Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Βουτιά άνω του 5% για το αργό


Βουτιά άνω του 5% σημείωσε το αργό την Τρίτη επιστρέφοντας στο επίπεδο των 50 δολ. το βαρέλι με την έντονη νευρικότητα να κάνει την επανεμφάνιση της εν αναμονή των κυβερνητικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν αύριο για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου έχασε 2,84 δολ. ή 5,4% κλείνοντας στα 50,02 δολ. το βαρέλι. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 4 Φεβρουαρίου. 

Το αργό Brent παραδόσεως Μαρτίου έχασε 1,91 δολ. ή 3,3% στα 56,43 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνο. 

Οι τιμές είχαν καταγράψει συνολικά κέρδη σχεδόν 9% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις εν μέσω προσδοκιών ότι η μείωση της δραστηριότητας στην πετρελαϊκή βιομηχανία θα βοηθήσει να μειωθεί το πλεόνασμα του πετρελαίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στο μεσοπρόθεσμο outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τοποθέτηση τη μέση τιμή του Brent στα 55 δολ. το βαρέλι το 2015 για να σκαρφαλώσει στα 60 δολ. το 2016 και στα 73 δολ. το 2020. 

Η Υπηρεσία εκτίμησε ότι η ανάκαμψη των τιμών φαίνεται να είναι «αναπόφευκτη” καθώς η υπερπροσφορά αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από το δεύτερο μισό του έτους.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ........


Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για καρτέλ στο υγραέριο


Εισαγγελική έρευνα για την πιθανή λειτουργία "καρτέλ", που διατηρεί στα ύψη την τιμή του υγραερίου κίνησης αυτοκινήτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, με εντολή που έδωσε στην Αστυνομία.

Προηγήθηκε μήνυση που υπέβαλε ιδιώτης, σύμφωνα με την οποία, ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διαθέτουν το υγραέριο κίνησης στην ίδια τιμή και σημαντικά ακριβότερα, σε σχέση με άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και γενικότερα της χώρας.

βάση τα παραπάνω, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ανατέθηκε στο Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, για να διαπιστωθεί εάν ακολουθούνται πρακτικές που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό και αισχροκέρδεια.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Υποβάθμισε τις πετρελαιοπαραγωγούς η S&P


Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε το βράδυ της Δευτέρας το κρατικό αξιόχρεο και την προοπτική πολλών, ιδίως μεσανατολικών, πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, επικαλούμενος την πρόσφατη μεγάλη μείωση της τιμής του αργού στις αγορές.
Ο οίκος εξάλλου μείωσε την πρόβλεψή του για την μέση τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2015, από την προηγούμενη πρόβλεψή του ήταν πως αυτή θα ανερχόταν στα $105/βαρέλι φέτος κατά μέσον όρο.
Οι τιμές του αργού στις αγορές εμπορευμάτων διεθνώς βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως αντίδραση στην αύξηση της παραγωγής εν μέσω της επιβράδυνσης της ζήτησης, αν και εν μέρει ανέκαμψαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο του Μπαχρέιν, του Καζακστάν και του Ομάν, ενώ υποβάθμισε επίσης την προοπτική του δημοσίου χρέους της Σαουδικής Αραβίας σε αρνητική, από σταθερή (http://bit.ly/1M702Ov).
Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του για το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος της Σαουδικής Αραβίας (ΑΑ-).
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ένα από τα πιο εξέχοντα κράτη μέλη του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν στα τέλη του 2014 να διατηρήσουν αμετάβλητο το επίπεδο της παραγωγής παρά την επιβραδυνόμενη ζήτηση.
Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του όσον αφορά τη ζήτηση για αργό το 2015, σημειώνοντας ότι η μείωση των τιμών θα επηρεάσει την παραγωγή στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη ταχύτερα του προβλεπομένου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ποια είναι η θέση του λιγνίτη στη νέα ενεργειακή πολιτική; Επισήμως, αγνοείται ..


Περιμέναμε μ' ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης & Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη. Όχι μόνο δεν γίναμε σοφότεροι, αλλά αποκομίσαμε κι ένα μεγάλο ερωτηματικό: σ' ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη "λιγνίτης". Πώς μπορείς να ...
μιλάς για ενέργεια στην Ελλάδα, για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να μην υπάρχει ούτε μια φορά η λέξη "λιγνίτης"; 

κ.Λαφαζάνη ο λιγνίτης έδωσε πολλά στη χώρα στον 20ο αιώνα κι έχει να δώσει πολλά ακόμα και τον 21ο αιώνα. Πολιτική βούληση χρειάζεται, για να στηριχτεί το εθνικό μας καύσιμο κι αυτό με τη σειρά του να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο λιγνίτης μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό κι αξιόπιστο ρεύμα για τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τα νοικοκυριά. Ο λιγνίτης είναι εκείνος που μπορεί να εξασφαλίσει δουλειές στους Έλληνες. Παράλειψη λοιπόν η μη αναφορά στο λιγνίτη στο σημερινό κείμενο.

Ασφαλώς και συμφωνούμε πως "Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας γενικά και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε καταστροφική" και ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, όπως μας είπε στην ομιλία του ο Τομεάρχης Ενέργειας του Σύριζα Θαν. Πετράκος.

Ασφαλώς και συμφωνούμε πως "Η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε παραγωγικά και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία,
οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ειδικά την ενεργοβόρα βιομηχανία έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη, έχουν γίνει ανυπόφορες και επιτείνουν την ύφεση,
η περίφημη απελευθέρωση μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά και αποδυνάμωσε την οικονομία,
η ενεργειακή φτώχεια έχει γνωρίσει πρωτοφανή εξάπλωση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, που καλπάζουν, έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ."

Αλλά περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τομέα του λιγνίτη, περιμένουμε να δούμε να ξεκινήσει "εδώ και τώρα" η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και να ακολουθεί άμεσα η Μελίτη 2. Και στη συνέχεια, γιατί όχι, να συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες και να προγραμματιστεί για το 2030 η αξιοποίηση του λιγνίτη της Ελασσόνας και της Δράμας, εκτός κι αν η τεχνολογία δώσει μέχρι τότε άλλες λύσεις, εξίσου αξιόπιστες και φθηνές με το λιγνίτη. Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία η χώρα χρειάζεται ανταγωνιστική ενέργεια, από σίγουρες πηγές προμήθειας, όχι από αγωγούς που κάποιοι άλλοι ελέγχουν τις βάνες, όποιοι κι αν είναι αυτοί. 

Μπορεί να μην είδαμε τη λέξη "λιγνίτης" στο κείμενο, είναι ωστόσο πολύ θετικό κι ελπιδοφόρο πως δεν είδαμε επίσης και αμπελοφιλοσοφίες περί "ενεργειακής δημοκρατίας" και "αριστερής, ριζοσπαστικής λύσης", όπως σε άρθρο του 2013 στην Αυγή. Η νέα ενεργειακή πολιτική θα χρειαστεί πρώτα απ' όλα σοβαρότητα και στήριγμα στις εγχώριες δυνάμεις, όχι στις πέραν του Ατλαντικού. Η καταπολέμηση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης δεν γίνεται με νεφελώδη ιδεολογήματα, γίνεται με χειροπιαστές λύσεις άμεσης απόδοσης και πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.  

Για την ιστορία παραθέτουμε πιο κάτω το τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων που αφορούν την ενέργεια, όπως το δίνει το ΥΠΑΠΕΝ:

"Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Καρδιά μιας νέας παραγωγικής προσπάθειας στη χώρα αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.

Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας γενικά και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε καταστροφική.

Η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε παραγωγικά και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ειδικά την ενεργοβόρα βιομηχανία έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη, έχουν γίνει ανυπόφορες και επιτείνουν την ύφεση.

Η περίφημη απελευθέρωση μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά και αποδυνάμωσε την οικονομία.

Η ενεργειακή φτώχεια έχει γνωρίσει πρωτοφανή εξάπλωση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, που καλπάζουν, έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σημειώνουν σημαντική αύξηση του μεριδίου τους στην παραγωγή, όμως οι μικροί και ιδιαίτερα οι πολύ μικροί παραγωγοί εξοντώνονται ή και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

Τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις στις τιμές των παραγωγών ΑΠΕ, ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνησή μας θα στηρίξει τους πολύ μικρούς και μικρούς παραγωγούς των ΑΠΕ για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Η παταγώδης αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής δεν ήρθε μόνο ως συνέπεια της κρίσης αλλά και του αποτυχημένου και μάλλον ανύπαρκτου, ενεργειακού σχεδιασμού που ευνοούσε μόνο ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ενεργειακή στρατηγική με σαφές προοδευτικό πρόσημο.

Αυτήν την ενεργειακή στρατηγική θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας.

Η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση μια σειρά από άμεσα μέτρα:

-Ακυρώνουμε τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ

-Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

-Σταματάμε την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)

-Σταματάει η εγκληματική υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναβαθμίζεται με στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο όμιλος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ατμομηχανή μιας νέας ενεργειακής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και μιας νέας βιομηχανικής αναζωογόνησης και απογείωσης της χώρας.

Γι’ αυτό το σκοπό η ΔΕΗ χρειάζεται μια σχεδιασμένη ανασυγκρότηση συνολικά και σε όλους τους τομείς, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτήν την ανασυγκρότηση θα φέρει σε πέρας η κυβέρνησή μας.

Η ΔΕΗ μπορεί μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης να μειώσει, σύμφωνα και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από 20% - 40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια.

Η κυβέρνησή μας θα λάβει πρωτοβουλία να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ, έτσι ώστε η πολιτική να αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη του ενεργειακού σχεδιασμού σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Πέραν αυτών, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησής μας για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 kW σε 300 χιλ. νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Όσον αφορά τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, η κυβέρνησή μας, διαμορφώνοντας μια νέα εξωτερική πολιτική και μια ισχυρή διαπραγματευτική τακτική, θα επιδιώξει και πιστεύω ότι θα επιτύχει μια σημαντική μείωση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου.

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ανασυγκροτείται και αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει το φυσικό αέριο παντού στη χώρα μας.

Κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εγκαταλείπεται.

Αν είχαμε εμείς την κυβέρνηση δεν θα προβαίναμε και στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Η ιδιωτικοποίηση, όμως, του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρία SOCAR, έχει προχωρήσει αρκετά.

Εμείς πάντως θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας για την τύχη του ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω το μεγάλο παραγωγικό ρόλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών.

Αυτό που ήθελα εδώ να τονίσω είναι ότι το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ, προκειμένου αυτή η σύγχρονη βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης και των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Αναβαθμίζουμε την προσπάθεια για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αναζητώντας γι’ αυτό τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Μετά τον επιτυχή πρόσφατο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα, θα προχωρήσουμε ταχύτατα στην επανεξέταση του τρόπου του διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στις Δυτικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και Νότια της Κρήτης.

Τέλος, θα ήθελα να πω μόνο μια κουβέντα για την ανάγκη να αναπτύξει η χώρα μας μια νέα διεθνή πολιτική ενεργειακών σχέσεων.

Με την κυβέρνησή μας η Ελλάδα θα πάψει οριστικά να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων ηγεμονικών κρατών ή ομάδων κρατών.

Στον τομέα των εξωτερικών μας ενεργειακών σχέσεων θα αναπτύξουμε μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική πολλαπλών δεσμών και συνεργασιών με όλες τις χώρες και με αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους και την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος."



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Καταπέλτης για τα μνημονιακά μέτρα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης


Καταπέλτης για τα μνημονιακά μέτρα και το ρόλο της τρόικας είναι για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης .
Σε Ψήφισμα που υιοθέτησε η Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση των μέτρων που κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα και η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης, του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος απεργίας.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. χαιρετίζει την έκδοση του κρίσιμου αυτού Ψηφίσματος, που αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μετά τις προσφυγές της σε ευρωπαϊκά και διεθνή ελεγκτικά όργανα από το 2010 και μετά κατά των μέτρων φίμωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ατομικών και συλλογικών.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης:
– διαπιστώνει σημαντική υποχώρηση της προστασίας των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων από τα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στη χώρα μας με αναφορά στο ρόλο της Τρόικας (κατάργηση καθολικής ισχύος κατωτάτων ορίων προστασίας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επέκτασης των ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας, αποδυνάμωση κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και αποκέντρωση στις επιχειρησιακές ρυθμίσεις με παράλληλη αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης)
– επισημαίνει την υποχρέωση για ουσιαστική προστασία τους, λόγω της δέσμευσης των Κρατών Μελών από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες που τα προβλέπουν, όπως τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας
– υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του περιορισμού αυτών των δικαιωμάτων στην έξαρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, με σοβαρότατες συνέπειες όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία και
– ζητεί την αναθεώρηση των μέτρων που επέβαλαν περιορισμούς στα δικαιώματα αυτά, τονίζοντας ότι η επένδυση στα κοινωνικά δικαιώματα είναι επένδυση στο μέλλον.

Το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και η σχετική Έκθεση παρατίθενται στους ακόλουθους συνδέσμους εδώ και εδώ



ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ


Στις 3 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ του ΠΣΕΕΠ με θέμα τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και το πρόγραμμα της Groupama.

 Διοικητικός – οικονομικός απολογισμός 

Το Αγωνιστικό Μέτωπο καταψηφίζει τον διοικητικό απολογισμό γιατί με την ΕΣΣΕ 2013-2016 που υπογράφθηκε είχαμε μειώσεις στο εισόδημα των εργαζόμενων (βρεφονηπιακούς, διατακτικές, λεωφορεία, πάγωμα χρονοεπιδόματος, κ.λ.π) μειώσεις που κυμαίνονται από 6% έως και 20%. Ειδικότερα πρόκειται για μια συμφωνία που διαχωρίζει τους συναδέλφους σε νέους και παλιούς και εισάγεται η σύνδεση του μισθού με τα κέρδη της εταιρίας (EBITDA). Ανοίγει ο δρόμος για τη λογική της αμοιβής με βάση την κερδοφορία.

 Η πλειοψηφία στο ΠΣΕΕΠ, έχει συμφωνήσει κρυφά ή φανερά για τις αποχωρήσεις χωρίς αντικατάσταση, «δίνοντας» τα οργανογράμματα των ΒΕΑ, πρακτικό συμφωνίας για ηλεκτρολόγους, όργανα, μηχανικούς, εργολαβοποίηση (και στις μονάδες), ατελείωτα 12ωρα, αποδεχόμενοι το «διευθυντικό δικαίωμα». Είναι προκλητικό να γράφεται «…το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τον αγώνα που δόθηκε…» καθώς στην πράξη υποτάχθηκε στις κατευθύνσεις που επιζητούν διαχρονικά εργοδοσία και κυβέρνηση – ΕΕ για συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, για εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

 Δεν έκανε τίποτα η πλειοψηφία του ΠΣΕΕΠ για την οργάνωση και την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σαμποτάρισε γενικές απεργίες που από 24ωρες τις έκανε 4ωρες, αλλά και τις απεργίες για την υπογραφή της ΕΣΣΕ που όταν ομόφωνα έπαιρνε απόφαση το Δ.Σ, η πλειοψηφία υποχωρούσε, οι μονάδες δούλευαν κανονικά και γινόταν φόρτωση βυτίων και πλοίων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

 Καταψηφίζουμε και τον οικονομικό απολογισμό ο οποίος είναι άρρηκτα δεμένος με την δράση της διοίκησης του ΠΣΕΕΠ, με την οποία διαφωνούμε.

 Groupama 
Καταψηφίσαμε την πρόταση της εκτελεστικής για το συμβόλαιο της Groupama.

Η Groupama, και κάθε άλλη ασφαλιστική εταιρία, δεν μαζεύει τις εισφορές των εργαζομένων για «ιερό σκοπό» αλλά επενδύει τα κεφάλαια και καρπώνεται κέρδος. Γι’ αυτό το λόγο υπαναχώρησε η Groupama από το ασφαλιστήριο και ήρθε σήμερα να αντιπροτείνει ένα χαμηλότερο επιτόκιο. Καταγγείλαμε την στάση των ΕΛΠΕ, καθώς ήδη με την ΕΣΣΕ η εταιρία έχει απαλλαγεί από την καταβολή εισφορών στο Ασφαλιστήριο για τα έτη 2014 και 2015 συνδέοντας την με τα EBITDA και σε συνεργασία με την Groupama παίζουν με τα λεφτά των εργαζομένων.

 Βέβαια αυτό που για μας είναι το κύριο και δεν κάνουμε βήμα πίσω είναι η διασφάλιση και η διεύρυνση της δημόσιας κοινωνικής και καθολικής ασφάλισης για όλους, εκεί που το κράτος και ο εργοδότης θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στα ταμεία. Εδώ επιβεβαιώνεται η θέση μας, πως τέτοιου είδους εταιρίες και προγράμματα βάζουν πλάτη στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Πλάτη βάζει και η πλειοψηφία του ΠΣΕΕΠ καθώς από την ώρα που έγινε η καταγγελία του συμβολαίου έχει αρχίσει έναν αγώνα μαζί με την εταιρία για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Εμείς προτείναμε να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους τα χρήματα που τους αναλογούν από το πρόγραμμα και το ποσό που είναι να βάλει η εταιρία να δοθεί αύξηση στον μισθό του κάθε συναδέλφου. 

Όποιος ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα κέρδη των επιχειρήσεων, απαιτεί αφοπλισμένο εργατικό κίνημα, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. 

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις Περιφερειακές Συνελεύσεις την Τρίτη 10/02/15 στις ΒΕΘ, Τετάρτη 11/02/15 στις ΒΕΕ, Πέμπτη 12/02/15 στις ΒΕΑ και Παρασκευή 13/02/15 στο Μαρούσι. 

Να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία στις 16/02 και 17/02 για ΒΕΑ, ΒΕΕ, ΒΕΘ και 17/02 για Μαρούσι και να καταψηφίσουν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό.

 Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα! Να αποβάλλουμε από το σωματείο μας τους συμβιβασμένους με τη γραμμή της εργοδοσίας συνδικαλιστές, τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, παλιούς και νέους.

 Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην αλληλεγγύη, στην ΚΑΘΟΛΙΚΗ σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα! Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση, στη μαζικότητα, στο δίκιο μας. 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Ελληνορωσική συνεργασία για γεωλογικές έρευνες


Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες συμφωνήθηκε, κατά το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, στην πρόσφατη συνάντηση, που είχαν στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia», Ρομάν Πάνοφ και ο πρόεδρος ελληνικής εταιρείας με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το πρακτορείο επικαλείται σχετική ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας για ελληνορωσική συνεργασία, «τόσο σε επίπεδο κρατικών εταιρειών όσο και ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων», όπου αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή ελληνορωσική ομάδα εργασίας, η οποία θα συντονίζει τη συνεργασία των δύο πλευρών.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπλουτισμού της ορυκτής-πλουτοπαραγωγικής βάσης του κράτους και ενεργοποίησης των γεωλογικών ερευνών με σκοπό την ανάδειξη νέων πηγών ορυκτού πλούτου, καθώς και την αναζήτηση θερμικών πηγών υπογείων υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω κατασκευή μονάδων γεωθερμικής ενέργειας στο έδαφος της χώρας, τη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πέλαγος» σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο.

Σε προηγούμενη ανταπόκριση του ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα, αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα προηγουμένως είχαν διενεργηθεί δισδιάστατες σεισμικά μελέτες, ενώ η ρωσική εταιρεία προσφέρει μια τρισδιάστατη σεισμική μελέτη και είναι έτοιμη να την πραγματοποιήσει στην Ελλάδα».

Μάλιστα, η πηγή του πρακτορείου υποστήριξε ότι «οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα "επιφανειακά", για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Έχουν συσταθεί με τέτοιο τρόπο που εμφανίζουν ελκυστικά κοιτάσματα, αν και δεν διαθέτουν συγκεκριμένη αξιοπιστία, ενώ η ρωσική εταιρεία μπορεί να τα ελέγξει με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» και πρόσθεσε ότι «η δεύτερη ενδιαφέρουσα κατεύθυνση πιθανής συνεργασίας, είναι η κατασκευή στην Ελλάδα γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με βάση του τύπου της Καμτσάτκα».

Κατά το ρωσικό πρακτορείο και τις πηγές του, ο Π. Λαφαζάνης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά «ξεκινά διαγωνισμό για τη χορήγηση παραχώρησης για περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 20 σημεία, στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Η ρωσική πλευρά θα εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία. Ο υπουργός ενδιαφέρθηκε για τον λόγο για τον οποίον οι ρωσικές εταιρείες δεν έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, ενώ ο επικεφαλής της Rosgeologia δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξετάσει τις προτάσεις».

Το ΡΙΑ-Νόβοστι επισημαίνει, επίσης, ότι ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε στη Rosgeologia συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, καθώς και με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η οποία, όπως τόνισε, παρ' όλο που είναι παραγωγική εταιρεία, ασχολείται και με την έρευνα.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Τα ευρωπαικά συνδικάτα συντονίζουν τη δράση τους για το περιβάλλον.


Κάλεσμα στους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν το στόχο  για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου  κατά 40% στην ΕΕ μέχρι το 2030,  απηύθυναν τόσο η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων όσο και το CBI (εκπρόσωποι βιομηχανιών) στο πλαίσιο συνεδρίασης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για το ενεργειακό πακέτο και τους  στόχους για το 2030, στην οποία μετείχε  και η ΓΣΕΕ μέσω της Γραμματείας Περιβάλλοντος της Συνομοσπονδίας.

Τα Συνδικάτα της ΕΕ επιζητούν  τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο «ενέργεια-κλίμα» που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με στόχο να ενισχυθούν οι  επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων: “Τα προβλήματα της μαζικής ανεργίας και της αυξανόμενης ανισότητας στην Ευρώπη, δε θα λυθούν θυσιάζοντας κάθε περιβαλλοντική φιλοδοξία”. Όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΣΕΣ προωθεί την ιδέα της «δίκαιης μετάβασης” σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βασισμένη: στην ποιότητα της απασχόλησης, στη συμμετοχή των εργαζομένων, στις πράσινες δεξιότητες, στα εργασιακά δικαιώματα και στην κοινωνική προστασία.

Σύμφωνα με την Bernadette Ségol, Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας  Συνδικάτων: “Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για την ανθρωπότητα»,»Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες απασχόλησης που προκύπτουν από επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Ως συνδικαλιστές τόνισε η κυρία Segol,  θέλουμε  φιλόδοξους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους με μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζομένους και τις κοινότητές τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο εργασίας πρέπει να διαχειριστούν δίκαια, και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν πίσω από την τεχνολογική αλλαγή “.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Συνδικάτων είναι ιδιαίτερα σκεπτική όσον άφορα στην αποτυχία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μετάβαση πολλών χωρών της Ευρώπης ανάμεσα τους και η Ελλάδα με βαριά εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα, όπως η Πολωνία, η οποία παράγει το 85% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Για τις χώρες αυτές, η απεξάρτηση από τον άνθρακα δεν πρέπει να σημαίνει και αυτομάτως αποβιομηχάνιση.

Ακόμα και για να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα της παραγωγής ενέργειας, η Πολωνία και άλλες χώρες που στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα,  πρέπει να επενδύσουν τεράστια ποσά σε δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας (έως και 98 δις ευρώ μέχρι το 2020).

Η ETUC θέλει η ΕΕ να αντιμετωπίσει ενεργά αυτές τις προκλήσεις μέσα από μια στρατηγική μετάβασης, προσαρμοσμένη στις εθνικές συνθήκες όπου θα περιλαμβάνεται η συνεισφορά των εργαζομένων, επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανάπτυξη δεξιοτήτων και μια ισχυρή επένδυση στις ενεργειακές υποδομές της δημόσιας υποδομές.

Η ΓΣΕΕ είναι σταθερά  προσανατολισμένη στην ενασχόληση και δράση με τα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Πιστεύει ότι η ποιότητα ζωής των εργαζόμενων μας υποχρεώνει να δυναμώσουμε τις προσπάθειες μας για να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές από αυτό που παραλάβαμε.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Θετική αντίδραση της ΓΣΕΕ στις προγραμματικές δηλώσεις

Θετική αντίδραση της ΓΣΕΕ στις προγραμματικές δηλώσεις
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις δυνάμεις της εργασίας κινούνται σε θετική κατεύθυνση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και προσθέτει ότι «η αποσαφήνιση των ειδικών διατάξεων και του χρόνου υλοποίησής τους θα κρίνουν το εύρος και την αποτελεσματικότητά τους».

«Για τη ΓΣΕΕ» συνεχίζει η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, «παραμένει αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για κατάργηση της 6ης ΠΥΣ, άμεση επαναφορά του θεσμού των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί μέχρι την υλοποίησή της, μια πολιτική η οποία θα προτάσσει απέναντι στην ύφεση και την ανεργία, την ανάπτυξη και την απασχόληση», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Άλμα άνω του 2% για το αργό με ώθηση από τον ΟΠΕΚ


Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις μετά την ανοδικά αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 1,17 δολ. ή 2,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 52,86 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Ο ΟΠΕΚ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία της ζήτησης παρά την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές της Ασίας.

Στη μηνιαία του έκθεση ο Οργανισμός αναφέρει πως η ζήτηση για το αργό πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά περίπου 110.000 βαρέλια ημερησίως στα 29,2 εκατ. βαρέλια το 2015, έπειτα από ανοδική αναθεώρηση της τάξης των 400.000 βαρελιών ημερησίως.

Οι τιμές του πετρελαίου – οι οποίες υποχωρούν 50% από πέρυσι τον Ιούνιο – ανταποκρίθηκαν έντονα ανοδικά στις νέες προβλέψεις του ΟΠΕΚ. 

Τον περασμένο Νοέμβριο ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο παραγωγής, βάζοντας ως προτεραιότητα το μερίδιο αγοράς και όχι την υπεράσπιση των τιμών.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΟΟΣΑ: Αυτές είναι οι πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα


Πέντε είναι, κατά τον ΟΟΣΑ, οι βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Going for Growth 2015» οι πέντε τομείς κατά τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι: 

- η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, 
- η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, 
- η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, 
- η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και 
- η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα κατά κατηγορία οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι οι ακόλουθες:

- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

- «Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

- «Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Και προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

- «Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr