Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Φτάνει πια! Την Δευτέρα 15 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, όλοι έξω από την πύλη των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.


Φτάνει πια! Αναλαμβάνουμε δράση! Εμείς οι πολίτες του Θριασίου σας καλούμε όλους, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, μπροστά στην πύλη του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Να δηλώσουμε τη θέληση και την αντίθεσή μας: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία μας, με την ασφάλειά μας!

Δεν μπορούμε να ζούμε με τις χιλιάδες τόνους καυσαέρια του διυλιστηρίου στην ατμόσφαιρά μας! Δεν είμαστε πειραματόζωα των ΕΛΠΕ!

Αποδοκιμάζουμετην αναλγησία των κρατικών αρχών αλλά και την υποκριτική στάση των Δημοτικών Αρχών Ελευσίνας και Μάνδρας: Προκλητικά σιωπούν, αδιαφορούν, ανέχονται τη ρυπογόνο λειτουργία του διυλιστηρίου.… Ενδιαφέρονται μόνο για τις «χορηγίες» των ΕΛΠΕ…

Όλοι την Δευτέρα 15 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, μπροστά στην πύλη του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα!

Δε θέλουμε τις χορηγίες σας,θέλουμε την υγεία μας! Σταματήστε την ρύπανση, ΤΩΡΑ! Άμεση λήψη μέτρων, ΤΩΡΑ!

 Πολίτες κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ

Η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις στην Διαμαρτυρία και καλεί τους πολίτες του Θριασίου να προσέλθουν στην εκδήλωση απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων, ΤΩΡΑ!  

ΠΗΓΗ:.ecoeleusis.com

Φορολογία:Τι παίρνει πίσω η κυβέρνηση-οι αλλαγές

Οι αλλαγές στην φορολογία - Τι πήρε πίσω η κυβέρνηση
Πίσω ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση στα μείζονα ζητήματα της φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων με αιχμή την προκαταβολή και την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος.

Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες διατηρείται στο 55% και δεν αυξάνεται στο 80% όπως πρότεινε αρχικά ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος ενώ σε ισχύ παραμένει και η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση του φόρου μισθωτών και συνταξιούχων.

Ο νέος κώδικας ο οποίος ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή και αφορά μέρος των προαπαιτούμενων για τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ.

Προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στους τελευταίους φορολογικούς νόμους. Το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος και η υποβολή των δηλώσεων γίνεται μέχρι τις 30/6 κάθε έτους.

Οι συντελεστές και το αφορολόγητο

Οι φορολογικοί συντελεστές διαμορφώνονται για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων στο 22% για ποσά 25.000 ευρώ στο 32% από 25.000- 42.000 ευρώ και στο 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος ή φορολογική έκπτωση διαμορφώνεται σε 2.100 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ. Αν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.100 ευρώ το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

Για φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ το ποσό της μείωσης είναι 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ Όταν το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις και στις 42,000 ευρώ δεν χορηγείται μείωση φόρου.

Πρόσθετη μείωση φόρου 200 ευρώ προβλέπεται για ανάπηρους με αναπηρία τουλάχιστον 67%.

Οι αποζημιώσεις

Στις αποζημιώσεις έως 60.000 ευρώ δεν επιβάλλεται φόρος. Από 60.000-100.000 ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% από 100-150.000 είναι 20% και από 150,000 και άνω επιβάλλεται συντελεστής 30%.

Οι εκπτώσεις φόρου

Οι εκπτώσεις δαπανών αποτελούν πλέον παρελθόν και διατηρείται μόνο η έκπτωση φόρου 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου.

Το ποσό της μείωσης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 3.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι Γερμανοί ζητούν τα "κλειδιά" της χώρας μας για να κάνουν τις απολύσεις στο Δημόσιο!


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, σύμφωνα με τρεις ερευνητές του γερμανικού   «Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία» (Ιnstitut fuer Weltwirtschaft - ΙfW Kiel), οι οποίοι προτείνουν να ανατεθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο σε ξένους εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν, κράτη – μέλη της Ε.Ε. και εταιρείες συμβούλων.
Σύμφωνα με τους συντάκτες, αφορμή της έκθεσης στάθηκε η απόψη των ίδιων αλλά και πολλών άλλων οικονομολόγων, ότι «δεν πάνε πάλι όλα τόσο καλά στην Ελλάδα», ενώ η ελληνική κρατική διοίκηση «δεν επιτρέπει» το προχώρημα των διαρθρωτικών μεταρρυμίσεων.

Στην έκθεση τους για την ελληνική οικονομία οι κ.κ. Κλάους Σράντερ, Ντάβιντ Μπέντσεκ και Κλάους-Φρίντριχ Λάαζερ από το ΙfW χωρίς να παραγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί, κυρίως, σ’ ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνουν τον «διακριτό κίνδυνο της κατάρρευσης των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα και των «ανεξέλεγκτων συνεπειών» που κάτι τέτοιο θα είχε.

Γι’ αυτό προτείνουν να δοθούν... εργολαβία οι μεταρρυθμίσεις (για την ακρίβεια μιλούν για ένα «outsourcing του μεταρρυθμιστικού έργου») σε έξι κρίσιμους τομείς: τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταφορές, την ενέργεια, το λιανεμπόριο και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας σε εμπειρογνώμονες (για τον κάθε ένα από τους προαναφερθέντες τομείς χωριστά).

Ποιο είναι το σκεπτικό των ερευνητών από το ΙfW ;

«Για να διευκολυνθεί η διαχείριση της κρίσης, θα πρέπει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα να γίνουν πιο γρήγορα και πιο επαγγελματικά. Με την οργάνωση και την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμιστικών μέτρων θα μπορούσαν σε πολύ πιο εκτεταμένη κλίμακα από ό,τι έως τώρα να ασχοληθούν ξένοι εμπειρογνώμονες, καθώς η ελληνική κρατική διοίκηση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο» τονίζουν οι ερευνητές του IfW.

«Αυτοί οι ειδικοί θα μπορούσαν να προέλθουν από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις διοικητικές δομές από άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή ξένες (σ.σ. μη ευρωπαϊκές) εταιρείες συμβούλων», συνεχίζουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι, συμπληρώνοντας πως «η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ξένους ειδικούς στον τομέα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού πρότζεκτ θα φέρει μία ανεχτή συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας». 

Γι’ αυτό από το IfW προτείνουν τη σύσταση μιας «ρυθμιστικής αρχής, η οποία θα δραστηριοποιείται ανεξάρτητα από την (σ.σ. ελληνική) κρατική γραφειοκρατία, θα αποκτήσει εκτεταμένες αρμοδιότητες και θα συντονίζει το outsourcing του μεταρρυθμιστικού πρότζεκτ από ελληνικής πλευράς...». 

Οι κ.κ. Σράντερ, Μπέντσεκ και Λάαζερ προχωράνε ακόμα περισσότερο τη σκέψη τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «μια ουσιαστική μείωση θέσεων εργασίας στο δημόσιο η οποία θα καθρεφτίζεται στα δημόσια οικονομικά της χώρας τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει ακόμα γίνει» και πως «αν και οι κατώτατοι μισθοί έχουν πέσει, δεν βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης». «Λείπει» επίσης «μια εργασιακή πολιτική που να δίνει κίνητρα (σ.σ. στους εργοδότες) για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Παραπέρα από το IfW τονίζουν πως «λείπουν ως τώρα μεγάλοι (ξένοι) επενδυτές στο λιανεμπόριο οι οποίοι θα μπορούσαν να στήσουν ένα μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων. Γι’ αυτό θα χρειαζόταν μια ριζική δομική αλλαγή».

Όσον αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα η οποία αποτυπώνεται στο δείκτη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας (2012), οι Γερμανοί οικονομολόγοι σχολιάζουν πως η Ελλάδα κατέχει ακόμα την τελευταία θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ στη συνολική κατάταξη βρίσκεται πίσω από τη... Μογγολία και τις Μπαχάμες.

Για να προχωρήσει, μάλιστα, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει το πρότυπο των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
 ΠΗΓΗ:newsit.gr

O ΝΟΜΟΣ 4110 ΑΡΘΡΟ 7 ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


Άρθρο 7 Λοιπές ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος
   1. Στις περιπτώσεις ε' και ζ' της παραγράφου 1 και στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. διαγράφονται οι λέξεις «από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση».

   2. Στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. διαγράφονται οι λέξεις «από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία».

   3. α. Στα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους και κατά το μέρος που αντιστοιχεί στα ασφάλιστρα που έχει καταβάλλει η επιχείρηση στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής του προσωπικού της, διενεργείται παρακράτηση φόρου ως εξής:

αα) με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για εφάπαξ καταβαλλόμενα ποσά μέχρι και σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ,

ββ) με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) για εφάπαξ καταβαλλόμενα ποσά κατά το μέρος που υπερβαίνουν το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ,

γγ) με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κάθε περιοδικά καταβαλλόμενη παροχή.

   β. Οι συντελεστές των υποπεριπτώσεων αα, ββ και γγ αυξάνονται κατά 50% σε περίπτωση είσπραξης από το δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς. Δεν θεωρείται πρόωρη εξαγορά κάθε καταβολή που πραγματοποιείται σε εργαζόμενο ο οποίος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του.

   γ. Ο φόρος που προκύπτει από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων παρακρατείται κατά την πληρωμή από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Για την απόδοση του φόρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 60 του Κ.Φ.Ε.. Με την παρακράτηση αυτού του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση από το φόρο εισοδήματος των δικαιούχων για τα ποσά αυτά.

   4. Η ισχύς του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 46 του Κ.Φ.Ε., όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 4 του ν. 4038/ 2012 (Α'14), παρατείνεται και για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012. 
ΠΗΓΗ:taxnews.info

ΓΣΕΕ:Αλλαγή πολιτικής για την ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης και όχι κατάργηση της κυριακάτικης αργίας


H ΓΣΕΕ εκφράζει για ακόμη μία φορά την έντονη διαφωνία της στην κυβερνητική πρόθεση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με το άτοπο, από πλευράς υπουργείου ανάπτυξης, επιχείρημα της ενίσχυσης της αγοραστικής κίνησης.
Την ώρα που οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του εμπορίου ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ αντιδρούν τεκμηριώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ασφυξία την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και θα ανακατανείμει τον τζίρο προς όφελος των ολίγων, το αρμόδιο υπουργείο επιμένει στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, αποδεικνύοντας δυστυχώς ότι οι κυβερνώντες είτε ζουν σε άλλο τόπο είτε εργάζονται αποκλειστικά για την στήριξη των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων.
Είναι τουλάχιστον αστείο να εκστομίζει κάποιος ότι το πρόβλημα της περιορισμένης αγοραστικής κίνησης οφείλεται στην έλλειψη χρόνου του καταναλωτή.
Στα μαγαζιά, κύριοι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης, μπαίνουν πλέον ελάχιστοι γιατί ελάχιστοι είναι ακόμη αυτοί που δεν έχουν εξαθλιωθεί από τις κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές.
Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει τον αγώνα και θα μετέχει και σε όλες τις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μιας ευρύτατης συμμαχίας για την διαφύλαξη την Κυριακής - Αργίας. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr/

Με οριακή πτώση 0,1% τερμάτισαν τα συμβόλαια πετρελαίου παράδοσης Αυγούστου


Με οριακές απώλειες τερμάτισαν τη Δευτέρα, τα συμβόλαια του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, «κρατώντας» τα 103 δολάρια ανά βαρέλι.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια του πετρελαίου παράδοσης Αυγούστου τερμάτισαν στα 103,14 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση -0,1% ή 0,08 δολαρίων. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ξεκινούν οι νέες γεωτρήσεις της Energean Oil & Gas στην Καβάλα


Αύριο το πρωί τίθεται σ’ εφαρμογή του νέο γεωτρητικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας. Το ρουμανικής προέλευσης γεωτρύπανο GSP Fortuna που από τα μέσα Μαρτίου είναι ελλιμενισμένο στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’» θα κατευθύνει νότια προς τις πλωτές εγκαταστάσεις της Kavala Oil στο κοίτασμα «Πρίνος» προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες σύμφωνα με το σχεδιασμό της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί είναι της τάξης των 60.000.000 δολαρίων «και φιλοδοξούμε με τέσσερεις νέες γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα να διπλασιάσουμε την ημερήσια παραγωγή. Μας ευνοεί το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου είναι σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν ημερησίως 1.600 με 1.800 βαρέλια, οπότε μέχρι το τέλος του χρόνου αισιοδοξούμε ότι η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί».
Επισήμανε επίσης ότι οι νέες γεωτρήσεις θα ενισχύσουν περεταίρω το δυναμικό της Kavala Oil και θα δώσουν μια νέα προοπτική στην επιχείρηση που συνεπάγεται διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης αλλά και με στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Ο κ. Ρήγας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρθηκε και στις προσδοκίες της κοινοπραξίας Energean Oil & Gas και Petra Petroleum αναφορικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, μετά τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Μαθιός Ρήγας κάνει λόγο για μια περιοχή με πολύ μεγάλες δυσκολίες, με δύσβατες εκτάσεις αλλά με σοβαρές πιθανότητες να βρεθεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
«Υπήρχε η γεώτρηση της Enterprise το 2000», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, «που δεν έφτασε ποτέ στο γεωλογικό της στόχο, έφτασε όμως σ’ ένα βάθος 4.000 μέτρων. Είναι μια δύσκολη γεώτρηση, όπου θα πρέπει ή να συνεχίσουμε στην παλιά ή να κάνουμε μια νέα αρχή σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή συν το δύσκολο κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας. Τα Ιωάννινα είναι μια πολύ ελπιδοφόρα περιοχή, με υψηλό ρίσκο και επιπλέον χρειάζεται να έχουμε την τύχη με το μέρος μας. Αν βρεθεί κάτι στα Ιωάννινα, θα μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από τη λεκάνη του «Πρίνου». Δε θέλω να βάλω νούμερα. Μιλάμε όμως για μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν στον «Πρίνο» έχουμε να αξιοποιήσουμε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
Να σημειωθεί πως η πρώτη φάση των επενδύσεων στα Ιωάννινα θα φτάσει στα 10.000.000 δολάρια και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το κόστος της συνολικής επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 50.000.000 δολάρια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr/

Πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων «βλέπει» το Σωματείο των ΕΛΠΕ


Σε 40 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 600 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ανέρχονται οι εκτιμώμενες ποσότητες υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ).
Τα εν λόγω στοιχεία, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Σωματείου, για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενεργειακών Βιομηχανικών Εφαρμογών και προέρχονται από τις επιστημονικές παρουσιάσεις στο συνέδριο για τις έρευνες πετρελαίου που διοργάνωσε το Σωματείο, το 2010.
Μάλιστα, ο ΠΣΕΕΠ, διευκρίνισε ότι από αυτά, ένα ποσοστό της τάξης του 10% «αναμένεται να έχει εγκλωβιστεί σε παγίδες και να αποτελεί τα αναζητούμενα κοιτάσματα».
Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πέρα από τη στατιστική αξιολόγηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, η έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απαιτεί επενδύσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Προσέθεσαν δε, ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο βασικός κορμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες και, στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται στα μέσα του 2014 η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνα, με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στην ίδια περιοχή που ολοκληρώθηκαν πέρυσι.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ίδιου συνεδρίου, η εξάρτηση της Ελλάδας σε πετρέλαιο παραμένει ισχυρή και η κάλυψη μέρους των αναγκών της από ίδια αποθέματα πετρελαίου αποτελεί παράγοντα εθνικής ασφάλειας. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνεται ότι η συστηματική έρευνα στα βαθιά νερά της Ανατολικής Μεσογείου οδήγησε σε σημαντικές ανακαλύψεις στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Κύπρο και το Λίβανο.
«Στην περιοχή NEMED του Δέλτα του Νείλου ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα αερίου σε βάθος 2.400 μ. και υπάρχουν «βάσιμες γεωλογικές ενδείξεις ότι οι ίδιοι ερευνητικοί στόχοι της παραχώρησης NEMED εκτείνονται και στη λεκάνη του Ηροδότου που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της, μέρος της οποίας ανήκει στα οικονομικά νερά της Ελλάδας και φαίνεται να έχει υψηλό δυναμικό σε υδρογονάνθρακες» ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για τις έρευνες παρουσιάζεται στο Ιόνιο Πέλαγος, με βάση τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε αντίστοιχους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ιταλίας και Αδριατικής.
Να σημειωθεί ότι, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενεργειακών Βιομηχανικών Εφαρμογών θα είναι ανεξάρτητος φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και φιλοδοξεί να αποτελέσει πλατφόρμα συνάντησης επιχειρήσεων, εργαζομένων, καθηγητών, τεχνοκρατών, Πολιτείας κ.λπ. για την επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να λειτουργήσει σε δύο μήνες. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τη ∆ευτέρα 8/7/13 το Σωµατείο συναντήθηκε µε τη ∆ιοίκηση των ΕΛΠΕ για να ενηµερωθεί και να συζητήσει για τα προβλήµατα που υπάρχουν στην Εταιρεία και τις λύσεις που απαιτούνται. 
Από την πλευρά της Εταιρείας ο ∆/νων Σύµβουλος κος Ι. Κωστόπουλος, έκανε µια παρουσίαση των οικονοµικών δεδοµένων και των προοπτικών των ΕΛΠΕ, σύµφωνα µε το πως βλέπει αυτός τα πράγµατα στην εγχώρια συγκυρία και τις διεθνείς εξελίξεις. 
∆υστυχώς δεν περιµέναµε διαφορετική προσέγγιση από τον κο Κωστόπουλο, άλλωστε είχαµε ενηµερωθεί και για τον απαράδεκτο, ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο που παρουσίασε στα στελέχη της Εταιρείας την κατάσταση και τον πανικό που προσπάθησε να σπείρει, µε εντολή µάλιστα να τον αναπαράγουν σε όλους τους εργαζόµενους!!! Και ενώ συµφώνησε µε εµάς πως ο φόβος είναι ο
χειρότερος σύµβουλος, αυτό ακριβώς προσπάθησε να µεταδώσει στους εργαζόµενους. 
Μόνο που το Σωµατείο δεν ήταν το βολικό ακροατήριο που του αρέσει να βγάζει λόγους και όταν εισέπραξε τον αντίλογό µας για τα στοιχεία που µας παρουσίασε αλλά και για τις λύσεις που απαιτούνται, έχασε τον έλεγχο και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα µε ένα ξέσπασµα αψυχολόγητο ενάντια στους εργαζόµενους, το Σωµατείο και στο τέλος ενάντια στην ίδια τη λογική, αφού έπεφτε σε φανερές αντιφάσεις αναιρώντας µέσα σε λίγα λεπτά όλα όσα είχε πει στην αρχική του εισήγηση. 
Το Σωµατείο εκτιµώντας την κρισιµότητα της κατάστασης και τις ευθύνες που έχει απέναντι στους συναδέλφους, αλλά και την ίδια την Εταιρεία και τις απαιτήσεις της δουλειά µας (σαν βαριά χηµική βιοµηχανία), δεν παρασύρθηκε από την συµπεριφορά του κ. Κωστόπουλου και τον ανακάλεσε στην τάξη. Απαίτησε σοβαρή αντιµετώπιση των προβληµάτων και συγκεκριµένες λύσεις άµεσα, αφού
πολλά από τα προβλήµατα δεν σηκώνουν άλλη καθυστέρηση και αφορούν πλέον την ασφαλή και εύρυθµη λειτουργία των µονάδων και των Τµηµάτων. 
Απορρίψαµε τα παράλογα ιδεολογήµατά τους όπως «όταν οι διεθνείς οικονοµικές και πολιτικές εξελίξεις δηµιουργούν δυσµενείς συνθήκες για τα ΕΛΠΕ  (µια µεγάλη και σοβαρή εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου και όχι βιοτεχνία), φταίνε οι εργαζόµενοι»!!! 
Απαιτήσαµε να αναλάβουν τις ευθύνες τους σαν ∆ιοίκηση του πιο µεγάλου και ισχυρού βιοµηχανικού Οµίλου στη χώρα και να πάψουν να «κλαίγονται» για το πόσο άτυχοι είναι που «τα πράγµατα δεν πάνε όπως τα περίµεναν». Ας κάνουν και αυτοί αυτό που ζητάνε από όλους τους εργαζόµενους.Ας εντείνουν τις προσπάθειές τους δίνοντας θετική διέξοδο και λύσεις στα προβλήµατα που η συγκυρία και οι εξελίξεις βάζουν αλλά και στα καθηµερινά κρίσιµα θέµατα που απαιτούν συγκεκριµένη αντιµετώπιση και όχι θεωρίες πανικού και κυνήγι µαγισσών. 
∆εν αποδεχόµαστε τα παράπονα περί µεγάλου αριθµού ∆/ντων όταν ακόµα και σήµερα οι ίδιοι προσθέτουν νέους µε παχυλούς µισθούς!!! 
∆εν αποδεχόµαστε ότι, όταν τα margins πέφτουν, η λύση είναι η µείωση προσωπικού και κλείσιµο µονάδων. Αντίθετα, όταν δυσκολεύουν τα πράγµατα απαιτείται η καλύτερη, παραγωγικότερη και κυρίως ασφαλέστερη λειτουργία των εργοστασίων, που είναι η µόνη εγγύηση και το συγκριτικό µας πλεονέκτηµα σαν ΕΛΠΕ, απέναντι σε µια οικονοµία που παραπαίει και δεν παράγει τίποτε πλέον. 
Για τους λόγους αυτούς απορρίπτουµε και τα όσα απαράδεκτα λένε για αναστολή συγκεκριµένων δραστηριοτήτων (στην Εµπορία, στα Χηµικά ή στις ∆ιοικητικές Υπηρεσίες). 
Είναι εξωφρενικό να µας λένε ότι περισσεύει κόσµος και την ίδια στιγµή να φέρνουν εργολαβικούς στα Τµήµατα. 
Ας το καταλάβουν καλά οι κύριοι που έχουν την ευθύνη της ∆ιοίκησης των ΕΛΠΕ. 
Ξεκαθαρίζουµε στη ∆ιοίκηση των ΕΛΠΕ, στους ∆ιευθυντές και τα στελέχη των Μονάδων και των Τµηµάτων. ∆ώστε λύσεις αντί για απειλές και φόβο.  
 Σταθείτε στο ύψος τωνπεριστάσεων,ανταποκρινόµενοι στις ευθύνες που η θέση και ο ρόλος σας απαιτεί. Για ότι συµβεί από τώρα και στο εξής, σας καθιστούµε προσωπικά και συνολικά υπεύθυνους. Σας καλούµε να γίνετε µέρος της λύσης και όχι αιτία προβληµάτων. 
Οι εργαζόµενοι και το Σωµατείο τους είναι εδώ, σαν το µόνο σταθερό και ανεκτίµητο κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, παράγοντας και προϋπόθεση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Απαιτούµε σεβασµό και στήριξη. Κάθε άλλο σχέδιο και θεωρία διάσπασής µας µε «στοχευµένες αποχωρήσεις» ή κινδυνολογίας µε δήθεν κλείσιµο µονάδων, θα µας βρει όλους απέναντί τους, ενωµένους, αποφασισµένους. 
Γνωρίζουν πολύ καλά από το πρόσφατο παρελθόν, πως το εννοούµε και δε θα κάνουµε πίσω. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά τα βιογραφικά των ∆ιευθυντών. 
Αφορά τις ζωές των εργαζοµένων. Τους προειδοποιούµε λοιπόν. Ας σταµατήσουν τα επικίνδυνα και ανεύθυνα παιχνίδια! Ας δώσουν λύσεις στα πραγµατικά προβλήµατα τώρα! 
Τότε να είναι σίγουροι, πως θα έχουν για σύµµαχο και συµπαραστάτη τους, στην προσπάθεια να ξεπεράσει η Εταιρεία τις δυσκολίες των καιρών, το πιο σπουδαίο κεφάλαιο κάθε σοβαρής επιχείρησης. Τους ίδιους τους εργαζόµενους. 
Καλούµε λοιπόν τη ∆ιοίκηση της Εταιρείας σε ουσιαστικό διάλογο για να δοθούν λύσεις στα προβλήµατα, σε αυτή την κρίσιµη περίοδο.

Ξεκίνησαν Χθες οι Συνομιλίες για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν χθες, Δευτέρα, τις συνομιλίες τους για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, παραμερίζοντας για την ώρα την ατμόσφαιρα δυσπιστίας που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις σχετικά με το ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ.

Το γραφείο του εκπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά θέματα επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες έχουν αρχίσει στην Ουάσινγκτον. Οι συνομιλίες με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας για την διατλαντική εμπορική και επενδυτική σχέση (Transatlantic Trade & Investment Partnership, TTIP) αποτελούσαν το αντικείμενο προετοιμασιών που γίνονταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών του κόσμου, γεγονός που θα σημάνει την κατάργηση των δασμών οι οποίοι κατά μέσον όρο φτάνουν το 4% και την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου εκατέρωθεν οι ασυμφωνίες του οποίου προσκόπτουν σήμερα τις εμπορικές συναλλαγές.

«Θα εργαστούμε σκληρά για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ευρώπη.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα έχει αποτέλεσμα περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη ανάπτυξη – και θα μας βοηθήσει να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση», είπε ο Ντε Χουχτ.

Το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ είναι ήδη το ογκωδέστερο στον κόσμο, και αντιστοιχεί στο 30% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ.

Εάν καρποφορήσουν οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν χθες στην Ουάσινγκτον, πάνω σε θέματα δασμών κ.ά., το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και το 50% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, που θα εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 800 εκατομμυρίων.

Η συμφωνία κατά εκτιμήσεις ενδέχεται να αυξήσει 0,9% το ευρωπαϊκό ΑΕΠ και 0,8% το αμερικανικό, όπως εκτιμά το Κέντρο Ερευνών για την οικονομική πολιτική. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Πολυνομοσχέδιο: Πλήρης απελευθέρωση στη διακίνηση των καυσίμων


Η απόλυτη απελευθέρωση στη διακίνηση των πετρελαιοειδών, με την πλήρη άρση όσων περιορισμών υφίστανται ακόμα, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου που εισάγεται (μάλλον αύριο και όχι σήμερα) στη Βουλή ως συνέχεια της συμφωνίας με την τρόικα. Με τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα στα βυτιοφόρα, ακόμα και αν δεν ανήκουν σε προμηθευτικούς συνεταιρισμούς ή κοινοπραξίες, να μεταφέρουν καύσιμα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που υφίστανται.
Η ρύθμιση για την απελευθέρωση στη διακίνηση των πετρελαιοειδών είναι η μόνη «συνεισφορά» του ΥΠΕΚΑ στο πολυνομοσχέδιο, καθώς δεν υπάρχουν άλλες προαπαιτούμενες δράσεις στον ενεργειακό χώρο που να πρέπει να νομοθετηθούν τώρα.
Ωστόσο οι εταιρείες του κλάδου κάνουν λόγο για πλήθος ανοιχτών θεμάτων στην αγορά, με αποτέλεσμα να «βασιλεύει» ακόμα η λαθρεμπορία και η νοθεία. κρίσιμα μέτρα που προβλέπονται για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον τελευταίο νόμο (4072/ 2012) δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα έχουν ατονήσει οι έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Η διόγκωση του λαθρεμπορίου, πέραν των εσόδων που στερεί από το Δημόσιο, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παρανομούντες εις βάρος των υγιών επιχειρήσεων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη βιωσιμότητά τους, που χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση της ζήτησης. Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, ενώ τα στοιχεία είναι γνωστά στην κυβέρνηση από τις συνεχείς παρεμβάσεις εκπροσώπων της αγοράς, τα συναρμόδια υπουργεία δείχνουν να μη βιάζονται. Έτσι:
1. Η υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια εκδόθηκε με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση. Στη συνέχεια, η εφαρμογή της άργησε και δόθηκε άτυπη παράταση έως το τέλος Ιουνίου για την εγκατάσταση των συστημάτων. Παρόλα αυτά, με την εξαίρεση των πρατηρίων που ανήκουν στις εταιρείες, τα πρατήρια στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν εφαρμόσει το μέτρο.
2. Δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών στις φορολογικές αποθήκες.
3. Εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης που προβλέπει υποχρεωτική σήμανση βυτιοφόρων και πλωτών εφοδιαστικών μέσων, μέτρο απαραίτητο για τον εντοπισμό από τις ελεγκτικές αρχές μεταφορικών μέσων που διενεργούν παράνομους εφοδιασμούς καυσίμων.
4. Ανενεργή παραμένει και η υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα, παρ’ ό,τι εκδόθηκε από τον Νοέμβριο του 2012 με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής την 31/7/2013. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης είναι απαραίτητη η έκδοση μιας δεύτερης υπουργικής απόφασης για την επεξεργασία και την αποστολή δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Μέχρι τώρα, επίσης, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καταλήξει στην έγκριση του τύπου των GPS που θα πρέπει να τοποθετούνται σε όλα ανεξαιρέτως τα βυτιοφόρα, Ιδιωτικής και Δημόσιας Χρήσης.
5. Σε καθυστέρηση βρίσκεται και η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων διασφάλισης της ποσότητας και ποιότητας των καυσίμων που διακινούνται με βυτιοφόρα.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι, παρά την… εντυπωσιακή μεσολάβηση του πρωθυπουργού για να κλειστεί το ραντεβού, η συνάντηση που είχαν προ μηνός οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα δεν απέδωσε τίποτα συγκεκριμένο. Στο κύριο αίτημα των εταιρειών για ένα είδος πίστωσης στην καταβολή των δασμών, δηλαδή να μην προκαταβάλλουν, αλλά να τους δοθεί  ένα χρονικό περιθώριο για την καταβολή του ΕΦΚ, προκειμένου έτσι να υπάρξει ένεση ρευστότητας στην αγορά, η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν ότι υπάρχουν άλλες πιο άμεσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου και συνεπώς ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι και Στενότητα στην Διεθνή Αγορά Ωθούν τις Τιμές Πετρελαίου προς τα Άνω


Παρά την αυξημένη παραγωγή αργού από ΗΠΑ και Καναδά, που το 2012 προστέθηκαν σχεδόν 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην παγκόσμια αγορά, αλλά και αυξημένες ποσότητες σε άλλες χώρες όπως Ρωσία και Κίνα, η συνολική καθαρή εισροή νέων ποσοτήτων πετρελαίου από τις χώρες εκτός OPEC έφθασε τα 470. 000 βαρέλια την ημέρα. 
Την ίδια στιγμή όμως παρατηρούνται μειώσεις στην παραγωγή χωρών όπως το Σουδάν , η Συρία , το Μεξικό και Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία στην Βόρειο θάλασσα. Παράλληλα η σημαντική κάμψη της παραγωγής του Ιράν (-680 .000 βαρέλια. την ημέρα) λόγω των γνωστών Αμερικανικό - Ευρωπαϊκών κυρώσεων που επεβλήθησαν από τον Απρίλιου του 2011 (και έχουν οδηγήσει την παραγωγή του στα 3.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 10 ετών) οδήγησε σε μια απότομη μείωση τις εξαγωγές του που διαμορφώθηκαν κάτω από τις 800.000 βαρέλια την ημέρα τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Την μειωμένη παραγωγή του Ιράν αναπλήρωσε εν μέρει η αυξημένη παραγωγή της Λιβύης και του Ιράκ.
Όμως καθ’ όλο το 2012 η παγκόσμια ζήτηση αργού και προϊόντων ήτο αυξημένη σχεδόν κατά 0.9 εκατ. βαρέλια, (με τη ζήτηση για το 2013 να τρέχει σε χαμηλότερα επίπεδα κοντά στο 0.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) πράγμα που αντιμετωπίσθηκε με επιπλέον παραγωγή από τις χώρες του OPEC όπως η Σ. Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και ενώ με τις ανωτέρω αυξομειώσεις, στα χαρτιά τουλάχιστον, η παγκόσμια αγορά, όπου η ζήτηση τρέχει σχεδόν στα 89.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μπορεί να εμφανίζεται ισοσκελισμένη, στην πράξη όμως παρατηρούνται σοβαρές ανισορροπίες πράγμα που επηρεάζει ανοδικά τις διεθνείς τιμές του αργού. Με την ποικιλία Brent, που θεωρείται πλέον το διεθνές benchmark, για παραδώσεις Αυγούστου στο ICE του Λονδίνου, να διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά στα $107.5 το βαρέλι (στις 8/7) έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν κατά $10 από το χαμηλό επίπεδο της 15ης Απριλίου εφέτος.
Όπως παρατηρούν oil traders που ασχολούνται με τις αγοραπωλησίες φυσικών ποσοτήτων αργού στο Παρίσι για λογαριασμό διεθνών εταιρειών, όλες οι ποικιλίες αργού δεν είναι το ίδιο γι’ αυτό η αυξημένη παραγωγή των χωρών του OPEC δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αναπλήρωση των μειωμένων εξαγώγιμων όγκων του Ιράν, του Σουδάν, της Συρίας, της Β. θάλασσας κ.λπ. Εξ’ άλλου ένα μεγάλο μέρος της παρατηρούμενης, το τρέχον τρίμηνο, αύξησης της παραγωγής αργού από τις χώρες του Κόλπου πηγαίνει προς κάλυψη των αυξημένων εγχώριων αναγκών για παραγωγή ηλεκτρισμού για την λειτουργία κλιματιστικών μονάδων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θερινής περιόδου. Εξ’ άλλου αυτήν την περίοδο, επισημαίνουν οι ανωτέρω oil traders, παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση για χαμηλής ποιότητας, και μεγάλης περιεκτικότητας σε θείο αργό, το οποίο χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε Ρωσία και Μέση Ανατολή, των δυο βασικών πετρελαιο-εξαγωγικών περιοχών. Οι ποικιλίες Urals και Dubai-Oman, εκπροσωπούν αυτό που αποκαλούν οι παίκτες της αγοράς βαρύ-όξινο, που είναι σχετικά δύσκολο στην επεξεργασία του στο στάδιο της διύλισης. Από την άλλη πλευρά οι ποικιλίες Brent της Βόρειας θάλασσας και η Αμερικανική WTI αντιστοιχούν σε ελαφρά-γλυκά πετρέλαια με μικρή περιεκτικότητα σε θείο και ιδιαίτερα αποδοτικά στην διύλιση τους ως προς τα παραγόμενα προϊόντα. Τόσο τα βαρέα – όξυνα όσο και τα ελαφρά – γλυκά πετρέλαια είναι απαραίτητα για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς μόνο που οι διεθνείς τιμές επηρεάζονται κυρίως από τα δεύτερα αφού το Brent και το WTI αποτελούν παράλληλα αναγνωρίσιμα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Οι πλέον πεπειραμένοι traders της αγοράς φυσικών ποσοτήτων αργού, έχουν συνήθως την προσοχή τους στραμμένη στις αγοραπωλησίες φορτίων Urals και Dubai-Oman καθ’ ότι οι τιμές τους επηρεάζονται λιγότερο από την διακύμανση του Brent και WTI όπου και επενδύονται σημαντικά κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ένας βασικός λόγος που επιβάλλει τη στενή παρακολούθηση της αγοράς των Urals και Dubai – Oman έγκειται στο γεγονός ότι μεταξύ τους αυτές οι ποικιλίες εκπροσωπούν το 60 – 65% της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Ενώ παραδοσιακά οι ποικιλίες αυτές διαπραγματεύονται στα $3-5 το βαρέλι κάτω από το Brent, τους τελευταίους μήνες η διαφορά αυτή τείνει να εξαλειφθεί καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση τους από Ευρωπαϊκά και Ασιατικά κυρίως διυλιστήρια που μεταξύ άλλων μέχρι πρότινος εισήγαγαν Ιρανικό αργό. Την τάση αυτή ήρθαν να ενισχύσουν και οι επίσημες τιμές πώλησης της Saudi Aramco για την ποικιλία Arab Light, που είναι ήδη αυξημένες κατά $2.0 το βαρέλι έναντι της αντίστοιχης Dubai-Oman, που είναι το υψηλότερο περιθώριο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Από την μία πλευρά η στενότητα που παρατηρείται τελευταία στην αγορά φυσικών ποσοτήτων αργού και την αδυναμία πλήρους αντιστοίχησης σε επίπεδο ποικιλιών μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αργού, και από την άλλη ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος που αναδεικνύει η κρίση στην Αίγυπτο, όπου μέσω της διώρυγας του Σουέζ διακινείται ένα μικρό μεν αλλά κρίσιμο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς αργού και προϊόντων (υπολογίζεται στο 5.0% του παγκόσμιου διακινούμενο ημερήσιου όγκου) όπως και αυτό που διακινείται μεταξύ Ερυθράς θάλασσας και Μεσογείου μέσω του αγωγού SUMED, διαμορφώνουν συνθήκες που ασκούν ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές. Παράλληλα, και παρά την οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη, η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ισχυρή (στα +750.000 βαρέλια αύξηση σε σύγκριση με το 2012) σε σημείο που ορισμένοι αναλυτές να προβλέπουν ότι τελικά το 2013 θα δούμε την παγκόσμια ζήτηση αυξημένη κατά 400.000 βαρέλια έναντι της παραγωγής, με ότι αυτό σημαίνει για τις τιμές.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !...


Ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κυκλοφόρησαν οι δικομματικοί, πριν λίγες μέρες, κονιορτοποιούσε τη δέσμευση πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς με διατάξεις του, περί παρακράτησης φόρου, αφαιρούσε απ΄ αυτούς ένα – ακόμα – μηνιάτικο !

Μπροστά στη διαφαινόμενη έκρηξη, διέρρευσαν ότι θα το αλλάξουν, πλην όμως, τίποτα συγκεκριμένο δεν έγινε.

Τώρα και στη συνέχεια, η φρέσκια έκθεση της τρόϊκας, είναι σαφέστατη, ως προς το πως «χρειάζονται νέα μέτρα και νέες δράσεις για να μείνει το πρόγραμμα εντός στόχων…» !

Ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, έχουν συνηθίσει στις παρλαπίπες, τόκαναν με πολλά ζητήματα, μέχρι σήμερα, (π.χ. «θα στηριχθεί η Αγροτική», που ξεπουλήθηκε στη συνέχεια…), τώρα, όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι : αν τολμήσουν να πάρουν νέα περιοριστικά μέτρα, όποια και νάναι, όπως κι αν τα πλασάρουν, (έμμεσα, κάθετα, οριζόντια κλπ), μαύρο φίδι που τους έφαγε : θα πέσουν άκλαυτοι και δαρμένοι, μεταφορικά και στην κυριολεξία !. 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση των δανείων σε ξένες εταιρείες


Πράσινο φως για έναρξη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το 2014  αλλά και για πώληση των "κόκκινων δανείων" σε ξένες εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξή τους ανοίγει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για όσα θα γίνουν στον τραπεζικό τομέα στο επόμενο διάστημα.

Ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα έχει αποσαφηνιστεί μέχρι το φθινόπωρο, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραταθεί η γενική απαγόρευση για την πρώτη κατοικία που ισχύει μέχρι το τέλος του 2013.

Ίσως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών να γίνει σταδιακά, για παράδειγμα μπορεί να μειώνεται κάθε τρεις ή έξι μήνες η αντικεικειμενική αξία των ακινήτων που προστατεύονται ή να τεθούν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι, χαμηλά εισοδήματα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ).

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ ΕΔΩ:http://www.money-money.gr/news/pia-akinita-prostatevonte-simera-apo-tous-plistiriasmous-ke-pia-ochi/406

Προηγουμένως, τα κόκκινα δάνεια θα μεταβιβαστούν στο 5 έως 50% της ονομαστικής τους αξίας σε ειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες (οι οποίες αποκαλούνται και "κεφάλαια καταστροφής" ή "κεφάλαια κοράκια ή όρνεα" (distress funds, vulture funds).

Οι συνέπειες για τους δανειολήπτες

Οι συνέπειες της νέας πολιτικής για τους δανειολήπτες θα είναι οι εξής:
•      Σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα εντείνουν τις ρυθμίσεις δανείων για όλους τους δανειολήπτες που καθυστερούν να πληρώσουν, με διάφορα πακέτα τα οποία ετοιμάζουν εντατικά.
•Οι πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή θα ενταθούν και θα τελειώσει η άτυπη περιόδος "ανοχής" η οποία λίγο-πολύ υπήρχε απέναντι στους δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες δεν ήθελαν να "σκάσουν" τα δάνεια και να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους, αλλά ούτε και να οδηγηθούν σε πλειστηριασμούς οι οποίοι  δεν συμφέρουν ούτε τις ίδιες -πέραν του ότι απαγορεύονται.
•Με τους πλειστηριασμούς θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα, καθώς ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης είχε επενδύσει σε ακίνητα με στεγαστικά δάνεια την προηγούμενη δεκαετία. Οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ στην πράξη η κτηματαγορά δεν λειτουργεί και οι δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι αντιμετωπίζοντας μείωση των εισοδημάτων και δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων, αλλά και αδυναμία να πουλήσουν ακίνητα για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
•Η έναρξη των πλειστηριασμών εν μέσω ύφεσης θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, καθώς θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην κτηματαγορά. Το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο γιατί θα συμπέσει με την αυξημένη φορολόγηση των ακινήτων η οποία προωθείται παραλλήλως.

Οι εταιρείες-"κοράκια"

Έχει επίσης αποφασισθεί να μεταβιβαστούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σε εξειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες, οι οποίες αποκαλούνται και "εταιρείες καταστροφής" ή "όρνεα" (distress funds, vulture funds).

Οι εταιρείες αυτές αγοράζουν τα δάνεια σε ένα ποσοστό της ονομαστικής αξίας (π.χ. τα καταναλωτικά μπορεί να φτάσουν και στο 5 ή 10%, ενώ τα στεγαστικά στο 40-50%) από την τράπεζα και στη συνέχεια αναλαμβάνουν εκείνες τις διαδικασίες είσπραξης, διεκδικώντας την οφειλή και απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η τακτική αυτή επιλέγεται από την τρόικα επειδή με την πώληση οι τράπεζες θα εισπράξουν άμεσα κεφάλαια, έστω και σε ένα μέρος της αξίας των δανείων, πράγμα που τις εξυπηρετεί αφού έτσι κι αλλιώς είναι αμφίβολο ότι θα εισπράξουν το σύνολο του δανείου.

Όμως δημιουργείται μείζον πρόβλημα ευρύτερα, διότι είναι προφανές ότι με τη διαδικασία αυτή τα δάνεια "κουρεύονται" μεν, όχι όμως προς όφελος των δανειοληπτών που δυσκολεύονται λόγω ύφεσης να πληρώσουν, αλλά προς όφελος κάποιων ξένων εταιρειών οι οποίες θα κερδίσουν από τη διαδικασία αυτή.

Τα σενάρια για "κούρεμα"

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για να εξομαλύνει αυτήν την διαδικασία, είτε προχωρώντας σε κάτι αντίστοιχο με ότι έγινε στην Ιρλανδία όπου το δάνειο πάνω από το 110% της αξίας του ακινήτου διεγράφη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε με εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε νοικοκυριού και αξιολόγηση των πραγματικών δυνατοτήτων του.

Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα όταν ένα νοικοκυριό μπει στη διαδικασία αυτή όλες οι δαπάνες του μπαίνουν υπό επιτήρηση και χρειάζονται έγκριση από ειδική επιτροπή.

Δεν είναι όμως σαφές εάν πρόκειται πράγματι να γίνει τελικά κάτι επί της ουσίας από την κυβέρνηση ή εάν πρόκειται για αποφάσεις με μικρό τελικά αποτέλεσμα, οι οποίες απλώς θα ανακοινωθούν για τους λεγόμενους "επικοινωνιακούς λόγους" (δηλαδή για προπαγάνδα) ώστε να "περάσει" στην κοινή γνώμη πιο εύκολα η μεταβίβαση των δανείων σε "εταιρείες-κοράκια" και η έναρξη των πλειστηριασμών. 
ΠΗΓΗ:protothema.gr

Με κινητοποιήσεις απαντά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στη μετενέργεια


Με προειδοποιητικές κινητοποιήσεις, καταρχάς, και με μία άμεση, σε δεύτερο λόγο, συνάντηση (τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα) με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και τον αρμόδιο υπουργό, απαντά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην εφαρμογή της μετενέργειας.
Στη σχετική του ανακοίνωση το Σωματείο αναφέρει:
«Σα να μην έφθανε το ήδη δυσμενές καθεστώς που τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί και χαρακτηρίζει πλέον τη ΔΕΗ, τα νέα δεδομένα, δυστυχώς, δημιουργούν προϋποθέσεις που βάζουν τους εργαζόμενους και την επιχείρηση στο μονόδρομο της καταστροφής.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί ανήθικο και άκρως παράλογο το γεγονός του τρόπου με τον οποίο θέλουν να γίνεται η πληρωμή των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (οχταμηνιτών) που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες τις επιχείρησης, θα αντιμετωπίζονται πλέον ως εποχικό προσωπικό που δυστυχώς αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά για να ονομαστεί απαξιωμένο, εξαθλιωμένο και παντελώς εκτεθειμένο.
Από την άλλη είναι εξίσου παράλογο μία επιχείρηση του εκτοπίσματος που έχει η ΔΕΗ, να απαξιώνεται χρησιμοποιώντας το προσωπικό της με τον τρόπο που η ίδια προσπαθεί να επιβάλλει αμείβοντάς το μάλιστα με τον κατώτατο μισθό και μάλιστα σε συνθήκες εργασίας άκρως επικίνδυνες και δύσκολες.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε μία προσπάθεια να δώσει το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης και να την κατευθύνει σε μία περισσότερο θετική διάσταση, προχωρά σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, κράτημα των ορυχείων ενώ θα έχει σε επίπεδο κέντρου τις συναντήσεις που απαιτούνται προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, μία ανάσα πριν πέσουν οι υπογραφές των συμβασιούχων.» 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ των ΕΛΠΕ ο βασικός σχεδιασμός του ΤΑΡ


Η μελετητική εταιρεία του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, ΑΣΠΡΟΦΟΣ που εκπόνησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για τις εγκαταστάσεις και το τμήμα του αγωγού TAP ανέλαβε και τις υπηρεσίες Τοπικού Συμβούλου Μηχανικού για τον Βασικό Σχεδιασμό του αγωγού.
Συγκεκριμένα, ανέλαβε το βασικό σχεδιασμό για το τμήμα από τους Κήπους Έβρου μέχρι τη Θεσσαλονίκη, συνολικού μήκους 400 χιλιομέτρων. Ήδη από τις αρχές του 2013, στο έργο αυτό που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και απασχολούνται 25 Έλληνες μηχανικοί.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων ανατέθηκε στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ μετά από διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου. Η συμβατική διάρκεια του έργου ήταν 10 μήνες και η ΑΣΠΡΟΦΟΣ απασχόλησε 90 Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ -ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ


Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ σωματείου και του διευθύνοντα συμβούλου φανέρωσε τις αλλαγές των οργανογραμματων ,το σταμάτημα των προσλήψεων αλλα και τις απολύσεις-αποχωρήσεις που σκέφτονται στην εταιρεία. Η εποχή του καπετάνιου επέστρεψε