Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ:Στελέχη Δομών Ισότητας – Πρόσκληση Επιλογής Συνεργατών


Στο πλαίσιο του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», το ΙΝ.Ε./Γ.Σ.Ε.Ε. έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης «Προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων», στην οποία εντάσσεται το Υποέργο 4: «Υλοποίηση στοχευμένων Σχεδίων Δράσης» Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων μέσω της δημιουργίας Δομών Ισότητας σε 7 Εργατικά Κέντρα, κατανεμημένα σε 7 διοικητικές περιφέρειες και 4 κλαδικές ομοσπονδίες εργαζομένων ιδιωτικού τομέα

ΠΗΓΗ:inegsee.gr

ΕΚΕΔΑ:Υλοποίηση Επιδοτούμενων Προγραμμάτων ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ 2014


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής θέλει να σας ενημερώσει ότι θα ξανασυμμετάσχει στην υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων για εργαζόμενους, στα πλαίσια Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης  ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ 2014.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, με θεώρηση βιβλιαρίου από 01/03/2013 έως 28/2/2014.

Τα προγράμματα είναι τα εξής:

Βασικές αρχές σύγχρονου marketing- εξυπηρέτηση πελατών
Αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον
Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας
Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
Πυροπροστασία – Πυρασφάλεια
Ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας(ISO9001, ISO14001, ISO500001, ISOOHSAS18001)
Συστήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής διαχείρησης( ISO500001,
ISO14001)

Βασικές αρχές χρήσης Η/Υ
Σύγχρονο managementτεχνικές και μέθοδοι αποτελεσματικής λειτουργίας
Ασφάλεια τροφίμων σε χώρους μαζικής εστίασης ( ΕΦΕΤ)
Κάθε πρόγραμμα:

Διάρκεια 40 ώρες
Πιστοποιημένοι εκπαιδευτές
Με τη λήξη του προγράμματος χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης
200 ευρώ επιδότηση για κάθε εκπαιδευόμενο για πλήρη παρακολούθηση( 40ώρες)
Δηλώσεις συμμετοχής στο Εργατικό Κέντρο και στα σωματεία των χώρων εργασίας των εργαζομένων.
Τέλος, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι μετά από την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τον ΟΑΕΔ η αποπληρωμή των χρημάτων στους συμμετέχοντες στα προηγούμενα επιδοτούμενα προγράμματα θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο.

                                                   Για τη Διοίκηση

                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                     ΝΙΚ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                   ΓΙΩΡΓ. ΜΙΧΑΣΣημείωση:Για τη δήλωση συμμετοχής, εκτός από την συμπλήρωση αίτησης, χρειάζεται να επισυναφθούν:

Φωτοτυπία Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
Φωτοτυπία Τραπεζικού Βιβλιαρίου (IBAN)
Φωτοτυπία Νόμιμου Παραστατικού από την αρμόδια ΔΟΥ που να αποδεικνύει το ΑΦΜ
Φωτοτυπία Βιβλιαρίου ασθενείας ΙΚΑ με θεωρήσεις από 01/03/2013 έως 28/02/2014.


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Εξι φορές υπερκαλύφθηκε το εταιρικό ομόλογο της ΔΕΗ

Εξι φορές υπερκαλύφθηκε το εταιρικό ομόλογο της ΔΕΗ
Στην προσφορά ομολογιών «Senior Notes», ύψους 700 εκατ. ευρώ, με συνδυασμό ομολογιών, ύψους 200 εκατ. ευρώ, λήξεως το 2017 και ομολογιών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως το 2019, με σταθερό επιτόκιο 4,75% και 5,5%, ετησίως, αντίστοιχα, προέβη η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, με αποτέλεσμα οι προσφορές να ανέλθουν συνολικά σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 6 φορές μεγαλύτερες από το αρχικό ποσό της έκδοσης που είχε ανακοινωθεί.
Τα έσοδα από την έκδοση και πώληση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης και τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων.
Ο όγκος των προσφορών και το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο, που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού από εμπορικές τράπεζες, που πρόσφατα πέτυχε η επιχείρηση, οδήγησε στην απόφαση να αντληθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τη σημερινή έκδοση.
Το επιπλέον ποσό των 200 εκατ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά για την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους της επιχείρησης υψηλότερου κόστους. Με την πρόωρη αποπληρωμή χρεολυσίων, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσφατης αναχρηματοδότησης δανείων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, η ΔΕΗ επιτυγχάνει, παράλληλα, μείωση του επιτοκίου του υπολοίπου του εν λόγω δανείου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%).

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

OPEC: Σε χαμηλό 3ετιας η πετρελαϊκή παραγωγού Απριλίου


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 χρόνων, έπεσε η παραγωγή πετρελαίου του OPEC το μήνα Απρίλιο, οδηγούμενη από τις μειώσεις σε Σαουδική Αραβία και Ιράκ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Αναλυτικότερα, η παραγωγή των 12 μελών του OPEC μειώθηκε κατά 302.000 βαρέλια ημερησίως, κατά μέσο όρο σε 29,863 εκατ., το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγή που σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2011.
Η συνολική παραγωγή του Μαρτίου ήταν στα 128.000 βαρέλια ημερησίως, λόγω αλλαγής εκτιμήσεων σε Σ. Αραβία, Ιράν και Ισημερινό, αναφέρει το Bloomberg.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον OPEC, σημείωσε πτώση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε 9,5 εκατ., ενώ η παραγωγή του Ιράν μειώθηκε σε 3,25 εκατ. βαρέλια το μήνα αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου τα μέλη του OPEC είχαν θέσει ως στόχο παραγωγής πετρελαίου τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, σαρώνει τα απομεινάρια του κοινωνικού κράτους


Με fast track διαδικασίες θέλει η κυβέρνηση να περάσει το νέο Μεσοπρόθεσμο, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Χάρτης εξόδου από το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση". Προβλέπει δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, αύξηση φόρων και ισοπέδωση του συστήματος Υγείας.

Με το νέο Μεσοπρόθεσμο – με στόχο την κάλυψη "δημοσιονομικού κενού" περίπου 8 δισ. για την τριετία 2015-2017 – καθιερώνεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές περαιτέρω μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας, νέα, μεγάλη αύξηση έμμεσων φόρων ενώ υποβαθμίζεται περαιτέρω το σύστημα Υγείας.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται το Μεσοπρόθεσμο στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όπου – σύμφωνα με δήλωσή του - η κυβέρνηση θα θέσει επισήμως ζήτημα ρύθμισης του χρέους, κάτι που στην κυβερνητική γλώσσα σημαίνει άνοιγμα της συζήτησης για κάλυψη και του "χρηματοδοτικού κενού", που μόνο για την περίοδο 2014-15 υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ και, προφανώς, προϋποθέτει νέα χρηματοδότηση (δάνειο) και νέα μέτρα.4


 Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές τους επόμενους μήνες με στόχο την άντληση ποσού 3 έως 6 δισ. ευρώ άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει δημοσιονομικό κενό 1,927 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016 και επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών στόχων. Προβλέπει ακόμη υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έως και 5,2% του ΑΕΠ το 2018 και χρέος στο 139% του ΑΕΠ το ίδιο έτος.

Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν θα περιλαμβάνονται στο Νέο Μεσοπρόθεσμο, υποστήριξε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,3% του ΑΕΠ το 2014, 2,5% του ΑΕΠ το 2015, 3,5% το 2016, 4,6% το 2017 και 5,2% το 2018. Ο στόχος του 2014 είναι υψηλότερος από αυτόν που προβλέπουν οι δανειστές (1,5% του ΑΕΠ).

Αναφορικά με το χρέος, αναμένεται ότι θα περιοριστεί στο 139% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 175% σήμερα.

Στην παρουσίαση, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει προσπάθεια για σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, κάτι που συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Πηγή: με πληροφορίες από avgi.gr -efsyn.gr


ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Δρ Θ.Τσακίρης: "Ουτοπία οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας - Ανοησίες τα περί μεταφοράς σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ"


«Είναι σαν να απειλείς κάποιον, ότι θα του κάνεις κακό επειδή θα αυτοκτονήσεις». Ο Δρ, Θεόδωρος Τσακίρης, καθηγητής Γεωπολιτικής των Υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κωνσταντίνο Μπογδόνο, είναι κατηγορηματικός ότι ουσιαστικα΄η ΕΕ θα κάνει κακό στον εαυτό της και όχι στην Ρωσία αν προσπαθήσει να χτυπήσει την Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.Τονίζει επίσης ότι τα περί μεταφοράς του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ είναι ανοησίες.

«Το 35% των εισαγωγών πετρελαίου της και 40% εκείνων του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Χώρες όπως η Αυστρία, όπως η Ουγγαρία, φτάνουν το 50% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης τους να προέρχεται από τη Ρωσία - και μάλιστα μέσω Ουκρανίας. Η Γερμανία αυτό δεν το φοβάται, διότι έχει τον North Stream ήδη από το 2011 και διαμέσου της Bαλτικής παρακάμπτει την Ουκρανία. Όμως και η Γερμανία εισάγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία. Και ο South Stream, η συμμετοχή της Ελλάδας στον οποίο πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά και όχι να παραμελείται κοντόφθαλμα και ανοήτως, άλλωστε, αυτό το νόημα έχει. Όχι να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά να παρακαμφθεί η προβληματική διαμετακόμιση ρωσικής ενέργειας μέσω Ουκρανίας.»

Η τιμή του πετρελαίου είναι παγκόσμια. Ακόμα και αυτός που δεν εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία σε περίπτωση εμπάργκο θα επηρεαστεί διότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει παγκοσμίως λόγω της μείωσης της προσφοράς. Δεν μπορεί όμως η προσφορά να ενισχυθεί και να αναπληρωθεί η ρωσική παραγωγή μέσω της υπερπαραγωγικής δυνατότητας του OPEC; «Όχι», τονίζει ο Θεόδωρος Τσακίρης. «Διότι η Σαουδική Αραβία, που αποτελεί την κύρια παραγωγό χώρα του OPEC, δεν δείχνει ότι θα έκανε κάτι τέτοιο, εκτός κι αν υπήρχε άμεσο συμφέρον εθνικής ασφαλείας δικό της. Το έκανε το 2009 με το Ιράν. Δεν θα το κάνει για χάρη κάποιων νεοψυχροπολεμικών δυνάμεων που δρουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Κι ακόμα κι αν το έκανε, το production surplus capacity (υπερπαραγωγική δυνατότητά) της υπολείπεται περί τα 2.2 εκατομμύρια βαρέλια της ποσότητας που απαιτείται για να ισοσταθμιστούν οι εξαγωγές της Ρωσίας. Συνεπώς, απλά, δεν γίνεται. Και οι ιδέες που ακούγονται για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, που θα καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες, είναι ανοησίες. Το κόστος του εγχειρήματος είναι απαγορευτικό.»

Πώς αξιολογείται η ελληνική στάση, με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και τη σχέση της χώρας με Ανατολή και Δύση; «Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να είναι ουδέτερη λόγω και της προεδρίας. Άλλωστε, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία είναι η πρώτοι που θα μπλοκάρουν τα όποια "σοβαρά" μέτρα προωθούν οι Πολωνοί, οι Βαλτικές δημοκρατίες, ή η Βρετανία. Η οποία, εν προκειμένω, δεν εισάγει μεν τίποτα από τη Ρωσία, έχει όμως σημαντικές εξαρτήσεις σε επίπεδο διαχείρισης και διακίνησης κεφαλαίων μέσω του City, καθώς επίσης και σε επίπεδο real estate, ή άλλων επενδύσεων από τη Ρωσία.»

Με γνώμονα τα παραπάνω, η ισχύς της Ρωσίας φαίνεται να επικρατεί στο διπλωματικό και οικονομικό πεδίο και οι δυνατότητες των ΗΠΑ να εξαντλούνται στην επιβολή κυρώσεων εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων και εταιριών, που φέρονται να συνδέονται με το Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς επίσης και στις εξαγωγές προς τη Ρωσία τεχνολογικού υλικού που θα μπορούσε να ενισχύσει την στρατιωτική της μηχανή. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΕ καλείται να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική πολιτικής ρεαλισμού απέναντι στην πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου. Δεν είναι τυχαία η προ ημερών δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το αξίωμα του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τελευταίου, ίσως, των παλαιάς κοπής ευρωπαϊστών ηγετών , σύμφωνα με την οποία «αναμένεται να υπάρξει διακοπή, για τα επόμενα 5 χρόνια στην διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ», με τον αριθμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμένει σταθερός στα 28.

Η Ευρώπη δεν μπορεί, όσο και δεν επιτρέπεται να επιθυμεί, να αποτελεί απλά την «εμπροσθοφυλακή» του δυτικού μπλοκ έναντι τόσο της Ρωσίας, όσο και των αναδυόμενων ασιατικών δυνάμεων. Διότι η ατλαντική σχέση πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική ευημερία της ηπείρου. Και αυτό αναδεικνύεται πασίδηλα με την κρίση στην Ουκρανία και το saga περί κυρώσεων. «Είναι σαν να απειλείς κάποιον, ότι θα του κάνεις κακό επειδή θα αυτοκτονήσεις», καταλήγει ο Δρ. Τσακίρης. Και μπορεί η συζήτηση αυτή να μην γίνεται με την δέουσα ένταση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, όμως τα επόμενα χρόνια το ζήτημα των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ θα τεθεί επιτακτικά κι εκ των πραγμάτων. Με δεδομένο πως η Ελλάδα αποτελεί την εσχατιά της Ένωσης, απαιτείται από τους πολίτες, τα κόμματα και τα ΜΜΕ μία νέα σοβαρότητα: η σχέση της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη νέα γεωπολιτική τάξη πραγμάτων δεν μπορεί να συζητείται με όρους «ξανθού γένους», ούτε «κομμουνιστικού κόμματος Βοημίας-Μοραβίας», ούτε τυφλής ευθυγράμμισης στις επιλογές των ευρωατλαντικών δανειστών. Η σύνθεση αποτελεί – και εδώ – την πρόκληση του επιτακτικού παρόντος.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΗΞΕΡΕΣ......

 ΠΡΙΝ   ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΤΟ ΝΑΙ  

ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΕΣΥ ΑΥΤΟ             Η ΤΟ ΑΛΛΟ   ΚΑΙ ΜΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ..........

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΠΕΚΟ

 
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !Συνάδελφοι

Η Πρωτομαγιά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Θεσμοθετήθηκε ως παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα του Σικάγο το 1886. Στην Ελλάδα πρωτογιορτάστηκε το 1893 και έχει συνδυαστεί με σκληρούς αγώνες και πολυαίμακτες θυσίες, όπως το Μάη του 1936, ή το Μάη του 1944.

Οι αγώνες του παρελθόντος, εμπνέουν και στις μέρες μας. Δείχνουν ότι κανένα εργατικό δικαίωμα δεν κερδήθηκε γρήγορα και εύκολα.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις ώστε να έχουμε μόνιμη σταθερή δουλειά, με επαρκείς μισθούς και δικαιώματα, να έχουμε αυξημένο ελεύθερο χρόνο, δημόσιες και δωρεάν παροχές στην υγεία, στην παιδεία, τον πολιτισμό. Υπάρχει επαρκής συσσωρευμένος πλούτος στην κοινωνία, ώστε οι απόμαχοι της δουλειάς να απολαμβάνουν επαρκή ασφαλιστικά δικαιώματα. Ώστε η νέα γενιά να απολαμβάνει μια καλύτερη ζωή.

Κι όμως ζούμε σε συνθήκες συνεχούς ανασφάλειας και επιδείνωσης της ζωής μας χρόνο με το χρόνο. Μισθοί, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές, διαρκώς πάνω προς το χειρότερο. Η νέα γενιά μπαίνει στη δουλειά μόνο μετά από πολλά χρόνια ανεργίας, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και σκυμμένο το κεφάλι. Οι μεγαλύτερες ηλικίες «εκδιώκονται» από την αγορά εργασίας. Χάνουν μισθούς, συντάξεις, παροχές.

Παράλληλα, διεξάγεται ένας μακρόχρονος αγώνας από κυβέρνηση-εργοδοσία, ώστε να απαξιωθούν τα συνδικάτα, να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, να μπουν εμπόδια στις απεργίες και σε κάθε μορφή οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση και τη συλλογική δράση. Θα απαιτηθούν μακρόχρονοι αγώνες ώστε η εργατική τάξη να κερδίσει πίσω αυτά που έχασε. Ώστε να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά και να διεκδικήσει τον πλούτο που η ίδια παράγει.

Σήμερα όσο ποτέ, χρειάζεται να ενισχυθεί η συσπείρωση στα συνδικάτα. Να βάλουμε τα θεμέλια για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.


Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΚΟ σε μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και τις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Το success story συνεχίζεται !ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Έρχεται αύξηση 25% στα τιμολόγια ρεύματος για εξοχικές κατοικίες με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Έρχεται αύξηση 25% στα τιμολόγια ρεύματος για εξοχικές κατοικίες με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
Αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 25% φέρνει για τα τιμολόγια ρεύματος των εξοχικών κατοικιών η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση της χώρας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις αφορούν συνολικά περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων της χώρας, που χρεώνεται για όλο το 24ωρο με την κατά 40% χαμηλότερη τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να θεσμοθετήσει τις αλλαγές για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. 

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου "The Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism" τόνισε ότι προωθείται σχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να μην πληγούν από τις αλλαγές οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Όπως είπε θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν στο Κοινωωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Για τις υπόλοιπες θα υπάρξουν αυξήσεις. 

Όσον αφορά τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, η κυβέρνηση έχει αποσπάσει παράταση από την τρόικα μέχρι το τέλος του 2015 προκειμένου να εγκατασταθούν πρώτα οι έξυπνοι μετρητές.

Στις εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέσης τάσης ωστόσο, οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων, η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αναμένεται να φέρει μειώσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 4% - 5%.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πρωτομαγιά: “Κύριοι δικαστές...”

Πρωτομαγιά: “Κύριοι δικαστές...”
 Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει. Το 8ωρο και το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή, δημιουργική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, η άδεια, η συνδικαλιστική ελευθερία στους χώρους δουλειάς.

   Τίποτα απ’ όλα όσα κατακτήθηκαν εδώ και ενάμιση αιώνα και που σήμερα ο καπιταλισμός τα παίρνει πίσω με «τόκο», δεν χαρίστηκε. Είναι ποτισμένο με αμέτρητο μόχθο, ιδρώτα και αίμα. Τίποτα δεν θα επιστραφεί από μόνο του. Ο,τι κερδήθηκε κι ό,τι χάθηκε, ό,τι κλάπηκε κι ό,τι «επιστραφεί», θα έχει πάνω του την ίδια σφραγίδα: Τη σφραγίδα της θυσίας, της αγωνίας, της ενότητας των εκατομμυρίων εργαζομένων.

   Τίποτα απ΄ όλα όσα έμειναν ανεκπλήρωτα και που σήμερα οι «δουλοκτήτες» τα παρουσιάζουν σαν «αδύνατα», δεν θα χαριστεί. Θα είναι ο καρπός μιας αδιάκοπης σποράς αγώνων. Των αγώνων ώστε το νόμιμο και το ηθικό να συμπορευτεί με το δίκιο του εργάτη. Αυτή είναι η μόνη προοπτική που πάνω της μπορεί να φυτρώσει η ελπίδα για τον λαό - εργάτη.

    Αν ο λαός παραιτηθεί από αυτή την προοπτική, τότε από την εξέγερση του Σικάγου, από τη ματωμένη Κυριακή του 1905 στη Ρωσία, από τον Μάη του ’36 και τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου, από τον τοίχο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του ’44, θα έχουν απομείνει μόνο οι αγχόνες των εκμεταλλευτών. 

   Η Πρωτομαγιά  δεν είναι απλώς ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα υπόμνησης των δυο δρόμων: Ο ένας (σσ: «μονόδρομο» τον αποκαλούν οι μηχανοδηγοί του «οδοστρωτήρα») είναι ο δρόμος εκείνων που γυρίζουν τη ζωή του λαού δύο αιώνες πίσω. Εκείνων που αποφάσισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε εργαστήριο αγριανθρωπισμού για την εφαρμογή της πιο στυγνής πολιτικής που προσθέτει βάρη, πολλαπλασιάζει τα βάσανα, αφαιρεί δικαιώματα, διαιρεί την κοινωνία.

   Ο άλλος δρόμος – λένε οι μηχανοδηγοί του «οδοστρωτήρα» - «δεν υπάρχει». «Δεν είναι ρεαλιστικός». «Είναι δύσκολος». Κι όμως! Ο άλλος δρόμος, η άλλη πορεία, είναι μια πορεία απείρως «ευκολότερη» και – από άποψη αποτελεσμάτων – πρόδηλα ρεαλιστικότερη, σε αντίθεση με τον αδιέξοδο δρόμο των ανυπολόγιστων, μάταιων και αβάσταχτων θυσιών στις οποίες εξαναγκάζεται ο λαός για να βγαίνουν κερδισμένοι οι δυνάστες του. Είτε όταν υπάρχει «ανάπτυξη», είτε όταν έρχεται έρχεται η κρίση.

   Η Πρωτομαγιά είναι ένας άσβεστος φάρος που φωτίζει τη δυνατότητα, όπως την κατέγραψε ο ποιητής: Η Γη να γίνει κόκκινη από ζωή κι όχι από θάνατο. Η δυνατότητα αυτή περιγράφεται στα λόγια του Αύγουστου Σπάις. Ήταν τα λόγια με τα οποία ο Σπάις, ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης του Σικάγου το Μάη του 1886, απευθύνθηκε στους δικαστές την ώρα που εκείνοι τον έστελναν μαζί με τους συντρόφους του στην αγχόνη:   «Κύριοι δικαστές, αν σκέπτεστε σοβαρά ότι με τις κρεμάλες μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα, που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών προς την εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια, "πτωχοί τω πνεύματι". Σε παρόμοια περίπτωση θα μας κρεμάσετε με το δίκιο σας. Έπειτα, αυτό είναι το καλύτερο που έχετε να κάμετε.

   Κρεμάστε μας! Μα να περιμένετε το τέλος. Εάν δεν το βλέπετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Γύρω σας, κάτω σας, δίπλα σας, πάνω σας, από όλες τις μεριές σας, θεριεύει μια φωτιά. Το έδαφος σαλεύει κάτω από τα πόδια σας. Βαδίζετε, κυριολεκτικά, επάνω σε μια υπόγεια φωτιά. Θέλετε να την αγνοείτε; Δε θα την αποφύγετε. Θέλετε να απαλλαγείτε, άπαξ διά παντός, από όλους τους "συνωμότες"; Απαλλαγείτε πρώτα από τα αφεντικά της βιομηχανίας, οι οποίοι δημιούργησαν την ανήθικη περιουσία τους από το κλεμμένο αντίτιμο της εργασίας που δεν πληρώθηκε. Είναι αυτό που εσείς αποκαλείτε "αύξηση του εθνικού πλούτου"!

   "Εθνικού"! Τι ειρωνεία! Τη χαρά μερικών προνομιούχων του έθνους να λέτε.

Κάνετε κάτι καλύτερο. Καταργήστε τα τρένα, τον τηλέγραφο, τα τηλέφωνα, τα βαπόρια, τον εαυτό σας! Καταργήστε πρώτα από όλα εσάς τους ίδιους! Γιατί; Γιατί εσείς, με τη συμπεριφορά σας, είστε οι πρώτοι πράκτορες της επανάστασης.

   Καταργήστε την αρπαγή και τη λεηλασία, Κύριοί μου. Αλλά, αυτή είναι η δουλειά σας. Είναι η ανήθικη αποστολή μιας εκατοντάδας ανθρώπων, οι οποίοι προτιμούν ν' απολαμβάνουν το παν, χωρίς να κάμνουν τίποτε. Από αυτήν ακριβώς την τάξη πάμε να απαλλαγούμε.

   Κοιτάξτε το οικονομικό πεδίο της μάχης. Οι εργάτες έχουν πετσοκοφτεί και εσείς, ω Χριστιανοί μου και καλοί μου και ευγενικοί αστοί, εσείς είστε οι κοινωνικοί γύπες, που τρώνε τη σάρκα των πτωμάτων. Θέλετε να κάνουμε έναν περίπατο στα στενά δρομάκια της πολιτείας αυτής, εκεί όπου περνάνε τις μέρες τους οι αληθινοί δημιουργοί του πλούτου;

Πάμε μαζί στα ανθρακωρυχεία του Χόκιγκ - Βάλεϊ; Δε θα βρούμε ανθρώπους, θα βρούμε κινούμενα πτώματα που άρχισαν να αποσυντίθενται.

   Η γενική κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής καθίσταται αναπόφευκτη αναγκαιότητα. Αρχίζει η εποχή του σοσιαλισμού και της παγκόσμιας συνεργασίας. Οι κατέχουσες τάξεις θα απαλλοτριωθούν. Εκείνοι που λένε "τούτο είναι δικό μου", θα τα δούνε όλα κοινά. Αυτό δε θα γίνει για σκοπούς σπεκουλάντικους, θα γίνει για το καλό όλων. Τούτο εδώ δεν είναι όραμα αιθέριο καθώς νομίζετε. Είναι αναγκαιότητα. Είδαμε στην ιστορία πώς ό,τι ήταν ανάγκη να γίνει, έγινε. Αυτό είναι η λογική της ζωής...

   Όποιος λέει ιδιωτική βιομηχανία, λέει αναρχούμενη βιομηχανία. Μετρημένα άτομα χρησιμοποιούν προς όφελός τους τις εφευρέσεις. Ο κόσμος είναι για τους λίγους. Δεξιά και αριστερά πέφτουν οι όμοιοί τους, θύματα του πλούτου και της καλοζωίας τους. Λίγο τους ενδιαφέρει. Με τις μηχανές τους μετατρέπουν το ανθρώπινο αίμα σε βώλους χρυσαφιού.

Την ίδια την υγεία των ανήλικων. Με την πολλή εργασία, δολοφονούν τα γυναικόπαιδα. Με την ανεργία σκοτώνουν. Και αυτοί οι άνθρωποι σου λέγονται Χριστιανοί! Γνήσιοι Χριστιανοί!

   Εμείς παραβήκαμε τους νόμους σας, για να δείξουμε στο λαό σε τι αποβλέπουν όλοι σας οι θεσμοί: στο να εγκαθιδρύσουν, στη χώρα αυτή, μία ολιγαρχία, όμοια της οποίας σε κτηνωδία, δεν υπάρχει πουθενά στη Γη!

   Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στη φτώχεια και στη μιζέρια, περιμένουν τη λύτρωσή τους -αν αυτή είναι η γνώμη σας- τότε κρεμάστε μας!

Εδώ θα ποδοπατήσετε μία μικρή σπίθα, εκεί όμως και πιο πέρα και απέναντι και γύρω μας παντού, θα ξεπεταχτούν οι φλόγες. Η φωτιά είναι υπόγεια και δε θα μπορέσετε να τη σβήσετε...».


ΠΗΓΗ:enikos.gr

ANAKOΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

Κυριακή, 2 του Μάη 1893 Παναθηναϊκό Στάδιο, Πρώτος εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς
                                
ΨΗΦΙΣΜΑ
  1. Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα. 
  2. Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται. 
  3. Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπό του κράτους και των συναδέλφων των.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τόσους αγώνες και αίμα, αυτή τη στιγμή καταρρέουν. Το οκτάωρο - κεντρικό αίτημα του εργατικού κινήματος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα -καταστρατηγείται πλέον καθημερινά και η εργασία εντατικοποιείται μέχρις εξόντωσης των εργαζομένων, ενώ η κατάργηση της αργίας της Κυριακής οδηγεί σε εξαφάνιση τις μικρές επιχειρήσεις.

Η Εργατική Πρωτομαγιά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο χάνει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης μνήμης γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν, ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μια αξιοπρεπέστερη ζωή και αποκτά μια τραγική επικαιρότητα μπροστά στον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο οδηγούν τους εργαζόμενους οι μνημονιακές πολιτικές.

Η φετινή εργατική πρωτομαγιά από ημέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, καλείται να γίνει αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης, των εργατικών - λαϊκών αντιστάσεων, απέναντι στα φαινόμενα  της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της βιομηχανίας υπογραφής ατομικών, της διάλυσης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, των απολύσεων στο δημόσιο και της απαξίωσης του ρόλου του, της τρομακτικής ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Να γίνει η αρχή για να σηκώσουν οι εργαζόμενοι ψηλά το κεφάλι και να αγωνιστούν, μαζί με όλα τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών για να ανατρέψουν τα μνημόνια που χρεοκοπούν τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του λαού, που ξεριζώνουν τους νέους και τις νέες από τη χώρα μας, ρημάζοντας την δημόσια περιουσία και παραδίδοντας την στις πολυεθνικές, μετατρέποντας την χώρα και τον λαό της σε εξαθλιωμένη ευρωπαϊκή αποικία.

Να απαντήσουν με ενότητα και αλληλεγγύη στο σχεδιασμένο κλίμα τρομοκρατίας, εκφράζοντας το σύνθημα: «Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του συστήματος».

Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση των Συνδικάτων την ΠΕΜΠΤΗ 1η ΜΑΗ στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

Τι "καίει" τα ελληνικά συνδικάτα την 1η Μαΐου του 2014


Με «φορτωμένη» ατζέντα προετοιμάζονται οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας για την οργάνωση των αυριανών, πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλες τις πόλεις της χώρας. Για άλλη μία χρονιά, όπως συμβαίνει τελευταία, οι εργαζομένοι τόσο του δημοσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα ταυτόχρονα βρίσκονται υπ’ ατμόν.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο, κατάργηση τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και μείωση των επικουρικών συντάξεων βρίσκονται αναμφίβολα στις τρεις πρώτες θέσεις της ημερήσιας διάταξης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικης Μεταρρύθμισης βρίσκονται οι «καυτές» εργασιακές πατάτες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο που θα  βγάλει «μεταξεταστέο» το 15% των υπαλλήλων (πλην ένστολων και εκπαιδευτικών) μέχρι τέλος Ιουνίου έχει αποτελέσει την αφορμή για την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων από πλευράς ΑΔΕΔΥ στη διάρκεια του επομένου μήνα (απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις).

Κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούν πως κανείς αποδοτικός υπάλληλος δεν πρέπει να φοβάται από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων.

Πιο «καλυμμένη» αισθάνεται η ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα για τα οποία είναι κατά βάση αρμόδια, καθώς μετά την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα τέλη του περασμένου Μάρτη, με τη συμμετοχή μάλιστα και του ΣΕΒ διασφαλίστηκαν τουλάχιστον τα «κεκτημένα» πλην του κατώτατου μισθού ο οποίος από την 1η Γενάρη του 2017 θα καθορίζεται από την κυβέρνηση. Για το θέμα αυτό ειδικά η ΓΣΕΕ έχει επιζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης (ILO).

Ωστόσο η επερχόμενη κατάργηση των τριετιών, έστω και σε δυόμισι χρόνια από τώρα, προκαλεί ήδη «σεισμό» στους εργατικούς κόλπους μιας και αυτή θα μπορούσε να φέρει μείωση έως και 30% στις ετήσιες απολαβές. Από τη μεριά τους κυβερνητικοί κύκλοι κρίνουν το μέτρο αυτό αναγκαίο για την επανένταξη ή την  παραμονή στην αγορά εργασίας μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούνται, από άποψη μισθού, λιγότερο «ανταγωνιστικοί» από τους νέους.

Μικρές θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ισχύσουν από την 1η Ιουλίου του 2014, λόγω της  εφαρμογής του «συντελεστή βιωσιμότητας» στα επικουρικά ταμεία, δήλωσε χθες, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ήταν αναγκαίες οι προσαρμογές στο εφάπαξ με την καθιέρωση του «συντελεστή βιωσιμότητας», που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου στις κύριες συντάξεις και θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου στις επικουρικές.

Διαβεβαίωσε πάντως πως δεν θα υπάρξουν στο εξής άλλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε «θωρακισμένο» και «νοικοκυρεμένο».


ΠΗΓΗ.capital.gr

Χρεοκοπεί η Energy Future Holdings - Ήταν το "μεγάλο λάθος" του Buffett

Χρεοκοπεί η Energy Future Holdings - Ήταν το "μεγάλο λάθος" του Buffett
Χρεοκόπησε σήμερα η Energy Future Holdings Corp. (πρώην TXU Corp), η Τεξανή εταιρεία ενέργειας που εξαγοράσθηκε το 2007 από τους γνωστούς τιτάνες των private equities Henry Kravis και David Bonderman και την Goldman Sachs, στη μεγαλύτερη εξαγορά μέσω δανεικών κεφαλαίων (LBO) όλων των εποχών.

Τότε, η εταιρεία είχε αποτιμηθεί στα 48 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών για μεγάλη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, η χρηματοοικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την άνθηση της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου σε πτώση, που ξεκίνησε από το 2008. Από το υψηλό των 13 δολαρίων που ήταν τον Ιούλιο του 2008, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταρρεύσει σε επίπεδα κατώτερα των 2 δολαρίων.

Έπειτα από τη συμφωνία με τους πιστωτές της, η Energy Future ευελπιστεί να βγει από το καθεστώς της χρεοκοπίας σε 11 μήνες. Και δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω των 11 δισ. δολαρίων. “Είμαστε ικανοποιημένοι που έχουν τη στήριξη των βασικών οικονομικών αντισυμβαλλόμενών μας για μια συναινετική αναδιάρθρωση. Περιμένουμε να συνεχίσουμε κανονικά τις λειτουργίες μας κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης”, αναφέρει ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, John Young.

Η χρεοκοπία της Energy Future συγκρίνεται με την ύψους 48,9 δισ. δολαρίων κατάρρευση της Enron, το 2001. Η αίτηση χρεοκοπίας δείχνει ότι η εταιρεία διαθέτει assets 36,4 δισ. δολαρίων και χρέη 49,7 δισ. δολαρίων.

Ο Warren Buffett, που έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρια στην Energy Future, έχει χαρακτηρίσει την κίνηση σαν “ένα μεγάλο λάθος”. Στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου, ο Buffett αποκάλυψε ότι η εταιρεία του, η Berkshire Hathaway, υπέστη προ φόρων ζημιά 873 εκατ. δολαρίων στην ύψους 2 δισ. δολαρίων επένδυσή της στην Energy Future.

Η Energy Future είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας, και διαθέτει ιστορία που ξεκινά το 1882, όταν ήταν η πρώτη εταιρεία που άναψε ηλεκτρικά φώτα στο Ντάλλας.

Η εξαγορά της μέσω δανεικών κεφαλαίων, το 2007, ήρθε στο αποκορύφωμα του 3ετούς boom των LBOs. Όμως, το deal έφερε μεγάλες ζημιές για το fund του Kravis,  KKR & Co., του Bonderman,  TPG Capital και την Goldman Sachs Capital Partners του Lloyd Blaknfein.

Οι τρεις εταιρείες αναγκάστηκαν, στην πορεία, να προχωρήσουν σε διαγραφές αξιών για την ύψους 5 δισ. δολαρίων επένδυσή τους, αποτιμώντας την μόλις στα 5 σεντε ανά δολάριο.

Υπό την πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, η μονάδα Texas Competitive θα διαχωριστεί από την Energy Future. Οι πιστωτές θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Texas Competitive ως αντάλλαγμα για τη διαγραφή χρεών 23 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

HΠΑ: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Έλληνα ήρωα ανθρακωρύχου Λούη Τίκα

HΠΑ: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Έλληνα ήρωα ανθρακωρύχου Λούη Τίκα
Η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο με τον ανδριάντα του δολοφονημένου Έλληνα συνδικαλιστή ανθρακωρύχου Λούη Τίκα στην κοιλάδα Λάντλοου στο Κολοράντο των ΗΠΑ τις επόμενες ώρες, εν όψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι τμήμα σειράς εκδηλώσεων που οργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα της περιοχής για να τιμήσουν τη μνήμη του ιδίου, των άλλων 16 Ελλήνων και πολλών ακόμη απεργών ανθρακωρύχων αγνώστου αριθμού που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από την Εθνοφρουρά και ιδιωτικό στρατό ορυχείων του Ροκφέλλερ και άλλων δύο οικονομικών μεγιστάνων πριν από 100 χρόνια.

H προτομή του Λούη Τίκα

Ο μετανάστης από το Ρέθυμνο της Κρήτης Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης ήταν το ελληνικό του όνομα), ιδρυτής και πρόεδρος συνδικάτου 11.000 ανθρακωρύχων στο Κολοράντο, ηγήθηκε με σθένος και αυταπάρνηση επτάμηνων απεργιακών κινητοποιήσεών τους, που τερματίστηκαν τον Απρίλιο του 1914 με τη δολοφονία του ιδίου και δεκάδων άλλων απεργών με μυδραλλιοβόλα όπλα.

Τα συνδικάτα και άλλοι φορείς της περιοχής έχουν πετύχει να αναγνωριστεί εθνικός ιστορικός τόπος το μνημείο με τον ανδριάντα του Λούη Τίκα, που θεωρείται ότι κατέχει εξέχουσα θέση στο πάνθεον των ηρώων της αμερικανικής εργατικής τάξης. Το μνημείο έχει ήδη εξελιχθεί σε Μουσείο με την επωνυμία Ludlow Memorial Site, που πληροφορεί για τη ζωή, τους αγώνες και τη δολοφονία στις 20 Απριλίου 1914 του Λούη Τίκα και άλλων συνδικαλιστών, γυναικόπαιδων, καθώς και απλών απεργών, τα πτώματα ορισμένων εκ των οποίων κάηκαν από την αμερικανική Εθνοφρουρά με πετρέλαιο για εξαφανιστούν τα ίχνη του εγκλήματος, μέσα σε εργατικό καταυλισμό στην κοιλάδα του Λάντλοου.

Η συμπλήρωση εφέτος ενός αιώνα από τη «σφαγή του Λάντλοου» τιμάται από τα συνδικάτα του Κολοράντο και άλλες τοπικές, περιφερειακές και παναμερικανικές οργανώσεις με σειρά 24 εκδηλώσεων, που άρχισαν τις 25 Φεβρουαρίου και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, «Βραδιά Λούη Τίκα» σε θέατρο του Ντένβερ στις 15 Μαρτίου και ειδική εκδήλωση-μνημόσυνο σε χώρο της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της περιοχής στις 20 Απριλίου. Ανήμερα την Πρωτομαγιά θα γίνει πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο Μουσείο, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στον Μάιο άλλες έξι εκδηλώσεις.

«Ο Λούης Τίκας ή, αν θέλετε, ο Ηλίας Σπαντιδάκης, ήταν ένας ακατάβλητος Έλληνας ήρωας των υποθέσεων των εργαζομένων και το όνομά του αποτελεί σύμβολο του αγώνα τους στο Κολοράντο, αλλά και, θα έλεγα, πολύ πέρα από αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σταυρουλάκης, ο παππούς του οποίου ήταν αδελφός του Ηλία Σπαντιδάκη (Λούη Τίκα), που είχε αποκρούσει επανειλημμένα απόπειρες δωροδοκίας του στους επτά μήνες της απεργίας στα ορυχεία. Ο Γ. Σταυρουλάκης θα συμμετέχει εκ μέρους των απογόνων του ηρωικού Έλληνα συνδικαλιστή σε σχετικές εκδηλώσεις που οργανώνουν στο Κολοράντο η Εθνική Ένωση Εργατών Ορυχείων των ΗΠΑ και άλλες οργανώσεις το τριήμερο 16-18 Μαίου.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο

ΠΗΓΗ:protothema.gr