Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Δείτε ποιες είναι οι συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα


Πόσο πάει το μαλλί», για την ακρίβεια πόσο ρεύμα «καίει» ένα πιστολάκι μαλλιών, αλλά και άλλοι μύθοι και αλήθειες σχετικά με το τι «φουσκώνει» τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ, καταγράφοντας τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και καταγράφηκε η εμπειρία των κατοίκων τους και οι επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους. Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον.
Και στις 40 επιλεγμένες κατοικίες (διαφόρων τυπολογιών, παλαιότητας και σε περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά) εγκαταστάθηκε ένα έξυπνο φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο κατέγραφε σε 24ωρη βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Όλες οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών, είτε λόγω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων, είτε λόγω θερμομόνωσης με ουσιαστική θερμική προστασία και αυξημένη άνεση του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντίστοιχα στην περίπτωση των 20 κατοικιών που σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, που σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερα από 15% και φθάνουν μέχρι 75%.

«Προσδιορίσαμε τις καλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, για μία πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση, βγάλαμε όμως και συμπεράσματα που δεν τα περιμέναμε στο βαθμό που τα διαπιστώσαμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αν. καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης.

Όπως εξηγεί, συχνά παρατηρούνται αστοχίες ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης ενός σπιτιού και αυτό οφείλεται εν μέρει σε λανθασμένη αξιολόγηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, αφετέρου στην υποτίμηση μία σειράς παραγόντων, που συμβάλλουν στην αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

«Η εξωτερική θερμομόνωση μίας κατοικίας είναι η παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση και όμως οι ιδιοκτήτες κατά κανόνα επιλέγουν ως προτεραιότητα να αλλάξουν κουφώματα, μάλλον γιατί η αλλαγή αυτή είναι πιο ορατή στο μάτι», αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθηγητής, προτρέποντας όσους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό μηχανικό, για να τους καθοδηγήσει.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που ανέδειξε η επεξεργασία των μετρήσεων στις 40 κατοικίες, είναι η αποφυγή της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών. "Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα", σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι μετρήθηκε πως η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεστεί σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Γενικότερα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών τείνουν να περιορίζουν την ισχύ που έχουν τα νεότερα μοντέλα, ιδίως στις ηλεκτρικές σκούπες,καθώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν μοντέλα χιλιάδων watt.

Το πιστολάκι είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, πιο ενεργοβόρα ακόμη και από το σίδερο, αποκάλυψαν οι μετρήσεις στις 40 κατοικίες. "Ήταν από τις μετρήσεις που εξέπληξαν τους ιδιοκτήτες", σύμφωνα με τον κ.Παπαγιάννη.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η σπατάλη ρεύματος που προκαλείται από τις συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές, ή αφήνονται για ώρες σε κατάσταση φόρτισης (tablets, κινητά κ.λπ.)


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Εκλογές 2015: Μάθε πού ψηφίζεις

Εκλογές 2015: Μάθε πού ψηφίζεις
Σε λειτουργία βρίσκεται το σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών με τα Στοιχεία του Εκλογικού Σώματος των Ελλήνων Εκλογέων, ώστε οι ψηφοφόροι να δουν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα ψηφίζουν.
Με την εφαρμογή του ΥΠΕΣ όλοι οι ψηφοφόροι θα μπορούν να δουν το εκλογικό διαμέρισμα που υπάγονται, όχι όμως, ακόμη, το εκλογικό τμήμα αφού δεν έχουν καταρτιστεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
Στην ειδική εφαρμογή, ο ενδιαφερόμενος αρκεί να εισάγει τα στοιχεία του και η εφαρμογή θα του εμφανίζει σε ποιο σημείο ψηφίζει.
Για να μάθετε που ψηφίζετε πατήστε ΕΔΩ


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Λεφτά υπάρχουν!!! Πάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ ζητούν να πληρώσουμε στους δανειστές μέχρι το 2022!


Έχω βαρεθεί ν' ακούω να ρωτάνε ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, με ύφος χιλίων καρδιναλίων και κουνώντας το δάχτυλο, "πού θα βρει ο Σύριζα τα λεφτά". "Λεφτά υπάρχουν!", όπως έλεγε και κάποιος που "τον χάσαμε νωρίς".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος ήταν στο τέλος του 2013 στο 175,1% του ΑΕΠ (ή 318,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και το ΑΕΠ ήταν στα 182,05 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συζήτηση για το αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι δεν είναι σημερινή, ήταν πολύ έντονη το 2012. Με πολλές λεκτικές ακροβασίες, προκειμένου να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο δανειακό πρόγραμμα, το χρέος βαφτίστηκε "μέσες-άκρες" βιώσιμο και στις 27 Νοεμβρίου 2012 το Eurogroup αποφάσισε κάποιες μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια της Ελλάδας. Περισσότερη σημασία έχει ωστόσο να δούμε αυτά που περιλαμβάνει το σχετικό κείμενο, (στη φωτο βλέπετε παράθεση παραγράφων), για τη διασφάλιση της αποπληρωμής των δανειστών. Δεν χρειάζεται να δούμε πολλά, δυο μόνο σημεία είναι αρκετά:

"Greece will transfer all privatizations revenues, the targeted primary surpluses as well as 30% of the excess primary surplus to this account, to meet debt service payment on a quarterly forward-looking basis. - Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα του στόχου καθώς επίσης το 30% του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους, για να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του χρέους σε τριμηνιαία βάση".

"Euro area Member States will consider further measures and assistance, including inter alia lower co-financing in structural funds and/or further interest rate reduction of the Greek Loan Facility, if necessary, for achieving a further credible and sustainable reduction of Greek debt-to-GDP ratio, when Greece reaches an annual primary surplus, as envisaged in the current MoU, conditional on full implementation of all conditions contained in the programme, in order to ensure that by the end of the IMF programme in 2016, Greece can reach a debt-to-GDP ratio in that year of 175% and in 2020 of 124% of GDP, and in 2022 a debt-to-GDP ratio substantially lower than 110%. - Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, χαμηλότερη συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία ή/και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης, εφόσον είναι αναγκαίο, για την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται στο τρέχον μνημόνιο κατανόησης, υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016, η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε λόγο χρέους προς ΑΕΠ 175% κατά το έτος αυτό, σε 124% του ΑΕΠ κατά το 2020, και σε λόγο χρέους προς το ΑΕΠ αισθητά χαμηλότερα του 110% το 2022."  

Τα απλά μαθηματικά λοιπόν λένε πώς με το ΑΕΠ στα 182 δισ. ευρώ, η μείωση κατά 65-70%, απ' το 175% του 2013 στο 110-105% το 2022 είναι (καταρχήν, 0,65ή0,70x182=) 118,3-127,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός με διάφορα μέτρα στους δανειστές. Επειδή βέβαια θα έχουμε και "ανάπτυξη" (έτσι δεν μας λένε;) και το ΑΕΠ θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, ο μεγαλύτερος παρονομαστής στο λόγο "χρέος/ΑΕΠ" θα λειτουργεί υπέρ της δημιουργικής λογιστικής, μειώνοντας το λόγο "χρέος/ΑΕΠ". Μόνο που εκτός απ' τη μείωση του χρέους θα έχουμε και κάτι τόκους να πληρώνουμε, που προστίθενται στα πιο πάνω 118-127 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα λοιπόν είναι καίριο: Πού θα τα βρουν όλα αυτά τα χοντρικά 120 δισεκατομμύρια ευρώ ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος κι όλοι όσοι θεωρούν το χρέος στο 175% του ΑΕΠ ως βιώσιμο; Μα φυσικά συνεχίζοντας να ξεζουμίζουν τους πολίτες, συνεχίζοντας να σκοτώνουν την πραγματική οικονομία, συνεχίζοντας να ξεπουλούν ό,τι έχει μείνει απούλητο στη δημόσια περιουσία, συνεχίζοντας να δημεύουν τις ιδιωτικές περιουσίες με φόρους-χαράτσια, συνεχίζοντας να οδηγούν τους νέους στην ξενιτειά. Αυτή δεν είναι η μνημονιακή πολιτική; Αυτό δεν κάνουν τέσσερα χρόνια τώρα;

Ας βάλουμε λοιπόν ένα καθρέφτη μπροστά τους, να μας απαντήσουν οι ίδιοι πού θα βρουν 120 δισεκατομμύρια για να πληρώσουν στους δανειστές μέχρι το 2022. Γιατί, αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί το χρέος να είναι βιώσιμο, αλλά οι πολίτες μάλλον δεν θα είναι!



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Συνεχίζεται η "βουτιά" στο αργό


Σε «ελεύθερη πτώση» συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου, έπειτα και από τη χθεσινή «βουτιά» πάνω από 5%, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η αγορά του «μαύρου χρυσού» πρέπει να προετοιμαστεί για επιπλέον προκλήσεις φέτος, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος και η ενίσχυση του δολαρίου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχωρεί 1,15 δολ. ή 2,25% στα 48,92 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Παράλληλα, το αργό τύπου Brent στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 1,32 δολ. ή 2,49% στα 51,78 δολ. το βαρέλι.

Και τα δύο συμβολαία καταγράφουν απώλειες τις έξι από τις τελευταίες επτά εβδομάδες, ενώ έχουν χάσει πάνω από το μισό της αξίας τους από τα μέσα του 2014.

«Εκτός από τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους σε προσφορά και ζήτηση για το πετρέλαιο, τις τελευταίες μέρες έχει υπάρξει αύξηση των καθοδικών κινδύνων», αναφέρει ο Mark Keenan, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Societe Generale στην Ασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διατήρηση της δυναμικής του δολαρίου, οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος και το πλεόνασμα της προσφοράς πετρελαίου θα ασκήσουν σημαντική πίεση στις τιμές πετρελαίου το πρώτο μισό του 2015.

«Αυτή τη στιγμή, ο πανικός φαίνεται πως επικρατεί», αναφέρει η Thina M. Saltvedt, αναλύτρια της Nordea Bank Norge. «Οι τιμές μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν στα 40 δολάρια, πριν εμφανίσουν κάποια σημαντική βελτίωση».

«Οδηγητές» της πτωτικής τάσης ήταν τα δημοσιεύματα πως η ρωσική παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 1980.

Επιπλέον, πιέσεις ήρθε να προσθέσει και η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία μιειώνει τις τιμές που χρεώνει στο πετρέλαιο προς τις ΗΠΑ, παρατείνοντας τον πόλεμο τιμών ώστε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του πετρελαίου

Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του πετρελαίου
Το 2014 ήταν ένα δραματικό έτος για το πετρέλαιο, με την τιμή του να υποχωρεί σχεδόν κατά 50%. Πως θα κινηθεί ο «μαύρος χρυσός» εντός του τρέχοντος έτους; Δύσκολη ερώτηση και ακόμη πιο δύσκολη μία σίγουρη απάντηση. Υπάρχουν, πάντως, πέντε παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του πετρελαίου.

Κινεζική οικονομία
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην κατανάλωση υγροποιημένων καυσίμων το 2013. Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα επηρεάζει σημαντικά την τιμή πετρελαίου. Σύμφωνα με την EIA η Κίνα θα «καίει» περισσότερο πετρέλαιο του 2020 (κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως) απ' ότι το 2012. Είναι βέβαιο ότι η πορεία της κινεζικής οικονομίας και φυσικά της ενεργειακής κατανάλωσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των πετρελαϊκών τιμών το 2015.

Αμερικανική παραγωγή shale oil
Έως τα τέλη του 2014 οι ΗΠΑ παρήγαγαν 9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή κατά 80% περισσότερα από το 2007. Η αμερικανική παραγωγή συνέβαλε στην υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Όμως πόσο θα επηρεάσει τους Αμερικανούς παραγωγούς η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής; Μέχρι στιγμής η παραγωγή έχει διατηρηθεί σταθερή. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν ο κλάδος μπορεί να διατηρήσει αυτήν την πορεία.

«Ελαστικότητα» της ζήτησης
Μπορεί η πτώση της τιμής να ενισχύσει τη ζήτηση; Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική. Η συνεχιζόμενη πτώση στην τιμή της βενζίνης – απόρροια της υποχώρησης του πετρελαίου – έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση, με τους Αμερικανούς να «καταναλώνουν» βενζίνη με τον ταχύτερο ρυθμό ημερησίως από το 2007. Εάν υπάρξει γενικευμένη αύξηση της ζήτησης, τότε και η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ενισχυθεί.

Η επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ
Η πτώση του  πετρελαίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή του. Μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚ – ή ορθότερα η Σαουδική Αραβία – δεν φαίνεται πρόθυμος να αλλάξει τη στάση του. Εάν αυτό διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2015 μένει να το δούμε.

Γεωπολιτικά γεγονότα
Πάντα τα γεωπολιτικά γεγονότα και η εμφάνιση συγκρούσεων σε χώρες που αποτελούν «ευαίσθητα σημεία» επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης στις αρχές του 2014 ή στην ισχυροποίηση του ISIS. Πάντως η δύναμη των γεωπολιτικών γεγονότων στον επηρεασμό της τιμής πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Πάντως δεν μπορούν να αποκλειστούν από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον «μαύρο χρυσό».



ΠΗΓΗ:newmoney.gr