Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Δείτε τι καιρό κάνει real-time σε όλο τον κόσμο μέσα από μία απίστευτη 3D εφαρμογή!


Τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τι καιρό κάνει real time σε όλο τον πλανήτη, δίνει ένας νέος διαδραστικός 3D χάρτης.

Με μόνο μέσο το ποντίκι του υπολογιστή μπορεί κανείς να ζουμάρει σε όποια περιοχή του πλανήτη θέλει και επιλέγοντας τα ανάλογα εικονίδια από τα δεξιά να δει τη θερμοκρασία, το αν βρέχει καθώς και το πόσο δυνατοί άνεμοι φυσούν και από πού.

Παράλληλα, μπορεί κανείς να βρει πιο αναλυτικές πληροοφορίες αφήνοντας κλικάροντας πάνω στο σημείο της γης που τον ενδιαφέρει και εν συνεχεία πατώντας στο τελευταίο εικονίδιο δεξιά στη μαύρη μπάρα. Αμέσως θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στο οποίο αναγράφεται η θερμοκρασία, το ύψος της βροχής, το ποσοστό της χώρας που καλύπτεται από συννεφιά καθώς και η φορά των ανέμων.

Επίσης το MeteoEarth δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να παρατηρήσουν τις τροπικές καταιγίδες που βρίσκονται εκείνη την ώρα σε εξέλιξη και την πορεία που ακολούθησαν και πρόκειται να ακολουθήσουν.

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή εδώ.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα, καταστρέφουν τον καταναλωτή και την οικονομία, και δημιουργούν απασχόληση στην ...Δανία και την Γερμανία


http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2014/10/17/electricity-prices-soaring-in-top-10-wind-power-states/

"Οι Πολιτείες που έχουν πολλά αιολικά έχουν πανάκριβο ρεύμα. Και το πανάκριβο ρεύμα είναι επί πλέον των επιδοτήσεων και επιβαρρύνσεων. Το ακριβότερο ρεύμα ρημάζει το διαθέσιμο εισόδημα και την οικονομία γενικά. Τα περί αιολικών θέσεων εργασίας είναι "παραπλανητική προσποίηση". Ψέμα. Οι αιολικές θέσεις εργασίας είναι στην Δανία, στην Γερμανία και στην Κίνα".

Αυτά δεν είναι εικασίες, είναι απολογιστικά στοιχεία. Όσον αφορά στο κόστος, η εμπειρία στις ΗΠΑ είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή της Αγγλίας, και της ίδιας της Γερμανίας και της Δανίας.



Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα όχι επειδή η αιολική ταρίφα είναι ακριβή (που είναι...) αλλά επειδή η ταρίφα προστίθεται στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να παράγει χρήσιμο ρεύμα που να υποκαθιστά και να εξοικονομεί κάποιο άλλο ρεύμα. Τα αιολικά είναι κεφαλικός φόρος υπέρ ...αγνώστων:  α) οι μεν EDF και ΕΝEL, και λοιποί ευρωπαϊκοί ηλεκτροπαραγωγοί,  μαζεύουν επιδοτήσεις. μετρητά που ωφελούν τους δικούς τους πελάτες, και που τις βοηθούν να χρηματοδοτήσουν τις επόμενες συμβατικές μονάδες τους. β) Οι Vestas, Enercon και λοιποί σκατάδες πληρώνονται για να πουλάνε τα απούλητά τους. γ) Οι εγχώριοι ΑΠΕτεώνες παίρνουν τα ποσοστά τους. δ) Το λόμπυ του αερίου χαίρεται γιατί τα αιολικά επιβάλλουν κατανάλωση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.  ε) Όλο και θα πουλήσει και καμιά τουρμπίνα η Ζήμενς, και έχουμε και αναδουλειές.

Και εμείς;

Εμείς απολαμβάνουμε τις αρλούμπες του Μανιάτη, το προσκύνημα του κάθε ευρωλιγούρη και τα ασύστολα ψέματα και την διαφθορά των ΑΠΕτεώνων. Η πολιτική ορθότητα επιβάλει να λέμε "ναι, θέλουμε ΑΠΕ", αγνοώντας ότι οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε "ανανεώσιμες", ούτς "πηγές ενέργειας".  100.000 αιολικά δεν μπορούν να κατασκευάσουν ένα αιολικό. Ούτε μία βίδα για ένα αιολικά. Τα 1.800 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε στην Ελλάδα και για τα οποία χρωστάμε 2,7 δις ευρώ, δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα κιλό λιγνίτη, και αμφίβολο εάν έχουν εξοικονομήσει ένα κυβικό μέτρο αερίου.  Απλά πληρώνονται -- από εμάς... σε καιρό ύφεσης που βαθαίνει λόγω του ακριβότερου ρεύματος και της ζημιάς στον τουρισμό.

Τις αρλούμπες του Μανιάτη και την πολιτική ορθότητα του καημένου του Αναγνωστάκη, από την Εύβοια, μπορείτε να τις απολαύσετε στο κανάλι της Βουλής, στο 26'. Κύριε Μανιάτη λες αρλούμπες (μαλακίες θέλω να πω, αλλά ...ντρέπομαι) και κύριε Αναγνωστάκη, το να λες ότι "θες ΑΠΕ" είναι σαν να θες το τσόφλι από τα κάστανα, χωρίς τα κάστανα. ΔΕΝ υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ΔΕΝ μετράνε στην επάρκεια ισχύος, ΔΕΝ εξοικονομούν καύσιμα, απαιτούν πανάκριβο αέριο, και τουρμπίνες ταχείας απόκρισης που το καίνε αναποτελεσματικά.  Ενεργειακή απάτη. Οικονομική κλοπή. Περιβαλλοντικό θέατρο. Και τα κουνελάκια είναι "φιλικά προς το περιβάλλον" (που λένε τα αιολικά λαμόγια) αλλά ούτε τα κουνελάκια ηλεκτροδοτούν.  Ο Μανιάτης, καλό παιδί, αλλά πλασιέ των Γερμανών που παριστάνει τον Υπουργό.

Το κανάλι της Βουλής μου το έστειλε η ThW.  Τις αναδουλειές της Ζήμενς μου τις έστειλε ο Π-Π.



ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr

Κλέβουν άμμο για να ζήσουν: Το λαθρεμπόριο που καταστρέφει το περιβάλλον


Το νέο «πετρέλαιο» θεωρείται η άμμος, την οποία «κλέβουν» μαζικά από τις ακτές του κόσμου, αφού η ζήτηση της στη μαύρη αγορά είναι τεράστια.

Από το Μαρόκο και το Πράσινο Ακρωτήρι, μέχρι την Τζαμάικα και τη Νέα Ζηλανδία, τεράστιοι αμμόλοφοι και ακτές εξαφανίζονται και ο λόγος δεν είναι η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η άμμος τροφοδοτεί μία μαύρη αγορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού είναι πολύτιμη για μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από τσιπάκια Η/Υ και κινητά, μέχρι κατασκευή γυαλιού και τσιμέντου, ωστόσο η μαζική εκμετάλλευση της αλλάζει την γεωμορφολογία δεκάδων κρατών.

Η ραγδαία ανάπτυξη χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση άμμου και παρά τους αυστηρούς περιορισμούς, η μαύρη αγορά οργιάζει με τους κλέφτες άμμου να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες απλό 60 χώρες παγκοσμίως.

Ενδεικτικά, το 2012, μόνο η Γερμανία, εξόρυξε 235.000.000 τόνους άμμου και αμμοχάλκου με το 95% να προορίζεται για την οικοδομική της βιομηχανία. Μάλιστα σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) η παγκόσμια κατανάλωση άμμου αγγίζει σήμερα τους 40.000.000.000 τόνους.

Τις επιπτώσεις αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής βιώνει ήδη η κοινότητα Ριμπέιρα ντα Μπάρκα στο Πράσινο Ακρωτήρι, αφού οι ακτές τις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις παράνομες αμμοληψίες και η θάλασσα και η αλμύρα ροκανίζουν τα θεμέλια των σπιτιών, ενώ η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για βαρύτατες συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, αφού η εξαφάνιση της άμμου, διαταράσσει βίαια τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η αποψίλωση των ακτών συνεπάγεται ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και λειψυδρία.


ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Ξεσηκώθηκαν στα Κανάρια Νησιά εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά των σχεδίων της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας Repsol για την εξόρυξη πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών των περίφημων Κανάριων Νήσων, Λανζαρότε και Φουερτεβεντούρα.
Ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα οργάνωσαν τις διαδηλώσεις σε όλα τα κατοικημένα νησιά του αρχιπελάγους με το σύνθημα «Ζούμε εδώ. Εμείς αποφασίζουμε εδώ».
Η ισπανική κυβέρνηση καθώς τα Κανάρια νησιά ανήκουν στην Ισπανία, έχει χορηγήσει στη ενεργειακή εταιρεία Repsol άδεια για να κάνει έρευνες για πετρέλαιο περίπου 60 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Λανζαρότε και της Φουερτεβεντούρα. Η γεώτρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.
Η περιφερειακή κυβέρνηση των Κανάριων Νήσων, σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις, τα συνδικάτα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στο σχέδιο για την αναζήτηση πετρελαίου. Φοβούνται ότι οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό, που είναι η βασική οικονομική πηγή για την επιβίωση των νησιών.
Η περιφερειακή κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την γεώτρηση στις 23 Νοεμβρίου με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να θέλει να το μπλοκάρει ως αντισυνταγματικό.


ΠΗΓΗ:news247.gr

«Παιχνίδια» με τα αποθέματα του πετρελαίου


Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο; Οι τιμές του συμπιέζονται από το πλεόνασμα προσφοράς στη διεθνή αγορά και η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες άντλησης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων διακινδυνεύουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον αγωγές, καθώς στις ανακοινώσεις τους προς τους επενδυτές και γενικότερα προς το κοινό παρουσιάζουν διογκωμένες τις εκτιμήσεις τους για τα αποθέματα στα οποία προσβλέπουν.
Μία απόδειξη ότι ενδεχομένως να έχουμε να κάνουμε με δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων είναι η εικόνα που προέκυψε από έρευνα μεταξύ των 73 εταιρειών του κλάδου. Οι 62 από αυτές έχουν αναφέρει πολύ μικρότερες εκτιμήσεις στο υποχρεωτικό δελτίο τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πολύ μεγαλύτερες στις δημόσιες ανακοινώσεις τους.
Οι «περιπτώσεις»

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των εταιρειών Pioneer Natural Resources, Goodrich Petroleum και Rice Energy που παρουσίασαν στους επενδυτές εκτιμήσεις αντιστοίχως 13, 19 και 17 φορές μεγαλύτερες από εκείνες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κατά μέσον όρο, οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται προς το κοινό είναι 6,6 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που εμφανίζονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε ό,τι αφορά το πώς μπορεί να λειτουργήσει η παραπλάνηση, είναι ενδεικτική η περίπτωση της εταιρείας Hess Corp. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ανέφερε στην επιτροπή ότι είχε διαπιστωμένα αποθέματα 659 εκατ. βαρελιών, αλλά κατά την παρουσίαση στους επενδυτές υποστήριξε πως υπήρχαν 1,2 δισ. βαρέλια σχιστολιθικών μόνο σε μια συγκεκριμένη πηγή. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η τιμή μετοχής της Hess σημείωσε άνοδο 7,9%.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Σέφιλντ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Irving, οι έμπειροι επενδυτές καταλαβαίνουν τη διαφορά. Τα περιθώρια για παραπλάνηση οφείλονται στο ότι οι εκτιμήσεις των εταιρειών για τα αποθέματα και τις προοπτικές τους δεν απαιτούν τεκμηρίωση των στοιχείων που παρουσιάζουν, σε αντίθεση με το δελτίο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες.

Οι εταιρείες καλούνται να παρουσιάσουν εκτιμήσεις μόνο όταν έχουν «δικαιολογημένη βεβαιότητα» ότι μέσα σε μία πενταετία από την παρουσίαση θα αντλήσουν υδρογονάνθρακες από τις υφιστάμενες πηγές, καθώς και από εκείνες που σχεδιάζουν να αναπτύξουν.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Κύπρος: Σε αναμονή των επόμενων τουρκικών προκλητικών ενεργειών


Σε αναμονή των τουρκικών κινήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου βρίσκεται η Λευκωσία, καθώς από αύριο τίθεται σε ισχύ η τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους.

Η 'Αγκυρα έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου από αύριο έως τις 30 Δεκεμβρίου για διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν αναμένεται να εισέλθει αύριο στη περιοχή και κινείται βορεοανατολικά της Καρπασίας. Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδη, ανάλογα με τις τουρκικές ενέργειες θα λαμβάνονται και τα δέοντα μέτρα. Την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις, θα συζητήσει αύριο το εθνικό συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε ολοήμερη συνεδρία υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου.

Ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας αρχίζει αύριο η Ρωσία, η οποία έχει δεσμεύσει περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Την Τρίτη θα αρχίσει και η άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γιατί η Shell συνεχίζει να ποντάρει στην ελληνική αγορά

Γιατί η Shell συνεχίζει να ποντάρει στην ελληνική αγορά
Με διάχυτο το αίσθημα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς καυσίμου, η Coral και η Shell  ανανέωσαν τη συνεργασία τους για ακόμα δέκα χρόνια, μέχρι το 2024, με τον υπεύθυνο του δικτύου λιανικής της Shell παγκοσμίως, Istvan Kapitany, να δίνει εύσημα στο γενικό διευθυντή της Coral Γιώργο Θωμαϊδη για την επιτυχία της μέχρι τώρα συνεργασίας των δύο εταιρειών.

Η Shell λειτουργεί στην Ελλάδα με τον μοντέλο του licensing από το 2010. Το 2014 η συμφωνία ανανεώθηκε για τα επόμενα 10 χρόνια και έτσι η Coral θα είναι στρατηγικός συνεργάτης της Shell μέχρι το 2024. Όπως υπογραμμίζουν τόσο ο κ. Kapitany, όσο και ο κ. Θωμαϊδης, πρόκειται για μια συνεργασία που συνδυάζει την τοπική εμπειρία και τεχνογνωσία με τη διεθνή υποστήριξη της μάρκας προς όφελος των πελατών της στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά: Κατά την περίοδο 2010-2014, το μερίδιο αγοράς της Shell στην Ελλάδα παρουσίασε διαρκή αύξηση, σε μια αγορά που την ίδια περίοδο παρουσιάζει μείωση κατά 30% σε επίπεδο πωλήσεων καυσίμων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πλέον, το σήμα Shell στην Ελλάδα κατέχει την κορυφαία θέση στην αγορά καυσίμων, με μερίδιο αγοράς που έφτασε τον Αύγουστο του 2014 το 20% στα καύσιμα αυτοκινήτων.

Όπως τόνισε ο  Kapitany, η Ελλάδα είναι μία από τις αγορές που η Shell έχει αναγνωρίσει για τις αποδόσεις της, ενώ δήλωσε ότι η εταιρεία θεωρεί πολύ επιτυχημένη την εν λόγω συνεργασία. Ο κ.  Θωμαϊδης επισήμανε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της αγοράς καυσίμου στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στα σχέδια τους είναι και η αύξηση των σημείων πώλησης και άλλων ειδών προϊόντων, πέρα από τα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Coral διαθέτει 1,3 δισ. λίτρα καυσίμων το χρόνο, εξυπηρετεί 100.000 καταναλωτές που επισκέπτονται πρατήρια Shell σε ημερήσια βάση, διαθέτει 600.000 ενεργούς κατόχους καρτών Shell που πραγματοποιούν πάνω από 1.200.000 συναλλαγές το χρόνο, προσφέρει 1 εκατ. προωθητικά προϊόντα μέσω των πρατηρίων Shell κάθε χρόνο και διενεργεί 11 εκατ. συναλλαγές το χρόνο μόνο για τη Shell V-Power. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κρίση, από το 2010-2014, η εταιρεία συνέχισε να επενδύει και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 70 νέα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια και περισσότερα από 75 νέα πρατήρια που λειτουργούν μέσω dealers. Η επένδυση αυτή έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Η Shell είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, με δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες και περισσότερα από 43.000 καταστήματα λιανικής πώλησης, τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενοι της Shell εξυπηρετούν 20 εκατ. πελάτες καθημερινά. Εκτός του ότι ηγείται των λιανικών πωλήσεων της Shell σε παγκόσμιο επίπεδο, o Istvan Kapitany διευθύνει τη δραστηριότητα της Shell στον τομέα της διύλισης και εμπορίας (downstream) στην Ευρώπη και στην Αφρική. Είναι επίσης πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Shell Γερμανίας καθώς και του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας ενέργειας Raizen που δραστηριοποιείται στην Βραζιλία. Βέβαια, τα τελευταία 10 χρόνια, το διεθνές δίκτυο των Shell licenses έχει αναπτυχθεί σημαντικά και αποτελεί σήμερα πάνω από το 30% του διεθνούς δικτύου πρατηρίων της Shell, με 17 licensees σε 42 χώρες. Επιπλέον, η εταιρία αναλαμβάνει δράση για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών ενέργειας και παρέχει υποστήριξη στους πελάτες της ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και να μειώνουν τους ρύπους με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό επιτυγχάνεται με διαρκείς επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr