Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σάββας Ρομπόλης: Πρέπει να δώσουμε μάχη στην Ευρώπη για την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα

Σάββας Ρομπόλης: Πρέπει να δώσουμε μάχη στην Ευρώπη για την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα
Συνέντευξη στη Μαίρη Λαμπαδίτη

Εάν δεν αποκατασταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις και εάν δεν καταπολεμηθεί η ανεργία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα δημιουργηθούν συνθήκες αποσύνθεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό υπογραμμίζει ο  επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ρομπόλης, ένας από τους εγκυρότερους Έλληνες οικονομολόγους με διεθνή αναγνώριση, επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα όπου το πρόβλημα οξύνθηκε από τις πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Όπως τονίζει, χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης το οποίο θα περιλαμβάνει πηγές εκτός του κρατικού προϋπολογισμού (π.χ. πόρους από κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, χρηματιστηριακές και πιστωτικές συναλλαγές).
Προβλέπει, δε ότι στην Ελλάδα, εάν δεν βρεθούν νέοι πόροι σύντομα το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης δε θα υπερβαίνει τα 1.000 1.100 ευρώ.

Η συνέντευξη του κ. Ρομπόλη στο newmoney.gr έχει ως εξής:

Μετά τις εκλογές αναμένονται νέες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό. Αναρωτιόμαστε όλοι αν έρχεται το τέλος των συντάξεων;

-Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο της περιόδου 2015-2018, οι κρατικές επιχορηγήσεις (τακτικές και έκτακτες) προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) μειώνονται και σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 8,6 δις ευρώ τον χρόνο, από 15 δις ευρώ που ήταν το 2012, 21 δις ευρώ το 2011, 18,9 δις ευρώ το 2009, 10,4 δις ευρώ το 2004 και 5,4 δις ευρώ το 2000. Κατά συνέπεια, η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων του ΣΚΑ από την ύφεση, την υψηλή ανεργία (27,5%), την εισφοροδιαφυγή, την μείωση των εισφορών, την ανησυχητική απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών Ταμείων, τις οφειλές των εργοδοτών, … κλπ. οδηγεί είτε στην αναζήτηση νέων πόρων, είτε στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων. (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ) . Οι παροχές θα κινούνται στα επίπεδα των 1.000-1.100 ευρώ το ανώτερο, που είναι εκ του αποτελέσματος των μέχρι τώρα ασκούμενων πολιτικών το πιθανότερο, προκειμένου για έκτη-έβδομη φορά τα τελευταία χρόνια, να καλύψουν, ανεπιτυχώς, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ΣΚΑ.

Γιατί είναι ορόσημο το 2016 για το ασφαλιστικό;
Η πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (2013-2050) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) στην Ελλάδα, εκτός ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου, έδειξε ότι το 2016 το ΣΚΑ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρειάζονται επιπλέον των εισφορών των ασφαλισμένων – εργοδοτών και των επιχορηγήσεων του κράτους 950 εκατ. ευρώ. Το 2017 χρειάζεται επιπλέον 1,88 δις ευρώ, το 2018 χρειάζεται επιπλέον 2,14 δις ευρώ, το 2019 χρειάζεται επιπλέον 2,40 δις ευρώ, το 2020 χρειάζεται επιπλέον 2,67 δις ευρώ, … κλπ. Ως εκ τούτου αποδεικνύεται γιατί το 2016 αποτελεί έτος ορόσημο για την βραχυπρόθεσμη αλλά και για μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι οι περαιτέρω ενοποιήσεις των Ταμείων θα αποτελέσουν την «κερκόπορτα» για νέα μείωση των παροχών;
Με τον ανορθολογικό τρόπο που πραγματοποιούνται και σε συνδυασμό με την αρνητική προοπτική της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμώ ότι η στρατηγική των ενοποιήσεων των Ταμείων στην Ελλάδα περισσότερο αποτελεί επιλογή μείωσης των παροχών παρά επιλογή εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Αναβρασμός για το συνταξιοδοτικό επικρατεί και στη Γερμανία. Πρόσφατα ο Γερμανός επίτροπος ενέργειας, Έτινγκερ, πρότεινε σύνταξη στα 70 ( αντί στα 63 μετά από 45 έτη εργασίας) τονίζοντας ότι δε μπορούν να ζητούν από τους Έλληνες να εργάζονται περισσότερο και για λιγότερα χρήματα και οι ίδιοι να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην Ευρώπη τελικά, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού μήπως η μόνη λύση είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας, οι υψηλότερες εισφορές και οι μικρότερες συντάξεις;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό συνίσταται στην αναγκαιότητα νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός των ασφαλιστικών εισφορών και εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού (π.χ. κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, χρηματιστηριακές και τραπεζο-πιστωτικές συναλλαγές, επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών, κλπ ). Εξάλλου, η επιλογή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων από 10%-40% από το 1990 και μετά στις βόρειες και μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός ότι επιδείνωσαν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των συντάξεων δεν συνέβαλαν, με την εξοικονόμηση πόρων, στην μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στις περιοδείες σας εν όψει των ευρωεκλογών, ακούτε τα αμείλικτα ερωτήματα των ανέργων. Από την άλλη έχετε προβλέψει ότι η απορρόφηση των ανέργων θα είναι δύσκολη για τα επόμενα 12 χρόνια ακόμη και αν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες αν γνωρίζουν ότι ούτε η δική σας παράταξη μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα;

Η εναλλακτική πρόταση που καταθέτει η Αριστερά και ο Σύριζα συνίσταται στην ανατροπή της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ύφεσης, της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας και της πλήρους απαξίωσης της εργασίας (εργασιακές σχέσεις, μισθοί, κοινωνική πολιτική) με την παραγωγική ανασυγκρότηση με πρωταγωνιστές τον δημόσιο τομέα (δημόσιες επενδύσεις), την μικρομεσαία επιχείρηση, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και τις αυτοδιαχειριστικές πρωτοβουλίες (κοινωνικές και ιδιωτικές επενδύσεις). Βασικά εργαλεία αυτής της προοπτικής, μεταξύ των άλλων, αποτελούν: η ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ρύθμιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από ένα δημόσια ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα. Στο αναπτυξιακό αυτό πλαίσιο, θα αυξηθεί ο όγκος της απασχόλησης και θα συντελεσθεί σταδιακά η συρρίκνωση της ανεργίας. Κατά την γνώμη μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η απορρόφησή της με την προσθήκη τέταρτου κριτηρίου (επίπεδο απασχόλησης ή επίπεδο ανεργίας) στα τρία κριτήρια (πληθωρισμός, έλλειμμα, χρέος) στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Ποια ζητήματα θα προωθήσετε κατά προτεραιότητα  στο ευρωκοινοβούλιο αν εκλεγείτε; Ποια είναι η πρώτη ερώτηση που θα θέλατε να υποβάλλετε στους κομισάριους;

Η ερχόμενη πενταετία για την Ευρώπη αποτελεί μία περίοδο αλλαγών της ασκούμενης οικονομικής, κοινωνικής και νομισματικής πολιτικής μετά τις αποτυχημένες πολιτικές διαχείρισης του χρέους και τις σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και σε αυτή των κρατών-μελών και των πολιτών της. Παράλληλα απαιτούνται ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές στις αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται, μεταξύ των άλλων, να προωθήσουμε την αύξηση της χρηματοδότησης για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας, της αύξησης του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού (5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), την χρηματοδότηση επενδύσεων, καινοτομίας και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και την ανασύσταση του κράτους-πρόνοιας.Η πρώτη ερώτηση προς τους κομισάριους θα αναφέρεται στην άμεση αποκατάσταση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των μισθών και των συντάξεων στην Ελλάδα και τις άλλες Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης. Επίσης προτεραιότητά μας είναι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Διαφορετικά θα δημιουργηθούν συνθήκες αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει με το 1/4 του εργατικού δυναμικού των 28 χωρών της Ε.Ε. να βρίσκεται εκτός εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Μπαίνει στη λιανική ρεύματος η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) με χαμηλότερα τιμολόγια από τη ΔΕΗ

Μπαίνει στη λιανική ρεύματος η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) με χαμηλότερα τιμολόγια από τη ΔΕΗ
“Ανοίγει” η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με την είσοδο της Protergia στη λιανική πώληση, η οποία θα προσφέρει φθηνότερο ρεύμα  προς νοικοκυριά και βιομηχανίες σε σχέση με τη ΔΕΗ. Βέβαια, οι χρεώσεις τελών προς Δήμους και ΝΕΡΙΤ θα περιλαμβάνονται στο τιμολόγιο, αλλά η διαφοροποιείται στις χρεώσεις του ανταγωνιστικού σκέλους. Επίσης,  η εταιρεία θα επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες με σταδιακή επιστροφή των εγγυήσεων.

Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας ενόψει των αλλαγών που έρχονται στην αγορά ενέργειας, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς και η είσοδος στη λιανική ήταν μια κίνηση που ήρθε ύστερα από μακροχρόνια εξέταση.  Παρουσιάζοντας την νέα δραστηριότητα του ομίλου, ο γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή, τόνισε ότι όπως και στην παραγωγή ηλεκτρικού, έτσι και στη λιανική ο όμιλος μπήκε για να μείνει, ενώ αξιοποιεί το μέγεθος και το κύρος του στην παραγωγή ενέργειας από συμβατικές μονάδες και ΑΠΕ.

Αρχικός στόχος της εταιρείας του Ομίλου Μυτιληναίου είναι η Αθήνα, ενώ αργότερα πρόκειται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω συνεργασιών, που θα ανακοινώσει σύντομα με αλυσίδες λιανικής. Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης της Protergia είναι το 18311, ενώ προς το παρόν, το μοναδικό κέντρο εξυπηρέτησης της εταιρείας είναι το κτίριό της στο Νέο Ηράκλειο.

Προφίλ

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος και διαθέτει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW, που ξεπερνά το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σημειώνεται ότι δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πελατών για ανταγωνιστικές τιμές και σύγχρονες, αξιόπιστες υπηρεσίες.

Η Protergia συγκεντρώνει τη διαχείριση όλων των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του Ομίλου, που περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα).

Το Ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Protergia:

- Θερμικές μονάδες 1,2 GW σε λειτουργία
444,48 MW - Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο, της «Protergia A.E.», στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.
436,6 MW - Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο, της «Κόρινθος Power A.E.», στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
334 MW - Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) με καύσιμο φυσικό αέριο, της «Αλουμίνιον Α.Ε.», στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.
- Μονάδες ΑΠΕ 54 MW σε λειτουργία
- Άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας για 310 MW
- Άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για 500 MW 
- Εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων CO2
- Διαχείριση - εμπορία φυσικού αερίουΑίτηση, λογαριασμός και σύμβαση προμήθειας

Έχει ανοίξει το κεντρικό της κατάστημα στο Ηράκλειο Αττικής, που θα λειτουργεί το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών ενώ μέσω της ιστοσελίδας της θα προσφέρονται πολλές υπηρεσίες που θα αφορά τους λογαριασμούς.  Μέσα από την ιστοσελίδα  www.protergia.gr μπορείτε, από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης Προμήθειας με την Protergia, να μαθαίνετε σε τι στάδιο βρίσκεται η αίτησή σας και με την εγγραφή σας στην περιοχή «ο Λογαριασμός μου».

Επίσης, μπορείτε να καταχωρείτε  εσείς την ένδειξη του μετρητή σας και να λαμβάνετε κάθε μήνα εκκαθαριστικό λογαριασμό με  βάση την πραγματική σας κατανάλωση. Στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, περιλαμβάνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις καθώς και οι αναλογούντες φόροι και τέλη που επιβάλλονται σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει, συνεισπράττονται με τους λογαριασμούς κατανάλωσης και αποδίδονται στο κράτος.

ΧΡΕΩΣΕΙΣ

 Πάγιο                                           Πάγιο                    Χρέωση Ενέργειας          Χρέωση Ενέργειας

                                                                                             Ημέρας                         Νύχτας

(€/4μήνα)                                   (€/4μήνα)                       (€/kWh)                           (€/kWh)

Μονοφασική Παροχή          Τριφασική Παροχή
Πάγιο

Protergia Οικιακό

1,52                                             4,80                                0,0945                                 -



Protergia Οικιακό N

 3,52                                           6,80                                0,0945                             0,0721

Στις ανωτέρω χρεώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr







Ανησυχία για bank run λόγω stress tests

Ανησυχία για bank run λόγω stress tests
Κάποιες από τις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν μέλλον και πρέπει να κλείσουν. Ντράγκι και Νούι προλειαίνουν το έδαφος για μεγάλα ποσοστά αποτυχίας

κείμενο: Χριστίνα Τζογανάκη

Άγχος και βραχνάς για τους τραπεζίτες αποδεικνύονται τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ/SSM, ενώ δεν αποκλείεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις να προκληθεί Bank panic και Bank run, καθώς όσες τράπεζες δεν περάσουν, θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση και κλείσιμο. Οι 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να αποδείξουν εάν μπορούν να διατηρήσουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια και ανθεκτικότητα απέναντι σε αντίξοες και μη προβλέψιμες οικονομικές συνθήκες, ενώ αξιολογείται και η δυνατότητα αντιμετώπισης συστημικών σοκ στην αγορά. Οι τράπεζες θα πρέπει να εμφανίσουν core tier -στο καλύτερο σενάριο- 8% και 5,5% στο χειρότερο σενάριο. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των τραπεζών θα περάσει τα stress tests με core tier κοντά στο 7%, ενώ αρκετές από αυτές αναμένεται να μείνουν… μετεξεταστέες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το πρόβλημα για όσους δεν τα καταφέρουν είναι η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, καθώς οι αγορές θα έχουν αρχίσει να κλείνουν υπό το φόβο, οπότε εν συνεχεία θα χρειαστεί να στραφούν σε κρατική χρηματοδότηση, την οποία όμως για να λάβουν θα πρέπει να υποστούν ζημιές οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και οι καταθέτες. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν στην αγκαλιά κάποιας άλλης τράπεζας πυροδοτώντας νέο κύκλο συρρίκνωσης και συγκέντρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η στρατηγική Ντράγκι, με την υιοθέτηση ενιαίων σκληρών όρων για τα stress tests και την αξιολόγηση των ισολογισμών, δείχνει την πρόθεσή του να πιέσει τους πολιτικούς για επίσπευση της λήψης αποφάσεων, σε μια φάση που στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η αναβλητικότητα. Οι αναλυτές έχουν υπολογίσει τα τεστ κοπώσεως θα αποκαλύψουν ότι οι τράπεζες χρειάζονται έως και 100 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια. Όσον αφορά στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η ΕΚΤ ανέφερε θα αποτιμηθούν σε επίπεδο αγοράς (mark-to-market)

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΕΒΑ για τα επερχόμενα stress tests έχουν συμπεριλάβει αρκετά αρνητικά σενάρια που θα μπορούσαν εν δυνάμει να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σύμφωνα με τα τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τα «σενάρια καταστροφής» των stress tests  θα περιλαμβάνουν φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, κατάρρευση των τιμών στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, εκτεταμένη αναταραχή στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και μη ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, διεθνής κρίση στην αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα μες το βασικό σενάριο των stress tests οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες  μπορούν να οδηγήσουν σε υστέρηση των προβλεπόμενων ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 7% μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν την περίοδο 2014-2016.

Βόμβα Ντράγκι και Νούι

Την αποτυχία κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών στα τεστ αντοχής προδιαγράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς όπως είπε μόνο έτσι θα καταστούν αξιόπιστα. Οι δηλώσεις Ντράγκι προκαλούν κλυδωνισμούς στο ήδη παλλόμενο τραπεζικό σύστημα, καθώς προαναγγέλλεται, για πρώτη φορά από επίσημα χείλη, η ανεπάρκεια ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να θέσει σε περιδίνηση ολόκληρο τον κλάδο προκαλώντας ακόμα και πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς.

Η αποτυχία τραπεζών θα σημάνει είτε την ανάγκη απευθείας ενίσχυσής τους από τους μηχανισμούς της ΕΕ, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα η Γερμανία ή την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, ή τέλος, την υπαγωγή τους σε καθεστώς εκκαθάρισης από το νέο μηχανισμό της ΕΚΤ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της SSM, Ντανιέλ Νούι, έχει αποκαλύψει με συνέντευξή της στους FT ότι τα stress tests θα είναι σκληρότερα και ενιαία. Η ίδια έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του “θανάτου” των αδύναμων τραπεζών, θέση που έχουν υποστηρίξει ο Μάριο Ντράγκι και ο Όλι Ρεν.

Κάποιες από τις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν μέλλον και πρέπει να κλείσουν, έχει δηλώσει η Νούι, ανοίγοντας νέο κύκλο συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων-αγορών και τραπεζιτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τραπεζών.

Οι θέσεις της Νούι για μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας στα stress tests τα οποία η ίδια καλείται να επιβλέψει και για το κλείσιμο όσων τραπεζών προκαλούν ρίγη στους καταθέτες, καθώς κάτω από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες ακόμα και να χρειαστεί μια τράπεζα νέα κεφάλαια θα πρέπει πρώτα να κουρέψει τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, εν συνεχεία τους μετόχους και μετά τους καταθέτες και αφού πιστοποιηθεί η βιωσιμότητά της τότε και μόνο να δεχθεί βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Η Νούι έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι δεσμοί κράτους-τραπεζών που συσφίχθηκαν ιδιαίτερα κατά την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση. Μεταξύ άλλων η Nouy επέκρινε τους τραπεζίτες για τη χειραγώγηση ισοτιμιών και το σχηματισμό καρτέλ στο libor, επισημαίνοντας ότι μετά από λίγο καιρό τα «διδάγματα» ξεχνιούνται και οι κακές πρακτικές επανέρχονται.

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.ne

Πρόγραμμα «Πάμε Κατασκήνωση» από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - Καλοκαίρι 2014


Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, υλοποιεί, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε σύγχρονες, ασφαλείς και άρτια εξοπλισμένες κατασκηνώσεις της Αττικής και των γειτονικών νομών, για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Το πρόγραμμα «Πάμε Κατασκήνωση» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ΕΛ.ΠΕ. και απευθύνεται:

- σε μόνιμους κατοίκους του Θριασίου και συγκεκριμένα των περιοχών Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μάνδρας, Μεγάρων, Ν. Περάμου και 

- σε μόνιμους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα των περιοχών Ευόσμου-Κορδελιού, Διαβατών, Μαγνησίας και Καλοχωρίου.

Για την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου 2014, θα φιλοξενηθούν συνολικά 240 παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών σε κατασκηνώσεις.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, προτεραιότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα δοθεί σε παιδιά με άνεργους γονείς ή οικογένειες πολύτεκνες και μονογονεϊκές, ενώ θα ληφθούν υπόψη και πρόσθετα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Επίσης, προτεραιότητα θα δοθεί στα παιδιά που δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο παρελθόν. 

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εργαζόμενοι του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. και εργαζόμενοι/ άνεργοι των οποίων τα παιδιά επιδοτούνται για συμμετοχή σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα οποιουδήποτε άλλου φορέα για το έτος 2014.

Για να αξιολογηθούν τα στοιχεία σας και να συμπεριληφθείτε στην τελική λίστα των δικαιούχων είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης ή των αιτήσεων, εάν πρόκειται για περισσότερα από ένα παιδιά. Οι αιτήσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά, αλλιώς δεν θα λαμβάνονται υπόψη: 

1) Βεβαίωση από αρμόδια Δημοτική Αρχή ότι ο υποψήφιος κηδεμόνας είναι μόνιμος κάτοικος των παραπάνω περιοχών και Δήμων.
2) Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ, στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.
3) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2013.
4) Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών που να επιβεβαιώνουν τα πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια συμμετοχής (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, κάρτα ανεργίας, βεβαίωση για ΑμΕΑ).

Η προθεσμία συγκέντρωσης των αιτήσεων είναι μέχρι την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014.

Αίτηση Συμμετοχής Θριασίου
(πατήστε εδώ)

Αίτηση Συμμετοχής Δυτ. Θεσσαλονίκης
(πατήστε εδώ)|

Αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε επίσης να βρείτε στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης, σε Δημαρχεία, Δημοτικά Διαμερίσματα, ΚΕΠ και καταστήματα ΟΑΕΔ της περιοχής σας. 

Τρόπος κατάθεσης των αιτήσεων του Θριασίου:
Α) Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Χειμάρρας 8Α, 151 25 Μαρούσι 
Υπόψη Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου
Για τη δράση «Πάμε Κατασκήνωση» 

Οι αιτήσεις για να ληφθούν υπόψη, θα πρέπει να είναι σε κλειστό φάκελο και να φέρουν ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου μέχρι και την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014. 

Β) Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν απευθείας στα γραφεία της εταιρείας σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη: Για τη δράση «Πάμε Κατασκήνωση» στη διεύθυνση: 
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., 
Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου (Διοικητήριο) 
17ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου
Τμήμα Σχέσεων με Τοπικές Κοινωνίες Ν. Ελλάδος
Δευτέρα έως Παρασκευή: ώρες 10:00-13:00

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία για τις αιτήσεις του Θριασίου μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα: 210-6302892, 210-5539098, 210-5539094.

Τρόπος κατάθεσης των αιτήσεων της Δυτικής Θεσσαλονίκης:
Α) Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Τ.Θ. 100 44, 541 10  Θεσσαλονίκη
Υπόψη Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Σχέσεων με Τοπικές Κοινωνίες Βόρειας Ελλάδας 
Για τη δράση «Πάμε Κατασκήνωση»

Β) Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν απευθείας στα γραφεία της εταιρείας σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη: Για τη δράση «Πάμε Κατασκήνωση» στη διεύθυνση: 
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., 
Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (Διοικητήριο) 
7ο χλμ Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Βέροιας
Γραφείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Σχέσεων με Τοπικές Κοινωνίες Βόρειας Ελλάδας.

Οι αιτήσεις για να ληφθούν υπόψη, θα πρέπει να είναι σε κλειστό φάκελο και να φέρουν ημερομηνία σφραγίδας μέχρι και την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014. 

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία για τις αιτήσεις της Δυτ. Θεσσαλονίκης μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα: 2310-750256, 2310-750781.

Η τελική λίστα των δικαιούχων θα αναρτηθεί στις εγκαταστάσεις και στην ιστοσελίδα του Ομίλου.

ΠΗΓΗ:helpe.gr

ΥΠΕΚΑ:Προωθείται νέο σύστημα για τις προστατευόμενες περιοχές

ΥΠΕΚΑ:Προωθείται νέο σύστημα για τις προστατευόμενες περιοχές
«Πρόκληση» χαρακτήρισε ο υπουργός το δίκτυο NATURA 2000, που σε έκταση ξεπερνά το 33% της ελληνικής επικράτειας σε χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις αναφέροντας πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζεται ότι με ετήσιο κόστος 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ η διαχείριση των 27.000 περιοχών NATURA σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδώσει ετησίως οφέλη της τάξεως των 200-300 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη διατήρηση υπηρεσιών των οικοσυστημάτων. Ποσό που αναλογεί στο 1,7 - 2,5% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. «Κατά συνέπεια, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, θέτοντας υπό την άμεση εποπτεία του τον εθνικό διάλογο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι επισκέπτες σε περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA φέρνουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη 50-85 δισ. ευρώ το έτος και υποστηρίζουν 4,5 - 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Κατεύθυνση, προς την οποία «πρέπει να βαδίσει και η χώρα μας», σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη εξασφαλίζοντας, ωστόσο, παράλληλα, «τη βιώσιμη ανάπτυξη, την επιστημονική παρακολούθηση και ασφαλώς τη φύλαξη», όπως είπε. Ο υπουργός εξέφρασε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, «να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός συστήματος που θα αφορά το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό επίπεδο», όπως είπε, με τελικό στόχο τη δημιουργία και τη θεσμοθέτηση ενός «λειτουργικού, συνεκτικού και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών».

ΠΗΓΗ.dikaiologitika.gr

Ήπια κέρδη για το αργό που κράτησε τα 100 δολάρια


Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του χρυσού, στον απόηχο των νέων κυρώσεων που επέβαλαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 24 σεντς ή 0,25 στα 100,84 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας, υπό την πίεση των υψηλών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ποιες κυρώσεις; Rosneft και Exxon "χτύπησαν" φλέβα με υδρογονάθρακες στην θάλασσα Λάπτεβ


Ο ρωσικός κολοσσός Rosneft και ο αντίστοιχος αμερικανικός, η Exxon, ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη εξερευνήσει την περιοχή Ust-Lensky στο βόρειο τμήμα της θάλασσας Λάπτεβ και την περιοχή Severo-Vrangelevsky-1 στη θάλασσα Τσούκι στην ανατολική Ρωσία και συνεχίζουν την εξερεύνησητης θάλασσα Κάρα, όπως προβλέπεται στους όρους του συμβολαίου σύστασης της κοινοπραξίας.

Στοιχεία για το τι βρήκαν οι δυο εταιρίες στις περιοχές που ερεύνησαν δεν ανακοινώθηκαν αλλά έντονη είναι η φημολογία για ύπαρχξη κοιτασμάτων που θα αυξήσουν σημαντικά τα ρωσικά αποθέματα σε μία περιοχή μέχρι σήμερ "νεκρή" λόγω των πάγων. 

Τώρα που οι πάγοι στην θαλάσσια περιοχή νότια της Αρκτικής έλιωσαν να δούμε πότε θα λιώσουν οι "πάγοι" στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr