Περιμέναμε μ' ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης & Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη. Όχι μόνο δεν γίναμε σοφότεροι, αλλά αποκομίσαμε κι ένα μεγάλο ερωτηματικό: σ' ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη "λιγνίτης". Πώς μπορείς να ...
μιλάς για ενέργεια στην Ελλάδα, για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να μην υπάρχει ούτε μια φορά η λέξη "λιγνίτης";
κ.Λαφαζάνη ο λιγνίτης έδωσε πολλά στη χώρα στον 20ο αιώνα κι έχει να δώσει πολλά ακόμα και τον 21ο αιώνα. Πολιτική βούληση χρειάζεται, για να στηριχτεί το εθνικό μας καύσιμο κι αυτό με τη σειρά του να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο λιγνίτης μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό κι αξιόπιστο ρεύμα για τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τα νοικοκυριά. Ο λιγνίτης είναι εκείνος που μπορεί να εξασφαλίσει δουλειές στους Έλληνες. Παράλειψη λοιπόν η μη αναφορά στο λιγνίτη στο σημερινό κείμενο.
Ασφαλώς και συμφωνούμε πως "Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας γενικά και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε καταστροφική" και ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, όπως μας είπε στην ομιλία του ο Τομεάρχης Ενέργειας του Σύριζα Θαν. Πετράκος.
Ασφαλώς και συμφωνούμε πως "Η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε παραγωγικά και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία,
οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ειδικά την ενεργοβόρα βιομηχανία έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη, έχουν γίνει ανυπόφορες και επιτείνουν την ύφεση,
η περίφημη απελευθέρωση μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά και αποδυνάμωσε την οικονομία,
η ενεργειακή φτώχεια έχει γνωρίσει πρωτοφανή εξάπλωση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, που καλπάζουν, έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ."
Αλλά περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τομέα του λιγνίτη, περιμένουμε να δούμε να ξεκινήσει "εδώ και τώρα" η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και να ακολουθεί άμεσα η Μελίτη 2. Και στη συνέχεια, γιατί όχι, να συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες και να προγραμματιστεί για το 2030 η αξιοποίηση του λιγνίτη της Ελασσόνας και της Δράμας, εκτός κι αν η τεχνολογία δώσει μέχρι τότε άλλες λύσεις, εξίσου αξιόπιστες και φθηνές με το λιγνίτη. Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία η χώρα χρειάζεται ανταγωνιστική ενέργεια, από σίγουρες πηγές προμήθειας, όχι από αγωγούς που κάποιοι άλλοι ελέγχουν τις βάνες, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Μπορεί να μην είδαμε τη λέξη "λιγνίτης" στο κείμενο, είναι ωστόσο πολύ θετικό κι ελπιδοφόρο πως δεν είδαμε επίσης και αμπελοφιλοσοφίες περί "ενεργειακής δημοκρατίας" και "αριστερής, ριζοσπαστικής λύσης", όπως σε άρθρο του 2013 στην Αυγή. Η νέα ενεργειακή πολιτική θα χρειαστεί πρώτα απ' όλα σοβαρότητα και στήριγμα στις εγχώριες δυνάμεις, όχι στις πέραν του Ατλαντικού. Η καταπολέμηση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης δεν γίνεται με νεφελώδη ιδεολογήματα, γίνεται με χειροπιαστές λύσεις άμεσης απόδοσης και πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Για την ιστορία παραθέτουμε πιο κάτω το τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων που αφορούν την ενέργεια, όπως το δίνει το ΥΠΑΠΕΝ:
"Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,
Καρδιά μιας νέας παραγωγικής προσπάθειας στη χώρα αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.
Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας γενικά και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε καταστροφική.
Η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε παραγωγικά και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ειδικά την ενεργοβόρα βιομηχανία έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη, έχουν γίνει ανυπόφορες και επιτείνουν την ύφεση.
Η περίφημη απελευθέρωση μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά και αποδυνάμωσε την οικονομία.
Η ενεργειακή φτώχεια έχει γνωρίσει πρωτοφανή εξάπλωση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, που καλπάζουν, έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σημειώνουν σημαντική αύξηση του μεριδίου τους στην παραγωγή, όμως οι μικροί και ιδιαίτερα οι πολύ μικροί παραγωγοί εξοντώνονται ή και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.
Τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις στις τιμές των παραγωγών ΑΠΕ, ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνησή μας θα στηρίξει τους πολύ μικρούς και μικρούς παραγωγούς των ΑΠΕ για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Η παταγώδης αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής δεν ήρθε μόνο ως συνέπεια της κρίσης αλλά και του αποτυχημένου και μάλλον ανύπαρκτου, ενεργειακού σχεδιασμού που ευνοούσε μόνο ιδιωτικά συμφέροντα.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ενεργειακή στρατηγική με σαφές προοδευτικό πρόσημο.
Αυτήν την ενεργειακή στρατηγική θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας.
Η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση μια σειρά από άμεσα μέτρα:
-Ακυρώνουμε τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ
-Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
-Σταματάμε την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
-Σταματάει η εγκληματική υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναβαθμίζεται με στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο όμιλος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ατμομηχανή μιας νέας ενεργειακής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και μιας νέας βιομηχανικής αναζωογόνησης και απογείωσης της χώρας.
Γι’ αυτό το σκοπό η ΔΕΗ χρειάζεται μια σχεδιασμένη ανασυγκρότηση συνολικά και σε όλους τους τομείς, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από ιδιωτικά συμφέροντα.
Αυτήν την ανασυγκρότηση θα φέρει σε πέρας η κυβέρνησή μας.
Η ΔΕΗ μπορεί μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης να μειώσει, σύμφωνα και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από 20% - 40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια.
Η κυβέρνησή μας θα λάβει πρωτοβουλία να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ, έτσι ώστε η πολιτική να αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη του ενεργειακού σχεδιασμού σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Πέραν αυτών, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησής μας για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 kW σε 300 χιλ. νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Όσον αφορά τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, η κυβέρνησή μας, διαμορφώνοντας μια νέα εξωτερική πολιτική και μια ισχυρή διαπραγματευτική τακτική, θα επιδιώξει και πιστεύω ότι θα επιτύχει μια σημαντική μείωση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου.
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ανασυγκροτείται και αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει το φυσικό αέριο παντού στη χώρα μας.
Κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εγκαταλείπεται.
Αν είχαμε εμείς την κυβέρνηση δεν θα προβαίναμε και στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Η ιδιωτικοποίηση, όμως, του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρία SOCAR, έχει προχωρήσει αρκετά.
Εμείς πάντως θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας για την τύχη του ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω το μεγάλο παραγωγικό ρόλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών.
Αυτό που ήθελα εδώ να τονίσω είναι ότι το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ, προκειμένου αυτή η σύγχρονη βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης και των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Αναβαθμίζουμε την προσπάθεια για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αναζητώντας γι’ αυτό τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Μετά τον επιτυχή πρόσφατο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα, θα προχωρήσουμε ταχύτατα στην επανεξέταση του τρόπου του διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στις Δυτικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και Νότια της Κρήτης.
Τέλος, θα ήθελα να πω μόνο μια κουβέντα για την ανάγκη να αναπτύξει η χώρα μας μια νέα διεθνή πολιτική ενεργειακών σχέσεων.
Με την κυβέρνησή μας η Ελλάδα θα πάψει οριστικά να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων ηγεμονικών κρατών ή ομάδων κρατών.
Στον τομέα των εξωτερικών μας ενεργειακών σχέσεων θα αναπτύξουμε μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική πολλαπλών δεσμών και συνεργασιών με όλες τις χώρες και με αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους και την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος."
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr