Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μείωση μισθών και ανασφάλιστη εργασία το α΄τρίμηνο



Μείωση μισθών έως και 20% σε ορισμένες κατηγορίες, αύξηση κατά 40% περίπου της ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αύξηση των νέων συμβάσεων εργασίας αποτυπώνουν μεταξύ άλλων τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2013 του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΣΕΠΕ το α’ τρίμηνο του 2013 μετατράπηκαν συνολικά 17.702 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας ενώ αντίστοιχα, το α’ τρίμηνο του 2012, είχε καταγραφεί μετατροπή 23.101 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αποτυπώνεται μείωση κατά 12% στις συμβάσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης και κατά 0,96% στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Ο συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν σε άλλους είδους συμβάσεις κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του έτους 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, είναι μειωμένες κατά 23,81% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, κατά 40,1 % όσον αφορά την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, και αυξημένες κατά 5,42% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη. 

Στα θετικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνεται ωστόσο, η αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ακόμη, οι εργοδότες οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίοδο προχώρησαν σε νέες προσλήψεις, επέλεξαν την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων (αύξηση κατά 19,25%) σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 23,37%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. 

Μείωση μισθών έως και 20,14%

Συνεχίζεται η αναπροσαρμογή των μισθολογικών επιπέδων με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Στο α’ 2013, 110 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 8.875 εργαζομένους, προέβησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών 14,69%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 11.655 επιχειρήσεις προέβησαν σε ατομικές μειώσεις μισθών για 33.187 εργαζόμενους αυτών, με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 20,14%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι αλλαγές μισθολογικών επιπέδων φορούν συνολικά σε 11.765 επιχειρήσεις και σε 42.062 εργαζόμενους. 

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας εκτιμά ότι ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αφού σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία του ΙΚΑ, το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας υπερβαίνουν τις 200.000, ενώ οι μισθωτοί εργαζόμενοι ξεπερνούν το 1,5 εκ. 

Στα ύψη η μαύρη εργασία

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, που αγγίζουν το 39,4% στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. Κατά το α’ τρίμηνο του 2013, τα μεικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του Ι.Κ.Α., του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 17.189 επιχειρήσεις όπου εντοπίσθηκαν 6.765 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι Από αυτούς οι 2.600 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 51,3% από τον αριθμό των 5.072 αλλοδαπών εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και οι 4.165 ημεδαποί που συνιστούν το 34,4% των 12.117 των ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Το ΣΕΠΕ υποστηρίζει, ότι τα ποσοστά αυτά της αδήλωτης εργασίας είναι ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου καθώς οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και διενεργούνται είτε μετά από καταγγελίες είτε σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα. Πρόκειται για κλάδους όπως τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), επιχειρήσεις Φασόν
 ΠΗΓΗ:moneypost.gr

Kαμιά φορά... απλώς αλλάζουν οι στολές!

Το πάρτι λαθρεμπόρων καυσίμου συνεχίζεται


Καύσιμα: Το πάρτι λαθρεμπόρων συνεχίζεται
Η κυβέρνηση ξεσκονίζει τη βιτρίνα και βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ρυθμίσεις ανάσα για εμπορία-διυλιστήρια

Την επόμενη μεγάλη βόμβα ετοιμάζει με συντονισμένες κινήσεις και πρωτοφανή ενδοτικότητα η κυβέρνηση στον κλάδο των πετρελαιοειδών, ενώ εγκαταλείπει τις προσπάθειες για πάταξη της λαθρεμπορίας και αύξηση των δημοσίων εσόδων. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο επιμένει σε πολιτικές και μέτρα ασπιρίνες απένατι στον καρκίνο που βασανίζει χρόνια τον κλάδο και ο οποίος έχει διαρκείς μεταστάσεις. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, χαλάρωση των κεφαλαικών απαιτήσεων για τις εταιρίες εμπορίας και πλήρη απελευθλερωση των διυλιστηρίων από την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων. 

Από τις ρυθμίσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση ενέδωσε στις απαιτήσεις των εφοπλιστών και δεν επέβαλε νέα ηλεκτρονικά συστήματα στη φορτοεκφόρτωση καυσίμων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες, επιτρέποντας τη συνέχιση καταγεγραμμένων πρακτικών νοθείας και λαθραίμπορίας. ¨Ετσι υπάλληλοι του τελωνείου, ναυτιλιακοί πράκτορες και πληρώματα διαπλέκονται σε ολόκληρη τη διαδικασία, η οποία αποτελεί θύλακα ανομίας και αποσταθεροποίησης της αγοράς. Στο απυρόβλητο παραμένει και ο τρόπος ελέγχου και συμψηφισμού φόρων στο ναυτιλιακό και αεροπορικό καύσιμο, αγορές που καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραβατικότητας.

Η κυβέρνηση επιλέγει να ασχοληθεί “με όσα βλέπει η πεθερά” που στην προκειμένη περίπτωση είναι η τρόικα, προσπαθώντας να κάνει ένα ξεσκόνισμα στη βιτρίνα της αγοράς που είναι τα παρακμάζοντα πρατήρια και ένα “γυάλισμα” στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών που επίσης βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Όσον αφορά τα διυλιστήρια οι δράσεις είναι προσεκτικά περιορισμένες και μονομερείς.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τη χονδρική αγορά καυσίμων προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων εισροών-εκροών στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας (εφαρμογή από τον Ιούνιο 2013), η προς τα κάτω αναθεώρηση των ελάχιστων κεφαλαιουχικών απαιτήσεων για τις εταιρείες, η υποχρεωτική αναγραφή στα συμβόλαια πώλησης καυσίμων των εκπτώσεων κ.λπ, άρση των περιορισμών για τα αποθέματα κ.λπ.

Ετσι όμως συντηρείται ένα καθεστώς ασάφειας και συγκάλυψης στον κλάδο, με το πρόβλημα να μετατίθεται χωρίς να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης, ενώ στην πρατματικότητα καλλιεργουνται οι συνθήκες για μεγάλα και ηχηρά κανόνια στον χώρο.

Πληροφορίες του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι μεγάλες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αναζητούσαν επί μακρόν αγοραστές και αφού δεν κατάφεραν να βρουν στράφηκαν σε λογιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν κρυμένα κάτω από παγιοποιήσεις στοιχείων με την αγαστή συνεργασία εταιριών αξιολόγησης, ελεγκτικές και τράπεζες.

Διυλιστήρια-αποθέματα............
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αλλάζουν όλα για παλαιά και νέα στεγαστικά δάνεια – όλες οι αλλαγές


Αλλάζουν όλα για παλαιά και νέα στεγαστικά δάνεια – όλες οι αλλαγές
Αφού δημιουργήθηκαν και έσκασαν οι «φούσκες» στην κτηματαγορά, αφού το φαινόμενο των κόκκινων δανείων έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις και αφού δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα χρήματα από όσα αξίζει το ακίνητό τους, οι αρχές εντός και εκτός Ελλάδας αποφασίζουν , έστω και εκ των υστέρων, να λάβουν μέτρα για τη «θωράκιση» των δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Δείτε όλα τα μέτρα που προωθούνται


Με το ποσοστό των κόκκινων δανείων να έχει αναρριχηθεί ήδη στο 25% και το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών στο τέλος του χρόνου να είναι ανοικτό, οι ρυθμίσεις για τους υφιστάμενους δανειολήπτες έχουν ξεχωριστή σημασία. Στην έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει με την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό. Το πακέτο της συμφωνίας, περιλαμβάνει την αλλαγή του νόμου Κατσέλη αλλά και τη θέσπιση της 4ετούς περιόδου χάριτος για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Η έκθεση, προαναγγέλλει ενεργοποίηση των αλλαγών από τον Ιούνιο. Οι αλλαγές αυτές, όπως έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές μέχρι τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος, έχουν ως εξής: 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΞΕΝΑ ΜΜΕ Ποιο Greecovery; "Η Ελλάδα έχει αξεπέραστα εμπόδια"



Την ώρα που το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου, συνοδευόμενο από εγκωμιαστικά σχόλια, ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg έρχεται να υπενθυμίσει πως «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια». Μάλιστα, στο άρθρο χαρακτηρίζεται υπερβολική η πρόσφατη ευφορία των αγορών για την ελληνική οικονομία. Αλλά και για τη Wall Street Journal, η Ελλάδα, όχι μόνο δεν γυρίζει σελίδα, αλλά κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Η πρόσφατη ευφορία των αγορών για την ελληνική οικονομία είναι λίγο υπερβολική, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα ελπιδοφόρες ενδείξεις, αναφέρει η αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg Μέγκαν Γκριν σε σχόλιό της με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια».

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι οι εφημερίδες Financial Times και Wall Street Journal δημοσίευσαν διακεκριμένα ρεπορτάζ για την επιστροφή των επενδυτών στις ελληνικές αγορές. Την περασμένη Τετάρτη, 15 Μαΐου, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαγωνισμό για την Αγορά Ρωσικού Πετρελαίου Προκήρυξαν τα ΕΛΠΕ



Η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛ.ΠΕ.), η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση διύλισης πετρελαίου, προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά φορτίου 80 χιλιάδων τόνων ρωσικού (από τα Ουράλια) αργού πετρελαίου με παράδοση στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό ύστερα από μήνες, καθώς η χρηματοδοτική κατάσταση των ΕΛ.ΠΕ. βελτιώνεται, δήλωσε πηγή σχετική με το εμπόριο πετρελαίου. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα. Η πληρωμή του φορτίου θα γίνει με ανοικτή πίστωση (open credit terms), που σημαίνει ότι ο πωλητής θα καλύψει τη χρηματοδότηση της συμφωνίας για τη συναλλαγή.

Εμπορικές πηγές ανέφεραν ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που τα ΕΛ.ΠΕ. προκήρυξαν για τελευταία φορά διαγωνισμό. Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» έκαναν αντίστοιχο διαγωνισμό πέρυσι τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι η χρηματοδοτική κρίση στην Ελλάδα είχε οδηγήσει τις διεθνείς τράπεζες να διακόψουν τη συνεργασία με πολλά ελληνικά (πιστωτικά) ιδρύματα και την αποδοχή των πιστωτικών επιστολών τους (letters of credit), από το φόβο μιας χρεοκοπίας.

Έτσι, η εταιρεία «ΕΛ.ΠΕ.» αναγκάσθηκε να βασισθεί κυρίως σε μια ανοικτή πιστωτική γραμμή της Glencore, μίας διεθνούς εμπορικής εταιρείας με αρκετή ρευστότητα, για να αναλάβει τον κίνδυνο μιας αδυναμίας πληρωμής.

Η αγορά πετρελαίου για τα ΕΛ.ΠΕ. έγινε ευκολότερη μετά τη χρηματοδοτική διάσωση των ελληνικών τραπεζών και αφού η εταιρεία μπόρεσε να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Περισσότερες εμπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να πωλούν στην ελληνική επιχείρηση, και με το σύστημα μετρητά και ανταλλαγή (cash - and - barter system) 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Απάντηση Σωματείου ΠΕΠΕΚΟ προς Εταιρεία


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΠΕΚΟ σε χθεσινή του (17/05/2013) έκτακτη συνεδρίαση, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του Σωματείου να επικοινωνήσει επίσημα με την Εταιρεία, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως η πρόταση που είχε καταθέσει το Σωματείο για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η πρόταση προέβλεπε μείωση μισθολογικού κόστους που θα έφτανε το 10%.
Το Δ.Σ. του Σωματείου περιμένει από την πλευρά της Εταιρείας απάντηση, με σκοπό να διαπιστωθεί ποιος τορπιλίζει ή εξαντλεί το διάλογο.

Συνεδρίαση Διοίκησης ΓΣΕΕ



Συνεδριάζει αύριο Τρίτη 21/5/2013 η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ στις 10:00 π.μ., στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας.
Η Διοίκηση της ΓΣΕΕ θα συζητήσει όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους ενώ στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε προσφάτως η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς πλην ΣΕΒ. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2013 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



Συνάδελφοι πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση, που είχε συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΠΕΚΟ.
Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συσπείρωσης. Επιβεβαιώθηκε το δίκαιο του Αγώνα μας, το δίκαιο των Εργαζομένων καθώς και οτι πρέπει να συνεχισθεί με μεγαλύτερη ένταση ο αγώνας μέχρι να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Το παρόν στην συνέλευση έδωσε και ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ε.Ε.Π, Παναγιώτης Οφθαλμίδης. Στον χαιρετισμό του έστειλε μήνυμα αληλλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΚΟ τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ, όσο και από τους εργαζόμενους στην Ελληνικά Πετρέλαια.
Κατά την Γενική Συνέλευση, μετά τις τοποθετήσεις των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των Εργαζομένων, διαπιστώθηκε η ταύτηση απόψεων στην μέχρι τώρα πορεία διεκδίκησης, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην εν εξελίξη Απεργία.
Στην συνέχεια, προχώρησε σε ψηφοφορία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ανάμεσα στις δύο τελικές προτάσεις που κατατέθησαν.
Α. Η πρώτη Πρόταση που κατατέθηκε απο τον Πρόεδρο του Σωματείου Σάκη Σπυράντη περιελάμβανε τα εξής :
1. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ίδια μορφή που υφίστατε και σήμερα.
2. Εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να είναι το μόνο υπεύθυνο για τον καθορισμό της μορφής των Κινητοποιήσεων.
3. Εξουσιοδότηση προς το ΔΣ να διαπραγματευτεί περαιτέρω το πλαίσιο και υψος των μειώσεων.
Β. Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε απο τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου, Ι. Καμπάνη διαφοροποιούνταν μονάχα ως προς το τρίτο σκέλος, στο οποίο πρότεινε Μηδενικές Αυξήσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
Σε σύνολο 177 παρόντων, ψήφισαν 173, και έλαβαν
Α’ πρόταση 114 ψήφους
Β΄πρόταση 54 ψήφους,
ΛΕΥΚΑ 4 και 1 ΑΚΥΡΟ.
Συνάδελφοι η πορεία είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ,
ΕΝΩΤΗΤΑ, ΑΓΩΝΑΣ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ μέχρι την τελική ΝΙΚΗ.