Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ποιοι "πλήρωσαν" πιο βαριά την κρίση


Βιομηχανικοί εργάτες, τριανταπεντάρηδες και υψηλόμισθοι στις ΔΕΚΟ είναι οι μεγάλοι χαμένοι της τετραετούς ύφεσης

Από τον Δημήτρη Κατσαγάνη 

Τρεις μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκαν κατά την τετραετία 2010-2013 στην Ελλάδα:

Η πρώτη είναι πως οι άνεργοι, και ιδίως εκείνοι της ηλικίας 30-44 ετών (και όχι εκείνοι μεταξύ 15 και 29 ετών, όπως συνήθως λέγεται), γίνονται πλέον η δεύτερη... δύναμη της αγοράς εργασίας, καταλαμβάνοντας το 27% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η δεύτερη ανακατάταξη είναι πως οι απασχολούμενοι στη γεωργία (αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία), τη δασοκομία και την αλιεία είναι πλέον αισθητά περισσότεροι (13% του συνόλου του εργατικού δυναμικού) από εκείνους στην οικοδομή και τη βιομηχανία (9,3%), ενώ το εμπόριο παραμένει ο κυρίαρχος «εργοδότης» της χώρας.

Η τρίτη μεγάλη ανακατάταξη είναι πως οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ ήταν εκείνη η κατηγορία που είδε τις αποδοχές της να μειώνονται όσο καμία άλλη, τηρουμένων των αναλογιών (-29,1%).


Άνεργοι, η δεύτερη «δύναμη» στην αγορά εργασίας
Οι άνεργοι έχουν εκτιναχθεί στη 2η θέση μεταξύ των τριών βασικών κατηγοριών του εργατικού δυναμικού, όντας πλέον ακριβώς διπλάσιοι από τους δημοσίους υπαλλήλους. Τρεις στις τέσσερις «θέσεις» ανεργίας προέκυψαν από τον ιδιωτικό τομέα και μόλις μία από το Δημόσιο, και όχι τόσο από τις απολύσεις, αλλά από τις... μη προσλήψεις, γεγονός που «χτύπησε» προπαντός τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Ωστόσο, οι άνεργοι 30-44 ετών αποτελούν την πλειονότητα.



Ακλόνητες σταθερές το εμπόριο και η γεωργία
Δεν υπάρχει κλάδος απασχόλησης που να μη γνώρισε μείωση κατά την περίοδο 2010-2013. Ωστόσο, περίπου οι μισοί αύξησαν το «ειδικό» βάρος επί της συνολικής απασχόλησης, ενώ περίπου άλλοι τόσοι το έχασαν ή έμειναν στα ίδια επίπεδα. Κυρίαρχος, πάντως, παρέμεινε ο κλάδος του χονδρικού - λιανικού εμπορίου (18%). Τη 2η θέση διατηρεί με άνεση, πλέον, ο κλάδος της γεωργίας - δασοκομίας - αλιείας. Οριακά, όμως, κρατά την 3η θέση η μεταποίηση (9,3%), έναντι της δημόσιας διοίκησης - άμυνας - κοινωνικής ασφάλισης (9,1 %).

Σαρωτικό χτύπημα στις αποδοχές των ΔΕΚΟ
Πάνω από τον μέσο όρο της μείωσης των αποδοχών σε όλη την οικονομία ήταν εκείνη που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα (πλην τραπεζών). Αντίθετα, οι υπάλληλοι στις τράπεζες και στο Δημόσιο δέχτηκαν σχετικά μικρότερη πίεση στις αποδοχές.

Μέσες ακαθάριστες αποδοχές

Στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (πρ. ΔΕΚΟ) -29,1%

Στον (μη τραπεζικό) ιδιωτικό τομέα -20,4%

Στο σύνολο της οικονομίας -18,9%

Στις τράπεζες -18,2%

Στο Δημόσιο -15,9%

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 3ης Μαΐου

ΠΗΓΗ:capital.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ!!!



Οι γιατροί καταρρίπτουν άλλο ένα ψέμα για το λιγνίτη


Λένε συχνά ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο 1000 λέξεις. Ο χάρτης που δημοσιεύουμε σήμερα είναι από την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική για το Άσθμα, που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως με μια ματιά μπορείτε αμέσως να δείτε, η κατ' εξοχήν λιγνιτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, η Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζει τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης άσθματος σε όλη την Ελλάδα!

Δεν τα λέει αυτό το ιστολόγιο, τα λένε οι Έλληνες ειδικευμένοι στο θέμα γιατροί:  "Στο χάρτη της γεωγραφικής κατανομής της νόσου, φαίνεται ότι το άσθμα είναι συχνότερο στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, με ...
μικρότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι διαφορές αυτές πιθανώς οφείλονται στις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών, αλλά και τη διαφορετική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος".

Με την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική για το Άσθμα προσδιορίστηκε, για πρώτη φορά με στατιστικά αποδεκτό τρόπο, η συχνότητα εμφάνισης του άσθματος στον Ελληνικό πληθυσμό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένη εταιρία ερευνών για την επιλογή τυχαίου και αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού της Ελλάδας, τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων και τη συγκέντρωση και στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.

Η πραγματοποίηση της έρευνας έγινε με ένα πλήρως δομημένο ερωτηματολόγιο, μέσης διάρκειας 5-10 λεπτών, το οποίο περιλάμβανε κλειστές ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο στηρίχτηκε στις υποδείξεις της Ομάδας Άσθματος και βασίστηκε σε διεθνώς αποδεκτά ερωτηματολόγια αυτού του τύπου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.632 άτομα και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα. Το δείγμα είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ’ τα δείγματα που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τις εκλογές.

Μετά από 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, παρά τα επανειλημμένα επεισόδια υπέρβασης των ορίων σε αιωρούμενα σωματίδια, παρά τη σκόνη απ' την έντονη δραστηριοποίηση τροχοφόρου εξοπλισμού στην περιοχή, η κατ' εξοχήν λιγνιτοπαραγωγός περιοχή της χώρας έχει την πιο χαμηλή συχνότητα άσθματος. Το εύρημα έχει εντυπωσιάσει τους ερευνητές και διατηρούν το θέμα υπό επιστημονική διερεύνηση. Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί καλύτερα πώς τα νησιά του Αιγαίου, με την αυξημένη υγρασία που τα χαρακτηρίζει, έχουν λιγότερους πάσχοντες από τη νόσο.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η διαπίστωση για το άσθμα έρχεται σε συνέχεια της διαπίστωσης και για τους καρκίνους: όπως σας είχαμε ενημερώσει το Μάρτιο, η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο στην Ελλάδα. Μετά από 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, μετά από 45 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, οι περιοχές αυτές δεν εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων καρκίνου. Η επίδραση της έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο 1986,  σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις εκείνων των ημερών στην Ελλάδα, ήταν μάλλον πολύ πιο καθοριστική.

Τα προβλήματα στο αναπνευστικό και η πρόκληση καρκίνου ήταν η μόνιμη κινδυνολογική προπαγάνδα των ψευτοοικολογικών ΜΚΟ ενάντια στο λιγνίτη. Να δούμε τώρα, τι άλλο θα βρουν να πουν; Ή μήπως, παραφράζοντας τον Καβάφη, βρεθούν να μονολογούν "Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς καρκίνους και άσθμα ; Τα ψέματά μας ήσαν μια κάποια λύσις". 



ΥΓ. Λέγεται Ελεάνα Ζιάκου, κατάγεται απ' τη Δερβιτσάνη Β.Ηπείρου και είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα "Πράσινοι - Αλληλεγγύη - Δημιουργία - Οικολογία". Άλλη μια υποψήφια σωτήρας μας, που ενώ -όπως προκύπτει απ' τις σπουδές της- δεν έχει ιδέα για τι μιλάει, θεώρησε καλό να χτίσει πολιτικό προφίλ γράφοντας ένα άρθρο ενάντια στο λιγνίτη, αναπαράγοντας τα γνωστά αναμασήματα περί "καθαρών τεχνολογιών". Αν λοιπόν την πετύχετε κάπου, ρωτήστε την αν έχει ιδέα τι της γίνεται και με ποιο τρόπο θα έχει η Ελλάδα ρεύμα το 2020. Όχι το 2150, το 2020, αύριο το πρωί δηλαδή. Αρκετά ανεχτήκαμε τις βλακείες που χρεοκόπησαν τη χώρα.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ψαλιδίζουν τον κατώτατο μισθό των 586€

Ψαλιδίζουν τον κατώτατο μισθό των 586€
Προς τη συμπίεση των κατώτατων αμοιβών στο όριο των 586,08 ευρώ οδηγεί η εφαρμογή του αναθεωρημένου μνημονίου και των νέων μέτρων που περιέχει για τις αμοιβές στη χώρα μας.

Η καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού για όλους είναι εμφανής στο κείμενο με την αναφορά στο στόχο της εξίσωσης των κατώτατων αμοιβών όσων αμείβονται με μισθό («λευκά κολάρα») με αυτές των ημερομισθίων («γαλάζια κολάρα»).

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το μέτρο που περιέχεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, με το οποίο καθιερώνεται μειωμένη προσαύξηση κατά 50% για τις τριετίες των υπό πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων.

Έτσι, οδηγούμαστε σήμερα στην καθιέρωση «κατώτατων μισθών τεσσάρων ταχυτήτων», ενώ στο άμεσο μέλλον όλες οι κατώτατες αμοιβές θα συμπιεστούν προς το όριο των 586,08 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο νέος μισθός για το 2017 θα είναι χαμηλότερος από το σημερινό (586 ευρώ), εφόσον ληφθούν υπόψη οι νέοι παράγοντες, βάσει των οποίων προσδιορίζονται - πλέον - οι κατώτατες αμοιβές.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

ΠΗΓΗ:enikos.gr

Τελείωσε τους!



ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Οδηγός για αναποφάσιστους: Ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στα πιστεύω σας;

Οδηγός για αναποφάσιστους: Ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στα πιστεύω σας;
Η πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εφαρμογή EUvox έρχεται να λύσει τα χέρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Απαντήστε σε 30 ερωτήσεις και δείτε σε ποιο κόμμα είστε πιο κοντά.

Η νέα πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εφαρμογή EUvox υπόσχεται να βγάλει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους από τη δύσκολη θέση και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν με ποιο κόμμα που συμμετέχει στις ευρωεκλογές είναι πιο κοντά. Με 30 ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, αλλά και καίρια ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Euvox μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο προσανατολισμού του ψηφοφόρου.

Πρόκειται για μια εφαρμογή = προίνό επιστημονικής έρευνας που δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη της ολλανδικής εταιρείας Kieskompas με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Preference Matcher, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου, αναδεικνύεται ποσοστιαία ο βαθμός ταύτισης των απαντήσεών των ψηφοφόρων με τα υπάρχοντα κόμματα.

Σημειώνεται πως η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου γίνεται ανώνυμα, ενώ ο χρήστης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να κατεβάσει το αρχείο των αποτελεσμάτων και να το αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο εδώ

ΠΗΓΗ:.protothema.gr

Μετά την Halliburton, άλλοι δύο κολοσσοί στην Κύπρο για το αέριο


Άλλοι δύο κολοσσοί της βιομηχανίας υδρογονανθράκων φαίνεται να ρίχνουν άγκυρα στην Κύπρο, μετά την αμερικανική "Halliburton''.  Την ίδια ώρα, γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για την έναρξη διερευνητικών γεωτρήσεων για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά τη χθεσινή συμφωνία για δραστηριοποίηση στην Κύπρο του Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Halliburton, την κάθοδο της στο νησί αναμένεται, συμφωνα με πληροφοριες, να πραγματοποιήσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, για υπογραφή συμφωνίας, και αντιπροσωπία του επίσης αμερικανικού κολοσσού Schlumberger, που εδράζεται σε περισσότερες από 85 χώρες και ειδικεύεται κυρίως στα λογισμικά ανάλυσης σεισμογραφικών δεδομένων.

Οι δύο κολοσσοί θα παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στους μηχανισμούς εξόρυξης φυσικού αερίου στη χώρα, ενω η Κύπρος θα αποτελεί τη βάση για τις εργασίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το εν λόγω γεγονός αφενός βάζει την Κύπρο για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη και αφετέρου δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνει και ο Γαλλικός κολοσσός TECHNIP, που ασχολείται κυρίως με τις κατασκευές εγκαταστάσεων για σκοπούς ενέργειας.

Διερευνητικές γεωτρήσεις αποκλειστικά για πετρέλαιο φαίνεται να αρχίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2015, σε ένα απο τα τεμάχια 10 ή 11 της κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια η γαλλική εταιρεία Τοτάλ. Στο παρόν στάδιο, γίνεται επεξεργασία των δεδομένων, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις εκείνες που θα έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr