Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΠΕ: Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών €329 εκατ.

Από το capital.gr
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, σύμφωνα με ΔΠΧΠ. Το 2016 για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά τις ζημιογόνες χρήσεις 2013 και 2014 ο Όμιλος επέτυχε ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία παρά την υποχώρηση κατά 25% των διεθνών περιθωρίων διύλισης, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στην ιστορία του, με τα κέρδη EBITDA  να ανέρχονται σε €836 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε €329 εκατ. έναντι καθαρών κερδών €45 εκατ. το 2015 και ζημιών €369 εκατ. το 2014. 

Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων ύψους €102 εκατ., λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, διατηρήθηκαν για δεύτερη χρονιά στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα για τον Όμιλο, με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA €731 εκατ. και Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη €265 εκατ. έναντι ζημιών €117 εκατ. το 2013 και οριακών κερδών €2 εκατ. το 2014

ΗΠΑ: Ένταση σε Διαδήλωση Κατά του Αγωγού Dakota Access

Από το energia.gr
Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Βόρεια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ της αστυνομίας και δεκάδων πολιτών που διαδήλωναν κατά του αγωγού Dakota Access, καθώς οι τελευταίοι αγνόησαν τις εντολές να εκκενώσουν το χώρο που έχουν καταλάβει για λόγους διαμαρτυρίας εδώ και μήνες.

Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις δέκα διαδηλωτών που τους γιουχάισαν έξω από το χώρο της κατάληψης κι έπειτα υποχώρησε, όταν οι εντάσεις άρχισαν να κλιμακώνονται.

Όπως αναφέρει..

H Exxon Mobil εγκαταλείπει κοιτάσματα με αποθέματα άνω των 4,3 δισ. βαρελιών

Από το worldenergynews.gr
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil προχώρησε στην μεγαλύτερη μείωση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων του υδρογονανθράκων στην σύγχρονη ιστορία του κατά 19%, σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία διέγραψε από την τελευταία έκθεσή της τα αποδεδειγμένα αποθέματα του κοιτάσματος αμμώδους πετρελαίου Kearl στον δυτικό Καναδά ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 16 δισ. δολάρια.

Ακόμη, η Exxon Mobil αφαίρεσε από την έκθεσή της ..

Εξαφανίστηκε Από Λάθος το Μοναδικό Δείγμα Μεταλλικού Υδρογόνου

Από το energia.gr
Μερικές επιστημονικές ανακαλύψεις γίνονται κατά λάθος, αλλά καμία φορά μπορεί, επίσης, να εξαφανισθούν από λάθος. Αυτό φαίνεται να συνέβη με το μεταλλικό υδρογόνο, που πρόσφατα είχε ανακαλυφθεί και είχε προκαλέσει μεγάλο διεθνή θόρυβο.

Το σπάνιο και μοναδικό δείγμα του υλικού αυτού, που είχε δημιουργηθεί για πρώτη φορά στη Γη προ εβδομάδων, ξαφνικά εξαφανίστηκε, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής «Ιντιπέντεντ».

Ο επικεφαλής ερευνητής Ισαάκ Σιλβέρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε ότι ένα καταστροφικό σφάλμα είχε ως συνέπεια την εξαφάνιση του μικροσκοπικού δείγματος.

Αλλοι επιστήμονες, εξ αρχής σκεπτικιστές, αν όχι καχύποπτοι για την ανακάλυψη, σχολίασαν ότι.

Saudi Aramco και Socar ανταγωνίζονται για την Τουρκική πετρελαϊκή OMV Petrol Ofisi

Από το worldenergynews.gr
Η Σαουδαραβική Saudi Aramco και η Αζερική Socar ανταγωνίζονται για την αγορά των επιχειρήσεων λιανικής αγοράς καυσίμων της Αυστριακής OMV στην Τουρκία, μια εμπορική συμφωνία που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο κρατικές ενεργειακές εταιρείες είναι αυτές που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού και οι οποίες έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για την OMV Petrol Ofisi AS, την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαϊκών προϊόντων της Τουρκίας.

Η Αυστριακή OMV αγόρασε την..

Διάκριση του ΑΠΘ σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την έρευνα υδρογονανθράκων

Από το energypress.gr
Στον τελικό γύρο και στην τέταρτη θέση προκρίθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την ομάδα του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) “Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων”, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα ΑΕΙ της χώρας, με επισπεύδον το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Η συμμετοχή στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό, με τίτλο Eagle Field Challenge (Fully Integrated Evaluation and Development), διοργανώνεται από το “Oil &Gas Geoscience Division” (Τμήμα Υδρογονανθράκων των Γεωεπιστημών) της “European Association of Geoscientists and Engineers (EAGE)” (Ευρωπαικής Ένωσης Γεωεπιστημόνων και Τεχν. Μηχανικών), ενώ στον τελικό γύρο η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει μια από τις 3 πρώτες θέσεις.

Ειδικότερα, στον τελικό γύρο του παγκόσμιο διαγωνισμού μαζί με το ΑΠΘ βρίσκονται..

Διαβεβαιώσεις από Τραμπ στον κλάδο των βιοκαυσίμων

Από το energypress.gr
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθησύχασε τον κλάδο της αιθανόλης λέγοντας ότι έχει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής των ΗΠΑ. Όλα αυτά ενώ υπήρχαν φόβοι ότι ο νέος πρόεδρος θα άλλαζε το πρόγραμμα που επιβάλλει τη χρήση καυσίμων που παράγονται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τα λεγόμενα βιοκαύσιμα βρίσκονται και πάλι στην επικαιρότητα, τη στιγμή που εγκρίθηκε ο διορισμός του Σκοτ Προύιτ στην ηγεσία της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), αλλά και μετά την επιλογή από τον Τραμπ, του Καρλ Άικαν, ως υψηλόβαθμου συμβούλου του.

Τόσο ο Προύιτ όσο κι ο Άικαν έχουν..

Chevron: Ξεκινάει η κοινή παραγωγή πετρελαίου από Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία

Από το worldenergynews.gr
Η Chevron Corp. διόρισε τον βετεράνο από την Σαουδική Αραβία Ahmad Awad al-Omar ως πρόεδρο των δραστηριοτήτων της στο Κουβέιτ καθώς οι δύο γειτονικές χώρες προετοιμάζονται  για την επανέναρξη της παραγωγής από το κοινά πεδία με χωρητικότητα άνω των 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο Mohamed al-Marri θα αντικαταστήσει  τον al-Ομάρ στη θέση του προέδρου στη Chevron Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ο Sally Jones, εκπρόσωπος της Chevron,  σύμφωνα με το  Bloomberg. 
Ο Al-Omar πέρασε 48 χρόνια στη Chevron Σαουδικής Αραβίας συμπεριλαμβανομένων 18 ετών ως πρόεδρος.
Ο Al-Marri ήταν ανώτερος αντιπρόεδρος της διοίκησης στην ίδια εταιρεία.
"Κάποιος που ..

BofA Merrill Lynch: Η αμερικανική παραγωγή οδηγεί σε πτώση την τιμή του πετρελαίου

Από το worldenergynews.gr
Η αυξημένη παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, το ισχυρότερο δολάριο και ένας πόλεμος τιμών είναι μεταξύ των κινδύνων που θα μπορούσαν να πιέσουν πτωτικά την τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Στην τελευταία έκθεσή της για την ενέργεια παγκοσμίως, η επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent, από ένα μέσο 55-75 δολαρίων το βαρέλι μέχρι το 2022, σε ένα μέσο 50-70 δολαρίων, σύμφωνα με το CNBC.

Παρότι οι τιμές έχουν..

Η μεγάλη αποκάλυψη της NASA

Από το zougla.gr
Επτά πανομοιότυποι με τη Γη πλανήτες βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από το ίδιο αστέρι-νάνο, σε απόσταση 40 ετών φωτός μακριά, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η NASA. Οι πλανήτες είναι παρόμοιοι σε μέγεθος με τη Γη και στην επιφάνειά τους επικρατούν παρόμοιες θερμοκρασίες, όπερ σημαίνει ότι μπορεί εκεί να βρίσκεται νερό σε υγρή μορφή.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό είναι το «καλύτερο» σημείο πέρα από το ηλιακό μας σύστημα όπου θα πρέπει να ψάξουμε για ζωή!

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια ανακάλυψη, λόγω ακριβώς του συνδυασμού του μεγέθους και της θερμοκρασίας των πλανητών (συνθήκες πανομοιότυπες με τη Γη), και άρα σε αυτούς θα μπορούσε να..