Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Δημοσιογράφος του Bloomberg “την είπε” στον Στουρνάρα!

stournaras
Βγήκε το πρωί στο διεθνές δίκτυο Bloomberg o Γιάννης Στουρνάρας για να διατυμπανίσει ότι τα πάντα βαίνουν καλώς στην Ελλάδα. Έλα όμως, που το παράκανε κάπως και παραήταν καθησυχαστικός που έκανε τη δημοσιογράφο να απορήσει.

“Δεν ανησυχούμε για το δημοσιονομικό κενό”, “δεν μας ανησυχούν οι γερμανικές εκλογές”, “θα καλύψουμε τα κενά”, “θα τηρηθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων” ήταν ορισμένες από τις διαβεβαιώσεις του Στουρνάρα. Αφού ήρθε και η ερώτηση για το αν τον προβληματίζει και η οριακή πλειοψηφία της δικομματικής κυβέρνησης (ούτε αυτό μας αγγίζει), ήρθε η ερώτηση της δημοσιογράφου: καλά κύριε Υπουργέ, αν δεν σας ανησυχούν όλα αυτά, τι είναι αυτό που σας προβληματίζει; (Στο 6:45 του βίντεο)

Με το που τελείωσε η ερώτηση, το διεθνές δίκτυο ή το ακουστικό του Υπουργού έχασαν επαφή με την πραγματικότητα. Η δημοσιογράφος κλήθηκε να επαναλάβει την ερώτηση, για να λάβει ως απάντηση ότι το μόνο που απασχολεί τον Γ. Στουρνάρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος.

Την υπεραισιοδοξία του κ. Στουρνάρα σχολίασαν δηκτικά και οι δημοσιογράφοι του δικτύου με το πέρας της συνέντευξης.. Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δικαστική απόφαση – πιλότος για εξαίρεση εργαζομένων ΔΕΚΟ από ενιαίο μισθολόγιο


Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η ένταξή τους στο ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, λέει το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών, στην υπ' αριθμόν 259/2013 απόφασή του. Αφορμή προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ κατά της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Το Δικαστήριο, μέχρι την απόφαση επί της τακτικής αγωγής, διατάζει την ΕΑΒ να βγάλει τους υπαλλήλους από το ενιαίο μισθολόγιο και να τους καταβάλλει τους μισθούς τους έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί, πριν από την ένταξή τους στο σύστημα, δηλαδή την 31η.12.2012.
«Η ως άνω μείωση αντίκειται στη συγκεκριμένη περίπτωση σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, καθώς καταργούνται οι ισχύουσες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις... παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και η αρχή της αναλογικότητας με την ισοπεδωτική εξομοίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στην... με εκείνους που ισχύουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, χωρίς μάλιστα να συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος», υπογραμμίζει.
Αυτό αναφέρει το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών
Το Δικαστήριο σημειώνει ότι η εκ μέρους της ΕΑΒ ένταξη των υπαλλήλων της «στο ενιαίο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα είναι μη νόμιμη διότι, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας της, αφενός μεν η καθ' ης δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής της στις διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος, αφετέρου η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο είναι αντισυνταγματική».
Όπως αναφέρει το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών, επειδή κύριο κριτήριο διάρθρωσης της εργασίας και της οργάνωσης της ΕΑΒ αποτελεί η τεχνική ειδικότητα κάθε εργαζομένου σε αυτήν, για αυτό το λόγο είναι αποσυνδεδεμένοι από την εκπαιδευτική βαθμίδα, «καθώς στην καθ' ης εξαρχής επιλέγονταν και προσλαμβάνονταν ως εργαζόμενοι τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Εκείνο που αποτελούσε και αποτελεί βασικό κριτήριο, όχι μόνο αρχικής επιλογής, αλλά και μετέπειτα εξέλιξης, μισθολογικής και βαθμολογικής, ήταν και είναι η προϋπηρεσία και η αποκτηθείσα ειδίκευση σε τεχνική κατάρτιση σε συγκεκριμένα καθήκοντα».
Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην ΕΑΒ, υπογραμμίζει το Δικαστήριο, «ενός συστήματος, δηλαδή, με παντελώς διαφορετική φιλοσοφία, λογική και στόχευση, αντιμετωπίζει την καθ' ης ως μια “τυπική” δημόσια υπηρεσία, ενώ πρόκειται για πρωτοπόρο επιχείρηση τεχνολογίας αιχμής με μοναδικό έργο και προσωπικό υψηλής ειδίκευσης.
»Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται κατάφωτα η αρχή της ισότητας, ιδωμένη τόσο όσον αφορά τη σχέση της καθ' ης επιχείρησης με τον υπόλοιπο στενό δημόσιο τομέα και τις άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και όσον αφορά την μεταχείριση των εργαζομένων της καθ' ης, αντιστρέφοντας την ιεράρχηση των προσόντων των εργαζομένων στην τελευταία αναφορικά με την μισθολογική τους εξέλιξη».
Όσον αφορά στις εκπαιδευτικές βαθμίδες και τα επιδόματα που δίνονταν μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών είναι ξεκάθαρο: «Το κριτήριο της ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών βαθμίδων (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ), ενός δηλαδή καθαρά απρόσωπου και τυπικού προσόντος, το οποίο τίθεται ως σημείο αναφοράς στο ενιαίο μισθολόγιο, είναι παντελώς ακατάλληλο για τη “βαθμομισθολογική” εξέλιξη του προσωπικού» της ΕΑΒ. «Περαιτέρω δε, καταργούνται και επιπρόσθετα επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί με συλλογικές συμβάσεις εργασίας σχετικά με τη λήψη εκ μέρους των εργαζομένων στην καθ' ης αναλόγων πιστοποιήσεων, απαραίτητων για την ίδια τη λειτουργία και έγκαιρη ορθή εκτέλεση των συμβάσεων» που αναλαμβάνει η επιχείρηση.
ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
 ΠΗΓΗ:apnet.gr

ΕΛΠΕ: Προς πώληση το πακέτο Λάτση

Έντονες είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σχετικά με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου καταγράφεται ενδιαφέρον ξένων funds (ρωσικών, αραβικών, αν όχι και άλλης προέλευσης) για τα μετοχικά πακέτα τόσο της πλευράς Λάτση όσο και του Δημοσίου.

Σύμφωνα λοιπόν με νεότερες πληροφορίες, ήδη στο παρασκήνιο έχουν γίνει συναντήσεις και συζητήσεις, ενώ τουλάχιστον με έναν εκ των ενδιαφερόμενων αγοραστών έχουν υπάρξει πιο προχωρημένες επαφές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 1-2 ραντεβού και δεν αποκλείεται να έχουμε σχετικά σύντομα εξελίξεις, αφού πρώτα γίνει και νέα συνάντηση μέσα στον Αύγουστο, καθώς γενικά υπάρχει μια σπουδή από την πλευρά της Ελλάδας και της κυβέρνησης να γίνουν ευρύτερες «δουλειές» και συμφωνίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, αν προκύψει deal ενδεχομένως να αφορά σε πρώτη φάση το πακέτο του ομίλου Λάτση στα ΕΛ.ΠΕ., και μάλιστα οι φήμες κάνουν λόγο για σχετικό υπερτίμημα σε σχέση με την τιμή που έχει η μετοχή στο ταμπλό, για τιμή δηλαδή που ίσως ξεπερνά και τα 8 με 8,5 ευρώ.

Σε δεύτερη φάση θα παραχωρηθεί και το πακέτο του Δημοσίου. Άλλωστε, τα ΕΛ.ΠΕ. τελούν υπό αποκρατικοποίηση, και αφού πρώτα θα έχει δημιουργηθεί μια καλύτερη αποτίμηση στο χρηματιστήριο μετά την αρχική κίνηση με το μερίδιο του ομίλου Λάτση. Αν τελικά προκύψει deal, αν αυτό ανακοινωθεί άμεσα ή λίγο αργότερα, ή αν θα αλλάξουν τα δεδομένα, θα φανεί προσεχώς.

Μια φορά, πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να έχουν σχηματίσει καλή εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει, και ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο στοιχείο, ότι η χώρα μας μετά και τις κινήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που παρεμπιπτόντως έχει προγραμματισμένο ταξίδι για τον Λευκό Οίκο σε λίγες ημέρες, έχει μπει δυνατά στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη, που συνδέεται και με γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σχέδια των ισχυρών.

Και οι πιθανοί επενδυτές δεν ξεχνούν ότι η Ελλάδα, που σταδιακά ξαναβρίσκει τον ρόλο του σταθερού συμμάχου-πόλου στην ταραγμένη πλευρά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, πλέον έχει μπει όχι μόνο στον αστερισμό των αγωγών αλλά και της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου. 
ΠΗΓΗ:cebil.gr/

Αποκάλυψη: βασική σύνταξη ύψους 360€, για το σύνολο των συνταξιοδοτούμενων μετά την 1/1/2018


Όλα ξεκίνησαν από αυτό που αναγράφεται στην σελίδα 7 του “ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ” Αυγ.2010, που υπέγραψαν οι προδότες..

 


10.  Το Κοινοβούλιο ψήφισε μια σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Εισάγεται ένα νέο σύστημα που αποτελείται από μία ανταποδοτική σύνταξη που θα συμπληρώνει μία μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, προνοιακή, βασική σύνταξη, με στόχο τον έλεγχο της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. 
Στην συνέχεια και με βάση τα ανωτέρω η Εθνική Αναλογιστική Αρχή  (Ε.Α.Α), συνέχισε την συνεργασία που είχε ήδη ξεκινήσει λίγους μήνες πριν με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), που εδρεύει στην Γενεύη..

 Αυτά που ακολουθούν και θα διαβάσετε είναι αποσπάσματα και περιέχονται στο:” Τεχνικό Σημείωμα προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή Ενοποιημένη χρηματοοικονομική εξέλιξη του Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος 2008- 2060, Δεύτερη Εκτίμηση της 22 Ιουνίου 2010″ 

 



Το Μάιο του 2010 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή της Ελλάδος ζήτησε τη συνδρομή του Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), με σκοπό την ανεξάρτητη εκτίμηση της χρηματοοικονομικής εξέλιξης του Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος υπό το πρίσμα των μέτρων τα οποία κρίθηκαν αναγκαία να ληφθούν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας… 

 Δείτε τώρα τι λέει στην σελίδα 4, αυτή η απίστευτη μελέτη της πλάκας…

2.1.2 Μοντελοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων 

Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης με μεγάλη χρηματοοικονομική επίδραση, που έχουν αναλυτικά μοντελοποιηθεί, είναι τα ακόλουθα: 





(1) Για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που παρέχουν Κύρια Σύνταξη: Εισάγεται η βασική σύνταξη ύψους 360€ ανά μήνα για το σύνολο των συνταξιοδοτούμενων μετά την 1/1/2018. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται αναλογικά σε ασφαλισμένους πριν την 1/1/2013. Θα μειώνεται κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται από την ελάχιστη περίοδο των 35 ετών διαμονής στην Ελλάδα. Οι συντάξεις αναπηρίας θα καταβάλλονται κατ’ αναλογία του βαθμού αναπηρίας οι συντάξεις χηρείας στην τυπική αναλογία που εφαρμόζεται στις λοιπές συντάξεις χηρείας.

 Υ.Γ 

Μετά από όλα τα ανωτέρω…

Έχετε καμιά απορία…αμφιβολία για το που θα φθάσουν οι βασικές συντάξεις..;;

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2013/08/360-112018.html 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Το ΚΚΕ πούλησε τον 902!

KKE-Perissos
Σημεία των καιρών, εν πολλοίς της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα… Στα χέρια ιδιώτη πέρασε η εταιρεία “Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.” η οποία έχει στον έλεγχό της την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του 902, κάτι που σημαίνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες χωρίς τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό.

Τη σχετική αποκάλυψη κάνουν τα “Νέα” του Συγκροτήματος Λαμπράκη, που υποστηρίζουν ότι η πώληση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του κόμματος που κυοφορούνταν εδώ και μήνες, ολοκληρώθηκε, καθώς μπήκαν οι σχετικές υπογραφές, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει απαγορευτικές ρήτρες για το ενδεχόμενο υποχώρησης της μιας ή της άλλης πλευράς.

Το ρεπορτάζ των “Νέων” συνεχίζει ότι για την παραπάνω εξέλιξη ενημερώθηκαν ήδη οι εργαζόμενοι στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του 902, καθώς η νέα ιδιοκτησία έθεσε ως όρο να της παραδοθεί η “Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.” χωρίς εργαζομένους, κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται η μεθοδολογία για να λυθεί η σχέση εργασίας μαζί τους.

Η τυπική μεταβίβαση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, και μέχρι τότε ο ραδιοφωνικος 902 θα παίζει μόνο μουσική, και ενδεχομένως κάποιο σύντομο δελτίο ειδήσεων. 
ΠΗΓΗ:ysterografa.gr

Κόντρα ΥΠΕΚΑ-Υπουργείου Οικονομικών για το Χρηματιστήριο Ενεργειακών Προϊόντων


Δύο υπουργεία ερίζουν για τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο του Χρηματιστηρίου Ενεργειακών Προϊόντων, όταν και όποτε λειτουργήσει.
Το υπουργείο Οικονομικών αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο ανήκουν οι αρμοδιότητες του τομέα της ενέργειας, αλλά ούτε και τη ΡΑΕ, διέρρευσε πριν από δύο εβδομάδες σχέδιο νόμου για τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, το οποίο περιλαμβάνει και χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, ανέθεσε στο νομικό τμήμα του να έρθει σε επαφή με το αντίστοιχο τμήμα του ΥΠ.ΟΙΚ. προκειμένου να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες σε μια τέτοια προοπτική. Δηλαδή, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, πλην ενέργειας, να ανατεθούν στην ΕΧΑΕ.
Το ΥΠΕΚΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, δεν επιθυμεί οι χρηματιστηριακές πράξεις ενεργειακών προϊόντων να περάσουν στην ΕΧΑΕ, αλλά να παραμείνουν στο ΛΑΓΗΕ. Να σημειωθεί ότι στο σχέδιο νόμου που διέρρευσε προβλέπεται η μεταφορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας των αρμοδιοτήτων του ΛΑΓΗΕ που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς, πράγμα το οποίο προκάλεσε δυσφορία στο ΥΠΕΚΑ.
Ενδεικτικό των προθέσεων του ΥΠΕΚΑ για το θέμα αυτό είναι το γεγονός ότι το Μάιο ο ΛΑΓΗΕ έγινε πλήρες μέλος στην Europex, τη μη κερδοσκοπική Ένωση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Ενέργειας, με έδρα τις Βρυξέλλες. Σήμερα, η Europex έχει 20 μέλη και στο διοικητικό συμβούλιο της συμμετέχει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ Τάσος Γκαρής.
Καθώς ο ρόλος του ΛΑΓΗΕ αναμένεται να περιορισθεί έως και να ακυρωθεί ενόψει της κατάργησης του σημερινού mandatory pool, στο πλαίσιο της προσαρμογής μας στο target model, προφανώς, φαίνεται να αναζητείται νέος ρόλος για το Λειτουργό της αγοράς. Ο ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, επιδιώκει να μετεξελιχθεί σε Χρηματιστήριο Ενέργειας και μάλιστα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο από την Europex για την
ενιαία λειτουργία όλων των μελών της ως Χρηματιστήρια Ενέργειας, στο οποίο συμμετέχει και ο ΛΑΓΗΕ. Ήδη, ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας εκκαθάρισης των συναλλαγών στον ΗΕΠ από τον ΛΑΓΗΕ.
Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι αν μπορεί ο ΛΑΓΗΕ να αναλάβει τέτοιες ευθύνες. Κατά μία άποψη παραγόντων τη αγοράς, αυτός ο ρόλος ανήκει στο Χρηματιστήριο, που διαθέτει το απαραίτητο Know How. Μάλιστα, υπενθυμίζεται από τους ίδιους παράγοντες πρόταση που είχε καταθέσει το 2002 η ΡΑΕ για τη δημιουργία Προθεσμιακής Αγοράς Ενέργειας, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της τότε ηλεκτρικής αγοράς, την οποία θα αναλάμβανε να «τρέξει» το τότε Χρηματιστήριο Παραγώγων, που ενσωματώθηκε στη συνέχεια στην ΕΧΑΕ. Η πρόταση αυτή ουδέποτε πέρασε.
Τώρα φαίνεται, για άλλους λόγους, ότι η χρηματιστηριακή αγορά ενεργειακών προϊόντων επιδιώκεται από το ΥΠ.ΟΙΚ. να ανατεθεί στην ΕΧΑΕ, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί και έτσι να ενισχυθεί ο ρόλος του Χρηματιστηρίου. Ήδη, μέσω του τελευταίου γίνονται οι δημοπρατήσεις ρύπων, κάτι το οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη, όπως έλεγαν πηγές στο energia.gr, του ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η κόντρα των δύο υπουργείων για το όλο θέμα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΕΛΠΕ:Διαδικασία Πώλησης ΔΕΣΦΑ

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ A.E. συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει τη δεσμευτική προσφορά που υποβλήθηκε από την εταιρεία SOCAR ύψους €400εκ. για την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – 31% ΤΑΙΠΕΔ), η οποία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Δ.Σ. ενέκρινε την παραπάνω προτεινόμενη συναλλαγή και εισηγήθηκε την οριστική έγκρισή της από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία και συνεκλήθη  προς το σκοπό αυτό για την 2 Σεπτεμβρίου 2013. Η προτεινόμενη συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

 ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

Έξι στους δέκα βενζινοπώλες διαθέτουν σύστημα εισροών- εκροών, πρεμιέρα το Σεπτέμβριο


Έξι στους δέκα πρατηριούχους των νομών Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν ήδη τοποθετήσει συστήματα εισροών- εκροών στις δεξαμενές τους, οι υπόλοιποι τα έχουν παραγγείλει, οι επιδοτήσεις επί του κόστους εγκατάστασης -έστω και με καθυστέρηση- άρχισαν να τρέχουν, και το υπ. Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι το μέτρο θα κάνει επιτέλους πρεμιέρα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι ένα μήνα πριν την υποθετική έναρξη του μέτρου, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών δεν έχει ακόμη «στήσει» την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δέχεται μαζικά και θα επεξεργάζεται τα στοιχεία των εισροών και των εκροών με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επομένως το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο αποδέκτης των στοιχείων για τις εισροές –εκροές του όγκου καυσίμων κάθε πρατηρίου, προκειμένου να γίνεται καλύτερος έλεγχος..

Έστω και έτσι πάντως, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη απ’ ότι πέντε μήνες πριν όταν η κυβέρνηση δεν είχε καν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης, ελάχιστοι πρατηριούχοι είχαν υπογράψει συμβάσεις με προμηθευτές, και το μέτρο βρισκόταν εντελώς στον αέρα.

Τρία χρόνια από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών- εκροών στα πρατήρια όλης της χώρας, έστω και με προβλήματα το μέτρο αναμένεται να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία.

Τόσο το υπ. Ανάπτυξης όσο και οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν ότι το 60%-65% των βενζινοπωλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 900 από ένα σύνολο 1.500, έχουν ήδη τοποθετήσει το σύστημα.

Όσο για την επιδότηση, η οποία ούτως ή άλλως δεν ξεπερνά το 30%-40% του κόστους, ελάχιστοι πρατηριούχοι την έχουν εισπράξει. Γραφειοκρατικές διαδικασίες ή έλλειψη ρευστότητας, είχαν σαν αποτέλεσμα η Κοινωνία της Πληροφορίας να θέσει μόλις πριν 1/5 μήνα σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για επιδότηση από τους πρατηριούχους, με μεγάλη δηλαδή καθυστέρηση.

Όχι νέα παράταση…

Παρ’ όλα αυτά, πηγές του υπ. Ανάπτυξης επιμένουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα σιωπηρή παράταση. Ούτως ή άλλως, όπως εξηγούν, οι πρατηριούχοι των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αγοράσει, με δικά τους κεφάλαια (ή των εταιρειών) το σύστημα. Επομένως το μέτρο μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, και όταν έρθει η ώρα, οι δικαιούχοι θα εισπράξουν και τις επιδοτήσεις τους.

Προφανώς, το μέτρο θα ξεκινήσει με όσους έχουν ήδη εγκαταστήσει τα συστήματα, τα οποία τον Αύγουστο πρέπει να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία.

Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως είχε τεθεί και από το μνημόνιο, προέβλεπε εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια των δύο νομών μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2013. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, και μπροστά στο πρόβλημα χρηματοδότησης που τελικά επιλύθηκε μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το υπ. Ανάπτυξης αποφάσισε να δώσει σιωπηρή παράταση πέντε μηνών. Ο όρος ωστόσο ήταν οι πρατηριούχοι να έχουν πρώτα υπογράψει συμβάσεις παραγγελίας των συστημάτων με τους προμηθευτές τους.

Αισιοδοξία

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων (ΟΒΕ, ΠΟΠΕΚ) αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά. Πιστεύουν ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αντίθετα με τις μικρές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, όπου κάποιοι δεν θα καταφέρουν να βρουν τα ίδια κεφάλαια, και θα υποχρεωθούν να κλείσουν

Για να γίνει κατανοητό πόσο κοστίζει ένα τέτοιο σύστημα, η εγκατάστασή του σε ένα μεγάλο πρατήριο με συνολικά επτά δεξαμενές μεταφράζεται σε κόστος 17.000 ευρώ. Απ’ αυτά η επιδότηση ισούται με 5.000-6.000 ευρώ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η λιτότητα έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού


Γράφει Ο E. Wayne Merry, Eμπειρογνώμονας για ευρωπαϊκά θέματα στο American Foreign Policy Council
H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ υποστήριξε στο παρελθόν ότι η Ευρώπη πρέπει να «εξιλεωθεί» για τις οικονομικές αμαρτίες της διά της λιτότητας. Στην Ελλάδα, ένας νέος γύρος μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει την ήδη εξαντλημένη οικονομία στην κατάρρευση και την κοινή γνώμη σε επικίνδυνες εναλλακτικές.
Η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει νέο δάνειο για την Ελλάδα, ούτε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι αγορές πιστεύουν ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές χαϊδεύουν τα αυτιά των Γερμανών ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου καθώς γνωρίζουν ότι η περαιτέρω βοήθεια σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους ώστε να αποτραπεί ένα χρηματοοικονομικό κραχ στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη.
Η Ελλάδα βρίσκεται βυθισμένη σε μεγάλη και μακράς διαρκείας ύφεση (depression) και όχι μια συνήθη ύφεση (recession) όπως η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η μείωση του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων υπήρξε βίαιη. Οι προοπτικές για τους νέους που δεν μεταναστεύουν είναι φρικτές και αυτές για τους γονείς τους όχι πολύ καλύτερες.
Η οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να εκπληρώσει τους στόχους του αναθεωρημένου Μνημονίου. Χωρίς ανάπτυξη, θα υπάρξουν νέες δημοσιονομικές αστοχίες. Τα δυνητικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μετριοπαθή, ενώ οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο είναι εν πολλοίς ευσεβείς πόθοι. Η Ελλάδα είναι μια μικρή και «στενή» οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τα εμβάσματα και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για τα δεινά που βιώνει, αλλά η κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη υπόλοιπη Ευρώπη: Ουδέποτε υπήρξε «φούσκα» στην αγορά κατοικιών. Τα νοικοκυριά είχαν ελεγχόμενα χρέη και ο τραπεζικός κλάδος ήταν σχετικά υγιής έως ότου «εξερράγη» ο δημόσιος τομέας. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστήριξαν μια πολιτική κουλτούρα που ενθάρρυνε τη δημιουργία ανεξέλεγκτων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υπερεξάρτηση από το (δανεικό) δημόσιο χρήμα. Για δεκαετία, η πολιτική ελίτ της χώρας την οδήγησε στο χείλος της καταστροφής, με την ψευδαίσθηση ότι η ημέρα της κρίσης δεν θα ερχόταν ποτέ.
Όταν η ημέρα αυτή ήρθε στο τέλος του 2009, η τότε κυβέρνηση δεν επέλεξε την οδό της μονομερούς στάσης πληρωμών στο κρατικό χρέος, αλλά εναπόθεσε την τύχη της στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων της. Πλην όμως, η «αλληλλεγγύη» των Ευρωπαίων είχε ως απώτερο κίνητρο το να αποφύγουν να γράψουν μεγάλες ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που βρίσκονταν σε εύθραυστη κατάσταση μετά την κρίση της Lehman Brothers. Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να «θέσουν σε καραντίνα» το ελληνικό πρόβλημα αντί να το λύσουν.
Είναι εύκολο να κατηγορεί κανείς τις ελληνικές κυβερνήσεις για δεκαετίες παραβάσεων των κανόνων της Ε.Ε. (κάτι που ισχύει), αλλά και για την πρόσφατη αδυναμία τους να επιτύχουν τους στόχους των προγραμμάτων προσαρμογής. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Η εξιλέωση διά της λιτότητας εξάντλησε την όποια χρησιμότητα είχε (αν είχε ποτέ) στην Ελλάδα. Απαιτείται τώρα η αποκατάσταση ενός βαθμού ευημερίας ως βάση για τη μελλοντική μεταρρύθμιση και ανάκαμψη της χώρας. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. 
ΠΗΓΗ:.imerisia.gr

Κατάργηση εισφορών στα πρώτα €400 μισθού ζητά το ΔΝΤ

Ασφαλιστικό: Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών στα πρώτα €400 μισθού ζητά το ΔΝΤ
Παρεμβάσεις «σοκ» στο ασφαλιστικό ζητά το ΔΝΤ από την Αθήνα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Μεταξύ αυτών που προτείνονται είναι να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το ποσό πάνω από αυτό το όριο. Στόχος να επιτευχθεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες όπως προβλέπει και το Μνημόνιο.
Τις απώλειες μάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία ή τους έμμεσους φόρους.

Η πρόταση αναφέρει ότι αυτό το μέτρο μπορεί να ισχύει από τις αρχές του 2014 και μέχρι το 2016. Η πρόταση αυτή είχε γίνει τον Αύγουστο του 2011 από ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ που είχε έρθει στην Αθήνα και συναντήθηκε με κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπροσώπους τραπεζών, επαγγελματικούς αλλά και υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων.

Οι παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα συμπληρώνονται από τις γνωστές απαιτήσεις για μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και νέα ψαλίδια στα εφάπαξ που μπορεί να φτάσουν κατά μέσο όρο το 25% 
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

«Σεπτέμβριο ανοίγει πάλι το ασφαλιστικό»


Είναι αναγκαία τόσο η εξειδίκευση των αλλαγών όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους από τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία τρία χρόνια, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και συστήνει ειδική επιτροπή το Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ανάβει το «πράσινο φως» για τις ομαδικές απολύσεις, προαναγγέλλοντας νέο νόμο.

«Όχι, δε θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων» διαβεβαιώνει, και έμμεσα παραδέχεται ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «οι παράμετροι του ασφαλιστικού συστήματος είναι υπό εξέταση από τη στιγμή που η ποσοστιαία συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στο σύνολο της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης κυμαίνεται –εδώ και πολλά χρόνια- σε υψηλά επίπεδα. Παράδειγμα, φέτος από την προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των 27 δισ. ευρώ για συντάξεις, ποσοστό μεγαλύτερο από 55% θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με το Νόμο 3863/2010 θα επέλθουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δομικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, είναι ήδη από σήμερα αναγκαίες τόσο η εξειδίκευση, και ο τρόπος εφαρμογής αυτών των αλλαγών, όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους υπό το πρίσμα των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο της ειδικής επιτροπής για το ασφαλιστικό που θα συγκροτήσω το Σεπτέμβριο».

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για αποκατάσταση των αδικιών και στρεβλώσεων του συστήματος.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπογράφει υπουργική απόφαση με την οποία ξεκινά άμεσα πρόγραμμα για 50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, κυρίως σε δήμους, περιφέρειες, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία και δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων του ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε στη Real News, ότι «είναι ένα πραγματικά δύσκολο ζήτημα, ιδίως εν μέσω της γενικότερης διαδικασίας αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Εκείνο όμως που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι αυξάνουμε το επίπεδο της προσωρινής σύνταξης που αποδίδει το ΙΚΑ στο 90-95% της τελικής, από 80% που είναι σήμερα».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr