Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Στα "αζήτητα" οι τρείς νέες ΕΠΑ - Μόνον οι Τούρκοι ενδιαφέρονται



Χωρίς σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικών εταίρων στις Εταιρείες Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην πρόσκληση για προεπιλογή που απεύθυνε η ΔΕΠΑ, δεν έχει προσέλθει παρά μόνον η Τουρκική εταιρεία ENERGAZ, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία (προφανώς με ξένο εταίρο, άγνωστο εάν ο εταίρος αυτός είναι η ίδια η Τουρκική εταιρεία). Η ENERGAZ είναι θυγατρική της STFA, εταιρείας η οποία έχει στην Τουρκία τη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο "χτύπημα" για τον Ομπάμα η τελευταία χρεοκοπία στην αγορά φωτοβολταϊκών



Απλή επιβεβαίωση της ισχυρής πίεσης που δέχονται οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ αποτελεί το τελευταίο "κρούσμα" χρεοκοπίας που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων. 
Πρόκειται για την εταιρία Abound Solar, με έδρα το Κολοράντο, η οποία ήδη από το Μάρτιο είχε αρχίσει να εμφανίζει να πρώτα σημάδια κατάρρευσης, απολύοντας 180 εργαζόμενους.
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης πάντως είναι το γεγονός ότι η εταιρία το 2010 είχε λάβει εγγύηση από το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για δάνειο ύψους 400 εκατ. δολάρια, κάτι το οποίο προστίθεται στα «όπλα» των αντιπάλων της κυβέρνησης Ομπάμα.
Υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβερί στην περίπτωση της Solyndra, για την οποία είχε ασκηθεί έντονη κριτική τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον πολιτικό κόσμο. 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr

Δελτίο Τύπου - Παρέμβαση της ΓΣΕΕ για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας



Τα σοβαρά προβλήματα της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας και η αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για να μην οδηγηθούν τα ναυπηγεία σε πλήρη κατάρρευση και οι εργαζόμενοι στο δρόμο επισημαίνονται στην επιστολή που απέστειλε η ΓΣΕΕ στον Πρωθυπουργό, στους συναρμόδιους υπουργούς και στους Προέδρους των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Στην επιστολή κωδικοποιούνται τα προβλήματα ανά ναυπηγείο και επαναλαμβάνεται το αίτημα για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας ως τη λύση για την επιβίωση και την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα στρατηγικού κλάδου της οικονομίας για τη χώρα μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φωτιά σε πρατήριο καυσίμων



Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 18:30 σε βενζινάδικο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Ρούμελης στη Νέα Φιλοθέη.
Στην Πυροσβεστικη υπηρεσία σήμανε συναγερμός. Όταν προσέγγισε το πρώτο όχημα ζήτησε ενισχύσεις. Στο σημείο έσπευσαν 5 οχήματα της υπηρεσίας με 16 πυροσβέστες. Κατάφεραν και έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.
«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε όχημα. Κάηκε η αντλία. Δεν έφτασε ποτέ στην δεξαμενή. Τότε θα είχαμε πρόβλημα.» αναφέρουν από την Πυροσβεστική. 
ΠΗΓΗ:/www.enikos.gr

Η Σαουδική Αραβία Επαναλειτουργεί Αγωγό Πετρελαίου για την Περίπτωση που το Ιράν Κλείσει τα Στενά του Ορμούζ



Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία ενός αγωγού πετρελαίου, ο οποίος χτίστηκε τη δεκαετία του ΄80 από το Ιράκ, για να είναι εφικτή η αποστολή φορτίων αργού σε τερματικούς σταθμούς στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περίπτωση που το Ιράν επιχειρήσει να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο αγωγός, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεταφορά αργού από την εποχή της επίθεσης του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990.
Το 2001, η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην κατάσχεση του αγωγού, λόγω χρεών του Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια ο αγωγός έχει χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου για ηλεκτροδότηση, όπως ανέφερε η ανταπόκριση τoυ Reuters. 
ΠΗΓΗ:/www.energia.gr

ΡΗΜΑΖΑΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ


Οι δράστες  ηλικίας 26 και 28 χρόνων έπεσαν σε μπλόκο αστυνομικών της Ασφάλειας στη Δράμα και γρήγορα αποκαλύφθηκε η λεηλασία που είχαν κάνει. Στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν 57 τεμάχια καλωδίων χαλκού μήκους 0,50 εκατοστών ως δυο μέτρων, δυο μεγάλες λάμπες, 35 ασφάλειες, 24 μπαταρίες και η… πόρτα του πίνακα ελέγχου του φωτοβολταϊκού! Έτσι, συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο «ψυχρός πόλεμος» του πετρελαίου: Η Shell ξεκινάει γεωτρήσεις στην Αρκτική




Ειδικότερα η Shell εξασφάλισε άδεια για δύο γεωτρήσεις στις θάλασσες του Μποφόρ και του Τσούκσι, με την προοπτική να γίνει η πρώτη εταιρεία που αρχίζει την άντληση πετρελαίου στα αμερικανικά νερά της Αρκτικής.
Η διαδικασίες για εξόρυξη πετρελαίου στην άλλη πλευρά της Αρκτικής έχουν ήδη αρχίσει από Ρωσία και Νορβηγία.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ο βυθός της Αρκτικής κρύβει έως και 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 13% των παγκόσμιων αποθεμάτων.  
ΠΗΓΗ:www.inews.gr

ANAKOINΩΣΗ



Ο Κλάδος μας θρηνεί ακόμη έναν συνάδελφο.
Ο συνάδελφος Χρήστος Ξηρομερίτης έχασε τη ζωή του σε ατύχημα που συνέβη το πρωί της Τετάρτης, κατά την διάρκεια εργασίας του στην εγκατάσταση Εμφιαλωσης Υγραερίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης της Εταιρείας ΕΚΟ ΑΒΕΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εκφράζει τα ειλικρινή συλληπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Σωματείο μέλος ΠΕΠΕΚΟ στηρίζοντας την πρωτοβουλία του να ορίσει πραγματογνώμονα προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες του τραγικού γεγονότος.
Τα απαραίτητα μέτρα για σωστές συνθήκες ασφάλειας της εργασίας πρέπει και επιβάλλεται να είναι προτεραιότητα σε κάθε χώρο εργασίας διαφορετικά θεωρείται απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στον βωμό του οικονομικού οφέλους.


Το Ιράν «Εξοπλίζει» τα Στενά του Ορμούζ



Το Ιράν πρόκειται να εξοπλίσει άμεσα τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ με πυραύλους μεγαλύτερου, μεσαίου βεληνεκούς, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, ως άλλη μια προειδοποίηση προς την δύση να μην επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
"Έχουμε ήδη εξοπλίσει τα σκάφη μας με πυραύλους βεληνεκούς 220 χλμ. κι ελπίζουμε να τα εξοπλίσουμε σύντομα με πυραύλους βεληνεκούς μεγαλύτερου από 300 χλμ.", είπε ο Αλί Φανταβί, προειδοποιώντας ότι "θα μπορούσαμε να στοχοθετούμε από τις ακτές μας όλες τις περιοχές στην περιφέρεια του Περσικού Κόλπου, των Στενών του Ορμούζ και της Θάλασσας του Ομάν".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι Μνηστήρες για τις Πετρελαϊκές Έρευνες



Με μία σίγουρη συμμετοχή και δύο που «παίζονται» μέχρι την τελευταία στιγμή, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 2 Ιουλίου ο διεθνής διαγωνισμός για έρευνες πετρελαίου σε Ιωάννινα, Δυτικό Πατραϊκό και Κατάκολο. 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, επιβεβαιωμένη είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Energean Oil and Gas (Πρίνος) και για τις 3 περιοχές. 
Τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα δεν αποκάλυπταν τις ακριβείς τους προθέσεις. Στελέχη της εταιρείας, δήλωναν ότι ο τομέας της έρευνας ενδιαφέρει οπωσδήποτε. Ωστόσο οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη καθώς η αξιολόγηση των δεδομένων συνεχίζεται 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ