Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Το ευχαριστώ στον Βενιζέλο που “έσωσε” τον Πρίνο

Το ευχαριστώ στον Βενιζέλο που “έσωσε” τον Πρίνο
Με ικανοποίηση φαίνεται να δέχθηκε το “ευχαριστώ” του επικεφαλής της εταιρείας Energean oil, μίας εκ των εταιρειών που υπέγραψαν σήμερα τις συμβάσεις για την έναρξη ερευνών πετρελαίου, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Κατά την παρουσίαση και ομιλία του, έδειξε  δύο φωτογραφίες, που όπως είπε, “για μένα έχουν πολύ μεγάλη σημασία”. Η μία είναι με τον κ. Βενιζέλο το 1999 και τους εργαζόμενους στον Πρίνο, “όταν κράτησε τα πετρέλαια ζωντανά”, όπως τόνισε. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιος Ρήγας, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων για τα Ιωάννινα και το Κατάκολο υποστήριξε ότι ότι αν δεν είχε κάνει κινήσεις “τότε πιθανόν σήμερα να μην ήμασταν εδώ, να μην υπήρχε καν συζήτηση για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ εκ μέρους όλων των εργαζομένων”.

Ο κ. Ρήγας αναφέρεται στη θητεία του κ. Βενιζέλου το 1999 ως Υπουργός Ενέργειας (Ανάπτυξης τότε) το 1999 – 2000. Από τη δεκατετία του 1960 έως και το τα τέλη της δεκαετίας του 1990 την εκμετάλλευση την είχαν κάποιες ξένες  εταιρείες, ωστόσο το εγκατέλειψαν.

Τότε παρέδωσε  τη διαχείριση των κοιτασμάτων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας στην ιδιωτική Εταιρεία Ευρωτεχνική Α.Ε., όπως γράφουν και τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης "Κύρωση α) της από 16. 11.1999 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Αναδόχου Κοινοπραξίας του ν. 98/1975, όπως αυτός ισχύει μέχρι σήμερα, β) της από 23.11.1999 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και των παραρτημάτων Ι και ΙΙ αυτής και άλλες διατάξεις".

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ιωάννης Τσακλίδης, μεταξύ άλλων, είπε: "Η Καβάλα υπέστη ένα σοβαρότατο πλήγμα τη δεκαετία του 1990 εξαιτίας των υψηλών κινήτρων της Θράκης. Εάν έκλεινε η εταιρεία των πετρελαίων, πιστεύω, ειλικρινά, ότι θα ήταν ένα τελειωτικό κτύπημα για την οικονομία της Καβάλας, αλλά και για τον κοινωνικό ιστό του νομού. Η αγωνία μας ήταν μεγάλη. Η προσπάθεια όλων μας ήταν να βρεθεί μια λύση. Παρά τις φιλότιμες και υπεύθυνες προσπάθειες που κάναμε όλα τα μέρη, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να βρεθεί η λύση με την παλιά εργοδοσία”. Στη συνέχει αναφέρει: “Βρέθηκε τότε μια εταιρεία, η οποία έχει έδρα την Καβάλα, η ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ, η οποία είναι μια ανώνυμη εταιρεία και ασχολείται με πετρέλαια, διυλιστήρια, αέριο, γενικά με τον τομέα της ενέργειας και το σημαντικότερο είναι ότι τρία στελέχη της εταιρείας αυτής ήταν από τα καλύτερα στελέχη που είχαν αποχωρήσει από τη Ν.A.P.C. Έγινε, λοιπόν, η πρόταση να αναλάβει η εταιρεία αυτή μαζί με τους εργαζόμενους την περαιτέρω εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και μιλάμε πάντοτε για κοιτάσματα, τα οποία ήταν μη εκμεταλλεύσιμα. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο η εταιρεία αυτή, ακριβώς λόγω των τριών αυτών στελεχών, τα οποία είχαν συναισθηματική σύνδεση με την όλη ιστορία, θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Από την άλλη πλευρά ήταν βέβαιο ότι δεν μπορούσε να υπάρχει άλλη καθυστέρηση, αφού μόνο τα έξοδα φύλαξης και συντήρησης των εγκαταστάσεων ήταν 130 εκατ. δρχ. το μήνα. Έπρεπε, λοιπόν, ή να βρεθεί μια λύση εκείνη τη στιγμή ή να κλείσουν οι εγκαταστάσεις. Κάτω, λοιπόν, από την ασφυκτική πίεση και παράκληση όλων των φορέων, έγινε μια σύσκεψη στις 5 Ιουλίου 1999, στην οποία παρευρίσκονταν και οι εργαζόμενοι και όλοι οι φορείς της Καβάλας και παρακαλούσαμε την ηγεσία του Υπουργείου να βρεθεί μια λύση, για να σωθεί η πόλη. Θέλω να τονίσω ότι η κοινή γνώμη της Καβάλας θεωρεί ευεργέτη τον κ. Βενιζέλο, επειδή έδωσε αυτήν τη λύση”.

Στη συνέχεια τονίζει: “Αυτή η λύση προχωρά και υπογράφηκε η Σύμβαση στις 23.11.99. Ήδη ξεκίνησε η άντληση αερίου από τη Νότια Καβάλα, έγινε η συντήρηση και σε 1- 2 ημέρες αρχίζει και η άντληση πετρελαίου. Τη διαιτησία της Σύμβασης θα έχει η εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε." και η εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε, η "KABAΛA OIL" (67% ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ και 33% Σωματείο Εργαζομένων), είναι υποχρεωμένη να κάνει τον ερχόμενο χρόνο δύο γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας, οι οποίες με μέτριους υπολογισμούς θα φτάσουν στα 2 - 3 δισ. δρχ., ώστε να εμπλουτιστούν τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν και να δώσουν περισσότερη ζωή στην εκμετάλλευση των πετρελαίων και στην εργασία των εργαζομένων. Η κοινοπραξία των ξένων εταιρειών εξακολουθεί να διατηρεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο Θρακικό πέλαγος και είναι υποχρεωμένη μέχρι την άνοιξη του 2000 να προχωρήσει σε γεώτρηση στον Άθω”.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ!!!


Αυξήθηκαν κατά 947.000 βαρέλια τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ


Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα αποθέματα αμερικάνικου αργού κατά την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρα, τα αποθέματα αργού σημείωσαν άνοδο κατά 947.000 βαρέλια φτάνοντας στα 398,5 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να περιμένουν ότι θα μείνουν αμετάβλητα στα 397,6 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 772.000 βαρέλια στα 212 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως τα αποθέματα βενζίνης θα αυξάνονταν κατά 100 χιλ. βαρέλια.
Τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου (πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ) υποχώρησαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια στα 113 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 600.000 βαρέλια.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Υπογραφή Σύμβασης Μίσθωσης για Πατραϊκό


Υπεγράφη σήμερα η Σύμβαση Μίσθωσης για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων  στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου από το επιχειρηματικό σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (διαχειριστής - operator), Edison International S.p.A. και Petroceltic Resources Plc., μετά την κατακύρωση που ακολούθησε την υποβολή και αξιολόγηση της σχετικής προσφοράς τους από το ΥΠΕΚΑ.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο).
Η Edison συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και η Petroceltic, επίσης, σε περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Η συνεργασία των τριών έμπειρων και οικονομικά εύρωστων εταιρειών παρέχει όλα τα εχέγγυα σε επιστημονικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, για την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και οι εταίροι τους, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή,  θα προχωρήσουν στην έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου δυναμικού της περιοχής, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Η υπογραφή αυτής της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Αποτελεί, επίσης, σταθμό για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς τους επιτρέπει να δραστηριοποιηθούν σε ένα ακόμη επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές τους σε όλο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας, ενισχύοντας την αξιοπιστία τους σε διεθνές επίπεδο μέσω της συνεργασίας τους με εξειδικευμένες και δυναμικές πετρελαϊκές εταιρείες και δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνεισφέρουν θετικά στη μελλοντική κερδοφορία του Ομίλου.


Σημείωση προς τους συντάκτες:

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τα οποία ιδρύθηκαν το 1998, είναι ένας από τους σημαντικότερους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα ενέργειας και με παρουσία σε 7 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε περίπου €1,9 δισ.

Η Εταιρεία Edison, μέλος του EdF Group, είναι η αρχαιότερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, προμηθευτές και εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιταλίας, με δραστηριότητες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Συμμετέχει σε 95 παραχωρήσεις και η ημερησία παραγωγή της ανέρχεται σε 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε €5,1 δισ.

Η Petroceltic είναι εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Έχει έδρα στο Δουβλίνο και γραφεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Επενδυτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (ΑΙΜ) και στην Αγορά Επιχειρηματικών Τίτλων του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας με κεφαλαιοποίηση €360 εκ. Οι τρέχουσες δραστηριότητές της επικεντρώνονται σε 11 περιοχές στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Αλγερία, Ιρακινό Κουρδιστάν και Αίγυπτο με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

Όταν ο ψηφοφόρος είναι πρόβατο, ο πολιτικός γίνεται λύκος.


Δεν απέχουμε στις ευρωεκλογές. Πάμε με οργή και τιμωρούμε όσους μας τυραννούν και δεν μας σέβονται ως ανθρώπους και ως πολίτες.

Δεν μένουμε ανοήτως προσκολλημένοι σε κόμματα και πρόσωπα που μας δουλεύουν και ζουν αυτοί καλά σε βάρος μας. Τους αλλάζουμε. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Δεν μας δίνουν
τη δυνατότητα να αποφασίσουμε εμείς ούτε ακόμα και για το νερό που πίνουμε. Έχουμε μόνο μία δυνατότητα. Να επιλέγουμε τους εξουσιαστές που μας προτείνουν. 

Επομένως εμείς πρέπει να τους εκπλήξουμε. Να ψηφίσουμε αυτούς που δεν περιμένουν να εκλεγούν. Δεν ψηφίζουμε προβεβλημένους από τα συστημικά ΜΜΕ, πολιτικά τζάκια και πολιτικούς γόνους. Ψηφίζουμε μικρά, κατά βάση αντισυστημικά κόμματα και φυσικά απλούς καθημερινούς υποψήφιους και όχι τηλεπερσόνες.

ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΜΕ. Η αποχή και η αδιαφορία του πολίτη αποθρασύνει και δυναμώνει το σύστημα, κάνοντάς το πιο φασιστικό. Πάμε με οργή και τιμωρούμε.


ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

ΟΙ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥ "ΚΑΝΑΠΕ" !!!!



Συνάδελφοι του"καναπέ" ενωθείτε,ξεσηκωθείτε και  απαιτήστε όσα έχετε κατακτήσει με τους αγώνες και την αξία σας: 

      .  Ότι η μιζέρια, η κλάψα,η κακομοιριά, η απραξία και η υποταγή είναι αποκλειστικά δικό σας προνόμιο !!

      .  Ότι εσείς και μόνον εσείς, μπορείτε να κρύβεστε πίσω από την ανώνυμη ύβρη, καταγγελία, για ότι κακό συμβαίνει στη ζωή σας !!
      .  Ότι η ατολμία και η φοβία είναι δική σας "σημαία" !!
      .  Να γίνουν καλύτεροι και αποδοτικότεροι οι "άλλοι", για να μπορείτε εσείς να απολαμβάνετε την "καναπεδάτη" ζωή σας!!
      .  Ότι οι"καναπεδάτοι" δεν είναι τσάμπα μάγκες !!
        . Να αναγνωρισθεί ότι είστε η μεγάλη ανερχόμενη δύναμη των "παραμυθιασμένων καναπεδάτων" !!! 
      . Ότι οι καναπέδες θα πρέπει να γίνουν όραμα ζωής !!! 
      . Να αλλάξει άμεσα το Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ στο ο ΚΑΝΑΠΕΔΑΤΟΣ ΝΙΚΑ


Αναρτήθηκε από alexandros panagis


ΠΗΓΗ
:eaasartas.blogspot.gr

Άρτα: Πουλώντας το νερό μέσω της μικρής ΔΕΗ

Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τα πετρέλαια - Το ιστορικό των καθυστερήσεων


Δύο χρόνια μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών, και ένα σχεδόν χρόνο από την ανάδειξη των αναδόχων κοινοπραξιών, υπογράφονται σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, οι τρεις συμβάσεις για τις τρεις ισάριθμές περιοχές, του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.

Κλείνει έτσι ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2012 μέσω του διαγωνισμού των λεγόμενων «ανοικτών θυρών» (open door), και ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες έρευνες πετρελαίου στη χώρα μετά από δεκαετίες.

Η κυβέρνηση έχει προσδοκίες για υψηλά έσοδα από τα πετρέλαια στις τρεις περιοχές, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εισροή στα δημόσια ταμεία 15-20 δισ. δολαρίων σε βάθος 35ετίας, εφόσον φυσικά επαληθευτούν στην πράξη οι υπολογισμοί για τα απολήψιμα κοιτάσματα.

Η πιο ώριμη από τις τρεις περιοχές είναι το Κατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982, γι' αυτό και δεν χρειάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις. Το απολήψιμο κοίτασμα εκτιμάται στα 10 εκατ. βαρέλια και η γεώτρηση υπολογίζεται πολύ νωρίτερα της τριετίας. Το Κατάκολο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean και της βρετανικής Trajan Oil.

Στην περίπτωση του Πατραϊκού, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, τα απολήψιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Όσο για τα Ιωάννινα (κοινοπραξία Energean με καναδική Petra Petroleum), τα ανακτήσιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια.

«Νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις»

Την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ είχε δώσει ένα παράδειγμα για τα πιθανά έσοδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο μπορεί να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (με μέση τιμή τα 90 δολάρια το βαρέλι). Με βάση αυτή την παραδοχή θα μπορούσαν να προκύψουν αθροιστικά έσοδα για το Δημόσιο ύψους 15-20 δισ. δολαρίων, εφόσον πάντα επαληθευτούν και στην πράξη οι  εκτιμήσεις.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Πρίνος, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, έχει παράξει 112 εκατομμύρια βαρέλια, με μέση τιμή στο διάστημα των 33 ετών κάτω από τα 50 δολάρια.

Και μπορεί πλέον οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου να αποτελούν μάλλον οριστικό παρελθόν, και η εκτίμηση για τα 90 δολάρια να είναι ρεαλιστική, ωστόσο «είναι μάλλον νωρίς να μιλάμε – πριν καν μπουν γεωτρύπανα- για κοιτάσματα, μεγέθους Πρίνου», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο. 

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια έσοδα για το Δημόσιο θα προκύψουν αφενός από την καταβολή του φόρου 25% που βαρύνει τις κοινοπραξίες, αφετέρου από το μίσθωμα που διαμορφώνεται με βάση το ύψος της παραγωγής, τα γεωγραφικά και γεωολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και άλλες παραμέτρους.

Η αιτία των καθυστερήσεων

Πολλά έχουν γραφtεί για τις καθυστερήσεις, το μόνο ωστόσο βέβαιο είναι ότι επί δύο χρόνια, η κύρια αιτία ήταν η άρνηση των αρμοδίων υπουργείων (Οικονομικών και ΠΕΚΑ), να κατανοήσουν ότι μια παρόμοια σύμβαση με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να διασφαλίζει σταθερό φορολογικό καθεστώς στον επενδυτή για όλη τη χρονική της διάρκεια. Κάτι τέτοιο εξάλλου προβλέφθηκε και για τη σύμβαση με την εταιρεία του ΤΑΡ.

Η άρνηση των υπουργείων είτε να διασφαλίσουν το δεδομένο αυτό για τις συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν με τις κοινοπραξίες, είτε να συμπεριλάβουν όρο που να προσφέρει οικονομικό αντιστάθμισμα σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού συντελεστή, είχε ως συνέπεια επί ένα και πλέον χρόνο, από την ανακήρυξη των αναδόχων, να μη πέφτουν οι υπογραφές.

Τελικά, και έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ ΥΠΕΚΑ- υπ. Οικονομικών, και ενώ οι καθυστερήσεις λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε εμπλοκή, οριστικοποιήθηκε το φορολογικό καθεστώτος που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, και άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων.

Όσο για το Κατάκολο, η αρχική «έμπνευση» να απαιτηθεί από τις δύο κοινοπραξίες την Energean και την Greek Oil που είχαν ενδιαφερθεί να καταθέσουν κοινή πρόταση, κατέληξε σε πλήρη αποτυχία αφού η πρώτη κοινοπραξία αποδείχθηκε τυπικά και ουσιαστικά εξαφανισμένη. Ο «υποχρεωτικός γάμος» (Energean - Greek Oil) με κουμπάρο το ΥΠΕΚΑ, κατέληξε σε οριστικό διαζύγιο, και τελικά η περιοχή κατακυρώθηκε στην Energean.

Πρώτα Κατάκολο

Η διαφορά του Κατακόλου με τις άλλες δύο περιοχές είναι ότι εφόσον γίνει επανερμηνεία των σεισμικών από την κοινοπραξία Energean -Trajan, μπορεί να γίνει απευθείας επιβεβαιωτική και όχι ερευνητική γεώτρηση. Κι αυτό καθώς στο συγκεκριμένο κοίτασμα έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ερευνητική γεώτρηση. 

Ξεκινώντας λοιπόν την πρώτη γεώτρηση ίσως και μέσα στους επόμενους 24 μήνες, η σημασία της θα αποδειχθεί πολύ σημαντική καθώς θα αποδείξει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στην περιοχή και θα δημιουργήσει την πρώτη παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα εκτός του Πρίνου. 

Είναι σαφές ότι ενόψει του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει μέσα στο 2014, για οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη που θα ξεκινήσουν να «τεμαχίζονται» το καλοκαίρι, η ύπαρξη ενεργού πετρελαϊκού συστήματος θα εκτοξεύσει το ενδιαφέρον της αγοράς αλλά και την υπεραξία του διαγωνισμού που θα κάνει το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο περιοχές τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό, εκεί θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή. Στα Ιωάννινα Energean και Petra θα ξεκινήσουν πρώτα με τις καταγραφές από αέρος, μετά θα συνεχίσουν με τα σεισμικά, κλπ. Εκτιμάται ότι συνολικά το ερευνητικό στάδιο για την περιοχή ανέρχεται στα 7 χρόνια σε τρεις διαφορετικές φάσεις, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τον Πατραϊκό που είναι θαλάσσια περιοχή ανέρχεται στα 8 χρόνια. Δηλαδή παραγωγή πετρελαίου στις δύο αυτές περιοχές δύσκολα θα δούμε νωρίτερα από το 2021 – 2022.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ!!!


Σε υψηλό περίπου τριών εβδομάδων η τιμή του πετρελαίου


Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων έκλεισε η τιμή του πετρελαίου ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τα αποθέματα, τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν πτώση των αποθεμάτων αργού την τελευταία εβδομάδα.

Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του αργότερα σήμερα, ενώ η αμερικανική Υπηρεσιά Πληροφοριών Ενέργειας θα τα ανακοινώσει την Τετάρτη. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Platts αναμένουν μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. 

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε άνοδο κατά 1,11 δολάρια ή 1,1% για να κλείσει στα 101,70 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 24 Απριλίου.

Ώθηση στην τιμή του αργού έδωσαν και τα νέα πως η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει την άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές αργού πετρελαίου λόγω της αύξησης της τοπικής παραγωγής πετρελαίου. Ο υπουργός Ενέργειας Ernest Moniz είπε σήμερα στη Σεούλ πως επαναξιολογείται η πολιτική που απαγορεύει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αργού πετρελαίου και ισχύει από τη δεκαετία του ΄70.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ


D. Rogozin: «Αν δεν συμμορφωθούν οι ΗΠΑ σβήνουμε τους πομπούς GPS και δεν δίνουμε κινητήρες διαστημικών πυραύλων»


Η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει τη λειτουργία των μονάδων του συστήματος παγκόσμιου εντοπισμού θέσης εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να αρνείται τη δημιουργία αναμεταδοτών για το ρωσικό δορυφόρο πλοήγησης GLONASS στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Rogozin.

Ο D. Rogozin , ο οποίος ηγείται της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, δήλωσε πως η Ρωσία θα απενεργοποιήσει προσωρινά 11 σταθμούς GPS την 1η Ιουνίου. Ενώ απειλεί ότι η Ρωσία θα κλείσει οριστικά τους σταθμούς GPS από την 1η Σεπτεμβρίου, αν δεν βρεθεί λύση με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του GPS, η εταιρεία έχει πολλούς δέκτες δορυφορικού σήματος στη Ρωσία, διάσπαρτους σε μία έκταση από την Άπω Ανατολή ως τη Μόσχα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός έσπευσε αργότερα να ξεκαθαρίσει, μέσω twitter, ότι για τους Ρώσους πολίτες η ποιότητα των σημάτων GPS δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τη διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Ο D. Rogozin δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα θα παρέχει στις ΗΠΑ κινητήρες διαστημικών πυραύλων μόνο εφόσον η Ουάσιγκτον αποδείξει ότι οι αυτοί πύραυλοι θα προορίζονται για μη στρατιωτική χρήση.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ανάπτυξη τόσο σοβαρών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας μαζί με ένα τόσο αναξιόπιστο εταίρο όπως η ΗΠΑ, οι οποίες πολιτικοποιούν τους πάντες και τα πάντα, και που είναι έτοιμες να διακινδυνεύσουν προοπτικές που επηρεάζουν τα συμφέροντα του συνόλου της ανθρωπότητας και όχι μόνο των ίδιων των ΗΠΑ», κατέληξε ο D. Rogozin.

Υπενθυμίζεται ότι ο D. Rogozin, ήταν ένας από τους Ρώσους ανώτατους αξιωματούχους που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο οικονομικών κυρώσεων της Δύσης ως «αντίποινα» για την ένωση με την Κριμαία.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr