Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Interns: Οι σύγχρονοι δούλοι.


Του Γιάνη Βαρουφάκη 

Το μηδέν είναι τόσο ριζοσπαστικός αριθμός, που ο άνθρωπος άργησε πολύ να το ανακαλύψει. Είναι ο μόνος που εξαφανίζει οποιονδήποτε άλλον αριθμό πολλαπλασιάζεται μαζί του. Και όταν πολλαπλασιαστεί με τον μισθό του εργαζομένου, κάνει την εμφάνισή της η σύγχρονη μορφή δουλείας, γνωστή και ως internship. Οι μαθητευόμενοι τεχνίτες, οι εκπαιδευόμενοι εργαζόμενοι, ακόμα και «μπακαλόγατοι» των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών, πληρώνονταν. Λίγο, αρκετά λιγότερο από τους εκπαιδευμένους υπαλλήλους, αλλά πάντως πληρώνονταν. Είτε στο φημισμένο γερμανικό σύστημα, που συνδυάζει το επαγγελματικό λύκειο και την εργασία σε συμβεβλημένες εταιρείες, είτε σε λογιστικές εταιρείες του Λονδίνου, οι μαθητευόμενοι, στο τέλος της εβδομάδας, λάμβαναν ένα μικρό κομπόδεμα, ικανό να τους καλύψει τα βασικά τους έξοδα.

 Από τότε, όμως, που το χρηματοπιστωτικό σύστημα, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990, «αποσπάστηκε» από την υπόλοιπη οικονομία και οι μισθοί των στελεχών του εκτοξεύτηκαν στη στρατόσφαιρα, παρατηρούμε το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο: χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι περισσότεροι με εξαιρετικές σπουδές, συναθροίζονταν στον «προθάλαμο» του χρηματοπιστωτικού συστήματος – κάπου στη «νεκρά ζώνη» μεταξύ των τραπεζών και της υπόλοιπης οικονομίας. Εκεί, οι μάζες αυτών των νέων περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για το «δικαίωμα» να δουλέψουν «εθελοντικά», άνευ πληρωμής, δίπλα στους «μάγους» των χρηματιστηρίων και της αγοράς χρήματος. Με την ελπίδα ότι, κάποια στιγμή, θα πηδούσαν από τον μηδενικό μισθό των interns στον ωκεανό των εκατομμυρίων δολαρίων που πλήρωνε η Goldman Sachs, η Deutsche Bank και η Barclays τα στελέχη της. Αν το δει κανείς από πλευράς προσδοκώμενης ωφέλειας (δηλαδή, της πιθανότητας της επιτυχίας, σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που θα απολάμβαναν σε περίπτωση που το εγχείρημα πετύχαινε), προ του 2008 είχε λογική βάση η προσφορά δωρεάν εργασίας από τις ορδές των νέων επίδοξων μαθητευόμενων «μάγων». Αν, όμως, το δούμε από τη σκοπιά της κοινωνίας στο σύνολό της, επρόκειτο για μια θλιβερή στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 Ό,τι ξεκινά στον κυρίαρχο τομέα επεκτείνεται και στους υπόλοιπους κλάδους μιας οικονομίας. Τον 19ο αιώνα οι πρακτικές οργάνωσης των βιομηχανιών επεκτάθηκαν στα γραφεία, στους δημόσιους οργανισμούς, ακόμα και στα νοσοκομεία. Λογικό ήταν, από τότε που ο χρηματοπιστωτικός τομέας κυριάρχησε (για κακή τύχη όλων μας, πλην των τραπεζιτών), οι πρακτικές του να εισβάλουν παντού. Έτσι, η πρακτική της «τζάμπα» εργασίας των εκπαιδευόμενων εργαζομένων, των λεγόμενων interns, μεταπήδησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο Χόλιγουντ, στη διαφήμιση, στον χώρο της τέχνης και, πολύ σύντομα, παντού. Σήμερα, μια πλειονότητα νέων εργαζομένων εισπράττει τον ριζοσπαστικό μισθό του... μηδενός. Είναι οι σύγχρονοι, μεταμοντέρνοι δούλοι. Η μόνη διαφορά τους από τους δούλους άλλων εποχών είναι ότι διατηρούν το δικαίωμα να «παραιτηθούν» και να επιστρέψουν στην αεργία, χάνοντας το δικαίωμα στην ελπίδα μιας πραγματικής πρόσληψης. 
  Το επιχείρημα υπέρ του internship, της μεταμοντέρνα δουλείας, το γνωρίζουμε καλά, καθώς είναι χιλιοειπωμένο: «Οι νέοι αποκτούν εμπειρία, βελτιώνουν το βιογραφικό τους, εκπαιδεύονται, εμπλουτίζουν το ανθρώπινο κεφάλαιό τους και, τελικά, βρίσκουν τόσο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που αναπληρώνουν τους αρχικά μηδενικούς τους μισθούς μακροπρόθεσμα». 
Magnify Image
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί νέοι καταφέρνουν να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Όμως, αυτοί είναι όλο και λιγότεροι. Μια συρρικνούμενη μειονότητα. Όσο ο καιρός περνά και ο θεσμός του internship επεκτείνεται, η πλειονότητα των interns καταλήγει στα αζήτητα, στυμμένες λεμονόκουπες που η επιχειρηματική κοινωνία έχει ξεζουμίσει πριν τις αποποιηθεί. Έτσι, η μεταμοντέρνα δουλεία τείνει προς τα εξής δύο αποτελέσματα: ενισχύει τη θέση των γόνων ισχυρών οικογενειών και, παράλληλα, θεσμοθετεί τη δυστυχία και την εκμετάλλευση των υπολοίπων. Και αν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις νέων, μη προνομιούχων ανθρώπων, που μέσω του internship ανελίσσονται κοινωνικο-οικονομικά, δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να ενισχύουν την πόλωση και τις διακρίσεις μεταξύ των δύο βασικών κατηγοριών.

 Για να δούμε πώς ενισχύεται η θέση των γόνων ισχυρών οικογενειών, αρκεί ένα παράδειγμα: Κόρη καλής οικογένειας εξασφαλίζει θέση intern σε ταινία γνωστού Αμερικανού σκηνοθέτη, με τον οποίο εργάζεται δωρεάν στο μοντάζ. Παιδί με αξιόλογες σπουδές, ιδρώνει πάνω από τη μονταζιέρα δεκαπέντε ώρες την ημέρα για μήνες ατελείωτους. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να κάνει το άλμα από τo άμισθο internship σε κανονική δουλειά στο Χόλιγουντ. Αυτό, όμως, σημαίνει δύο πράγματα.

 Πρώτον, ότι ένα παιδί του οποίου η οικογένεια δεν έχει τα χρήματα για να το συντηρήσει μήνες πολλούς στην Αμερική (πληρώνοντας ενοίκιο, καθημερινά έξοδα, εισιτήρια, κόστος βίζας κ.λπ.) δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτήν τη δουλειά, όσο ταλαντούχο και φιλότιμο και αν είναι. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν σε τομείς με μικρές πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας (π.χ. στον χώρο της τέχνης ή της διαφήμισης, ιδίως εν μέσω κρίσης), στο πλαίσιο των οποίων όμως οι (λίγοι) επιτυχημένοι ζουν καλά και σχετικά ευχάριστα. Αυτές τις θέσεις το σύστημα internship τις εξασφαλίζει ακόμα πιο αυστηρά απ' ό,τι στο παρελθόν για τους γόνους των «καλών» οικογενειών.

 Δεύτερον, ότι οι εταιρείες του χώρου εθίζονται στο να ελκύουν τη δωρεάν εργασία φιλότιμων και ταλαντούχων παιδιών. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο μηδενικός μισθός των interns δικαιολογείται επειδή δεν έχουν την εμπειρία να προσφέρουν ανταλλακτική αξία στα «προϊόντα» των επιχειρήσεων. Δεν ισχύει αυτό. Απλώς, οι εταιρείες δεν έχουν κανένα κίνητρο να πληρώνουν μισθούς όταν τόσοι ταλαντούχοι νέοι πασχίζουν να δουλέψουν δωρεάν. Έτσι, σιγά-σιγά, οι θέσεις που πληρώνονται αντικαθίστανται από θέσεις interns και, λίγο-λίγο, οι interns υπονομεύουν όχι μόνο τους μεγαλύτερους των συναδέλφων τους αλλά και το ίδιο τους το μέλλον. Είναι ευρέως γνωστό ότι όσο αυτή η διαδικασία εξελίσσεται, τριαντάρηδες, ακόμα και σαραντάρηδες, αναγκάζονται να αποδέχονται το ένα internship μετά το άλλο, καθώς οι επί μισθώ θέσεις εργασίας ολοένα και εξαφανίζονται.

 Βέβαια, για όλα αυτά δεν φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Φταίμε εμείς οι μεγαλύτεροι που αποτύχαμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την απέχθεια προς τη δωρεάν εργασία, κάνοντας τα στραβά μάτια στην επιστροφή της δουλείας, ντύνοντάς την με τον μανδύα του «εθελοντισμού», της «επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο», του internship. Αυτό που θα έλεγα σε νέους που υπεραμύνονται της νέας καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, και δη του internship, είναι το εξής απλό: οι επιχειρηματίες γνωρίζουν, πάνω απ' όλα, ότι η θετική τιμή σηματοδοτεί την αξία. Αν δεν είναι διατεθειμένοι να σας πληρώσουν, έστω και λίγο, τότε δείχνουν ότι δεν σας εκτιμούν. Και αν θέλετε αποδείξεις, ακούστε αυτό: πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Κολεγίων και Εργοδοτών κατέδειξε ότι το 60% των έμμισθων εκπαιδευόμενων προσελήφθη από τους εργοδότες τους. Μόνο το 27% των interns είχαν την ίδια τύχη. Και όταν οι εργοδότες ερωτήθηκαν γιατί αυτή η διάκριση, απάντησαν: «Επειδή όταν πληρώνουμε τους εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδεύουμε καλύτερα, για να μην πάει χαμένη η επένδυσή μας. Και επειδή τους εκτιμούμε περισσότερο».

 ΠHΓΗ:.lifo.gr

Μειώνονται παντού οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Αλλά κατόπιν εορτής, το γδάρσιμο στους πολίτες μένει ...


Το τελευταίο διάστημα ήρθαν απανωτές οι ειδήσεις για περιορισμό των επιδοτήσεων των ΑΠΕ σε διάφορες χώρες, παντού για περιορισμό του βάρους στους πολίτες.

Στη σπαρασσόμενη από εμφύλια διένεξη Ουκρανία, είδαμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδρομική μείωση των επιδοτήσεων (feed-in-tariffs) στα Φ/Β άνω των 10 MW. Το νομοσχέδιο πέρασε από την Ουκρανική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρισμού και οδεύει προς την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε Φ/Β είναι στα 620 MW και η επιδότηση ("grand solar Green tariff") φθάνει τα 0,46 ευρώ ανά kWh για τα πάρκα πριν την 1.4.2013 και τα 0,339 ευρώ ανά kWh για τα πάρκα που έγιναν αργότερα. Βέβαια εδώ υπάρχει η ιδιομορφία ότι τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα της Ουκρανίας, από αυστριακή εταιρεία, βρίσκονται στην Κριμαία, η οποία αυτονομήθηκε και ενώθηκε με τη Ρωσία. Υπάρχουν όμως κι άλλα πάρκα, στις περιοχές της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Στην Κύπρο, το ηλεκτρικό της σύστημα είναι απομονωμένο, βασίζεται κυρίως στο μαζούτ, και το 2011 ο κύριος σταθμός του Βασιλικού καταστράφηκε από έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών. Θα περίμενε κανείς μια "έκρηξη" στον τομέα των ΑΠΕ, αφού ...
το πανέμορφο νησί έχει άφθονο "δωρεάν άνεμο και ήλιο". Φαίνεται όμως ότι στην Κύπρο κάτι περισσότερο καταλαβαίνουν απ' τα παθήματα των άλλων χωρών και, πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να ασκεί προληπτικό έλεγχο στις επιδοτήσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων, με τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής της ΕΔΕΚ στο νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα για τον προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Με την τροπολογία τέθηκε σημείωση στο κεφάλαιο των επιχορηγήσεων, συνολικού ύψους 12,7 εκατ. ευρώ, με την οποία προβλέπεται ότι θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας και θα εξασφαλίζεται η συγκατάθεσή της, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη.

Αυτό έφερε μεγάλη γκρίνια  από το Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, που έκανε λόγο για "εχθρική ενέργεια", "συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού", "άνιση μεταχείριση και δυσμενή διάκριση με απροσδιόριστα τα κίνητρα που ώθησαν σε αυτή την τροπολογία". Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι "διερωτόμαστε ποια μηνύματα έρχεται να δώσει αυτή η ενέργεια των Βουλευτών μας σε ξένους επενδυτές όταν το ίδιο το κράτος φαίνεται ότι αναιρεί συμφωνίες που έχει υπογράψει", και ότι "παρόμοιες κινήσεις είχαν προηγηθεί στην Ισπανία, σε βάρος μεγάλων επενδυτών έργων ΑΠΕ από το Κατάρ και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές." Καταστροφικές ενδεχομένως για τους ξένους "επενδυτές", σωτήριες όμως για τους Ισπανούς πολίτες, που, όπως κι εμείς, αγκομαχούν να πληρώνουν την "πράσινη παράνοια".

Άλλος ένας λοιπόν Σύνδεσμος Αιολικών, στην Κύπρο, που "κόπτεται" για τα συμφέροντα των ξένων "επενδυτών", όπως ακριβώς και η δική μας ΕΛΕΤΑΕΝ. Όλη αυτή η γκρίνια δεν συνιστά τίποτα άλλο από lobbying, αλλά η κατόπιν εορτής γκρίνια δεν έχει και πολλές πιθανότητες να πιάσει τόπο: μετά την απομάκρυνση από την Βουλή ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Στην Ιταλία, άλλη μια χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου, με άφθονο "δωρεάν ήλιο και άνεμο", είδαν κι αυτοί τη χαρά των τεράστιων ελλειμμάτων από τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ και προωθούν στο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα μειώνονται οι ταρίφες στα Φ/Β κατά 10%.-25%. Το διάταγμα, που πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί απ' το Κοινοβούλιο μέσα σε δυο μήνες, επηρεάζει περίπου 8.600 Φ/Β πάρκα ισχύος άνω των 200kW, που αντιπροσωπεύουν το 55% της εγκατεστημένης Φ/Β ισχύος και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εισπράττει το 60% των επιδοτήσεων.

Το διάταγμα προωθείται απ' την κυβέρνηση Ρέντζι προκειμένου να υλοποιήσει την υπόσχεση για μείωση του κόστους ενέργειας κατά συνολικά 800 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Ιταλική ΡΑΕ, οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ ήταν 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 κι αναμένεται να ανεβούν στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Παρόμοια με την Κύπρο, έτσι και στην Ιταλία άρχισε η γκρίνια των ΑΠΕτζήδων για την "αξιοπιστία της Ιταλίας απέναντι στους ξένους επενδυτές". Η έκθεση των τραπεζών στη Φ/Β αγορά της Ιταλίας εκτιμάται γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε κι εδώ έχει πέσει η δέουσα ανατριχίλα.

Στη Βρετανία, με την υπέροχη απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού, η Υπηρεσία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα προτάσεις για αναμόρφωση του καθεστώτος επιδοτήσεων των Φ/Β. Από τις προτάσεις της, που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο 2015, επηρεάζονται τα Φ/Β πάρκα άνω των 5MW, τα οποία εκτίθενται σε καθεστώς ανταγωνισμού για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μαζί μα τα χερσαία αιολικά, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας από απορρίμματα. Εκφράζεται διάχυτη ανησυχία ότι, χάρη στο καθεστώς των επιδοτήσεων, η Φ/Β αγορά της Βρετανίας "φουσκώνει"πολύ γρήγορα και το 2017 το βάρος των επιδοτήσεων θα έχει γίνει ασήκωτο.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης προτίμηση ανάπτυξης των Φ/Β στις στέγες σε σχέση με τα επί εδάφους Φ/Β, κάτι απόλυτα λογικό. Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας, στην κορύφωση της πράσινης παράνοιας, έφτασαν να βάλουν Φ/Β ακόμα και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, μετατρέποντας βαμβακοχώραφα και οπωρώνες σε Φ/Β πάρκα, λες και η χώρα στερείται χέρσων εκτάσεων. Εγκληματίες πολιτικοί, με το έγκλημα να αφορά κυρίως τις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Οι προτάσεις για τα Φ/Β έρχονται σε συνέχεια της διακηρυγμένης πρόθεσης Κάμερον (Get rid of all the green crap!) & Φάρατζ να περικόψουν τις επιδοτήσεις των αιολικών από το 2015. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Είχαν προηγηθεί βέβαια οι περικοπές των επιδοτήσεων στην Ισπανία, τη Βουλγαρία, (όπου πέρυσι έπεσε η κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού και ήδη τα συσσωρευμένα ελλείμματα της περιόδου 2010-2014 θα φέρουν νέο κύμα περικοπών στις επιδοτήσεις), την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα (με το εξαιρετικά άτολμο new deal, N.4254/2014), την Ιαπωνία, την Κίνα, κλπ.

Όλοι θα σας εξηγήσουν χαμογελαστά ότι "η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει τη μείωση των επιδοτήσεων", αλλά κανένας δεν θα σας μιλήσει για τις άβολες αλήθειες, κανένας δεν θα σας πει γιατί η τιμή των Φ/Β είναι πολύ πιο χαμηλή στο Τέξας, κανένας δεν θα σας πει γιατί άφησαν να συσσωρευθούν ελλείμματα, κανένας δεν θα σας πει ότι "τα έκαναν μπάχαλο", κανένας δε θα σας πει γιατί έγδαραν τους πολίτες, κανένας δεν θα σας πει ότι χωρίς επιδοτήσεις κανένας δεν θα γύριζε να κοιτάξει τις ΑΠΕ.

Το ιστολόγιό μας βέβαια σας τα έχει ήδη πει και θα περιοριστούμε να θυμίσουμε ότι με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, που ξοδέψαμε στη χώρα μας για τα Φ/Β την περίοδο 2008-2013, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ακόμα 2.500MW λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή:
να έχουμε αντικαταστήσει πλήρως τον ΑΗΣ Καρδιάς, τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης, με νέες και σύγχρονες μονάδες, που να καλύπτουν πλήρως τη νέα Κοινοτική Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές,
να εξασφαλίσουμε φθηνή ενέργεια για την όποια βαριά βιομηχανία έχει απομείνει στη χώρα,
να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ρεύμα όλο το χρόνο,
να έχουμε δώσει φθηνή θέρμανση με τηλεθέρμανση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά,
να δημιουργήσουμε ή να διατηρήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας,
να μειώσουμε πολύ τις εκπομπές στο περιβάλλον,
να έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης και να μειώσουμε την κατανάλωση του υπερπολύτιμου λιγνίτη μας.
Αλλά αυτά γίνονται μόνο με ΕΘΝΙΚΗ ενεργειακή πολιτική. Οπότε χρειαζόμαστε άλλους πολιτικούς, οι τωρινοί μας έχουν δείξει ποια συμφέροντα προωθούν.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ηλεκτρονικά η αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ


Ηλεκτρονικά θα γίνεται η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), από την 1η Ιουλίου του 2014.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του Ιδρύματος, από την ημερομηνία αυτή καθίσταται υποχρεωτική, η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας, για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ - τ. ΕΤΕΑΜ).

Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ)

Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις, λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα Ταμεία ασφάλισής τους, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσω του συστήματος αυτού, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Έτσι περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα Υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης», με δύο τρόπους:

α) Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET», διαδικασία που δεν απαιτεί προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου, παρά μόνο στην περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης.

β) Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασία που προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.

Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων που ήδη διαθέτουν κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική υπηρεσία της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθοδηγεί τους ασφαλισμένους με συγκεκριμένες οδηγίες για τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης και από τα Κ.Ε.Π.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ για τις μειώσεις του εφάπαξ

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ για τις μειώσεις του εφάπαξ
Την άμεση απόσυρση του μαθηματικού τύπου που οδηγεί στη μείωση του εφάπαξ, προκειμένου να αποδοθούν στους εργαζόμενους οι εισφορές που έχουν καταβάλει έντοκα, ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ.

Με ανακοίνωσή τους σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για νέα μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενημερώνουν ότι «οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας επί δεκαετίες καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στο Ταμείο Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ και ελάμβαναν εφάπαξ κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τους περισσότερους τομείς του δημοσίου. Επιπλέον, το χορηγούμενο ποσό του εφάπαξ των υπαλλήλων ΙΚΑ έχει ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 35,11%».

Και σημειώνουν το γεγονός ότι «τα αποθεματικά του ταμείου εξαϋλώθηκαν από εφαρμοζόμενες εγκληματικές πολιτικές παλαιότερων χρόνων κι αυτό δεν είναι ευθύνη των σκληρά εργαζόμενων υπαλλήλων του ΙΚΑ, οι οποίοι διαχρονικά στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση»

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Aνδροειδή που φαίνονται σαν άνθρωποι παρουσίασαν οι Ιάπωνες (vid)


Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε στις 25 Ιουνίου η μόνιμη έκθεση «Android: What is Human?» στο Εθνικό Μουσείο Νέων Επιστημών και Καινοτομίας (Miraikan) της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να «συναντήσουν» τα αποκαλούμενα «πλέον προηγμένα ανδροειδή» που υπάρχουν στον κόσμο- δηλαδή ρομπότ τα οποία οπτικά μοιάζουν πολύ σε ανθρώπους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τρία ανδροειδή: το Kodomoroid και το Otonaroid – ένα «παιδί» και μια «ενήλικη γυναίκα» αντίστοιχα- και το Telenoid, ένα ανδροειδές το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει σχεδιαστεί με κάποια πολύ γενικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Την έκθεση επιβλέπει ο Δρ. Χιρόσι Ισιγκούρο, ειδικός σε θέματα ανδροειδών.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Ασφαλιστικό: Μαύρη τρύπα στους συνταξιούχους!

Ασφαλιστικό: Μαύρη τρύπα στους συνταξιούχους! - Τα παράδοξα και η βόμβα των €4 δισ.
Αν και η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί η τρίτη πιο γερασμένη του κόσμου, με τους ηλικιωμένους να υπερτερούν των παιδιών κατά 550.000 άτομα, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν πως η Ελλάδα... λύνει το δημογραφικό πρόβλημα! Μέσα σε έναν χρόνο, οι συνταξιούχοι της μειώθηκαν...

Ποιος δεν θυμάται το εφιαλτικό μανιτάρι της δημογραφικής πυραμίδας της χώρας μας, σύμφωνα με το οποίο, όπως το περιέγραφαν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, τα επόμενα χρόνια τα συνεχώς διογκούμενα βάρη των ηλικιωμένων θα τα συντηρεί ένας λεπτός και εύθραυστος κορμός εργαζομένων.

Κι όμως, στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία αποτελεσματική απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, το υπουργείο Εργασίας... πέτυχε τη μείωση των συνταξιούχων.

Τα επίσημα στοιχεία

Συμπληρώθηκε ένα έτος από την έναρξη του νέου συστήματος μηχανογράφησης των συνταξιούχων και των συντάξεων, του γνωστού και πολυδιαφημισμένου συστήματος Ήλιος, και στην ετήσια έκθεση φαίνεται ότι ενώ τον Ιούνιο του 2013 υπήρχαν 2.714.034 συνταξιούχοι που λάμβαναν τη σύνταξή τους από το εγχώριο συνταξιοδοτικό σύστημα, έναν χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2014, το πλήθος αυτό έχει, περιέργως, μειωθεί σε 2.656.642.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο πληθυσμός των συνταξιούχων επηρεάζεται από δύο παράγοντες: Ο ένας είναι η φυσική φθορά (θάνατοι) που μειώνουν τον αριθμό και ο άλλος είναι οι νέοι συνταξιούχοι που, φυσικά, αυξάνουν το πλήθος. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πεθαίνουν πλέον περισσότεροι από όσους νέους συνταξιούχους βγαίνουν στη σύνταξη...

Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη συνεχή αύξηση των αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις. Η εικόνα των πολιτών που στριμώχνονται στα γκισέ των ταμείων για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι το πλήθος των συνταξιούχων θα έπρεπε να αυξάνεται...

Μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι κόπηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες πλαστές συντάξεις που δίνονταν χωρίς έλεγχο. Όπως όμως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό έγινε πρόπερσι.

Η... απάντηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι πολύ πιο απλή και σαφώς αποκαλυπτική της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο ασφαλιστικό και κατά συνέπεια στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πάψει να εκδίδουν νέες συντάξεις επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν.

Πρόκειται για μία μη φανερή τρύπα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Αν μάλιστα το μη φανερό αυτό χρέος συνδυαστεί με τη δραματική μείωση των εσόδων στα ταμεία λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να πληρώσουν τις εισφορές τους (ακόμη και αυτές που έχουν ήδη διακανονίσει) τότε το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό, κι οι ειδικοί κάνουν λόγο για νέα ασφαλιστική βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και της τρόικας, καθώς εκτιμάται ότι το κρυφό χρέος μπορεί και να αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ τεράστιες είναι και οι κοινωνικές διαστάσεις της καθυστέρησης, αφού υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν περιμένοντας στην ουρά για σύνταξη, κατά μέσο όρο, δύο χρόνια!

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία που γνωρίζουν το πρόβλημα εκ των έσω, αφού καλούνται καθημερινά να το αντιμετωπίσουν, σε εκκρεμότητα βρίσκονται σχεδόν 450.000 συντάξεις. Και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, πρόκειται για συνταξιοδοτικά δικαιώματα και όχι για συνταξιούχους. Δηλαδή, υπάρχουν συνταξιούχοι που περιμένουν στην ουρά τόσο για την κύρια σύνταξή τους, όσο και για την επικουρική, και μένουν στην πράξη χωρίς εισόδημα για χρόνια.

Στην περίπτωση μάλιστα των επικουρικών και των εφάπαξ, η καθυστέρηση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς τους τελευταίους μήνες, και εν αναμονή των νέων μεγάλων περικοπών, έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία έκδοσης συντάξεων, όπως στην περίπτωση του ταμείου εφάπαξ των εργαζομένων στο ΙΚΑ, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο πρόσφατο συνέδριό της, σε αναμονή βρίσκονται 447.537 συντάξεις, με την καθυστέρηση να κυμαίνεται από ένα έως δύο χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου ο χρόνος αναμονής φθάνει ακόμη και τα τέσσερα χρόνια!

ΤΑΜΕΙΟ                  ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ/ΕΦΑΠΑΞ           ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
                                                                                                   ΜΟΝΟ ΑΠΟ 
                                                                                                   ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ        ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ                                                                                                                                             ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΙΚΑ                                                             86.000 κύριες          12 μήνες               18 έως 24 μήνες

                                                                    70.000 επικ.

ΟΑΕΕ                                   30.000 (8.000 προσωρινές)            12 μήνες                    18 μήνες

ΟΓΑ                                                               50.000                   12 μήνες                    24 μήνες

ΤΠΔΥ                                                             38.020                                 24 μήνες

ΔΗΜΟΣΙΟ                                                     27.000                   12 μήνες                    24 μήνες

ΕΤΕΑ                                                              66.040                     2 έτη                          5 έτη

 ΕΤΑΑ                                                              7.200                                14 – 16 μήνες

ΤΑΠΙΤ                                                              7.247                                     16 μήνες 


Στις πλάτες του ...Άτλαντα η λύση   

Στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των δραματικών καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων, σχεδιάζει τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, η πρόβλεψη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση του ασφαλιστικού βιογραφικού, την έκδοση προσωρινής επικουρικής σύνταξης αλλά και την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας. Θα τεθεί δε, σε πλήρη λειτουργία, στα τέλη του 2015, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ΑΤΛΑΣ.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Υδρογονάνθρακες, αέριο και η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς στο Athens Natural Gas Forum

Υδρογονάνθρακες, αέριο και η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς στο Athens Natural Gas Forum
Μπορεί η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης; Υπάρχει και ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς; Ποιες είναι οι γεωπολιτικές και εμπορικές πτυχές των Ισραηλινών Εξαγωγών Αερίου; Πώς μπορεί να λυθεί ο γρύφος του Αερίου στη Ν.Α. Μεσόγειο;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα και τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουν δώσουν απάντηση οι ομιλητές του Athens Natural Forum 2014, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (IEA), την SGT Symeon G. Tsomokos S.A. και την Boussias Communications και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Αθήνα.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι διεθνών εταιρειών έχουν έρθει στην Αθήνα για να μιλήσουν ή να παρακολουθήσουν το Συνέδριο.

Η ύπαρξη υποσχόμενων στόχων, όπως υποδεικνύουν οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων του ελλαδικού χώρου σε συνδυασμό με την κρίση της Ουκρανίας, την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και η ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ευρώπης καθιστούν την Ελλάδα νέο αναπτυξιακό πεδίο για τη διεθνή βιομηχανία ενέργειας, τόσο ως παραγωγό φυσικού αερίου όσο και ως πύλη εισόδου κυρίως των πόρων της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η αποκρατικοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων ενέργειας και οι επενδύσεις σε υποδομές αναγκαίες για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των νέων ενεργειακών πόρων δημιουργούν ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών. Τόσο η upstream όσο και η downstream διεθνής βιομηχανία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις αυτές, ενώ ισχυροί όμιλοι και κοινοπραξίες υπεράκτιων εκμεταλλεύσεων έχουν ήδη εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Έκαμαν το χρέος τους. Κλέψαν, αδικήσανε, σκοτώσανε, χόρτασαν και...



ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Πτώση στις πωλήσεις πετρελαιοειδών στην Κύπρο το α΄ πεντάμηνο


Μείωση 5,8% σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών στην Κύπρο  την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2014, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Εξάλλου, τα αποθέματα πετρελαιοειδών στο τέλος του μήνα σημείωσαν πτώση 3,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το Μάιο του 2014 οι πωλήσεις πετρελαιοειδών σημείωσαν άνοδο 6,0% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση παρατηρήθηκε στις προμήθειες Πετρελαίου σε αεροπλάνα και πλοία, καθώς και στις πωλήσεις Ασφάλτου, Ελαφρού Μαζούτ, Πετρελαίου Κίνησης και Βενζίνης. Αντίθετα, μείωση σημειώθηκε στις πωλήσεις Καθαρού και Ακάθαρτου Πετρελαίου, Βαρέος Μαζούτ και Υγραερίου.

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

ΠΑΣΟΚ: Ζητά μείωση ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης

ΠΑΣΟΚ: Ζητά μείωση ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα €60/τόνος – Ολιγωρία με το λαθρεμπόριο
Με τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης υπήρξε «δημοσιονομική αποτυχία, κοινωνική αναστάτωση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (δημιουργία αιθαλομίχλης)», σημειώνει ο τομέας ενέργειας του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του.

Μάλιστα αφήνει σαφείς αιχμές για όσα έως τώρα έγιναν αναφορικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου. Όπως αναφέρει «ακόμα και σήμερα η πολιτεία λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς να πείθει σε πολλές περιπτώσεις ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση επίσης για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνουμε επίσης την συνεχή αναβολή εφαρμογής επίσης τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια).

Καθυστέρησε η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών και εκκρεμεί ακόμα για τα πρατήρια καυσίμων επίσης της υπόλοιπης χώρας μέχρι και τον Αύγουστο 2014!

Εκκρεμεί 16 μήνες τώρα η έκδοση αποφάσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου».

Όπως αναφέρεται «το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σχετίζεται άμεσα με την επιτάχυνση και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Απαιτείται ένα τύπου “FAST-TRACK” για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, επιτάχυνση των πολιτικών που αφορούν την αναβάθμιση κτιρίων και πολιτικές υποκατάστασης με φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο).

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

1. Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 Ευρώ / 1000 λίτρα δηλαδή στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, κάτι που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι για διάστημα εύλογο που θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

2. Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια).

3. Αυστηρός έλεγχος της καταπολέμησης των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Το πρώτο καταγεγραμμένο ρουσφέτι!


“Οι πολίτες μας αγάπησαν για τους λάθος λόγους και μας μίσησαν, επίσης, για λάθος λόγο”. Η ομολογία αυτή ανήκει σε έμπειρο πολιτικό. Ο ίδιος συνέχισε: “Η χώρα χρεοκόπησε λόγω της δικής μας διαχείρισης. “Αγοράζαμε” την έδρα μας με τον αντίστοιχο αριθμό ρουσφετιών. Μόνο που αυτό δεν ξεκίνησε στη μεταπολίτευση, αλλά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους”. Μας ρώτησε στη συνέχεια αν ξέρουμε το πότε έγινε το πρώτο ρουσφέτι! Το πρώτο ρουσφέτι, λοιπόν, έγινε το 1825 και έχει καταγραφεί!

Στις 18 Μαρτίου του 1825, λοιπόν, το βουλευτικό σώμα έστειλε επιστολή προς το “Σεβαστόν Εκτελιστικόν”, με την οποία ζητούσε το διορισμό του Δημητρίου Κ.  Αθανασίου. Ας διαβάσουμε το σημείωμα, καθώς και οι λεπτομέρειες έχουν σημασία: “Ο αναφερόμενος εις την εγκλεισμένην αναφοράν Δημήτριος Κ. Αθανασίου είναι, ως επληροφορήθη το Βουλευτικόν, νέος με φρόνησιν και με πατριωτισμόν και ότι εκπλήρωσες ακαιρεώς τα χρέη του εις την Επαρχίας  Βλοχού. Δια τούτο κρίνει εύλογον να τον δοθή εν ανάλογον υπούργημα δια να δειχθή πάλιν χρήσιμος εις την πατρίδα”.

Να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνουν δύο λέξεις, για να αποφύγουμε και τις παρεξηγήσεις! Το σημείωμα μιλάει για τα χρέη του Δ.Α και εννοεί  υποχρεώσεις. Επίσης, το υπούργημα ήταν μία δημόσια θέση. Με άλλα λόγια το Σώμα των Βουλευτών ζητούσε από την κυβέρνηση να δώσει στον Δ. Α μία θέση στον ασχημάτιστο ακόμη τότε δημόσιο τομέα. Πριν καλά – καλά δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος!

Είναι μία πρακτική που ακολουθήθηκε από τότε. Το δημόσιο δανειζότανε και οι πολιτικοί σκορπούσαν τα λεφτά για να μπορούν να εξαγοράσουν την επανεκλογή τους. Κι ήρθε η χρεοκοπία του 2009. Λάθος! το ίδιο έργο το είδαμε κι άλλες φορές! Το 1827, το 1843, το 1893 (το δυστυχώς επτωχεύσαμε) και το 1932. Τόσες πολλές φορές πηδήξαμε στο γκρεμό κι άλλες τόσες συνεχίσαμε σαν να μην συνέβη το παραμικρό. Κι η αλήθεια είναι ότι όσο βολικό ήταν αυτό το “σύστημα” για τους πολιτευτές, άλλο τόσο βολικό ήταν για το σώμα των ψηφοφόρων.

Να μην την πάμε μακριά την συζήτηση! Σε όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης ακούμε διαφόρους να διαμαρτύρονται. Γιατί αλήθεια; Μήπως επειδή δεν λειτουργεί το πελατειακό κράτος; Κι αυτό που διακρίνουμε δεν είναι ο συναγωνισμός των κομμάτων για το καλύτερο, για τον εκσυγχρονισμό της Οικονομίας και της Κοινωνίας, αλλά για το ποιός θα γίνει περισσότερο αρεστός. Μέχρι και η κυβέρνηση Σαμαρά έσπευσε να συναγωνιστεί την αντιπολίτευση και αύξησε εντυπωσιακά τις φωνές του λαϊκισμού στο εσωτερικό της.

Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Οι πιο αισιόδοξοι δείχνουν το τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν και σημειώνουν ότι με κάποιο τρόπο τα καταφέραμε. Η λογική μου λέει ότι έχουν δίκιο οι πρώτοι, οι απαισιόδοξοι. Η Ιστορία, όμως, με διαψεύδει. Αν βέβαια στην εξίσωση βάλουμε την ποιότητα του κράτους μας και τις αρχές που διέπουν την  κοινωνία μας, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Ίσως πάλι να είμαστε υπερβολικοί. Οι λαοί της Δύσης πέρασαν στο διαφωτισμό αφού προηγουμένως έζησαν το σκοταδισμό της Ιεράς Εξέτασης. Ο δυτικός πολιτισμός είναι προϊόν μεγάλων συγκρούσεων, τις οποίες εμείς δεν βιώσαμε. Κι εδώ μένει κανείς να αναρωτηθεί αν είναι απαραίτητο να γίνουμε πρώτα βάρβαροι και έπειτα “φιλελεύθεροι” ή αν το ελληνικό μονοπάτι ανάμεσα στους δρόμους της ανατολής και της δύσης είναι κι αυτός τελικά ένας δρόμος φτιαγμένος ειδικά για τα δικά μας μέτρα…

Μην βιαστείτε να πείτε ότι φταίει ο πολιτικός που μου άνοιξε το θέμα, επειδή ακριβώς ήταν ειλικρινής. Ούτε να πιάσουμε το μαστίγιο και να αρχίσουμε να λέμε κάθε φορά ότι μαζί τα φάγαμε”, επειδή δεν τα φάγαμε μαζί.  Ίσως όμως είναι χρήσιμο να προσπαθήσει κανείς να δει τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν με μια πιο κριτική ματιά. Κι ίσως τότε μάθει ότι είχαμε κι άλλες φορές την ευκαιρία να “αλλάξουμε” και δεν το κάναμε. Τι μας λέει, λοιπόν, ότι θα το κάνουμε τώρα;

Θανάσης Μαυρίδης

ΠΗΓΗ:.capital.gr