Από το pronews.gr Τα τελευταία στοιχεία για τον νάνο πλανήτη Δήμητρα που έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) της NASA και αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός τεράστιου «κρυοηφαιστείου» που... ξερνά λιωμένο πάγο αντί για καυτή λάβα, καθώς επίσης και πολλών μικρομεσαίων κρατήρων και αρκετών επιφανειακών ρωγμών. Όλα αυτά είναι ενδείξεις έντονων και πολυπλοκων εσωτερικών γεωλογικών διαδικασιών που θυμίζουν αντίστοιχες στη Γη.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες παρουσίασαν, σε έξι ξεχωριστές επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Science", την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα -και απρόσμενη- εικόνα για το μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία. Το Dawn συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα και να στέλνει νέα δεδομένα. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η Δήμητρα διαθέτει ένα..
Από το naftemporiki.gr Λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου του κόσμου στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, το σχέδιο είναι να επεκταθεί το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Παπαχαναουμοκουακάια της Χαβάης, έτσι ώστε να καλύπτει περίπου 1.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και θάλασσας, σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερο από την επιφάνεια των νησιών της Χαβάης. Η κίνηση αυτή θα υπογραμμίσει..
Από το autoblog.gr Τι και αν όλο και περισσότερες εταιρίες έχουν στη γκάμα τους κάποιο υβριδικό ή ηλεκτρικό μοντέλο, οι “πετρελαιάδες” δεν φοβούνται καθόλου. Κάτι τέτοιο είχε δηλώσει από το 2011 η ExxonMobil, η οποία ανάφερε ότι δεν ανησυχεί το παραμικρό από την “απειλή” των plug-in και ηλεκτρικών μοντέλων, και έρχεται σήμερα ο OPEC, ο οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, να πει πρακτικά το ίδιο. Μια πρόσφατη έρευνα από τον ίδιο τον OPEC αποκάλυψε ότι ..
Από το greeklignite.blogspot.gr Τον Απρίλιο 2009 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικούσε την Ίντερ του Μουρίνιο 2-0 και στα τελευταία δυο λεπτά σύσσωμο το Ολντ Τράφορντ αποχαιρετούσε εν χορώ τον Πορτογάλο "Bye, bye, Mourinho", όπως αποθανάτισε το πιο πάνω βίντεο. Ίσως λοιπόν έχει έλθει η ώρα όλοι μαζί να αποχαιρετήσουμε με κάποιο ανάλογο τρόπο το Σκουρλέτη, τώρα που έχει επιτελέσει το έργο του στο Υπουργείο Ενέργειας. Στις 9 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Ν. 4414/2016 για το "Νέο Καθεστώς Στήριξης των Σταθμών Παραγωγής από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ" και το πρώτο πράγμα που χτυπά πολύ άσχημα στο μάτι είναι η παρ. δ του άρθρου 1, πάνω-πάνω στην 1η σελίδα του ΦΕΚ: "Σκοπός του παρόντος νόμου είναι: ... δ. Η επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων, που προβλέπονται στο ν. 3468/2006 (A΄ 129), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3851/2010 (Α΄ 85) με τον οποίο εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, ως προς τη συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μέχρι το έτος 2020".Ο Ν. 3851/2010 είναι βεβαίως ο νόμος της "πράσινης ανάπτυξης" της Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ κι αν ήταν να συνεχίζουμε στην ίδια βαθιά σάπια πολιτική, που στόχευε να μας κάνει τη "Δανία του Νότου", μήπως κάποιοι εκεί στο Σύριζα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη, για να θαυμάσουν το "αριστερό" τους προφίλ; Στη συνέχεια μας προέκυψε η Υπουργική Απόφαση του Οκτωβρίου 2010 "για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ", που εκδόθηκε σύμφωνα με την παρ. 3β του Ν. 3851/2010 (όπως συμπληρώθηκε με την παρ.8 άρθρου 30 του Ν.3889/2010) και προβλέπεται να αναθεωρείται ανά διετία. Απ' τον Οκτώβριο 2010 έχουν περάσει..
Από το mandatoforos.blogspot.gr "Το Πάσχα έρχεται η ανάσταση", έλεγε ο ξετσίπωτος. "Με το Πάσχα τελειώνουν και τα μνημόνια", έλεγε ο μπουχέσας. Εμείς γιατί δεν βλέπουμε καμία ανάσταση; Εμείς γιατί βλέπουμε μία διαρκή σταύρωση; Οι συντάξεις που μειώθηκαν πάλι (κανονικές ή επικουρικές, σημασία δεν έχει), ..και που θα ξαναμειωθούν τον Οκτώβριο, ..συνιστούν ανάπτυξη; Τον "κόφτη" τον ξεχάσαμε; Έρχεται κι αυτός. Απογειωνόμαστε; Κι αν ναι, για πού; Για τα σύννεφα, που ως..
Από το energypress.gr Ενταγμένη στην προσπάθεια ευόδωσης της συνεργασίας με το Ιράν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η χθεσινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τον Ιρανό Πρέσβη στην Ελλάδα Majid M. Shabestari. Όπως ανακοινώθηκε «συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί με θετικά αποτελέσματα. Στη βάση αυτή, επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών με όρους αμοιβαίου οφέλους». Πρακτικά το θέμα προτεραιότητας είναι η διερεύνηση των πραγματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Ιρανοί, τόσο για συμμετοχή στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, όσο και για την από κοινού με τα ΕΛΠΕ κατασκευή νέας διυλιστικής μονάδας στη χώρα μας. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες ..
Από το naftikachronika.gr Σταθεροποιητικές τάσεις στη ναυλαγορά του χύδην ξηρού φορτίου, με εξαίρεση τα capes, και στάση αναμονής στην αγορά του χύδην υγρού δείχνουν τα στοιχεία της Alibra Shipping Ltd, με βάση την τακτική έκθεση της εταιρείας για την πορεία της ναυλαγοράς. Στα χύδην ξηρά φορτία οι ναύλοι στα Panamax παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα στην περιοχή του Ειρηνικού με τους ναύλους να κυμαίνονται στα $6.200 ανά ημέρα για συμβόλαια έξι μηνών. Τα Supramax και τα Handy είναι αντιμέτωπα με χαμηλή προσφορά φορτίων και ναύλων παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί δείκτες της αγοράς διατηρούν αισιοδοξία στις συγκεκριμένες κατηγορίες φορτηγών πλοίων. Στον αντίποδα τα Capes ωφελήθηκαν από ένα μίνι ράλυ τιμών καθώς οι κύριοι ιδιοκτήτες σιδηρομεταλλευμάτων, BHP και Rio Tinto, βελτίωσαν τις εξαγωγές τους στην Κίνα. Αποτέλεσμα, οι ναύλοι να κυμαίνονται στην περιοχή των $9.000 ανά ημέρα για διετής ναυλώσεις. Στην αγορά των χύδην ξηρών φορτίων, όλοι αναμένουν τη ..
Από το euro2day.gr Οι μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα συνιστούν μία εκ των σημαντικότερων συνιστωσών της προσπάθειας για μια δίκαιη ανάπτυξη, καθώς η ενεργειακή οικονομία αποτελεί βασική παράμετρο ευόδωσης αυτού του σημαντικού στόχου. Στο «τέλος της ημέρας», αυτό που θα πρέπει να έχουμε καταφέρει είναι η βελτίωση των όρων ζωής για το σύνολο της κοινωνίας. Το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα περίοδο αναφοράς, σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το χτύπημα των δομών της διαφθοράς και της διαπλοκής, τη ρήξη με το παλιό. Υπό αυτή την έννοια, η αδράνεια σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών ισοδυναμεί με ανεπίτρεπτη αποποίηση ευθύνης. Στον ενεργειακό τομέα δεν υφίστανται παθητικοί θεατές των εξελίξεων σε ό,τι αφορά στην εφαρμοζόμενη πολιτική, στο θεσμικό πλαίσιο και στον ρόλο των ενεργειακών επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο. Βεβαίως, η λογική της ενεργητικής συμμετοχής στις..
Από το newmoney.gr Μια πιθανή συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιο συμβιβασμό για τα επίπεδα της ιρανικής παραγωγής, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. «Το Ιράν ξεκινά από μια πολύ χαμηλή θέση, που συνδέεται με τις γνωστές κυρώσεις σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Πούτιν. «Θα ήταν άδικο να το αφήσουμε σε αυτό το επίπεδο κυρώσεων». Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ..
Από το energia.gr Διάβασα αυτές τις γραμμές του φίλου μου Κρεσέντσιο Σαντζίλιο και σκέφτηκα ότι ή ήρθε η ώρα να ασχοληθώ για εκατοστή (και δεν υπερβάλω) φορά στο θέμα της οριοθέτησης της ταλαιπωρημένης ελληνικής ΑΟΖ: «Για την Ελλάδα ασφαλώς η σύνδεση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι εκ των ουκ άνευ! Να προχωρήσει λοιπόν! Να μη κοιτάξει κανένα στα μάτια, και να την κάνει! Ακριβώς όπως έκανε ο Τάσος Παπαδόπουλος και η Κύπρος έγινε οικονομικο-πολιτικός παίχτης στην Μεσόγειο (άσχετα κι αν οι μετέπειτα Πρόεδροι πρόδωσαν και προδίδουν). Δεν μπορείς, κύριε, να κυβερνήσεις τη χώρα σου και να πραγματοποιήσεις τα ζωτικά της συμφέροντα (λέμε τώρα, γιατί δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο) και για το δίκιο σου να συγκρουστείς ακόμη και με τους άλλους, αν τρέμεις από φόβο μη σου κάνουν αυτοί νταντά και καταλήγεις πάντα σε άσκοπα μπλαμπλά και σε «φιγούρες» ουσιαστικής κενότητας! Με μια συμπεριφορά σαν κι αυτή εσύ ο ίδιος..
Από το energypress.gr Το Ιράν υπέγραψε μια σειρά επτά προκαταρκτικών συμφωνιών με ξένες πετρελαϊκές, όπως ανακοίνωσε η κρατική NIOC. Πρόκειται για τις εταιρείες OMV, Total, Wintershall, Petramina, Lukoil και Zarubezhneft. Το Ιράν χρειάζεται τις ξένες επενδύσεις προκειμένου να φέρει εις πέρας υφιστάμενα έργα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και για να πραγματοποιήσει έρευνες για νέα κοιτάσματα. Πλέον, ο κλάδος αναμένει την παρουσίαση των νέων συμβολαίων που θα προσφέρει η Τεχεράνη στις πετρελαϊκές προς την κατεύθυνση αυτή.