Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

34,1% η γκρίζα ζώνη της ανεργίας


* Εκτός των 1,5 εκατ. ανέργων, άλλοι 214.000 πολίτες οιονεί άνεργοι με 300 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
Τα επίσημα στοιχεία για το β' τρίμηνο 2013
* Το Μνημόνιο και η εργασιακή ανασφάλεια σπρώχνουν δεκάδες πολίτες σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Όχι στο 27,1%, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο, αλλά στο 34,1% έχει εκτιναχθεί η ανεργία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, αν συνυπολογιστούν μαζί με τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους και οι 213.900 πολίτες που δουλεύουν part time λίγες ώρες και αμείβονται κατά μέσον όρο με 300 ευρώ τον μήνα. Στην γκρίζα ζώνη ανεργίας συνωστίζονται και μερικές ακόμη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι, πανικόβλητοι από το κλίμα εργασιακής αβεβαιότητας, την ύφεση και τις μνημονιακές ρυθμίσεις που ροκανίζουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα (συντάξεις, εφάπαξ και ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης), σπεύδουν να αποχωρήσουν από τις δουλειές τους και να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα κατεβάζοντας τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στα 57,8 έτη.
Η επικαιροποίηση έγινε μετά την υιοθέτηση νέου μοντέλου μέτρησης της ανεργίας από τη Eurostat, όπου, μαζί με τον παραδοσιακό δείκτη, καθιερώνονται και τρεις νέοι δείκτες που αφορούν την υποαπασχόληση και την αδυναμία αναζήτησης εργασίας. 

ΠΗΓΗ:avgi.gr

ΕΛΠΕ: Ενισχύουμε το έργο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και των θυγατρικών ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, στηρίζοντας τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, που στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αποφάσισαν και τα φετινά Χριστούγεννα του 2013, να μην πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, καθώς και να μην προσφέρουν εταιρικά δώρα σε πελάτες/ συνεργάτες αλλά να ενισχύσουν το σημαντικό έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).
Οι κατηγορίες των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που θα ενισχύσουμε αυτές τις γιορτινές μέρες είναι :

 ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

Γαλλία: Απεργία σε τρία διυλιστήρια της TOTAL


Οι απεργοί, στην πλειονότητά τους μέλη του συνδικάτου CGT, έχουν εμπλακεί σε μια διένεξη για τα μισθολογικά με την Τοτάλ, η οποία έχει αρνηθεί να αρχίσει ξεχωριστές συνομιλίες για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, αφού τα άλλα συνδικάτα συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Τόσο η Τοτάλ όσο και η ένωση των γαλλικών πετρελαϊκών εταιριών UFIP ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος να ανακύψουν ελλείψεις καυσίμων στην
αγορά, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις σε διυλιστήρια, το 2010.

Στελέχη του συνδικάτου CGT είπαν πως οι εργαζόμενοι ενέκριναν την 48ωρη παράταση της απεργίας, ώστε να περάσουν την αργία των Χριστουγέννων στα σπίτια τους και να μη χρειαστεί να υπάρξουν συνελεύσεις και να διεξαχθούν ψηφοφορίες.

Τα τρία διυλιστήρια, τα οποία παράγουν κατά κύριο λόγο βενζίνη και ντίζελ για χρήση από ιδιωτικής χρήσης οχήματα, είναι αυτό της Γκονφρβίλ, στη Νορμανδία, που παράγει 247.000 βαρέλια την ημέρα, το Λα Μεντ, στο νότο, που παράγει 153.000 βαρέλια την ημέρα, και το Φεϊζίν, κοντά στη Λιόν, που παράγει άλλα 109.000 βαρέλια την ημέρα.

«Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Κριστιάν Βοτ, στέλεχος του CGT που είναι αρμόδιο για τον κλάδο των διυλιστηρίων της Τοτάλ. «Το πιο πρόσφατο βήμα στην Γκονφρβίλ και τα άλλα διυλιστήρια όπου γίνεται η κινητοποίηση ήταν να παραταθεί αυτή η απεργία έως τουλάχιστον την Πέμπτη το μεσημέρι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η απόφαση των τοπικών αρχών να διατάξουν τους απεργούς εργαζόμενους να παραμείνει προσωπικό ασφαλείας στις εγκαταστάσεις για λόγους ασφαλείας έκανε πιο αποφασιστική την διάθεση των απεργών, σύμφωνα με τη CGT.

Πάντως η παράλυση στην αγορά αποφεύχθηκε κυρίως διότι τερματίστηκε η απεργία σε ένα τέταρτο διυλιστήριο της Τοτάλ, στην Ντονζ, στη δυτική Γαλλία.

Η εταιρεία Τοτάλ λειτουργεί τα πέντε από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας. Τα τρία διυλιστήρια που δεν διαχειρίζεται αυτή δεν επηρεάζονται από την απεργιακή κινητοποίηση.

Σύμφωνα με την UFIP, οι εισαγωγές καυσίμων και η χρήση των αποθεμάτων έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα τον κίνδυνο να υπάρξει έλλειψη καυσίμων στην αγορά.

Οι τιμές χονδρικής στην βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν σήμερα, καθώς η Τοτάλ είναι γνωστό ότι επιδιώκει να προβεί σε σημαντικές αγορές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μας κάνουν πλάκα! Αν μειώσουμε τις τιμές στο πετρέλαιο θα ωφεληθούν οι πλούσιοι με ...πισίνες λέει ο Στουρνάρας

Μας κάνουν πλάκα! Αν μειώσουμε τις τιμές στο πετρέλαιο θα ωφεληθούν οι πλούσιοι με ...πισίνες λέει ο Στουρνάρας
- Έκαναν έκτακτη σύσκεψη για την αιθαλομίχλη και αποφάσισαν τα ίδια... Ότι δε ρίχνουν το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης
- Στουρνάρας: Να πάρετε το επίδομα θέρμανσης
- "Αν ρίξουμε τις τιμές θα είναι σαν να δίνουμε σε όλους το επίδομα ακόμη και για τη θέρμανση... πισίνας"
- Τα έσοδα του κράτους από τους φόρους στα κάυσιμα μειώνονται κι αυτοί λένε φταίει ο καιρός που είναι καλός και δεν βάζουν πετρέλαιο οι πολίτες
- Στο μεταξύ οι Έλληνες παγώνουν και "πνίγονται" από την αιθαλομίχλη
Ανένδοτοι! Την ώρα που η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν ωφελεί κανέναν, ούτε το ίδιο το κράτος που "μπαίνει μέσα" αντί να κερδίζει, συνεχίζουν να αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο.

Οι Έλληνες για να ζεσταθούν καίνε τζάκια και σόμπες με την αιθαλομίχλη να "πνίγει" τις μεγάλες πόλεις! Για το φαινόμενο αυτό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Μανιάτη. Ωτσόσο το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν το ίδιο: Δε μειώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης! 

Γιατί;  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», διότι, «έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους». Ενώ, ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε πιο έντονο ύφος, πρόσθεσε ότι «όσοι πιέζουν για μείωση του φόρου, άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων».
  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Σύνταξη στα 68 αλλά από το... 2030 «βλέπει» η ΕΕ

Σύνταξη στα 68 αλλά από το... 2030 «βλέπει» η ΕΕ
Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια από το 2030 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που συντάχθηκε το 2011.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση θα προέλθει από τη βελτίωση του προσδόκιμου ορίου ζωής, που σήμερα για μετά τα 65 είναι τα 18 χρόνια για τους άνδρες και τα 20 χρόνια για τις γυναίκες.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα «επί του παρόντος» έχει προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να μην είναι απαραίτητη η άμεση και βίαιη αλλαγή των ορίων.

Υπενθυμίζεται, αναφέρει η Καθημερινή, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί νομοθετικά να προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με τις τάσεις αύξησης στο προσδόκιμο ζωής.

Βάσει, πάντως, των δημογραφικών προβολών από το 2011 έως το 2030, οι Έλληνες θα συνεχίσουν να περνούν το ένα τέταρτο της ενήλικης ζωής τους ως συνταξιούχοι. Το ποσοστό αυτό βάσει των σεναρίων κυμαίνεται από 25%-30% και αυξάνεται κατά 2% μόνο το 2060.

Στην Ελλάδα από το 2012 το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος της ηλικίας. Από το 2021 και για κάθε τριετία αναμένεται νέα προσαρμογή βάσει του προσδόκιμου ζωής. 

ΠΗΓΗ:www.newmoney.gr