Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Αν θέλουμε πετρέλαιο, να ξεχωρίζουμε μεταξύ σοβαρών και ανύπαρκτων


Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και η αγορά υδρογονανθράκων βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν την αρχή, όπου θα καθορίσει τη συνολική πορεία του εγχειρήματος. Άλλωστε υπάρχουν πολλά και διαφορετικά παραδείγματα αγορών πετρελαίου: από τη Νορβηγία και τη Βρετανία, μέχρι τη Νιγηρία. 

Η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει -και σωστά- την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στους τομείς εκείνους που θα παίξουν ρόλο-κλειδί για την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Τώρα λοιπόν είναι η κρίσιμη στιγμή καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κάνουν τη διαφορά. 

Σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει σοβαρή βιομηχανία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, οι διαγωνισμοί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: από τις εταιρείες που συμμετέχουν ζητείται να αποδειχθεί η οικονομική αλλά και η τεχνική τους επάρκεια. Δε μιλάμε για τυπικούς ελέγχους κάποιων δεικτών αλλά για σοβαρή και σωστή τεκμηρίωση. 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

Τα πετρέλαια είναι μια από τις πιο απαιτητικές δουλειές. Υπάρχει μεγάλο ρίσκο και απαιτείται επένδυση εντάσεως κεφαλαίου. Άρα το πρώτο ζητούμενο είναι ο επενδυτής να έχει τα χρήματα που χρειάζονται για να προχωρήσουν οι έρευνες. 

Ταυτόχρονα οι γεωτρήσεις είναι μια περίπλοκη τεχνικά διαδικασία που γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν αφορά σε θαλάσσιες περιοχές. Γι’ αυτό και υπάρχει το ζητούμενο της τεχνικής εμπειρίας. Μάλιστα στους πιο σοβαρούς διαγωνισμούς ζητείται να υπάρχει όχι μόνο εμπειρία αλλά η εταιρεία να διαχειρίζεται κοίτασμα σε παραγωγή. 

Είπαμε, δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, αλλά να αντιγράψουμε ό,τι γίνεται στην… Αμερική, τη Βρετανία ή τη Νορβηγία, προσαρμόζοντάς το στην ελληνική πραγματικότητα. 

Και επειδή εδώ στη χώρα μας είχαμε οδυνηρές εμπειρίες από εταιρείες που άφησαν τις τρύπες ανοιχτές και έφυγαν ή χρησιμοποίησαν τις παραχωρήσεις για ύποπτα χρηματιστηριακά παιχνίδια, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. 

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η προκήρυξη του νέου γύρου παραχωρήσεων. Είναι σαφές λοιπόν ότι το δημόσιο πρέπει να διασφαλίσει ότι σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν εταιρείες που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (όπως είναι οι offshore περιοχές) και δυνατότητα να επενδύσουν. Διότι στην αγορά του πετρελαίου δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιρειών που παίζουν χρηματιστηριακά παιχνίδια και όχι μόνο. 

Και μέχρι τώρα είναι αλήθεια ότι το ΥΠΕΚΑ και οι άνθρωποι που χειρίζονται την υπόθεση "Υδρογονάνθρακες" έχουν επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα. 

Διότι κάποια κρούσματα υπήρξαν. Στους πρόσφατους διαγωνισμούς έκαναν την εμφάνισή τους εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατομμύριο ευρώ, εταιρείες ειδικού σκοπού χωρίς … «βιογραφικό» στην αγορά ή εταιρείες που προσκόμισαν ανύπαρκτα τεκμήρια εμπειρίας. Η ενασχόληση με τις προσφορές αυτών των εταιρειών όχι μόνο οδήγησε σε απώλεια χρόνου αλλά έπληξε και την εικόνα της χώρας, ιδιαίτερα όταν στην γειτονική Αλβανία έδινε το παρών η Shell ή στην Κύπρο η ENI και η Total. Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίστηκαν εν τέλει με τη δέουσα σοβαρότητα. 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων εάν ο πλούτος των κοιτασμάτων είναι τέτοιος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική δυσκολία και να φέρει ανάπτυξη. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα αξίζει να προσπαθήσει να ανοίξει μια αγορά που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα φέρει έσοδα και ανάπτυξη. Υπό τον όρο ότι αυτό θα γίνει σωστά, οργανωμένα και με κανόνες. 

Ζητούμενο λοιπόν, είναι να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο νέο γύρο για το ποιες εταιρείες θα μπουν στο παιχνίδι. Πλέον η κυβέρνηση έχει την εμπειρία να ξεχωρίζει ποιός μπορεί και ποιός είναι... αέρας. Καταστάσεις τύπου Regal, της εταιρείας που ανακοίνωνε το 2003 εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια στον Πρίνο μόνο και μόνο για να φουσκώσει τη χρηματιστηριακή της αξία, δεν πρέπει να επαναληφθούν.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Οι Ανθελληνες ΠΡΟΔΟΤΕΣ



ΤΥΧΟΝ ΠΟΣΟΥ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ;;;
ΤΥΧΟΝ ΠΟΣΟΥ ;;

ΕΙΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ;

ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΛΟΓΟ ΜΗ-ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΓΡΑΦΑΤΕ ” ΑΞΙΩΣΕΩΝ ” ΜΕ ΚΑΤΑΦΑΣΗ, ΘΑ ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ… και ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!!
ΤΟΣΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΙΑ ;
ΤΟΣΟ ΚΟΤΕΣ ΠΙΑ ;
ΤΟΣΟ ΑΝΑΝΔΡΟΙ ΠΙΑ ;

ΑΠΑΙΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΩΡΑ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΟΝ ΑΞΙΩΣΗ….
ΤΑ “ΤΥΧΟΝ” ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.
Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ στην ΤΥΧΗ

ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΩΣ “ΤΥΧΟΝ ΑΞΙΩΣΕΙΣ” ΤΑ 1,3 τρις €€ ΡΕ ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ ;;

ΘΑ ΠΑΤΕ ΦΥΛΑΚΗ…..ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ.

ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ
ΤΟΣΑ ΔΑΚΡΥΑ
ΤΟΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ κ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΞΙΩΣΕΙΣ;;

Στο Ειδικό Στρατοδικείο δεν θα βάλω την φράση “τυχόν εσχάτη προδοσία”.
Συνεννοηθηκαμε ;;

Αποκαλύπτω και την επίσημη δήλωση του πρόεδρου της Γερμανικής βουλής…σχετικά με τις επανορθώσεις του 2ου ΠΠ.

Δημητρης Καμμενος
ΠΠ

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Επιστολή της Κύπρου προς τον γ.γ.ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα


Τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας απορρίπτει, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Ο κ. Αιμιλίου, σε απάντηση επιστολής, ημερομηνίας 25 Απριλίου, του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου προς τον γγ του ΟΗΕ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ισχυρισμοί της Τουρκίας περί των ορίων της υφαλοκρηπίδας της: α)δεν έχουν καμία βάση, ούτε σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και β) νομικά είναι άκυροι.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι ισχυρισμοί της Τουρκίας παραβλέπουν παντελώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία τυγχάνει σχεδόν καθολικής συμμετοχής και αντικατοπτρίζει το σχετικό Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, ως προς τους υπόλοιπους ισχυρισμούς της Τουρκίας, σημειώνεται ότι με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (του 1983) και 550 (του 1984), οι οποίες καταδικάζουν την απόσχιση μέρους της Δημοκρατίας της Κύπρου και θεωρούν ως νομικά άκυρη τη διακήρυξη της «ΤΔΒΚ», συνάγεται ότι οποιεσδήποτε «συμφωνίες» με αυτή την παράνομη οντότητα είναι επίσης νομικά άκυρες. 

Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζεται, η «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας», στην οποία αναφέρεται η εν λόγω επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας και η σχετική ρηματική διακοίνωση της 10ης Απριλίου 2014, είναι παντελώς άκυρη και κενή περιεχομένου και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Εφιαλτικά σενάρια για τα χημικά της Συρίας στο Cape Ray: Απαγόρευσαν την αλιεία δυτικά της Κρήτης μέχρι και τα Ιόνια!


Εφιαλτικά σενάρια δημιουργεί η υπουργική απόφαση η οποία κυκλοφόρησε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 22 Μαΐου στο  άρθρο 3 παράγραφος 3, όπου αναφέρεται  ότι «χρήση  της  άδειας αλίευσης στα  διεθνή,  με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα  βυθού» απαγορεύεται στη γεωγραφική υποπεριοχή (GSA) 20, 22, 23 της ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο)». . 

Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ότι απαγορεύεται η αλιεία νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Τι χαρακτηριστικό έχει όλη η περίοδος καταμεσής του καλοκαιριού;

Είναι η περίοδος που το αμερικανικό σκάφος Cape Ray πρόκειται να προχωρήσει στην καταστροφή των 560 τόνων από τα επικίνδυνα χημικά του οπλοστασίου της Συρίας σε μη καθορισμένη περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Υποτίθεται η απαγόρευση της αλιείας έχει να κάνει με την προστασία των ιχθυαποθεμάτων στα διεθνή ύδατα αλλά είναι η πρώτη φορά που τέτοια απαγόρευση εκδίδεται από υπουργικό απόφαση καθώς ήταν έργο των περιφερειών.

Μάλιστα η περίοδος αυτή της απαγόρευσης και υπό όρους μπορεί να επεκταθεί και μετά τις 22 Ιουλίου: «Οι περιοχές και οι χρονικές περίοδοι απαγόρευσης θα επανεξεταστούν, εφόσον συντρέχουν λόγοι, μετά το 2015″. Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Και για να γίνει η υπόθεση ακόμη χειρότερη ήρθε και η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα σχετικά δημοσιεύματα η οποία λεέι:  

«Η χώρα μας σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την αειφορία και τη βιώσιμη διαχείριση, τόσο του περιβάλλοντος και των ιχθυαποθεμάτων, όσο και του επαγγέλματος των Ελλήνων αλιέων και του Τουρισμού. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα εκθέτουν τη χώρα μας και είναι τελείως αβάσιμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δηλαδή η υπουργική απόφαση γίνεται γιατί η χώρα μας σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας την αειφορία και τη βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων αλιείας…

Σε καμία περίπτωση κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει στο Cape Ray και πόσο κοντά αυτό θα βρίσκεται στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα την ώρα που θα πραγματοποιεί μια επιχείρηση η οποία αν και γνωστή στη διαδικασία (υδρόλυση) δεν έχει ποτέ γίνει στο παρελθόν επάνω σε σκάφος την ώρα που πλέει στην ανοικτή θάλασσα.

ΠΗΓΗ:defencenet.,gr