Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πετρελαιοκηλίδα Μεξικού: Πλήγμα για 14 είδη ζώων Τέσσερα χρόνια μετά


Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικό μετά τη έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP προκάλεσε επικίνδυνα επακόλουθα σε πολλά είδη ζώων από τα δελφίνια έως τα στρείδια. Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας για την Άγρια Ζωή (NWF) τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή, περίπου 14 είδη ζώων παρουσίασαν συμπτώματα από την έκθεση στο πετρέλαιο.


«Το πετρέλαιο δεν έχει εξαφανιστεί. Έχει κατακάτσει στον πυθμένα του Κόλπου, έχει ξεβραστεί στις παραλίες κι έχει εισέλθει στα έλη» τονίζει ο Doug Inkley, επιστήμονας της οργάνωσης.

Στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, περισσότερα από 900 ρινοδέλφινα έχουν βρεθεί νεκρά ή εγκαταλελειμμένα στην περιοχή της διαρροής από το 2010. Πέρσι τα δελφίνια εξώκειλαν κατά τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα χρόνια πριν τη δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας.

Μια μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στην παραλία Barataria - η οποία μολύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πετρελαιοκηλίδα – καταγράφει ότι τα δελφίνια είναι λιποβαρή και αναιμικά και δείχνουν σημάδια ότι νοσούν στο ήπαρ και τα πνευμόνια.

«Όταν βλέπεις άρρωστα δελφίνια, όπως στην Barataria σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί» τονίζει ο Inkley.

Και οι θαλάσσιες χελώνες εξωκείλουν σε ποσοστό υψηλότερο από ότι πριν την πετρελαιοκηλίδα. «Περίπου 500 θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται ξεβρασμένες στις ακτές κάθε χρόνο από το 2011 έως το 2013.

Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές της NOAA ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πετρέλαιο δημιουργεί καρδιακές αρρυθμίες στα έμβρυα και τα νεογέννητα των τόνων. «Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι το πετρέλαιο προκαλεί καρδιοτοξικότητα στα ψάρια» τονίζει η βιολόγος Μπάρμπαρα Μπλοκ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η έκθεση της NWF έχει καταγράψει ζημιές και σε άλλα είδη, όπως τα στρείδια των οποίων έχει μειωθεί η αναπαραγωγή σε μεγάλες περιοχές του βόρειου κόλπου αλλά και οι φάλαινες φυσητήρες που έχουν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων από τις φάλαινες σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στον πλανήτη.

Η Εθνική Ομοσπονδία για την Άγρια Ζωή σημειώνει ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι οι συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια ζωή να γίνουν κατανοητές. Μέρος της εν λόγω έρευνας αποτελεί αποδεικτικό στοιχεία στις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να αποφασιστεί το ποσό που πρέπει να πληρώσει η BP για την αποκατάσταση του Κόλπου.

Η BP από την πλευρά της απορρίπτει τα ευρήματα της NWF. «Η έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Άγριας Ζωής θυμίζει πολιτική υπεράσπιση κι όχι επιστήμη. Απλά υποστηρίζει τα ζητήματα ημερήσιας διάταξης του οργανισμού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

ΠΗΓΗ;tvxs.gr

Petrobras: Δάνειο $1,8 δισ. για την ολοκλήρωση διυλιστηρίου στη ΒΑ Βραζιλία


Δάνειο ύψους 4 δισ. ρεάλ (1,8 δισ. δολάρια) -διάρκειας 17 ετών- έλαβε από την Banco Bradesco η Petrobras για την ολοκλήρωση των εργασιών στο διυλιστήριο Abreu e Lima που διαθέτει στην ΒΑ Βραζιλία.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η κρατικά ελεγχόμενη παραγωγός πετρελαίου της Βραζιλίας θα καταβάλει ετήσιο επιτόκιο 9,5%.
Το εν λόγω διυλιστήριο αναμένεται να κοστίσει 20 δισ. δολ., ενώ υπολογίζεται ότι η λειτουργική του ικανότητα θα ανέλθει σε 235.000 βαρέλια την ημέρα ως το 2015.
Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις κόστους ήταν στα 4,8 δισ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πρωταθλήτρια στη μερική... υποαπασχόληση η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στη μερική... υποαπασχόληση η Ελλάδα
Περίπου 217.000 Ελληνες υποαπασχολούνταν σε σχέσεις μερικής απασχόλησης την χρονιά που πέρασε, όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat.
Πρωταθλήτρια στη μερική... υποαπασχόληση η Ελλάδα
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα έφτασε πέρυσι το 8,3%, το οποίο είναι η όγδοη μικρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 χωρών μελών. Τα σκήπτρα στη μερική απασχόληση κρατούν οι Ολλανδοί με το εντυπωσιακό 50,7% και ακολουθούν οι Γερμανοί με 27,1% και οι Βρετανοί με 26,6%.
Οι Ελληνες αυτής της κατηγορίας εργασιακής σχέσης ωστόσο είναι αδιαμφισβήτοι πρωταθλητές στην υποαπασχόληση, καθώς 217.000 περίπου ή το 72% δηλώνει ότι και θέλει και είναι διαθέσιμο για περισσότερες ώρες εργασίας, χωρίς να μπορεί να τις βρει. Η «κρυμένη» ανεργία στην υποαπασχόληση φτάνει το 6% των απασχολούμενων, σύμφωνα με την Eurostat.
Για να γίνει σαφής η διαφορά, στην Ολλανδία οι υποαπασχολούμενοι στην μερική εργασία είναι μόλις 4,2%, ενώ στη Γερμανία 16,2%.
Στην Ευρωζώνη η μερική απασχόληση αποτελεί το 22,1% της αγοράς εργασίας και ακριβώς το ίδιο ποσοστό εντός αυτής δηλώνει υποαπασχολούμενο. Στο σύνολο των 28 χωρών μελών της ΕΕ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 20,2% και 22,7%.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Πάνω από τα 103 δολάρια το πετρέλαιο - Στα 103,60 δολάρια το βαρέλι

Πάνω από τα 103 δολάρια το πετρέλαιο - Στα 103,60 δολάρια το βαρέλι
Πάνω από τα 103 δολάρια στο βαρέλι έκλεισαν τα futures του πετρελαίου, σε υψηλό πέντε εβδομάδων, βρίσκοντας υποστήριξη στην κλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με την Ουκρανία και τις πληροφορίες πως πρόκειται να καθυστερήσει η επαναλειτουργία των λιβυκών λιμανιών που παραμένουν κλειστά.

Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν εβδομαδιαία άνοδο των προμηθειών πάνω από το αναμενόμενο.

"Οι επενδυτές κυρίως εστιάζουν στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας" ανέφερε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο AvaTrade. Οι φήμες πως μπορεί να μην "ρεύσει" ακόμα στην αγορά πετρέλαιο από την Λιβύη, βοήθησαν στην άνοδο των τιμών, σημειώνει.

Το αργό παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,04% ή 1% στα 103,60 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδό από τις 4 Μαρτίου.

Το Brent παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,85% ή 1,8% στα 107,67 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

OPEC: Προβλέπει σταδιακές αυξήσεις προσφοράς από Ιράκ, Ιράν, Λιβύη


Σταδιακές αυξήσεις προσφοράς από Ιράκ και Ιράν, ενώ η Λιβύη έχει την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής κατά έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προβλέπει ο γενικός γραμματέας Abdalla El-Badri.
Το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC, που προσφέρει το 40% του πετρελαίου στον πλανήτη, θα διευκολύνει την πρόσθετη παραγωγή από τα μέλη του Ιράκ, Ιράν και Λιβύη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Abdalla El-Badri, χωρίς να εξηγήσει το πώς θα γίνει αυτό, με τα υπάρχοντα ανώτατα όρια στην παραγωγή του καρτέλ.
Ο OPEC θα περιμένει μέχρι το 2015 για να συζητήσει τους στόχους παραγωγής με το Ιράκ, που σήμερα λειτουργεί εκτός του συστήματος ποσοστώσεων παραγωγής που ισχύει για καθένα από τα υπόλοιπα 11 μέλη του καρτέλ, δήλωσε ο κ. El-Badri.
Ο οργανισμός προβλέπει σταδιακές αυξήσεις προσφοράς από το Ιράκ και το Ιράν, ενώ η Λιβύη έχει την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής κατά έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δήλωσε.
Η προοπτική αύξηση της προσφοράς πετρελαίου ασκεί πιέσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα, το πετρέλαιο Brent πάντως ενισχύεται σε υψηλό εβδομάδος, καθώς φημολογείται ότι θα καθυστερήσει η επιστροφή της προσφοράς από την Λιβύη.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

"Καλώς τα δεχθήκαμε": Το πρώτο "τουρκικό" εξτρεμιστικό κόμμα (DEB) ανακοίνωσε την κάθοδό του στις ευρωεκλογές


Στις ελληνικές ευρωεκλογές κατέρχεται το εξτρεμιστικό κόμμα των μουσουλμάνων της Θράκης DEB/KIEΦ (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας ) σε ανακοίνωσε που εξέδωσε πριν λίγο και στην οποία ανακοίνωση ήδη παραβιάζουν τον ελληνικό νόμο αφού αναφέρονται σε "τουρκική ειονότητα της Θράκης" κάτι το οποίον δεν υπάρχει και φυσικά συντείνει στον διχασμό μεταξύ Ελλήνων πολιτών.

Εισαγγελέας για τους εξτρεμιστές δεν υπάρχει, φυσικά (δεν δηλώνουν "Ελληνες εθνικιστές" για να συλληφθούν και να πάνε στον Κορυδαλλό, δηλώνουν "Τούρκοι" άρα απολαμβάνουν της προστασίας της Άγκυρας) άρα μπορούν ελεύθερα να δηλώνουν ότι θέλουν.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται στα "άλυτα προβλήματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας", οπότε καταλαβαίνετε με τι σκοπό θα κατέβουν στις ευρωεκλογές, με στοχο να ανθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, και να αναγνωριστεί η εθνικότητά τους ως τουρκική, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει αποδεχθεί στην Συνθήκη της ΛΟζάνης ότι δεν υπάρχει τέτοια μειονότητα ακριβώς γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες.

Στην ανακοίνωσή τους μας λένε ότι βαρέθηκαν τους "μεσάζοντες" ( δηλαδή τα "ελληνικά" - τρόπος του λέγειν - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ) και "αποφάσισαν να κατέβουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως" και να κατευθύνουν τις μειονοτικές ψήφους εξόλοκλήρου στα πρόσωπα που έχουν υποδειχτεί από το Προξενείο.

Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να συγκετνρώσουν το απαραίτητο 4,5% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή αλλά ουδείς γνωρίζει πόσο θα είναι το τελικό ποσοστό αποχής των Ελλήνων ψηφοφόρων της Θράκης από τις ευρωεκλογές.

Η κάθοδος των εξστρεμιστών στις ευρωεκλογές είναι η πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές, όπου πιστεύουν ότι μπορούν να εκλέξουν τουλάχιστον δύο βουλευτές στο εθνικό Κοινοβούλιο. Και οι πάντες αντιλαμβάνονται τις θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση...

Ήταν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο εγχείρημα από την ΜΙΤ η οποία έχει ρίξει "τρελό χρήμα" στην Θράκη, υποβοηθώντας την τουρκική τράπεζα Ziraat στην διείσδυσή της.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του DEB/ ΚΙΕΦ

"Είμαστε εν όψει μιας νέας εκλογικής περιόδου. Τον Μάιο μαζί με τις δημοτικές εκλογές και τις περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανακοινώνουμε ότι ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) κατεβαίνουμε στις Ευρωεκλογές του 2014.

Στις Ευρωεκλογές οι ψήφοι μας μέχρι σήμερα πήγαν σε εκείνους που μας θυμούνται πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε εκείνους που δίνουν υποσχέσεις που μένουν μόνο στα λόγια.

Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ζήσαμε μια απογοήτευση. Πλέον, προκειμένου να μη ξαναζήσουμε μια τέτοια απογοήτευση ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ) συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014.

Τις ευρωεκλογές τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά μας που δεν λύνονται επί χρόνια και να αντιδράσουμε στη νοοτροπία που κάθε μέρα προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε το ένα μήνυμα στην νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοεί τις προσδοκίες τις, που κλείνει τα μάτια στα δίκαια αιτήματα της, που παραβλέπει μια ολόκληρη κοινωνία.

Για να δώσουμε το «ΠΑΡΩΝ» και το μήνυμα ότι «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα μας την Ελλάδα τις οποίας είμαστε πολίτες, και για να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά και στα δίκαια αιτήματα μας, ως ΚΙΕΦ θα λάβουμε μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014.

Πιστεύουμε πως οι εκλογές αυτές θα δώσουν μια ώθηση στο δημοκρατικό και δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και θα συμβάλουν στον αγώνα για να ακουστεί η φωνή και τα προβλήματα μας τα οποία εδώ και δεκαετίες παραμένουν άλυτα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
• ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΠΑΡΟΝ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 33 ΧΡΟΝΙΑ
• ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
• ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ
• ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΓΥΛΕΓΓΥΗ
• ΓΙΑ ΝΑ ΑKOYΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ
• ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
• ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΛΗΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
• ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
• ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ, ΠΙΟ ΑΝΕΚΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
• ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΣ ΨΥΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
• ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΙΟΥ 2014!!!
• ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ με το ΚΙΕΦ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014…

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε όλοι μαζί μια καρδιά!"

ΠΗΓΗ: defencenet.gr