Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Σε χαμηλό σχεδόν 6 ετών το πετρέλαιο - «Ταύτιση» τιμών για Brent και WTI

Σε χαμηλό σχεδόν 6 ετών το πετρέλαιο - «Ταύτιση» τιμών για Brent και WTI
Σχεδόν στο ίδιο επίπεδο υποχωρούν τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI), διαμορφούμενα σε χαμηλό περίπου έξι ετών, ένα απόλυτα σπάνιο φαινόμενο για τις αγορές πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε έως τα 44,20 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 1,32% στα 45,46 δολάρια. Απώλειες 3,20% για το Brent στα 45,87 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο «μορφών» πετρελαίου είθισται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να υπάρχει διαφορά στην τιμή, κάτι που φαίνεται να παύει να ισχύει στο τρέχον ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον για τον «μαύρο χρυσό».

Η νέα ελεύθερη πτώση αποδίδεται και στο γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκαθάρισαν ότι ο ΟΠΕΚ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση παραγωγής, με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας να δηλώνει ότι «η απόφαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο να μην μειώσει την ημερήσια παραγωγή του ήταν ορθή».


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Γιαννης Μανιατης: ο ορυκτός πλούτος μετά τις εκλογές

OIL PLATFORM
Τα τελευταία 3 χρόνια ανοίξαμε το φάκελο «Ελληνικά Πετρέλαια - Υδρογονάνθρακες». Με επιμονή, υπομονή, διαφάνεια και πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό.

Μέσα σε 3 χρόνια, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2011 που ψηφίστηκε ο αντίστοιχος Νόμος, υλοποιήσαμε μια εθνική προσπάθεια που για πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε ύπνωση.

Προκηρύξαμε, αναθέσαμε και κυρώσαμε από τη Βουλή τις πρώτες τρεις (3) Συμβάσεις για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο. Τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση των περιοχών αυτών θα ξεπεράσουν τα 12 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Προκηρύξαμε νέο διαγωνισμό για 3 ελπιδοφόρες χερσαίες περιοχές σε Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, μετά από σχετικό αίτημα της Ιταλικής εταιρείας ENEL. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένουμε τις δεσμευτικές προσφορές των διεθνών εταιρειών για τις περιοχές αυτές.

Ανοίξαμε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αξιοποίηση των εθνικών μας κοιτασμάτων μέσα από την λεπτομερή χαρτογράφηση και προκήρυξη όλης της θαλάσσιας έκτασης στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των εταιρειών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές.

Για πρώτη φορά ο ορυκτός μας πλούτος αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Του μοντέλου που δεν στηρίζεται στα δανεικά και την εσωτερική κατανάλωση, αλλά αξιοποιεί τα τεράστια συγκριτικά μας πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου μας.

Στα επόμενα 25 χρόνια αναμένουμε δημόσια έσοδα (σε τιμές 2013) που θα ξεπεράσουν τα 150 δις ευρώ. Το 25% των εσόδων αυτών αποδίδεται στις Τοπικές Κοινωνίες για δράσεις Τοπικής - Περιφερειακής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Νομοθετήσαμε τη δημιουργία του «Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» κατά το Νορβηγικό πρότυπο, όπου θα εισρέει το υπόλοιπο 75% των δημοσίων εσόδων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ελλήνων συνταξιούχων.

Δημιουργούμε μια Νέα Αγορά στην εθνική οικονομία. Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά του τόπου για την οποία θα δημιουργήσουμε πάνω από 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Ήδη χρηματοδοτούμε τα πρώτα 4 Μεταπτυχιακά Προγράμματα σε 7 ελληνικά Πανεπιστήμια που απευθύνονται σε Μηχανικούς, Γεωλόγους, Οικονομολόγους, Νομικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Τη δεκαετία του 70 η Ελλάδα ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βασικό συντελεστή της εθνικής οικονομίας που είναι ο Τουρισμός. Στη δεκαετία του 2010 θεμελιώνουμε και αναπτύσσουμε με διαφάνεια και μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, τον πυλώνα του Ορυκτού Πλούτου. Για αυτοδύναμη ανάπτυξη και απεξάρτηση από δανειστές.

Αναβαθμίζουμε γεωπολιτικά τη χώρα και την αναδεικνύουμε σε μια νέα πηγή ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μια κορυφαία πηγή ενίσχυσης της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της Ευρώπης με το σχεδιασμό και την υλοποίηση τριών διεθνών αγωγών μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Αγωγών που απαντούν με αποτελεσματικότητα στο κορυφαίο διακύβευμα των ευρωπαϊκών οικονομιών και παραγωγικών δομών, που είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες, με τη διαφοροποίηση τόσο των πηγών, όσο και των αγωγών τροφοδοσίας της.

Ήδη, ο TAP που μεταφέρει 10 δις κυβ.μ. (και προοπτικά 20 δις κυβ. μ.) από την Κασπία μέσω Ελλάδας προς Ιταλία, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να δημιουργηςει πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου EastMed (με 8-10 δις κυβ.μ.) που σχεδιάζεται να συνδέσει τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας με την Ιταλία, μετά από κοινή πρωτοβουλία των 3 χωρών, εντάσσεται στους άξονες Πανευρωπαϊκών προτεραιοτήτων PCIs, και διαμορφώνει ταυτόχρονα τόσο νέα πηγή, όσο και νέα οδό τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Στην ίδια πανευρωπαϊκή προτεραιότητα PCIs, εντάσσεται ο τρίτος αγωγός Αιγαίου - Βαλτικής με την ονομασία «Κάθετος Διάδρομος» (Vertical Corridor) που συνδέει σε πρώτη φάση με δυναμικό 3-5 δις κυβ.μ. Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και στη συνέχεια Ουγγαρία και χώρες Visegrad. Η πηγή τροφοδοσίας του θα είναι ο TAP και επιπλέον οι πλωτές Μονάδες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), που έχουν επίσης ενταχθεί στα PCIs και σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στο βόρειο Αιγαίο.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες με αξιοποίηση των ενεργειακών της κοιτασμάτων και της γεωγραφικής της θέσης, διαμορφώνει το πλαίσιο για ενεργειακές επενδύσεις άνω των 10 δις ευρώ και δημιουργία πάνω από 45.000 νέων θέσεων εργασίας.
Έχουμε χαράξει και υλοποιούμε μια εθνικά κορυφαία, πατριωτική γεωπολιτική στρατηγική, που μας αναδεικνύει σε εξαιρετικά σημαντικούς παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

Τώρα είναι η ώρα να θωρακίσουμε τη στρατηγική αυτή με συνέχεια, συνέπεια, επιμονή και εθνική συναίνεση.


ΠΗΓΗ:huffingtonpost.gr

ΠΡΟΣΕΞΕ....


Έρχονται... συστημένα και από τις τράπεζες - Όλο το περιεχόμενό τους

Έρχονται... συστημένα και από τις τράπεζες - Όλο το περιεχόμενό τους
Αναλυτική λίστα με όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» ζητούν οι τράπεζες. Στόχος τους είναι να κατατάξουν τους δανειολήπτες σε συνεργάσιμους και μη συνεργάσιμους, ενώ από το λεγόμενο περιουσιολόγιο, θα σχηματίσουν και λίστες με βιώσιμους και μη βιώσιμους οφειλέτες.

Τα πρώτα σημειώματα αναμένεται να φτάσουν σύντομα σε εκείνους που το 2015 τους βρήκε με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα έχουν διπλό ρόλο.
Αφ΄ ενός από την ανταπόκριση που θα έχουν οι δανειολήπτες, οι τράπεζες θα σχηματίσουν μία πρώτη εικόνα για τους λεγόμενους συνεργάσιμους.
Αφ΄ ετέρου από τις απαντήσεις για τα περιουσιακά τους θα έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και κατά πόσο είναι βιώσιμος. Και φυσικά διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί εκείνος που εκτός από την πρώτη κατοικία έχει και άλλα ακίνητα στην κατοχή του, σε σχέση με εκείνον που δεν έχει τίποτα, πέρα από το σπίτι στο οποίο ζει.
Με βάση λοιπόν τις απαντήσεις που θα λάβουν από τους δανειολήπτες -και τον έλεγχο του Ε9- οι τράπεζες θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η πρόταση ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή τόσο με τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη και να συνυπολογίζει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Τα σημειώματα αρχικά θα αφορούν τα υπερήμερα στεγαστικά δάνεια.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Σήμερα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στα 70δισ ευρώ και από αυτά δάνεια ύψους 25δισ ευρώ, βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα στεγαστικά σε καθυστέρηση έχουν υπόλοιπα από 70.000 μέχρι 120.000 ευρώ και συνήθως δεν αποπληρώνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Αφορούν δε, κατά προσέγγιση περί τις 250.000 ακίνητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις 100.000 ακίνητα κινδυνεύουν άμεσα να βγουν σε πλειστηριασμό, αφού έχει κλείσει από την 1η του Ιανουαρίου η ομπρέλα προστασίας.
Ωστόσο, όπως είχαμε γράψει στο fpress.gr οι πλειστηριασμοί εκ των πραγμάτων θα μετατεθούν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς απαιτείται χρόνος, από την καταγγελία της σύμβασης, μέχρι να βγει ένα ακίνητο στο σφυρί. Ενώ σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον δανειολήπτη να προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Οι Κυνηγοί πυροβολούν τον Τσίπρα!

kinigoi
Για «ξεκάθαρη άρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ να τροποποιήσει τις θέσεις του για το κυνήγι, «που οδηγούν στην ουσία και στην πράξη σε κατάργηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, παρότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα Θήρας», κάνει λόγο ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή τις δηλώσεις του


Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «ψευδή και προβοκατόρικα» τα δημοσιεύματα, όπου φέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να προτίθεται να καταργήσει το κυνήγι.

Όπως σημειώνεται στη σημερινή ανακοίνωση των κυνηγών, κατά τη «συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες του, του τομέα περιβάλλοντος, εκθέσαμε λεπτομερώς με αριθμούς, στοιχεία και ντοκουμέντα το τεράστιο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της Θηροφυλακής μας, για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Το οποίο έχει αναγνωρισθεί επισήμως και διεθνώς από Πανεπιστήμια, φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις, τη Γραμματεία της Συνθήκης της Βέρνης και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

»Παρ’ όλη την ενημέρωση που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί με στοιχεία, παρά μόνο με ιδεοληψία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε με κανένα τρόπο να τροποποιήσει, κατά την κρίση του, τις γνωστές θέσεις του Προγράμματός του. Θέσεις οι οποίες, με την κατάργηση της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, την αύξηση των περιοχών απαγόρευσης του κυνηγίου, την πλήρη υποβάθμιση του ρόλου των Κυνηγετικών Οργανώσεων, τη μείωση των κυνηγετικών περιόδων, οδηγούν στην ουσία και στην πράξη σε κατάργηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, παρ’ ότι η χώρα μας δεν έχει ποτέ καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα θήρας».

«Επιπλέον» συνεχίζει η ανακοίνωση, «μας επιδόθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές ισχύουν σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι θέσεις αυτές είναι αυτολεξεί οι ίδιες με εκείνες που υπήρχαν και πριν στο Πρόγραμμά τους χωρίς καμία, απολύτως καμία, αλλαγή. Όταν προτείναμε, μετά την ενημέρωση, στο τέλος της συνάντησης ότι κάποιες από αυτές τις θέσεις θα έπρεπε ν’ αλλάξουν, λάβαμε ξεκάθαρη αρνητική απάντηση. Μετά τα παραπάνω οι κυνηγοί ας κρίνουν ποιος απειλεί το κυνήγι μας».


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Σε παγίδα φτώχειας και χρέους ένας στους τρεις πολίτες σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ


Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται σε διπλή παγίδα φτώχειας και χρέους, καθώς από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδα κάτω του ορίου φτώχειας όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας «Εισόδημα- Δαπάνες νοικοκυριών 2014» που διενήργησε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

Τα στοιχεία της δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και ότι οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν μέσα στο 2014 αποψίλωσαν κάθε προοπτική ανάσχεσης της αρνητικής πορείας που είχε διαμορφωθεί με την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών. Η απουσία νομοθετικών ρυθμίσεων για τη μη άρση των πλειστηριασμών, η αύξηση του φόρου ακινήτων και οι κατασχέσεις καταθέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, που συνεχίστηκαν, έχουν τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα ανασφάλειας και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Καταδεικνύεται επίσης ότι παγιώνεται η τάση που οδηγεί τα νοικοκυριά σε χαμηλότερη κατανάλωση και υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, σε υπερσυσσώρευση ιδιωτικού χρέους (άλλωστε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο του ιδιωτικού χρέους ανέρχεται πλέον στα 180 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιο έχουν αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ) και σε εντεινόμενη ανασφάλεια ως προς τις μελλοντικές προσδοκίες.

Σύμφωνα με την έρευνα:

1) Περισσότερα από 3 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (<10.000 ευρώ). Το ποσοστό είναι πιο υψηλό στις κατηγορίες νοικοκυριών με 2 και 4 μέλη.

2) Ποσοστό 93,7% των νοικοκυριών παρουσίασαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας.

3) Ποσοστό 46,9% του πληθυσμού δήλωσε ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και 55% του πληθυσμού δήλωσε ότι χρειάστηκε επιπρόσθετους μη ίδιους πόρους (δανεισμό από συγγενείς- φίλους, τραπεζικό δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενεχυροδανειστήριο).

4) Το 35,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

5) Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι συντάξεις αποτελούν για το 52% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42% το 2012.

6) Η συσσώρευση των οικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών μέσα στο 2014 συνεχίστηκε και διευρύνθηκε οριακά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κλπ, λόγω αδυναμίας πληρωμής.

7) Ποσοστό 42,5% των νοικοκυριών διατηρούν αρνητικές προσδοκίες ως προς την δυνατότητά τους να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος (Πίνακας 4). Εξάλλου, 35,4% θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.

8) Σημαντική αύξηση, παρά τη μείωση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, σημείωσε η χρήση του πλαστικού χρήματος για την κάλυψη των υποχρεώσεων του νοικοκυριού. Η χρήση πιστωτικής κάρτας αυξήθηκε από το 15,8% το 2012 στο 25,4% το 2014.

9) Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα νοικοκυριά αύξησαν την ιδιωτική τους δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής και της μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγεία (στη μοναδική κατηγορία στην οποία υπήρξε θετικό ισοζύγιο δαπάνης).

10) Μέσα στο 2014, πάνω από 54% των νοικοκυριών κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερο από 500 ευρώ για φόρο ακινήτων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 46,8%. Τρία στα δέκα νοικοκυριά εκφράζουν φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).

Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στις ετήσιες τακτικές έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE.

Έγινε σε δείγμα 1025 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας τον Δεκέμβριο του 2014. Στόχος, η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες των νοικοκυριών, στη ζήτηση καθώς και η αποτύπωση της στάσης των νοικοκυριών σχετικά με την ποιότητα διαβίωσης και τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται απ' το "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Μόνο που κάποιος πρέπει να του το θυμίσει!


Η μεγάλη απάτη της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" είχε ξεκινήσει σαν "ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη" από το "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Υπερ-υπολογιστές επιστρατεύτηκαν για να αποδείξουν μια εκ των προτέρων "άβολη αλήθεια", επιστημονικά μοντέλα κατασκευάστηκαν, άφθονη χρηματοδότηση ρέει προς τους κλιματολάγνους, αλλά τελικά φαίνεται ότι λείπει μια μικρή λεπτομέρεια: ο πλανήτης τα τελευταία 18 χρόνια και 3 μήνες έχει ξεχάσει να υπερθερμαίνεται.

Κι όχι μόνο δεν υπερθερμαίνεται, αλλά εσχάτως έχουμε αρχίσει να αισθανόμαστε και κάποιο ...
"σιβηριανό" κρύο να κατηφορίζει. Αφού "απολαύσαμε" τις τελευταίες μέρες την Τήνο και την Άνδρο ντυμένες στα λευκά (ρωτήστε τους νησιώτες αν και πόσο το απόλαυσαν), αφού απεγκλωβίσαμε τους εκδρομείς που είχαν αποκλειστεί απ' τα χιόνια στην Κρήτη, ώρα να ρίξουμε μια ματιά τι έγινε τις τελευταίες μέρες και λίγο πιο πέρα.

Ας ξεκινήσουμε τη μίνι περιοδεία απ' τη Σαουδική Αραβία, όπου στις 9 Ιανουαρίου 2015 χιόνισε (!) και μπορεί να μην τους ενδιέφερε να φτιάξουν χιονάνθρωπο, είχαν ωστόσο αρκετό χιόνι για να φτιάξουν τη χιονοκαμήλα (!) της φωτογραφίας. Είναι μάλλον βέβαιο πως οι αληθινές καμήλες δεν το διασκέδασαν και τόσο.

Στις 9 Ιανουαρίου χιόνισε επίσης στο Ιράκ και μπορείτε να χαρείτε τη χιονισμένη Σουλεϊμανίγια εδώ.

Χιόνια στην Ιερουσαλήμ, κλείνοντας το δρόμο προς το Τελ-Αβίβ, χιόνια στο Λίβανο, χιόνια και στο Βιετνάμ, με -2οC.

Την Πρωτοχρονιά χιόνισε στην Τυνησία και την Αλγερία.


Και θα κλείσουμε αυτή τη μίνι περιοδεία με την πιο γειτονική μας Ρουμανία, που τη βλέπετε στο διπλανό χάρτη καταπαγωμένη απ' άκρη σ' άκρη, καθώς στις 7 Ιανουαρίου είχε "τη χαρά" να δει το θερμόμετρο στους -35οC στην πόλη Întorsura Buzăului της Τρανσυλβανίας και στους -33οC στο Μπρασόβ. Πρόκειται για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 50 ετών. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 31 Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία ήταν πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Întorsura Buzăului, στους -31οC. Το απόλυτα χαμηλότερο ρεκόρ είναι στους -36οC.

Αφού πλέον δεν μπορούν να μας παραμυθιάζουν με την "υπερθέρμανση", θα μας μιλούν όλο και περισσότερο για "ακραία καιρικά φαινόμενα". Ωστόσο, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Κλίντον "It' s the economy, stupid!", μπορείτε απλά να τους πείτε: "Είναι ο χειμώνας, ηλίθιε!"



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Μειώθηκαν τα περιστατικά ρύπανσης από δεξαμενόπλοια


Πολύ μεγάλη μείωση των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από δεξαμενόπλοια, έπειτα από ατύχημα κάθε είδους, καταγράφεται και το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου κατά των Ρυπάνσεων των πλοιοκτητών δεξαμενοπλοίων (International Tanker Owners Pollution Federation -ITOPF).
Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", τα περιστατικά της τελευταίας πενταετίας συνολικά αποτελούν νέο ιστορικό χαμηλό, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στη μεγάλη ανανέωση του στόλου των δεξαμενόπλοιων που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και στην ενίσχυση της ασφάλειάς τους.
Όπως φαίνεται από την καταγραφή των περιστατικών ρύπανσης τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές όπως του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, όπου 37.000 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα, ή άλλες παλαιότερες και μεγαλύτερες, όπως του «Atlantic Empress» στις Δυτικές Ινδίες το 1979, όταν «πλημμύρισε» η θάλασσα από 287.000 τόνους πετρελαίου, μοιάζουν ένα κακό παρελθόν


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το πρώτο κομμάτι της πίτας να κοπεί για τους Αχάριστους εργαζόμενους !!!!


Ξεκινάει από αύριο η εθιμοτυπική κοπή της πίτας.  Το πρώτο κομμάτι της πίτας  για μας πρέπει   να κοπεί για τους Αχάριστους εργαζόμενους  όπως τους αποκαλέσετε !!!

Για αυτούς που δέχτηκαν να μειωθεί η μισθοδοσία τους κατά 100 εκ. ευρώ την τελευταία τετραετία βάζοντας πλάτη στην Εταιρεία και έχοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για πολλές επιλογές της Διοίκησης.


Για αυτούς  που δέχονται να εργάζονται σχεδόν καθημερινά σε εξαντλητικά δωδεκάωρα λόγω του... "εξαιρετικού" προγραμματισμού προσλήψεων της Διοίκησης.


Για αυτούς  που εξακολουθούν και εργάζονται με αυτά τα Οργανογράμματα του τρόμου και που όταν εκφράζουν την άποψη τους για την επικινδυνότητα του πράγματος δέχονται "περίεργα" email.


Για αυτούς  που δουλεύουν τα εργοστάσια πάνω από 100% βάζοντας σε τελευταία μοίρα την ασφάλειά τους.


Για αυτούς που έχουν ξεχάσει τις οικογένειες τους και είναι σε επιφυλακή για το πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο για άλλη μια υπερωρία ή για άλλη μια βλάβη.


Μια ερώτηση : 
Είναι "αχάριστοι" όπως τους αποκαλέσετε η' κεφάλαιο για την Εταιρεία όπως περιγράφετε στις κατά καιρούς επιστολές σας ή τις δηλώσεις σας στον Τύπο;

Εμείς ένα έχουμε σας πούμε

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από ψεύτικα λόγια ή υποκριτικά χτυπήματα στην πλάτη. Το μόνο που χρειάζονται είναι να αναγνωρίζετε το λιθαράκι που συμβάλλουν στο οικοδόμημα της Εταιρείας. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό έχει γίνει θεόρατος βράχος τα τελευταία χρόνια. Σας καλούμε  λοιπόν να κλείσετε τα αυτιά σας στους ...φανεροσυμβούλους σας από τις τάξεις μας, για τους οποίους  ντρεπόμαστε  που είναι οι επίσημοι συνομιλητές σας και να διαμορφώσετε πραγματικά ιδία άποψη για τους εργαζόμενους  που διευθύνετε. Η θετική σας έκπληξη θα είναι μεγάλη.

Σας Ευχόμαστε  Καλή Χρονιά 

Πρόγραμμα απασχόλησης φοιτητών ΑΕΙ - ΤΕΙ 2015 στα Ελληνικά Πετρέλαια


Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη της νέας γενιάς, παρέχοντας ευκαιρίες σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις και εργασιακή εμπειρία.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε με Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προσφέροντας θέσεις θερινής απασχόλησης και πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και σπουδαστές.
Οι θέσεις απασχόλησης φοιτητών / σπουδαστών,   καθορίζονται ετησίως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αναγκών του Ομίλου, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και καλύπτονται μέσω της σχετικής Διαδικασίας Προγράμματος Απασχόλησης Φοιτητών – Σπουδαστών Α.Ε.Ι. / Α.Τ.Ε.Ι.
Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές/ σπουδαστές να αποκτήσουν εμπειρία σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Οι ειδικότητες και οι θέσεις απασχόλησης ορίζονται ετησίως σύμφωνα με τις ανάγκες των Οργανωτικών Μονάδων του Ομίλου ΕΛΠΕ.
Οι ειδικότητες απασχόλησης για το 2015 είναι:
Ειδικότητες Α.Ε.Ι.
Ειδικότητες Α.Τ.Ε.Ι.
Χημικών Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου
Μηχανολόγων Μηχανικών Μηχανολογίας
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρολογίας
Μεταλλειολόγων Μηχανικών Δομικών Έργων
Γεωλόγων (κατεύθυνσης πετρελαίου) Τεχνολογίας Περιβάλλοντος / Αντιρρύπανσης
Χημικών Διοίκησης Επιχειρήσεων
Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Πληροφορικής
Οικονομικών Επιστημών Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας
Πληροφορικής  
Οι αιτήσεις συμμετοχής διαφορετικών ειδικοτήτων πέρα των ανωτέρω, δε θα λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία αξιολόγησης.
Απασχόληση Φοιτητών Α.Ε.Ι.
Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Φοιτητών Α.Ε.Ι. αφορά υποψήφιους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το τρίτο έτος σε σχολές πενταετούς φοίτησης, ή υποψήφιους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο έτος σε σχολές τετραετούς φοίτησης,  καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Η περίοδος απασχόλησης περιλαμβάνει το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από 1η Απριλίου έως 10 Μαΐου.
Απασχόληση Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι.
Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι. αφορά εξάμηνη απασχόληση, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης του προγράμματος σπουδών τους και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο:
1η περίοδος: Απρίλιος - Σεπτέμβριος
2η περίοδος: Οκτώβριος - Μάρτιος
Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές, για την 1η περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου και για τη 2η περίοδο από 1η Ιουνίου έως 10 Ιουλίου.
Εφόσον επιλεγούν για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, οι φοιτητές Α.Τ.Ε.Ι. οφείλουν να προσκομίσουν τις εξής δύο βεβαιώσεις, επικυρωμένες από τη Γραμματεία της Σχολής φοίτησης:
α) αναλυτική βαθμολογία επίδοσης όλων των εξαμήνων/ετών σπουδών
β) βεβαίωση πλήρωσης των προϋποθέσεων
Αιτήσεις Συμμετοχής
Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Απασχόλησης, πρέπει να συμπληρώσουνυποχρεωτικά (*) την ηλεκτρονική Αίτηση Φοιτητή - Σπουδαστή Α.Ε.Ι. - Α.Τ.Ε.Ι. Για υποβολή αίτησης, πατήστε εδώ: Αίτηση Φοιτητή - Σπουδαστή Α.Ε.Ι. - Α.Τ.Ε.Ι.
Πριν τη συμπλήρωση της αίτησης, θα πρέπει να διαβαστεί με προσοχή η ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και οι ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
(*) Έγκυρες είναι οι δηλώσεις συμμετοχής που γίνονται με συμπλήρωση και αποστολή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, της συγκεκριμένης αίτησης και μόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου - Τμήμα Οργάνωσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, τηλ.: 210-7725204.


ΠΗΓΗ:alfavita.gr

Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal: «Το πετρέλαιο δεν θα ξαναφτάσει ποτέ στα 100 δολάρια το βαρέλι»


Σημέρα η τιμή του βρίσκεται κάτω από τα 47 δολάρια, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια και μάλλον δεν θα ανέβει στο μελλόν σύμφωνα με τον Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal.

Το πετρέλαιο δεν θα φθάσει ποτέ ξανά τα 100 δολάρια, δήλωσε ο γνωστός Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal.

«Αν η προσφορά μείνει σε αυτά τα επίπεδα και η ζήτηση παραμείνει αδύναμη, καλύτερα να πιστέψετε ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει και άλλο» ανέφερε σε συνέντευξη του στο Fox Business News.

«Αλλά αν αποσυρθεί προσφορά και υπάρξει αύξηση της ζήτησης, η τιμή μπορεί να κινηθεί ανοδικά. Όμως είμαι βέβαιος πως δεν θα δούμε ποτέ τα 100 δολάρια το βαρέλι» πρόσθεσε.

«Είχα πει πριν από ένα χρόνο ότι η τιμή πάνω από τα 100 δολάρια είναι τεχνητή. Δεν είναι σωστή», δήλωσε ο πρίγκιπας.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει πάνω από 56% από τα υψηλά του περυσινού Ιουνίου, που κυμαινόταν στα 107 δολάρια/βαρέλι. Σημέρα βρίσκεται κάτω από τα 47 δολάρια για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια.

Και έκθεση της Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αμερικανικό αργό, παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησε 2,29 δολάρια ή 4,7% στα 4,607 δολάρια το βαρέλι ενώ έφτασε ακόμα και στα 45,90 δολάρια το βαρέλι.

Το κλείσιμο του αργού ήταν το χαμηλότερο, από τον Απρίλιο του 2009.

Το αργό έχει χάσει πάνω από 57% από τον Ιούνιο του 2014 όταν και είχε επιτύχει υψηλό 107,26 δολαρίων το βαρέλι.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

“Μεγαλοφυές” σχέδιο των υπαλλήλων της Βουλής για να σώσουν τα παχυλά εφάπαξ

“Μεγαλοφυές” σχέδιο των υπαλλήλων της Βουλής για να σώσουν τα παχυλά εφάπαξ
Υπό διάλυση και εκκαθάριση τελεί το ταμείο εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής, ώστε να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μείωσης του ελλείμματος που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του 2015 , αλλά και να μην επηρεαστεί από τον νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος που πρόκειται να υποστεί μεγάλες μειώσεις για τους ελλειμματικούς φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, ακόμα ένας λόγος που το ταμείο πάει για λουκέτο είναι τα αποθεματικά του, στα οποία συμπεριλαμβάνεται κι ένα μεγάλο ποσό από την επιχορήγηση που λάμβανε κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Με την εκκαθάριση, οι 1.105 υπάλληλοι θα πάρουν πίσω όλες τους τις εισφορές, αλλά και την απόδοση που θα έχουν τα αποθεματικά του Ταμείου τα οποία βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαια της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η απόφαση ελήφθη σε συνέλευση που έκαναν οι ίδιοι οι υπάλληλοι στις 22/12, προκειμένου το Ταμείο τους να μην υπόκειται στο άρθρο 220 του ν.4281/14 και άρα να μην υποχρεούται από 1/1/15 να εφαρμόσει τη διάταξη για μείωση των παροχών σε περίπτωση ελλείμματος. Αν αντιθέτως εφαρμοζόταν η ρήτρα μείωσης του ελλείμματος, αλλά και ο νέος τρόπος υπολογισμού, το εφάπαξ θα κοβόταν κατά 40%.

Οι “ιερές αγελάδες” του Δημοσίου

Σε τι ποσά ανέρχονται όμως τα εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής; Την ώρα που το πλαφόν για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι τα 40.000 ευρώ, οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν τουλάχιστον διπλάσιο(!) εφάπαξ, παρά τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού του βοηθήματος σε 2,5%.

Ετσι, το μέσο ποσό για 35ετή υπηρεσία ανέρχεται σε  63 μισθούς ως εφάπαξ από 87,5 μισθούς που έπαιρνε πριν τη μείωση. Λαμβάνοντας υπόψη μια χαμηλή -ίσως τη χαμηλότερη- μηνιαία αμοιβή (πχ. 1.300 ευρώ), οι 63 μισθοί σημαίνουν ότι το κατώτατο ύψος του εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής κυμαίνεται στα 81.900 ευρώ, ενώ για υπαλλήλους με υψηλότερους μισθούς το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα  όμως με την απόφαση που δημοσιεύει η εφημερίδα, το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής διαλύθηκε στις 131/12/14 και από 1/1/15 τελεί υπό εκκαθάριση, με απλά λόγια βάζει λουκέτο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπαλλήλων θα συσταθεί νέο ταμείο ιδιωτικού Δικαίου, στα πρότυπα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΗΑΕ: Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί πλέον να προστατεύει την τιμή του πετρελαίου


Ο ΟΠΕΚ δεν είναι πλέον σε θέση «να προστατεύσει» την τιμή του πετρελαίου, που κατρακυλά από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενεργείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Σουχάιλ Μαζρούι.
Απευθυνόμενος σε φόρουμ της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Αμπού Ντάμπι, ο Μαζρούι δήλωσε ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος της παραγωγής σχιστολοθικού πετρελαίου, που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές του αργού.
«Δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το επίπεδο των τιμών. Αντιμετωπίζουμε υπερπαραγωγή πετρελαίου που αφορά κυρίως το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αυτό πρέπει να διορθωθεί», τόνισε.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ μίλησε στο Gulf Intelligence UAE Energy Forum.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ με Φωτόπουλο


Την ουσιαστική κατάργηση του λεγόμενου 3ου ενεργειακού πακέτου, δηλαδή της βασικής πολιτικής της Ε.Ε. γύρω από τον τομέα της ενέργειας, παρουσίασαν χθες ως βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος που επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Η αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών με επικεφαλής την Ν. Βαλαβάνη και τον Κ. Ήσυχο (δε συμμετείχε ο τομεάρχης ενέργειας Θ. Πετράκος) συνοδευόταν από το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος ανέλαβε και τον άτυπο ρόλο της ξενάγησης στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. 

Ακολούθησε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού, σε ειδική αίθουσα, στην οποία είχε ισχυρή παρουσία μπλοκ πρώην συνδικαλιστών της πάλαι ποτέ κραταιάς ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ που πλέον έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. 

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση αυτό βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας. Έτσι κάποια σημεία που αναφέρθηκαν χθες μπορεί να διαφοροποιηθούν μετά από τις παρατηρήσεις των στελεχών που συμμετέχουν στην εσωτερική κομματική διαδικασία της διαβούλευσης. Βασικός πυλώνας ωστόσο των θέσεων που παρουσιάστηκαν παραμένει η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η προώθηση αλλαγών στη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού που καταργούν την απελευθέρωση της αγοράς και οδηγούν σε αμφισβήτηση και παραβίαση της βασικών ενεργειακών υποχρεώσεων της χώρας έναντι όχι απλώς του μνημονίου αλλά έτι περαιτέρω έναντι της επίσημης κοινοτικής πολιτικής της Ε.Ε. 

Ωστόσο το μενού των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ περιλαμβάνει τα εξής:
• Η ακύρωση των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των στρατηγικής σημασίας  επιχειρήσεων – πυλώνων του κλάδου της ενέργειας [ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ], αποτελεί αναγκαία συνθήκη και βασικό στοιχείο του προγραμματισμού μας για την παραγωγική ανάταξη

• Οι νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της ενέργειας στοχεύουν στην πλήρη εμπορευματοποίησή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με αυτή την πολιτική, είναι αντίθετος με τη δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας στη χώρα μας, αντίθετος με την προωθούμενη «Νέα Όργάνωση Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ)».

• Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, γενικευμένη αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη σχεδιασμένη αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. 

• Εγκαθίδρυση του δικαιώματος καθολικής πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και η ανακούφιση των ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια.

• Ενοποίηση των θυγατρικών εταιρειών και αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ΔΕΗ, επένδυση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, κατασκευή σύγχρονων νέων μονάδων, επένδυση σε νέο σύγχρονο εξοπλισμό και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, 

• Τον σχεδιασμό για την ορθολογική και αειφορική αξιοποίηση του ορυκτού πόρου, την επένδυση στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος,  και την επαναπόδοση των εδαφών μετά την αποκατάσταση στην τοπική κοινωνία για χρήση και εκμετάλλευση, την επένδυση σε ανταποδοτικά έργα όπως π.χ. τηλεθέρμανση, αρδευτικά έργα, την από κοινού με τις τοπικές αρχές  διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. 

• Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει το κόστος άρα και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κυρίως της παραγωγής ενέργειας από την Δημόσια ΔΕΗ και χρησιμοποιώντας τους εγχώριους πόρους και παρεμβαίνοντας στο μέρος εκείνο του κόστους (70%) που δεν σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας και δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (επιδοτήσεις σε ιδιώτες, υπερβολικοί φόροι κτλ). 

• Στο πλαίσιο  αυτό  θα  λάβει μέτρα για τη μείωση του  ενεργειακού  κόστους σε εκείνες τις παραγωγικές μονάδες και κλάδους πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (πχ κοινωνική / οικονομική ανταποδοτικότητα, περιβαλλοντική προστασία, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, περιορισμοί  / δυνατότητες που θέτει ο διεθνής καταμερισμός) εντάσσονται στο δικό μας παραγωγικό μοντέλο και χρειάζονται ενίσχυση.

• η ακύρωση των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των στρατηγικής σημασίας  επιχειρήσεων – πυλώνων του κλάδου της ενέργειας [ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ], αποτελεί αναγκαία συνθήκη και βασικό στοιχείο του προγραμματισμού μας για την παραγωγική ανάταξη. 

• Η συνθήκη αυτή όμως δεν είναι από μόνη της και ικανή: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται επίσης ότι θα θέσει ως βασική προτεραιότητα μια διαφορετική λειτουργία και διοίκηση των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας που, απαλλαγμένες από παθογένειες του παρελθόντος, θα μεγιστοποιούν την επιχειρησιακή και κοινωνική αποτελεσματικότητα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με πλήρη διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο της κοινωνίας, των εργαζομένων και του κοινοβουλίου.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Πόσες ημέρες εκλογικής άδειας δικαιούσθε

Πόσες ημέρες εκλογικής άδειας δικαιούσθε
Ειδική άδεια απουσίας μετ’ αποδοχών  υποχρεούνται να δώσουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο προσωπικό τους για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.Οι ημέρες της άδειας διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και φτάνουν έως τις 3 για τα νησιά.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου  ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας καθορίζεται ως ακολούθως:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100−200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201−400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200−400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ’ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που  ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο


ΠΗΓΗ:newmoney.gr