Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Να πώς τα πολλά αιολικά στη Σκωτία καταλήγουν να υπονομεύουν και την ηλεκτροδότηση και την ανεξαρτησία.



Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, αυτή που θέλει ανεξαρτησία απ' τη Μεγάλη Βρετανία, έχει θέσει ως στόχο να κάνει μέχρι το 2020 την ηλεκτροδότηση να προέρχεται 100% από ΑΠΕ. Για να το πετύχει αυτό έχει γεμίσει τη Σκωτία με χερσαία κυρίως αιολικά. Αλλά όπως έχουμε δει πολλές φορές σ' αυτό το ιστολόγιο απ' την πρώτη στιγμή, κι όπως είχε πει κι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή της Βουλής πέρυσι, η διείσδυση των αιολικών σ' ένα ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα μικρό ποσοστό, οι έντονες μεταπτώσεις στην παραγωγή δημιουργούν προβλήματα ευστάθειας στα δίκτυα.

Στην πάνω εικόνα βλέπουμε πώς ήταν το ηλεκτρικό σύστημα της Σκωτίας στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (με τα κόκκινα γράμματα είναι οι μεγάλες πόλεις): τρία πυρηνικά εργοστάσια, δυο λιθανθρακικά κι ένα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, μαζί με πολυάριθμα, μικρά κυρίως, υδροηλεκτρικά εξασφάλιζαν μια αξιόπιστη παραγωγή, πλεονασματική για τη Σκωτία κι "εξαγωγική" προς την Αγγλία (2 γραμμές 400KV) και τη Βόρεια Ιρλανδία (γραμμή 250ΚV).

Στην πιο κάτω εικόνα βλέπουμε την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στο σύστημα παραγωγής σ' ένα χρόνο από σήμερα, όταν θα έχουν ..

Δείτε γιατί δισεκατομμυριούχος πετρελαιάς βλέπει τον μαύρο χρυσό στα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους

Δείτε γιατί δισεκατομμυριούχος πετρελαιάς βλέπει τον μαύρο χρυσό στα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους
Ο δισεκατομμυριούχος Harold Hamm, επιχειρηματίας στον τομέα του πετρελαίου, βλέπει τον "μαύρο χρυσό" να φτάνει έως και τα 60 δολάρια το βαρέλι, έως και το τέλος του έτους, σε αντίθεση με την εικόνα της αγοράς εμπορευμάτων τον τελευταίο καιρό, όπου το πετρέλαιο έχει κατρακυλήσει, οδεύοντας κατά πολλούς αναλυτές ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Resources προβλέπει ...

Η απάντηση των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας στον Π.Σκουρλέτη

Αποτέλεσμα εικόνας για Η απάντηση των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας στον Π.Σκουρλέτη
Οι εργαζόμενοι έβγαλαν ανακοίνωση απόψε, στην οποία απαντούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι στις Σκουριές έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση. 

Η ανακοίνωση αναφέρει:  

"Ο κύριος Σκουρλέτης τοποθετήθηκε από τον Πρωθυπουργό στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος μόνο ή και στην ηγεσία κάποιου Υπουργείου Προπαγάνδας, για να μας μιλάει σήμερα που μας ξαναέβγαλε στο δρόμο 2.000 οικογένειες, με φράσεις βγαλμένες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα;  

 Ο Υπουργός ΠΕΝ θα μάθει επιτέλους ότι είμαστε εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και όχι στις Σκουριές, οι οποίες είναι το ένα από τα τρία μεταλλεία τα οποία με τις αποφάσεις του κλείνει;


ΠΗΓΗ:pronews.gr

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ !...

Βρετανικά ΜΜΕ: "Η βενζίνη πιο φθηνή και από το νερό πλέον"

Αποτέλεσμα εικόνας για βενζινη
Λιγότερα και από το... εμφιαλωμένο νερό θα κοστίζει η βενζίνη, αναφέρουν δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, μετά και τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου που έριξε την τιμή του καυσίμου κάτω και από τις 96 πένες το λίτρο (1,28 ευρώ). 

Το Μπρεντ υποχώρησε χθες βράδυ κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2004 σημειώνοντας πτώση 73% σε σχέση με την τιμή που είχε το περασμένο καλοκαίρι 115 δολάρια. 

Εκπρόσωπος της RAC, σημειώνει η Telegraph, ανέφερε ότι με τη βενζίνη στις 86 πένες το λίτρο, η τιμή της θα είναι χαμηλότερη σε σχέση και με εκείνη των διαφόρων ειδών εμφιαλωμένων νερών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. 

Στη Βρετανία η αμόλυβδη έχει πέσει κάτω από τη μια λίρα (1,33 ευρώ) το λίτρο, για πρώτη φορά από το 2009, καθώς το πετρέλαιο ακολουθούσε τη γνωστή... καθοδική πορεία. 

Οι μέσες τιμές σε όλη τη Βρετανία παραμένουν τα 102 πένες (1,36 ευρώ το λίτρο) για τη βενζίνη και το 103,22 πένες (1,37 ευρώ το λίτρο) για το ντίζελ.


ΠΗΓΗ:pronews.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΠΟΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Π.Ο.Ε.

Στη συνεδρίαση της 13/1/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του σε απεργιακές κινητοποιήσεις από κοινού με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία .

Η απόφαση αυτή θα είναι η θέση της Ομοσπονδίας στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016. 

Bloomberg: Ακόμα χαμηλότερη η πραγματική τιμή του αργού πετρελαίου


Οι τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας, αλλά στην πραγματικότητα η κατάρρευση είναι ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό αργό WTI έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων το βαρέλι την Τρίτη. Ωστόσο τα βαρέλια στη Σαουδική Αραβία πωλούνται ακόμα φθηνότερα, στα 26 δολάρια το βαρέλι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, δεδομένου και του αδύναμου πληθωρισμού.

«Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι ένα...

Γιώργος Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ: «ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς»

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ: «ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς»
Με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Επομένως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αποτύχει, λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, παράλληλα με την καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε μάλιστα και παραδείγματα που επιβεβαιώνουν όσα υποστηρίζει.

 Όπως ανέφερε ο Γιώργος Στασινός, η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι...

ΓΣΕΕ:Η ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε ΑΠΟΛΥΕΙ….ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ

MORNOS
H ΓΣΕΕ καταγγέλλει την άθλια και απαράδεκτη πρακτική και επιχειρηματολογία της διοίκησης της εταιρείας ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε, η οποία έφτασε στο σημείο να απολύσει εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι το κάνει ….για παραδειγματισμό.

Το επιχείρημα «απολύω εργαζόμενους γιατί διαπιστώνω αστοχία στο παραγόμενο προϊόν και δεν βρίσκω τον ένοχο γι’ αυτό», δεν είναι μόνον παράλογο αλλά έχει σαφή και ξεκάθαρο στόχο που δεν είναι άλλος από την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.), του Εργατικού Κέντρου Θήβας και του σωματείου των εργαζομένων της ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε και απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στην  άθλια αυτή πρακτική και να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Προτεραιότητα στη χρήση LNG ως καυσίμου στη Ναυτιλία από Ελλάδα - Ιταλία

Προτεραιότητα στη χρήση LNG ως καυσίμου στη Ναυτιλία από Ελλάδα - Ιταλία
Η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον Ιταλό πρόξενο Luigi Marras έφερε στο προσκήνιο το θέμα της χρησιμοποίησης ως καυσίμου για τα πλοία του LNG.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προώθηση της χρήσης LNG από τη ναυτιλία και στη δημιουργία των αντίστοιχων λιμενικών υποδομών, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ε.Ε.

Το 2020 πρόκειται να εφαρμοσθεί η κοινοτική οδηγία για νέα χαμηλότερα όρια εκπομπών θείου 0,5% στη Μεσόγειο και ειδικότερα στα «ευρωπαϊκά νερά» όπως αυτά ορίζονται από τις Ζώνες Οικονομικού Ενδιαφέροντος. H λύση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αποτελεί εν δυνάμει μια βιώσιμη επιλογή για την ναυτιλία και έχει προοπτική για θετικές μελλοντικές χρηματορροές.

Η στροφή για χρησιμοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως καυσίμου από τα πλοία, σε μηχανές διπλού καυσίμου που έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις Tier III του ΙΜΟ, είναι αναπόφευκτη. Ήδη πλοιοκτήτες και ναυπηγικές εταιρείες στρέφονται...