Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ελλάδα: πλήττεται από την «καταιγίδα» στις αναδυόμενες αγορές


Σε υψηλά έτους βρέθηκαν, σήμερα, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, καθώς η χώρα πλήττεται από το ξεπούλημα στις ανερχόμενες αγορές. Το επιτόκιο για το 10ετές κρατικό ομόλογο εκτοξεύτηκε, το απόγευμα, στο 8,751%.

Η ανασφάλεια, που έχει προκαλέσει στους επενδυτές το ενδεχόμενο για νέο tapering από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και η μείωση της παραγωγής στην Κίνα, οδηγούν τους επενδυτές σε «έξοδο» από τις αγορές που θεωρούνται πιο επισφαλείς. Αυτές είναι οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες συγκαταλέγεται, πλέον, και η Ελλάδα, μετά την υποβάθμισή της στο MSCI Emerging Markets Index.

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και είχε αποτυπωθεί σε επιτόκιο δανεισμού κάτω από το 7%, για το 10ετές κρατικό ομόλογο, λίγες ημέρες μετά τις επιτυχημένες δημοπρασίες Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Πλήγμα και για το ελληνικό χρηματιστήριο, που επέστρεψε στις 1.159 μονάδες, χάνοντας τα κέρδη του Ιανουαρίου.

Αν και το κλίμα στις αγορές είναι ευμετάβλητο, τυχόν συνέχιση της αναταραχής στη διάρκεια του έτους, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την προγραμματισμένη από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών έξοδο στις χρηματαγορές.

ΠΗΓΗ:gr.euronews.com

Μέσα από εύφορα χωράφια των Σερρών σχεδίασαν να περνά ο ΤΑΡ


Σχεδίασαν ο τουρκοαζερικός αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ να περνάει μέσα από τα πιο εύφορα κομμάτια γης των Σερρών ενώ επίσης πρόβλεψαν την τοποθέτηση του συμπιεστή φυσικού αερίου σε μικρή απόσταση από την πόλη!

Οι εκθέσεις της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και της υπηρεσίας Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών εστάλησαν στο αρμόδιο υπουργείο ενώ συστάθηκε επιτροπή γεωπόνων, τοπογράφων και μηχανικών, οι οποίοι ύστερα από αυτοψία πρότειναν στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του αγωγού TAP τρεις εναλλακτικές θέσεις για την εγκατάσταση του συμπιεστή.

Η απάντησή τους αναμένεται στα μέσα Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ισπανία: Παράνομος ο φόρος στα καύσιμα


Η υπόθεση αφορά τον φόρο που είχε επιβάλλει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας στη βενζίνη το 2002 με 2012, με στόχο να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν δαπάνες στην υγεία.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρνήθηκε να περιορίσει τις επιπτώσεις από την απόφασή του λόγω της εύθραυστης κατάστασης της ισπανικής οικονομίας, λέγοντας πως η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την χώρα να μην προχωρήσει με τον φόρο.
Η υπόθεση αφορά τον φόρο που είχε επιβάλλει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας στη βενζίνη το 2002 με 2012, με στόχο να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν δαπάνες στην υγεία.
Εκτός από τον φόρο των 2,4 σεντ το λίτρο, οι τοπικές αρχές μπορούσαν να επιβάλλουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις. Τα χρήματα που συλλέγονταν κατευθύνονταν στην κατασκευή νοσοκομείων και την επέκταση άλλων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε πως ο φόρος παραβιάζει νόμο της Ε.Ε. που απαγορεύει την είσπραξη έμμεσων φόρων που δημιουργούν εμπόδια στο εμπόριο.
Δεν είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση της Ισπανίας θα καταφέρει να επιστρέψει χρήματα στους καταναλωτές, δεδομένου ότι ορισμένες από τις συναλλαγές έγιναν πριν από μια δεκαετία.
Η απόφαση έρχεται την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα. Το δικαστήριο σημείωσε πως η Ισπανία ζήτησε η απόφαση να μην έχει σημαντικές επιπτώσεις εξαιτίας των σοβαρών δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ο Stephen Moore νέος Τεχνικός Διευθυντής στην Energean Oil & Gas


Τεχνικός Διευθυντής στην Energean Oil & Gas αναλαμβάνει ο Stephen Moore, ένας ιδιαίτερα έμπειρος Βρετανός μηχανικός της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος έχει εργαστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
Ο Stephen Moore έχει 28 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 20 στην Shell, ενώ έχει εργαστεί και στις Maersk Oil, αλλά και στη Mudabala Petroleum του Άμπου Ντάμπι, κρατική εταιρεία η οποία έχει επενδύσει 60 δισ. δολάρια σε 12 χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της ΝΑ. Ασίας.
Ο νέος Τεχνικός Διευθυντής της Energean Oil & Gas έχει μεγάλη εμπειρία στην αξιοποίηση κοιτασμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, έχοντας επιτύχει αύξηση της παραγωγής σε ώριμα κοιτάσματα με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών όπως η εισπίεση αερίου και διοξειδίου του άνθρακα για τη μεγιστοποίηση της αποληψιμότητας.
Ο Stephen Moore ξεκίνησε την καριέρα του ως Μηχανικός παραγωγής στη μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Shell στο Μοσμόραν, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όπου και δραστηριοποιήθηκε σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας της. Από τον Μάιο του 1986 ως τον Αύγουστο του 1992 εργάσθηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Shell τόσο στο Εδιμβούργο όσο και στο Αμπερντίν, ενώ στη συνέχεια και έως τον Μάιο του 1997 εργάσθηκε για λογαριασμό της Shell στο Μπρουνέι. Στην συνέχεια, ο Stephen Moore ανέλαβε  Εκτελεστικός Διευθυντής της Shell στο Qarn Alam του Ομάν, συνεισφέροντας στην αύξηση της παραγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 30.000 σε πάνω από 100.000 βαρέλια ημερησίως.
Στη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών, το νέο στέλεχος της Energean Oil & Gas εργάστηκε ως Διευθύνων Εκτελεστικός Σύμβουλος (COO) για την Shell Καζακστάν, αρχικά στην Χάγη και στη συνέχεια στο Άλματι. Ακολούθως μετακινήθηκε στη Maersk Oil όπου, έως τον Μάιο του 2009, ήταν επικεφαλής για την ανάπτυξη στο Καζακστάν και στη Μέση Ανατολή.
Στα επόμενα χρόνια της καριέρας του, ο Stephen Moore είχε ως επίκεντρο τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, ως αντιπρόεδρος στη Mudabala Petroleum του Άμπου Ντάμπι, ενώ στη διάρκεια του τελευταίου έτους, ήταν επικεφαλής όλων των τεχνικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ανά τον κόσμο.
Ο Stephen Moore είναι 53 ετών, παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

No Comments...




ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr/

Ανοίγει ο δρόμος για το φυσικό αέριο σε δήμο της Θεσσαλονίκης


Ανακοίνωση σχετικά με την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου εξέδωσε ο δήμος Νέαπολης- Συκεών. Αναλυτικά:

Την πανηγυρική δικαίωση της πρότασης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για την αγωνιστική διεκδίκηση μείωσης των τιμών του Φυσικού Αερίου ήρθε να σημάνει η ανακοίνωση της συμφωνίας της Gazprom με τη ΔΕΠΑ για μείωση της τιμής κατά 15%. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί ως ένα επιπλέον ισχυρό ατού για την αποδοχή και υλοποίηση της πρότασής του για την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου και τη χρηματοδότηση των καταναλωτών με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης και να εξασφαλιστεί φθηνή και φιλοπεριβαλλοντική θέρμανση για όλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ.Δανιηλίηδης τις παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων, όταν είχε σημειωθεί έκρηξη του φαινομένου της αιθαλομίχλης από την καύση ξύλων και άλλων ανεξέλεγκτων υλικών, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς κυβερνητικούς παράγοντες, πρότεινε την υποχρεωτική επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στο σύνολο των μεγάλων πόλεων, αλλά και τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο. Μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλε ήταν και η διεθνής διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου, που τελευταία κινείται πτωτικά, ενώ προέβλεπε και περαιτέρω μείωσή της ενόψει της μελλοντικής έναρξης λειτουργίας του ΤΑΡ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας Gazprom-ΔΕΠΑ, όπως σημειώνει ο Σ.Δανιηλίδης, έρχεται να ενισχύει την επιχειρηματολογία για την προώθηση της διεκδίκησης αυτής και να άρει οποιαδήποτε αντίδραση, καθώς «εκλείπει πλέον ένα από τα πιθανά εμπόδια που θα μπορούσε -αδικαιολόγητα, πάντως- να επικαλεστεί κάποιος για τη μη στήριξη της πρότασής μας».

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε να καταγράφονται θετικές εξελίξεις για τη διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου για τις ανάγκες ασφαλούς και καθαρής θέρμανσης. Ήταν μια εξέλιξη που μάς δικαιώνει και ενισχύει τον αγώνα μας στην κατεύθυνση αυτή. Αν λάβουμε υπόψη και τις μελλοντικές προσδοκίες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει ή να τεθεί στο αρχείο η ρεαλιστική και άκρως κοινωνική και περιβαλλοντική πρότασή μας, που έχει ταυτόχρονα και στοιχεία αναπτυξιακά.

Οφείλει η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα, με σοβαρότητα και ευαισθησία το θέμα και να δώσει οριστική λύση στο καυτό πρόβλημα της θέρμανσης των νοικοκυριών, που τόσο πλήττονται από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Έχει ευθύνη να δει το ζήτημα με διευρυμένους ορίζοντες καθώς άπτεται κυρίως της δημόσιας υγείας και της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά μεγέθη, που και για αυτά υπάρχουν λύσεις», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και προσθέτει:

 «Πέρα από τη μείωση αυτή της τάξης του 15%, που συμφώνησαν Gazprom και ΔΕΠΑ, στον καταναλωτή μπορεί να προστεθεί επιπλέον μείωση 5% ώστε να φθάσουμε στο 20%, εάν η ΔΕΠΑ συμπιέσει το λειτουργικό της κόστος, κάτι που είναι και εφικτό και επιβεβλημένο. Και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την 100% κάλυψη του κόστους αγοράς και τοποθέτησης του εξοπλισμού του Φυσικού Αερίου (καυστήρας, λέβητας, κ.λπ.), τότε μεγάλος ωφελημένος μπορεί να είναι και ο καταναλωτής και η χώρα μας συνολικά».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Απίστευτη Καταγγελία Τριανταφυλλόπουλου - 200 βουλευτές μισθοδοτούμενοι...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Προβόπουλος – Στουρνάρας έδωσαν 85 δις δημοσίου χρήματος στις τράπεζες χωρίς εξασφαλίσεις!


ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ.

“Νύχτα” έπνιξαν τον νόμο Αλογοσκούφη ο οποίος προέβλεπε την κρατική ενίσχυση έναντι εξασφαλίσεων!

Χαρίζουν δημόσιο χρήμα στους χρεοκοπημένους τραπεζίτες χωρίς καμμία εγγύηση!

Πέραν της επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου με τα 50 δις ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, οι τράπεζες λαμβάνουν ως εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 85 δισεκοτομμυρίων για έκδοση τραπεζικών ομολόγων (ν. 3723/2008, άρθρο 2, όπως τροποποιήθηκε με τους ν. 3845/2010, ν. 3872/2010 και 3965/2011) Όλες τις αποφάσεις για την χορήγηση των εγγυήσεων, τις υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ενώ η κατανομή εγκρίνεται από τον κ.Στουρνάρα μετά από εισήγηση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει το totekmirio.gr

Μόλις στις 6-2-2013 ο κ. Στουρνάρας ενέκρινε την κατανομή των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 395/3.2.2014 εισήγηση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος Αλογοσκούφη 3723 που ψηφίστηκε το 2008, επινοήθηκε αποκλειστικά για να καλύψει τα Κεφάλαια Επάρκειας και Φερεγγυότητας  των Τραπεζών για τις ζημιές που υπέστησαν από τα «Κρατικά Ομόλογα» που κατέρρευσαν.Ο νόμος αυτός προέβλεπε το δικαίωμα στις Τράπεζες να εκδώσουν Προνομιούχες Μετοχές για να πάρουν Κρατικά Ομόλογα για να τα χρησιμοποιήσουν ως Κεφάλαια Επάρκειας, για να καλύψουν τις ζημιές τους και να μπορούν να λειτουργούν ως Τράπεζες

Για σκοπούς ενίσχυσης της ρευστότητας προβλεπόταν  παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον καλύπτουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, για δάνεια που θα συναφθούν μέχρι 31.12.2009 με ή χωρίς έκδοση τίτλων και θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη. Η ανωτέρω εγγύηση θα δινόταν έναντι προμήθειας ή και επαρκών, κατά την κρίση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εξασφαλίσεων. Υπεύθυνος για το κατά περίπτωση ύψος της προμήθειας και το είδος των εξασφαλίσεων ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  ο οποίος αντί να ασκήσει τα εποπτικά του καθήκοντα και να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την εξόφληση των χρεών των τραπεζών, τα φόρτωσε και αυτά στο ελληνικό χρέος, στις πλάτες δηλαδή των ελλήνων φορολογούμενων!

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Η Ελλάδα ζει με ..μερική απασχόληση

180512ergasia
Το ποσοστό των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που είναι μερικώς απασχολούμενοι αυξήθηκε κατά 5,2 εκατοστιαίες μονάδες, από 7,7% το εννεάμηνο του 2010 σε 12,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2013, αντανακλώντας την αυξημένη προσφυγή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πολλούς κλάδους, αλλά και την αναδιάρθρωση της απασχόλησης προς κλάδους στους οποίους η μερική απασχόληση είναι συνήθως πιο διαδεδομένη (λιανικό εμπόριο).

Το ποσοστό των απασχολουμένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μειώθηκε, εξέλιξη στην οποία πιθανώς συνέβαλαν και οι αλλαγές στις προϋποθέσεις για αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων, καθώς σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν από την παρέλευση έτους η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης είναι υψηλότερη από ό,τι αν η σύμβαση ήταν αορίστου χρόνου.

Το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων γεννά ανησυχίες ότι, όταν θα ξεκινήσει η ανάπτυξη, θα υπάρχει έλλειψη ατόμων με τις ειδικότητες που απαιτούνται και θα προκληθούν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς. Ωστόσο, η ανησυχία αυτή είναι υπερβολική, καθώς η προσφορά εργασίας είναι μεγάλη, όπως φαίνεται τόσο από τον αριθμό των ανέργων όσο και από τον υψηλό αριθμό των μερικώς απασχολουμένων, ακόμη και ειδικευμένων, που θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες, επισημαίνεται στην έκθεση της ΤτΕ.

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Νέα σύλληψη για λαθρεμπόριο καυσίμων - 6.000 λίτρα σε δεξαμενόπλοιο στον Πειραιά


Νέα υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων με «πρωταγωνιστή» έναν 60χρονο, ο οποίος συνελήφθη στο Κερατσίνι, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από έλεγχο του Λιμενικού σε δεξαμενόπλοιο στον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε ποσότητα πετρελαίου 6.000 λίτρων, που δεν συνοδευόταν από παραστατικά έγγραφα που να δικαιολογούν νόμιμη την ύπαρξή τη. Ο 60χρονος έπειτα από προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Στο ίδιο δεξαμενόπλοιο βρέθηκαν επίσης 1.000 λίτρα πετρελαιοειδών στην κεντρική και δεξιά δεξαμενή που δεν είχαν νομότυπα περιστατικά και κατασχέθηκαν, όπως επίσης και 2.000 λίτρα πετρελαιοειδών στη δεξαμενή καυσίμων, που, σύμφωνα με το βιβλίο του πλοίου, θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί και εκτελωνισθεί με τον παροπλισμό του.

Από τη Διοίκηση Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, απεστάλησαν δείγματα των κατασχεθέντων πετρελαιοειδών στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αποτελέσματα Έτους/Δ' τριμήνου 2013 για τα ΕΛΠΕ


Το αναβαθμισμένο διυλιστήριο Ελευσίνας και τα προγράμματα μετασχηματισμού, αντιστάθμισαν εν μέρει τα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης της τελευταίας δεκαετίας.

Κύρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και Έτους 2013:

ΠΗΓΗ:.hellenic-petroleum.gr

Οι διεθνείς εξελίξεις έδωσαν κέρδη στα αμερικανικά διυλιστήρια

Οι διεθνείς εξελίξεις έδωσαν κέρδη στα αμερικανικά διυλιστήρια
Σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων παρατηρείται τόσο στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο όσο και στο κόστος ενέργειας.

Σε γενικές γραμμές το ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης επιδεινώθηκε σημαντικά εντός του 2013, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές αργού πετρελαίου, καθώς και της μειωμένης ζήτησης για προϊόντα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η αύξηση παραγωγής πετρελαίου στη Β. Αμερική (shale oil) σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις εξαγωγές έδωσαν μεγάλη προσωρινή ώθηση στην κερδοφορία των αμερικανικών διυλιστηρίων και οδήγησαν σε μειωμένες εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων από την Ευρώπη.

Στη Μεσόγειο, επιπλέον των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράν προστέθηκε η μειωμένη διαθεσιμότητα αργού από παραδοσιακά σημαντικούς παραγωγούς της περιοχής όπως το Ιράκ, η Λιβύη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, καθώς και η Ρωσία. Τέλος, η ζήτηση προϊόντων στην περιοχή μειώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στη Νότια Ευρώπη και της πολιτικής αστάθειας στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Το «φάουλ» με τα πετρέλαια, προβάδισμα Ιονίου για τους πρώτους διαγωνισμούς


Δύο φάσεις παραχωρήσεων για τους υδρογονάνθρακες, με την πρώτη να περιλαμβάνει μόνο περιοχές του Ιονίου οι οποίες έχουν ερευνηθεί περισσότερο, και την Κρήτη να μένει πιο… πίσω, επεξεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Όλα θα εξαρτηθούν από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, αν δηλαδή προκύψουν ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα τόσο για το Ιόνιο, όσο κυρίως για την Κρήτη, τότε θα συμπεριληφθούν οικόπεδα και από τις δύο περιοχές στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Διαφορετικά, που είναι και το πιθανότερο αυτή τη στιγμή σενάριο, η πρώτη φάση παραχωρήσεων θα συμπεριλάβει μόνο θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να έχει προκηρυχθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Υποδείγματα σύμβασης, νομικό πλαίσιο που θα διέπουν τους διαγωνισμούς, τα πάντα είναι έτοιμα, όπως λένε στο ΥΠΕΚΑ, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανοίγει τις πόρτες της στους ενδιαφερόμενους και η βάση δεδομένων «Greece Mega Project» την οποία και επισκέφθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, όπου και διατίθενται προς πώληση συνολικά 30.000 χιλιόμετρα νέων αλλά και παλαιών σεισμικών γραμμών.

Ποιό είναι το φάουλ Σαμαρά

Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις ενδείξεις για κοινές γεωλογικές δομές με την Αλβανία και την Ιταλία, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ωστόσο οι ενδείξεις αυτές είναι εξαιρετικά πρώιμες, και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αποδείξεις, προσθέτουν αρμόδια στελέχη και επιστήμονες, εκφράζοντας την ενόχλησή τους για τη χθεσινή στάση του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

"Είναι λάθος της πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα σε επίπεδο Πρωθυπουργού να δημιουργεί προσδοκίες για ένα τόσο λεπτό θέμα, προεξοφλώντας αβέβαια μελλοντικά έσοδα, και να επικαλείται εξαιρετικά πρώιμες ενδείξεις όπως τα δισδιάστατα σεισμικά, τα οποία δίνουν μόνο μια αρχική γεωλογική απεικόνιση", έλεγαν χθες επιστήμονες, ακόμη και στελέχη του ΥΠΕΚΑ με αφορμή την παρουσίαση του Πρωθυπουργού.

Πέραν βέβαια του προφανούς παράγοντα των διπλών εκλογών του Μάιου, μια σημαντική λεπτομέρεια που δικαιολογεί τη "βιασύνη" του Πρωθυπουργού να μιλήσει με αριθμούς για τα πετρέλαια στην Ελλάδα, είναι ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια πώλησης σε πετρελαικές εταιρείες των στοιχείων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη.

Τα δεδομένα που εμπεριέχουν στοιχεία για τις γεωλογικές δομές των περιοχών όπου θα "κοπούν" οικόπεδα αφορούν 12.500 γραμμές, έχουν ήδη πουληθεί σε κάποιες εταιρείες (Total, ΕΛΠΕ, κ.ά.), και η ανάγκη "διαφήμισής" τους είναι προφανής  προκειμένου να προσελκυστούν ξένες εταιρείες, και το Δημόσιο να καταγράψει έσοδα 20-30 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτά ακριβώς τα δεδομένα παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό σε διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια και η ελληνική πλευρά μαζί με την PGS, με το επόμενο να είναι της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων στο Λονδίνο (11-13 Μαρτίου).

"Δεν θα τολμούσαν να μιλήσουν"

"Στα συνέδρια αυτά ωστόσο, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η PGS θα τολμούσαν να μιλήσουν για συγκεκριμένα ευρήματα, για αριθμό βαρελιών ή ποσότητες φυσικού αερίου, και πολύ περισσότερο για προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Απλά δεν θα μας έπαιρναν στα σοβαρά, και αυτό δεν το θέλουμε ! Είναι σαφές ότι η χθεσινή ομιλία Σαμαρά ήταν για εσωτερική κατανάλωση", λέει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος.

Χθες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονθράκων στις θάλασσες του Ιονίου και στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα σε βάθος 25 - 30 ετών να φτάσουν ακόμη και τα 150 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, που σημαίνει σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων, ότι θα πρέπει να ανακαλυφθούν 5-6 δισεκατομμύρια βαρέλια απολήψιμου πετρελαίου, που με την τρέχουσα τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι, θα απέφεραν μεικτά έσοδα 500-600 δισ. δολαρίων.

Σε αυτό το νούμερο άλλωστε οδηγεί και η εκτίμηση για δημόσια έσοδα 150 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν διεθνώς με το 30% της συνολικής αξίας των απολήψιμων κοιτασμάτων.

Για να γίνει κατανοητό το όφελος για το οποίο μίλησε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να πούμε ότι στα 33 χρόνια που παράγεται πετρέλαιο στον Πρίνο, το κοίτασμα έχει δώσει περίπου 120 εκατομμύρια βαρέλια.

Πλούσιες συντάξεις…

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην εκμετάλλευση πετρελαίων που "θα" γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον, προανήγγειλε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα αυτά (το 70% σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε) θα διατεθεί για τη στήριξη του ασφαλιστικού μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που έχει θεσμοθετηθεί κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας.

Υπαινίχθηκε δε, ότι το ποσό των 150 δισ. ευρώ μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού βασίζεται όπως είπε στις εκτιμήσεις μόνο για τις εξερευνημένες κατά το παρελθόν περιοχές, και όχι για τις νέες, δηλαδή αυτές του Ιονίου και της Ν. Κρήτης, στις οποίες διεξήγαγε πέρυσι σεισμικές έρευνες το σκάφος της Νορβηγικής PGS, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για εκτιμήσεις που εφόσον επαληθευτούν, τότε τα ετήσια έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (ή 3,3% του ΑΕΠ).

Αν και στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς εκτιμούν ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλά κανείς για νούμερα, εντούτοις το βέβαιο είναι όπως αναφέρει και η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΚΑ ότι Στην Ελλάδα "υπάρχουν πετρελαιοπιθανές περιοχές, και αποδεδειγμένα ενεργά πετρελαϊκά συστήματα (όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις παγίδευσης υδρογοναθράκων)".

Η ίδια πάμντα παρουσίαση επαναλαμβάνει τα περί "ενεργών ενδείξεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο επιφανειακά και σε γεωτρήσεις, και για νέα σεισμικά δεδομένα που πιστοποιούν ενδιαφέρουσες γεωολογικές δομές". 

Αλλά από το σημείο αυτό, ότι δηλαδή υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μέχρι του σημείου να μιλά κανείς για νούμερα, και μελλοντικά έσοδα, η διαφορά είναι μεγάλη.

Ακόμη, δε, και αν οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν χθες αποδειχθούν αληθινές, θα χρειαστεί να περάσουν 8-10 χρόνια πριν μάθουμε πόσο πετρέλαιο μπορεί να ανακαλυφθεί και αξιοποιηθεί σε Ιόνιο και Κρήτη, όπου θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί.

Σημειώστε, δε, ότι ακόμη και εκεί όπου έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί, σε Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, εκκρεμεί εδώ και μήνες η υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων, με το θέμα να έχει φύγει από το ΥΠΕΚΑ και να βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπ. Οικονομικών, αφού εκκρεμεί η επίλυση του φορολογικού καθεστώτος που θα τις διέπει...

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σε θέσεις διασποράς η ρωσική Αεροπορία - Μόσχα προς ΝΑΤΟ-ΕΕ: "Θα πολεμήσουμε για τους συμπατριώτες μας" (vid)


H ρωσική πολεμική Αεροπορία ανατύχθηκε σε θέσεις διασποράς στην δυτική Ρωσία και είναι έτοιμη να αναλάβει επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έχουν τεθει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής 5' τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Ρωσικά μαχητικά εγγύς υποστήριξης Su-25, ελικόπτερα gunship Mil Mi--24, αλλά και μαχητικά Su-30MK, Su-27MK, MiG-29, Su-35 κλπ, συνολικά περίπου 230 μαχητικά έχουν αναυτπυχθεί στα δυτικά σύνορα

Με νέα ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποιεί ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι "θα υπερασπισθούμε με τα όπλα τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο!

Σε αυτό απάντησε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε "στρατιωτική επίθεση" λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας "θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια", απαντώντας στην τοποθέτηση σημείων ελέγχου εντός της ουκρανικής επικράτειας, μεταξύ Σεβαστούπολης και Συμφερούπολης, που μετέδωσε πρώτο χθες στην Ελλάδα το defencenet.gr

Παράλληλα ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών. Ποιούς πολίτες τους Ρώοσυς; Είναι εμφανές ότι ο Τουρτσίνοφ βιάζεται να γίνει Σαακασβίλι, κάποιοι τον σπρώχνουν από δυτικά κέντρα εξουσίας.

Το θερμόμετρο εκτινάσσει στα ύψη και μια φωτογραφία που ανέβασε την τελευταία ώρα στο twitter το AmericanDefenceNews και η οποία δείχνει, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι ιθύνοντες του αμερικανικού site, πλοία του Ναυτικού της Ρωσίας να αποβιβάζουν στην Κριμαία τανκς και στρατιώτες.

Αν και δεν είναι βέβαια η γνησιότητα της φωτογραφίας, ούτε κανείς μπορεί να είναι σίγουρος πότε και πού έχει τραβηχτεί, η ανάρτησή της και μόνο αρκούσε για να προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό για τις εξελίξεις στην περιοχή. 

 
Μετά τα σημερινά γεγονότα όπου το πρωί ένστολοι ένοπλοι χωρίς διακριτικά κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της περιοχής. Πιθανότατα να ήταν μια ανεπίσημη επιχείρηση, η οποία θα έχει ως στόχο επίσημα αποτελέσματα.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν το πρωί τα κτίρια δεν έχουν εκφράσει αιτήματα. Φορούσαν μαύρα και πορτοκαλί περιβραχιόνια, ένα σύμβολο της ρωσικής νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ανήρτησαν ένα πλακάτ με το σύνθημα: Η Κριμαία είναι Ρωσία.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, ανέφερε ότι και στα δύο κτίρια έχει υψωθεί η ρωσική σημαία .

H Kριμαία δεν είναι απλώς μια ρωσόφωνη περιοχή, είναι Ρωσία, που με ύπουλο τρόπο κάποτε ένα Σοβιέτ την απέσπασε απλο την Ρωσία το 1954 και την παρέδωσε στην ανύπαρκτη...Ουκρανία, κάτι που αποδέχτηκε ο αδύναμος και αλκοολικός Μ.Γέλτσιν, αλλά αυτή η εποχή εφιάλτης δεν υπάρχει πια
ΠΗΓΗ:.defencenet.gr

Φόρος στον φόρο του φόρου… ω φόρε!


Δεν έχει τέλος η Οδύσσεια των φορολογούμενων και  των επιχειρήσεων με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Μετά το φόρο υπεραξίας ακινήτων που έχει παγώσει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων (δεν έχει ακόμη διορθωθεί), τη φορολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων που οδηγεί σε λουκέτο ολόκληρους κλάδους επιχειρήσεων (δεν έχει ακόμη διορθωθεί) και το χαρακτηρισμό ως επιτηδευματιών όσων πραγματοποιούν περισσότερες από τρεις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο μέσα σε ένα εξάμηνο (ευτυχώς διορθώθηκε), ήρθε και η σειρά της κινητής τηλεφωνίας.

Είναι ένα πεδίο το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε για να κάνει  το επόμενο …θαύμα του. Βάζει φόρο έως και 42% στη χρήση κινητών τηλεφώνων που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους την ώρα που έχει ήδη εισπράξει άλλους δυο φόρους μέσω του λογαριασμού της κινητής τηλεφωνίας. Πώς γίνεται αυτό; Ο λογαριασμός του εταιρικού κινητού τηλεφώνου θεωρείται στο σύνολό του εισόδημα για τον εργαζόμενο που το χρησιμοποιεί!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στον θρυλικό πλέον νόμο 4172 του 2013, το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα στα άρθρα  13 και 14 ορίζεται ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος αλλά και οι παροχές που δε θεωρούνται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Τι προκύπτει από αυτές τις διατάξεις;  Ότι η διευκόλυνση που κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους με την παροχή ενός κινητού τηλεφώνου για να επικοινωνούν κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο της εργασίας τους με συναδέλφους τους αλλά και πελάτες και συνεργάτες  θα τους προσαυξήσει το εισόδημα. Και αυτό διότι με βάση τον νέο ΚΦΕ η παροχή κινητού τηλεφώνου ή η κάλυψη μέρους ή του συνόλου του λογαριασμού του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος αποτελεί εισόδημα για τον τελευταίο, προστίθεται στο εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες και φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η επιχείρηση που πληρώνει το κινητό έχει πληρώσει ήδη δυο φόρους. Μάλιστα ο δεύτερος από αυτούς είναι φόρος στο φόρο. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που κυμαίνεται από 12% έως 20% επί του ποσού του λογαριασμού. Στο ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας επιβάλλεται ΦΠΑ 23%. Δηλαδή ο ΦΠΑ είναι ουσιαστικά φόρος επί του φόρου. Τώρα που ο λογαριασμός, με το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τον ΦΠΑ, θεωρείται στο σύνολό του εισόδημα για το μισθωτό, θα του επιβληθεί και φόρος εισοδήματος. Δηλαδή θα επιβληθεί φόρος στο φόρο επί του φόρου…

Ας δούμε και ένα παράδειγμα της επιβάρυνσης για έναν μισθωτό από η χρήση ενός εταιρικού κινητού τηλεφώνου. Στέλεχος επιχείρησης διαθέτει εταιρικό κινητό τηλέφωνο με το οποίο πραγματοποιεί κάθε μήνα λογαριασμό 150 ευρώ, δηλαδή ετησίως 1.800 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες το συνολικό του εισόδημα θα ανέλθει στα 51.800 ευρώ. Για τα επιπλέον 1.800 ευρώ του εισοδήματος από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 756 ευρώ (42% των 1.800 ευρώ).


ΠΗΓΗ:.capital.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε 

 Χθες το απόγευµα πραγµατοποιήθηκε η 4η κατά σειρά συνάντηση µεταξύ των διαπραγµατευτικών οµάδων του Σωµατείου µας και της Εταιρείας. Η ∆ιοίκηση εµφάνισε µια πρόταση που κατά δήλωσή της, εµφανίζει µια µείωση των παράλογων απαιτήσεών της και που ορίζει τις µειώσεις που ζητά σε - 10,4% επί του κόστους µισθοδοσίας. Επίσης µε τη χθεσινή της πρόταση διαχωρίζει τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό και δηµιουργεί εργαζόµενους δύο ταχυτήτων. 
 Το Σωµατείο απέρριψε στο σύνολό τους τις προτάσεις της Εταιρείας, αµφισβήτησε στοιχεία και ποσοστά και επέµεινε σταθερά στο πλαίσιό του για τριετή ΕΣΣΕ χωρίς απώλειες. 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε 
 Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση πως η πορεία των διαπραγµατεύσεων για τη νέα ΕΣΣΕ και τον Ε.Κ. έχει φτάσει σε οριακό σηµείο. Ο τρόπος που επέλεξε η εργοδοσία να προσεγγίσει όλα τα θέµατα που µας απασχολούν, προκαλεί το αίσθηµα δικαίου και την αξιοπρέπεια κάθε εργαζοµένου και οδηγεί τα πράγµατα σε αδιέξοδο από όπου καλείται για µια ακόµα φορά το Σωµατείο να βρει την πλέον δίκαιη και ενδεδειγµένη λύση. 
 Εν όψη λοιπόν της επερχόµενης 5ης συνάντησης την Τετάρτη 05/03/14, καλούµε την Εταιρεία να προσέλθει µε µια πρόταση η οποία θα οδηγεί σε οριστική επίλυση όλων των θεµάτων (ΕΣΣΕ –ΕΚ) που µας αφορούν για να αποφύγουµε εξελίξεις µε απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. Την Παρασκευή 
28/02/14 συγκαλείται έκτακτο ∆.Σ. του Σωµατείου µας για να αποφασίσει την υλοποίηση των αποφάσεων των Οργάνων του. 
 Παραµένουµε σταθεροί, παραµένουµε ενωµένοι, θα δώσουµε τη λύση που πρέπει. 
Είτε µε τον ένα είτε µε τον άλλο τρόπο Είµαστε αποφασισµένοι για όλα  ΟΛΟΙ 

AΛΛΑΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ


Νέος πρόεδρος στα ΕΛΠΕ ο Παπαθανασίου Ιωάννης.