Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Παρακολούθηση της αύξησης της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο μέσω σταθμού στη Μακρόνησο


Τον σταθμό «Tropical Signals» εγκατέστησε στη θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου από την άνοιξη του 2015 το «Αρχιπέλαγος», με στόχο την παρακολούθηση της πιθανής αύξησης της θερμοκρασίας στις θάλασσες.

Ο σταθμός αυτός αποτελεί μέρος ενός δικτύου 21 σταθμών τους οποίους έχουν εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία της Μεσογείου ερευνητικές ομάδες από 15 χώρες.

Η ερευνητική δράση «Tropical Signals» υλοποιείται στο πλαίσιο μιας διαμεσογειακής έρευνας την οποία διοργανώνει η Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM), ο παλαιότερος φορέας στη Μεσόγειο, που εξειδικεύεται από το 1919 στη θαλάσσια έρευνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι...

Απειλεί να ακυρώσει τον Turkish Stream η Ρωσία

Απειλεί να ακυρώσει τον Turkish Stream η Ρωσία
Μία είδηση «βόμβα» που αφορά τις ενεργειακές ρωσοτουρκικές σχέσεις δίνει συνέχεια στο ήδη τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream εμπίπτει στα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί εναντίον της Άγκυρας μπορεί ακόμη να περιλαμβάνουν και τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Akkuyu (Ακουγιου) της Μερσίνας-απέναντι από την Κύπρο- που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Τέλος ο Ρώσος υπουργός, Alexei Ulyukayev, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί και στις αεροπορικές συνδέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, τόσο στις προγραμματισμένες όσο και στις πτήσεις τσάρτερ αλλά είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το υπουργείο Μεταφορών μέσα στις επόμενες ημέρες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Εξετάζεται η παράταση κατά 1 χρόνο στις ογκομετρήσεις δεξαμενών πρατηρίων


Με την υφυπουργό Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου συναντήθηκε  αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος κ. Γ. Ασμάτογλου

Επί τάπητος τέθηκαν θέματα που απασχολούν την εύρυθμη λειτουργία των πρατηρίων, και σχετίζονται με τα σύστημα εισροών-εκροών, όπως η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος ογκομετρήσεων των δεξαμενών, κ.λπ.

Σύμφωνα με την...

Τι ψάχνουν τα ΕΛΠΕ στο Ιράν

Τι ψάχνουν τα ΕΛΠΕ στο Ιράν
Την απόλυτη ικανοποίηση του για τις επιδόσεις των μεγεθών του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων διατύπωσε πρόσφατα ο διεθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης και στο fpress.gr, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου την επόμενη τριετία τα αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα.

Για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος στον οποίο ο Ομιλος προσβλέπει και επενδύει, αφού τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα επιστημονικών ερευνών υποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πιθανή ανακάλυψη υδρογονανθράκων, τονίζει όμως ότι δεν παραβλέπει το γεγονός ότι οι γεωλογικοί κίνδυνοι αποτυχίας δεν είναι αμελητέοι.

Για το Ιραν δήλωσε χαρακτηριστικά...

Βίντεο: Αν έχετε κάποιο από αυτά τα κινητά πετάξτε το! Δείτε ποια έχουν την υψηλότερη ακτινοβολία…

Αποτέλεσμα εικόνας για Βίντεο: Αν έχετε κάποιο από αυτά τα κινητά πετάξτε το! Δείτε ποια έχουν την υψηλότερη ακτινοβολία…
Οι περισσότεροι από εμάς αγνοούν το εγχειρίδιο οδηγιών και συνήθως βρίσκεται ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι. 

Η ειρωνεία είναι, αν διαβάζαμε τις οδηγίες δε θα χρησιμοποιούσαμε ξανά το κινητό με τον ίδιο τρόπο.   

Για παράδειγμα, οι οδηγίες για την ασφάλεια που συνοδεύουν το κινητό γράφουν (με ψιλά γράμματα):   “

Για τη συμμόρφωση στην έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων απαιτείται ελάχιστη απόσταση 1,5 cm ανάμεσα στο σώμα του χρήστη και το ακουστικό, συμπεριλαμβανομένης της κεραίας.” 
  
Στην πρώτη...

Ηλεκτροπαραγωγή Οκτωβρίου: η μοναδική περίπτωση που φθάνουμε στο 31 και δεν κερδίζουμε.


Στο γνωστό παιγνίδι της τράπουλας, το 31 κερδίζει όλα τα υπόλοιπα. Αλλά την Παρασκευή ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ τα στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής του 10μήνου Ιαν-Οκτ 2015 και, όπως βλέπουμε στο διπλανό διάγραμμα, το μερίδιο του λιγνίτη στο διασυνδεμένο σύστημα υποχώρησε στο μόλις 31%, με μόλις 1.182GWh επί συνολικής παραγωγής 3.822GWh. Πρόκειται για τη μοναδική ίσως περίπτωση, που φθάνουμε στο 31 και όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά ετοιμαζόμαστε να "ξηλωθούμε".

Θυμίζουμε πως μόλις τον περασμένο Ιούλιο το μερίδιο του λιγνίτη ήταν στο 44%, και επιπλέον επί πολύ μεγαλύτερης συνολικής παραγωγής (5.033GWh). Οι 2.237GWh του Ιουλίου ήταν σχεδόν οι διπλές απ' του Οκτωβρίου!

Σημαντικά αυξημένο το μερίδιο του φυσικού αερίου στο 25%, με 970GWh, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές ("ισοζύγιο διασυνδέσεων"), με μερίδιο 15% και 582GWh. Τα υδροηλεκτρικά πάντα τον Οκτώβριο είναι σε χαμηλά επίπεδα κι ο φετινός ...

Οι συλλογικές συμβάσεων στη συνάντηση Kατρούγκαλου - ILO

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι συλλογικές συμβάσεων στη συνάντηση Kατρούγκαλου - ILO
Οι εργασιακές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Γενικό Διευθυντή του ILO Gay Rider στο υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος ευχαρίστησε τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για τη στήριξη που έχει προσφέρει στην Ελλάδα όλη την περίοδο των μνημονίων για τα εργασιακά θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει στο θέμα των εργασιακών να είναι ο καθρέφτης της Ευρώπης, ενώ επισήμανε ότι ...

Ινδονησία: Γιατί τo νέο μέλος του OPEC προτιμά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου

Ινδονησία: Γιατί τo νέο μέλος του OPEC προτιμά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου
Μετά από την προάσπιση των συμφερόντων των κρατών που εξαγάγουν πετρέλαιο εδώ και πενήντα χρόνια, ο OPEC έκανε μία αλλαγή-έκπληξη με το νέο της μέλος, μία χώρα η οποία καταναλώνει διπλάσιο πετρέλαιο από όσο παράγει.

Η Ινδονησία θα μπει στον OPEC ως το 13ο κράτος-μέλος, μόλις επτά χρόνια μετά την πρώτη αναστολή της ιδιότητάς της ως μέλος. Η χώρα αναφέρει πως ως το μόνο ασιατικό κράτος-μέλος του OPEC, θα είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος σε μία περιοχή όπου η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία. Παρόλα αυτά, η Ινδονησία είχε πέρυσι εισαγωγές αργού αξίας 13 δισ. δολαρίων, κάτι που δεν πρόκειται να την κάνει να μπει στο κλαμπ των χωρών-εξαγωγέων.

Οι επίσημες δηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την Ινδονησία ως κρίκο μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών δεν ρίχνουν άπλετο φως σε μία κίνηση η οποία είναι κατά κόρον ενάντια στην αποστολή του OPEC.

Η Citigroup αναφέρει πως...