Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αυτές οι 6 χώρες θα καταστραφούν αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να πέφτει

Αυτές οι 6 χώρες θα καταστραφούν αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να πέφτει
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι ήδη μια σημαντική αιτία της ανησυχίας για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των εμπορευμάτων. Για κάποιους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα για την αποφυγή μιας σοβαρής ύφεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, ο λόγος είναι διότι οι κυβερνήσεις των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις των δαπανών τους χρειάζονται το πετρέλαιο να παραμείνει πάνω από μια ορισμένη τιμή. Με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από 87 δολάρια το βαρέλι, οι χώρες που βασίζονται στις υψηλές τιμές του, συμπεριλαμβανομένων των Βενεζουέλα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, μπορεί να έχουν λόγο να ανησυχούν.

Οι χώρες δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον εθνικό τους προυπολογισμό αν η τιμή του πετρελαίου είναι κάτω από 90 δολ. το βαρέλι.

Αυτό το διάγραμμα δείχνει την τιμή του βαρελιού και τις έξι πιο εκτεθειμένες χώρες που πρέπει να επιτύχουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

oil price breakevens

Η Βενεζουέλα χρειάζεται κυριολεκτικά την τιμή του πετρελαίου να διπλασιαστεί για να κρατήσει τη δημοσιονομική της τάξη. Εάν η τιμή παραμένει σε ύφεση, οι χώρες αυτές θα πρέπει είτε να αναγκαστούν να δανειστούν περισσότερο για να καλύψουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων από το πετρέλαιο ή να υποχωρήσουν στις υποσχέσεις των δαπανών. Το κόψιμο των δαπανών θα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Το πρόβλημα για τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών είναι ότι δεν μπορεί πλέον να είναι σε θέση να ελέγχει τις τιμές (όπως και στο παρελθόν), για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

Προηγουμένως, τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου αν η πτώση των τιμών αποτελούσε απειλή. Αυτό μπορεί τώρα να έχει αλλάξει, εξαιτίας της έκρηξης του πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί δραματικά την προσφορά.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για την ενέργεια: χωρίς κάρβουνο, αέριο και πυρηνικά τι απομένει;


Την επόμενη εβδομάδα γίνεται ειδική Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια και το κλίμα και χρήσιμο είναι να δούμε το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, καθώς είναι γνωστό ότι οι πάντα μεθοδικοί Γερμανοί δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Το κάρβουνο στην ηλεκτροπαραγωγή έχει κατασυκοφαντηθεί ως κύρια πηγή εκπομπών CO2 και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, πέραν του ότι είναι πανάκριβο σε σχέση με τις ΗΠΑ, έρχεται σε μεγάλο ποσοστό απ' τη Ρωσία, οπότε, τώρα με την Ουκρανική κρίση, μπήκε κι αυτό στη "μαύρη λίστα". Σήμερα λοιπόν θα δούμε τι γίνεται με τα πυρηνικά.

Σύμφωνα με το World Nuclear Industry Status Report 2014, 31 χώρες έχουν 388 αντιδραστήρες, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 333GW. Το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 367GW, αλλά το 2011 συνέβη το τσουνάμι της Φουκουσίμα και η καταστροφή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της TEPCO, ένας σταθμός στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας. Ακολούθησε μια παγκόσμια παγωμάρα και η βεβιασμένη απόφαση της Μέρκελ να κλείσει αμέσως 8 πυρηνικά εργοστάσια.

Σήμερα 14 χώρες έχουν σε φάση κατασκευής 67 αντιδραστήρες, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 64GW. Οι 43 απ' τους 67 αντιδραστήρες βρίσκονται στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Ο μέσος χρόνος κατασκευής είναι 7 χρόνια, ωστόσο περίπου τα 3/4 παρουσιάζουν επίσημα καθυστέρηση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης:
8 αντιδραστήρες "κατασκευάζονται" επί 20 χρόνια κι ένας ακόμα επί 12 χρόνια.
49 αντιδραστήρες αντιμετώπισαν καθυστερήσεις από μερικούς μήνες μέχρι μερικά χρόνια κι αυτό περιλαμβάνει τους 21 από τους συνολικά 28 αντιδραστήρες που κατασκευάζει η Κίνα. Για τους υπόλοιπους 18 αντιδραστήρες είτε η κατασκευή ξεκίνησε μέσα στην τελευταία πενταετία, είτε πρόκειται για έργα που δεν έχουν ξεπεράσει την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας. 
Ο μέσος χρόνος κατασκευής των τελευταίων 37 αντιδραστήρων, που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά το 2004 σε εννιά χώρες, ήταν 10 χρόνια, με ευρύτατη διακύμανση από 3,6 έως 36,3 χρόνια. 
28 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ κανένας απ' τους αντιδραστήρες επόμενης γενιάς (πεπιεσμένου ύδατος, Generation III ή III+) δεν έχει μπει σε λειτουργία. Ιδιαίτερες πολυετείς καθυστερήσεις και μεγάλες υπερβάσεις προϋπολογισμού παρουσιάζουν τα έργα στη Φινλανδία και τη Γαλλία: κάθε ένα απ' αυτά τα έργα εκτιμάται τώρα ότι θα κοστίσει US$11 δισ., ποσό που είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ' τις προ δεκαετίας εκτιμήσεις και US$7 δισ. πάνω απ' τον προϋπολογισμό κατά την έναρξη κατασκευής.

Τη μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσιάζει ένας αντιδραστήρας στις ΗΠΑ, το Watts Bar project της Tennessee Valley Authority, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972 και προς το παρόν προβλέπεται να είναι έτοιμος το 2015, με κόστος US$4,5 δισ., US$2 δισ. περισσότερα απ' την εκτίμηση μόλις του 2012.

Σύμφωνα με το Mycle Schneider, εκ των συντακτών του World Nuclear Industry Status Report 2014, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν πλέον πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθόσον θεωρούν τις επενδύσεις παρακινδυνευμένες. Για τον ίδιο λόγο η Asian Development Bank, δεν χρηματοδότησε ποτέ πυρηνική εγκατάσταση. Στις ΗΠΑ η νομοθεσία επιτρέπει να τιμολογούνται οι καταναλωτές εμπροσθοβαρώς για τη χρηματοδότηση νέων πυρηνικών, ωστόσο το Φεβρουάριο 2014 ματαιώθηκε το Levy County project στη Φλόριδα αφού πρώτα είχε απορροφήσει US$1 δισ. από χρήματα των καταναλωτών, τα οποία φυσικά δεν πρόκειται να επιστραφούν. Το "φέσι" της Φλόριδα δυσχέρανε αμέσως το κλίμα για οποιαδήποτε άλλη παρόμοια χρηματοδότηση.

Περί τα 250 εργοστάσια έχουν εγκαταλειφθεί παγκοσμίως πριν να ολοκληρωθούν και τα περισσότερα απ' τα μισά βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η Βουλγαρία επί 25 χρόνια προσπαθούσε να ολοκληρώσει δυο νέους αντιδραστήρες, διαρκώς τα έργα αναβάλλονται, ουσιαστικά λόγω του υψηλού κόστους, και πρόσφατα είδαμε σε ένα νέο επεισόδιο του σήριαλ, την αμερικάνικη Westinghouse να διαδέχεται τη ρωσική Atomstroyexport. Άλλο ένα ζεύγος αντιδραστήρων στην Ταϊβάν εγκαταλείφθηκε μετά από κατασκευή επί δεκαετία.

Μέσα σ' αυτό το έντονα αρνητικό για τα πυρηνικά περιβάλλον, η Βρετανία, που έχει εγκαταστήσει ένα σωρό χερσαία και πανάκριβα υπεράκτια αιολικά, τα οποία κατά τον Κάμερον αποδείχθηκαν "Green Crap", έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να αποφύγει τα μπλακ άουτ στο νέο πυρηνικό της Γαλλικής EDF στο Hinkley Point C, που θα δίνει περί το 7% του ηλεκτρισμού της χώρας. Το έργο έλαβε πρόσφατα το "πράσινο φως" και της Κομισιόν, αλλά με εξαρχής εκτίμηση υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά €8,5 δισ., απ' τα €16 δισ. στα €24,5 δισ. Επιπλέον, το έργο έχει συμβολαιοποιημένη τιμή πώλησης ενέργειας στις 92,5 λίρες/MWh για 35 χρόνια, (συν ρήτρα πληθωρισμού), τιμή διπλάσια της σημερινής. Το σχήμα της εγγυημένης τιμής μοιάζει με τις ταρίφες των Φ/Β και προκάλεσε την οργή της Αυστρίας, που απείλησε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθόσον θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ώριμη τεχνολογία, δεν αποτελεί βιώσιμη μορφή ενέργειας και δεν αποτελεί επιλογή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεν αποκλείεται φυσικά η "γκρίνια" των Αυστριακών να υποκινήθηκε απ' τη Γερμανία, που κλείνει τα δικά της πυρηνικά και δεν θέλει να βλέπει τους Ευρωπαίους να κάνουν νέα.

Μέσα στο ίδιο κλίμα, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο και πολύ φιλόδοξο σχήμα ενεργειακής μετάβασης της πυρηνικής Γαλλίας για το 2030, που προβλέπει μείωση του ποσοστού της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής από το σημερινό 75% στο 50% μέχρι το 2025. Για το 2030 προβλέπει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% και μείωση των "αερίων θερμοκηπίου" κατά 40%.  Ίσως οι Γάλλοι βλέπουν την περίσσεια αιολικής ενέργειας που απορρίπτουν Γερμανία-Δανία-Βρετανία και ενδιαφέρονται να πάρουν φθηνή ενέργεια, πληρωμένη απ' τις επιδοτήσεις των Γερμανών-Δανών-Βρετανών καταναλωτών. Κάπως έτσι ο Γερμανικός τομέας ενέργειας, που "είναι σκέτη καταστροφή" κατά τον Πρόεδρο της EDF, θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το ΔυτικοΕυρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Το σχέδιο βάζει οροφή στα πυρηνικά στα σημερινά 63,2GW, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος 2016 η EDF πρέπει να κλείσει τουλάχιστον 1,65GW, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει το νέο της εργοστάσιο Flamanville-3. Η κυβέρνηση αρχικά είπε ότι θα κλείσουν οι 2x900GW αντιδραστήρες στο Fessenheim, ακριβώς στα ΓαλλοΓερμανικά σύνορα κι απέναντι απ' το Freiburg, αλλά ίσως ένιωσε το ρίγος να διαπερνά τη Μέρκελ κι άφησε την EDF ν' αποφασίσει εκείνη ποια εργοστάσια θα κλείσει.!

Ίσως τελικά οι μόνοι αντιδραστήρες που θα κατασκευαστούν γρήγορα να είναι οι δυο νέοι Ρουμάνικοι στο Δούναβι, στο υφιστάμενο πυρηνικό συγκρότημα του Cernavoda, καθώς θα γίνουν με δοκιμασμένη επιτόπου Καναδική τεχνολογία (Candu Energy) από Κινέζους επενδυτές (China Nuclear Power Engineering Company). Η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων είναι διαχρονικά πολύ σοβαρή κι αθόρυβη στα ενεργειακά της.

Πάμε λοιπόν την άλλη εβδομάδα σε Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια και το κλίμα, με τα πυρηνικά να περιορίζονται, το κάρβουνο να δαιμονοποιείται, το φυσικό αέριο να εκδιώκεται επειδή είναι ρωσικό. Τι θα μείνει, για να παράγει ηλεκτρισμό; Όταν όλες οι θερμικές πηγές θεωρηθούν ένοχες για κάτι, επειδή έτσι αποφάσισαν οι παντογνώστες πολιτικοί, δεν είναι μακριά η ημέρα που τα φώτα θα σβήσουν συντονισμένα σ' όλη τη γηραιά ήπειρο. Σ' ένα ενιαίο ηλεκτρικό σύστημα, χτισμένο πάνω στα "Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος", κομένο και ραμένο απ' τους Γερμανούς για όλη την Ευρώπη. Για μια Ευρώπη των μονοπωλίων της ενέργειας, κι όχι μια Ευρώπη της συνεργασίας των λαών. Τα κόκαλα του Σουμάν και του Αντενάουερ θα τρίζουν πολύ δυνατά την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε,έχουμε πολλά να κερδίσουμε.


Στα χρόνια της τεχνητής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε έχουμε όλοι μας συνηθίσει να εξαντλούμε την αντίδραση μας σε όσα συμβαίνουν γύρω μας στην άνεση του καναπέ μας αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Τα αποτελέσματα της παραπάνω αντίδρασης τα βιώνουμε για τα καλά στο πετσί μας και ως λαός αλλά και ως εργαζόμενοι.
Η ημερίδα που διοργανώνει το ΣΚΕΕΠ , το Σαββάτο 18/10 και ώρα 09.30 είναι μια χρυσή ευκαιρία για όλους μας να ξεβολευτούμε από τον καναπέ μας και την οθόνη του κινητού μας και να συμμετέχουμε ενεργά. Με την παρουσία μας τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Όλα αυτά που συζητάμε μεταξύ μας, οι αγωνίες και οι ανησυχίες μας αλλά και οι λύσεις που έχει ο καθένας στις σκέψεις του μπορεί να γίνουν εφαλτήριο για το σταμάτημα του κατήφορου και την αρχή της ελπίδας της αλλαγής.
Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε,έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Ας αναλάβουμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες μας . 

Citigroup: Τόνωση 1,1 τρισ. δολ. της παγκόσμιας οικονομίας από την πτώση του «μαύρου χρυσού»

Citigroup: Τόνωση 1,1 τρισ. δολ. της παγκόσμιας οικονομίας από την πτώση του «μαύρου χρυσού»
Οφέλη της τάξης του 1,1 τρισ. δολαρίων θα προσφέρει στην παγκόσμια οικονομία η  πτώση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό τεσσάρων ετών κι αυτό μέσω της μείωσης του κόστους των καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων, εκτιμά η Citigroup.

Την Τετάρτη το πετρέλαιο Brent έκλεισε στα 83,78 δολάρια το βαρέλι. Το επίπεδο αυτό είναι πάνω από 20% χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών και αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση περίπου 1,8 δισ. δολάρια την ημέρα, υπολογίζει η Citigroup.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας, Ed Morse, η εξοικονόμηση θα σκαρφαλώσει στα 1,1 τρισ. δολάρια ετησίως, καθώς η πτώση θα μειώσει το κόστος και σε άλλα εμπορεύματα.

«Μια μείωση στις τιμές του αργού οδηγεί επίσης σε μια μείωση στις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα, ξεκινώντας με το φυσικό αέριο, αλλά και το ατσάλι, το χαλκό και τα γεωργικά προϊόντα» ανέφερε ο κ. Morse στο Bloomberg.

«Όλα τα εμπορεύματα επηρεάζονται από την ενέργεια στον ένα βαθμό ή τον άλλο» πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κερδοσκοπικοί Παράγοντες Συμβάλουν στην Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου Παγκοσμίως


«Κερδοσκοπικοί παράγοντες είναι μερικοί από τους λόγους για τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου στον κόσμο», όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.
«Η σημερινή πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν κατά κύριο λόγο προκληθεί από παράγοντες κερδοσκοπίας. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το χρονικό σημείο, όταν αυτοί οι παράγοντες θα αποδυναμωθούν και θα πάψουν να παίζουν τον ρόλο που παίζουν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Novak, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι υπάρχουν επίσης και αντικειμενικοί παράγοντες που προκαλούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.
Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, αυτοί είναι οι πιο αργοί από ότι αναμενόταν ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο με έμφαση στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. «Αυτό με τη σειρά του επέφερε μειώσεις στην προβλεπόμενη ζήτηση πετρελαίου», όπως ανέφερε ο Novak .
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τα σχετικά με την κερδοσκοπία που επέφερε τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και που φέρεται ότι προκλήθηκε από την αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ ορισμένων χωρών.«Είμαι ένας υπουργός ενέργειας και όχι ένας αναλυτής κάποιας εταιρείας συμβούλων. Δεν θα μιλήσω για οποιεσδήποτε θεωρίες συμπαιγνίας» τόνισε.
Το επίπεδο των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει την ισορροπία πληρωμών της Ρωσίας όπως επί παραδείγματι τους λογαριασμούς του αργού πετρελαίου για το ένα τρίτο των εξαγωγών της χώρας , σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Rosstat .
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, με τη μείωση των εσόδων σε δολάρια των πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ λειτουργεί σαν ντόμινο που ρίχνει και το ρούβλι, "πιέζοντάς" το προς τα κάτω.
Ενδεικτικό είναι ότι η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος ανέβηκε πάνω από 41 ρούβλια στο Χρηματιστήριο στη Μόσχα την Τετάρτη, εν μέσω βεβαίως της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Ανέκαμψε από το χαμηλό 2 ετών το πετρέλαιο


Ανέκαμψε από το χαμηλό 2 ετών την Πέμπτη το πετρέλαιο ανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι και σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα τριών εβδομάδων. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light και παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 92 σεντς ή 1,1% τερματίζοντας στα 82,7 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα βρέθηκε να διασπά προς τα κάτω το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2012. 

Το συμβόλαιο αργού τύπου brent ενισχύθηκε κατά 69 σεντς ή 0,8% στα 84,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του brent σε ένα μήνα. 

Αναλυτές χαρακτήρισαν νωρίτερα τα 80 δολάρια ως «σημείο καμπής», ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο OPEC θα μειώσει λίγο την παραγωγή το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Γαλλία: «Δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους»


Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξη της Γαλλίας προς στην Κυπριακή Δημοκρατία για «ελεύθερη αξιοποίηση των φυσικών της πόρων».

Σε ερώτημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ πώς τοποθετείται η Γαλλία στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, η οποία αμφισβητεί στην Κύπρο το δικαίωμα ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη ( ΑΟΖ) μέσω της κοινοπραξίας ENI-KOGAS, ο κ. Ναντάλ απάντησε:

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους» και πρόσθεσε:

«Στην περίπτωση που υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, πράγμα που ευχόμαστε, σύμφωνα με τις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν με τα Ηνωμένα Εθνη, θα υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των ωφελημάτων των φυσικών πόρων της νήσου».

Ο κ. Ναντάλ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου που είχε δημιουργήσει μια «δυναμική» και κάλεσε τα δύο μέρη «να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

«Είναι σημαντικό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, που να επιτρέψει τη σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Έκλεισε δε λέγοντας ότι «η Γαλλία ανανεώνει την υποστήριξή της στον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών Espen Barth Eide».



ΠΗΓΗ: defencenet.gr