Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ποιες συσκευές "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος


Ποιες συσκευές "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος, αποκαλύπτει έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ, καταγράφοντας τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση.

“Μείωση εξόδων θέρμανσης μέχρι 65%”

Για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και καταγράφηκε η εμπειρία των κατοίκων τους και οι επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους. Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον.

Και στις 40 επιλεγμένες κατοικίες (διαφόρων τυπολογιών, παλαιότητας και σε περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά) εγκαταστάθηκε ένα έξυπνο φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο κατέγραφε σε 24ωρη βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Όλες οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών, είτε λόγω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων, είτε λόγω θερμομόνωσης με ουσιαστική θερμική προστασία και αυξημένη άνεση του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντίστοιχα στην περίπτωση των 20 κατοικιών που σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, που σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερα από 15% και φθάνουν μέχρι 75%.

“Άστοχες παρεμβάσεις λόγω άγνοιας”

“Προσδιορίσαμε τις καλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, για μία πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση, βγάλαμε όμως και συμπεράσματα που δεν τα περιμέναμε στο βαθμό που τα διαπιστώσαμε”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αν. καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης.

Όπως εξηγεί, συχνά παρατηρούνται αστοχίες ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης ενός σπιτιού και αυτό οφείλεται εν μέρει σε λανθασμένη αξιολόγηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, αφετέρου στην υποτίμηση μία σειράς παραγόντων, που συμβάλλουν στην αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

“Η εξωτερική θερμομόνωση μίας κατοικίας είναι η παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση και όμως οι ιδιοκτήτες κατά κανόνα επιλέγουν ως προτεραιότητα να αλλάξουν κουφώματα, μάλλον γιατί η αλλαγή αυτή είναι πιο ορατή στο μάτι”, αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθηγητής, προτρέποντας όσους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό μηχανικό, για να τους καθοδηγήσει.

“Πριν τα κουφώματα αλλάξτε ψυγείο”

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που ανέδειξε η επεξεργασία των μετρήσεων στις 40 κατοικίες, είναι η αποφυγή της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών. “Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα”, σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι μετρήθηκε πως η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεστεί σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Γενικότερα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών τείνουν να περιορίζουν την ισχύ που έχουν τα νεότερα μοντέλα, ιδίως στις ηλεκτρικές σκούπες, καθώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν μοντέλα χιλιάδων watt.

“Μην υποτιμάτε το πιστολάκι ή το tablet”

Το πιστολάκι είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, πιο ενεργοβόρα ακόμη και από το σίδερο, αποκάλυψαν οι μετρήσεις στις 40 κατοικίες. “Ήταν από τις μετρήσεις που εξέπληξαν τους ιδιοκτήτες”, σύμφωνα με τον κ.Παπαγιάννη. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η σπατάλη ρεύματος που προκαλείται από τις συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές, ή αφήνονται για ώρες σε κατάσταση φόρτισης (tablets, κινητά κ.λπ.)

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά αύριο (17.00- 20.00) στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑ-ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι πραγµατικά λυπηρό, την ώρα που γίνεται αγώνας για να πετύχει επιτέλους µια Γενική Απεργία σε όλη τη χώρα, για να σταµατήσουµε την καταστροφή που έφεραν οι κυβερνητικές πολιτικές των µνηµονίων της τρόικας και των αφεντικών τους, εµείς να ασχολούµαστε µε τα ψέµατα, την λάσπη και την υποκρισία παρατάξεων και «συνδικαλιστών» που έχουν σαν µοναδικό στόχο τους και αγωνία!!, να δικαιολογήσουν την όποια ύπαρξή τους…
Με το ξεκίνηµα της νέας θητείας του ∆.Σ. του Σωµατείου (Νοέµβριος 2013) και ενώ είχαµε µπροστά µας να αντιµετωπίσουµε πολλά και σοβαρά θέµατα όπως νέα ΕΣΣΕ, Εσωτερικό Κανονισµό, Προσωπικό Ασφαλείας, Οργανογράµµατα, Μερική εξαγορά της Groupama, Φορολογικά Λάθη, Καταγγελία του Συνταξιοδοτικού Προγράµµατος από την Groupama και συνεχή προβλήµατα της καθηµερινότητας, η ηγεσία του ΣΚΕΕΠ όλο το παραπάνω χρονικό διάστηµα επιδίδεται σε ένα λίβελλο λάσπης µέσω ανακοινώσεων και της γνωστής «πετρελαιοπληγής» ως «ANONYMOUS» λέγοντας πολλά και απίστευτα ψέµατα ή ανακατεύοντας ψέµατα µε µισές αλήθειες, που παραπληροφορούν και πολλές φορές βγαίνουν και σαν «λαγοί» του εργοδότη.
Κατηγορούν το Προεδρείο ως «εργοδοτικό και πουληµένο, ως εκπρόσωπο του ΣΕΒ»,αυτοί που αλλάξανε το όνοµα της παράταξής τους και απεµπόλησαν τα σύµβολά τους, γιατί ντρέπονται να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ), αυτοί που δεν αντέχουν ούτε ο ένας τον άλλο, γι’ αυτό και εµφανίζονται κατά περίπτωση ως ΣΚΕΕΠ, ως ΠΑΣΚΕ ή ως ΑΣΠ/Η∆Α !!!!
Αυτοί που σε καλές εποχές έχοντας την ευθύνη του Σωµατείου (ως ΠΑΣΚΕ τότε),ζηµίωναν τους εργαζόµενους, τους διαχώριζαν σε δύο ταχύτητες (το περίφηµο ∆έντρο µε τα 82 Μισθολογικά Κλιµάκια), χώριζαν σε κατηγορίες εργαζόµενους της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ και µε το άρθρο 14 σε διαφορετικές αποζηµιώσεις. Τότε ήταν που γενικεύτηκαν και οι εργολαβοποιήσεις… Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της οµογενοποίησης σε ΕΛΠΕ, συµβιβασµένοι και ξεπουληµένοι στην εργοδοσία, εντάξανε πολύ χαµηλά τους προερχόµενους από τις πρώην ΕΚΟ, ∆ΕΠ, ∆ΕΠ-ΕΚΥ, ΠΕΤΡΟΛΑ.
Είναι οι ίδιοι που το 2009 πραξικοπηµατικά ρίξανε το δηµοκρατικά εκλεγµένο προεδρείο του Σωµατείου και λειτούργησαν αντικαταστατικά µη δεχόµενοι τις υπογραφές 680 συναδέλφων για Γενική Συνέλευση. Τότε ήταν που υπέγραψαν και το Πρακτικό Συµφωνίας για τις προϋπηρεσίες που περιείχε τον όρο της πλήρους ταυτοποίησης µε εργασία µόνο σε ∆ιυλιστήρια όπου ουσιαστικά καταργούσε τις προϋπηρεσίες όλων των νέων που προσλήφθηκαν από το 2008 και µετά και έβαζε ταφόπλακα στις επόµενες γενιές. Ποιον βόλευε τότε αυτή η ρύθµιση και ποιον εξυπηρέτησαν µε το Πρακτικό;
Σίγουρα όχι τους εργαζόµενους!!!!
Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που υπέγραψαν τις 2 ταχύτητες και στο Συνταξιοδοτικό πρόγραµµα (GROUPAMA) µε 6,5% για τους παλαιούς (πριν το 1993) και 1,3% για τους νέους και που µε προσπάθειες διορθώθηκε τα επόµενα χρόνια στο 2,5%. Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που σε καλές εποχές υπέγραφαν συµβάσεις 0,3% κάτω από τον πληθωρισµό!!! Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που πρότειναν στο σηµερινό Προεδρείο το 2011 να υπογράψουµε µειώσεις και κατάργηση µισθών του πριµ παραγωγής, γιατί όπωςέλεγαν χαρακτηριστικά «µας παραδώσανε ΕΣΣΕ και θέλουνε ΕΣΣΕ»!! Ευτυχώς δεν τους ακούσαµε…
Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που ενώ οι συνάδελφοί τους αγωνιζόταν στις πύλες, όταν οι συνδικαλιστές της ΕΝΙΑΙΑΣ δεχόταν Εξώδικα απόλυσης από την εταιρεία, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ επέλεξε να κοιτάει αµήχανα …….. από τα απέναντι πεζοδρόµια!!!!!
Αλήθεια συνάδελφοι, ποιος µπορεί να ξεχάσει τα Εξώδικα του Καρχιµάκη (ΠΑΣΟΚ),της ΠΑΣΚΕ/ ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΚΕ Κλάδου που µας καλούσε να µην προχωρήσουµε στις προσλήψεις το 2009 λόγω εξαγγελίας των εθνικών εκλογών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όταν θα ερχόταν στην εξουσία θα τους απέλυαν όλους!!!!!
Αλήθεια τι να πρωτοθυµηθούµε, µε την καταγγελία της Groupama το 2005 από 4% εγγυηµένο επιτόκιο το µείωσαν σε 3,35% σε καλές πάλι εποχές, την κατάργηση στο Ιατρονοσοκοµειακό (του νοσοκοµειακού επιδόµατος, για τις εγχειρήσεις, το πλαφόν στις πρώτες αποδείξεις του κάθε έτους) και όλα αυτά κρυφά από τις άλλες παρατάξεις του ∆.Σ. αλλά και από τους εργαζόµενους!!.
Πάει πολύ αυτοί, που ο συνδικαλιστικός τους φορέας, η ΠΑΣΚΕ/ ΓΣΕΕ, σε όλα τα σωµατεία που ελέγχουν σε ∆ηµόσιο και Ιδιωτικό Τοµέα, έχουν αποδεχθεί µειώσεις έως 60% µε ή χωρίς Ενιαίο Μισθολόγιο να µιλούν για ξεπούληµα και κατεστραµµένες συµβάσεις. Ξέχασαν τους αγώνες µας για να βγούµε από το Ενιαίο Μισθολόγιο σαν ΕΛΠΕ και τι έλεγαν τότε; Φαίνεται ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Σωµατείο σε πολύ δύσκολες Μνηµονιακές εποχές διασφάλισε µε τον καλύτερο τρόπο το σύνολο των εργασιακών σχέσεων υπογράφοντας ΕΣΣΕ, Πρακτικά Συµφωνίας, Εσωτερικό Κανονισµό, Προσωπικό Ασφαλείας, Groupama κ.α. Το σηµερινό Προεδρείο είναι ο εγγυητής των εργασιακών θεµάτων που τα διαχειρίζεται µε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Άλλωστε η εµπιστοσύνη και η  στήριξη των εργαζοµένων όλα αυτά τα χρόνια που σαν Ενιαία – Ενωτική Σ.Κ. έχουµε την κεντρική ευθύνη της διαχείρισης του Σωµατείου, είναι η µόνη τρανταχτή απόδειξη.
Συνάδελφοι, σας καλούµε να κλείσετε τα αυτιά σας σε όλους αυτούς τους χαµαιλέοντες του συνδικαλισµού που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συµφερόντων του εργοδότη κάτι που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά χρόνια τώρα. Άλλωστε αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι σε καµία τους ανακοίνωση δεν βγάζουν τσιµουδιά για την Εταιρεία. Σας έχουµε πάρει χαµπάρι συνάδελφοι της
ΠΑΣΚΕ, ΣΚΕΕΠ ή ΑΣΠ/Η∆Α ή όπως αλλιώς θέλετε να ονοµάζεστε.
Τέλος καλούµε το Προεδρείο του Σωµατείου να µην ασχοληθεί άλλο µε αυτές τις ξεπερασµένες τακτικές των συγκεκριµένων ηγεσιών και να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα, όπως άλλωστε το πράττει µέχρι σήµερα µε τα µεγάλα προβλήµατα των συναδέλφων, που πολλαπλασιάζονται λόγω και των πολιτικών που οι µνηµονιακές κυβερνήσεις επιβάλλουν.

Γι’ αυτό καλούµε όλους τους εργαζόµενους να συµµετέχουν µαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της 27 Νοεµβρίου 2014 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Γιατί δεν πάει άλλο.
                         
                           Πρέπει να τους σταµατήσουµε πριν τα ξεπουλήσουν όλα!!

                                                            ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ!! 

Ρύθμιση-δώρο για τους τοκογλύφους: Για ένα κομμάτι ψωμί θα παίρνουν τα σπίτια


Δώρο στα "κοράκια" κάνουν τα σπίτια μας οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης, αφού θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης την εμπορική! 

Όι τράπεζες όμως δάνεισαν τον κόσμο με βάση τις αντικειμενικές, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μας στέλνει τον λογαρισαμό του ΕΝΦΙΑ, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, υπολογισμένο επίσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Με τιμές εκκίνησης τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες αντί των αρκετά πιο υψηλών αντικειμενικών τιμών θα διενεργούνται το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες, σύμφωνα με ρύθμιση-βόμβα που συμπεριέλαβαν στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. 

Όπως φαίνεται και στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα άρθρα 993 και 995 τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ορίζεται η εμπορική αξία του όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. 





Επιπλέον, με τις διαδικασίες εξπρές που θα ισχύουν για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί  θα κηρύσσονται άκαρποι.

Φυσικά ενοείται ότι ο οφειλέτης θα συνεχίσει να χρωστάει στον αιώνα...τον άπαντα, καθώς η πώληση σε εξεφτελιστική τιμή δεν θα τον "ξελασπώνει" απο τα υπέρογκα τεχνητά χρέη που οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις του "φόρτωσαν" στην πλάτη.

Ο πραγματικός στόχος των ξένων σε συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό σύστημα πλέον αποκαλύπτεται. Θέλουν την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, το τελευταίο τους "λιμάνι". Άνθρωποι που δεν έχουν στέγη και γη στη χώρα τους εύκολα διασύρονται, και ακόμα πιο εύκολα εγκαταλείπουν την χώρα για να αντικατασταθύν απο πολυφυλετικούς "Έλληνες"

Ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Χτυπωντας μας στην ιδιοκτησία μας, χτυπούν την αρχοντιά της άλλοτε περήφανης μεσαίας ελληνικής τάξης. Χωρίς σπίτι παύεις να είσαι άρχοντας στον τόπο σου.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όταν επέβαλαν τον φόρο υπεραξίας ακινήτων στην κυβέρνηση (χαράτσι 15%), στην αρχή προέβλεπε μεταπωλήσεις από την 1/1/2013. Η τρόικα ανάγκασε την κυβέρνηση (λέμε τώρα) να το επεκτείνει μέχρι το...10000 π.Χ. Όλα μαζί αν συνδυαστούν προκύπτει ότι "δεν θα αξιοποιήσετε την περιουσία σας, θα σας την πάρουμε και θα μείνετε στο δρόμο".

Να πουλήσεις δεν μπορείς, να ξεχρεώσεις δεν μπορείς, να έχεις λεφτά στην τράπεζα δεν μπορείς, να έχεις δουλειά δεν  μπορείς, και την ίδια στιγμή στις έρευνες παρουσιάζεται το έυρημα ότι ένας στους δύο Έλληνες θέλουν να την "κάνουν" από την χώρα. Μήπως αυτός είναι και ο τελικός σκοπός;Η Ενωμένη Ευρώπη που οραματίζονται στις Βρυξέλες, δεν προβλέπει την ύπαρξη ισχυρών εθνικών δεσμών. Και όποιος έπιασεν,έπιασεν.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο Χοντρός Γάτος, ο Αεροπόρος και το Φαλακρό Βουνό!


Όσο διάστημα στα προπαγανδιστικά δελτία των 8 θα παίζεται η σαπουνόπερα "η Ωραία (κυβέρνηση) και το Τέρας (τρόικα)", κάποιες άλλες ειδήσεις, που δεν πρέπει να τις πολυμαθαίνουμε, θα περνάνε ανώδυνα και στα "ψιλά", δεν θα τις ακούσετε ποτέ σ' αυτά τα δελτία. Ωστόσο το εργάκι με την κακιά τρόικα είναι χιλιοπαιγμένο, δεν πουλάει πια και το έχουμε πει εδώ και μήνες, η τρόικα θα έχει το πόδι της στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, εκτός και βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε ως λαός και της το κόψουμε.

Πριν μερικές μέρες η Real News είχε την είδηση για τις offshore εταιρείες του Καρατζαφέρη και τις μίζες των εξοπλιστικών. Χθες, πάλι η Real News αναφέρεται στις ...
μίζες των εξοπλιστικών και το απολογητικό υπόμνημα του Πάνου Ευσταθίου, αντιπρόσωπου της γερμανικής εταιρείας Atlas. 153 εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν από το 2002 έως και το 2011, μέσω δύο λογαριασμών στις τράπεζες Dresdner και BNP Paribas οι οποίοι ανήκουν στην εταιρεία Ironhelm Ltd. του Π. Ευσταθίου. Ποιοι είναι παραλήπτες των πληρωμών; Ο Χονδρός γάτος (Fat Cat), ο Αεροπόρος (Aviateur), το Φαλακρό Βουνό (Falakro Vuno), ο Ξάδελφος Π.Κ (Cousin P.K.), ο Takis, ο Doctor κλπ. Ποιοι κρύβονται πίσω από τα παρατσούκλια είναι πια έργο της δικαιοσύνης να το αποκαλύψει, ακολουθώντας τη ροή χρήματος στους λογαριασμούς της Ironhelm, αλλά δεν μας διαφεύγει την προσοχή ότι ξανά εμπλέκονται ως λαδιάρηδες οι Γερμανοί. Και σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ στο Βήμα, πέντε ανακριτές στο Πρωτοδικείο και πέντε εισαγγελείς στην Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την εισαγγελέα Εφετών κυρία Ελένη Ράικου ξεψαχνίζουν τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων 15 χρόνων, που υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Κατά τα λοιπά προσπαθούν να μας πείσουν ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε".

Ακριβώς την ίδια στιγμή, εκτός απ' τις αποκαλύψεις για τις μίζες των εξοπλιστικών έχουμε και τη σφοδρή σύγκρουση δυο παραγόντων στο ποδόσφαιρο, παραγόντων ωστόσο που έχουν επίσης συμφέροντα στον ίδιο χώρο των πετρελαίων. 

Και είναι η ίδια στιγμή που Βενιζέλος και Παπανδρέου τρώγονται για το μέλλον του Πασοκ, ενός κινήματος που στην ίδρυσή του συγκέντρωσε τις ελπίδες του μετεμφυλιακού δημοκρατικού κινήματος για μια Ελλάδα των Ελλήνων και τώρα, που πνέει τα λοίσθια, έχει καταλήξει να μας έχει επανιδρύσει μια μετεμφυλιακή Δεξιά και διαχωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και μη: μήπως στο τέλος οι "εκσυγχρονιστές", που διέλυσαν τη χώρα με "εκσυγχρονισμένο" τρόπο, επαναφέρουν και τον όρο "μιάσματα";

Στην Αθήνα η ολιγαρχία έχει βγάλει τα μεγάλα μαχαίρια για να αναδιανείμει συμφέροντα και ζώνες επιρροής. Τι μπορεί να ενδιαφέρουν αυτά τον άνεργο, το μεροκαματιάρη, το μικροεπαγγελματία που δεν "βγαίνει" κι έχει απλήρωτο τον ΟΑΕΕ, το νέο που ξενιτεύεται για να βρει το μέλλον που του στέρησε η Ελλάδα των μνημονίων, το μισθωτό που του έκοψαν το μισθό στη μέση, το συνταξιούχο που του στέρησαν τα αξιοπρεπή γηρατειά, όλους μας που βλέπουμε τη Δημόσια Υγεία και Παιδεία να διαλύονται; Η κατάσταση θυμίζει είτε την παροιμία "δυο γαϊδάροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα" είτε τους εμπόρους που έδιωξε ο Ιησούς με το φραγγέλιο απ' το Ναό του Σολομώντα. Καιρός να πάρει κι ο λαός στα χέρια του το φραγγέλιο ...

Ρωτούσαμε προχθές, για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power και τη με τον ένα ή άλλο τρόπο σύνδεση ονομάτων όπως Ψυχάρης, Στουρνάρας, Βορίδης και Μπαλτάκος, αν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα των μνημονίων θα φθάσουμε να δούμε και τη σικελική λουπάρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και μάλλον δεν πέσαμε μακριά, καθόσον όλες αυτές οι "εξωτικές" ονομασίες των μιζαδόρων που λάδωνε ο Ευσταθίου μόνο σε μια ιδιότυπη "μαφία" μπορεί να παραπέμπουν. Και είναι εντυπωσιακό πόσο μοιάζουν τα ονόματα των μιζαδόρων με τα ονόματα των καταπληκτικών "επενδυτών", των αστεριών της "ελεύθερης αγοράς" ηλεκτρισμού της Καλιφόρνια το 2000, όταν οδήγησαν την 7η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε απανωτά μπλακ-άουτ: "Fat Boy", "Death Star", "Forney Perpetual Loop", "Ricochet", "Ping Pong", "Black Widow", "Big Foot", "Red Congo", "Cong Catcher", "Get Shorty".

Οπότε το τελευταίο ερώτημα που βάλαμε προχθές μάλλον θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό: Υπάρχει Έλληνας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, να καθαρίσει τη χώρα απ' τη μπόχα; Ή Ελληνίδα; Και, για να μην ξεχνιόμαστε, τον Αλ Καπόνε δεν τον έπιασαν για φόνους και ληστείες. Για λογιστικές παραβάσεις τον έπιασαν.



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΤΟ ΤΟΥΒΛΟ........


Μάθετε πόσα παίρνουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη και φρίξτε με τα χάλια μας...

Εργαζόμενοι
Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε από την ίδια την Κομισιόν ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές του Ελληνα απασχολούμενου (όσων δηλαδή Ελλήνων εξακολουθούν να έχουν οποιαδήποτε δουλειά ακόμη) είναι... τρεις φορές μικρότερες από εκείνες των εργαζομένων του Λουξεμβούργου; Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ελληνες εργαζόμενοι κερδίζουν 21.930 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι Λουξεμβουργιανοί παίρνουν 61.182 ευρώ! Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή η διαφορά. Οι Ελληνες κερδίζουν δηλαδή το... 36% των αποδοχών των κατοίκων του Μεγάλου Δουκάτου, οι οποίοι έχουν τους υψηλότερους μισθούς σε ολόκληρη την ΕΕ και έρχονται πρώτοι στις αποδοχές και από τις 28 χώρες. Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς όμως ότι το μικροσκοπικό Μέγα Δουκάτο με το μόλις μισό εκατομμύριο κατοίκους αποτελεί εξαίρεση στους κόλπους της ΕΕ λόγω του υπερανεπτυγμένου τραπεζικού του τομέα και της συγκέντρωσης πολλών υπηρεσιών της ΕΕ στο έδαφός του, οπότε πιθανόν οι δύο αυτοί παράγοντες να απογειώνουν τεχνητά τις αποδοχές των απασχολουμένων. Λογική η σκέψη, αλλά ελάχιστη επίπτωση έχει στην πράξη. Ελάχιστα θα παρηγορηθούν οι Ελληνες αν συγκριθούν όχι με το μισό εκατομμύριο Λουξεμβούργιους, αλλά με τα 16,8 εκατομμύρια Ολλανδούς ή με τα 10,5 εκατομμύρια Βέλγους ή με τα 8,3 εκατομμύρια Αυστριακούς. Το 36% των αποδοχών μας σε σχέση με τους Λουξεμβούργιους «βελτιώνεται» σε... 39% έναντι των Ολλανδών, οι οποίοι έχουν μέσες ετήσιες αποδοχές 55.275 ευρώ ανά απασχολούμενο. Κερδίζουμε το 41% των αποδοχών των Βέλγων (53.240 ευρώ) ή το 42% των αποδοχών των Αυστριακών (51.874 ευρώ).

Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί έχουν δυόμισι φορές περισσότερες αποδοχές από τους Ελληνες! Και να ήταν μόνο αυτοί! Χοντρικά, δυόμισι φορές περισσότερες αποδοχές από τους Ελληνες έχουν και οι Δανοί (53.393 ευρώ), οι Σουηδοί (50.397), οι Γάλλοι (49.256), ακόμη και οι Φινλανδοί (46.888). Διπλάσιες περίπου αποδοχές έχουν οι Ιρλανδοί (44.377), οι Βρετανοί (41.582), οι Ιταλοί (40.286), οι Γερμανοί (38.964). Ακόμη και οι Ισπανοί, με τους οποίους επί δεκαετίες κονταροχτυπιόμασταν στη φτώχεια, έχουν αποδοχές κατά τα δύο τρίτα μεγαλύτερες από τις δικές μας - 34.584 έναντι 21.930 ευρώ! Πάλι στον πάτο της παλιάς ΕΕ των «15» δηλαδή η Ελλάδα; Δυστυχώς, πρέπει με διακριτικότητα να σας πληροφορήσουμε ότι στην ΕΕ των «15» η Ελλάδα καταλαμβάνει την... 16η θέση!!! Αυτό οφείλεται στο ότι μετά τις 13 προαναφερθείσες χώρες της παλιάς ΕΕ των «15», παρεισέφρησαν στην κατάταξη πριν από την Ελλάδα η Σλοβενία (με 24.472 ευρώ μέσες ετήσιες αποδοχές) και η Κύπρος (22.740 ευρώ). Αμέσως μετά τη χώρα μας βρίσκεται η Μάλτα (21.050 ευρώ) και στη 18η θέση η πάντα τελευταία στην ΕΕ των «15» Πορτογαλία, με αποδοχές 20.430 ευρώ.

Από εκεί και κάτω αρχίζει το αβυσσαλέο βάραθρο των χωρών του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού» που μετά τις καταρρεύσεις των καθεστώτων τους εντάχθηκαν στην ΕΕ, το 2004 οι περισσότερες και το 2007 και πέρυσι οι τελευταίες. Και τις δέκα (!) τελευταίες θέσεις στις ετήσιες αποδοχές των απασχολουμένων καταλαμβάνουν οι δέκα πρώην σοσιαλιστικές χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ! Επικεφαλής, στη θέση 19, η Κροατία με 17.478 ευρώ. Τελευταίες, στις θέσεις 27 και 28 βρίσκονται πάλι βαλκανικές χώρες - η Ρουμανία με 7.853 ευρώ και η Βουλγαρία με 6.673. Χαίρε βάθος αμέτρητον! Οι δυστυχείς Βούλγαροι και Ρουμάνοι έχουν μόλις το... 11% και το 13% των Λουξεμβούργιων αναφορικά με τις αποδοχές! Εχουν το ένα τρίτο μόλις ακόμη και των αποδοχών των Ελλήνων!

Ας μη βιαστούμε όμως να παρηγορηθούμε. Αυτά τα βαλκανικά φαντάσματα που κινούνται στη ζώνη του λυκόφωτος της ΕΕ, συνιστούν και μια προειδοποίηση προς τους Ελληνες ότι στο «βαρέλι» των κρατών της ΕΕ δεν υπάρχει πάτος! Οι αυταπάτες που έχουν πολλοί Ελληνες του τύπου «μα δεν μπορεί να μας σπρώξουν οι Ευρωπαίοι ακόμη πιο κάτω», αποδεικνύονται εντελώς αβάσιμες από τα στοιχεία που παραθέσαμε. Οι αποδοχές μας μπορούν να μειωθούν απεριόριστα, το βιοτικό μας επίπεδο να κατακρημνιστεί στα Τάρταρα, χωρίς κανένας Ευρωπαίος να ανησυχήσει. Την ευημερία δεν μας τη χαρίζει κανένας, μόνοι μας την κατακτούμε.


Πηγή: «Εθνος»


ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr

Ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω από τη σκιά μας;




Δεν είναι μόνο που μας έχουν διαλύσει οικονομικά, δεν φτάνει που μας θεωρούν αριθμούς, το κυριότερο είναι πως πιστέψαμε ότι είναι ανίκητοι.

Δεν φτάνει που μας έφτασαν στο σημείο να ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας, πρέπει να αισθανόμαστε και συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που βιώνουμε για να βγαίνουν λάδι οι πραγματικοί υπαίτιοι;

Από το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου περάσαμε στο «όλοι φταίμε» του Πρετεντέρη. Εδώ που τα λέμε, το «όλοι φταίμε» κρύβει μια μεγάλη αλήθεια.

Φταίμε, γιατί εδώ και τρία χρόνια και άλλα 35 πιο πριν, πιστεύουμε τους ίδιους που ευθύνονται για όσα έχουν συμβεί, επειδή είναι πιο βολικό να μην αντιδράσει κάποιος από το να αντιδράσει όπως χρειάζεται.

Μπορεί τυπικά να έχουμε Δημοκρατία, όπου ο καθένας, πάλι τυπικά, έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Όμως η ποιότητα της Δημοκρατίας δεν κρίνεται από αυτό αλλά από το κατά πόσο, η γνώμη κάποιου μπορεί να φτάσει στο ίδιο πλήθος ανθρώπων που φτάνει και η γνώμη κάποιου άλλου.

Διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από τη σκιά μας. Δεν φτάνει στο ίδιο πλήθος ακροατών, το «χρειάζονται θυσίες» του τηλεπαραθυράτου αναλυτή με το «δεν αντέχω άλλο», του άνεργου που υποφέρει.

Η όποια Δημοκρατία, παρουσιάζει έλλειμμα λόγω της τεράστιας μεταδοτικής δύναμης που διαθέτει, κυρίως, η τηλεόραση. Ας δούμε λίγο τους ιδιοκτήτες των περισσότερων καναλιών; Το μόνο κοινό που έχουν είναι η ιδιότητα του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία.

Μαθαίνουμε ότι θέλουν να μάθουμε, δηλαδή, ότι τους συμφέρει. Ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις όταν κρίνουν πως πρέπει να το κάνουν. Οι όποιες εξαιρέσεις, ενδεχομένως, υπάρχουν, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Το επιχείρημα «άλλαξε κανάλι» ή «κλείσε την τηλεόραση» είναι και αστείο και αυταρχικό. Όταν όλα τα κανάλια δείχνουν «το ίδιο έργο» οι επιλογές είναι μηδαμινές. Και τέλος πάντων, δεν θέλω να κλείσω την τηλεόραση. Οι συχνότητες στις οποίες εκπέμπουν είναι δημόσιο αγαθό και όχι ιδιοκτησία τους. Όπως δεν έχει, όμως, το δικαίωμα η ΕΥΔΑΠ να ρίχνει δηλητήριο στο νερό έτσι δεν έχει το δικαίωμα και κανένα κανάλι να δηλητηριάζει τη σκέψη μας και να μην λαμβάνει υπόψη του το δημόσιο καλό.

Μα, θα πει κάποιος, υπάρχουν τόσοι θεσμοί και τόσες επιτροπές ελέγχου και διαφάνειας των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Τρίχες! Είδατε καμία να επεμβαίνει όταν κάποιο κανάλι τρομοκρατεί τον κόσμο λέγοντας πως δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις αν δεν πάρουμε την, δεν ξέρω κι εγώ ποια, δόση για την οποία όμως χρειάζεται να παρθούν εκατοντάδες μέτρα εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης, όταν ξέρουν πως τα λεφτά τις δόσης πάνε στους δανειστές και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Δεν υπάρχει αντίλογος; Δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές;

Το επιχείρημα είναι ότι πρόκειται για μειοψηφίες. Μα αν οι μειοψηφίες, εξ ορισμού, έχουν άδικο και δεν μπορούν τίποτε να προσφέρουν στην επίλυση ενός προβλήματος τότε να καταργήσουμε και τις εκλογές αφού οι απόψεις μιας μειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να πλειοψηφήσουν. Μα όσα κόμματα πλειοψήφησαν και κυβέρνησαν, πιο παλιά μειοψηφίες ήταν. Και τέλος πάντων, από πού προκύπτει ότι οι πλειοψηφίες έχουν (πάντα) δίκιο.

Είναι πιο βολικό σε όλους μας να μην απεργούμε με το επιχείρημα ότι οι περισσότεροι συνδικαλιστές είναι συμβιβασμένοι, λες και απεργούμε για τους συνδικαλιστές και όχι για τους εαυτούς μας, από το να απεργούμε και να χάνουμε τα μεροκάματα και την ησυχία μας.

Αν ευθύνονται για ένα πράγμα οι συνδικαλιστές, που δεν είναι μόνο ένα, είναι ότι με τις τακτικές και τις πρακτικές τους διέλυσαν την απαραίτητη αλληλεγγύη μεταξύ μας και μας οδήγησαν στο ατομικό βόλεμα και στη λογική της ανάθεσης.

Από τη στιγμή που ο συνδικαλισμός μετατράπηκε με πολύ ύπουλο τρόπο σε συνδιοίκηση άρχισε η αυτοαναίρεσή του. Η πυξίδα που τον προσανατόλιζε τρελάθηκε και έδειχνε άλλες φορές σε βουλευτικές έδρες, άλλες σε διοικητικές θέσεις και άλλες σε δρόμους συνδιαλλαγής και συνδιαχείρισης με την εξουσία.

Το μόνο που απομένει είναι να ξεπεράσουμε τις ανεπαρκείς συνδικαλιστικές ηγεσίες χτίζοντας μεταξύ μας αλληλεγγύη και ενότητα στη βάση των κοινών μας προβλημάτων και του κοινού αντιπάλου.

Γνωρίζουμε πως ο πραγματικός αντίπαλος έχει δύναμη, αλλά όχι μεγαλύτερη από τη δική μας. Δεν είναι λύση να βρίσκουμε το εύκολο «αντίπαλο δέος» μας στους μετανάστες ή στους συναδέλφους άλλων επαγγελματικών τομέων ή σε κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται, από τους αστεράτους δημοσιογράφους, ως ευνοημένες.

Όταν άρχισε να συζητιέται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση διαφόρων επιδομάτων, είχα υποστηρίξει πως ανοίγει ο δρόμος για την κατάργησή τους, όπως και έγινε. Η λογική τού να τα κόψουν σε κάποιους μήπως και τα γλιτώσω εγώ, αποδείχτηκε για μία ακόμη αφορά λανθασμένη. Τα έκοψαν από όλους και ησυχάσαμε.

Όταν έκοψαν για πρώτη φορά το εφάπαξ, κάποιοι απαίτησαν να αρχίσουν οι περικοπές από τους επόμενους, ποντάροντας ότι θα τη γλυτώσουν οι ίδιοι και θα την πληρώσουν οι επόμενοι. Τα εφάπαξ μειώθηκαν, θα μειωθούν κι άλλο και άρχισε η συζήτηση για την πλήρη κατάργησή τους ή τη μετατροπή τους σε χαρτζιλίκι.

Που είναι τα δώρα; Οέο;

Ποιο είναι το δικό μου συμπέρασμα;

Αφού τους αφήνουμε, καλά μας κάνουν! Κι άλλα τόσα θα ζητήσουν. Κορόιδα είναι; Αφού τους τα προσφέρουμε και μάλιστα με τον πιο ευγενικό τρόπο είναι δυνατόν να αρνηθούν την «προσφορά» μας;


Όσο το κριάρι δεν αντιδρά, τόσο πιο πολύ το βαράει ο τσοπάνης. Ρωτήστε όμως κανέναν τσοπάνη που του έτυχε να αντιδράσει το κριάρι! Ακόμα τρέχει γιατί, όπως ξέρουμε, το κριάρι έχει κέρατα και 
μάλιστα πολύ δυνατά.


ΠΗΓΗ:kyrgiakischristos.wordpress.com

Σε χαμηλό 30ετίας οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ από τον OPEC


Στο χαμηλότερο επίπεδο των 30 τελευταίων ετών διαμορφώθηκαν οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ από τα κράτη-μέλη του OPEC, αντικατοπτρίζοντας τον ισχυρό αντίκτυπο της σχιστολιθικής επανάστασης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και το διεθνές εμπόριο.
Με αυτή τη νέα τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου (fracturing), οι ΗΠΑ αυξάνουν κάθετα τη δική τους πετρελαϊκή παραγωγή και έχουν πλέον μικρότερη εξάρτηση από το καρτέλ.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, βασιζόμενοι σε στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 40% των αναγκών τους σε αργό πετρέλαιο από μέλη του OPEC, δηλαδή 2,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1985. Το μεγαλύτερο ρεκόρ ήταν το 1976, όταν εισήγαγαν το 88% των ενεργειακών τους αναγκών από τον OPEC

ΠΗΓΗ:energypress.gr