Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

23/04/2012 Δελτίο Τύπου - Απαράδεκτη Εργοδοτική Συμπεριφορά του FLASH 96

H ΓΣΕΕ καταδικάζει τις αντιδημοκρατικές και αντεργατικές πρακτικές της διοίκησης του ραδιοφωνικού σταθμού FLASH 96.
Την ώρα που η διοίκηση καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων χρησιμοποιεί κάθε μέσο και τρόπο ώστε να τρομοκρατήσει τους απεργούς τεχνικούς.
Σήμερα πρώτη ημέρα της απεργίας των εργαζομένων και ενώ η εταιρία επικαλείται έλλειψη ρευστότητας ώστε να καταβάλλει τα χρωστούμενα βρήκε χρήματα να πληρώσει άλλους τεχνικούς ώστε να σπάσει την καθολική συμμετοχή στην απεργία .
Η Συνομοσπονδία στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) με στόχο την επίλυση των εργασιακών και οικονομικών προβλημάτων του κλάδου τους.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ; ΔΙΑΚΟΠΕΣ!





ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΒΕΘ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ


Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 θα επισκεφτεί τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κο Ζιώγα Γιάννη, υποψήφιο βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνάντηση με την Διοίκηση των Εγκαταστάσεων και εκπροσώπους των εργαζομένων στο Κτίριο Διοίκησης και σύντομη ομιλία στους εργαζόμενους στις 11:30 στο Κεντρικό Μηχανολογικό.

Ηλίανθος: Υψηλά κέρδη με την παραγωγή βιοντίζελ





Οικονομική διέξοδο στους αγρότες μπορεί να δώσει η συμβολαιακή καλλιέργεια του ηλιάνθου, που δείχνει ικανή να εξασφαλίσει εισόδημα και ενεργειακή επάρκεια με την παραγωγή βιοντίζελ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η συμβολαιακή καλλιέργεια του ηλιάνθου δείχνει ικανή να εξασφαλίσει εισόδημα και ενεργειακή επάρκεια με την παραγωγή βιοντίζελ.
Άλλωστε, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει στόχο έως το 2020 τα βιοκαύσιμα να αντιπροσωπεύουν το 10% της αγοράς καυσίμων και ένα στρέμμα ηλιάνθου να έχει υπολογιστεί ότι παράγει κατά μέσον όρο από 43 έως 75 λίτρα βιοντίζελ, η καλλιέργεια του φυτού αυτού φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά τα τελευταία χρόνια.
Μπορεί βέβαια η φετινή τιμή πώλησης σπόρων ηλιάνθου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, φθάνοντας στα 370 ευρώ ανά τόνο βάσει των πρώτων συμβολαίων που υπογράφονται, σε σχέση με τα 425 ευρώ ανά τόνο που είχαν συμφωνήσει πέρυσι οι παραγωγοί με εταιρείες βιοκαυσίμων, ωστόσο το ενδιαφέρον από τους αγρότες για συμμετοχή στην παραγωγή βιοντίζελ παραμένει μεγάλο.
Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ηλιόσπορος στηρίζεται στην συμβολαιακή γεωργία και εξασφαλίζει στον παραγωγό σίγουρο και σταθερό εισόδημα.
Το κόστος για την ανάπτυξη της καλλιέργειας ηλιάνθου κυμαίνεται από 30 μέχρι 60 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με τις εισροές και τα ενοίκια.
Με απόδοση που φθάνει τα 500 κιλά ανά στρέμμα επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό εισόδημα. 
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr

Μείωση εφάπαξ ή αύξηση εισφορών σε 21 Ταμεία


Του Γιώργου Γάτου
Μειώσεις των ποσών εφάπαξ και εναλλακτικά ή συμπληρωματικά - αυξήσεις και των εισφορών που καταβάλλουν οι παλαιοί (πριν από τις 31/12/92) ασφαλισμένοι τουλάχιστον για τα 6 στα 10 Ταμεία Πρόνοιας, έρχονται έως τον Ιούνιο.
Τις προσαρμογές αυτές στα εφάπαξ που υποχρεούται να κάνει με βάση το Μνημόνιο, το σχετικό νόμο του 2012, αλλά και τα οικονομικά των Ταμείων η κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές, «φωτογραφίζει» Μελέτη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Αποκλίσεις στο 60% 
Η Μελέτη, την οποία αποκαλύπτει η «Η», εντοπίζει τη σχέση ανταποδοτικότητας, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων και των ποσών εφάπαξ που αποδίδει κάθε Ταμείο Πρόνοιας (ή τομέας στους ενοποιημένους φορείς - ΝΠΔΔ) που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Και με βάση τα στοιχεία όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία, εντοπίζει σε σύνολο 35 τομέων (όσα απέστειλαν στοιχεία):
Μείωση εφάπαξ ή αύξηση εισφορών σε 21 Ταμεία


Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) που χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Οπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσιεύει η «Η», στα Ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) που αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%).
Ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).
Ο νόμος
Με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων - πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα 7 Ενιαία Ταμεία (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΙΚΑ, ΕΤΑΠ ? ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ και ΤΕΑΠΑΣΑ).
Τα κριτήρια 
Η σχέση ανταποδοτικότητας-εισφορών και παροχών αποτιμήθηκε λαμβάνοντας υπόψη:
Τους μέσους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή έως το 2011, τεχνικό επιτόκιο 3,15% για τα έτη 2008-2011, 3% από 2011- 2007, 4% από 1990 ? 2000 και 5% για τα έτη πριν από το 1990, τις ωριμάσεις μισθών (για Ταμεία Πρόνοιας Μισθωτών) τους τυχόν κοινωνικούς πόρους και σταθερά ποσά εισφορών (για Ταμεία αυτοαπασχολουμένων, όπως υγειονομικών, δικηγόρων, μηχανικών κ.ά.).
Τις μειώσεις των ποσών εφάπαξ που έχουν γίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στη ΔΕΗ και την Εμπορική Τράπεζα.
Απόκλιση εισφορών - παροχών
Στα Ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται Ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr