Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014
Ποιος κυβερνάει αυτό το κόμμα, Αλέξη;
Ωρες-ώρες τείνω να πιστέψω τους απίστευτους συνωμοσιολόγους που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία και ψιθυρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει πραγματικά να κυβερνήσει.
Ο Βαρουφάκης λέει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει «να προετοιμάσει μέτρα για τη διατήρηση της ρευστότητας, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Ντράγκι χωρίς να φοβάται ότι αυτός (η ΕΚΤ) θα κόψει με τη σειρά του τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες».
Μα αυτό, καλέ μου κύριε καθηγητά, σημαίνει ότι για να βρούμε εσωτερική ρευστότητα θα πειράξουμε με κάποιον τρόπο τις καταθέσεις του κόσμου. Ή όχι; Γιατί άλλος τρόπος δεν υπάρχει, ούτε καν κι αν εκδίδουμε έντοκα γραμμάτια… κάθε μέρα δεν μας φτάνουν τα λεφτά.
Ο έτερος καθηγητής, ο Λαπαβίτσας, λέει ότι για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους πρέπει να έχουμε σχέδιο Β, αν αρνηθούν το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας χρηματοδοτούν να πάμε στη δραχμή. Γιατί τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις τελειώνουν τον Φεβρουάριο, ίσως και νωρίτερα.
Στο ίδιο πνεύμα Λαφαζάνης και Βίτσας μιλάνε για το δικαίωμα σε μονομερείς πράξεις, δηλαδή να αποφασίζουμε εμείς για το τι θα κάνουμε και όχι οι δανειστές μας.
Για να εξηγούμαστε μια και καλή λοιπόν, όλα αυτά που λένε οι άνθρωποι αυτοί (φορολόγηση ή πάγωμα καταθέσεων και χρησιμοποίησή τους για ρευστότητα του Δημοσίου ή και τα δύο μαζί, διαπραγματεύσεις με όρους που θέτεις εσύ στους δανειστές σου κ.λπ.) δεν είναι ούτε μπούρδες, ούτε αρλούμπες όπως γράφουν και λένε μερικοί. Είναι μια στάση πολιτική και εθνική, με συγκεκριμένο κόστος όμως. Κηρύσσεις σε χρεοκοπία τη χώρα, δεν πληρώνεις κανέναν και μοιραία αλλάζεις νόμισμα. Είσαι ελεύθερος από τους δανειστές αλλά μόνος και έρημος με ένα νόμισμα παντελώς εξευτελισμένο, κάτι σαν αυτό της γερμανικής κατοχής.
Αυτά βέβαια υποτίθεται ότι τα έχει αποκλείσει πλέον ο Τσίπρας (ναι, το ευρώ είναι ταμπού πια για τον ΣΥΡΙΖΑ) και άρα δεν θα πρέπει να λέγονται. Τι συμβαίνει, λοιπόν, στ’ αλήθεια στο κόμμα που με βάση τις δημοσκοπήσεις μπορεί να μας κυβερνάει σε δύο μήνες;
Προφανώς λοιπόν και πρόκειται για μια άλλη τάση ισχυρή μέσα στο κόμμα (και μάλλον ανεξέλεγκτη), που επίτηδες τα λέει για να δεσμεύει τον αρχηγό ή απλώς για να του κάνει μαύρη τη ζωή. Παρασύρεται καμιά φορά από δαύτους και ο ίδιος ο Αλέξης και λέει κάτι τρέλες τύπου ότι θα επανασυστήσει εθνικό αερομεταφορέα ή ότι δεν του αρέσει ο all inclusive τουρισμός.
Δηλαδή τι θα κάνει ακριβώς για να καταλάβω, θα αγοράσει ή θα νοικιάσει αεροπλάνα ενώ οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φάνε ή θα μας κάνει Μαλδίβες και θα γκρεμίσει τα χιλιάδες δωμάτια που εξυπηρετούν τους φτηνούς τουρίστες που έρχονται τώρα στην Ελλάδα;
Πέρασαν δυόμισι χρόνια από τον Ιούνιο του 2012 και δυστυχώς πέντε-έξι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ακριβώς όλα όσα μπορούν να τρομάξουν Ελληνες και ξένους για να γυρίσουν πίσω το κόμμα τους στα μονοψήφια νούμερα.
Καλύτερα, γιατί αν τελικά δεν είναι πέντε-έξι στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που υποστηρίζουν τέτοιου είδους θεωρίες, ας γυρίσουν στα μονοψήφια εκλογικά ποσοστά αντί να ρίξουν μια ολόκληρη χώρα στο χάος.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Αυτόματο… ψαλίδι σε συντάξεις και εφάπαξ από το 2015 – Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης – Ποιους αφορά – Όλες οι λεπτομέρειες
Με νέες μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και εισφορές θα μπει η νέα χρονιά, καθώς θα τεθούν… αυτόματα σε εφαρμογή οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι (3863/10, 4093/12, 4052/12, 4310/14 κ.α.) που φέρνουν οκτώ αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Σε αυτές τις αλλαγές αναμένεται να προστεθούν τα νέα μέτρα που ακόμα διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα και για την ώρα έχουν «παγώσει», λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι αλλαγές που θα ισχύσουν στο ασφαλιστικό από το 2015 είναι οι εξής:
1. Nέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων
Όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης: Tο πρώτο θα υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές ή τις ασφαλιστικές κατηγορίες και το δεύτερο -το αναλογικό τμήμα- για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς και αναλογία της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης.
Tα παραπάνω προβλέπει ο σχετικός νόμος 3863/10, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν λάβει τα Tαμεία οδηγίες για να εφαρμόσουν το νέο τρόπο υπολογισμού! Nα σημειωθεί, επιπλέον, ότι ειδικά για τους συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο και τις ΔEKO, η σύνταξη του πρώτου τμήματος θα υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ν. Pέππα (3029/02), το 2015 με συντελεστή αναπλήρωσης 72% των συντάξιμων αποδοχών (το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 71% το 2016 και σε 70%, όσο είναι στο IKA, το 2017).
2. Nέα κατώτατη σύνταξη 15ετίας
Mειωμένη θα είναι η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγούν τα Tαμεία αν ληφθεί ως βάση υπολογισμού της το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (26,18 ευρώ). H κατώτατη σύνταξη θα περιοριστεί στα 392,70 ευρώ (26,18 ευρώ x 15), από 486 ευρώ στους νέους δικαιούχους (εκκρεμεί απόφαση του υπουργείου).
3. Kαταβολή αναλογικής σύνταξης σε ασφαλισμένους για πρώτη φορά από την 1/1/2011 που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1/1/2015
H σύνταξη θα απονέμεται σε όσους δεν έχουν δικαίωμα σε άλλη σύνταξη και θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,80% – 1,50%, ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης και με την προϋπόθεση να υπάρχει τουλάχιστον ένας χρόνος ασφάλισης.
4. Aύξηση ορίων για τη συνταξιοδότηση σε τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων που θεμελιώνουν από 1/1/2015 δικαίωμα όπως φαίνεται στον πίνακα (όσοι συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 7.500 σε βαρέα και ανθυγιεινά ή 10.000 ημέρες οι γυναίκες καθώς και 24 έτη ασφάλισης οι μητέρες ανηλίκων – ασφαλισμένες σε τράπεζες και στον OTE).
5. Mεγαλύτερη έκπτωση (50%) για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας
Όποιος θεμελιώνει από την 1/1/2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα με αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, θα καταβάλει μειωμένο κατά 50% το αντίτιμο για την εξαγορά. Για παράδειγμα ασφαλισμένος στο IKA με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, αντί των 210 ευρώ τον μήνα που ήταν το κόστος το 2014, θα καταβάλει 167 ευρώ για κάθε μήνα τον οποίο «αναγνωρίζει» ως συντάξιμο.
6. Aπό τον ερχόμενο Mάρτιο η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον OAEE θα γίνεται σε μηνιαία βάση (και όχι ανά δίμηνο)
Tαυτόχρονα, από την 1/1/2015 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (δηλαδή δεν χρωστούν ή καταβάλλουν τις δόσεις έναντι ρυθμισμένης οφειλής) μπορούν, επιπλέον, να επιλέγουν έως και δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και να καταβάλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα.
7. Mειώσεις επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων (για τους δημοσίους υπαλλήλους)
Oι μειώσεις στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις όλων των Tαμείων – NΠΔΔ καθώς και στα μερίσματα θα καθοριστούν με βάση τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος», ενώ για όσους συνταξιοδοτούνται το 2015 θα ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής (χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2014 + το ποσό που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από 1/1/2015, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του Tαμείου, τη δήλωση του νέου συνταξιούχου αν επιθυμεί τη μεταβίβαση της επικουρικής στον ή στην σύζυγο κ.α.).
8. Mειώσεις στα εφάπαξ
O υπολογισμός όλων των νέων εφάπαξ θα γίνεται με νέο μαθηματικό τύπο, συντελεστή βιωσιμότητας και ατομικές μερίδες (εισφορών) για κάθε ασφαλισμένο. Nα σημειωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για τους συντελεστές ανά Tαμείο(!), ενώ νομοθετικά έχει προβλεφθεί ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των μειωμένων εφάπαξ στο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων θα ισχύσει για όσους «βγήκαν» στη σύνταξη από την 1η/9/2013 και μετά καθώς και «ρήτρα αξιόΒαχου» στα Tαμεία των ενστόλων (για να περιοριστούν οι μειώσεις).
Tα όρια συνταξιοδότησης που αλλάζουν
Για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015, αλλάζουν τα όρια.
1. Aνδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν τις 10.500 ημέρες ασφάλισης (από τις οποίες οι 7.500 σε βαρέα) συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 62 ετών (αντί 61 ετών + 6 μηνών που ήταν το 2014) ή με μειωμένη στα 60 (από 59 + 6 μήνες).
2. Γυναίκες ασφαλισμένες στο IKA που συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης, συνταξιοδοτούνται εφόσον έχουν 12.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 62 με πλήρη σύνταξη ή στα 61 με μειωμένη (από 60,5 που ήταν το 2014).
3. «Παλαιές» ασφαλισμένες στα ταμεία τραπεζών (ETE, πρώην ATE) ή στον OTE μητέρες ανηλίκων για να συνταξιοδοτηθούν στα 52 θα πρέπει να συμπληρώνουν 24 έτη ασφάλισης το 2015 (αντί των 23 1/2 που ήταν το όριο των απαιτούμενων ετών ασφάλισης το 2014).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΠΗΓΗ:alphafm.gr
ΤΩΡΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ;
Το χειρότερο πράγμα για ένα λαό που έχει χάσει τα πάντα, είναι να απελπιστεί τόσο σε σημείο που να θεωρεί πως κάθε κίνηση αντίστασης του είναι χαμένη, πως κάθε προσπάθεια αντίδρασης του είναι μάταιη, πως κάθε σκέψη να αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο είναι καταδικασμένη ουτοπία. Ο λαός αυτός, ζαλισμένος και «υπνωτισμένος» από ένα σύστημα που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να τον αποπροσανατολίσει και να τον καθηλώσει, είναι καταδικασμένος σε αργό θάνατο, είναι πρόβατο επί σφαγή και οι δήμιοι του είναι οι μεγάλοι προδότες του.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όπλο του συστήματος, η επιβολή της αντίληψης πως ότι και να κάνεις πάλι αυτοί θα είναι κερδισμένο, πάλι οι ίδιοι θα είναι στα πράγματα, πάλι αυτοί θα κυριαρχήσουν και θα συνεχίσουν απτόητοι στο έργο της καταστροφής κάθε πιθανότητας αντίδρασης, της απομόνωσης κάθε υγιούς στοιχείου που ακόμα προσπαθεί να σηκώσει σημαία αντίστασης σε όλη αυτή την «λαίλαπα». Όταν ανοίγεις μια συζήτηση για τις επερχόμενες εξελίξεις, οι περισσότερες απόψεις που θα ακούσεις είναι ότι : «όλοι το ίδιο είναι», «ότι και να κάνεις το παιχνίδι είναι σημαδεμένο», «ότι και να ψηφήσεις πάλι αυτοί θα βγουν», «ο Έλληνας δεν αλλάζει» και το χειρότερο από όλα, «αυτός ο τόπος είναι καταραμένος και ποτέ δεν θα έχει προκοπή». Έτσι μας έχουν κάνει να πιστεύουμε αυτοί που μας θέλουν πρόβατα. Έτσι μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε. Ότι όλα είναι μαύρα και πως δεν υπάρχει πια σωτηρία και αυτός ο λαός είναι χαμένος και καταδικασμένος.
Άραγε όλο αυτό το ζοφερό τοπίο με το οποίο μας έχουν «αλυσοδέσει» μπορεί να διαλυθεί ; Το ατέλειωτο τούνελ που μας έχουν βάλει έχει κάποιο διέξοδο ; Υπάρχει κάπου κάποιο φως να διαλύσει το σκοτάδι και κάποια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον όταν οι Έλληνες αυτοκτονούν, οικογένειες διαλύονται για οικονομικούς λόγους, νέα παιδιά με πολλά προσόντα γίνονται «βορρά» στο σύγχρονο παιδομάζωμα της Ευρώπης και χάνονται κάπου στο εξωτερικό, όταν το ίδιο το ελληνικό κράτος γίνεται ο χειρότερος δήμιος του ίδιου του λαού του και τον κυνηγά μέχρι τελικής εξόντωσης ;
Και όμως, όσο δύσκολο φαίνεται, όσο πολύπλοκο μας έχουν κάνει να πιστέψουμε πως είναι, τόσο απλό και εύκολο είναι. Οι προδότες έχουν και όνομα και ταυτότητα.
Είναι τα κόμματα που κυβέρνησαν επί δεκαετίες την Ελλάδα και αφού την κατασπάραξαν την έριξαν στον γκρεμό εκτελώντας κυριολεκτικά τον ίδιο τον λαό της. Είναι αυτή η αριστερή αντιπολίτευση που κυριολεκτικά δεν έχει τον Θεό της, που τάσσεται υπέρ των ομοφυλοφίλων, των μουσουλμάνων, του τουρκικού προξενείου της Θράκης και μας προαναγγέλλει ότι αν θα καταλάβει την εξουσία θα καταργήσει τα σώματα ασφαλείας και θα αφήσει ελευθέρους τους λαθρομετανάστες να μπαινοβγαίνουν στα σπίτια μας και να αρπάζουν ότι μας έχει απομείνει.
Τα όργανα της εξόντωση μας έχουν και αυτά όνομα. Είναι τα μεγάλα κανάλια, οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα της διαπλοκής, τα ΜΜΕ που προβάλουν τους ιδίους του δήμιους μας σαν τους «σωτήρες» μας, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που επιδιώκουν καθημερινά να μας επιβάλουν να ξαναψηφίσουμε τους ίδιους τους εκτελεστές μας γιατί θέλουν να μας πείσουν πως πάλι αυτοί θα είναι οι νικητές. Την προδοσία καλύπτουν και αυτοί που τάχτηκαν για να υπερασπίζουν το δίκαιο. Μια δικαιοσύνη όταν βλέπει να κουρελιάζεται το σύνταγμα και κάνει πως δεν βλέπει τίποτα, δεν είναι δικαιοσύνη, είναι συνεργός στην εκτέλεση του ελληνικού λαού. Και τέλος και το πιο φοβερό, μια εκκλησιαστική ιεραρχία που έχει συμμαχήσει κυριολεκτικά με τον ίδιο τον διάβολο για την εξόντωση του ίδιου του ποιμνίου της. Μια εκκλησιαστική ιεραρχία που συνιστούσε πάντα στο ποίμνιο της αντί να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει, να αποκοιμηθεί και να υποταχτεί στους νεοταξικούς και αντιχριστιανικούς δικτάτορες για το …καλό του. .
Εύκολο όμως να καταδικάζεις αλλά δύσκολο να προτείνεις πέραν από τις διάφορες αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις με τις οποίες μας έχουν «ποτίσει». Και το πρώτο και κυριότερο. Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική κυριαρχία αν δεν υπάρξει εθνικό νόμισμα. Ο πρώτος στόχος της Νέας Τάξης είναι να καθυποτάξει οικονομικά τους λαούς με ένα ενιαίο νόμισμα έτσι ώστε όλες οι αποφάσεις για την ζωή τους να γίνονται από τα «σκοτεινά» της κέντρα σύμφωνα με τα συμφέροντα της. Δεύτερο και κυριότερο είναι η διπλωματική αποδέσμευση από τους «φίλους» και «σύμμαχους» μας που πάντα μας πρόδιδαν και τελευταία μας δολοφονούν καθημερινά. Εδώ ας πάρουμε παράδειγμα από την γειτονική Τουρκία που δεν διστάζει να παζαρεύει διπλωματικά με όλους, απαξιώνοντας συμμαχίες ακόμα και δεσμεύσεις χάριν των εθνικών της συμφερόντων. Η γεωστρατηγική μας αξία είναι, αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον η ίδια με τους γείτονες μας. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε για το δικό μας συμφέρον;;; Και το τρίτο και ίσως σημαντικότερο, είναι να αναπτερώσουμε το ηθικό μας ξαναγυρίζοντας σε ότι μας κράτησε στην ύπαρξη επί τόσους αιώνες. Δεν μπορεί αξίες όπως η Ορθοδοξία, η ηρωική μας ιστορία, η γλώσσα και οι παραδόσεις μας, να θεωρούνται σαν σκοταδιστικές αντιλήψεις και σαν μεσαιωνική οπισθοδρόμηση. Εδώ να θέσουμε οριστικό τέρμα στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών με την άμεση κατάργηση της προδοτικής συνθήκης Δουβλίνου 2, που επέτρεψε την καθημερινή εισβολή και εγκλωβισμό χιλιάδων μουσουλμάνων στην χώρα μας. Όσοι βρίσκονται εδώ να μπορούν να φύγουν και να πάνε όπου θέλουν σε όλη την Ευρώπη.
Και υπάρχει ακόμα πιο πέρα και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Είναι αλήθεια πως οι Ρότσιλντ δεν μπόρεσαν να ελέγξουν όλο τον κόσμο. Υπάρχουν τέσσερεις χώρες που όσο και αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να της βάλουν «χέρι». Αυτές είναι, όσο και δεν είναι αρεστές σε κάποιους, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Συρία και τώρα φαίνεται πως μπαίνει σε αυτό το «κλαμπ» και η Αίγυπτος, ενώ «ερωτοτροπεί» με τον δικό της χαρακτηριστικά υποκριτικό τρόπο και η Τουρκία. Ο Διάβολος νικά πάντα στην αρχή αλλά στο τέλος είναι πάντα ο νικημένος.
Εμείς με ποιον είμαστε ;
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
ΠΗΓΗ:olympia.gr
Εμπειρογνώμονες ΔΝΤ: Υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
“Μπηχτές”... ενάντια στο ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κάνουν εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε μελέτη την οποία δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα που αφορά στην ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές αντιμετώπισής τους.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού “αυξήθηκε”.
“Το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία”.
H εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.
Και αυτό γιατί το ζητούμενο -κατά τους ίδιους- είναι να μην "πλησιάζει πολύ" ο κατώτατος μισθός των χαμηλά ειδικευόμενων με το μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων σε μία οικονομία.
Να σημειωθεί πως σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στα 1.022 ευρώ. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός αποτελεί το 57% του μέσου μισθού που δίδεται στους εργαζομένους στην Ελλάδα.
Τι χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ για το θέμα αυτό;
“Στο ΄στόχαστρο των πολιτικών απασχόλησης στις χώρες-μέλη της ΕΕ΄ θα πρέπει να βρεθεί όχι η μείωση των κατώτατων μισθών ή η στόχευση ενός συγκεκριμένου κατώτατου μισθού, αλλά η διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί είναι καλά συνδεδεμένοι με τους μέσους μισθούς”.
Γιατί είναι ζητούμενο αυτής της “καλής σύνδεσης” κατώτατου-μέσου μισθού; “Το εργασιακό κόστος για τους χαμηλά ειδικευμένους εργαζόμενους δεν θα πρέπει να πλησιάζει σε εξαιρετικό βαθμό με τους μισθούς των άλλων εργαζομένων”.
Και εξηγούν: “Εάν το εργασιακό κόστος στην ευρύτερη οικονομία είναι ιδιαίτερα μειωμένο, κρατώντας τους κατώτατους μισθούς απαράλλαχτους, τότε θα κάνει σχετικά ακριβή την πρόσληψη νέων εργατών που πληρώνονται με αυτούς τους μισθούς”. Έτσι “το βάρος της προσαρμογής πέφτει δυσανάλογα πάνω στους νέους. Σε χώρες όπου οι πολιτικές για τους κατώτατους μισθούς αντανακλούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ίσως να υπάρξουν άλλοι δρόμοι για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η βελτίωση της κατάρτισης”.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ δεν αναφέρονται μόνο στον κατώτατο μισθό. Χωρίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τη “φύση” της οικονομίας τους και το ύψος της ανεργίας προ και μετά κρίσης. Σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, οι οποίες “έζησαν μεγάλη αύξησαν στην ανεργία των νέων μετά την κρίση”, αλλά “είχαν σχετικά υψηλή ανεργία στους νέους και με το ξεκίνημά της κρίσης”.
Κριτική, επίσης, κάνουν από το ΔΝΤ για το γεγονός ότι υπάρχει μικρό πλήθος συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης στην Ελλάδα. Ζητούμενη, συνεπώς, είναι η αύξηση της προσωρινής απασχόλησης, πέρα από τη μεγαλύτερη... απόσταση μεταξύ κατώτατου και μέσου μισθού.
“Το ποσοστό των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και προπαρασκευαστική περίοδο είναι σχετικά μικρότερο στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πολύ... χαλαρή είναι η σχέση μεταξύ ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ αναφέρουν πως “μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας των νέων μόλις κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία έναντι 2 ποσοστιαίων μονάδων στην Ισπανία”.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι “η λύση” στο πρόβλημα της ανεργίας “πρέπει να στοχεύσει στους ειδικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανεργία των νέων σε κάθε χώρα” και ότι χρειάζεται να υπάρξουν “πολιτικές με τις οποίες υποστηρίζουν τη συνολική ζήτηση και την αποκατάσταση των πιστωτικών ροών” από τις τράπεζες.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να περιλαμβάνουν “μείωση του εργασιακού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών” και την “αναμόρφωση των πολιτικών που διαμορφώνουν τους κατώτατους μισθούς” , την “αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας”, τη “βελτίωση των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής κατάρτισης”, τη “μείωση της δυαδικότητας στην αγορά εργασίας” (σ.σ. τη διαφορά μισθών-δικαιωμάτων μεταξύ ατόμων που προσφέρουν την ίδια εργασία) και την “εφαρμογή ενεργών πολιτικών εργασιακής πολιτικής”.
Εξάλλου από το ΔΝΤ τονίζουν πως “το δυαδικό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα” για “τη διευκόλυνση την ομαλή μετάβαση από το σχολείο στην πλήρη απασχόληση”.
ΠΗΓΗ.capital.gr
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 2 ΔΙΣ ευρώ πεσκέσι του κράτους στην Alpha Bank! Για ποιό Grexit λέγατε;
ΜΑ ΘΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; Ρωτούν με γουρλωμενα μάτια, αυτοί που δίνουν δημόσιο χρημα χωρις να τις εθνικοποιουν!
Με λεφτά του Ελληνικού λαού η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει τις ιδιωτικές(!) τράπεζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από λίγες μέρες ανέβηκε στη Δι@υγεια απόφαση με την οποία παρέχεται εγγύηση «του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακού δανείου εκδόσεως της τράπεζας «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» συνολικού ποσού 2.000.000.000 ευρώ»! Με άλλα λόγια την ώρα που λεφτά δεν υπάρχουν και τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών η ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν δώσει το στέμμα στον επόμενο μοιράζει εγγύησης για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Το ερώτημα, πάντως, είναι εάν τα συγκεκριμένα χρήματα πηγαίνουν στην ενίσχυση της ρευστότητας ή καταλήγουν στις τσέπες ορισμένων..
ΠΗΓΗ:olympia.gr
Χάραξη ενεργειακής πολιτικής χωρίς το Λιγνίτη δεν υφίσταται. Και όταν μιλάμε για λιγνίτη μιλάμε για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Ο σημερινός τίτλος δεν είναι δικός μου. Είναι ακριβές απόσπασμα από ένα πολύ συνοπτικό άρθρο που ανέβηκε στο Ποτάμι πριν λίγες μέρες, στις 8/12, από τον υπεύθυνο του Τομέα Ενέργειας Γιώργο Μπάλλα και αφορά τη συμμετοχή του στις 6/12 σε ημερίδα με τίτλο «Μετάβαση της Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα σε μια μετα-λιγνιτική εποχή – προκλήσεις και δυνατότητες», που πραγματοποιήθηκε, όχι φυσικά στη Δυτική Μακεδονία, αλλά στο κέντρο του πλανήτη, στο κάποτε "κλεινόν" άστυ.
Την ημερίδα οργάνωσε το "Πράσινο Ινστιτούτο", και, όπως διαβάζουμε στη σχετική αφίσα, "με τη χρηματοδότηση του ...
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων". Λεφτά λοιπόν υπάρχουν, απλά υπάρχουν για κάποιους και όχι για όλους!
Το άρθρο είναι πολύ συνοπτικό για να το αξιολογήσει κανείς. Θα σταθούμε όμως σε δυο σημεία και το πρώτο είναι : "Όμως η χώρα και η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν μπροστά και να σχεδιάσουν μια λιγνιτική πολιτική προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Ο ελληνικός λιγνίτης αποτελεί ένα πολύ φθηνό καύσιμο για την εγχώρια αγορά που θα πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως με δεδομένο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και σε συνεργασία με τα αξιόλογα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, μπορούμε να συνδέσουμε την έρευνα που γίνεται σε αυτά με την βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνιτικού μας δυναμικού. Η προώθηση των νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί έναν δημιουργικό μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής."
Θα συμφωνήσουμε πως το παρελθόν ανήκει στην ιστορία και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, αλλά δεν βλέπουμε καμιά αναφορά στη "μικρή ΔΕΗ" και την κυβερνητική πολιτική της σαλαμοποίησης της ΔΕΗ. Δεν βλέπουμε καμιά αναφορά στην ανάγκη να πάμε σε νέες, σύγχρονης τεχνολογίας Μονάδες. Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας και δεν μπορούμε να την παραβλέπουμε. Και τελικά εκείνο που έχει σημασία είναι να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα ηλεκτροδοτηθεί η χώρα με ασφάλεια, με το χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή και με την καλύτερη δυνατή στήριξη της οικονομίας. Οπότε επανερχόμαστε στη διαπίστωση του τίτλου: Χάραξη ενεργειακής πολιτικής χωρίς το Λιγνίτη δεν υφίσταται!
Το δεύτερο σημείο είναι : "Μία χώρα όμως δεν θα πρέπει να είναι προσκολλημένη στο παρελθόν, αλλά να προγραμματίζει το παρόν με γνώμονα το μέλλον. Μία χώρα σαν την Ελλάδα με τόσο άφθονο ηλιακό και αιολικό δυναμικό θα έπρεπε ήδη να έχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγχώρια παραγωγή του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Η αποβιομηχάνιση και το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να είναι για καιρό ακόμα τροχοπέδη στην έξοδο της χώρας από την κρίση."
Είναι σαφές πως εδώ έχουμε μια αγκύλωση του παρελθόντος, που έχει διαπεράσει τη σκέψη όλου του πολιτικού φάσματος την περασμένη δεκαετία, το να πάμε σε "πράσινες θέσεις εργασίας". Η ιδέα προέρχεται απ' τους Πράσινους της Γερμανίας, που με την αντίθεσή τους στα πυρηνικά κυριάρχησαν ιδεολογικά στις δεκαετίες του 1980 και 1990 και κατέληξαν κυβερνητικοί εταίροι στην κυβέρνηση Σρέντερ το 1998, με το Γιόσκα Φίσερ Υπουργό Εξωτερικών. Όντως η Γερμανία έκανε πράξη τις "πράσινες θέσεις εργασίας" και δημιούργησε μια ολόκληρη βιομηχανία, αλλά δεν είναι όλοι σαν τη Γερμανία. Την ίδια άποψη την είδαμε στην "πράσινη ανάπτυξη" του ΓΑΠ, την είδαμε σε κάποιες συνιστώσες του Συριζα, την είδαμε φυσικά στις διάφορες "οικολογικές" ΜΚΟ και κόμματα.
Κανένας ωστόσο δεν λέει πως αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε στην πράξη στην Ελλάδα και δεν "περπάτησε" και κανένας δεν έκανε τον κόπο να μας εξηγήσει το γιατί δεν "περπάτησε". Υπάρχουν χαώδεις δομικές διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, ώστε να αντιγράφει κανείς άκριτα τις Γερμανικές πολιτικές. Στη Γερμανία υπάρχει διαφορετική δομή του κρατικού μηχανισμού, λειτουργούν θεσμοί, υπάρχει ερευνητικό υπόβαθρο, υπάρχει ισχυρή βιομηχανική υποδομή, υπάρχει ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Τι απ' όλα αυτά υπάρχει στην Ελλάδα;
Κάποτε, πριν δεκαετίες, η ΔΕΗ επεχείρησε να κάνει ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα και το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης εγκαταστάθηκε το 1982 στην Κύθνο. Το εγχείρημα δεν "περπάτησε", κάτι έχω ακούσει για πτερύγια που κόπηκαν κι έπεσαν στο έδαφος, αλλά έχω ακούσει επίσης και για διακοπή λειτουργίας των πετρελαιομηχανών τις λίγες ώρες που υπήρχε άνεμος και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, κάτι που προφανώς κάποιους "μπορεί να ενόχλησε". Η προσπάθεια συνεχίστηκε το 1991-92 σε συνεργασία με μεγάλη εγχώρια εταιρεία του κλάδου μετάλλου. Αξιοποιώντας την εμπειρία της η ελληνική εταιρεία το 1998 κατασκεύασε το πρώτο ιδιωτικό αιολικό πάρκο στην Ελλάδα ισχύος 10,2 MW στη Σητεία, αλλά το 2004 εξαγοράστηκε από μεγάλη ισπανική εταιρεία αιολικών. Το 2011 η ΔΕΗ ήθελε να κάνει συνεργασία με την Κινεζική Sinovel, που θα εξέταζε και το ενδεχόμενο κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. Κι από τότε μην την είδατε τη συνεργασία.
Ας αφήσουμε τα αιολικά κι ας δούμε τα Φ/Β: πράγματι πριν λίγα χρόνια έγιναν 5-6 εργοστάσια κατασκευής Φ/Β στην Ελλάδα, έγιναν οι "πράσινες θέσεις εργασίας" (Heliosphera στην Τρίπολη, Solar Cells Hellas σε Πάτρα και Θήβα, Silcio-Piritium στην Πάτρα, Exel Group και Stel Solar στο Κιλκίς). Και τον Ιανουάριο 2011, ενώ η χώρα είχε χρεοκοπήσει και είχε μπει στα Μνημόνια, ανέβηκε ολόκληρο κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κοζάνη με επικεφαλής το ΓΑΠ κι εξήγγειλε "το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο στον κόσμο" σε συνδυασμό με εργοστάσιο κατασκευής πάνελ. Το είδαμε ποτέ; Πόσα εργοστάσια λειτουργούν σήμερα; Μήπως έως κανένα; Μας εξήγησε κανείς το γιατί; Μήπως επειδή χρησιμοποιούσαν γερμανική τεχνογνωσία, η οποία αποδείχθηκε μη ανταγωνιστική όταν η Κίνα πλημμύρισε την αγορά με φθηνά πάνελ; Κι έκλεισαν το 2012 κι ένα σωρό εργοστάσια στην ίδια τη Γερμανία;
Ο εξοπλισμός αιολικών και Φ/Β χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις για να παραχθεί και μια απ' αυτές είναι να προϋπάρχει φθηνή ενέργεια. Φθηνή ενέργεια στην Ελλάδα εξασφάλιζε, εξασφαλίζει και μπορεί να εξασφαλίζει και στο προβλεπτό μέλλον μόνο ο λιγνίτης. Ας καταλάβουμε επιτέλους γιατί η Κίνα κατάφερε και παράγει τα πάντα κι έχει σαρώσει το διεθνή ανταγωνισμό.
Τον περασμένο Μάρτιο είχε δημοσιευθεί στο Protagon άρθρο για το λιγνίτη από μετέπειτα υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το Ποτάμι και τώρα βλέπουμε και τον υπεύθυνο του Τομέα Ενέργειας να λέει πως "Χάραξη ενεργειακής πολιτικής χωρίς το Λιγνίτη δεν υφίσταται. Και όταν μιλάμε για λιγνίτη μιλάμε για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού." Ίσως καταφέρουν να το εξηγήσουν και στο Θεοδωράκη, που μάλλον δεν ξέρει το θέμα και το καλοκαίρι μας μιλούσε για "ανταγωνισμό στην ενέργεια". Ηλεκτροπαραγωγή με ιδεοληψίες δεν γίνεται, καλό είναι να το καταλάβουν όλοι.
Ας αφήσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος κι ας ασχοληθούμε με το πιο σοβαρό απ' όλα: πώς θα φτιάξουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να σέβεται και να υπηρετεί τον πολίτη, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Με θεσμούς που λειτουργούν και εμπνέουν τους πολίτες να τους σέβονται και να τους τηρούν. Αλλά αυτά προϋποθέτουν να απαλλαγούμε απ' το βαθύτατα σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης και εξακολουθεί να δείχνει εντελώς αμετανόητο.
Η ώρα της απαλλαγής κοντοζυγώνει, ας μη χάσουμε την ευκαιρία!
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Η «μαφία των καυσίμων»: Αυτό είναι το κόλπο που κάνουν με τις αντλίες!
«Πειραγμένη» αντλία είχαν εντοπίσει οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής...
σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Ίλιον, όπου δέχθηκαν χθες το απόγευμα "μαφιόζικη" επίθεση.
Οι ελεγκτές είχαν μεταβεί την περασμένη Τρίτη στο συγκεκριμένο βενζινάδικο και διαπίστωσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Huff Post Greece, ότι σε αντλία είχε τοποθετηθεί παρεμβατικός μηχανισμός που σταματούσε και ξεκινούσε με ένα πάτημα τη ροή των καυσίμων.
Το αποτέλεσμα ήταν ο υπάλληλος να φαίνεται ότι βάζει καύσιμα στον πελάτη αλλά ουσιαστικά να βάζει αέρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το ίδιο κόλπο έχει διαπιστωθεί ότι κάνουν πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική. Οι υπάλληλοι ειδοποίησαν εγγράφως –όπως προβλέπει η διαδικασία- το υπουργείο Ανάπτυξης ότι διαπιστώθηκε πρόβλημα κατά τον έλεγχο εισροών-εκροών και επανήλθαν χθες στο πρατήριο για τη βεβαίωση της παράβασης.
Αυτό που δεν περίμεναν οι τρεις ελεγκτές είναι ότι θα γίνουν στόχος οργανωμένης ενέδρας. Δύο εύσωμοι άνδρες που φορούσαν γυαλιά ηλίου τους περίμεναν έξω από το πρατήριο και άρχισαν να τους γρονθοκοπούν άγρια. Οι δύο από τους ελεγκτές φορούσαν γυαλιά μυωπίας που από τις γροθιές έσπασαν προκαλώντας τους τραύματα.
«Είναι φανερό ότι επρόκειτο για ενέδρα. Περίμεναν τους υπαλλήλους και τους επιτέθηκαν. Ο ένας έκανε ράμματα στο φρύδι, καθώς κόπηκε από τα γυαλιά μυωπίας που έσπασαν από τις γροθιές. Την ώρα της επίθεσης στο εσωτερικό του πρατηρίου βρισκόταν ο ιδιοκτήτης και τέσσερις υπάλληλοί του, οι οποίοι δεν παρενέβησαν. Ότι υπάρχει μαφία στα καύσιμα είναι γνωστό. Εμάς, ωστόσο, δεν πρόκειται να μας σταματήσουν τέτοιου είδους μαφιόζικες επιθέσεις. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους», λέει στην Huff Post Greece η αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Ερμιόνη Κυπριανίδου.
Τα θύματα, τα οποία θα υποβληθούν σήμερα σε ιατροδικαστική εξέταση, κατέθεσαν μήνυση στο τοπικό Α.Τ. κατ’ αγνώστων, ενώ ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. για συνέργεια.
Υπήρξαν, μάλιστα, καταγγελίες ότι το περιπολικό της Άμεσης Δράσης άργησε να φτάσει στο σημείο με την Αστυνομία να απαντά ότι η καθυστέρηση (35 λεπτά) οφείλεται στη θεομηνία που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη.
Ο έλεγχος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής στο συγκεκριμένο βενζινάδικο έγινε ύστερα από καταγγελία πολίτη προ ημερών στη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής.
Είχε απασχολήσει ξανά- Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Στο ίδιο πρατήριο τον Αύγουστο του 2014 είχε βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για «μη γνωστοποίηση της λιανικής τιμής καυσίμου στην Διεύθυνση Παρατηρητηρίου Τιμών-Τιμοληψιών, με έναν από τους προβλεπόμενους τρόπους για τα πωλούμενα είδη: αμόλυβδη 95’ και πετρέλαιο κίνησης».
Από χθες η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά τους υπόπτους της επίθεσης στο Ίλιον σε κύκλους ατόμων που σχετίζονται με τη μαφία καυσίμων στη δυτική Αττική. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να συνδέσουν το συγκεκριμένο περιστατικό με άλλα ανάλογα που έχουν γίνει στο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς.
ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Σαρώνει η ανασφάλιστη εργασία: Eνας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς ασφάλιση
Σαρώνει η ανασφάλιστη εργασία, παρά τους τακτικούς ελέγχους. Περίπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς ασφάλιση, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των απασχολουμένων στη γεωργία ή σε κατ’ οίκον απασχόληση που δεν λαμβάνουν τα αντίστοιχα ένσημα, παρά την καθιέρωση του εργόσημου.
Τα ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας κυμαίνονται στο 22-25%, παρά τους τακτικούς ελέγχους, αλλά και τα «τσουχτερά» πρόστιμα, που φτάνουν τα 10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Χειρότερη είναι η εικόνα στους εργάτες γης, αλλά και σε κατ’ οίκον απασχόληση, όπου από το 2010 καθιερώθηκε το εργόσημο για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Και στους τομείς αυτούς ισχύουν τα ίδια αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, ωστόσο σε όλους τους ελέγχους, κυρίως στην επαρχία, διαπιστώνονται σχεδόν καθολικά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, όπως αναφέρει το «Βήμα».
Οι περισσότεροι ανασφάλιστοι στο γεωργικό τομέα είναι αλλοδαποί, οι οποίοι είτε ζουν μονίμως στη χώρα μας είτε έρχονται ένα διάστημα, ειδικά για τη συγκομιδή συγκεκριμένων προϊόντων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αττική είναι η «πρωταθλήτρια» στην ανασφάλιστη εργασία, κατά τα στοιχεία του Οκτωβρίου, με ποσοστό 15,27%, ενώ ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο (14,86%).
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)