Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η διχοτόμηση της Ουκρανίας είχε προβλεφθεί στα χαρτονομίσματα του ευρώ;


Μια πολύ περίεργη ανάρτηση, στα όρια της συνωμοσιολογίας, κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Υποστηρίζει ότι η διχοτόμηση της Ουκρανίας σε δυτική (γερμανόφιλη) και ανατολική (ρωσική) είχε… προβλεφθεί και αποτυπωθεί στα χαρτονομίσματα του ευρώ.

Πράγματι, εάν κοιτάξει κανείς τον χάρτη της Ευρώπης, βλέπει ότι περιλαμβάνει τη μισή Ουκρανία, δηλαδή το κομμάτι της εκείνο που επιθυμεί την ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε με ευκολία να ισχυριστεί ότι πρόκειται περί τυχαίου γεγονότος, μιας γραφιστικής προσέγγισης.

Αλλά, στην περίπτωση της «διχοτομημένης» Ουκρανίας, τα πράγματα αγγίζουν την ακρίβεια. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, η χερσόνησος της Κριμαίας, που έχει ρωσικό πληθυσμό και είναι, στον χάρτη πάντα, ένα κλικ παραδίπλα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οπωσδήποτε είναι μια προσέγγιση που ενθουσιάζει τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας.


Προφανώς πρόκειται περί θεωρίας συνομωσίας, δεδομένου ότι το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ έχει ήδη ιστορία σχεδόν 15 χρόνων. Πρόκειται όμως για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

Πηγή: tribune.gr

ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com/

Τα 30 μέτρα ύψος "ενοχλούσαν" το ΣτΕ το 1997. Τα 120 μέτρα ύψος "ενοχλούν" άραγε σήμερα;


Παραμονές Χριστουγέννων 2013, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης, προωθώντας ένα ιδιότυπο "Σχέδιο Άνεμος", υπέγραψε Περιβαλλοντικούς όρους για 9 αιολικά πάρκα ισχύος 218,5 MW στις Κυκλάδες (Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Τήνο). Συνολικά θα τοποθετηθούν 95 ανεµογεννήτριες τύπου Enercon E-70/2,3MW. Δεν βρήκαμε στην απόφαση το ύψος του πύργου πάνω στον οποίο θα τοποθετηθούν, ενδεχομένως να αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ύψος του πύργου έχει σημασία, τόσο για το συνολικό μέγεθος όσο και για τη στάθμη θορύβου. Πάντως ο συγκεκριμένος τύπος ανεμογεννήτριας, ...

που έχει διάμετρο φτερωτής 71 μέτρα, μπορεί να τοποθετηθεί σε πύργους ύψους από 57 έως 113 μέτρα. Η στάθμη θορύβου, (στα 10 μέτρα από το έδαφος, για ταχύτητα περιστροφής 6-21,5rpm και για ταχύτητες ανέμου από 4 έως 10 m/s), μεταβάλλεται από 90,7 έως 104,5db(A).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δημαρχείο Κιέβου τώρα: Οι δημοκράτες ελευθερωτές κρέμασαν εικόνα ενός μεγάλου δημοκράτη! Δεν ντρέπεστε λίγο…

Stephan bandera
Αυτό το πανό κυματίζει μέσα στο δημαρχείο του Κιέβου μετά την “απελευθέρωση”. Είναι ο Stephan Bandera, μέγας ήρωας προφανώς και της ΕΕ και των ΗΠΑ. Υπάρχει όμως ένα θεματάκι. Η Μέρκελ δικαίως τον γουστάρει. Οι υπόλοιποι τι λένε;

Δείτε ποιός είναι ο μακαρίτης Stephan Bandera…δημοκράταρος σαν τον δικό μας, τον καραφλό Τιμοσένκο με το μουστάκι…
bandera nazisbandera nazi poster 2

bandera nazi posterbandera nazi propaganda wwii

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Shell: συγνώμη λάθος, ότι ήταν να γίνει στην Ελλάδα έγινε

Shell: συγνώμη λάθος, ότι ήταν να γίνει στην Ελλάδα έγινε
Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί από τις δηλώσεις του μεγάλου πετρελαϊκού Ομίλου της Shell για αποχώρηση του από την Ελλάδα...

Aν και ο Ομιλος έχει αποχωρήσει από το 2010 από την χώρα μεταβιβάζοντας τα πρατηρία του στην Μotor  Oil, εντούτοις εκφράστηκαν φόβοι και για αποχώρηση του σήματος Shell από τα πρατήρια που ήδη υπάρχουν. 
Η Shell αναγκάστηκε να αναδημοσιεύσει την ανακοίνωση της για την πώληση 870 πρατηρίων της, το διϋλιστήριό της στο Τζιλόγκ της Βικτόρια και άλλα περιουσιακά της στοιχεία στην Αυστραλία, στην εταιρεία Vitol έναντι 2,9 δισ. δολαρίων.
Εκεί μάλιστα έγινε και αναφορά στην απόσυρση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, οι πρόσφατες εκποιήσεις της περιλαμβάνουν την πώληση των διυλιστηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο , τη Γερμανία , τη Γαλλία , τη Νορβηγία και την Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και η αποχώρηση της από την Αίγυπτο , την Ισπανία, την Ελλάδα , τη Φινλανδία και τη Σουηδία και η σχεδιαζόμενη πώληση ορισμένων πρατηρίων της σε Ιταλία και τη Νορβηγία .
Το fpress.gr επικοινώνησε με την διοίκηση της Coral (αποτελεί τη συνέχεια της Shell Hellas μετά την εξαγορά της από την Motor Οil Ελλάς), η οποία τόνισε ότι όλα συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης των σημάτων της Shell. 
Nα σημειωθεί ότι η Coral διατηρεί κάτω από το σήμα της Shell περίπου 700 πρατήρια στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών.
Οι κύριες δραστηριότητές της καλύπτουν την χονδρική και λιανική πώληση ενός ευρέος φάσματος πετρελαιοειδών και χημικών προϊόντων ενώ συγκεντρώνει πελάτες από το χώρο της βιομηχανίας, του εμπορίου και της ναυτιλίας. 


ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΕΚΕΔΑ: ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας ενώνει τις δυνάμεις του με τις αστείρευτες δυνάμεις των συναδέλφων μας χαλυβουργών της Χαλυβουργικής και της Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Συνεχίζουμε ΜΑΖΙ .

Είμαστε στο πλευρό τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.

Συμμετέχουμε μαζικά με όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΕ-ΔΑ αύριο Τρίτη 25/2/2014 στις 10:30 π.μ. στο σταθμό των Διοδίων της Ελευσίνας.

Με την αυριανή μας κινητοποίηση διαμηνύουμε στους βιομήχανους Αγγελόπουλο και Μάνεση, καθώς και στην άτολμη και φοβική κυβέρνηση  την οργή μας και την αγανάκτησή μας.

Είμαστε αποφασισμένοι για όλα.

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Mερίσματα 1 τρισ. δολ. κατέβαλαν οι μεγαλύτερες εταιρείες το 2013- Ποιοι είναι οι "πρωταθλητές"

Mερίσματα 1 τρισ. δολ. κατέβαλαν οι μεγαλύτερες εταιρείες το 2013- Ποιοι είναι οι "πρωταθλητές"
Οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο κατέβαλλαν μερίσματα συνολικού ύψους άνω του 1 τρισ. δολ για πρώτη φορά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επενδυτές ανταμείφθηκαν με 1,027 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, καθώς τα μερίσματα αυξήθηκαν κατά 301 εκατομμύρια δισεκατομμύρια δολάρια από το 2009, σύμφωνα με έρευνα της  Henderson Global Investors, την οποία δημοσιεύει το CNBC.

Τα μερίσματα από εταιρείες των αναδυόμενων αγορών διπλασιάστηκαν από το 2009 έως το 2011, αλλά η ανάπτυξη στην περιοχή έχει έκτοτε επιβραδυνθεί, καθώς ο “σούπερ- κύκλος” των εμπορευμάτων τελείωσε και τα νομίσματα διολίσθησαν.

Τα μερίσματα από την Ευρώπη, εξαιρούμενης της Βρετανίας, αυξήθηκαν κατά 8% από το 2009, φθάνοντας τα 199,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013. Η αύξηση αυτή ανήγαγε την περιοχή στη “δεύτερη πιο σημαντική περιοχή στον κόσμο σε απόδοση μερισμάτων, μετά τη Βόρεια Αμερική”, διαπιστώνει η έρευνα.

Οι ΗΠΑ αύξησαν τα μερίσματα κατά 49% την τελευταία πενταετία, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή των χωρών με τα μεγαλύτερα μερίσματα, και η οποία αποτελεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας πίτας με 301,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες και η τεχνολογία ήταν οι κλάδοι που έδωσαν τα μεγαλύτερα μερίσματα. Ειδικά, ο χρηματοοικονομικός κλάδος απέδωσε τα περισσότερα, καθώς ανέκαμψε μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Οι “γίγαντες” της τεχνολογίας, με πρώτη την Apple, κατέγραψαν την ταχύτερη ανάπτυξη όσον αφορά στα μερίσματα, σημειώνοντας αύξηση 109%. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Αpple κατέβαλε το ένα έκτο των συνολικών μερισμάτων πέρυσι, συνεχίζοντας τις πολύ καλές επιδόσεις που είχε το 2012.

Οι δέκα εταιρείες με τα μεγαλύτερα μερίσματα κατέβαλαν σχεδόν ένα δισ. δολ. για κάθε 10 δισ. δολ., που καταβλήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι τράπεζες κυριαρχούν στο σχετικό κατάλογο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Shell. Ακολουθούν οι Exxon Mobil, Apple, Time Warner Cable, HSBC, Banco Santander, Vodafone, China Construction Bank, China Mobile, AT&T  και General Electric.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Επιστολή ΓΣΕΕ στην Ε.Ε.Τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια του πρ.ΟΕΚ


 Επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την παρέμβασή της ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τους δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στα δεδομένα που πρέπει να σταθμιστούν ώστε να εφαρμοστεί η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δανείων, δυνατότητα που προβλέπεται ήδη από Υπουργική Απόφαση του 2012 η οποία όμως δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη.

Σας επισυνάπτουμε την επιστολή.
Προς
την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Υπόψη Γεν. Γραμματέα, κ. Β. Γκόρτσου

Θέμα: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τους δικαιούχους του πρ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
Η Γ.Σ.Ε.Ε. σας καλεί να εξαντλήσετε όλα τα νόμιμα περιθώρια παρέμβασής σας για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος που έχει προκύψει για τους χιλιάδες δανειολήπτες του πρ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από τη μη έγκριση από τις Τράπεζες των αιτήσεων ρύθμισης των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
Καλούμε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να προβεί στον συντονισμό των μελών της για την αποδοχή των αιτημάτων επιμήκυνσης του χρόνου καταβολής των δανείων αυτών στη βάση της στάθμισης αμοιβαία αποδεκτών δεδομένων, όπως:
της ραγδαίας και ανυπαίτιας απώλειας εισοδήματος των δανειοληπτών και της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής των δανειακών δόσεων
της προστασίας της κύριας κατοικίας
της ανάγκης εξυπηρέτησης των δανειακών δόσεων με την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης
της διασφάλισης της 9ετούς επιδότησης του δανείου με βάση τους προβλεπόμενους όρους στην αρχική σύμβαση (από τον πρ. ΟΕΚ, νυν ΟΑΕΔ μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού Εφαρμογής Κοινωνικής Πολιτικής)
τη ρύθμιση του χρόνου αποπληρωμής με την υπογραφή συμπληρωματικής πράξης στην αρχική δανειακή σύμβαση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ως άνω δυνατότητα υπάρχει ήδη από το 2012 (ΥΑ 2575/84), αλλά στην πράξη δεν έχει λειτουργήσει, θεωρούμε αναγκαία την παρέμβαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την υλοποίησή της.
Στην κατεύθυνση αυτή η Γ.Σ.Ε.Ε., από κοινού με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας που εκφράζει το Καταναλωτικό της Κίνημα, είναι σε θέση να παράσχει κάθε αναγκαία τεχνική συνδρομή στο πλαίσιο των απόψεών της.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

«Αδύνατο να αποπληρώσει ποτέ η Ελλάδα τα δάνεια»

«Αδύνατο να αποπληρώσει ποτέ η Ελλάδα τα δάνεια»
CEP: Αντί να γίνουν περικοπές στην κατανάλωση, υποχώρησαν οι επενδύσεις

Κίνδυνο επέκτασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες, παρά την ηρεμία στις αγορές, διακρίνει σε μελέτη του το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEP και διαπιστώνει μείωση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Ενδείξεις μείωσης της πιστοληπτικής τους ικανότητας παρουσιάζουν η Φινλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την μελέτη του CEP, τμήμα της οποίας δημοσιεύει η σημερινή Die Welt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Τώρα έχουν μολυνθεί και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες», διαπιστώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Λούντερ Γκέρκεν, προσθέτοντας ότι «μολονότι η Φινλανδία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στις μεγάλες χώρες, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι και χώρες της βόρειας Ευρώπης καθίστανται προβληματικές».

Ενδιαφέρουσες είναι ωστόσο οι διαπιστώσεις του CEP για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης. Με βάση τον σχετικό δείκτη του κέντρου «Deufault-Index 2014», η κατάσταση της Ιταλίας και της Ελλάδας επιδεινώνεται. Οι οικονομολόγοι δεν διακρίνουν σχεδόν καμία δυνατότητα να αποπληρώσει η Ελλάδα ποτέ τα δάνεια που έχει λάβει από το εξωτερικό, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για τη Γαλλία. Αντίθετα, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την Ιρλανδία και την Ισπανία. Στον δείκτη του, το γερμανικό think tank με έδρα το Φράιμπουργκ, δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο το χρέος των χωρών αλλά και την επενδυτική δραστηριότητα σε αυτές, καθώς όπως υπογραμμίζεται, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.

Αναφορικά με την Ελλάδα το CEP δεν διαπιστώνει τάσεις βελτίωσης. «Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να μειώνεται και μάλιστα σαφώς ταχύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης», αναφέρεται στη μελέτη. Σε σύγκριση με το 2012, οπότε κατεγράφησαν επιτυχίες στο πεδίο της σταθεροποίησης, το 2013 σημειώθηκε επιδείνωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κέντρου. Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων υποχώρησαν εκ νέου την χρονιά που πέρασε, ωστόσο, αντί να γίνουν περικοπές στην κατανάλωση, υποχώρησαν οι επενδύσεις, κάτι το οποίο οδήγησε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και κατ` επέκταση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη, αναφέρεται στη μελέτη.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης η Die Welt εκτιμά ότι «οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους» και επικαλείται σχετικά σημεία της μελέτης που στηρίζουν αυτή τη θέση: «Το ποσοστό της κατανάλωσης επί του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ» αναφέρουν οι συντελεστές της μελέτης, προσθέτοντας ότι από το 2002 το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 100%, ενώ πέρυσι σημείωσε και νέα αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερχρεώνεται στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτήσει καταναλωτικές δαπάνες, κάτι το οποίο οξύνει την κρίση. Χωρίς μια δραστική μείωση του ποσοστού κατανάλωσης δεν είναι δυνατόν να ανακτήσει η χώρα την πιστοληπτική της ικανότητα, αναφέρει το ερευνητικό επιτελείο του CEP και συμπεραίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια πολιτική περικοπών, με συνέπεια η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να μειώνεται ταχύτερα στη φάση αυτή, σε σχέση με άλλες χώρες. Και για τον λόγο αυτόν η Ελλάδα θα παραμείνει για το εγγύς μέλλον εξαρτημένη από τη βοήθεια άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Χάος στη Κύπρο: Διαδηλωτές εναντίον ιδιωτικοποιήσεων- Ρίξανε κάγκελα, κλείδωσαν βουλευτές


Το απόλυτο χάος επικρατεί μπροστά στη Βουλή της Κύπρου, όπου γίνονται σοβαρά επεισόδια από το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στο πλευρό τους είναι συνάδελφοί τους από άλλες κρατικές επιχειρήσεις και φορείς.

Ο κόσμος έριξε τα κάγκελα, που είχε στήσει η αστυνομία για να τους εμποδίσει να φτάσουν μπροστά στη βουλή, ενώ μέσα στο κτίριο βρίσκονται άνδρες της ΜΜΑΔ με πλήρη εξάρτηση, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο διαδηλωτών, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Σύμφωνα με πληροφορίες. οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο τη γεννήτρια του κτιρίου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε αυτό βουλευτές και εργαζόμενοι καθώς κλείδωσαν αυτόματα οι ηλεκτρικές πόρτες!

Εξαιτίας των επεισοδίων αναβλήθηκε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας δεν κατάφερε να παραστεί στην αρμόδια επιτροπή, καθώς το αυτοκίνητό του δέχθηκε επίθεση.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Γιάννης Φωτόπουλος: Το Μεγάλο Βήμα της ΑΣΠΡΟΦΟΣ


Mε σειρά στρατηγικών κινήσεων στο εξωτερικό, σε περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας κατάφερε η «Ασπροφός», εταιρεία του ομίλου των ΕΛΠΕ, να αντεπεξέλθει στις πιέσεις από την ύφεση στην εγχώρια αγορά, δηλώνει στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Φωτόπουλος.

Πώς μία εταιρεία με δράση 30 χρόνων βλέπει την περαιτέρω πορεία της εν μέσω της ύφεσης;
Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ είναι στενά συνδεδεμένη με τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα και κυρίως, αλλά όχι μόνο, με αυτές στον κλάδο των διυλιστηρίων πετρελαίου, όπου συνέβαλε σε όλα τα έργα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων διυλιστηρίων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) και του φυσικού αερίου. Ειδικά στο φυσικό αέριο, από το 1987 που ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα εισαγωγής και διανομής του στην Ελλάδα η ΑΣΠΡΟΦΟΣ είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά όσο αφορά τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής τους για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Η οικονομική κρίση αναπόφευκτα οδήγησε σε δραματική μείωση σε τέτοιου είδους επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε μια συρρικνωμένη εσωτερική αγορά. Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις από τις αρχές του 2012 στραφήκαμε προς άλλες αγορές, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας σειρά ενεργειών προώθησης στο εξωτερικό. Έχουμε επιλέξει περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στον τομέα της Ενέργειας, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Ρωσία, η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αλλού. Αναπτύξαμε δίκτυο επαφών και τοπικών συνεργασιών αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές σχέσεις των ΕΛΠΕ, συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια στη Μόσχα, στο Ντουμπάι, στη Ρώμη, και βεβαίως στην Αθήνα, που ολοένα και πυκνότερα ελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σε θέματα υδρογονανθράκων.

Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν, κινηθήκαμε εντατικά και μεθοδικά στηριζόμενοι στην τεχνογνωσία μας, στην αξιοπιστία μας και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό μας και σήμερα πλέον, μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, έχουμε δομήσει συνεργασίες στη Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία και συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών σ' αυτές τις χώρες.
Επίσης έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες και αλλού όπως στην Πολωνία, την Αλγερία, την Τυνησία, μέχρι και το Αφγανιστάν.
Έτσι, το όνομα της εταιρείας μας, του Ομίλου μας και της χώρας προβάλλονται μέσα από αυτές τις δράσεις μας σε αυτά τα μέρη του κόσμου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία. Το 2012-2013 η ΑΣΠΡΟΦΟΣ διεκπεραίωσε σημαντικό κομμάτι των μελετών για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω της Β. Ελλάδας.

Πού εδράζετε τη νέα σας εξωστρεφή στρατηγική; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα επιτύχετε;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΠΗΓΗ:energia.gr

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ


ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Είναι πραγματικά οδυνηρό να φθάνεις στο σημείο όπου χρειάζεται να πεις ότι ένας εργαζόμενος «γλίτωσε από του χάρου τα δόντια» με μόνο 2 κατάγματα ή με κάποιον άλλον τραυματισμό.

Ευτυχώς, φαίνεται πως οι Άγιοι αγαπάνε τούτον τον τόπο και τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ με αποτέλεσμα, στο συμβάν που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2014 στο Ορυχείο Αμυνταίου, εργαζόμενος χειριστής του αποθέτη Α3, έπεσε από τα δύο μέτρα (όταν έσπασαν οι μπουκάλες που συγκρατούσαν τον αναδιπλωτή -κατάσταση που είναι χαρακτηριστική ένδειξη/απόδειξη πλημμελούς συντήρησης-), υπέστην 2 κατάγματα και νοσηλεύεται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο. Για μία ακόμα φορά θα πούμε ΕΥΤΥΧΩΣ.



Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με αφορμή το τελευταίο αυτό εργατικό ατύχημα, αν και δεν έπαψε ποτέ να κραυγάζει για τα αυτονόητα, χτυπά για μία ακόμα φορά το καμπανάκι επισημαίνοντας την ανάγκη για :

ü  Συνεχή συντήρηση, ανανέωση και επιστάμενο έλεγχο του μηχανολογικού εξοπλισμού

ü  Προσλήψεις προσωπικού καθώς η έλλειψή του δημιουργεί προβλήματα τόσο στη λειτουργία όσο και στη συντήρηση.

ü  Πιστή τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας.

       Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επικροτεί την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό όλων των εργαζόμενων αλλά παράλληλα τους καλεί να μην ρισκάρουν για τίποτα και για κανέναν την ζωή και την υγεία τους.

ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

IBG: Οι προβλέψεις για ΕΛΠΕ για τη χρήση του 2013


Τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και τα υψηλά κόστη του αργού πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου θα έχουν ασκήσει σημαντικές πιέσεις στον τομέα διύλισης των Ελληνικών Πετρελαίων το δ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως οι πιέσεις αυτές θα μετριαστούν από την συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος περικοπής κόστους της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η IBG προβλέπει πως τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν διεύρυνση των ζημιών ("clean" net income) το δ' τρίμηνο στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο της χρήσης προβλέπονται ζημιές 120 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Παράλληλα, τα καθαρά EBITDA ("clean" EBITDA) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 30 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο (-62%) και στα 163 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης (-63%).
Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, με την IBG να σημειώνει πως η προσοχή θα είναι στραμμένη στις δηλώσεις της διοίκησης της εταιρείας σε ότι αφορά τις προοπτικές για το 2014

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Τα ΕΛΠΕ και οι ζημιές των διυλιστηρίων ανά την Ευρώπη


Μέσα στην εβδομάδα ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να ανακοινώσει, όπως και σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, το κλείσιμο της χρήσης του 2013 με ζημιές. Το μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο εστιάζεται στην επόμενη ημέρα, με τους αναλυτές να συνηγορούν στο ότι ο ελληνικός όμιλος εμφανίζει ικανά συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να διαδραματίσει ρόλο κλειδί την επαύριο της κρίσης του κλάδου στην Ευρώπη.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα διυλιστήρια στην Ευρώπη, αρκεί μόνο να αναφερθεί η τελευταία έκθεση της UBS που χαρακτήριζε το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ως το χειρότερο για την αγορά διύλισης της Ευρώπης εδώ και χρόνια. Μάλιστα ο οίκος υπολόγισε ότι το σύνθετο περιθώριο για τα διυλιστήρια της περιοχής διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία 11 χρόνια από το 2003. Άλλη έκθεση της Nomura έθετε το ερώτημα εάν τα άσχημα περιθώρια του 4ου τριμήνου θα συνεχίσουν να πιέζουν την αγορά και το 2014.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα πέντε κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίζουν το περιβάλλον της ευρωπαϊκής αγοράς άμεσα είναι:
1.            Οι νέες προσθήκες διυλιστηρίων με δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. βαρελιών /ημέρα σε Μέση Ανατολή και Κίνα
2.            Η μείωση του ρυθμού αποσύρσεων μονάδων.  Σήμερα το πλεονάζον δυναμικό στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Εάν συνεχιστεί η κρίση στον κλάδο τότε αναμένεται νέο μπαράζ λουκέτων
3.            Η αγορά διύλισης στις ΗΠΑ: οι λιγότερες συντηρήσεις μονάδων αλλά και διαφορές τιμών μεταξύ Brent και WTI, αφενός περιορίζουν τα περιθώρια για ευρωπαϊκές εξαγωγές αφετέρου δίνουν ευκαιρίες για εξαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
4.            Η οικονομική κρίση και οι περικοπές βελτιώνουν τα κόστη και αυξάνουν τα περιθώρια, ωστόσο πιέζουν τους τζίρους και τις πωλήσεις. Στην κατηγορία  αυτή υπάγονται τα ΕΛΠΕ αλλά και τα διυλιστήρια της Total και της Saras (Σαρδηνία)
5.            Οι εξαγωγές τρίτων χωρών (κυρίως της Ρωσίας) προς την Ευρώπη δημιουργεί έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας.
Στον αντίποδα για τα ΕΛΠΕ, οι 5 καταλύτες για τη βελτίωση των επιδόσεων του ομίλου θα είναι:
Η πλήρης ενσωμάτωση και συνεισφορά στα μεγέθη του 2014 της Ελευσίνας
Η βελτίωση των αποδόσεων. Παρότι οι συνθήκες διύλισης οδήγησαν σε καθαρές απώλειες για το 2013, η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη είναι ανοδική: κέρδη της τάξης του 0,45 ευρώ ανά μετοχή θεωρούνται εφικτά και διατηρήσιμα, με ταυτόχρονη αύξηση των χρηματοροών από το 2014 και μετά.
Εγχώρια ζήτηση: για πρώτη φορά μετά την κρίση υπάρχει θετικό πρόσημο στη ζήτηση καυσίμων. Η σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ζήτησης θα παίξει καθοριστικό ρόλο
Πρόγραμμα εξοικονόμησης: Πάνω από το μισό του στόχου για εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του ομίλου έχει επιτευχθεί. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για εξοικονομήσεις 140 εκατ. ευρώ
Το ερωτηματικό της πώλησης: το ακριβές χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία της προωθούμενης αναδιάρθρωσης της μετοχικής σύνθεσης (πώληση του 35,5% του Δημοσίου) δεν έχει ακόμη οριστεί. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Λάτση φέρεται να μην έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το δικό του ποσοστό. Πιθανό placement μέσω χρηματιστηρίου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την πορεία της μετοχής, η οποία από το Νοέμβριο κατέγραψε απώλειες έως και 21%. Σήμερα η μετοχή βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του εύρους της τιμής στόχου των αναλυτών (UBS, Nomura) με ανοδικό περιθώριο έως και 1,5 ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα.

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Βασίλης Κώτσης: Εκτός λειτουργίας η μονάδα των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα


Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα Ελληνικά Πετρέλαια λόγω των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι και το 2014 το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας θα συνεχίσει να ξύνει τις πληγές του.
Τα προβλήματα που προέκυψαν  δεν έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, όπως τα χαμηλά περιθώρια διύλισης, αλλά εντοπίζονται στην παραγωγική διαδικασία της νέας μονάδας  στην Ελευσίνα αλλά και σε θέματα εργασιακής ειρήνης, καθώς διοίκηση και εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 4 Μαρτίου και για περίπου ενάμιση μήνα η νέα μεγάλη επένδυση των ΕΛΛΠΕ στο διυλιστήριο της Ελευσίνας θα σταματήσει τη λειτουργία της.
Πρόκειται για μια εκτός πλάνων πρωτοβουλία την οποία έλαβε η διοίκηση για λόγους ασφαλείας.
«Φούσκωσε» το μέταλλο
Εδώ και έναν μήνα παρατηρήθηκε ζημιά στον αντιδραστήρα της μονάδας  32 στην Ελευσίνα. Πρόκειται για μια στρέβλωση του κελύφους του αντιδραστήρα ή, με απλά λόγια, ένα «φούσκωμα» του μετάλλου.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας ενημέρωσε την Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας διενήργησε τον έλεγχό της και στην έκθεση που υπέβαλε δήλωσε αναρμόδια. Γι' αυτό έστειλε σχετική επιστολή στο Τμήμα Βιομηχανιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που είναι και η αδειοδοτούσα αρχή, ενώ η επιστολή κοινοποιήθηκε και στο Τμήμα Μεγάλων Ατυχημάτων του υπουργείου Εργασίας.
Τα κλιμάκια του ΥΠΕΚΑ προχώρησαν σε εκτενείς ελέγχους στον αντιδραστήρα και έπειτα από διαβουλεύσεις με τη διοίκηση αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας όλης της μονάδας.
Στόχος είναι οι επισκευαστικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα. Το κόστος των εργασιών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ. Μεγάλη θα είναι και η ζημιά από τη διακοπή της παραγωγής και για τα διαφυγόντα έσοδα, αφού η μονάδα της Ελευσίνας λόγω του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού είχε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή για συντήρηση της μονάδας στην Ελευσίνα ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αρνητικά τα περιθώρια
Ουσιαστικά από τις 4 Μαρτίου θα λειτουργεί μόνο ένα από τα τέσσερα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων, αυτό του Ασπροπύργου, αφού εδώ και κάποιους μήνες τα διυλιστήρια του ομίλου σε Θεσσαλονίκη  και Σκόπια είναι κλειστά λόγω των αρνητικών περιθωρίων διύλισης και έχουν επικεντρωθεί μόνο σε εμπορική δραστηριότητα.
Το κόστος προμήθειας αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια της Ευρώπης εκτινάχθηκε το 2013, αφού στα προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω κυρώσεων επί των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου προστέθηκαν οι μειωμένες ποσότητες αργού από Ιράκ και Λιβύη.
Ετσι τα περιθώρια διύλισης από τα οποία εξαρτάται η κερδοφορία των διυλιστηρίων επηρεάστηκαν δραστικά από τις αυξημένες τιμές του αργού, το υψηλό κόστος ενέργειας και τη μείωση της ζήτησης στα τελικά προϊόντα (βενζίνη, diesel, μαζούτ κ.ά.).
Στη μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο που παράγει βενζίνη το πρώτο δίμηνο του 2014 τα περιθώρια διύλισης κινούνται μεταξύ 1 και 2 δολαρίων το βαρέλι,  όταν στο τέλος του 2012 βρίσκονταν στα 6,3 δολάρια το βαρέλι. Στην Ελευσίνα, στο υπερσύγχρονο διυλιστήριο της εταιρείας που παράγει diesel,  τα περιθώρια διύλισης hydrocracking είχαν υποχωρήσει  στα 2,9 δολάρια το βαρέλι. Τώρα κινούνται ελαφρά ανοδικά μεταξύ 2,5 και 3,5 δολαρίων το βαρέλι, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Οπως εκτιμά η Alpha Finance, o όμιλος για το σύνολο της χρήσης του 2013 θα εμφανίσει ζημιές ύψους 214 εκατ. ευρώ και 44 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι σε προσαρμοσμένη βάση τα ΕΛΛΠΕ θα εμφανίσουν ζημιές 38 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο και 138 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο και στα 58 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη κατάσταση εννεαμήνου του 2013, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 7,44 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 37 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 174 εκατ. ευρώ.
H εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2013 την ερχόμενη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.
Θολό το τοπίο της ιδιωτικοποίησης
Το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσει την πώληση του ποσοστού που κατέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια (35,47%) στις βραχυπρόθεσμες αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή  σε αυτές που θα συντελεστούν τους επόμενους  12 μήνες,  αλλά τίποτε προς το παρόν δεν προϊδεάζει ότι ο διαγωνισμός προχωρεί. Βασικός μέτοχος στο διυλιστήριο είναι η Paneuropean Holdings του ομίλου Λάτση με 41%. Μάλιστα ο ιδιωτικός όμιλος έχει και δικαίωμα πρώτης άρνησης σε περίπτωση πώλησης του μεριδίου του κράτους.Τελευταία έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια για πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου αλλά επισήμως διαψεύδεται μια τέτοια εξέλιξη. Η κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ανέρχεται σήμερα στα 2,2 δισ. και το 35% αποτιμάται στα 770 εκατ. ευρώ.  Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΛΠΕ ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ, γι' αυτό και έχουν υπογράψει μνημόνιο με το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ (ελέγχουν το υπόλοιπο 65%) για την από κοινού πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου.
Απεργούν επειδή τους κόβουν τα μπόνους
Στα χαρακώματα διοίκηση - εργαζόμενοι για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας
Στις 31/12/2013 έληξε η τριετής σύμβαση εργασίας στα Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία και καταγγέλθηκε από το σωματείο. Σημειώνεται ότι η καταγγελθείσα σύμβαση δεν είχε πειράξει τις απολαβές ούτε και τις ωριμάσεις των εργαζομένων, απλώς προέβλεπε μηδενικές αυξήσεις, θέσπιση 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα και πάγωμα ή και κατάργηση ορισμένων παροχών, όπως εξαήμερη εκδρομή, επιδότηση κυλικείου κ.ά. Επίσης, προέβλεπε ότι οι νεοπροσληφθέντες στην εταιρεία θα υποβάλλονται σε δοκιμαστική περίοδο ενός έτους και θα αμείβονται με το 60% των κανονικών παροχών.
Οι εργαζόμενοι προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με αίτημα για αυξήσεις αλλά γνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση της επιχείρησης θα συμβιβάζονταν με την ανανέωση της παλαιάς σύμβασης.
Λόγω των μέτριων έως κακών επιδόσεων των οικονομικών μεγεθών, η αρχική πρόταση της διοίκησης προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση 22% σε ετήσια βάση, μέσα από το πάγωμα των τριών μισθών μπόνους (οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΠΕ αμείβονται με 17 μισθούς τον χρόνο) αλλά και των ωριμάσεων (τριετίες). Οι εργαζόμενοι διαφώνησαν και δεν αποδέχθηκαν ούτε τη νέα πρόταση της διοίκησης, που έκοβε δύο μισθούς μπόνους και όχι τρεις, μειώνοντας έτσι τις ετήσιες απώλειες κατά 18%. Το αποτέλεσμα είναι η κήρυξη 24ωρων απεργιών, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές εναντιώθηκαν και στην πρόθεση της διοίκησης να «πειράξει» τον εσωτερικό κανονισμό. Σήμερα, βάσει του κανονισμού, ο εργαζόμενος μπορεί να μετακινηθεί το πολύ 40 χιλιόμετρα για να εργαστεί σε μονάδες της εταιρείας, ενώ η διοίκηση θέλει με τροποποίηση να έχει τη δυνατότητα να στείλει τον εργαζόμενο όπου υπάρχει ανάγκη, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.
Επίσης η διοίκηση επιθυμεί να αυστηροποιήσει τις ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα και ταυτόχρονα να διευρύνει την γκάμα τους περιλαμβάνοντας στα πειθαρχικά και παραπτώματα που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν σε αυτή την κατηγορία.
(ΤΟ ΒΗΜΑ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr