Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Εκθεση του ΟΟΣΑ διαλύει τις υποσχέσεις Σαμαρά: H ανεργία θα παραμείνει στο 27% και το 2015


Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας απασχόλησης το 2014 ο ΟOΣΑ αναφέρει ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης, η ανεργία στην χώρα μας θα μείνει κοντά στο 27% έως και τα τέλη του 2015.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το ποσοστό ανεργίας μένει καθηλωμένο κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που άρχισε η κρίση (27,2% τον Μάιο του 2014) και προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή (περί το 27%) έως το τέλος του 2015.

Η Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014.

«Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα βάσανα που υφίστανται τα θιγόμενα άτομα και οι οικογένειές τους. Συμβάλλει, επίσης, δυνητικά στην αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των δεξιοτήτων και της μείωσης του κινήτρου για την εύρεση εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να έχει ορατά αποτελέσματα στις προοπτικές μακροχρόνιας καριέρας όσων υφίστανται μεγάλες περιόδους ανεργίας», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σήκω Αντρέα να μας δεις…


Δεν είμαστε στο King’s Palace πια, σαράντα χρόνια δρόμος βλέπεις, προς Μαξίμου έχουμε μετακομίσει – συγκάτοικοι και φιλοξενούμενοι, ελέω κρίσης – αλλά εδώ είμαστε ακόμη, όλοι:

Ο Ακης μετράει off shore στη φυλακή, ο Σημίτης μας στέλνει τα χαιρετίσματά του μαζί με άρθρα για τον εκσυγχρονισμό, τον Βαγγέλη τον φωνάζουν «αντιπρόεδρο» κι έχει στείλει τον Πρωτόπαπα στο Παρίσι για να μας σώσει…


Κι ο Πάγκαλος εδώ είναι, νοικιάζει σπίτια και βγάζει βιβλία για το πώς τα φάγαμε παρέα – εσχάτως, δε, ανακάλυψε κι αυτό το νέο εργαλείο, το twitter, και γράφει διάφορα (… τσικό, τσουλί, τσουνί), γι αυτό το τσογλάνι τον Τσίπρα, ξέρεις.


Ο Γιώργος χάθηκε για λίγο μετά το Καστελόριζο, έχει και κάτι δουλειές με την Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά τελευταία ξαναπερνάει που και πού κι ετοιμάζει πολλά – μέχρι και νέο ανένδοτο μπορεί να ετοιμάζει για να φύγει η Δεξιά.


Ολοι εδώ είναι Αντρέα, και η «εθνική ανεξαρτησία» εδώ είναι κι αυτή, μόνον που, ενίοτε, την λέμε πια και «Μνημόνιο». Και η «λαϊκή κυριαρχία» κι ο «σοσιαλισμός» εδώ είναι, κι ας μπερδεύεται καμιά φορά με την «βαρβαρότητα». Και η «κοινωνική απελευθέρωση» και η «δημοκρατική διαδικασία» επίσης, θεσμικά θωρακισμένη με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.


Α, και πού ‘σαι Αντρέα, κι ο λαός εδώ είναι. Και δεν ξεχνάει με τίποτα – ούτε μέρα, ούτε λεπτό – «τι σημαίνει δεξιά». Αυτήν την παρακαταθήκη δεν την εγκαταλείψαμε ποτέ…


ΠΗΓΗ
:thetoc.gr

JP Morgan: Σε συζητήσεις για την πώληση συμφωνίας πετρελαίου με διυλιστήριο της Φιλαδέλφειας


Των Dana Mattioli και Christian Berthelsen 

Η J.P. Morgan Chase & Co. βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση συμφωνίας παροχής πετρελαίου με διυλιστήριο της Φιλαδέλφειας στην Bank of America Corp., σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Η J.P. Morgan έχει μια συμφωνία με την Philadelphia Energy Solutions υπό τους όρους της οποίας τροφοδοτεί το διυλιστήριο με αργό πετρέλαιο και πιστώσεις και λαμβάνει σε αντάλλαγμα προϊόντα διύλισης καυσίμων που μπορεί να εμπορευθεί. Το συγκεκριμένο διυλιστήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, επεξεργάζεται 330.000 βαρέλια ημερησίως και ανήκει σε κοινοπραξία της Sunoco Inc. και της ιδιωτικής Carlyle Group LP.

Πέρυσι, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε σε πώληση των υλικών περιουσιακών της στοιχείων, καθώς οι ρυθμιστικοί έλεγχοι και οι πιέσεις στις δραστηριότητες ενισχύθηκαν και οι επιστροφές επιδεινώθηκαν.

© Dow Jones Newswires 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Η Ινδία ξεμένει από κάρβουνο κι απειλείται με μπλακ-άουτ. Στη χρεοκοπημένη χώρα θα έχουμε λιγνίτη;


Τα μισά ανθρακικά εργοστάσια ηλεκτρισμού της Ινδίας έχουν απόθεμα μόλις για λιγότερο από μια βδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Τα αποθέματα αυτά είναι τα μικρότερα που έχουν καταγραφεί από το καλοκαίρι του 2012, όταν η χώρα είχε βιώσει επανειλημμένα οδυνηρά μπλακ-άουτ, που επηρέασαν 620 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν το 10% του πληθυσμού του πλανήτη: η Ινδία είναι εξαιρετικά πολυάνθρωπη κι ο πληθυσμός της συνεχίζει ν' αυξάνεται μ' έντονο ρυθμό.

Στις 26/8 είχαν κλείσει ελλείψει κάρβουνου δυο μονάδες του εργοστάσιου Vindhyachal (500+210MW) στο Madhya Pradesh, 2 μονάδες από 95 MW η κάθε μια στο εργοστάσιο Badarpur στη Haryana, μια μονάδα 490 MW του εργοστάσιου ...
Dadri στο Uttar Pradesh, ενώ τα εργοστάσια Rihand στο Uttar Pradesh και Jhajjar στη Haryana είχαν κάρβουνο για μέρα και το εργοστάσιο Singruali στο Madhya Pradesh για δυο μέρες. 

Η μείωση των αποθεμάτων στις αυλές αποθήκευσης των εργοστασίων προέκυψε ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, αποτέλεσμα της μειωμένης βροχόπτωσης την εποχή των μουσσώνων. Ταυτόχρονα, ο παρατεταμένα ζεστός -και στην Ινδία- Αύγουστος κράτησε ανοιχτά τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση.

Η Ινδική κυβέρνηση είχε καλέσει στις αρχές Ιουλίου την κρατική εταιρεία CIL (Coal India Ltd) να αυξήσει την παραγωγή κάρβουνου και τα εργοστάσια ηλεκτρισμού να αυξήσουν τις εισαγωγές, αλλά μάλλον χρειάζεται πιο έγκαιρο προγραμματισμό, η παραγωγή δεν αυξάνεται απ' τη μια μέρα στην άλλη, ακόμα και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες: πρέπει να υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα, πρέπει να υπάρχει επιπλέον εξοπλισμός εξόρυξης, πρέπει να υπάρχει επιπλέον εξοπλισμός μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει επιπλέον προσωπικό (αν κι αυτό μάλλον περισσεύει στην Ινδία) κι εργασιακός χρόνος, υπάρχουν κάποιες διατυπώσεις που πρέπει να τηρηθούν, όλα αυτά δεν γίνονται με τους ρυθμούς που ονειρεύονται οι πολιτικοί. Στο οικονομικό έτος μέχρι και το Μάρτιο 2015, (η Ινδία ήταν τμήμα της Βρετανικής αυτοκρατορίας κι ακολουθεί το ίδιο οικονομικό ημερολόγιο), υπολογίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα κάρβουνου περίπου 85 εκατ. τόννους. Ήδη στις αρχές Ιουλίου 44 εργοστάσια είχαν βρεθεί με αποθέματα για λιγότερο από μια βδομάδα και φαίνεται ότι ο ζεστός Αύγουστος με τα κλιματιστικά επέτεινε το πρόβλημα.

Η Ινδία παράγει περί τα 2/3 του ηλεκτρισμού της από κάρβουνο, είναι η 3η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και ο 5ος μεγαλύτερος εισαγωγέας. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση είδαμε τη μεγάλη επένδυση που κάνει Ινδική εταιρεία στο Αυστραλιανό κάρβουνο, προκειμένου να συνεχιστούν και να αυξηθούν οι εισαγωγές. Η Ινδία έχει πολλά δικά της αποθέματα και θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά υστερεί σε υποδομές μεταφοράς είτε του κάρβουνου είτε της ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης επίσης αποτελεί αιτία καθυστέρησης, καθώς η Ινδία είναι εξαιρετικά πολυάνθρωπη.

Ακόμα χειρότερα, με μια ιστορική απόφαση πριν λίγες μέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι παράνομες όλες οι άδειες εκμετάλλευσης κάρβουνου που δόθηκαν στο διάστημα 1993-2010 σε χαλυβουργίες, τσιμεντάδικα κι εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, για ιδιόχρηση του παραγόμενου προϊόντος. Οι άδειες δόθηκαν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως Coal-Gate, (από το σκάνδαλο Watergate των ΗΠΑ το 1972, που έριξε το 1974 τον τότε Πρόεδρο Νίξον), και το Δικαστήριο εκτίμησε ότι η χώρα ζημιώθηκε 210 δισεκατομμύρια δολάρια! Τώρα αναμένεται στις 9 Σεπτεμβρίου η ετυμηγορία του δικαστηρίου ως προς το εάν 218 τέτοιες άδειες θα ακυρωθούν ή απλά θα επιβληθούν πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί αναταραχή στην αγορά σε ό,τι αφορά διανοίξεις νέων ορυχείων, που τόσο τα χρειάζεται η Ινδία. Αλλά, επειδή οι πολιτικοί είναι παντού ίδιοι, ήδη η κυβέρνηση πιέζει ώστε να μην ακυρωθούν 46 από τις 218 συνολικά άδειες.

Αξίζει κανείς να διαβάσει την εισαγωγή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριου της Ινδίας, που αποτελεί αληθινό ύμνο στο κάρβουνο (τα έντονα γράμματα δικά μας)! 
"1. Coal is king and paramount Lord of industry is an old saying in the industrial world. Industrial greatness has been built up on coal by many countries. In India, coal is the most important indigenous energy resource and remains the dominant fuel for power generation and many industrial applications. A number of major industrial sectors including iron and steel production depend on coal as a source of energy. The cement industry is also a major coal user. Coal’s potential as a feedstock for producing liquid transport fuels is huge in India. Coal can help significant economic growth. India’s energy future and prosperity are integrally dependant upon mining and using its most abundant, affordable and dependant energy supply – which is coal. Coal is extremely important element in the industrial life of developing India. In power, iron and steel, coal is used as an input and in cement, coal is used both as fuel and an input. It is no exaggeration that coal is regarded by many as the black diamond. 

2. Being such a significant, valuable and important natural resource, the allocation of coal blocks for the period 1993 to 2010 is the subject matter of this group of writ petitions filed in the nature of Public Interest Litigation ..."

"Μαύρο χρυσό" λέμε εμείς το λιγνίτη μας, "Μαύρο διαμάντι" αποκαλούν οι Ινδοί Ανώτατοι Δικαστές το κάρβουνό τους. Τι άλλο να πούμε;

Λίγο νωρίτερα, το Μάιο, είχε συλληφθεί ο επικεφαλής Αυστραλιανής εταιρείας που εκμεταλλεύεται ορυχείο στην Ινδία, μετά από αγωγή που κατέθεσε η Πολιτεία του Andhra Pradesh σε δικαστήριο της Σιγκαπούρης. Η αιτία της σύλληψης δεν ανακοινώθηκε επίσημα, αλλά δημοσιεύματα συσχέτισαν το περιστατικό με υποθέσεις διαφθοράς στον τρόπο χορήγησης των αδειών εκμετάλλευσης κάρβουνου.

Η Ινδία λοιπόν δυσκολεύεται να διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση στους πολίτες της, ελλείψει κάρβουνου, και δεν συμμετέχει και στο παιχνίδι των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Η Ελλάδα, που ακολουθεί τρέχοντας την εξωτερική πολιτική των Δυτικών και δεν αποκλείεται να δει τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου να κλείνει μέσα στο καταχείμωνο, έχει διασφαλισμένη την ηλεκτροδότηση για τον προσεχή χειμώνα; Ρωτάμε από τις 12 Αυγούστου: Θα μας πει κανείς αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα; Θα μας πει κανείς πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ; Και τι ποιότητα έχουν;

Μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όχι τα εισαγόμενα καύσιμα. Αν μείνουμε χωρίς λιγνίτη, αν βρεθούμε με έλλειμμα λιγνίτη, σε τι θα βασιστούμε; Στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, που τη στρόφιγγα ελέγχει η Τουρκία και την έχει κλείσει κατ' επανάληψη ή στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, που απέδειξαν την ανυπαρξία τους στην πρόσφατη απεργία της ΔΕΗ; Νερά το χειμώνα έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν υπάρχουν, τα νερά μαζεύονται την άνοιξη. Και οι δυνατότητες εισαγωγών περιορίζονται τόσο απ' τη δυναμικότητα των διασυνδέσεων της χώρας όσο κι απ' το αν υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια χειμωνιάτικα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, μόνο στο λιγνίτη μπορούμε να βασιστούμε. Αλλά ο λιγνίτης δεν βγαίνει μόνος του, χρειάζεται "οργάνωση κι αγώνας", όπως έλεγαν κάποιοι, κάπου, κάποτε, στο πολύ μακρινό πια παρελθόν της 3ης Σεπτέμβρη 1974 .


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Παραγωγή ανανεώσιμου καύσιμου προπανίου από βακτήριο


Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Φινλανδία ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια μέθοδο βιοσύνθεσης, ώστε να παράγουν ανανεώσιμο καύσιμο προπάνιο από το κοινό βακτήριο E.coli, το οποίο συνήθως «φιλοξενείται» στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων.
Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής του ευρέως χρησιμοποιούμενου προπανίου, το οποίο σήμερα αποτελεί υποπροϊόν της διύλισης του πετρελαίου και της επεξεργασίας του φυσικού αερίου, δηλαδή μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάτρικ Τζόουνς του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Τμήματος Βιοχημείας του φινλανδικού πανεπιστημίου του Τούρκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωσαν ότι η καινοτομική μέθοδός τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Όπως είπαν, θα χρειαστούν πέντε έως δέκα χρόνια, εωσότου αναπτυχθεί μια εμπορικά βιώσιμη βιομηχανική διαδικασία παραγωγής βιο-προπανίου. Η βασική πρόκληση είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας της νέας τεχνικής, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της χημικής και ενεργειακής βιομηχανίας. Προς το παρόν, το παραγόμενο βιο-προπάνιο είναι περίπου χίλιες φορές λιγότερο από ό,τι χρειάζεται για να γίνει εμπορικό προϊόν.
«Έχουμε μέχρι στιγμής παράγει μόνο μερικά χιλιοστόγραμμα (μιλιγκράμ) προπανίου. Είναι όμως, από όσο γνωρίζουμε, η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας ανανεώσιμος τρόπος παραγωγής του εν λόγω μορίου, το οποίο μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμο μόνο από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Τζόουνς. Αν και η έως τώρα παραχθείσα ποσότητα βιο-προπανίου είναι πολύ μικρή, μπορεί ήδη να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε μια μηχανή ως καύσιμο. Το προπάνιο θεωρείται ‘καθαρό΄ καύσιμο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε άνθρακα, πράγμα που το καθιστά πιο φιλικό στο περιβάλλον και στην υγεία. Αποτελεί σήμερα τον κύριο όγκο του υγροποιημένου αερίου (LPG), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία εφαρμογών, από τα μικρά ‘γκαζάκια» του κάμπινγκ έως τις μεγάλες μονάδες κεντρικής θέρμανσης και τα αυτοκίνητα.
Το προπάνιο μεταφέρεται εύκολα ως υγρό, πράγμα που έχει διευκολύνει, ώστε να έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη παγκόσμια αγορά με σημαντικές υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς σε όλο τον πλανήτη. Οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να απομονώνουν το βουτυρικό ή βουτανικό οξύ, παρεμβαίνοντας στις βιολογικές διαδικασίες του βακτηρίου κατά τις οποίες το εν λόγω οξύ, μαζί με άλλα λιπαρά οξέα, μετατρέπεται σε κυτταρική μεμβράνη. Η ουσία αυτή, που μυρίζει άσχημα, όταν απομονωθεί, αποτελεί τον αναγκαίο πρόδρομο για την παραγωγή του προπανίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα κατάλληλα ένζυμα, ώστε να κατευθύνουν τη βιοχημική διαδικασία σε διαφορετικό «μονοπάτι», με τελικό αποτέλεσμα τη βιο-σύνθεση του προπανίου.
Ο Τζόουνς δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι -λόγω της πολύ δυσάρεστης οσμής- η ερευνητική ομάδα έπρεπε να δουλεύει είτε με ειδικές μάσκες, είτε σε ειδικούς θαλάμους που απομάκρυναν τη δυσωδία. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να πετύχουν κάτι ανάλογο όχι με μικροοργανισμούς του εντέρου, αλλά με φωτοσυνθετικά βακτήρια, έτσι ώστε να μετατρέπουν απευθείας την ηλιακή ενέργεια σε προπάνιο (και στην πορεία να γλυτώσουν από τη…βρώμα). Μέχρι στιγμής, τέτοια φωτοσυνθετικά βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιο-ντίζελ, αλλά η διαδικασία δεν θεωρείται οικονομικά βιώσιμη, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς η συλλογή και επεξεργασία των μικροοργανισμών απαιτεί μεγάλη δαπάνη σε ενέργεια και χρήματα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


ΠΗΓΗ;energypress.gr

Υπάρχει ελληνικός πετρελαϊκός θησαυρός 150 δισ. δολ., υποστηρίζει η ελβετική Mirabaud

Υπάρχει ελληνικός πετρελαϊκός θησαυρός 150 δισ. δολ., υποστηρίζει η ελβετική Mirabaud
Περισσότερα από 150 δισ. ευρώ (85% του ΑΕΠ) ως κρατικά έσοδα μπορεί να έχει η Ελλάδα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογοναθράκων τα επόμενα 30 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η ανάλυση της ελβετικής τράπεζας Mirabaud -την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα το «business stories»- παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τους ισχυρισμούς της (σεισμικές έρευνες της νορβηγικής PGS).

Η έρευνα έχει τίτλο «Ηidden oil potential in Greece» (Οι δυνατότητες του κρυμμένου πετρελαίου στην Ελλάδα) και περιλαμβάνει αποκαλυπτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση: «Παρόλο που οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες αποδεδειγμένων κοιτασμάτων φτάνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (30 mln boe), πρόσφατες σεισμικές έρευνες από τη νορβηγική εταιρεία PGS έδειξαν ότι τα συνολικά αποθέματα μπορούν να ξεπεράσουν τα 22 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα και τα 4 δισ. βαρέλια στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να φέρει περισσότερα από 150 δισ. έσοδα για τα επόμενα 30 χρόνια», επισημαίνει η έκθεση.

Η σημερινή ενεργειακή εικόνα

Το πετρέλαιο αποτελεί την κυρίαρχη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής ενεργειακής προσφοράς, σύμφωνα με τη Μirabaud. Σήμερα η χώρα διαθέτει μια περιορισμένη παραγωγή πετρελαίου 2.000 βαρελιών την ημέρα από τον μοναδικό ελληνικό παραγωγό, την Energean Oil & Gas. Η δε σημερινή παραγωγή του αργού πετρελαίου πραγματοποιείται στο κοίτασμα του Πρίνου στη θάλασσα του Βόρειου Αιγαίου. Εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής, η χώρα εξαρτάται ολοκληρωτικά από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Ετσι, περίπου 33% του πετρελαίου εισάγεται από τη Ρωσία, 17% από τη Σαουδική Αραβία και 13% από τη Λιβύη.

H Ελλάδα ξόδεψε 15,6 δισ. ευρώ για να αγοράσει ξένο πετρέλαιο, δηλαδή το 8,5% του ελληνικού ΑΕΠ.

Δύο εταιρείες πραγματοποιούν τη διύλιση στην Ελλάδα: τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil. Τα 4 διυλιστήρια διαθέτουν συνολική παραγωγική δυναμικότητα 490.000 βαρελιών την ημέρα - εξ αυτών τα 2/3 ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια. Το 2012 τα 4 διυλιστήρια επεξεργάστηκαν πάνω από 22 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου, με συνολική δυναμικότητα αξιοποίησης (utilisation) τουλάχιστον 85%. Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς, ο πρώτος -προς τα Σκόπια- ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, έχοντας δυναμικότητα 50.000 βαρελιών την ημέρα (50 kbd). O δεύτερος αγωγός έχει δυναμικότητα 42.000 βαρελιών ημερησίως και συνδέει το διυλιστήριο του Ασπροπύργου με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Αποθέματα - νομικό πλαίσιο

Η Mirabaud τονίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναθεώρησε το νομικό πλαίσιο με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης από ηγέτιδες χώρες, όπως η Δανία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αρχική περίοδος εκμετάλλευσης είναι 25 χρόνια, με πιθανή επέκταση σε 2x5 χρόνια κάτω από συγκεκριμένους όρους. Η περιοχή εξερεύνησης ορίστηκε σε 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να επεκταθεί σε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα, επίσης, δημιουργεί ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για τις πετρελαϊκές εταιρείες μειώνοντας τον φόρο σε 25% από 40% ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες εξόρυξης. Σύμφωνα με τη Mirabaud, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμοστεί ο φόρος. Το Ελληνικό Δημόσιο, επίσης, επανίδρυσε την Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε∆ΕΥ Α.Ε.) το 2011. Αυτή είναι υπεύθυνη να οργανώσει και να εκτελέσει όλες τους διαγωνισμούς εξόρυξης και παραγωγής, να επιλέξει τους νικητές και να συνάψει συμφωνίες ως εκπρόσωπος του Δημοσίου.

Ενα από τα σημαντικά στοιχεία της έκθεσης της Mirabaud είναι οι αναφορές στα κοιτάσματα. Σε ό,τι αφορά τον Πρίνο (Energean Oil), αναφέρει ότι διαθέτει 57,8 mln boe (ισοδύναμα πετρελαίου) αποθέματα, ενώ για το Κατάκολο τα ανακτήσιμα αποθέματα φτάνουν τα 6 mln boe. Η περιοχή των Ιωαννίνων διαθέτει 80 mln boe.

H ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ανοιχτούς διαγωνισμούς για τρεις περιοχές: σε Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και στο Κατάκολο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων επιλέχθηκε η Energean (80%) με την καναδική Petra Petroleum και τη Schlumberger ως στρατηγικούς συνεταίρους. Το επενδυτικό πρόγραμμα σ’ αυτή την επένδυση ανέρχεται σε 32,44 εκατ. ευρώ. Στο Κατάκολο επιλέχθηκε η Energean Oil & Gas (60%) με στρατηγικούς εταίρους την αγγλική Trajan Oil & Gas  και τη Schlumberger. Oι επενδύσεις σ’ αυτή την περιοχή θα ανέλθουν σε 15,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, στον Πατραϊκό κόλπο κοινοπραξία τριών εταιρειών προχώρησε σε προσφορά: τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Petroceltic Ιnternational και η Edison International κατέχουν από 1/3 των μετοχών της κοινοπραξίας.

Ποια είναι η ελβετική Mirabaud

Με έτος ίδρυσης το 1819, η ελβετική τράπεζα μόνο τυχαία δεν είναι. Το ιστορικό αυτό τραπεζικό ίδρυμα διαθέτει κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, αλλά και στις υπόλοιπες οικονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η Mirabaud έχει χτίσει ισχυρές σχέσεις χρόνων με μεγάλους ιδιώτες τόσο από την Ευρώπη όσο και τη Μέση Ανατολή. Εκτός δε από τους μεγάλους ιδιώτες, η τράπεζα διαθέτει σχέσεις και με sovereign funds από τη Μέση Ανατολή, αλλά και με funds των αναδυόμενων αγορών. Οταν το ενδιαφέρον των πελατών περιστρέφεται γύρω από επενδύσεις στην ενέργεια, η τράπεζα προχωρεί σε σοβαρές αναλύσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις εκθέσεις ξένων μεγάλων οίκων που αντιμετωπίζουν το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου εντελώς επιφανειακά.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ιταλία: Δεν αποτελεί προτεραιότητα η ιδιωτικοποίηση των Eni, Enel


Δεν θεωρείται προτεραιότητα για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι η πώληση των μεριδίων που κατέχει το κράτος στις ενεργειακές Eni και Enel, σύμφωνα με δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 Όρε».
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ιταλική κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία καθώς η οικονομία έχει πέσει και πάλι σε ύφεση, θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ τον ερχόμενο χρόνο. Μάλιστα, δεν σχεδιάζει να λάβει φέτος πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και μελετά έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ.ΑλΤσίπρα


Με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, βρεθήκαμε σύμφωνοι στο αποτέλεσμα που παράγουν οι μνημονιακές πολιτικές για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την κοινωνία ευρύτερα και στην στρατηγική επιλογή για ανάκτηση της εργασίας, από τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, δηλαδή η θεσμική κανονικότητα, κατώτερος μισθός, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επίσης βρεθήκαμε σύμφωνοι.  
Προτείναμε στον κο Τσίπρα, να εξετάσει το σχέδιο του Εργοδότη Ύστατης Καταφυγής που προωθεί παντού η ΓΣΕΕ προκειμένου να δοθεί μια πρώτη μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους συμπολίτες μας, σε μια φάση που πρέπει να συμβάλουν στην οικονομία μας, προκειμένου μέσω της απασχόλησης να επέλθει ανάπτυξη και όχι να περιμένουμε, πότε θα έρθει η ανάπτυξη για να έρθει η απασχόληση.  
Σε γενικές γραμμές συμφωνήσαμε, ότι τα συνδικάτα μπορούν να στηρίζουν μια πολιτική, η οποία είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, ανεξαρτήτως των κομματικών και πολιτικών επιλογών που έχουν τα μέλη των συνδικάτων».

ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

                                                                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας είτε μέσα από Συμφωνίες είτε αυθαίρετα από την Εταιρεία, πιστεύουμε ότι όχι μόνο έχει πιάσει πάτο αλλά είμαστε στην φάση που κάποιοι ξύνουν και τον πάτο για να βρεθούμε χαμηλότερα.

Αυτές οι συνθήκες μας υποχρεώνουν να παραμερίσουμε θυμούς, πράξεις ή προσωπικές θέσεις και να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε ένα μέτωπο από όλους αυτούς που τουλάχιστον τα προεκλογικά τους προγράμματα, διαφωνούν με τις πολιτικές που έχουν στόχο την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.

Με αυτήν την λογική να μας διέπει και γνωρίζοντας, ότι οι παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στο Προεδρείο, λίγο η πολύ έστω και με διαφορετική προσέγγιση κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αποτανθήκαμε στην ΕΛΚΕ μιας και το προεκλογικό τους πρόγραμμα είναι απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα.

Καλέσαμε σε συνάντηση με έγγραφη επιστολή την Γραμματεία της ΕΛΚΕ όπου αναπτύξαμε την αιτία του καλέσματος και συζητήσαμε για την δημιουργία μιας ημερίδας – ανοικτής συζήτησης για την ανάλυση των εργασιακών σχέσεων και την δυνατότητα κοινού σχεδιασμού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.  Αυτή την ημερίδα θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν με την άποψη τους όλοι όσοι είναι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, ανεξάρτητα ποιας παράταξης υποστηρίζουν ή δραστηριοποιούνται.  Επίσης κάναμε σαφέστατο ότι στόχος μας είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι η αλλαγή θέσεων στο προεδρείο. Δηλαδή αν συμφωνηθεί μια κοινή αντιμετώπιση, η θέση του Γεν. Γραμματέα θα έχει και την δικιά μας στήριξη. 

Όμως παρά την ξεκάθαρη θέση από πλευρά μας και την αναγκαιότητα όπως φάνηκε από την συζήτηση από τους περισσότερους παρόντες αυτής της συνάντησης για αλλαγή πολιτικής δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει κοινή κατάληξη αυτής της ημερίδας.  Αρχικά απαντήθηκε από την πλευρά της ΕΛΚΕ ότι θα πρέπει να καλεστούν όλες οι παρατάξεις με πρόσκληση, από την πλευρά μας κάναμε σαφές ότι δε πάμε να μοιράσουμε τις καρέκλες και ότι σε μια κοινή ανακοίνωση όπου θα καλούμε τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ όποιος προσέλθει θα έχει βήμα και λόγο ισότιμο με όλους όσους θα συμμετέχουν, ειδική πρόσκληση δεν έχουμε λόγο να αποστείλουμε σε κανέναν. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι συνάδελφοι της ΕΛΚΕ, ούτε στις τηλεφωνικές κλήσεις του Γραμματέα του ΣΚΕΕΠ δεν απάντησαν.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από ότι φάνηκε οι ρίζες του συστήματος είναι βαθιές και γλυκές για κάποιους και δυστυχώς η ιδιοτέλεια είναι επικρατέστερη της ουσίας που είναι το συμφέρον των εργαζομένων.
Εμείς ως ΣΚΕΕΠ θα πραγματοποιήσουμε αυτήν την ημερίδα το συντομότερο δυνατό, θα επιμείνουμε στην ελεύθερη ανοικτή συζήτηση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ελπίζοντας ότι, αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει το μέτωπο που με την κατάλληλη στρατηγική θα σταθεί απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στον χώρο μας διαλύοντας τις εργασιακές μας σχέσεις υπηρετώντας τις μνημονιακές επιταγές.


ΣΚΕΕΠ

H Eλλάδα στην τρίτη θέση του παγκόσμιου Misery Index

H Eλλάδα στην τρίτη θέση του παγκόσμιου Misery Index
Στην τρίτη θέση μεταξύ των πιο “δυστυχισμένων” χωρών βρίσκεται η Ελλάδα λόγω κυρίως του υψηλότατου ποσοστού ανεργίας, σύμφωνα με μία λίστα που κατάρτισε το Bloomberg. Είναι ενδεικτικό ότι στην κορυφή βρίσκεται η Βενεζουέλα και στη δεύτερη θέση η Νότια Αφρική.

Eίναι  δύσκολο να επιβιώσεις όταν δεν έχεις δουλειά και οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται συνεχώς. Αυτή η αρχή κρύβεται πίσω από το “Δείκτη Δυστυχίας” (Misery Index), o oποίος προκύπτει από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας και πληθωρισμού της χώρας. Οσο μεγαλύτερο το άθροισμα, τόσο πιο  “δυστυχισμένοι” είναι οι κάτοικοι μιας χώρας.

Οπως αναφέρει το Business Insider, ο δείκτης αυτός δημιουργήθηκε από τον οικονομολόγο Arthur Oku. Αποτελούσε δε εξαιρετικά δημοφιλή μονάδα μέτρησης κατά τις προεδρίες του Τζίμι Κάρτερ και του Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 “πιο δυστυχισμένες χώρες” που κατάρτισε το Bloomberg. Οσον αφορά τα “τρανταχτά ονόματα” που λείπουν, αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης των απαιτούμενων στατιστικών στοιχείων.

1. Βενεζουέλα

Δείκτης Δυστυχίας: 59,80%
Πληθωρισμός: 52,7%
Ανεργία: 7,1%

2. Νότια Αφρική

Δείκτης Δυστυχίας: 31,80%
Πληθωρισμός: 6,3%
Ανεργία: 25,5%

3. Ελλάδα

Δείκτης Δυστυχίας : 27,10%
Πληθωρισμός: -0,7%
Ανεργία: 27,8%

4. Ισπανία

Δείκτης Δυστυχίας: 24,17%
Πληθωρισμός : -0,3%
Ανεργία: 24,5%

5. Αίγυπτος

Δείκτης Δυστυχίας :  23,90%
Πληθωρισμός: 10,6%
Ανεργία:  13,3%

6. Τουρκία

Δείκτης Δυστυχίας: 23,90%
Πληθωρισμός: 10,6%
Ανεργία: 13,3%

7. Κροατία

Δείκτης Δυστυχίας: 17,70%
Πληθωρισμός: -0,1%
Ανεργία: 17,8%

8. Ουρουγουάη

Δείκτης Δυστυχίας: 15.96%
Πληθωρισμός: 9.1%
Ανεργία: 6.9%

9. Ουκρανία

Δείκτης Δυστυχίας: 14.20%
Πληθωρισμός: 12.6%
Ανεργία: 1.6%

10. Κολομβία

Δείκτης Δυστυχίας: 13.54%
Πληθωρισμός: 2.9%
Ανεργία: 10.7%


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τα έξι κόλπα των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης βενζίνης, πετρελαίου και ναυτιλιακών καυσίμων [λίστα]


Η κατάσταση με τη διακίνηση λαθραίων καυσίμων είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο οι επιτήδειοι συνεχώς βρίσκουν νέους τρόπους προκειμένου να εκμεταλλεύονται την απουσία ουσιαστικών ελέγχων και να κερδοσκοπούν σε βάρος του κράτους και των φορολογουμένων.

Το Εθνος αναφέρει τους έξι τρόπους λαθραίας διάθεσης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, θέρμανσης και ναυτιλιακών καυσίμων:

Ντίζελ κίνησης αντί για πετρέλαιο θέρμανσης
Είναι ένα νέο κόλπο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να αγοράζουν μείον 23% αφού ο ΦΠΑ εκπίπτει. επίσης τη δαπάνη για την αγορά την περνούν και στα έξοδα της επιχείρησης, με διπλό όφελος.

Πετρέλαιο θέρμανσης αντί για ντίζελ κίνησης
Οταν ο ΕΦΚ του πρώτου καυσίμου ήταν χαμηλότερος από αυτόν του δευτέρου επιχειρήσεις και αγρότες και άλλοι λαθρέμποροι χρησιμοποιούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης για την κίνηση των ΙΧ τους ή τη λειτουργία των μηχανημάτων τους.

Χρήση ναυτιλιακού καυσίμου
Το πετρέλαιο για τη ναυτιλία είναι αφορολόγητο. Η τιμή του είναι περίπου στη μισή από αυτή του ντίζελ κίνησης. Ετσι αντί να εφοδιάσουν τα πλοία στέλνουν το καύσιμο στη στεριά.

Εικονικές εξαγωγές
Οι επιτήδειοι φορτώνουν βυτιοφόρα ή δεξαμενόπλοια με προορισμό το εξωτερικό και στη συνέχεια φροντίζουν να σφραγίζονται τα παραστατικά στα τελωνεία εξαγωγής/εισαγωγής χωρίς το καύσιμο να φεύγει ποτέ έξω από τη χώρα. Στη συνέχεια τα διαθέτουν αφορολόγητα και κερδίζουν τους φόρους.

Νοθεία της βενζίνης
Νοθεύουν τη βενζίνη με χημικά προϊόντα όπως μεθανόλη, τολουόλη και διαλύτες.

«Πειραγμένες» αντλίες
Βενζινοπώλες «πείραζαν» το λογισμικό της αντλίας κλέβοντας τον πελάτη κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού ΙΧ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν για ποσότες που δεν μπήκαν ποτέ στα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.


ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

Για τους νεοέλληνες



Ο Έλληνας έχει τον ηρωισμό να θαυμάζει τους αρχαίους -χωρίς, όμως, να τους γνωρίζει, ούτε να τους καταλαβαίνει. Έτσι, γιατί τον βολεύουν.

Φροντίζει για τον διορισμό του “ανάξιου” συνήθως παιδιού του σε βάρος του άξιου παιδιού του διπλανού, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες γνωριμίες. Όταν κοιτάς μόνο το παιδί σου και όχι και πέρα από αυτό βοηθάς να εξευτελισθεί ο νεοελληνικός κόσμος.

Φροντίζει να δουλεύει όσο το δυνατό λιγότερο, να πάει αργότερα και να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά του, να βάζει στην τσέπη του ό,τι και όσο μπορεί ο καθένας -όχι μόνο οι πολιτικοί- απ' αυτά που δεν του ανήκουν, να μισεί και να υπονομεύει τον «άλλο».

Το «μαζί τα φάγαμε» ενέχει μια μεγάλη αλήθεια . Υπό την έννοια της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει. Λείπει η εθνική αλληλεγγύη και επικρατεί- ακόμα και σήμερα εν μέσω αυτής της ανθρωποφονικής κρίσης -το ατομικό συμφέρον.

Είναι έξυπνος ο ελληνικός λαός αλλά δεν τον βοηθάει η εξυπνάδα του γιατί δεν έχει σωστή νοοτροπία, δηλαδή ηθική νοοτροπία.

Ο υλισμός είναι που σκότωσε το όραμα. Κι ο υλισμός είναι που διδάσκεται από γονείς και δασκάλους. Όλα γίνονται με στόχο την εξασφάλιση παχυλού κέρδους.

Απο τον κορυφαίο ακαδημαϊκό Εμ. Κριαράς

ΠΗΓΗ:news247.gr

Έκρηξη σε Διϋλιστήριο της ΒΡ στις ΗΠΑ


Έκρηξη σημειώθηκε σε διϋλιστήριο της ΒΡ στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, αναστατώνοντας τους κατοίκους της γύρω περιοχής και προκαλώντας πυρκαγιά που καταπολεμήθηκε γρήγορα.
Η έκρηξη προκλήθηκε από βλάβη σε μονάδα επεξεργασίας του διϋλιστηρίου δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι εργασίες της μονάδας δεν επηρεάστηκαν σημαντικά και συνεχίζεται ομαλά η λειτουργία της.
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο βλάβη στο ίδιο διϋλιστήριο που οδήγησε στην διαρροή 6000 λίτρων πετρελαίου στην λίμνη Μίσιγκαν.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Βουτιά 3,2% για το αργό


Μεγάλες απώλειες σημείωσε το αργό την Τρίτη καθώς τα τελευταία απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ευρώπη διαμορφώνουν αρνητικές προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 3,08 δολ. ή 3,2% διολισθαίνοντεας στα 92,88 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 14 Ιανουαρίου, ενώ η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2012.

Το αργό τύπου Brent έχασε 2,45 δολ. ή 2,4% στα 100,34 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013. 

Δύο διαφορετικές μετρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα έδειξαν επιβράδυνση τον Αύγουστο, ένδειξη ότι η κινεζική οικονομία – η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ – ενδεχομένως να οδεύει σε μια δεύτερη επιβράδυνση αυτό το έτος. 

Την ίδια στιγμή, η μηνιαία έρευνα για τον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη έδειξε περαιτέρω επιβράδυνση της δραστηριότητας τον Αύγουστου.

Την ίδια στιγμή, τα ισχυρά στοιχεία που είδαν σήμερα τα φως της δημοσιότητας για την πορεία του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου έδωσαν νέα ώθηση στο δολάριο, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις πιέσεις. Ο δείκτης του δολαρίου – οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού  νομισμάτων – σκαρφάλωσε σε υψηλό 13 μηνών στις 83,03 μονάδες.


ΠΗΓΗ.capital.gr