Αλβανοί , οπαδοί της πολιτικής κίνησης «Ιλλυρίδα», γέμισαν με συνθήματα γραμμένα με ψεκαστήρες χρωμάτων, μαύρο και κόκκινο, σε τοίχους διαφόρων ιδρυμάτων της πόλης Γκόστιβαρ των Σκοπίων.
Τα συνθήματα έγραφαν: «Ιλλυρίδα, Θάνατος στην FYROM»- ‘ Ιλιρίντα, Σμέρτ ζα Φιρομ’, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων. Μαζί με το σύνθημα αυτό ήταν και : «Zgjonuni Shqiptar, Prizren 1878» (πρώτη εθνική αφύπνιση των Αλβανών στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου).
Τα γκράφιτι γέμισαν τους τοίχους του ‘Ελεγκτικού Συνεδρίου’, το στάδιο της πόλης, το πάρκο της πόλης και στις δύο όχθες του ποταμού ‘Βαρντάρ’ σε κρατικά κτήρια, στο ιατρικό κέντρο και άλλα δημόσια οικοδομήματα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα. (ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ)
ΠΗΓΗ:pygmi.gr
Μείωσε τις προσδοκίες της για το 2012 για δεύτερη συνεχόμενη φορά η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία φωτοβολταϊκών Aleo Solar AG καθώς τώρα φαίνεται πως περιμένει η χρονιά να κλείσει με πιο σημαντικές απώλειες από ότι είχε αρχικά υπολογίσει.
Τον Μάρτιο είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω από τα 440 εκατ. ευρώ στα 410 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά τα έσοδα της για το 2012.
Σήμερα εκτιμά πως τα έσοδα της δεν θα ξεπεράσουν τα 370 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει πως η περιορισμένη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά και η πρόθεση αναθεώρησης των feed-in tariffs στην Γερμανία θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Μέσα στους πρώτους έξι μήνες τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 28% στα 166,4 εκατ. ευρώ
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε ακόμα με το αν θα «βήξει» η Τρόικα, την ίδια ώρα γίνονται δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τα κατά καιρούς γραφόμενά μας, ότι δηλαδή βαδίζουμε μπρος ολοταχώς προς τη δημιουργία ενός κέντρου αποφάσεων για όλο τον πλανήτη. Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο.
Τα λεγόμενα του Σίμον Πέρες σε βαρυσήμαντη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» είχαν έντονο άρωμα παγκοσμιοποίησης: «Όλες οι χώρες αλλάζουν διότι άλλαξε ο κόσμος. Κανείς δεν έχει επιλογή. Είτε θα περάσει στη σύγχρονη εποχή ή θα μείνει πίσω, φτωχός και ασήμαντος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τις οικονομίες τους. Ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει για το Ισραήλ, ισχύει για την Ιταλία, την Ισπανία και όλους. Αντί για εθνική οικονομία έχουμε παγκόσμια οικονομία. Καμία χώρα δεν μπορεί να γλυτώσει από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Και καμία χώρα δεν μπορεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία. Έχουμε παγκόσμια οικονομία χωρίς παγκόσμια κυβέρνηση και εθνικές κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο των οικονομιών τους.»
Τι παραπάνω θέλουμε ν’ ακούσουμε; Εν ολίγοις ο Πρόεδρος του Ισραήλ φωτογράφισε την ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιου κέντρου αποφάσεων, αφού οι εθνικές κυβερνήσεις δεν ελέγχουν πια τις οικονομίες τους. Μάλιστα όποιος αντισταθεί στις αλλαγές θα μείνει φτωχός, εκτιμά ο Πέρεζ. Δεν είναι όμως το Ισραήλ που οργανώνει το συγκεντρωτισμό πλούτου και εξουσιών. Στη συνέντευξη γίνεται απλά ανακοίνωση του σχεδίου της παγκόσμιας διαπλοκής των μεγάλο-ιδιωτών και όχι μόνο. Απλά κάποιες χώρες θεωρούν ότι θα τους δοθεί εξέχοντας ρόλος την επομένη μέρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πόλεμος. Το μέσον κατάκτησης λαών και κρατών. Συνήθως διεξάγεται με την χρήση στρατιωτικών όπλων. Ο στόχος, η κοινωνική και οικονομική καταστροφή και στη συνέχεια, η κατάκτηση – υποδούλωση των ανθρώπων και –κυρίως- της οικονομίας. Γίνεται πάντα με προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων.
Στις ημέρες μας διεξάγονται αρκετοί πόλεμοι, οι οποίοι άλλοτε χαρακτηρίζονται ανθρωπιστικοί (για την απελευθέρωση λαών από σκληρά καθεστώτα) και άλλοτε θρησκευτικοί (για την ανάκτηση θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
Οι πόλεμοι, όμως, δεν έχουν πάντα στρατιωτικά χαρακτηριστικά, αφού εκείνοι που τους αποφασίζουν διαπίστωσαν πως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν στρατιωτικά όπλα για την επίτευξη του στόχου τους, δηλαδή την υφαρπαγή του πλούτου των κρατών στα οποία επιτίθενται. Σήμερα, σε ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη, και κυρίως στις χώρες της Ευρώπης, διεξάγεται μία άλλη μορφή πολέμου, η οποία όμως διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά και επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα που έχει και ένας πόλεμος με συμβατικούς στρατιωτικούς μηχανισμούς.
Σήμερα, διεξάγεται (ή κατ’ άλλους κορυφώνεται) ένας οικονομικός πόλεμος. Και αυτός ο πόλεμος έχει νεκρούς. Και αυτός ο πόλεμος χρησιμοποιεί «όπλα» καταστροφής των κοινωνιών και των οικονομιών. Και αυτός ο πόλεμος σκοπεύει στην κατάκτηση χωρών, στην εξαθλίωση των πολιτών και στην υφαρπαγή του πλούτου.
Αυτός ο άτυπος πόλεμος, ο μη συμβατικός, είναι ίσως καταστροφικότερος, αφού ο «εχθρός» δεν είναι ορατός, έχει όνομα (αγορές) αλλά δεν έχει μορφή και παρουσιάζεται με επιχειρήματα οικονομικής βοήθειας «φίλων», «εταίρων» και «συμμάχων». Σε αυτόν τον πόλεμο, που τον βιώνουμε ως κοινωνία, χρησιμοποιούνται μη συμβατικά όπλα, τα οποία στοχεύουν στην καθοδήγηση των πληθυσμών, στην χειραγώγησή τους και –τελικά- στην κατάκτησή τους. Ο «γκρίζος» πόλεμος, έχει ανθρώπινα θύματα, που παρουσιάζονται (από τα μέσα χειραγώγησης, προπαγάνδας και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης) ως άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και κανείς δεν αναφέρεται στο ποιός, πότε και γιατί δημιούργησε αυτά τα ψυχολογικά προβλήματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την ώρα που η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη από την επίθεση στην παράλια της Πάρου από τον 21χρονο Πακιστανό, ο ίδιος κάνει ότι μπορεί για να προκαλέσει.
Ο μανιακός της Πάρου λοιπόν κατήγγειλε στους αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Ερμούπολης ότι δέχτηκε επίθεση από συνάδελφο τους και έναν διανομέα φαγητού. Όπως υποστηρίζει ο αλλοδαπός ένας ειδικός φρουρός και ο διανομέας τον χτύπησαν την ώρα που του έδιναν φαγητό στο κελί του. Αμέσως σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους πέρασαν το βράδυ στα κρατητήρια.
Στο νησί περιμένουν ιατροδικαστή για να εξετάσει τον δράστη ,που οδήγησε την Μυρτώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Αττικού Νοσοκομείου, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει χτυπηθεί.
ΠΗΓΗ:enikos.gr
Σ
τρατηγικό εταίρο για την ανάπτυξη πέντε γεωθερμικών σταθμών αναζητά η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε.
Πρόκειται για γεωθερμικούς σταθμούς παραγωγής σε τέσσερα γεωθερμικά πεδία: Λέσβου, Νισύρου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου και Μεθάνων, στα οποία η ΔΕΗ ΑΝ. έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, ο στρατηγικός εταίρος από κοινού με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ θα αναλάβει, μέσω της συμμετοχής του σε εταιρία συμμετοχής, την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8MW για τη Λέσβο και 5MW για καθένα από τα υπόλοιπα πεδία.
Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 14.00
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Ακούω και διαβάζω ότι η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα που προτείνει η Τρόϊκα (δηλαδή των πακέτο των 11.5 δις plus) προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική έκθεσή της, που θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια, λέει το σενάριο, αφού η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της, θα τεθεί το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, κατά το σενάριο, επιτρέψτέ μου μερικές παρατηρήσεις:
Πρώτον...............
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την άμεση μείωση των τιμών του βιομηχανικού και βιοτεχνικού ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) από τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για την ελληνική μεταποίηση.
Ειδικότερα, το ΒΕΑ, σε πρόσφατη επιστολή του προς τη ΔΕΗ, αναφέρει ότι, σε μία εποχή που καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από τις εναπομείνασες παραγωγικές επιχειρήσεις για την επιβίωσή τους, η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, υψηλής και μέσης τάσης, σε συνδυασμό με τα διάφορα σχετικά τέλη, καθιστούν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μη ανταγωνιστικό.
Επισημαίνει ακόμη ότι «συνέπεια τούτου είναι να μην είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους και να κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αγοράς, διακόπτοντας τη λειτουργία τους, όπως χιλιάδες άλλες, το τελευταίο διάστημα, με τις ευνόητες αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, σε απάντησή της, πληροφορεί το ΒΕΑ και, κατ’ επέκταση, τους ενδιαφερόμενους βιοτέχνες ότι, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, η επιχείρηση έχει δρομολογήσει την άσκηση εμπορικής πολιτικής, με τη μορφή κλιμακούμενου ύψους εκπτώσεων επί του τιμολογίου ενέργειας στη μέση τάση, με κριτήρια εφαρμογής, που συναρτώνται με το μέγεθος της ετήσιας κατανάλωσης και την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών, ενώ υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ.
Το ΒΕΑ θεωρεί θετική τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τονίζει όμως ότι χρειάζεται γενναία αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσω της γενικής μείωσης των τιμών του βιομηχανικού και βιοτεχνικού ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης.
ΠΗΓΗ:kerdos.gr
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC για σκανδαλώδη διαγωνισμό στη ΔΕΗ.
Όπως αποκαλύπτει το HOT DOC, στο τεύχος που κυκλοφορεί, στο εσωτερικό της ΔΕΗ λειτουργεί κύκλωμα που λυμαίνεται εδώ και χρόνια το δημόσιο χρήμα, με αδιαφανείς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, το σκάνδαλο αφορά δύο συμβάσεις της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών (ΔΠΑΝ) για την ανάθεση δύο έργων τα οποία κοστολογήθηκαν σε 1.706.625 και 1.157.148 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Η ανάθεση των έργων έγινε «με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς δημοσίευση προκήρυξης», ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το έργο διενεργήθηκε από τη ΔΠΑΝ και όχι από τη Διεύθυνση Υλικού και Προμηθειών Παραγωγής (ΔΥΠΠ) ή τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής, όπως συμβαίνει συνήθως για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι ιθύνοντες της εν λόγω διεύθυνσης της υπηρεσίας πέτυχαν να δώσουν το έργο σε εταιρεία της αρεσκείας τους, φουσκώνοντας παράλληλα το τίμημα κατά το δοκούν.
Και αυτό διότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΗΟΤ DOC, με βάση τις ανώτατες τιμές της αγοράς, το συνολικό τίμημα δεν θα έπρεπε να ξεπερνά σε καμία των περιπτώσεων το 1,8 εκατ. ευρώ και για τις δύο συμβάσεις.
Ενδεικτική είναι και η αντίδραση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Απόδοσης και Ελέγχου της ΔΕΗ, για το έργο. Σε υπόμνημά της, αναφέρεται σε σοβαρές παρατυπίες και πρότεινε την αλλαγή πολιτικής στον τρόπο της ανάθεσης. Ωστόσο, κανείς από τους ιθύνοντες την έλαβε σοβαρά υπ όψιν.
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr
Εγκρίθηκε στην Ιταλία η νομοθετική πράξη με την οποία αίρεται η απαγόρευση ερευνών και παραγωγής πετρελαίου. Το μορατόριουμ είχε τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο του 2010, λόγω της καταστροφής που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού η έκρηξη σε εξέδρα της ΒΡ.
Με την αναθεωρημένη νομοθεσία, οι πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν με τα «παγωμένα» έργα τους, ενώ η εταιρεία MOG θα αναζητήσει άδεια παραγωγής για το κοίτασμα Ombrina Mare στην κεντρική Αδριατική.
Αντίστοιχα, και η Petroceltic που κατέχει τέσσερις άδειες στην περιοχή αυτή.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Η παραγωγή του OPEC μειώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο, τη στιγμή που το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ.
Πιο αναλυτικά, η ιρανική παραγωγή υποχώρησε τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που παρεμποδίζουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης. Αντιθέτως, το Ιράκ έχει θέσει σε εφαρμογή φιλόδοξο σχέδιο αναβάθμισης της παραγωγής του, το οποίο αποδίδει καρπούς.
Συνολικά η παραγωγή του OPEC μειώθηκε κατά 80.000 βαρέλια και έφτασε τα 31,41 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Το Ιράν βρέθηκε στην τρίτη θέση για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, παράγοντας 200.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με τον Ιούνιο (σύνολο 2,8 εκατ. βαρέλια). Αντίστοιχα, το Ιράκ παρήγαγε 210.000 βαρέλια περισσότερα (σύνολο 2,9 εκατ. βαρέλια).
Τέλος, σημειώνεται ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας παρέμεινε αμετάβλητη κοντά στα 10 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
ΠΗΓΗ:energia.gr
«Σε χειρότερη κατάσταση από το αναμενόμενο» είναι η οικονομία της Κύπρου και θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επώδυνες προσαρμογές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έγγραφα της τρόικας που έχει δει το Reuters.
Περιμένατε κάτι διαφορετικό; Έχει φανεί από την αρχή η ιστορία, ότι θέλουν την Κύπρο σε πλήρη μνημόνιο, ενώ η τρόικα λέει ότι δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τα δημοσιονομικά της.
Η τρόικα υπογράμμισε ότι περιμένει ύφεση στην Κύπρο τόσο το 2012, όσο και το 2013 ενώ ζήτησε να μειωθούν οι υψηλοί μισθοί στο δημόσιο, ενώ αναφέρει ότι οι όποιες συζητήσεις με τη Λευκωσία δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το Σεπτέμβριο.
ΠΗΓΗ:
e-nea24.blogspot.gr
Στα ύψη βρίσκεται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ενόψει της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων του Αυγούστου.
Οι Έλληνες οδηγοί βλέπουν τις τιμές των καυσίμων να εκτοξεύονται, κάνοντας δυσβάστακτα τα έξοδα των καλοκαιρινών διακοπών.
Μεταξύ των περιοχών όπου η τιμή της βενζίνης «έχει ξεφύγει» για τα καλά είναι η Κρήτη, όπου σήμερα πωλείται το λίτρο της αμόλυβδης προς 1,90 ευρώ ενώ αίσθηση προκαλεί η γεωμετρική αύξηση των τελευταίων εβδομάδων που παραδοσιακά και ανεξήγητα συμβαίνει κάθε καλοκαίρι
ΠΗΓΗ:laikoyra.gr
Μπορεί το πολιτικό σύστημα να μην έχει το ανάστημα να επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές την μη εξαθλίωση του ελληνικού λαού, ήρθε όμως η ώρα των ίδιων των Ελλήνων πολιτών ή όσων τέλος πάντων αισθανόμαστε απελευθερωμένοι από τις κομματικές στάνες, να επαναδιαπραγματευτούμε εμείς μεταξύ μας, ένα νέο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ».
Το ισχύον πολιτικό σύστημα δεν είναι....
δημοκρατικό, ούτε καν αντιπροσωπευτικό. Τα πολιτικά πρόσωπα όλων των κομμάτων που συναποτελούν την πολιτική ολιγαρχία της χώρας κατέχουν ταυτόχρονα, τόσο τη θέση του εντολοδόχου, όσο και τη θέση του εντολέα. Με όχημα μια δυναστική και αρχηγική κομματοκρατία και με τη βοήθεια των μέσων που παρέχουν τα καθεστωτικά οικονομικά συμφέροντα και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έχουν διαιρέσει την κοινωνία σε τιμάρια και μας κατευθύνουν με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων. Μόνο που, σε όποιο κομματικό "δοχείο" και αν καταλήγουμε, το σύστημα είναι ήδη από πριν εκεί και έχει προετοιμάσει τη λύση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π.) που εμείς νομίζουμε ότι επιλέγουμε ελεύθερα με την ψήφο μας. Το πολιτικό προσωπικό όλων των αποχρώσεων, έχει πλήρως αυτονομηθεί από το λαό, έχει ταυτιστεί με την παρασιτική κρατικοδίαιτη οικονομική ολιγαρχία και μαζί λειτουργούν ως νομείς των μόχθων των πολιτών.
Αυτό το αντιδημοκρατικό, ετεροβαρές και δυναστικό «κοινωνικό συμβόλαιο» που εξασφαλίζει μια "λεόντια" σχέση υπέρ του πολιτικού στοιχείου και των εξωθεσμικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας, θα πρέπει να καταργηθεί. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε, να διαβουλευτούμε και να καταλήξουμε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο και θα πάρει τη μορφή ενός ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ που θα εγκαθιδρύει για πρώτη φορά, μετά το 1821, πραγματική δημοκρατία, καθιστώντας την Ελλάδα μια ελεύθερη χώρα, ώστε να πάψουμε να είμαστε επιτέλους προτεκτοράτο της Βαυαροκρατίας. Μια δημοκρατία που θα έχει πρωτογενή πηγή κάθε εξουσίας τον λαό, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά επί της ουσίας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εξαρτηθεί θεσμικά το πολιτικό προσωπικό από τις εντολές και τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι από τα συμφέροντα μιας δυναστικής παρασιτικής ολιγαρχίας.
Μόνο έτσι θα έλθει οικονομική ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ασφάλεια και εθνική ανεξαρτησία στη χώρα, όταν δηλαδή ο ίδιος ο λαός είναι το αφεντικό στον τόπο του και η πρωτογενής πηγή κάθε εξουσίας.
ΥΓ. Ήδη έχει γίνει μια πρώτη ενέργεια. Η κίνηση πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» έχει ανοίξει ειδικό site στην διεύθυνση http://dimosiadiavoulefsi.wordpress.com/ όπου οι πολίτες έχουν αρχίσει να καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με κάθε ένα από τα άρθρα του Συντάγματος που πρέπει να αλλάξουν. Όλοι μπορούμε εκεί ελεύθερα να συμμετάσχουμε στην διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ενός νέου καταστατικού χάρτη του κράτους.
ΠΗΓΗ:/hassapis-peter.blogspot.gr
Μετά από την απροκάλυπτη συμπαράσταση στην παρανομία που μαστίζει την πόλη, που εκφράζεται μέσα από ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, εμείς οι κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας, ακομμάτιστοι, αλλά ενεργοί πολίτες, αισθανόμαστε βαθιά θιγόμενοι και για τον λόγο αυτό χρωστάμε επιτέλους μία απάντηση σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα δουλεύουν για την καταστροφή της πόλης και της χώρας κρυμένοι πίσω από ένα δήθεν «αριστερό» προσωπείο «ανθρωπισμού» και «αλληλεγγύης».
Η Αριστερά κατάφερε να γίνει το καλύτερο δεκανίκι του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης κάνοντας έναν λυσσαλέο αγώνα και οργανώνοντας άπειρες προβοκάτσιες προκειμένου να εγκαταστήσει στην χώρα τους δουλέμπορους και τα πλήθη που αυτοί μετέφεραν. Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι από την μία πως είσαι κατά του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης και από την άλλη να υποστηρίζεις βασικές τους αρχές, όπως είναι η μαζική μετακίνηση πληθυσμών προς εύρεση εργασίας σε άλλες χώρες, γνωστή ως «κινητικότητα» (mobility) και η δημιουργία πολυπολιτισμικών κοινωνιών.
Τόσα χρόνια η «Αριστερά» δεν έχει πει ούτε μία λέξη για τις θέσεις εργασίας Ελλήνων και νόμιμων μεταναστών που κατέλαβαν οι μεταφερόμενοι από τα πέρατα της γης, λέξη για την εγκληματικότητα, λέξη για τα δις που στοιχίζει στον Ελληνα φορλογούμενο όλη αυτή η ιστορία. Κατά τα άλλα κόπτεται για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Ούτε μία ανακοίνωση δεν έχει βγάλει για τα θύματα των «μεταναστών», που κακοποιούνται μέχρι θανάτου. Αντιθέτως έχυσε τόνους μελανιού κατηγορώντας άπαντες διαμαρτυρόμενους για το χάλι της πόλης και διωκόμενους από τα σπίτια τους ως φασίστες. Η δε συμπόνοια για όλους αυτούς που έχουν εισβάλλει στην χώρα παράνομα περίσσευε στα κείμενα επιπέδου Βίπερ Νόρα, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Καστελόριζο επιστρέφει στη Δραχμή ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς
το Κράτος
Η Μεγίστη, γνωστότερη με την ονομασία Καστελλόριζο (κόκκινο φρούριο), αποτελεί το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Απέχει μόλις 2 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές και οι 450 κάτοικοί της (μαζί και οι στρατιώτες) νιώθουν καθημερινά την «καυτή ανάσα» της γείτονας από πάνω τους.Την ώρα, δε, που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να...
υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων κοινωνίας και εργαζομένων, ώστε η χώρα μας να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, στο Καστελόριζο, το «νησί του μνημονίου», προσωνύμιο από τότε που ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πριν σχεδόν 22 μήνες ανακοίνωσε από το νησί την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο, ετοιμάζεται να υψώσει σημαία ανεξαρτησίας και να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε η Ελλάδα:Στη δραχμή!!!
Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει στην aftodioikisi.gr ο ο δήμαρχος του «νησιού του μνημονίου», ο Παύλος Πανηγύρης, εκφράζονται το θυμό αλλά και την απελπισία του από τη συμπεριφορά των πολιτικών απέναντι στο Καστελόριζο.
«Κάποια στιγμή θα σηκωθούμε να φύγουμε και θα σηκώσουμε την «ανεξάρτητη σημαία της επανάστασης», την «ανεξάρτητη σημαία του Καστελλόριζου». Θα επιστρέψουμε στη δραχμή, μιας και, όπως φαίνεται, η πατρίδα μας με το ευρώ δεν είναι πλέον ανεξάρτητη. Για να είμαστε και Έλληνες και ανεξάρτητοι», τονίζει με έμφαση.
Και προσθέτει: «Νιώθουμε παραμελημένοι, εγκαταλελειμμένοι, ότι δεν υπάρχει κράτος. Δεκαοχτώ χρόνια δήμαρχος και έχω απογοητευθεί», σημειώντας πως η ανάπτυξη δεν έχει φτάσει ακόμα στο νησί, ή αν πήγε, «έφυγε» μαζί με τους επισήμους και τις υποσχέσεις τους.
Κατέστρεψαν το Καστελλόριζο, καταστρέφουν τη χώρα, σημειώνει και επιτίθεται με σφοδρότητα συλλήβδην εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας (πλην ενός, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη): «Αυτοί οι ανεγκέφαλοι που βγαίνουν σήμερα στις τηλεοράσεις και δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα μας περνούν για βλάκες. Λένε ότι έκαναν λάθη και έχουν το θράσος να θέλουν να πάρουν πάλι τα ηνία αυτής της χώρας. Για εμένα είναι ανεπιθύμητοι. Δε θέλουμε κανέναν πλέον εδώ πέρα. Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους».
Τουρκικές «εισαγωγές»
Αναφορικά με το δήμο του, πέραν της έλλειψης προσωπικού που παρουσιάστηκε με την εφαρμογή του ΟΕΥ, «από τα 20 άτομα που προβλέπει, έχω αυτή τη στιγμή 5 άτομα, και ένα μηχανικό που θέλω για μελέτες δεν έχω· δεν υπάρχει σωστή κατανομή των ειδικοτήτων», λέει ο δήμαρχος, το σημαντικότερο πρόβλημα στο νησί είναι η τροφοδοσία.
Και εδώ το πρόβλημα έρχεται να το λύσει η… ευγενική χορηγία της Τουρκίας, στις ακτές της οποίας κατεθύνονται οι Καστελλοριζίτες για να προμηθευτούν τρόφιμα, καθώς -όπως λέει ο δήμαρχος- ό,τι αγοράσουν συν τα εισιτήρια είναι… φτηνότερα από τα σούπερ μάρκετ της Μεγίστης, που είναι ακριβότερα ακόμα και από αυτά της Ρόδου. Η προμήθεια αυτή φτάνει στο 30-40% των αναγκών των κατοίκων του νησιού
ΠΗΓΗ:
/nyxtobaths.blogspot.com
ΟΙ εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και του στενού δημόσιου τομέα είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς τους. Οι προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μεταβάλλονται, ανοίγοντας, μεταξύ άλλων, το δρόμο και για αποχωρήσεις υπαλλήλων. Από τις αλλαγές αναμένεται να θιγούν περίπου 68.000 υπάλληλοι που απασχολούνται στις εισηγμένες και τις μη εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις (26.300 στις μη εισηγμένες και 41.500 στις εισηγμένες ΔΕΚΟ). Η ΕΞΠΡΕΣ παρουσιάζει έναν μίνι οδηγό για τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- Ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στον φορολογούμενο
- Από τις 3 διμηνιαίες μετατράπηκαν σε 7 μηνιαίες....
- Θα υπάγονται μόνο όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ
- Η δόση δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 300 ευρώ
- Δεν χρειάζεται επίσκεψη σε ΔΟΥ για να μπουν στην ρύθμιση
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Δώρο - άδωρο είναι οι 7 δόσεις που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση της εφορίας.
'Οπως δήλωσε στο Newsit o φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε βλέποντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οτι ουσιαστικά σε όσους έχει έρθει το εκκαθαριστικό εως 31/07/2012 και έπρεπε να πληρώσουν, δηλαδή στην τεράστια πλειοψηφία των φορολογούμενων, περίπου 3.700.000 φορολογούμενοι, εκεί που έπρεπε να πληρώσουν 3 διμηνιαίες δόσεις αυτές γίνονται 7 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή ουσιαστικά αυξάνουν τις δόσεις για έναν μήνα παραπάνω.
Και προσθέτει: "Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει ουσιαστικά αυτή τη διαδικασία και θα έπρεπε να βοηθήσει περισσότερο τους φορολογούμενους στην οικονομική κρίση που βρισκόμαστε. Επιπλέον θα πρέπει να σκεφτεί οτι από τον Σεπτέμβριο έρχονται και οι φόροι ακίνητης περιουσίας του 2010 και του 2011 και μην ξεχνάμε και τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν ξέρω αν ο έλληνας φορολογούμενος θα μπορεσει να ανταποκριθεί και να πληρώσει όλους αυτούς τους φόρους".
Ακούστε τη δήλωση του κυρίου Παντελή στο NewsIt:
ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευσή τους στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Δεν έτυχαν δυστυχώς της ανάλογης προβολής τα ερωτηματικά και οι απορίες που εκφράζονται (ίσως και διότι ένα 8σέλιδο δελτίο τύπου, δεν προφέρεται για δημοσίευση).
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, το ΕΛΛΙΝΥ απορεί γιατί τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από διθυραμβικές δηλώσεις πρώην υπουργών και άλλων, για μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού και για συμμετοχή πετρελαϊκών κολοσσών και τεράστιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς.
Το ΕΛΛΙΝΥ έκανε μια ακτινογραφία των εταιριών που έχουν λάβει μέρος και η βασική διαπίστωσή του, είναι ότι οι συμμετέχουσες εταιρίες στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα 3-4 εξ αυτών, είναι μεσαίου προς μικρού η ελαχίστου μεγέθους. Για τις άλλες δεν μπορεί να γίνει λόγος.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με αυτά που ανακοινώθηκαν, ότι το 1996 που έγινε ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν 13 εταιρίες μεταξύ των οποίων οι: British Gas, Shell International, Agip SpA, Anshutz, Triton Resources Ltd., Enterprise κ.α. εκ των οποίων μία όχι τόσο γνωστή όπως η Enterprise είχε παραγωγή 300.000 βαρ./ημέρα!
Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να σταματήσουν οι μεγαλοστομίες και να λεχθεί η αλήθεια ώστε να εξυπηρετηθεί το Δημόσιο και όχι το ατομικό συμφέρον. Κατά την γνώμη του Ινστιτούτου, παρ’ όλο που η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει τα 100 δολ/βαρελι, ο διαγωνισμός αυτός δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση μεγάλων εταιριών και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι υπήρχε έλλειψη στρατηγικού σχεδίου παραχωρήσεων στην Δυτική Ελλάδα και έλλειψη έρευνας των διεθνών αγορών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βασικό σημείο αναφοράς αποτελεί η Ελλάδα για τον «τρίτο δρόμο» της μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ. Είναι ένα σχέδιο για τριγωνική συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Ελ Αβίβ που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών καθώς η αναζήτηση ακόμα μιας ενεργειακής οδού που θα εξισορροπήσει τις «κλασικές» από Ρωσία και Καύκασο αποτελεί ζητούμενο και πρόκληση για πολλούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή.
Η επίσημη επίσκεψη σήμερα και αύριο στην Ελλάδα του ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και οι επαφές του σε ανώτατο επίπεδο - διαδοχικά με τους Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη και όπως αναμένεται με τον Αλ. Τσίπρα - σηματοδοτούν σε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο την προσπάθεια για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό - τουριστικό και φυσικά τον ενεργειακό τομέα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με βάση τις κλιματικές ζώνες της χώρας και ανάλογο με την επιβάρυνση που θα υποστεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης, ώστε να παταχθεί η λαθρεμπορία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Με την πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Αθανάσιο Σκορδά, υφυπουργό Ανάπτυξης, η επιστροφή του φόρου εξετάζεται να γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στην αρχή κάθε χειμώνα.
Οι δικαιούχοι και το ύψος του επιδόματος σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα καθορίζονται με τον διαχωρισμό της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.
Βασικός στόχος είναι να κοστολογηθεί για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου, με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών. Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο. Θα προβλέπονται πάντως και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες.
Πιο συγκεκριμένα, η χώρα θα «χωριστεί» σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Επίσης θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας, αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.
Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, η πρόταση προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο -περί τα 35 τετραγωνικά μέτρα- που συνεπάγεται 140 τ.μ. για μια τυπική τετραμελή οικογένεια.
Με βάση λοιπόν αυτούς τους άξονες, την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Εκτός ευρωπαϊκών τραπεζών σχεδιάζει τα μεταφέρει τα μετρητά που διαθέτει η πετρελαϊκή Royal Dutch Shell PLC, λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Ο CFO Simon Henry δήλωσε στην εφημερίδα "The Times" πως η Shell εξετάζει την τοποθέτηση μέρους των 15 δισ. δολ. σε μετρητών σε κρατικά ομόλογα και τράπεζες των ΗΠΑ.
«Υπάρχει μία αλλαγή στην προθυμία μας να έχουμε πιστωτικό κίνδυνο στην Ευρώπη,» σημείωσε ο Henry.
Ωστόσο, η Shell δεν θα μεταφέρει όλα τα μετρητά της από την Ευρώπη καθώς πρέπει να διατηρήσει μέρος τους ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Βομβιστική επίθεση στον κύριο αγωγό που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο από το τις πετρελαιοπηγές του Kirkuk στο λιμάνι της Τουρκίας, Ceyhan, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή και να προκληθεί τεράστια φωτιά, όπως δηλώνουν ναυτιλιακοί πράκτορες.
Η έκρηξη έγινε στην επαρχία Mardin province, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
«Η ροή ιρακινού πετρελαίου έχει σταματήσει από τις 03.00 (τοπική ώρα) λόγω επίθεσης στον αγωγό μέσα στην Τουρκία,» δήλωσε ένας ναυτιλιακός πράκτορας στο λιμάνι του Ceyhan προσθέτοντας πως θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε ημέρες για την επισκευή των ζημιών και την επανέναρξη της ροής.
Το Ιράκ αντλούσε περίπου 360 χιλ. βαρέλια ημερησίως πριν από την έκρηξη, σημείωσε ένας άλλος πράκτορας.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Καθώς η κατανάλωση πετρελαίου έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, οι πετρελαϊκές είναι αναγκασμένες να επενδύουν συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων προκειμένου να αντισταθμίσουν την εξάντληση των υφιστάμενων. Από τη στιγμή που τα περισσότερα αποθέματα «εύκολου» πετρελαίου βρίσκονται στα χέρια κρατών όπως η Βενεζουέλα, η Ρωσία και το Ιράν, οι διεθνείς πετρελαϊκές είναι αναγκασμένες να στραφούν σε άλλους προορισμούς και να ρισκάρουν περισσότερο από όσο στο παρελθόν.
Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να μελετήσει κανείς έξι μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα μέχρι στιγμής:
6. Jubilee - Γκάνα
Το κοίτασμα Jubilee εκτιμάται σε 1,8 δις βαρέλια πετρελαίου, ενώ σήμερα η παραγωγή του βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, μόλις στα 66.000 βαρέλια. Τα δικαιώματά του κατέχει η Tullow Oil.
5. Λεκάνη Chicontepec
Η λεκάνη Chicontepec στο Μεξικό θεωρείται ότι περιέχει γύρω στα 10 δις βαρέλια πετρελαίου, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα «βαρύ» και κατά συνέπεια η εκμετάλλευσή του καθίσταται δύσκολη και δαπανηρή.
4. Kashagan
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα του Καζακστάν, στη βόρεια Κασπία. Τα πιθανά αποθέματα υπολογίζονται σε 11 δις βαρέλια, αλλά ο πάγος κατά τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί προκλήσεις.
3. Ιράκ
Το Ιράκ καθυστέρησε να αναπτύξει τα πετρελαϊκά του κοιτάσματα τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των διαρκών πολέμων. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποτελεί σήμερα μια μεγάλη ελπίδα για την πετρελαϊκή βιομηχανία, αφού στο υπέδαφος εκτιμάται ότι υπάρχουν 45-100 δις βαρέλια. Η κυβέρνηση της χώρας έχει προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την ανάθεση δικαιωμάτων, αλλά προσφέρει ιδιαίτερα επαχθείς όρους από τις πετρελαϊκές.
2. Βραζιλία
Στις ακτές της Βραζιλίας έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών, αφού σημειώθηκαν εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοιτασμάτων μεγάλου μεγέθους. Συνολικά, τα αποθέματα εκτιμώνται σε 123 δις βαρέλια, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και η εκμετάλλευσή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
1. Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα είναι πραγματικά το Ελ Ντοράντο του πετρελαίου, αφού τα συνολικά της αποθέματά είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο και υπολογίζονται σε 513 δις βαρέλια. Λόγω των πολιτικών συνθηκών, οι δυτικές πετρελαϊκές δεν έχουν πρόσβαση στην εγχώρια αγορά, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τους κινεζικούς ομίλους που προσπαθούν διακαώς να εξασφαλίσουν συμβόλαια.
ΠΗΓΗ:energia.gr