Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Έτοιμο το 80% της μελέτης για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Πετρελαιοπηγή
Η νορβηγική εταιρεία PGS, που ανέλαβε τη διεξαγωγή των ερευνών, έχει ολοκληρώσει κατά 80% τη σχετική εργασία, οπότε στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα ακολουθήσει ένα δίμηνο ερμηνείας των δεδομένων και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων, δηλαδή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα

Αυτά ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους αναδόχους για τις περιοχές σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο που προκηρύχθηκαν για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ, που έχουν γνώση του θέματος, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αφενός τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται είναι τεράστια και αφετέρου οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα δεσμεύσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα 40 χρόνια. Συνεπώς για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες χρονικής πίεσης.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις που αφορούν εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, για λόγους διαφάνειας, αλλά και για την προστασία των επενδυτών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους, σε συνεργασία και με την ιταλική προεδρία που έπεται, είναι η διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου. Επί δεκαπέντε χρόνια, τόνισε ο υπουργός, η διεθνής οικονομική διπλωματία ασχολήθηκε με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ. Ο νότιος διάδρομος υλοποιείται με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα. «Οι μέχρι τώρα ενδείξεις ή αποδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα τεκμηριώνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ενεργειακού διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Ήδη ο αγωγός φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας έχει ενταχθεί στα δίκτυα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της χώρας μας σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προσέθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε, τέλος, ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ενσωμάτωση της νέας Κοινοτικής Οδηγίας που θέτει πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα τις υιοθετήσει.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθηγητής Xρήστος Ροζάκης, ανέφερε ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, κυρίως για περιοχές που δεν βρίσκονται σε απόλυτα ανοιχτή θάλασσα ή μεταξύ των ακτών δύο χωρών που απέχουν μικρές αποστάσεις, όπως συμβαίνει στη Μεσόγειο. Ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι η νομολογία του διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια από τη χάραξη των ορίων με βάση τη μέση γραμμή στην αναζήτηση της «δίκαιης λύσης».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σε πτώχευση οδηγείται η εταιρεία πετροχημικών Dioki


Απέρριψαν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας οι πιστωτές της κροατικής βιομηχανίας πετροχημικών Dioki, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και να οδηγείται σε πτώχευση.
Οι πιστωτές που κατέχουν ποσοστό 52,88% του χρέους της Dioki ψήφισαν κατά του σχεδίου αναδιάρθρωσης, έναντι εκείνων που κατέχουν το 41,22% του χρέους, οι οποίοι το υπερψήφισαν.

Στην ακρόαση που έγινε την Πέμπτη παρέστησαν πιστωτές, οι απαιτήσεις των οποίων από την εταιρεία ανέρχονται σε 905,4 εκατ. κούνα.

Λίγο αργότερα το Χρηματιστήριο του Ζάγκρεμπ ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Dioki, ώστε το κοινό να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της ακρόασης.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κλείσανε τον ΟΕΔΒ για να τα τσεπώνει ο Μπόμπολας!!!


Σύμφωνα με το νόμο 3966/2011 ο ΟΕΔΒ καταργήθηκε οριστικά στις 31-3-2012.

Ο Ελληνικός λαός πλεόν καλείται και πληρώνει 644.000€ για τα βιβλία που θα διαβάζουν τα παιδιά μας στα σχολεία.

Ποιος πήρε όμως την θέση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων;

Μα φυσικά ο κύριος Μπόμπολας!
 

Θυμίζουμε στους αναγνώστες ότι 3,5 δις ευρώ ειναι ΜΟΝΟ το κοίτασμα λιγνίτη της Βεύης που ουσιαστικά του παραχωρήθηκε ΔΩΡΕΑΝ και 14 δις είναι η αξία του κοιτάσματος χρυσού στην Χαλκιδική για το οποίο κατέβαλε μόλις 11 εκ. ευρώ!!!

Αυτή είναι η υπέροχη Ελλάδα του σήμερα. 

ΠΗΓΗ:.logiosermis.net

Έρχεται μείωση άνω του 50% στις δόσεις των επιδοτούμενων δανείων – Το δώρο και η παγίδα

Έρχεται μείωση άνω του 50% στις δόσεις των επιδοτούμενων δανείων – Το δώρο και η παγίδα
Η μοναδική κατηγορία των στεγαστικών δανείων για τα οποία ο δανειολήπτης ουσιαστικά δεν είχε καμία δυνατότητα ρύθμισης, ήταν τα επιδοτούμενα δάνεια που επί σειρά ετών χορηγούσε ο ΟΕΚ. Πλέον, και αυτά θα υπάγονται σε καθεστώς ρύθμισης χωρίς – το σημαντικότερο – οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν, να χάσουν το προνόμιο της επιδότησης.


Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε σημερινή συνάντηση που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, του επικεφαλής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου αλλά και του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστου Γκόρτσου.
Τα δάνεια, έχουν κατανεμηθεί σε δύο κατηγορίες:
Στην πρώτη κατηγορία, κατατάσσονται οι περίπου 65.000 δανειολήπτες που πήραν το στεγαστικό τους δάνειο μέσω τραπεζών. Όλα αυτά τα δάνεια είχαν υποχρεωτικά 15ετή διάρκεια, το κεφάλαιο στην πράξη δεν υπερέβαινε τα 120-130 χιλιάδες ευρώ ενώ ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο με ποσοστό που κυμαινόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη. Στην πράξη, το επιτόκιο για όλα αυτά τα δάνεια, είναι σήμερα ή μηδενικό ή χαμηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Ενδεικτικά, για δάνειο 120.000 ευρώ ο δανειολήπτης πληρώνει σε τόκους σήμερα μόλις 174,14 ευρώ καθώς το επιτόκιο είναι 2,65% (0,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ συν περιθώριο 2,15%). Από αυτά τα 174 ευρώ, η επιδότηση για δικαιούχο που δικαιούνταν ποσοστό 65% ανέρχεται στα 131,44 ευρώ και ο δανειολήπτης καταλήγει να πληρώνει περίπου 50 ευρώ σε έξοδα αν συνυπολογιστεί και η εισφορά του Ν. 128/75. Συμπέρασμα: το πρόβλημα των δανειοληπτών δεν είναι οι τόκοι. Είναι το ύψος της μηνιαίας δόσης. Επειδή το δάνειο έχει διάρκεια 15 χρόνων υποχρεωτικά, οφείλουν να καταβάλλουν τεράστια ποσά κάθε μήνα στην τράπεζα. Ο δανειολήπτης του παραδείγματος με το χρέος των 120 χιλιάδων ευρώ, ακόμη και μέσα στην περίοδο της επιδότησης, πληρώνει δόση 756 ευρώ. Από τη στιγμή μάλιστα που η περίοδος της 9ετίας θα ολοκληρωθεί, το ποσό της μηνιαίας δόσης θα εκτοξευτεί στα 900 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο.
Τι αναμένεται να ισχύσει για αυτές τις κατηγορίες των δανείων;
Να επιτραπεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, χωρίς όμως να θιγεί η επιδότηση. Δηλαδή, ο δανειολήπτης να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του όχι σε 15 χρόνια όπως προβλέπει η ισχύουσα σύμβαση αλλά σε 20 ή και 30 χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η μηνιαία δόση να μειωθεί αισθητά. Βέβαια, ο δανειολήπτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα σε τόκους ενώ –σε απόλυτους αριθμούς- θα υποστεί ζημία και από τη μείωση της επιδότησης. Το θετικό είναι ότι θα πάρει μια πολύ βαθιά ανάσα από τη μείωση της μηνιαίας δόσης.
Παράδειγμα
Ο δανειολήπτης που πήρε το δάνειο των 120.000 ευρώ με το επιτόκιο του 2,65%, βρίσκεται στον 7ο χρόνο αποπληρωμής. Η δόση του είναι στα 756 ευρώ ενώ το υπόλοιπο χρέος που του έχει απομείνει είναι περίπου 80.000 ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου παρατείνεται για 20 χρόνια. Αυτομάτως, η μηνιαία δόση υποχωρεί στα 390 ευρώ. Βέβαια, το ποσό των τόκων που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης λόγω αυτής της επιμήκυνσης, εκτοξεύεται ενώ σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται και το ποσό της επιδότησης.
Στους δανειολήπτες δίδεται και μια δεύτερη δυνατότητα. Εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, θα μπορούν να υπαχθούν και στον μηχανισμό ρύθμισης των στεγαστικών που σημαίνει ότι η μηνιαία τους δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος ενώ αν είναι άνεργοι, θα δικαιούνται να μην πληρώσουν καθόλου δόσεις για ένα εξάμηνο.
Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν απευθείας από τον ΟΕΚ. Για τα δάνεια αυτά, θα γίνει διαγραφή των προσαυξήσεων που φορτώθηκαν όσοι δανειολήπτες σταμάτησαν να τα πληρώνουν. Το ποσό της διαγραφής, θα κυμαίνεται από 50% ως 80% και θα εξαρτάται από το είδος της ρύθμισης. Αντίστοιχη διαδικασία για τα δάνεια που είχε χορηγήσει ο ΟΕΚ, είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια.

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

MKO: "BΛΕΠΩ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ" Ιδού οι πληρωμές για να...μετράνε τους θανάτους των Ελλήνων λόγω Μνημονίου


Πρέπει να έχει πέσει πολύ δουλειά στην ΜΚΟ "κλίμακα" η οποία όπως αποκάλυψε χθες το defencenet.gr ιδρύθηκε για να "μετράει αυτοκτονίες":

Μόνο χθες το "κοντέρ" έγραψε δύο αυτοκτονίες, μία στον Πύργο και μία στη Θεσσαλονίκη που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ "δικαίως" έλαβε 600000 ευρώ για να μετράει θανάτους Ελλήνων, που προκαλούνται από την απελπισία που τους έχει επιβληθεί από το εθνοκτόνο, νεοταξικό, Μνημόνιο.

Η ΜΚΟ «Κλίμακα» πήρε 600.000 ευρώ για να… καταγράφει τις αυτοκτονίες, όπως δείχνει το ένταλμα πληρωμής. Το ποσό αυτό είναι μόνο για το 2011. Προβλέπονται και άλλες πιστώσεις καθώς εγκρίνεται συνολικά επιχορήγηση με το ποσό του 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες πρόληψης, ενημέρωσης και καταγραφής των περιστατικών! Το θέμα της πρόληψης πρέπει να εξηγηθεί, θα προβλέπουν τους αυτόχειρες, και θα επεμβαίνουν για να τους σώσουν;

Και βέβαια δεν είναι η μόνη. Πολλές ΜΚΟ, στις οποίες εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς τους λαμβάνουν επιδοτήσεις και τεράστια ποσά μέσω ΕΣΠΑ για να καταγράφουν το δράμα του Ελληνικού λαού.

Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει κάποιες πιστώσεις και να τις διαθέσει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα δίνει εκατοντάδες ευρώ για «σημειώματα κηδείας». Για την καταγραφή των νεκρών από την πολιτική στην οποία συμφώνησε με τους δανειστές και εκτελεί η ίδια.

Σχεδόν οι μισοί από τους αυτόχειρες είναι άνεργοι. Κι όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αύξησε τα επιδόματα ανεργίας, αλλά τα μείωσε και τους έστειλε και ένα σωρό χαράτσια.

Αντίθετα από τα χρήματα που δικαιωματικά ανήκουν στους δύστυχους συμπολίτες μας πληρώνεται μια ΜΚΟ για να καταγράφει τους θανάτους τους. Η διάσωση της ζωής τους είναι ελασσον ζήτημα για το πολιτικό μας σύστημα, για τους φίλους του, και για αυτούς που το κατευθύνουν.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κλειδί για τους Ισραηλινούς η χάραξη των περιοχών σε Θερμαϊκό, Ορφανό


Τα πάντα γύρω από τη συμμετοχή της Ratio Oil και της Energean στο διαγωνισμό για τις έρευνες σε Θερμαϊκό και Κόλπο του Ορφανού, θα κριθούν από την ακριβή χάραξη των δύο θαλάσσιων οικοπέδων, ποιες περιοχές θα περιλαμβάνουν, και το αν θα είναι ίδιες με εκείνες που παραχωρήθηκαν τη δεκαετία του 1960 ή όχι.

Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι μετέφεραν άνθρωποι της Ratio Oil στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, όπου και συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, με τους πρώτους να εκφράζουν φόβους ότι οι υπό παραχώρηση περιοχές θα είναι μικρότερες από εκείνες που είχαν δοθεί τη δεκαετία του 1960 σε Texaco και Oceanic.

Τότε, είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες σε 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον Θερμαϊκό και σε 2.000 χλμ στον Κόλπο του Ορφανού, οι οποίες εκτιμάται ότι εκτείνονταν πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. Σημειωτέον ότι ένας λόγος για το ενδιαφέρον Ratio-Energean για Θερμαικό-Ορφανό, είναι ότι γεωλογικά μοιάζουν αρκετά με την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας όπου υπάρχει παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο.

Τις δεκαετίες ωστόσο που ακολούθησαν το σκεπτικό που επικράτησε σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις άλλαξε. Επικράτησε η λογική ότι αν οι προς έρευνα υδρογονάθρακες εντοπίζονται πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, χρειάζεται πρώτα να επιλυθεί με την Τουρκία η εκκρεμότητα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας των 12 ναυτικών μιλίων.

Τα παραπάνω επομένως σημαίνουν, ότι οι υπό παραχώρηση περιοχές δεν θα εκτείνονται πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, δηλαδή θα είναι μικρότερες εκείνων που είχαν δοθεί το 1960.

Το θέμα φαίνεται να έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες προ ημερών και ο επικεφαλής γεωλόγος της Ratio Oil Είτάν Αϊζενμπεργκ (που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Λεβιάθαν), προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Ο Αιζενμπεργκ φέρεται να ενημέρωσε τον κ. Μανιάτη ότι η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της εταιρείας στις έρευνες θα κριθεί από την ακριβή έκταση των περιοχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον ενημέρωσε ότι όταν πριν από ένα χρόνο Ratio και Energean είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις δύο περιοχές, είχαν στο μυαλό τους τα blocks που παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο τη δεκαετία του 1960. Τυχόν επομένως διαφοροποιήσεις, μπορεί και να διαφοροποιούν την εικόνα που έχουν οι γεωλόγοι.

Η έρευνα περιορίζεται

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας, ο γεωλόγος Παναγιώτης Προέδρου, που είχε διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια επικεφαλής γεωλόγος και διευθυντής έρευνας στην πρώην ΔΕΠ (νυν ΕΛΠΕ), ανέφερε χαρακτηριστικά : «Αν δεν ξεφύγουμε από το πρόβλημα των έξι μιλίων, το ερώτημα είναι τι κάνουμε ; Σίγουρα, η προοπτική είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχει πρόβλημα και σε αυτές τις περιοχές. Η έρευνα περιορίζεται. Εξι μίλια είναι 11 χιλιόμετρα από τις ακτές, είτε της Θάσου, είτε οπουδήποτε. Οι αναφορές στον Κόλπο του Ορφανού με τα σεισμικά που υπήρχαν εκείνη την εποχή δίνουν μια προοπτική για κοίτασμα που μπορεί να αποφέρει 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο (110 εκατ. βαρέλια έχει μέχρι σήμερα δώσει ο Πρίνος)». 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

UBS: Αναβάθμιση σε "buy" για Motor Oil - Αύξηση τιμής στόχου για ΕΛΠΕ


Σε “buy” αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Motor Oil, από “Neutral” η UBS, αυξάνοντας την τιμή στόχο για τη μετοχή της εταιρίας στα 8,75 ευρώ από 7,25 ευρώ προηγουμένως.
Παράλληλα, σε άλλη έκθεσή του, ο οίκος αυξάνει την τιμή στόχο για τα ΕΛΠΕ στα 7,75 ευρώ ανά μετοχή από 6 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "Neutral". 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Άλλο ένα ατύχημα είχαμε σήμερα στο Διυλιστήριο της Ελευσίνας,


Άλλο ένα ατύχημα είχαμε σήμερα στο Διυλιστήριο της Ελευσίνας, ευτυχώς όμως μικρής έντασης και έκτασης με τον μικροτραυματισμό τριών συναδέλφων μας.

Παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις που είχαμε κάνει κατά το παρελθόν στην Διοίκηση της εταιρείας για να αναλάβει τις ευθύνες της και να διαμορφώσει συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων ασφάλειας που θα αποτρέπει τα ατυχήματα, η εν λόγω εταιρεία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να βαδίζει στον ίδιο δρόμο, αυτόν της ανευθυνότητας.

Έτσι λοιπόν, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας επισκέφθηκε τον χώρο του ατυχήματος για να μας διευκρινιστεί το πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε το καινούργιο αυτό περιστατικό.

Φίλτρο ατμού έσπασε για αδιευκρίνιστους μέχρι και τώρα λόγους, με αποτέλεσμα καυτός ατμός και υπολείμματα πίσσας να τραυματίσουν ελαφρώς συναδέλφους μας στα πόδια.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας  ζήτησε και συνομίλησε με διευθυντές του Διυλιστηρίου και τους μεταφέρθηκε ο έντονος προβληματισμός μας αλλά και η δυσφορία μας για την εξακολούθηση και την συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Εργατικά ατυχήματα που όσο θα συνεχίζονται και θα πραγματοποιούνται, θα καλλιεργούν περαιτέρω την ανασφάλεια σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Τους δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι αυτό πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί.   Επιβάλλεται τώρα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων ασφαλείας.

Ένα πλαίσιο που θα διέπεται από όλους τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.  Θα διασφαλίζει από την μία την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη θα αποτρέπει την ρύπανση του Διυλιστηρίου στην ευρύτερη περιοχή.

Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση συγκεκριμένης διαβούλευσης, ώστε να συνδιαμορφωθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος: «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ». 

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Στην Αύξηση του Περιθωρίου Κατά το Γ' Τρίμηνο Ποντάρουν τα Ισραηλινά Διϋλιστήρια


Τα διϋλιστήρια Bazan ( Oil Refineries Ltd) στο Ισραήλ προτίθενται να σταματήσουν την διολίσθηση της μετοχής τους, η οποία υποχώρησε τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά 12,8% και 9,2%, εξαιτίας των φόβων για το χρέος της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους δύο βασικούς μετόχους των διϋλιστηρίων, Petrochemical Enterprises Ltd και Israel Corporation, σχετικά με το χρέος.
Η Bazan ανακοίνωσε σχετικά με την οικονομική της θέση ότι «στην αρχή του γ’ τριμήνου του 2013 και με βάση τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται πως το περιθώριο διΰλισης θα είναι υψηλότερο κατά 4 δολάρια ανά βαρέλι σε σύγκριση με το benchmark».
«Αυτά τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την συμβολή της μονάδας hydrocracking και του φυσικού αερίου. Το μέσο περιθώριο στο γ’ τρίμηνο ήταν 1 δολάριο ανά βαρέλι. Επιπλέον, το περιθώριο στα πολυμερή συνέχισε να διευρύνεται στην περίοδο αυτή».
Σημειώνεται, τέλος, ότι σαν benchmark χρησιμοποιείται το Mediterranean Ural Cracking Margin. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Θα αργήσουν λίγο να γίνουν... σεΐχηδες οι Κύπριοι αδελφοί!


Ψυχρολουσία για την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και για τις αυταπάτες, των Κυπρίων που έχουν πέσει θύματα εσκεμμένα υπερβολικών «εκτιμήσεων» για τις ποσότητες φυσικού αερίου που ενδέχεται να υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αποτέλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δεύτερης γεώτρησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Noble στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Χαμηλότερες των προσδοκιών αποδεικνύονται λοιπόν οι εκτιμώμενες ποσότητες του φυσικού αερίου που υπάρχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη», βάσει των αποτελεσμάτων αυτών.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από τους αρχικούς εντελώς υποθετικούς ισχυρισμούς περί κοιτασμάτων της τάξης των 12 ή 15 ή και 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (1 κυβικό μέτρο ισούται με 35,34 κυβικά πόδια, καθώς ένα πόδι ισούται με 30 εκατοστά), μια πρώτη γεώτρηση εκτίμησης του κοιτάσματος με επιστημονικό τρόπο είχε γίνει πριν από δύο και πλέον χρόνια και τα αποτελέσματά της είχαν ανακοινωθεί στις 28 Δεκεμβρίου του 2011, γειώνοντας στην πραγματικότητα τις προσδοκίες. Εκείνη η γεώτρηση λοιπόν - ας την ονομάσουμε «Αφροδίτη 1» για διευκόλυνση - είχε υπολογίσει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος από 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια, με πιθανότητα 75% το κοίτασμα να είναι 5 τρισ. κ.π. και 25% πιθανότητα να είναι 8 τρισ. κ.π. Η τωρινή γεώτρηση «Αφροδίτη 2», τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου του 2013 στο Τέξας, περιορίζει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο του κοιτάσματος. Υπολογίζει την ποσότητά του από 3,6 έως 6 τρισ. κυβικά πόδια, με πιθανότητα 75% το κοίτασμα να έχει 3,6 τρισ. κ.π. και 25% πιθανότητα να ανέρχεται στα 6 τρισ. κ.π. Οι αριθμοί αυτοί δεν λένε τίποτα φυσικά στους μη ειδικούς. Εχουν όμως δύο πρακτικές συνέπειες κατανοητές από όλους.
Η πρώτη είναι διαδικαστική και ουσιαστικά ασήμαντη: πρέπει να γίνει και τρίτη γεώτρηση, πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου. Η δεύτερη συνέπεια όμως είναι καθοριστική, με σοβαρότατες πολιτικές επιπτώσεις, αν τα πράγματα πάνε άσχημα: το φυσικό αέριο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» δεν φτάνει για να είναι βιώσιμη οικονομικά η κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο! Βάσει κυπριακών εκτιμήσεων, απαιτούνται κοιτάσματα τουλάχιστον 5,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών για τη βιωσιμότητα του έργου. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έσπευσε βέβαια να δηλώσει ότι «η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσω του χερσαίου τερματικού υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη», αλλά αυτά είναι «λόγια του αέρα» χωρίς καμία σημασία.
Ετσι κι αλλιώς, μετά την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν έχει χρήματα για να κατασκευάσει σε εθνικό πλαίσιο το πολυδάπανο εργοστάσιο υγροποίησης του φυσικού αερίου και μετά την αρπαγή των καταθέσεων κανένας ξένος δεν είναι τρελός να επενδύσει στην Κύπρο, αν δεν είναι... χίλια τα εκατό σίγουρος για τα υπερκέρδη του και φυσικά κρατώντας τα λεφτά του στο εξωτερικό, μακριά από το μακρύ αρπακτικό χέρι της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία είναι πλέον «σεσημασμένη»! Ενδέχεται, πάντως, να βρεθεί φυσικό αέριο και σε άλλα κυπριακά αξιόλογα κοιτάσματα ώστε το έργο να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, αλλά φυσικά πρώτα πρέπει να βρεθούν, αν βρεθούν, οι αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου και έπειτα να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Η Κύπρος μπορεί να θέλει το εργοστάσιο υγροποίησης, αλλά τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί προτιμούν την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τόσο το ισραηλινό φυσικό αέριο που θα προορίζεται για εξαγωγή όσο και το κυπριακό στην... Τουρκία! Κάτι τέτοιο θα ενταχθεί σε μια συνολική ρύθμιση επαναπροσέγγισης Αγκυρας - Τελ Αβίβ και αποκατάστασης της στρατηγικής συμμαχίας τους, αλλά ταυτόχρονα θα εγκλωβίζει κατά τραγικό τρόπο την Κύπρο στα νύχια της Τουρκίας! Ρίγη ανησυχίας προκάλεσε σίγουρα στη Λευκωσία η δήλωση του Κιθ Ελιοτ, αντιπροέδρου της Noble στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι «συνεχίζουμε να εντοπίζουμε και να προωθούμε πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης». Αυτές οι «πολλαπλές επιλογές» δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό. Οψόμεθα...

(ΕΘΝΟΣ, 8/10/2013) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ Απαιτούν «πλαφόν» στην εισροή μεταναστών από το Νότο


O πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Μαρκ Ρούτε όσο και ο υπουργός Εργασίας της χώρας του, Λόντεβικ Άσχερ, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με δηλώσεις τους ζητούν τη δημιουργία μηχανισμού, που θα ονομάζεται «orange code» και ο οποίος θα λειτουργεί, μόλις διαπιστώνεται η υπερβολική εισροή Ευρωπαίων μεταναστών από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ουσιαστικά με τον μηχανισμό αυτό απαιτούν την υιοθέτηση πλαφόν ως προς την οικονομική μετανάστευση πολιτών από τον καθημαγμένο οικονομικά νότο και τα Βαλκάνια προς το βορρά.

Ήδη, το θέμα έχει τεθεί μετ' επιτάσεως για το εργατικό δυναμικό των δύο τελευταίων βαλκανικών χωρών, με αποτέλεσμα η Σουηδή Επίτροπος, κυρία Μάλστρομ, την περασμένη Κυριακή να διαψεύσει πως η ΕΕ προτίθεται να νομοθετήσει κατά ενός ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε απάντηση όμως των δηλώσεων της ο εκπρόσωπος των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές), Χανς Πέτερ Ουλ, ανακινώντας το θέμα, για μια ακόμα φορά επιτίθεται με βαρύς χαρακτηρισμούς κατά της Επιτρόπου για τις θέσεις που εξέφρασε την Κυριακή, τονίζοντας πως «οι Επίτροποι είναι τόσο απομακρυσμένοι από την πραγματικότητα, όσο η γη από το φεγγάρι»!

Ειδικότερα, ο Γερμανός πολιτικός συνοδοιπόρος της κυρίας Μέρκελ και spokesperson για την εσωτερική πολιτική, διατρανώνει τη διαφωνία του κόμματός του σε απάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις της Επιτρόπου.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η θέση της ΕΕ ότι η οικονομική μετανάστευση από τις χώρες του νότου αλλά και από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, δεν φορτώνει το γερμανικό κράτος κοινωνικής πρόνοιας αποτελεί «μια προσβλητική άρνηση της πραγματικότητας» και μιας «πρώτης τάξεως επιπολαιότητα».

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ είπε στη Die Welt ότι «η ελευθερία κινήσεων δεν είναι η ελευθερία να αλλάζει κανείς χώρα λόγω των υψηλότερων οικονομικών ωφελειών», προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την ανησυχία σοβαρά».

 Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα The Times σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν κρατά στατιστικά στοιχεία για το πόσες διαφορετικές εθνικότητες της ΕΕ απαιτούν τα ειδικά επιδόματα ευημερίας στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Συσκευή που εκπέμπει ραδιενέργεια κλάπηκε από εργοτάξιο

Συσκευή που εκπέμπει ραδιενέργεια κλάπηκε από εργοτάξιο
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε σήμερα σχετικά με την κλοπή συσκευής που χρησιμοποιείται για μετρήσεις εδαφικής σύστασης και η οποία περιέχει δύο ραδιενεργές πηγές.

Η συσκευή, που εκλάπη από εργοτάξιο στην περιοχή Λιανοκλάδι Λαμίας μεταξύ 4 και 10 Οκτωβρίου, περιέχει μία ραδιενεργό πηγή Αμερικίου, ενεργότητας 40 mCi, και μία ραδιενεργό πηγή Καισίου, ενεργότητας 10 mCi.

Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι σοβαρός κίνδυνος έκθεσης ατόμων σε ακτινοβολία και ραδιορρύπανσης του περιβάλλοντος υφίσταται μόνο στην περίπτωση διάλυσης ή αποσυναρμολόγησης της συσκευής, καθώς και σε περίπτωση που η συσκευή καταλήξει σε εγκατάσταση ανακύκλωσης ή επεξεργασίας μετάλλων.

Η Επιτροπή καλεί όποιον έχει στην κατοχή του ή εντοπίσει τη συσκευή, που φέρει το σήμα της ραδιενέργειας, επουδενί να μην επιχειρήσει να την ανοίξει και να μην τη διαθέσει προς ανακύκλωση.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπογραμμίζει ότι η προτεραιότητά της είναι ο άμεσος εντοπισμός της συσκευής και συμβουλεύει κάθε εμπλεκόμενο να επικοινωνήσει άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία (τηλ. 22310 56860) ή την ίδια την ΕΕΑΕ (τηλ. 2106506714, 2106506803, 2106506700).


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr