Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μεγάλο θέμα με τα νοθευμένα καύσιμα στις ΕΔ
Νέα στοιχεία στην υπόθεση νοθευμένων καυσίμων σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνει στο φως έρευνα του ΣΔΟΕ που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε εξέλιξη αναφέρει η εφημερίδα καθημερινή .

Έλεγχοι στελεχών της υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς καταγγελίες για αποθήκευση νοθευμένων καυσίμων σε δεξαμενές στρατιωτικών μονάδων και μάλιστα από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, τα δείγματα καυσίμων του Στρατού ήταν «μη κανονικά», δηλαδή νοθευμένα.

Στέλεχος του ΣΔΟΕ αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 139 δειγματοληψίες από δεξαμενές στρατοπέδων από τις οποίες 26 ήταν «Μη Κανονικές». Σε ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους τα νοθευμένα δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν συγκεντρώσεις θείου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε στρατόπεδα της Μαγνησίας και νομών της Βορείου Ελλάδας, σε Κατερίνη, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη κ.ά. Οι δειγματοληψίες γίνονται στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.
Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Σούρλα για τη δράση κυκλωμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στον Στρατό. Ο κ. Σούρλας κατέθεσε, αρχές Σεπτεμβρίου, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», παράλληλη έρευνα για την υπόθεση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών, αντεισαγγελέας Δ. Δελής. Χαρακτηριστικά, έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ με αποδέκτες τους κ. Δελή και Πεπόνη με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου αναφέρει ενδεικτικά: «Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 25 στρατόπεδα και ελήφθησαν 24 δείγματα πετρελαίου κίνησης. Από αυτά, 6 δείγματα βρέθηκαν μη πληρούντα τις προδιαγραφές ΠΓΕΣ».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμα κινδύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο για την καύση ξύλου
Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
«Στο κατώφλι του 2013, τα τζάκια και οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών» επισημαίνει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι «η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην παράνομη υλοτόμηση ακόμα και δασών και η καθ όλα αποδεκτή «κλοπή» καυσόξυλων που συμβαίνει σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, μετέτρεψαν την πηγή της ζωής, το ξύλο που είναι ο βασικός βιοάνθρακας της φύσης, να μετατραπεί για πολλούς στη φθηνότερη λύση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα στην Ελλάδα».
Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, αναφέρει ο ΙΣΑ, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αναφέρεται και στην αύξηση που παρουσιάζουν οι τιμές των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων. Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα.
Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε¬ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.
Η συνεχιζόμενη μάλιστα εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια.
Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπειστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κα. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 μm προκαλούν καταστροφή των μακροφάγων στο κυκλοφορικό σύστημα, καταστρέφουν το ενδοθήλιο των μικρών αγγείων, δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο και ΑΕΕ, ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα στην περίπτωση της αιθάλης που εκπέμπεται από τους σύγχρονους κινητήρες ντήζελ, τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρουν και καρκινογόνα στοιχεία στην επιφάνειά τους (όπως π.χ. βενζοπυρένια)
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών», καταλήγει η ανακοίνωση, «ως διαρκής θεματοφύλακας της δημόσιας Υγείας, κρούει τον κώδωνα για τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και προμηνύει τον αφανισμό της ζωτικής πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον, τα δάση μας». 
ΠΗΓΗ:

«ΧΤΙΖΟΥΝ» ΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ Νέα πλοία υποστήριξης για το τουρκικό Ναυτικό
Τη ναυπήγηση πλοίων διοικητικής μέριμνας ανακοίνωσε το Ναυτικό της Τουρκίας, «προαναγγέλλοντας» ουσιαστικά την επέκταση των ναυτικών δυνάμεων της Άγκυρας, σε Αιγαίο, Κύπρο και Μαύρη Θάλασσα.
Όπως έγινε γνωστό τα δύο σκάφη θα ναυπηγηθούν εγχώρια από τουρκικά ναυπηγεία και προορίζονται για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κύριων μονάδων του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Μαύρη Θάλασσα αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Το υφυπουργείο Αμυντικών Προμηθειών (SSM) της Τουρκίας εξέδωσε αίτηση για πληροφορίες (RFI) σε 12 συνολικά τουρκικά ναυπηγεία με καταληκτική ημερομηνία την 19 Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων.
Στις προδιαγραφές της νέας κλάσης πλοίων υποστηρίξεως του τουρκικού Ναυτικού, περιλαμβάνεται η μεγάλη μεταφορική ικανότητα σε καύσιμα για τον ανεφοδιασμό φρεγατών καθώς και εκτεταμένη υποδομή τηλεπικοινωνιών.
Η τιμή κάθε πλοίου εκτιμάται σε 100εκ$ ενώ η Aselsan θα είναι ο ανάδοχος που θα αναλάβει την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κατασκευαστούν τα πλοία στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση: « Θα καλύψουν τις ανάγκες διοικητικής μέριμνας του στόλου μας, οι οποίες είναι μεγάλες και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα».
Η απόφαση για τη ναυπήγηση των δύο νέων πλοίων Δ/Μ, αποκαλύπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις φιλοδοξίες της Άγκυρας για συνεχή παρουσία στην Ν.Α Μεσόγειο, όπου διακυβεύεται ο έλεγχος της ΑΟΖ που περιλαμβάνει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου.
Απέναντι στον άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, η Τουρκία έχει εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι η μόνη ικανή απάντηση είναι η ανάπτυξη μιας ισχυρής ναυτικής δύναμης, η οποία θα συνεπικουρείται από μια ισχυρή πολεμική αεροπορία με μαχητικά 5ης γενιάς 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΜΠΑΓΙΣ «Εάν προκληθεί ο τουρκικός Στρατός θα το μετανιώσει Κύπρος και Ευρώπη»!
Σε πρωτοφανείς δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς, απειλώντας Κύπρο αλλά και Ευρώπη, εάν τολμήσουν να δοκιμάσουν την ισχύ του τουρκικού Στρατού.
Σύμφωνα με το newsit Κύπρου ο  Μπαγις, δεν δίστασε να απειλήσει ανοικτά τον και τον πρεσβευτή της Κύπρου ενώπιων της Ιρλανδικής Βουλής.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είπε ότι κανείς «δεν πρέπει να προκαλεί τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας απομακρύνοντας την από την ΕΕ» και ότι «αν προκληθεί η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, θα μετανιώσει και η Κύπρος και η Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο κυπριακό ,συνέχισε από εκεί που δεν σταμάτησε ποτέ, κάνοντας λόγο για οποιαδήποτε λύση επιτευχθεί , η οποία όμως, να στηρίζεται σε "πολιτική ισότητα" ενώ, συμπλήρωσε, ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προσθέτοντας, ότι η επίλυσή του, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την ένταξη της Κύπρου.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Βαρύς ο λογαριασμός το 2013


Βαρύς ο λογαριασμός το 2013

Ο «χάρτης» των περικοπών της νέας χρονιάς
Μια νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.
Με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20%. 
Οι μειώσεις επέρχονται από το πρώτο ευρώ σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης αθροιστικά, από 1.000 και άνω.
Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο με το νέο έτος θα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους αντί του 60ου που ισχύει έως σήμερα.
Ακόμη, θεσπίζεται ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της συγκεκριμένης σύνταξης.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ύψος των εφάπαξ, τα οποία περικόπτονται έως 83%, σε 20 Τομείς Πρόνοιας που παρουσίασαν ελλείμματα.
Το μέτρο αφορά, όσους υπέβαλλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ, από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά.
Ως προς τα εργασιακά, αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες.
Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.
Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. 
Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών "παγώνουν" στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες», ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.
Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.
Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.
Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.
Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr
.

Τι προβλέπουν οι Financial Times για τη νέα χρονιά. Ο Nate Silver τα κάνει όλα να φαίνονται τόσο εύκολα. Ο στατιστικολόγος των New York Times, ο οποίος προέβλεψε τις προεδρικές νίκες του Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνει ότι οι μέθοδοί του για την πρόβλεψη της έκβασης των εκλογών ή ακόμη και των αθλητικών αναμετρήσεων δεν είναι "και τόσο περίπλοκες". Δεν έχουν, όμως, όλοι την ίδια επιτυχία.
Απτόητοι, εμπειρογνώμονες των Financial Times, διακυβεύουν τη φήμη τους κάνοντας τις δικές τους προβλέψεις. Δεν έχουν πρακτικούς αλγόριθμους για να ζυγίσουν τις πιθανότητες. Βασίζονται μόνο στη γνώση και στο ένστικτό τους ή, τουλάχιστον, στην τόλμη.
 Όπως ο Martin Wolf, του οποίου η περσινή επιλογή ήταν λίγο επικίνδυνη. Πριν από έναν χρόνο το ευρώ θεωρούνταν είδος υπό εξαφάνιση. Λίγοι ήταν αισιόδοξοι για την επιβίωσή του. Εκτός από τον κ. Wolf, ο οποίος έβαλε τους σκεπτικιστές στη θέση τους, ο Edward Luce αξίζει επίσης ένα μπράβο καθώς προέβλεψε τη νίκη Ομπάμα.
 Η Alison Smith προέβλεψε ότι το 2012 θα ήταν ιδιαίτερα καλό έτος για τα μερίσματα στη Βρετανία, ενώ ο Ben Fenton αποδείχθηκε σωστός ως προς τις προειδοποιήσεις του για τα δεινά του κλάδου των εφημερίδων. Δεν περιλαμβάνονται όλοι εδώ. Είτε είχαν δίκιο είτε όχι, οι εμπειρογνώμονες των F.T. επιστρέφουν με περισσότερα στοιχήματα για το 2013. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


 Η petrelaiopigi σας εύχεται υγεία, οικογενειακή ευτυχία και αρκετή δύναμη για να μπορέσουμε το 2013 να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξαναχτίσουν τα όνειρα τους. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ