Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Το λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο, το τεράστιο κοίτασμα λιθίου και τα πορίσματα που δεν βγαίνουν.

Από το greeklignite.blogspot.gr
"Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από την περιοχή, τεράστιο κοίτασμα λιθίου ανακαλύφθηκε στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, μετά από βαθιές γεωτρήσεις που έγιναν από το ΙΓΜΕ, για τη διερεύνηση της συνέχειας των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής. Το λίθιο βρίσκεται σε μορφή στρωμάτων φωσφορικών αλάτων, που αποτέθηκαν ενδιάμεσα στα στρώματα των βαθιών ιζημάτων της περιοχής. Το πάχος των στρωμάτων κυμαίνεται από μισό έως έξι μέτρα και το βάθος τους απ' την επιφάνεια από 400 έως 500 μέτρα περίπου. Η εκμετάλλευσή τους θεωρείται ιδιαίτερα ευχερής, καθώς μπορεί να γίνει με επιτόπου διάλυση των αλάτων και άντληση των ρευστών μέσα από κατάλληλες γεωτρήσεις. 

Ίσως λοιπόν η ξαφνική πρεμούρα που έπιασε τους δανειστές να αποκτήσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να μην είναι και τόσο αθώα, καθώς η αξία του κοιτάσματος λιθίου του Αμυνταίου είναι ανυπολόγιστη. Γερμανοί και Γάλλοι κατασκευάζουν αυτοκίνητα, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε δικά τους κοιτάσματα λιθίου για να κατασκευάσουν τις μπαταρίες."

Έτσι κατέληγε..

ΕΛΠΕ: Απονομή 11 υποτροφιών σε άριστους πτυχιούχους

Από το energypress.gr
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Όμιλος των ΕΛΠΕ επιβράβευσε τους άριστους νέους, οι οποίοι έχουν επιλέξει να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου έγινε η απονομή 11 υποτροφιών σε άριστους πτυχιούχους που θα συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το..

Πράσινο από ΕΠΑ στην κοινοπραξία υγραερίου VLPG PLANT

Από το energy.reporter.com.cy
Συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού υπό την επιφύλαξη συγκεκριμένων δεσμεύσεων έκρινε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού τη συγκέντρωση αναφορικά με τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με την ονομασία VLPG PLANT LTD από τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, Petrolina (Holdings) Public Ltd, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και Intergaz Ltd. 

Συγκεκριμένα, η ΕΠΑ ενεργώντας στη βάση του νόμου, κατήρτισε έκθεση με τις αμφιβολίες που διαπιστώνονταν σε σχέση με τη μη συμβατότητα της συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, προς ενημέρωση των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και κάλεσε τις εταιρείες να ..

Το δίλημμα της θεωρίας παιγνίων του ΟΠΕΚ

Από το capital.gr
Τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί που ανήκουν στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), είχαν μικτές επιτυχίες στο να κερδίσουν το "παιχνίδι” του καθορισμού των τιμών του πετρελαίου. Για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν σταθερό έλεγχο, θα πρέπει να συνεργαστούν πολύ καλύτερα και, το σημαντικότερο, θα πρέπει να το πράξουν με έναν πολύ πιο ευρύ και πιο θεσμοθετημένο τρόπο. Διαφορετικά, διακινδυνεύουν να διαπιστώσουν ότι η καθησυχαστική επίδραση ενός καλού Ιουλίου για την πετρελαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών κατά 9%, θα μπορούσε να δώσει τη θέση της στις συνεχιζόμενες πιέσεις από τους μη παραδοσιακούς προμηθευτές, κυρίως σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι επωφελούνται από τις καινοτομίες που μειώνουν το κόστος. 

Για να κερδίσουν το παιχνίδι του καθορισμού των τιμών, οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο συνδεόμενα ζητήματα:

Καθυστέρηση με το καλημέρα στους νέους διαγωνισμούς για πετρέλαια - Δεν έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του ΥΠΕΝ ExxonMobil, Total

Από το energypress.gr
Όχι απλά δεν έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του ΥΠΕΝ να αλλάξει το μοντέλο των παραχωρήσεων, αλλά επιπλέον οι μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, είχαν λάβει δεσμεύσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ότι οι νέες έρευνες θα γίνουν με το υφιστάμενο μοντέλο.

Εξ απήνης πιάστηκε η αγορά υδρογονανθράκων από τις πληροφορίες που θέλουν σήμερα στο ΚΥΣΟΙΠ να εξετάζονται εισηγήσεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις παραχωρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΕΝ αφορούν τόσο στη διαδικασία των διαγωνισμών και της ανάθεσης όσο και στο μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης.

Βεβαίως το ΥΠΕΝ κάνει λόγο..