Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κάτι ξέχασε ο κύριος Μητσοτάκης


Η εφημερίδα Ελευθερία στις 16 Ιουλίου 1964
“ Ποιος ευθύνεται για το ελληνικό χρέος; ”

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μητσοτάκη με τίτλο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993», ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης η liberal «κλίκα» που έδωσε το παρόν έδειξαν να πάσχουν από μαζική αμνησία.

Ολόκληρη η εκδήλωση «στήθηκε» για να δικαιώσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέσω των «αν» και αστήρικτων υποθέσεων, δηλαδή με τρόπο αντιεπιστημονικό. Όμως, τα «αν» δεν δικαίωσαν κανέναν πολιτικό και ηγέτη, πολύ περισσότερο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο ρόλος του οποίου στην ελληνική ιστορία είναι γνωστός και τα δεινά που προκάλεσε στον ελληνικό λαό δεν είναι δυνατόν να συμψηφιστούν με τα λάθη και τις παραλείψεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η κυβέρνησή του αποτέλεσε παρένθεση, τόσο στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του, όσο και εντός του συγγράμματός του επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης εξαιρώντας τη δικιά του.

Όμως, η ελληνική ιστορία δεν ξεκινά, ούτε βέβαια τελειώνει με την μεταπολίτευση. Όπως επίσης δεν ξεκινά και δεν τελειώνει το 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία.

Αν ο επίτιμος και η συν αυτώ νεοφιλελεύθερη κλίκα, αντιμετώπιζαν με ψυχραιμία και σοβαρή επιστημονική προσέγγιση το ζητούμενο του «ποιος ευθύνεται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», τότε θα εντόπιζαν πολλές από τις αιτίες της σημερινής οικονομικής κατάστασης στο μακρινό έτος 1964.

Εκείνη τη χρονιά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Στο οικονομικό επιτελείο εκείνης της κυβέρνησης μπορεί να εντοπίσει κανείς τη ρίζα του κακού της σημερινής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα αποστάτης, χειρίστηκε τη ρύθμιση των προπολεμικών χρεών της χώρας. Πως;

Εκείνη την εποχή και ενώ πάγια θέση της Αριστεράς (Από την εποχή του ΕΑΜ) ήταν η διαγραφή των προπολεμικών χρεών, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τα βρετανικά και αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία πρότειναν επαναδιαπραγμάτευση των χρεών με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα από προτεκτοράτο σε κανονική αποικία, ενέδωσε τελικά στις αξιώσεις των «συμμάχων». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τη θέση, τότε, του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε τέτοιες συμβάσεις διακανονισμού των χρεών της χώρας, ώστε ορίστηκε η αποπληρωμή για 42 με 45 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009,μέχρι δηλαδή να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης το 2010.

Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το 1994 ο ίδιος, από το βήμα της βουλής, είχε εκφράσει τους έντονους προβληματισμού του για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα ως ικέτιδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; Κολοσσιαία συμφωνία Ρωσίας-Ισραήλ για το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Tamar




Την ώρα που χθες ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας Μάθιου Μπράϊζα, ενώπιον του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Ελλάδα κατακεραύνωνε τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας και προειδοποιούσε για τα δεινά της Ελλάδας σε περίπτωση που ο πλειοδοτικός διαγωνισμός των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καταλήξει στον ... πλειοδότη, δηλαδή μία εκ των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez, η Gazprom υπέγραφε 20ετή συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία Levant ΥΦΑ Marketing για την αποκλειστική απορρόφηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στην Α.Μεσόγειο! 
Η είδηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή αφού ο "υπ'αριθμ. 1" σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή την πλευρά του πλανήτη δείχνει αυτό προς την κατεύθυνση που πρέπει να κοιτούν όλα τα έθνη που θέλουν να επιβιώσουν: Το εθνικό τυος συμφέρον.
Όπως δήλωσε ο Βιτάλι Βασίλιεφ ανώτερος αξιωματούχος της Marketing & Trading της θυγατρικής της Gazprom που επιλέχθηκε στο Ria Novosti "Κάναμε την καλύτερη προσφορά και κερδίσαμε. Απλό" Και συνέχισε: "Αυτή η συμφωνία αποτελεί  ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της θέσης της Gazprom στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου"
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία δεν θα βοηθήσει μόνο στην ενίσχυση και την διαφοροποίηση του υφιστάμενου  χαρτοφυλακίου  της Gazprom, αλλά επίσης θα βοηθήσει  στην αξιοποίηση της επιτυχία μας και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με πολλούς πελάτες  σε Ινδία και Βορειοανατολική Ασία" κατέληξε ο Βιτάλι Βασίλιεφ.
Για την από  κοινού ανάπτυξη και εφαρμογή  του κοιτάσματος θα κατασκευασθεί πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου με χρονικό ορίζοντα  το 2017, και με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 3.000.000 τόνους ετησίως.
Το Ισραήλ διαθέτει  δύο μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου - Tamar και Leviathan - ανοικτά των ακτών της πόλης της Χάιφα. Τα αποθέματα του πεδίου φυσικού αερίου Tamar που υπολογίζεται σε 238 δισ. κυβικά μέτρα και το δυναμικό του πεδίου Λεβιάθαν εκτιμάται σε δισ. cu m 453.
Οι βάσεις για την συμφωνία τέθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Β.Πούτιν στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε πει το περίφημο "Το συμφέρον του Ισραήλ είναι πάνω απ'όλα"...
Στην Ελλάδα ο Μάθιου Μπράϊζα, αφού κατάφερε να θέσει εκτός South Stream την Ελλάδα, χθες σε "αμερικανικό" συνέδριο για την ενέργεια (οργανώθηκε από την εταιρεία που έχει τις δημόσιες σχέσεις της Lοckheed Martin στην Ελλάδα και στηρίχθηκε από αμερικανικές εφημερίδες) τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του αγωγού Nabucco, λέγοντας περίπου ότι "ούτε και με τον TAP η Ελλάδα έχει την παραμικρή ελπίδα να μπει στο παιχνίδι των αγωγών"...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Θα κρατικοποιήσουμε τις ενεργειακές ΔΕΚΟ




Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει, εφόσον ανέλθει στην εξουσία, υπό κρατικό έλεγχο όλες τις ενεργειακές εταιρίες οι οποίες ενδεχομένως να έχουν αποκρατικοποιηθεί έως τότε (ΔΕΗ,ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) , αποκάλυψε ο αρμόδιος για θέματα ενεργειακής πολιτικής του κόμματος, Θανάσης Πετράκος, από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου Athens Energy Forum.
Επιπλέον ο κ. Πετράκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ευθέως, τόσο την πρώτη φάση αποκρατικοποίησης –με την είσοδο του ομίλου Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όσο και τη β’ φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη για την πώληση του 35% που κατέχει το δημόσιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εξέταση για την εμπλοκή προσώπων στη διαδικασία, όπως ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.
Για το θέμα της ΑΟΖ, τέλος, ο κ. Πετράκος, τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, σε πρώτη φάση, με χώρες όπως ο Λίβανος, η Αλβανία, η Αίγυπτος και η Ιταλία.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Motor Oil: Στις 13/3 τα αποτελέσματα του 2012



Την Τετάρτη 13 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Motor Oil για το 2012, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά το Οικονομικό Ημερολόγιο του 2013 έχει ως εξής:
Δημοσίευση Στοιχείων και Πληροφοριών χρήσης 2012: Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013. Τα Στοιχεία και Πληροφορίες καθώς και η Ετήσια Οικονομική Έκθεση χρήσης 2012 θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.moh.gr (Ενημέρωση Επενδυτών/Οικονομικά Στοιχεία/Ετήσιες Οικονομικές Εκθέσεις) καθώς και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών www.ase.gr μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2013.  
Τηλεδιάσκεψη: Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στις 17:30 τοπική ώρα
Ετήσια ενημέρωση αναλυτών: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013
Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση: Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013.
Αποκοπή δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2012: Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 (δηλαδή μετά την 21η Ιουνίου 2013 που σηματοδοτεί την ημερομηνία λήξης των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί της μετοχής της Εταιρείας και επί του δείκτη FTSE/ΧΑ LARGE CAP, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται)
Δικαιούχοι μερίσματος χρήσης 2012: Οι μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2013 (record date).
Έναρξη πληρωμής μερίσματος χρήσης 2012: Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Πτώση της Τιμής του Αργού Γεννά η Αβεβαιότητα στην Ιταλία



Πτώση στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί η έντονη πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές συνδέεται με την επίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος στο ευρώ. Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι, αν και η πρόσκαιρη πτώση του ευρώ οδηγεί χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, εκτιμούν πως η επίπτωση θα είναι βραχύβια.
Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε νωρίτερα κατά 80 σεντς στα 113,64 δολάρια το βαρέλι, έχοντας βρεθεί ακομη χαμηλότερα στα 113,30 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε πτώση 87 σεντς στα 92,24 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει μέχρι τα 91,92 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου 2013.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου βρέθηκε στις πρωινές συναλλαγές έως και στα 1,3030 δολάρια, ενώ πλέον διαμορφώνεται στα 1,3062 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 119,999 γεν, στο 0,8615 με τη στερλίνα και στο 1,2170 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,3580% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 91,8450 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5153 με τη στερλίνα και στο 0,9315 με το ελβετικό φράγκο. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ξεκίνησε η δίκη σχετικά με το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού




Στις ΗΠΑ άρχισε η δίκη για τη ρύπανση του Κόλπου του Μεξικού λόγω του ατυχήματος στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010.
Η συνεδρία ξεκίνησε με τις κατηγορίες εναντίον τριών εταιρειών - των BP, Transocean και Halliburton. Ο δικηγόρος του Υπουργείος Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι στην εταιρεία BP βασίλευε η λεγόμενη «κουλτούρα εταιρικής ανευθυνότητας».
Οι δικαστές χρειάζεται να αποφασίσουν για το ύψος αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί η κάθε εταιρεία.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΛΕΚA Κανέλλη "αδειάζει" ΚΚΕ για τις απολύσεις!




Παρότι ο Περισσός επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους για τις απολύσεις στην κομματική εφημερίδα «Ριζοσπάστης», η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με συνέντευξή της, «άδειασε» απολύτως το κόμμα της και αμφισβήτησε την ηγεσία του.

Η κυρία Κανέλλη αποδόμησε δημοσίως την επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «ο Ριζοσπάστης και ο 902 δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Μιλώντας στη ΝΕΤ και στην εκπομπή «ΕΠΤΑ», η κυρία Κανέλλη επισήμανε πως «δίκαιη απόλυση δεν υπάρχει πουθενά», ερωτηθείσα για τις απολύσεις στην κομματική εφημερίδα του Περισσού. Βεβαίως, στη συνέχεια, η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «οι απολύσεις στο Ριζοσπάστη είναι διαφορετικές από τις άλλες, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι Βατικανό του αστικού καπιταλιστικού συστήματος και η Αλέκα δεν είναι ο Πάπας», αλλά παραδέχθηκε ότι «όπως και τόσα εκατομμύρια άνθρωποι και οι απολυμένοι του Ριζοσπάστη βρίσκονται σε δύσκολη θέση».
Η Λιάνα Κανέλλη απάντησε θετικά και στο ερώτημα αν το ΚΚΕ χρειάζεται ανανέωση ηγεσίας.
«Το ίδιο το κόμμα απαιτεί ανανέωση ηγεσίας. Ομως οι αλλαγές δεν είναι ζήτημα προσώπων» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτός της Αλέκας Παπαρήγα, σαρωτικές πρέπει να είναι οι αλλαγές προσώπων και σε σύσσωμη την Κεντρική Επιτροπή του Περισσού.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ "Ξέρουμε ότι έχετε φυσικό αέριο και στην Θεσσαλονίκη - Έρευνες στον Θερμαϊκό"


Πετρελαιοπηγή

Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όχι μόνο νοτίως της Κρήτης αλλά και στον Θερμαϊκό κόλπο ανοιχτά της Θεσσαλονίκης, κάτι που δείχνει ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας ως μέγεθος ξεπερνάει πλέον κάθε προσδοκία.

Μην ξεχνάμε ότι οι δηλώσεις ανεκδιήγητου πρώην πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο, και φυσικό αέριο, απέχουν μόλις λίγα χρόνια από την σημερινή εποχή. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα "κάθεται" κυριολεκτικά σε ένα ενεργειακό "Ελντοράντο" κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό, και το μέγεθος των παικτών που θέλουν να λάβουν μέρος στη διαχείρισή του.

Την αποκάλυψη έκανε χθες από το βήμα του Athens Energy Forum, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ. Σύμφωνα με τον κ. Μέκελ υπάρχουν ισραηλινοί επιστήμονες οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν έρευνες στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα ο ισραηλινός πρέσβης είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία που ανακάλυψε το κοίτασμα του Λεβιάθαν στα ανοιχτά του Ισραήλ, μια ανακάλυψη που έφερε σαρωτικές ανακατατάξεις συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς λειτούργησε ως καταλύτης και για την Κύπρο, να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Ο  κ. Μέκελ διευκρίνισε ότι το ισραηλινό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στα νότια της Κρήτης –θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι κατατέθηκε επίσημη πρόταση από την ισραηλινή Delek να κάνει έρευνες στην επίμαχη περιοχή, ωστόσο επελέγη τελικώς από την κυβέρνηση η μέθοδος των σεισμικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από την PGS –αλλά όπως διευκρίνισε και στο βορρά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Θαύμα»: 60.000 ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω το «χαράτσι» της ΔΕΗ


«Θαύμα»: 60.000 ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Όχι, το «αφεντικό» δεν τρελάθηκε. Απλώς τώρα ήρθε στα… λογικά του. Το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα ενάμιση χρόνο αποφάσισε να επιστρέψει σε 60.000 ιδιοκτήτες το χαράτσι της ΔΕΗ που τους είχε χρεώσει χωρίς να το χρωστούν. Μην βιαστείτε να ρωτήσετε πότε θα μπουν τα χρήματα στην τσέπη σας. Πρώτα να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη που απαιτείται και… βλέπουμε.

Το 2011, όταν για πρώτη φορά είχε επιβληθεί το τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, χιλιάδες πολίτες είχαν βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Ο λόγος; Στα αρχεία της ΔΕΗ, εμφανίζονταν να έχουν σπίτι με περισσότερα τετραγωνικά από ότι στην πραγματικότητα, υψηλότερη τιμή ζώνης από τη σωστή ή ακόμη και υψηλότερη αντικειμενική αξία. Ύστερα από έναν μαραθώνιο για τη διόρθωση των λαθών (καθώς πότε έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να πάει στον δήμο και πότε στην εφορία), έπρεπε να έρθει η ώρα επιστροφής των χρημάτων. Αποφασίστηκε αυτό να γίνει με συμψηφισμό της διαφοράς με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Ούτε όμως αυτό απέδωσε. Κάποιοι διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στο ακίνητό τους και κάποιοι άλλοι έκανε να εισπράττουν χρήματα ακόμη και μετά τον συμψηφισμό. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι φορολογούμενοι γίνονταν «μπαλάκι» ανάμεσα στη ΔΕΗ (η οποία αν και εισέπραξε το χαράτσι εσφαλμένα, δήλωνε αναρμόδια για την επιστροφή του) και την εφορία η οποία επίσης σήκωνε τα χέρια ψηλά.
Για την επίλυση του ζητήματος, αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θα υποχρεώνει τις εφορίες πλέον να αποδίδουν τα χρήματά στους δικαιούχους. Πρόκειται για 60.000 άτομα τα οποία κάνει να εισπράττουν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη


Κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
Την εκτίμηση για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος έκανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ενέργειας μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune έκανε λόγο για «σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό» από την πλευρά της χώρας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο και γίνεται πια σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη».
Περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων: «Ηδη έχουν υπάρξει σημαντικά ευρήματα υδρογονανθράκων ?και συγκεκριμένα φυσικού αερίου? υπεράκτια της Κύπρου και του Ισραήλ. Θεωρούμε όμως ότι τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα μπορεί να επεκτείνονται και δυτικότερα, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να αποκτήσουμε μια επαρκή εικόνα για την τεχνική και εμπορική δυνατότητα αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Κύπρου και του Ισραήλ που προηγούνται χρονικά και θα εξαντλήσουμε όλες τις ευκαιρίες για συνέργειες και συνεργασίες».
Μάλιστα ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ εκτός από την ηλεκτρική διασύνδεση επεκτείνεται και στα θέματα του φυσικού αερίου. Πέραν των ερευνών ο υφυπουργός μίλησε και για τις αποκρατικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας και τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP. 
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΓΕΝΟΠ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΕΗ




 Συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, μεταφέροντας τη φωνή των χιλιάδων εργαζομένων που εκπροσωπεί, σε συνέχεια της σχετικής Επιστολής του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ (12.2.2013/4695, αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν οι διαδικασίες ανάδειξης των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Επιχείρησης), αλλά και την ώρα που στην απαντητική επιστολή της προς το Σωματείο μας η ίδια η ΓΔ/ΑΝΠ επισημαίνει ότι «η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ανώτατο εταιρικό συλλογικό όργανο διοίκησης, εξακολουθεί να αποτελεί τόσο βούληση της Διοίκησης της Εταιρίας όσο και σταθερή επιλογή της»- με την παρούσα καλεί τη ΓΕΝΟΠ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην είναι αυτή που θα χρεωθεί τυχόν αποκλεισμό της εκπροσώπησης στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε.  

Πιο συγκεκριμένα, για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών (από τις 21.12.2012), η Γενική Διεύθυνση της ΔΕΗ Α.Ε. με σχετικό έγγραφό της (Γρ.Δ/4245/21.12.12) σας ενημέρωνε (ως την πλέον ΑΣΟΠ της ΔΕΗ Α.Ε.) «για την επερχόμενη λήξη της θητείας των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που αναδείχτηκαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων» προκειμένου στη συνέχεια «η ΓΕΝΟΠ να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες εκλογής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Δυστυχώς, η για μια ακόμα φορά διαπιστωμένη ολιγωρία της ΓΕΝΟΠ, ειδικά για ένα τέτοιο μείζονος σημασίας θέμα, οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς –με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα υπ’ ευθύνη της ΓΕΝΟΠ- οι εργαζόμενοι από 1η Μαρτίου δεν θα έχουν εκπροσώπηση στο ΔΣ της εταιρείας, την ώρα μάλιστα που είναι ανοιχτά μείζονος σημασίας θέματα, όπως αυτό των αποκρατικοποιήσεων και της πώλησης παγίων (σενάρια μικρής ΔΕΗ).  

Οι ευθύνες που βαραίνουν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που ελαφρά τη καρδία άφησε δύο ολόκληρους μήνες να κυλήσουν χωρίς καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας και εκλογής των μελών που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην εταιρία, εννοείται πως είναι τεράστιες. Η αδράνεια της Ομοσπονδίας επί του θέματος, δυστυχώς δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί προϋποθέσεις για αποδυνάμωση της φωνής των εργαζομένων, την ώρα που διατείνεται ότι η φωνή αυτή θα πρέπει να είναι δυνατή και ενωμένη.

Συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ την ύστατη (κυριολεκτικώς) τούτη ώρα, σας καλεί να αναλάβετε την υποχρέωση που έχετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα. Προκειμένου να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκλογικές διαδικασίες, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν εκτεθειμένοι και έρμαια των εξελίξεων, στις οποίες πλέον δεν θα έχουν κανέναν λόγο και καμία συμμετοχή. 
ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ... ΜΑΖΕΨΕΙ; Νέος πρόσθετος φόρος για τα γνωστά υποζύγια!




Όλοι πλήρωσαν την εισφορά αλληλεγγύης, όμως το κράτος είναι... αχόρταγο. Για όσους είχαν επιπλέον εισόδημα από τόκους, μερίσματα κλπ. προβλέπεται νέος πρόσθετος φόρος. Το εισόδημα αυτό θα συνυπολογιστεί και από αυτό θα παρακρατηθεί επιπλέον εισφορά!

Αν δηλαδή ένας μισθωτός ή ένας συνταξιούχος είχε εισόδημα 20.000 ευρώ και δηλώσει επιπλέον 3.000 από τόκους μερίσματα κλπ. θα πρέπει να πληρώσει και την αντίστοιχη εισφορά για το 2012, το 2% δηλαδή που αντιστοιχεί σε ένα ποσό 460 ευρώ!

Σύμφωνα με την “Ημερησία" από το ποσό αυτό θα αφαιρέσει τα 200 ευρώ που αντιστοιχούν στην παρακράτηση της εισφοράς για τους μισθούς των 20.000 ευρώ και συνεπώς ο τελικός φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα είναι 260 ευρώ.

Ο πίνακας 8 της εφορίας

Ο συμψηφισμός της εισφοράς που παρακρατήθηκε το 2012 με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης θα γίνει από την Εφορία μέσω του νέου κωδικού που θα υπάρχει στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Ειδικότερα στον πίνακα 8 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012.

Πώς υπολογίζεται η εισφορά:
για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού
από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού
από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 3%
από 100.001 ευρώ και άνω, με συντελεστή 4%.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Εάν βρεθεί πετρέλαιο στην Κύπρο, τα κοιτάσματα «ακουμπούν» μέχρι και τη Ζάκυνθο



Νέα διάσταση λαμβάνουν οι έρευνες που συντελούνται αυτή την περίοδο για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου. Όπως αποκάλυψε χθες από το βήμα του Athens Energy Forum ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού Σόλων Κασίνης, η νέα παραχώρηση που έγινε στο δεύτερο γύρο στη γαλλική Total εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η γαλλική εταιρεία σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο γεωτρήσεις όχι μόνο για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Κασσίνης εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος τονίζοντας ότι «οι γάλλοι θα τρυπήσουν για να βρουν πετρέλαιο και θα το βρούν».
Η αποκάλυψη αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον γνωστό έλληνα επιστήμονα Δρ. Ηλία Κονοφάγο, έναν εκ των τριών συντακτών της περίφημης μελέτης για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη. Όπως είπε ο κ. Κονοφάγος, εάν υπάρχει και εντοπιστεί πετρέλαιο στην Κύπρο τότε αναβαθμίζεται συνολικά η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το τόξο που φτάνει μέχρι τη Ζάκυνθο. Ο κ. Κονοφάγος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των συγγενειών των δομών στην ευρύτερη περιοχή (λασποηφαίστεια κλπ).
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν κοιτάσματα πετρελαίου η αξία των ανακαλύψεων ουσιαστικά τετραπλασιάζεται καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβότερο από το φυσικό αέριο. Ο κ. Κονοφάγος επανέλαβε την εκτίμηση που έχει διατυπώσει στη μελέτη του, χρησιμοποιώντας το ίδιο στατιστικό μοντέλο που έχει αξιοποιηθεί και για τον υπολογισμό των κοιτασμάτων της αρκτικής ότι στην Κρήτη η αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου μπορεί να αποφέρει ποσό της τάξης των 270 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο έχουμε 50% πιθανότητες να βρούμε φυσικό αέριο ενώ εάν είμαστε πιο τυχεροί εκτός από αέριο μπορεί να βρούμε και πετρέλαιο που είναι 4 φορές πιο ακριβό
Ο κ. Κονοφάγος τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο. όπως είπε πρόσφατα ο εγνωσμένος καναδικός οίκος Fraser Institute κατέταξε τη χώρα μας στην 93η θέση της κατάταξης επενδυτικού ενδιαφέροντος σε σύνολο 140 χωρών όταν η Κύπρος βρίσκεται στη 17η θέση.  Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον πρόσφατο νόμο ειδικά σε σημεία που λειτουργούν αντιεπενδυτικά: εάν αύριο μια εταιρεία εντόπιζε ένα κοίτασμα μεγαλύτερο από το Λεβιάθαν σε ελληνική θαλάσσια περιοχή με βάση τον τελευταίο νόμο, θα της ανήκε το ¼ του κοιτάσματος, πρόβλεψη που καθιστά λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία. Υπάρχουν τρία – τέσσερα τέτοια σημεία που χρήζουν άμεσης αναθεώρησης, κατέληξε ο κ. Κονοφάγος.  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μανιάτης: Έσοδα 150 δις. από τα ελληνικά κοιτάσματα




Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προχωρήσουν σε κοινό ενεργειακό δόγμα με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επεσήμανε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ της Αθήνας. Σε σχέση με τα πιθανά κοιτάσματα έκανε λόγο για σοβαρότατες ενδείξεις για οικονομικά ελκυστικά κοιτάσματα αλλά στο ερώτημα τι ακριβώς υπάρχει η απάντηση αυτή τη στιγμή είναι ότι κανείς δεν ξέρει, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Επανέλαβε πάντως παλαιότερη εκτίμησή του, που βασίζεται σε στοιχεία που είχαν περιέλθει σε γνώση του ως υφυπουργός ΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα οποία τα αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όπως είπε εκτιμώνται σε βάθος 30ετίας σε 150 δις. ευρώ. Επανέλαβε επίσης την πρόταση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης γενεών με χρηματοδότηση από τα έσοδα. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Ο δήμος Τρίπολης θα παράγει βιοντίζελ από τηγανέλαια




Ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται και προχωρά στην παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια μέσω ειδικής επεξεργασίας, που θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη...
για τα οχήματά του, με στόχο τη μείωση των δαπανών του.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε το «πράσινο φως» με ομόφωνη απόφασή του, να προχωρήσει ο δήμος στον εξοπλισμό για την παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει τις ανάγκες του, ενώ έμμεσα ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Κατσαφάνα, στόχος του δήμου πέραν της υποχρέωσης προς την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/ΕC), είναι η συμβολή στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2, ενώ «βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του δήμου μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων».

Ο κ. Κατσαφάνας σημείωσε, ότι από έρευνα που έχει διενεργηθεί στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου Τρίπολης, τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης απροσδιόριστης ποσότητας από τους μαθητές των σχολείων, ενώ εξετάζεται από τη δημοτική αρχή η δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Υπογράμμισε, ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τον στόλο των οχημάτων του δήμου Τρίπολης ανέρχεται περίπου στα 65.000 λίτρα ετησίως και η προοπτική μετεστερεοποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης, όσο και μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων. 
ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Στρατηγικά οφέλη από τη ΔΕΠΑ "βλέπει" το Αζερμπαϊτζάν




Το έντονο ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, για τη ΔΕΠΑ εξέφρασε η Gulmira Rzayeva, στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας απόψε στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στη Αθήνα.
Σύμφωνα με την κ. Rzayeva, η ΔΕΠΑ πέραν της εμπορικής αξίας μπορεί να προσφέρει στο Αζερμπαϊτζάν στρατηγικά οφέλη γιατί με τη συμμετοχή αυτή θα μπορέσει να προωθήσει και άλλα έργα όπως ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).
Η ίδια ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ για ποσότητες και τιμές θα παίξουν ρόλο στην επιλογή του αγωγού (ΤΑΡ ή Ναμπούκο) που θα μεταφέρει το αέριο προς την ΕΕ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΟΤΟΕ:Διαφωνία με τράπεζες για κλαδική σύμβαση




Απορρίφθηκαν από την ΟΤΟΕ οι προτάσεις των τραπεζών στην πρώτη συνάντηση για την κλαδική σύμβαση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ οι εκπρόσωποι των Τραπεζών ζήτησαν μειώσεις των Κλαδικών αποδοχών των Τραπεζοϋπαλλήλων της τάξεως του 15% με 20% και απαίτησαν κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων με ευελιξίες συμπεριλαμβανομένου του ωραρίου, ενώ ζήτησαν την κατάργηση και άλλων θεσμικών θεμάτων χαρακτηρίζοντάς τα ανενεργά και άνευ σημασίας στις σημερινές συνθήκες. 

Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί προτάσεις που ισοπεδώνουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων και ακυρώνουν στην πράξη την Κλαδική Σ.Σ.Ε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επεσήμανε στους εκπροσώπους των Τραπεζών ότι, η υπογραφή μιας Κλαδικής Σ.Σ.Ε. πρέπει να είναι όχι μόνο απαίτηση της ΟΤΟΕ, αλλά και δικό τους αίτημα εν’ όψει των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εάν επιθυμούν οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε ένα κλίμα ομαλότητας και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Από την συνάντηση προέκυψε πλήρης διαφωνία συμφωνήθηκε, όμως, να γίνει νέα συνάντηση στις 11 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για προσέγγιση και άρση του αδιεξόδου. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Προσοχή! Πώς μπορεί κάποιος να εισβάλλει στον λογαριασμό σας στο Facebook




Ο ερευνητής ασφάλειας Nir Goldshlager, ανακάλυψε ένα ελάττωμα ασφάλειας στο Facebook, που του επέτρεψε να πάρει τον πλήρη έλεγχο σε οποιοδήποτε λογαριασμό του Facebook επιθυμούσε.
Το OAuth, είναι ένα ανοιχτό πρότυπο αυθεντικοποίησης που χρησιμοποιείται από το Facebook για την επικοινωνία μεταξύ των εφαρμογών με τους χρήστες του. 

Συνήθως, οι χρήστες θα πρέπει να επιτρέψουν/αποδεχτούν το αίτημα της εφαρμογής για πρόσβαση στο λογαριασμό τους πριν ξεκινήσει η επικοινωνία. Μια Facebook εφαρμογή μπορεί να ζητήσει διαφορετικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η ευπάθεια δίνει πλήρη δικαιώματα (read inbox, outbox, manage pages, manage ads, read private photos, videos, κλπ..) στον λογαριασμό των θυμάτων.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής στο blog του: “Για να είναι μια επίθεση επιτυχημένη, θα πρέπει το θύμα να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή στοFacebook (Texas Holdem Poker, Diamond Dash, κλπ..). Αυτές οι εφαρμογές έχουν μόνο βασικά δικαιώματα, όμως μπορείτε να αλλάξετε το πεδίο δικαιωμάτων της εφαρμογής και να ορίσετε νέα δικαιώματα, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο καλή γιατί ο χρήστης θα πρέπει συνέχεια να αποδέχεται τα νέα δικαιώματα τις εφαρμογής.’’

Ο ερευνητής ανακάλυψε ότι υπάρχουν ενσωματωμένες εφαρμογές στο Facebook (Facebook Messenger), που δεν ρωτούν το χρήστη εάν αποδέχεται τα δικαιώματα και αυτή η εφαρμογή μπορεί να έχει ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο στο λογαριασμό σας. 
ΠΗΓΗ:newsit.com.cy