Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τα ΕΛΠΕ σε Επαφές για την Έκδοση Ευρωομολόγου



Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αναθέσει στις Alpha Bank, Credit Suisse, Eurobank, HSBC και NBG Securities τη διοργάνωση σειράς συναντήσεων με επενδυτές fixed income σε Ζυρίχη, Λονδίνο και Αθήνα, ξεκινώντας από 23 Απριλίου 2013.

Κατόπιν αυτού δύναται να ακολουθήσει έκδοση ευρωομολόγου RegS, με γνώμονα τις επικρατούσες συνθήκες στις αγορές.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκε η ανεργία τον Μάρτιο




Στα 870.150 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τον Μάρτιο, αυξημένοι κατά 1,74%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Από αυτά τα άτομα, 372.115 είναι άνδρες (ποσοστό 42,76%) και 498.035 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,24%).

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,43% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 26,22% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,35%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 48,01% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,51%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,37% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,11%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,23% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,99% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,78%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 245.174 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 14.614 άτομα, ποσοστό 6,34% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 55,08% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 32,69% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 9,18% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,71% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,26% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,07% είναι λοιποί επιδοτούμενοι. 

Ακολουθεί το αναλυτικό στατιστικό δελτίο του ΟΑΕΔ για την κίνηση της αγοράς εργασίας το μήνα Μάρτιο του 2013.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2,5 δις είναι η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία



Η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Κατά την ΠΟΠΟΚΠ η ύφεση, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας η αδήλωτη εργασία έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε εφιαλτική κατάσταση.

Το πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατ. Η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 2,5 δις και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δις χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος από αστοχίες υπολογισμών.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ο μονός παίχτης εξυπηρετεί πάντοτε την εταιρία και όχι τους εργαζόμενους. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εργαζομένων για τις άδειες εργασίας έθεσε το θέμα στο Διοικητικό Συμβουλίου του ΠΣΕΕΠ.  Αφού τις απόψεις της τις ενστερνίστηκαν και άλλοι στο Δ.Σ, όπως κάποιοι από την πλευρά της ΕΛΚΕ , δημιουργήθηκε έτσι η ανάγκη για μια διαπαραταξιακή επιτροπή και από ότι φαίνεται θέματα, που απασχολούσαν τους εργαζόμενους για την άδεια εργασίας σχετικά με την αστική ευθύνη λύνονται, ύστερα από συζήτηση  μεταξύ της διαπαραταξιακής επιτροπής και της εταιρίας.
Άρα, ένα διαπαραταξιακό προεδρείο φαίνεται ότι μπορεί να λύσει καλύτερα τα θέματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους. Τελικά, μήπως αυτή είναι η λύση για να διεκδικήσουμε τη δυσκολότερη σύμβαση, που έχουμε μπροστά μας;;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΕ-ΔΑ




Δικαιώθηκαν οι αγώνες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Η κυβέρνηση άργησε αλλά έστω και  αργά ευτυχώς το κατάλαβε.

Έπρεπε να περάσουν δυόμισι ολόκληρα χρόνια αγωνίας, φτώχιας και εξαθλίωσης των εργαζόμενων του Ναυπηγείου για να έρθει η δικαίωσή τους.

Με τροπολογία, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 η Ελληνική Βουλή επικύρωσε αυτό που φώναζαν οι συνάδελφοί μας χρόνια τώρα.

Πλέον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καταβάλλει άμεσα το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ ως οφειλή για την κατασκευή των πυραλαυακάτων που βρίσκονται στα υπόστεγα του Ναυπηγείου και είναι έτοιμα για να παραδοθούν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τροπολογία πέρα από την δικαίωση των εργαζομένων, επιφέρει επιπλέον μεγάλη οικονομική ανάσα, ώστε να αντεπεξέλθουν οι συνάδελφοι μας στις υποχρεώσεις των οικογενειών τους, έτσι όπως έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Επίσης, δημιουργεί την ελπίδα για παραγωγική ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας που θα δώσει όραμα και προοπτική πέρα από τους εργαζόμενους της εν λόγω επιχείρησης και  σε εκατοντάδες άλλες δορυφορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και άπτονται των Ναυπηγείων.

 Επιπλέον δημιουργεί πηγή ζωής στην τοπική  κοινωνία του Θριασίου Πεδίου.

Θέλουμε εκ μέρους των συναδέλφων μας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας να ευχαριστήσουμε όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΕ-ΔΑ, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες της περιοχής μας που προσέφεραν το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάθε μορφής στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.  

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ώστε να διασφαλισθεί στον απόλυτο βαθμό το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια. Για εμάς δεν είναι ζητούμενο είναι αυτονόητο.

 ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΔΕΡΝΕΙ 4000 ευρώ το μήνα για τη βίλα του Τόμσεν;




Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Δημήτρης Στρατούλης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και ζητούν να μάθουν αν επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο με το υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ, που δαπανάται για την ενοικίαση πολυτελούς βίλας στη Φιλοθέη, όπου στεγάζεται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Παράλληλα με ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών ζητούν πλήρη ενημέρωση για το νομικό καθεστώς της παρουσίας των μελών της Τρόικα στην Ελλάδα, τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων συμβούλων και υπαλλήλων της, τις εγκεκριμένες δαπάνες για τα λειτουργικά της έξοδα, καθώς και το περιβάλλον φορολογικών απαλλαγών και διευκολύνσεων που απολαμβάνει στο σύνολό της.

Επιπλέον, θίγονται ευθέως στους υπουργούς ο ρόλος και η «συνταγματικότητα» του χαρακτήρα των ενεργειών του Υφυπουργού Εργασίας της Γερμανικής Κυβέρνησης Χανς Γιοακίμ Φούχτελ σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση στη Χώρα μας, ενώ ερωτώνται αν εκκρεμούν δικαστικές κρίσεις εις βάρος του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα Μποπ Τραά με αφορμή τη δράση και τη συμμετοχή ως ειδικού απεσταλμένου αντίστοιχου προγράμματος του Ταμείου στο Εκουαδόρ. Ακόμη, ζητείται η ενημέρωση της Βουλής για το αν επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο με το υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ, που δαπανάται για την ενοικίαση πολυτελούς βίλας στη Φιλοθέη, όπου στεγάζεται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Εάν αυτό αληθεύει, θα έχουμε πετύχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να πληρώνουμε αδρά κάποιον ο οποίος εξανάγκασε έναν λαό στην εξαθλίωση, και να ξεπαγιάζει το χειμώνα

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ 5ου Σ.Π. Αλβανικές προκλήσεις: Ίδρυσαν ... μειονοτικό κόμμα στην Θεσπρωτία για να αποσχισθεί!



O αλβανικός εθνικισμός που σε πολιτικό επίπεδο εκφράζεται από το κόμμα της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας (στην πράξη είναι το πολιτικό σκέλος του UCK και του UCC) ίδρυσε στην Ελλάδα «μυστικό» παράρτημα του  με την ονομασία (Ερυθρόμαυρη συμμαχία- Τσαμουριά ) σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο balkanweb.Lajmet.com .

Η ίδρυση του ελληνικού "βραχίονα" της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας έγινε στην περιοχή της Θεσπρωτίας ("Τσαμουριά" την αποκαλούν) από «εκατοντάδες νέους» μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή προβοκάτορες εθνικιστές Αλβανοί επέδραμαν και κατέστρεψαν το Μνημείο των νεκρών του υψώματος 731 στην Βόρειο Ήπειρο όπου το 5ο Σύνταγμα Πεζικού στον Β'ΠΠ έδωσε την πιο συγκλονιστική μάχη και είχε την μεγαλύτερη αμυντική επιτυχία των ελληνικών όπλων στον Β'ΠΠ.

Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την παράδοση από τον Α/ΓΕΕΘΑ στη ΣΜΥ της Σημαίας του ηρωικού 5ου ΣΠ! Τυχαίο; Δε νομίζουμε!

Σε ότι αφορά το αλβανικό κόμμα που φιλοδοξεί να κατεβάσει υποψήφιους στις ελληνικές εκλογές και να αποτυπώσει την δύναμη της "αλβανικής μειονότητας" στην Ελλάδα σύμφωνα με ανακοίνωση στα αλβανικά ΜΜΕ της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας (AK) "Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του να υπερασπιστεί τα δίκαια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών  στην Ελλάδα στο ζήτημα της Τσαμουριάς το οποίο  αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος του του κόμματος".

Η ανακοίνωση του κόμματος «Ερυθρόμαυρη συμμαχία» αναφέρει  τα εξής: "Εκατοντάδες νέοι πατριώτες της Αλβανίας  κατάφεραν  μετά από αρκετές εβδομάδες  προσπάθειας στην  δημιουργία παρατήματος του κόμματος   στην  “Τσαμουριά” ( Εννοεί Θεσπρωτία ) και  την  ίδρυση κόμματος   για την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και της αξιοπρέπειας των περισσότερων από ενός  εκατομμύριου συμπολιτών μας  Αλβανών που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη γειτονική χώρα την Ελλάδα".

Η «Ερυθρόμαυρη  Συμμαχία - “Τσαμουριά», μετά την ίδρυση των πρώτων παραρτημάτων  στην Ηγουμενίτσα, αναμένεται να διευρύνει την δραστηριότητα  της σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο  την  “Τσαμουριά”( Εννοουν Θεσπρωτία-Πρέβεζα ΚΤΛΠ. ).

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει “Για πρώτη φορά, ένα αλβανικό πολιτικό κόμμα δημιουργεί το παράρτημα του στην Ελλάδα, δείχνοντας όλη  την προσοχή και την φροντίδα  του όχι μόνο στους (Αλβανούς από την Τσαμουριά ) αλλά σε όλους τους Αλβανούς μετανάστες που ζούν στην Ελλάδα , όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Πολλοί Αλβανοί πολιτικοί έχουν μιλήσει για λογαριασμό των μεταναστών  αυτά τα 23 χρόνια δημοκρατίας, αλλά  κανένας και τίποτα δεν υλοποιήθηκε  γι ‘αυτούς, ακόμη και το πιο  βασικό δικαίωμα «του εκλέγειν» στο κράτος καταγωγής τους.

Η ΕρυθρόμαυρηΣυμμαχία Τσαμουριά», εκτός από το πρόγραμμα και την εθνικιστική πλατφόρμα της ,  προτίθεται να λάβει μέρος σε εκλογικές αναμετρήσεις στη γειτονική Ελλάδα, ακόμη  στις τοπικές εκλογές. Αναμένεται ότι πάνω από 500 χιλιάδες Αλβανοί με δικαίωμα ψήφου θα υποστηρίξουν το κόμμα στην Ελλάδα". καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΑΜΠΟΥ !...



Το πρώτο ταμπού, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, έσπασε τον Οκτώβριο του 2010 υπό δραματικές συνθήκες: Υπήρξε μετωπική σύγκρουση του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Τρισέ με τους Μέρκελ - Σαρκοζί και ένα κύμα επίθεσης των αγορών που έθεσε εκτός αγορών την Ιρλανδία, στον προθάλαμο της διάσωσης την Πορτογαλία, προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην Ισπανία και την Ιταλία, και άγγιξε προειδοποιητικά τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Το δεύτερο ταμπού, το «κούρεμα» των καταθέσεων, έσπασε πριν από ένα μήνα στην απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο χωρίς δραματικές συγκρούσεις και νευρικότητα στις αγορές. Σε επίπεδο κορυφής δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς η Επιτροπή επεξεργαζόταν το σενάριο της κατάσχεσης των καταθέσεων εδώ και ένα χρόνο, και επιπλέον το μικρό μέγεθος της Κύπρου φάνηκε να επιτρέπει πειραματισμούς εκ του ασφαλούς.

Το τρίτο ταμπού είναι εδώ, και είναι μια πολύ πιο σύνθετη πρόκληση: Αντέχει η Ευρωζώνη χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς τον εξαναγκασμό μιας χώρας-μέλους σε έξοδο ;

Το πρόβλημα για το Βερολίνο είναι ότι το ερώτημα σήμερα δεν τίθεται για τα επόμενα της Κύπρου μεγέθη -Ελλάδα και Πορτογαλία- αλλά για μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Το τρίτο ταμπού έχει σαφή ποιοτική διαφορά με τα δύο προηγούμενα: Το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ είναι επιλογές επιβολής της σκληρής γερμανικής γραμμής, αλλά δεν θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο της Ευρωζώνης.

  Μέχρι στιγμής, μια ισορροπία του τρόμου αποτρέπει την υιοθέτηση μιας πολιτικής εθελούσιας εξόδου από τις χώρες του Νότου: Δεν υπάρχει διαχειρίσιμη επόμενη μέρα ύστερα από μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο, η εικόνα του αεροσκάφους που προσγειώθηκε στη Λάρνακα, μετά την αποδοχή της θυσίας του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, με τα 5,5 δισ. ευρώ έκτακτης ρευστότητας τα λέει όλα και δεν χρειάζεται σχολιασμό. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΙΟΜΕ:ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΙΚΑ ΕΤΑΜ 1999-2010




Από την ανάλυση των στοιχείων για τα έσοδα και τις δαπάνες του ΙΚΑ την περίοδο 1999 - 2010 φαίνεται ότι από το 2003 και έπειτα αρχίζει μια περίοδος πλεονασματικών ισολογισμών. Από το 2009, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας εισέρχεται σε μια περίοδο δημοσιονομικής ανισορροπίας, που το καθιστά ελλειμματικό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στο ΙΚΑ για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Είναι προφανές ότι η αναζήτηση νέων πόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του είναι μονόδρομος προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε αυτό το τεύχος δημοσιεύει άρθρο σχετικά με τις Τάσεις εξέλιξης και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά των δαπανών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την περίοδο 
1999 – 2010. Επιπλέον, δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ), όπου συντελείται ένα πρωτόγνωρο πείραμα εργατικής αυτοδιαχείρισης σε Βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα μετά την απόφαση της διεύθυνσης να κλείσει το εργοστάσιο. 
ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

 ΠΗΓΗ:.inegsee.gr

ΚѠλ⓪τούμπ€ς πολιτικών

 

 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Λάθος υπολογισμοί Excel έφεραν παγκόσμια λιτότητα



Είναι εντυπωσιακό, πώς οι αποτυχίες της λιτότητας και των μνημονίων ως διέξοδο στην κρίση, βγάζουν στην επιφάνεια πόσο λάθος είναι... ακόμα και οι θεωρητικοί υπολογισμοί των εισηγητών των μνημονίων. Μετά τον λάθος «πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ» σειρά έχουν οι λανθασμένες προσεγγίσεις Ρόγκοφ – Ράινχαρτ που κάνουν την mainstream ακαδημαϊκή οικονομική κοινότητα να τρίζει, από την Οξφόρδη έως το Χάρβαρντ.

Μετά τον λάθος «πολλαπλασιαστή» του ΔΝΤ σειρά έχουν τα λάθη Ρόγκοφ – Ράινχαρτ
Λάθος υπολογισμοί Excel έφεραν παγκόσμια λιτότητα
Αστοχα συμπεράσματα χρησιμοποιήθηκαν από τους θιασώτες των μνημονίων
Τελευταία ενημέρωση: 16:24 Τετάρτη 17 Απριλίου 2013
Είναι εντυπωσιακό, πώς οι αποτυχίες της λιτότητας και των μνημονίων ως διέξοδο στην κρίση, βγάζουν στην επιφάνεια πόσο λάθος είναι... ακόμα και οι θεωρητικοί υπολογισμοί των εισηγητών των μνημονίων. Μετά τον λάθος «πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ» σειρά έχουν οι λανθασμένες προσεγγίσεις Ρόγκοφ – Ράινχαρτ που κάνουν την mainstream ακαδημαϊκή οικονομική κοινότητα να τρίζει, από την Οξφόρδη έως το Χάρβαρντ.

Όσο η κρίση διεθνώς επιδεινώνεται, όπως καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, τόσο αναδεικνύονται τα αδιέξοδα που βυθίζουν τον πλανήτη στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του χρέους.

"Θάνατος με ένα Excel" είναι το σχόλιο του νεοκεϊνσιανού βραβευμένου με νόμπελ οικονομολόγου Π. Κρούγκμαν. Αμφισβητούνται οι πιο εμπεριστατωμένες έρευνες, από ένα λάθος στο Excel, σχολιάζει κείμενο στη Washington Post, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times. Παγκόσμια συζήτηση έχει ανοίξει σε όλα τα socialmedia, με την οργή και την ειρωνία να ξεχειλίζουν.

Μετά το «λάθος» του ΔΝΤ με τον «πολλαπλασιαστή του Κέινς» που προέβλεπε πως για κάθε περικοπή δαπανών κατά 1 μονάδα η ανάπτυξη πέφτει 0,5, ενώ αποδείχθηκε ότι πέφτει πάνω από το τριπλάσιο 1,8, έρχεται μια ακόμα αμφισβήτηση.

Οι οικονομολόγοι Κ. Ρόγκοφ και Κ. Ράινχαρτ το 2010 και μετά διάφορες μελέτες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ βρήκαν ότι ενώ σε μια χώρα με χαμηλό χρέος τα ελλείμματα μπορεί να βοηθήσουν την ανάκαμψη, γίνονται επιζήμια αν το χρέος ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ καθώς προκαλεί αρνητική ανάπτυξη (-0,1%).

Η ανάπτυξη πέφτει και ο πληθωρισμός αυξάνει είναι το συμπέρασμα-«ευαγγέλιο». Πού οδηγεί αυτό το συμπέρασμα; Η απάντηση είναι απλή: Να δώσει θεωρητική, υποτίθεται βάση στην ένταση της λιτότητας για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 90% του ΑΕΠ.

Έτσι η απαίτηση για σκληρή λιτότητα προκειμένου να μην φτάνει το χρέος σε τέτοια ύψη θεωρείται και θεωρητικώς τεκμηριωμένη. Όταν μάλιστα το χρέος είναι μεγαλύτερο από το 90% του ΑΕΠ, η λιτότητα θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη προκειμένου το χρέος να φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και βέβαια να αποφευχθεί η άλλη μαγική λέξη, «πληθωρισμός».

Όμως, τρεις καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης ο Τόμας Εντον, ο Μάικλ Ας και ο Ρόμπερτ Πόλιν αποκάλυψαν το λάθος, βάζοντας όλα τα στοιχεία τα οποία οδηγούν σε άλλη εικόνα.

Κοιτώντας το excel και μια σειρά στοιχείων που δεν καταγράφονται ώστε να σταθμιστούν, για οικονομίες όπως Δανία, Καναδά, Βέλγιο, Αυστρία και Αυστραλία προκύπτει πως εάν συμπεριληφθούν -μαζί με μερικές ακόμα σταθμίσεις- τότε το αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι 2,2% (και όχι -0,1% όπως είχε αρχικά υπολογιστεί) λέγοντας μια εντελώς διαφορετική ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μάθετε ποια εταιρία πουλά το φθηνότερο ρεύμα. Αναλυτικοί πίνακες


Μάθετε ποια εταιρία πουλά το φθηνότερο ρεύμα. Αναλυτικοί πίνακες
Την δυνατότητα εξακρίβωσης του χαμηλότερου τιμολογίου ρεύματος δίνει η ΡΑΕ στους καταναλωτές, μέσω της δημοσίευσης σχετικού συγκριτικού πίνακα με εκτίμηση του τετραμηνιαίου λογαριασμού Οικιακών Πελατών, βάσει των δημοσιευμένων τιμολογίων των πέντε (5) από τις έξι (6) ενεργών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται σήμερα στην  αγορά.
Οι τιμοκατάλογοι είναι των εταιριών ΔΕΗ, Elpedison, Green, Ήρων Θερμοηλεκτρική και Watt&Volt.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στους επισυναπτόμενους πίνακες είναι ακριβή, σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα τιμολόγια. Μέσα από τους πίνακες που ακολουθούν οι καταναλωτές ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα μπορούν να επιλέξουν και να προχωρήσουν ακόμη και σε αλλαγή προμηθευτή.
Ενδέχεται οι λογαριασμοί κατά τους πρώτους μήνες του 2013 να διαφοροποιούνται λόγω της αναλογικής εφαρμογής των επιμέρους χρεώσεων, ανάλογα με την ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων για το 2013 και τον αριθμό των ημερών του τετραμήνου κατά τις οποίες ισχύουν οι προηγούμενες και οι νέες χρεώσεις.
Τα προσφερόμενα τιμολόγια των Προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον, και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε Προμηθευτή. Σημειώνεται επίσης ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι «καθαρές», δηλαδή χωρίς φόρους (ΦΠΑ, ΔΕΤΕ, ΕΦΚ) και χρεώσεις υπέρ τρίτων (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, και ΤΑΠ).
 ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ GREEN
ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ELPEDISON
ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ WATT&VOLT
ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΡΩΝ 

 ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Νέο ηλεκτροσόκ μάς ετοιμάζει η ΔΕΗ!




Οι συμφωνημένες αυξήσεις συνεχίζουν να μπαίνουν στο ρεύμα και μετά την αύξηση της 1η Ιανουαρίου, έρχεται η πρωτομαγιάτικη αύξηση.

Αυτή τη φορά οι τιμές δεν αναμένεται να ανέβουν πάνω από 3%. Η αύξηση αυτή θα είναι μεσοσταθμική και θα αφορά και πάλι τις χαμηλές καταναλώσεις ως τις 800 κιλοβατώρες, θα αφορά δηλαδή τα εξοχικά σπίτια και τα σπίτια στο χωριό.
Αντίθετα η αύξηση για τις μεσαίες καταναλώσεις από 1.500 ως και 2.000 κιλαβατώρες το τετράμηνο αναμένεται να είναι εντελώς ανεπαίσθητη.
Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και η τρίτη συμφωνημένη αύξηση στα χαμηλά τιμολόγια, ενώ από τον Ιούλιο θα επέλθει η πλήρης απελευθέρωση των τιμών όπως απαιτείται από την Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

"Πάγωσαν" τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης



Την αναποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος, δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πεντάμηνο Οκτωβρίου 2012-Φεβρουαρίου 2013, προκύπτει μείωση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα οι αναλώσεις στο ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 567.634.000 λίτρα έναντι 1.833.800.000 λίτρα του πενταμήνου 2011-2012. 

Πάντως, παρά τη μείωση, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης για το χρονικό διάστημα από 15.10.2012 (έναρξη χειμερινής περιόδου) έως 28.02.2013 ανέρχονται περίπου σε 244.000.000 ευρώ, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από 15.10.2011 έως 28.02.2012 ήταν 141.495.000 ευρώ. 

Οι ποσότητες ανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ανά μήνα από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο: 

- Οκτώβριος 2011 307.218.000 λίτρα και τον Οκτώβριος 2012 36.265.000 λίτρα (μεταβολή -88,2%).

- Νοέμβριος 2011 αναλώσεις 406.048.000 λίτρα και Νοέμβριος 2012 95.152.000 λίτρα (μεταβολή -76,6%)

 - Δεκέμβριος 2011 αναλώσεις 502.090.000 λίτρα και Δεκέμβριος 2012 232.908.000 λίτρα (μεταβολή -53,6%)
- Ιανουάριος 2012 αναλώσεις 618.443.000 λίτρα και Ιανουάριος 2013 171.392.000 λίτρα (μεταβολή -67,1%)

 - Φεβρουάριος 2012 αναλώσεις 524.766.000 λίτρα και Φεβρουάριος του 2013 171.392.000 λίτρα (μεταβολή -67,3%). 

Το υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφο που απέστειλαν στην Βουλή αναφέρει μεταξύ άλλων  ότι: «Είναι προφανές ότι κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο υπάρχει αύξηση στα έσοδα του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο παρά τη μείωση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία αφενός σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αποθεματοποίησης και υψηλής τιμής διάθεσής του, αφετέρου όμως με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου λόγω στροφής στη χρήση του πετρελαίου κίνησης αντί θέρμανσης». 

Την ίδια ώρα από το έγγραφο προκύπτει ότι το α' δίμηνο του 2013 καταγράφεται αύξηση στις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που εκτελωνίστηκαν σε ποσοστό 7% σε σχέση με το τις αντίστοιχες ποσότητες του 2012, γεγονός που δείχνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτούργησε ως θετικός παράγοντας στον περιορισμό του λαθρεμπορίου. 

Το υπουργείο ενημέρωσε την Βουλή και για τους ελέγχους πραγματοποιήθηκαν το 2012 στον τομέα των ενεργειακών προιόντων
- Πραγματοποιήθηκαν 3.661 έλεγχοι, βρέθηκαν 544 παραβάτες, και βεβαιώθηκαν 5.658 φορολογικές και απλές τελωνειακές παραβάσεις και 221 λαθρεμπορίες.

- Εντοπίστηκαν 34 παράνομες υπόγειες και υπέργειες δεξαμενές καυσίμων και τα επιβληθέντα πρόστιμα διαβιβάστηκαν για καταλογισμό και είσπραξη στις αρμόδιες εφορίες και τελωνεία. 

Όμως στο έγγραφο των κυρίων Στουρνάρα και Μαυραγάνη αναφέρεται για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ότι, βάσει των διασταυρώσεων και των εκκαθαρίσεων δικαιούχων και τιμολογίων πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, μέχρι τις 15 Μαρτίου είχαν καταβληθεί 59,2 εκατ. ευρώ σε 346.687 διακριτούς δικαιούχους.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr