Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Η Νορβηγία πιέζει για την μη απαγόρευση των γεωτρήσεων πετρελαίου στην Αρκτική

Από το naftemporiki.gr
Νορβηγοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για να μην περάσει το ψήφισμα της Ευρωβουλής που θέτει τέλος στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου στα ύδατα της Αρκτικής, σύμφωνα με την Greenpeace.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα το σχετικό ψήφισμα σχετικά με την ολοκληρωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρκτική. Τρία άρθρα σε αυτό το ψήφισμα έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του νορβηγικού λόμπι πετρελαίου.

Η παράγραφος 13 αναφέρεται στη «μελλοντική πλήρη απαγόρευση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Η παράγραφος 14 καλεί για..

Μονάδα αποθήκευσης αργού πετρελαίου κατασκευάζουν TransCanada και M2

Από το worldenergynews.gr
Η TransCanada Corp σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα εγκατάσταση αποθήκευσης αργού πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα σε συνεργασία με την M2 Infrastructure LLC, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Lone Star Capital Μ2, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη 15/3/2017.

Η νέα μονάδα θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει 6,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και θα βρίσκεται στον..

Συμφωνία των διυλιστηρίων του Ομάν με την Credit Agricole για project 6 δις. δολ

Από το worldenergynews.gr
Tα διυλιστήρια του Ομάν (Oman’s Duqm Refinery & Petrochemical Co) προσέλαβαν την Credit Agricole SA για τη θέση του συμβούλου   για την χρηματοδότηση  project ύψους  6 δις. $, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Credit Agricole θα βοηθήσει την εταιρεία του Ομάν στην άντληση δανείων πάνω από 2 δις. δολ.. 
Η χρηματοδότηση του έργου υποστηρίζεται από τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων και την πώληση των ομολόγων.

Το έργο του διυλιστηρίου Duqm ανήκει..

Ο Αποτυχημένος Πετρελαϊκός Πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας

Αποτέλεσμα εικόνας για αραμκο
Από το energia.gr
Η εξελισσόμενη επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Salman στην Ασία [1], μέσω της οποίας ελπίζει να προσελκύσει ιαπωνικές και κινεζικές επενδύσεις στην Σαουδική Αραβία, είναι άλλη μια ένδειξη του πόσο επικεντρωμένη είναι η χώρα στην μεταρρύθμιση της οικονομίας της. Αυτό το ταξίδι, μαζί με μια σειρά από δημοσιονομικές αλλαγές στην χώρα και την επικείμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Saudi Aramco, της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, υπογραμμίζουν ότι το βασίλειο αναγνωρίζει την ανάγκη να ξεφύγει από την εξάρτηση από το πετρέλαιο [2] -μια συνειδητοποίηση που ήρθε ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών από το 2014 ως το 2016 οι οποίες ανάγκασαν το Ριάντ να αποδεχθεί το γεγονός ότι οι ημέρες της κυριαρχίας του στις αγορές πετρελαίου έχουν τελειώσει [3].

Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας κατά την διάρκεια του πολέμου της [πετρελαϊκής] παραγωγής ήταν να αφήσει..

H Lukoil σχεδιάζει να αυξήσει κατά 3% - 4% την παραγωγή υδρογονανθράκων το 2017

Από το worldenergynews.gr
Η Lukoil σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή υδρογονανθράκων της κατά 3% με 4% το 2017 σε σχέση με το 2016, όπως έκανε γνωστό σήμερα (15/3) η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία. 

«Η ανάπτυξη της παραγωγής υδρογονανθράκων θα είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 3% με 4%, λόγω της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου της Lukoil.

Την ίδια ώρα..

Έτοιμο το σχέδιο του Ισραήλ για τη στήριξη μικρών κοιτασμάτων, όπως τα Καρίς-Τανίν της Energean

Από το energypress.gr
Δύο μήνες μετά την είσοδο της Energean στην αγορά φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της απόκτησης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε σχέδιο ανάπτυξης κοιτασμάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, Γιουβάλ Στάινιτς, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου, ενώ προβλέπει επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε υποδομές για τη διασύνδεση κοιτασμάτων αυτού του μεγέθους με το εθνικό δίκτυο αερίου, μέσω της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού.

Επίσης, η ρυθμιστική αρχή της χώρας θα πριμοδοτήσει την..

IGI Poseidon:Εμπορικά ανταγωνιστικός ο αγωγός EastMed

Από το offsite.com.cy
Τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικός, θα είναι ο αγωγός EastMed σε σχέση με τις άλλες λύσεις που προσφέρονται για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ανάπτυξης της IGI Poseidon Ματέο Ρεστέλι.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference, την Τρίτη, o κ. Ρεστέλι αναφέρθηκε στις μελέτες τις οποίες έχει κάνει η εταιρεία, που αποδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα του έργου σε σχέση με τις άλλες επιλογές που υπάρχουν, οι οποίες είναι η εξαγωγή μέσω αγωγού προς την Αίγυπτο ή μέσω Τουρκίας.

Αναφορά έκανε στην παρουσίασή του και στο μειωμένο προφίλ επικινδυνότητας που θα είχε ένας αγωγός που περνάει μέσα από τα σύνορα της ΕΕ.

Ο αγωγός θα πάρει..

Μανιάτης: Κόψατε τις γέφυρες με την Socar για την ΔΕΣΦΑ και τώρα φέρνετε μνημόνιο συνεργασίας με το Αζερμπαΐτζάν

Αποτέλεσμα εικόνας για μανιατησ
Από το energypress.gr
"Κόψατε τις γέφυρες με την Socar για την ΔΕΣΦΑ και τώρα φέρνετε μνημόνιο συνεργασίας με το Αζερμπαΐτζάν στην ενέργεια; Αυτοτρολάρεστε κύριοι της κυβέρνησης, αυτό είναι ο ορισμός του αυτοτρολαρίσματος"! Με αυτή την φράση ο Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση προς την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας "Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για Συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και της Ενεργειακής αποδοτικότητας".

Όπως αναφέρει ..

Το ποσοστό της ΔΕΠΑ στις τρεις εταιρίες παροχής αερίου θέλουν να εξαγοράσουν Shell και ENI – Υπέβαλαν ήδη σχετική πρόταση

Από το worldenergynews.gr
Πρόταση εξαγοράς του μεριδίου της ΔΕΠΑ στις τρεις ΕΠΑ έχουν υποβάλλει οι ιδιώτες μέτοχοι των ΕΠΑ και συγκεκριμένα η Shell για την ΕΠΑ Αττικής και η ΕΝΙ για τις ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. 
Η ΔΕΠΑ συμμετέχει στις ΕΠΑ σε ποσοστό 51% και η πρόταση εξαγοράς του μεριδίου της από τους άλλους μετόχους που ισοδυναμεί με την απόσυρσή της από την λιανική αγορά συνδέεται με το νέο καθεστώς λειτουργίας των τριών ΕΠΑ στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης από 1/1/2018. 
Στο νέο αυτό καθεστώς η ΕΠΑ με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θα έχει την ΔΕΠΑ συνεταίρο σε ποσοστό 51%, ταυτόχρονα προμηθευτή αερίου, αλλά και ανταγωνιστή στη λιανική αγορά αφού η ΔΕΠΑ έχει τροποποιήσει το καταστατικό της προκειμένου να επεκταθεί στο retail φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. 
Το θέμα που έχουν θέσει..