα ανεβάζει συνεχώς τις τιμές κάνοντας πιο δαπανηρές τις γεωτρήσεις, ενώ επιπλέον δυσχεραίνει την έγκαιρη έναρξη των ερευνητικών εργασιών.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση της σχετικής αγοράς από την εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία Paretto Offshore, ενώ επιπλέον δείχνει ότι οι προγραμματισμένες για πέρυσι γεωτρήσεις στον Κόλπο της Καβάλας, εφ΄όσον γίνει κατορθωτό να εκτελεστούν φέτος, θα κοστίσουν πολύ πιο ακριβά, με την αβεβαιότητα στην εξασφάλιση διαθέσιμου γεωτρύπανου να υφίσταται.

Οι αναφορές αυτές γίνονται επειδή πρόγραμμα τριών τουλάχιστον γεωτρήσεων της Energean στον Πρίνο που είχαν προγραμματιστεί από πέρυσι, μετατέθηκαν λόγω καθυστέρησης στην προώθηση από το ΥΠΕΚΑ νομοθετικής ρύθμισης για την πώληση του παραγόμενου εκεί πετρελαίου.

Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις παραχωρήσεων σε Πατραϊκό και Κατάκολο που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ισχύσουν μετά την απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη να τις παραπέμψει στη Βουλή για επικύρωση.

Πιο απλά, η αδιαφορία εκ μέρους της διοίκησης για το τι σημαίνει επιχειρηματικός χρόνος, και για τις επιπτώσεις που έχουν οι καθυστερήσεις στην προώθηση απαραίτητων ρυθμίσεων έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη κλάδων και δραστηριοτήτων, στους οποίους κατά τα άλλα υπολογίζουν οι πολιτικές ηγεσίες για την έλευση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, από την μελέτη της Paretto Offshore, προκύπτει ότι τον Ιανουάριο του 2014 ήταν διαθέσιμα μόλις 14 έτοιμα για δράση γεωτρύπανα της κατηγορίας jackup (γεωτρήσεις σε θαλάσσια βάθη έως 100 μέτρα), σε ένα σύνολο 420 γεωτρύπανων που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ποσοστό, δηλαδή, απασχόλησης είναι στα επίπεδα του 97%, από τα μεγαλύτερα ιστορικά, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 81% το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία 4ετία ο αριθμός των διαθέσιμων έτοιμων για δράση γεωτρύπανων έχει μειωθεί σταδιακά από τα 77 στα 14.

Η μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως σε εξοπλισμό θαλάσσιων γεωτρήσεων, έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές που διαμορφώνονται οι οποίες έχουν πάρει την ανηφόρα.

Για παράδειγμα, το γεωτρύπανο «Fortuna» που χρησιμοποιήθηκε στις δύο πολύ πρόσφατες γεωτρήσεις του Πρίνου, ναυλώνεται πλέον προς 158.000 δολάρια την ημέρα στο Μεξικό, ενώ στην Καβάλα κόστιζε 140 χιλιάδες δολάρια την ημέρα. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει και το πόσο μπορεί να ανατραπεί ένας επιχειρηματικός σχεδιασμός.

Αν, για παράδειγμα οι διαγωνισμοί για το open door (Πατραϊκός, Κατάκολο) είχαν υπογραφεί πριν από ένα χρόνο, εκτός του ότι θα ήταν ευκολότερη η αναζήτηση γεωτρύπανων για θαλάσσιες γεωτρήσεις, οι κοινοπραξίες θα μπορούσαν να πετύχουν συμβόλαιο φθηνότερο ακόμη και κατά 50.000 δολάρια την ημέρα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

Τέλος να σημειωθεί ότι με βάση την ανάλυση της ParettoOffshore, η εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς δεν πρόκειται να βελτιωθεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια με την προσθήκη νέων μονάδων στον παγκόσμιο στόλο.

Συγκεκριμένα, σε φάση παραγγελίας και κατασκευής βρίσκονται 127 γεωτρύπανα. Από αυτά τα 15 δεν είναι βέβαιο ότι θα παραδοθούν, αφού δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι παραγγελίες.

Επίσης 51 μονάδες έχουν παραγγελθεί για χρήση από τις εταιρείες που τα παρήγγειλαν και δεν θα διατίθενται στην αγορά. Από τα υπόλοιπα, τα 12 έχουν ήδη συμβόλαια, ενώ από τα 64 που μένουν, τα 12 παραδίδονται το 2014, τα 29 το 2015 και άλλα 23 το 2016

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Τετέλεσται η Κυπριακή Δημοκρατία: "Συνιστών ελληνοκυπριακό κράτος"...



Τελικά, ο τελευταίος Έλληνας Εθνάρχης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε περιγράψει με μεγάλη ακρίβεια το μέλλον της χώρας όταν είπε στο περίφημο διάγγελμά του "Δεν παρέλαβα κράτος για να παραδώσω κοινότητα".

Λίγο πριν ήρθε στην δημοσιότητα το προσχέδιο του κοινου ανακοινωθέντος της κυπριακής κυβέρνησης (η οποία εφεξής αποδέχεται να χαρακτηρίζεται "ελληνοκυπριακή κοινότητα") στο οποίο η, μοιραία για τον Ελληνισμό, κυβέρνηση Αναστασιάδη, αποδέχεται ότι η Κύπρος μεταμορφώνεται σε ομοσπονδιακό κράτος δύο κοινοτήτων. "Δύο συνιστώντα κράτη μιας ομοσπονδίας".

Αυτή θα είναι η κατάληξη του δράματος ενός ελληνικού, πληθυσμιακά κατά 82%, νησιού. Η Τουρκία με την δύναμη των όπλων επέβαλλε αυτό που ήθελε και με την δύναμη του χρήματος και των τεράστιων κεφαλαίων θα τουρκοποιήσει το νησί εν ριπή οφθαλμού, φυσικά.

Οι Τουρκοκύπριοι εισέρχονται πανηγυρικά στην ΕΕ, θα έχουν τα μισά κοιτάσματα φυσικού αερίου κλπ κλπ.

Πρακτικά μιλάμε για δύο ξεχωριστά κράτη, κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο στο κοινό ανακοινωθέν: "Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση".

Διαβάστε το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και σκεφθείτε ότι αυτό είναι το μέλλον και για Θράκη, νησιά Α.Αιγαίου κλπ. αν δεν αλλάξει κάτι.

Δικό σου είναι ότι μπορείς να υπερασπιστείς. Στην Κύπρο δεν τα καταφέραμε, ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει και θα ανασχέσει τον εθνικό κατήφορο και θα εμποδίσουμε την καταστροφή στον ελλαδικό χώρο...

Το κείμενο, το οποίο υποβλήθηκε παρασκηνιακά από τους Αμερικανούς.

"ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ

Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1.Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων,  διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3.Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.

4.Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5.Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6.Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7.Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

8.Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης… (Ότι επιπρόσθετο μπορεί να προκύψει).

Ας θυμηθούμε και τα λόγια του Τάσσου Παπαδόπουλου που θα στοιχειώνουν τον ύπνο του Ν.Αναστασιάδη (αν έχει ακόμα συνείδηση με τόσα που έχει πράξει κατά του Ελληνισμού: «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω 'κοινότητα' χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την Ιστορία σου.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στην κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

ΠΗΓΗ: defencenet.gr