Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Στο μέλλον θα ζουν οι πλούσιοι 120 χρόνια και οι φτωχοί 60;


Δεν είναι είδηση. Ούτε μυστικό. Ολοι γνωρίζουν ότι οι πλούσιοι ζουν περισσότερο από τους φτωχούς. Είναι ευεξήγητο θα σκεφτεί κανείς. Οποιος έχει χρήματα, έχει και καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Δεν σκέφτεται δυό φορές να πάει στον γιατρό αν δεν αισθάνεται καλά και βέβαια δεν υποτιμά τα συμπτώματα ή τις ενοχλήσεις κάποιας ασθένειας, όπως θα έκανε κάποιος με περιορισμένο εισόδημα, που θέλει να γλυτώσει το αλμυρό αντίτιμο που θα καταβάλει για την εξέταση.
Αυτή ήταν η κυρίαρχη θεωρία στις επιστήμες της υγείας για ολόκληρη την δεκαετία του ’90. Αρθρα, επιστημονικές δημοσιεύσεις, έρευνες είχαν αυτό το ακλόνητο επιχείρημα που επικεντρωνόταν στην ποιότητα και την συχνότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ανατροπή που κάνει τους ειδικούς να αναθεωρούν την μέχρι σήμερα στάση τους και κυρίως την πολιτική της δημόσιας υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι ακόμα και στην περίπτωση όπου βελτιώθηκε η δημόσια περίθαλψη, η οποία έχει μηδέν ή μικρό κόστος για τους ασφαλισμένους ή και τους ανασφάλιστους που πηγαίνουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, η ψαλίδα ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής φτωχών και πλούσιων συνέχισε να μεγαλώνει. Οι επιστήμονες μελέτησαν ειδικότερα τα συστήματα υγείας σε Αμερική και Βρετανία, όπου υπήρξαν από την δεκαετία του ’90 αρκετές αλλαγές έτσι ώστε να διευκολυνθεί κάπως η πρόσβαση των μη προνομιούχων στις υπηρεσίες υγείας (λ.χ. υπήρξαν προγράμματα περίθαλψης στην Αμερική που κάλυπτε όλα τα έξοδα – ή κάποια από τα έξοδα – ο εργοδότης). Ακόμα και έτσι όμως δεν σημειώθηκε θεαματική βελτίωση αλλά το αντίθετο. Τι συμβαίνει λοιπόν και οι πλούσιοι έχουν αφάνταστα μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 80 έτη, σε αντίθεση με τους φτωχούς;


Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Αυτήν την στιγμή στις ΗΠΑ, η διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ προνομιούχων και μη, είναι γύρω στα 12,2 χρόνια. Οι άνδρες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ζουν κατά μέσο όρο 80 χρόνια και οι άνδρες που έχουν τελειώσει το λύκειο 67. Στις γυναίκες η αντίστοιχη διαφορά είναι 84 με 73. Οι γυναίκες που παράτησαν το σχολείο έχουν κατά πέντε χρόνια μικρότερο όρο ζωής από αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων γενεών που επίσης δεν αποφοίτησαν. Συνεπώς υπάρχει μια σαφής επιδείνωση σε σχέση με το παρελθόν, η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί στο θέμα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Οι ειδικοί συλλέγοντας δεδομένα από διαφορετικές χώρες κατέληξαν ότι τούτο δεν συμβαίνει μονάχα διότι οι ευκατάστατοι πάνε σε καλύτερους γιατρούς η νοσοκομεία αλλά διότι έχουν συνολικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής. Η κοινωνική ανισότητα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίον κάποιος αντιλαμβάνεται την πρόληψη, την διατροφή, την άσκηση, το ευ ζην. Αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει μια υπόθεση για το τι θα συμβαίνει στο μέλλον θα δει ότι τα νέου τύπου φάρμακα, θα μπορούν να επιτρέπουν σε αυτούς που έχουν χρήματα να ζουν μέχρι τα 120 ενώ οι φτωχοί θα πεθαίνουν στα 60. Και αυτό διότι η επιστήμη θα έχει προχωρήσει αρκετά έτσι ώστε να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει πολλές ασθένειες αλλά ταυτόχρονα να καθυστερεί αρκετά την γήρανση. Για να το θέσει κανείς με τρόπο απλό, όπως σήμερα υπάρχουν κρέμες που μπορούν να κάνουν το γυναικείο δέρμα να δείχνει πολύ νεότερο και να εμφανίζει λιγότερες ρυτίδες, αυτό θα μπορεί να γίνει για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό. Πειράματα που γίνονται αυτήν την στιγμή σε ποντίκια, δείχνουν ότι όχι μόνο επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης αλλά προχωρά και το θέμα της ανανέωσης ιστών και κυττάρων. Είναι θέμα χρόνου να βρεθούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τους ανθρώπους.

Παραλληλα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι τα γονίδια. Εχουν επικεντρώσει την έρευνά τους σε άτομα που έχουν περάσει τα 100, αναζητώντας τα γονίδια εκείνα που τους επιτρέπουν να ζήσουν περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι. Αν η μελέτη τους καρποφορήσει τότε οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες θα επωφεληθούν από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους φτωχούς, οι οποίοι ήδη χάνουν χρόνια ζωής: το να είσαι μη προνομιούχος σημαίνει ότι βιώνεις μια καθημερινή κατάσταση άγχους αναφορικά με την εργασία, την στέγη, την περίθαλψη. Αυτά που οι πλούσιοι θεωρούν δεδομένα, είναι για τους φτωχούς τεράστια προβλήματα. Ταυτόχρονα, οι έχοντες ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας, σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν τόσα κρούσματα εγκληματικότητας, οδηγούν καλύτερα αυτοκίνητα, διατρέφονται σωστά. Ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης που ταλαιπωρούν τους φτωχούς πληθυσμούς είναι μια άγνωστη έννοια για τους ευκατάστατους. Συνήθως δεν καπνίζουν και δεν έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ. Όλα αυτά, συντείνουν στο να ξεπερνούν τα 80 έτη της ηλικίας αλλά να κρατιούνται σε εξαιρετική κατάσταση.

Είναι αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες οι « υγιείς ελίτ» σε αντίθεση με τις μεγάλες μάζες των φτωχών που έχουν ελλιπή πληροφόρηση για την υγεία και την διατροφή αλλά και πολύ χειρότερες συνθήκες διαβίωσης. «Η φτώχεια κλέβει χρόνια» λένε οι γεροντολόγοι. Εν τω μεταξύ, σε μερικές δεκαετίες θα βλέπουμε ανθρώπους που θα φτάνουν τα 100 και θα αισθάνονται υπέροχα, επιβεβαιώνοντας ότι ο πλούτος κυβερνά τα πάντα. 

ΠΗΓΗ:
news247.gr

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο για κατάδυση στο ναυάγιο των Αντικυθήρων


Το κέντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος θα γίνουν τα Αντικύθηρα από τις 15 Σεπτεμβρίου και για συνολικά έναν μήνα, καθώς σύγχρονοι ερευνητές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελβετία, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας -μια διαστημικού τύπου καταδυτική στολή-, θα επιστρέψουν φέτος στον τόπο του ναυαγίου των Αντικυθήρων που χάθηκε το 60-50 π.Χ.

Θα ξαναβρεθούν δηλαδή στο σημείο όπου εντοπίστηκε αυτό που σήμερα θεωρούμε τον πρώτο γνωστό υπολογιστή της ανθρωπότητας: ένα λεπτεπίλεπτο τεχνούργημα με γρανάζια και μηχανισμό, του οποίου αντίστοιχες εφαρμογές βρέθηκαν μόνο 14 αιώνες μετά, σε ρολόγια του Μεσαίωνα, καθώς οι αρχαίοι ανακύκλωναν τα μέταλλα και σπανίως βρίσκουμε μεταλλικά αντικείμενα σε ανασκαφές. Ο μηχανισμός σώθηκε ακριβώς διότι παρέμεινε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το ένθετο περιοδικό «Κ» στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η εντυπωσιακή στολή Exosuit, που κατασκευάστηκε από την καναδέζικη εταιρεία Nuytco Research, μας ξαναγυρίζει στο παρελθόν για έναν ακόμη λόγο.

Το σκάφανδρο του 21ου αιώνα μάς θυμίζει, σύμφωνα με την αρθρογράφο, τον απίστευτο ηρωισμό των Σύμιων σφουγγαράδων, οι οποίοι κατάφεραν με αυτοθυσία και υποτυπώδη εξοπλισμό το 1900-1901 να ανασύρουν από τον πυθμένα του Αιγαίου το πλουσιότερο και σημαντικότερο αρχαίο φορτίο που έχει εντοπιστεί έως τις ημέρες μας: αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς, χρηστικά είδη, μαζί με το θαυμαστό αντικείμενο με τα γρανάζια που είδαμε από κοντά στην εξαιρετική έκθεση που μόλις τελείωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι η αναχώρηση του πλοίου έγινε από κάποιο ελληνικό λιμάνι με κατεύθυνση τη Ρώμη, η οποία συγκέντρωνε καλλιτεχνικούς θησαυρούς που κοσμούσαν δημόσιους χώρους ή κατέληγαν στις βίλες των αριστοκρατών.

Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Συναπαρτίζεται από μέλη πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων και εθνικοτήτων (Αμερικανοί από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Woods Hole, Ελβετοί μηχανικοί που κατασκεύασαν ρολόι με τις λειτουργίες του μηχανισμού, Έλληνες αρχαιολόγους κ.ά.), ενώ η χρηματοδότηση είναι διεθνής και ελληνική.

Όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα το φθινόπωρο στη χώρα μας, καθώς το στοίχημα της επιστροφής στα Αντικύθηρα είναι μεγάλο. Εκτός από τους Σύμιους σφουγγαράδες που βρήκαν το ναυάγιο το 1900, επιτόπια έρευνα έκανε και ο πλοίαρχος Κουστό.

Πέρασε το 1953 για να εντοπίσει τη θέση του, ξαναγύρισε το 1976 με αρχαιολόγους από το ΥΠΠΕ και ανέλκυσε μερικά ακόμη αντικείμενα με τη βοήθεια των εξελιγμένων τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούσε τότε.

Στην επικείμενη όμως αποστολή τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, χάρη σε δύο παράγοντες. Πρώτον, το 2012 και το 2013 έγινε τεράστια προπαρασκευαστική δουλειά χαρτογραφήθηκε με επιτόπιες καταδύσεις και με ειδικά μηχανήματα ο βυθός στην περίμετρο ολόκληρου του νησιού των Αντικυθήρων.

Οι έρευνες αυτές αποκάλυψαν πως σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από το γνωστό ναυάγιο υπάρχει ακόμη ένα, που φέρει τον ίδιο τύπο κεραμικής, συνεπώς ανήκει στην ίδια εποχή, και μπορεί να υποστηριχτεί η άποψη ότι το πλοίο αυτό ίσως να συνταξίδευε με εκείνο του μηχανισμού.

Δεύτερον, η στολή Exosuit, κόστους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, δίνει τη δυνατότητα στον δύτη να παραμείνει πολλές ώρες στο βυθό, σε βάθος ακόμη και 300 μέτρων, χωρίς να χρειάζεται να περάσει αργότερα από τη διαδικασία της αποσυμπίεσης. Συνεπώς, θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά συστηματική ανασκαφή.

Η στολή, που μοιάζει με εκείνες των αστροναυτών και καθελκύεται/ανελκύεται μονάχα με γερανό, είναι εφοδιασμένη με προωθητήρες (προπέλες) που βοηθούν την πλοήγησή της από τον χειριστή.

Υπάρχουν ειδικά πετάλια στα πόδια του δύτη, με τα οποία εκείνος ρυθμίζει την κατεύθυνση, ρομποτικά χέρια με τσιμπίδα, ειδικά φώτα, κάμερα, ενδοεπικοινωνία, ενώ το σκάφανδρο συνδέεται με την επιφάνεια με λώρο, με τον οποίο τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και επικοινωνίες οπτικών ινών.

Ένας χημικός παράγοντας δεσμεύει μέσα στην καμπίνα το διοξείδιο και ένας αυτόματος μηχανισμός επαναπληρώνει το χώρο με το απαιτούμενο οξυγόνο.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Να μειωθεί η τιμή του θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 ζητά η ΓΣΕΒΕΕ


Η ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει την προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ), για την μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011.
Η αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν δεδομένη από την πρώτη στιγμή και επιβεβαιώθηκε πλέον και επισήμως από τα στοιχεία του Γεν. Λογιστηρίου και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.
Η αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στέρησε από  χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες το αγαθό της θέρμανσης, συρρίκνωσε δραματικά τα δημόσια έσοδα κατά 750 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 70% περίπου, έχοντας ως συνεπακόλουθο τις αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης και τη διόγκωση των οικονομικών τους προβλημάτων.   
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών την επαναφορά του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011, δηλαδή 60€ το χιλιόλιτρο, για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο 2014-2015.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δημοσιεύται η προκήρυξη για το γύρο παραχώρησης των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη


Υπογράφηκαν από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, και αποστέλλονται για δημοσίευση, οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε την πρώτη Απόφαση που αφορά στην προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Η Απόφαση αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα διαρκέσει έξι μήνες.
Η δεύτερη Απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ αφορά στο Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία ENEL στα μέσα Απριλίου.
Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Ν. 2289/1995, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές.
Η απόφαση αποστέλλεται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Σχετικά με το θέμα, ο κ. Μανιάτης, δήλωσε «οι σημερινές Αποφάσεις είναι η κορύφωση της σκληρής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών. Δεσμευτήκαμε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στα μέσα του 2014, κρατήσαμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, ξεπεράσαμε τις προκλήσεις και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα στο χώρο των ερευνών υδρογονθράκων τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της.
Διανύσαμε πολύ δρόμο. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Επικράτεια από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα και σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποιούμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και διαμορφώνουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο».

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δίκτυο Ηλεκτρικής Κινητικότητας & Plug-In Cars - Που είναι η φάκα;


Σταμάτης Θεοδωρόπουλος
Mέσα στα τόσα "υπέροχα" του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας εντάχθηκε και με "νομοθετική μας πρωτοβουλία" ,όπως ακριβώς δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Γ.Μανιάτης ,το σχέδιο για το «Δίκτυο Ηλεκτρικής Κινητικότητας»..

Το σχέδιο αυτό αφορά την προώθηση των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους στόχους που έθεσε πριν ένα χρόνο περίπου.
Οι στόχοι αυτοί συνδέονται με τη μείωση ων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, οι οποίοι δεν μπορούν να επιτευχθούν κατά την γνώμη τους χωρίς τη συνδρομή και του τομέα των μεταφορών.
Πρώτος στόχος λοιπόν του κ. Μανιάτη και κατόπιν της νομοθετικής ρύθμισης για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο οποίος θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, η δημιουργία ούτε λίγο -ούτε πολύ ...13.000 τέτοιων σταθμών έως το 2020 ,στα επόμενα έξι χρόνια δηλαδή.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσω πως σήμερα ,τον Αύγουστο του 2014, στην Ελλάδα υπάρχουν και κυκλοφορούν 20 με 25 τέτοια αυτοκίνητα (αμιγώς ηλεκτρικά).
Το νούμερο λοιπόν των 13.000 "Σταθμών Φόρτισης" μοιάζει εξωπραγματικό τουλάχιστον για τις ως τώρα ανάγκες. 
Προφανώς όμως ο Υπουργός και το επιτελείο του κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν σε ότι αφορά το πόσα τέτοια αυτοκίνητα θα βρίσκονται σε κυκλοφορία το 2020 αλλιώς λογική εξήγηση δεν υπάρχει.

Αυτό από μόνο του (ενδεχομένως) σημαίνει πως θα κατακλυσθεί η αγορά από Plug-In Cars (όπως ονομάζονται) καταστώντας ακόμα και τα νέα υβριδικά μοντέλα (διόλου χαμηλού κόστους) και τα νεόφερτα diesel,αυτοκίνητα "παλαιάς κοπής" που πιθανότατα θα χάσουν απο την αξία τους κατά πολύ αλλά και τα μέχρι σήμερα προνόμια τελών κυκλοφορίας ,εισόδου στον δακτύλιο και λοιπά. Για τα παλαιότερα euro και προ-euro φυσικά ούτε λόγος να γίνεται.

Βεβαίως μπορούμε εύκολα να σκεφτούμε πως πρόκειται για κάποιο σχέδιο που έκανε την εμφάνιση του μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το "καπρίτσιο" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί και ο πιο πτωχός το πνεύματι καταλαβαίνει πως δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που δυστυχεί,σε μια χώρα που τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στην κορυφή των Ιμαλαϊων, σε μια χώρα που οι ιδιοκτήτες οσονούπω θα είναι ενοικιαστές,σε μια χώρα που ζουν άνεργοι η ημι άνεργοι,μια χώρα που ακόμα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν μείωση κατά μέσο όρο 30% στο επιβατικό κοινό που εξυπηρετούν (όταν κάποιος έχει απολυθεί δεν αναζητά μέσο μεταφοράς με την ίδια συχνότητα που το έκανε ως εργαζόμενος), ξαφνικά και ω του θαύματος θα γεμίσει με Plug-In Cars (ηλεκτρικά) που το κόστος τους κινείται πανευρωπαϊκά στα (μόλις) 31.500 ευρώ (κατά μέσο όρο) και μάλιστα τόσα πολλά που να χρειάζονται 13.000 "Σταθμοί Φόρτισης"...

Τόσο σίγουρος για την πολιτική ανάπτυξης που ασκεί και τα σίγουρα και άμεσα αποτελέσματα της ο κ. Μανιάτης η υπάρχει κάποιος λάκκος;

Πάλι κάποιος μπορεί να σκεφτεί εύκολα και να καταλήξει πως ενδεχομένως θα υπάρχει κάποια μείωση δασμών ,φόρων και λοιπά προκειμένου το σχέδιο να πάρει σάρκα και οστά και να ευοδώσει,μα μετά την πρώτη σκέψη,έρχεται και η δεύτερη.

Πόσα Jeep και γενικότερα μεγάλου κυβισμού που αναγκαστικά λόγο φορολογίας σήμερα χρησιμοποιούνται ως "κοτέτσια" αγοράσθηκαν πριν λίγα χρόνια με το ίδιο τυρί μπροστά στη φάκα;

Και στο κάτω - κάτω τόσα και τόσα χρόνια μήπως υπήρξε κάποια έστω επιδότηση-φοροελάφρυνση για κράνη μοτοσυκλετιστών αν και επί σειρά δεκαετιών θρηνούμε κατακόμβες νέων κυρίως ανθρώπων στην άσφαλτο;

Γιατί λοιπόν τόσος "πόνος" για τα Plug-In Cars που να δικαιούνται τέτοιας αντιμετώπισης;

Και βεβαίως αυτή είναι η σκέψη κάθε λογικού ανθρώπου.

Εκείνο που πραγματικά όμως με κάνει να ανησυχώ είναι πως αν η όλη υπόθεση ήταν απλώς για την ικανοποίηση κάποιου "καπρίτσιου" τότε το κράτος θα ήταν μέσω κάποιας υπηρεσίας του και ο "διανομέας" και ο ιδιοκτήτης αυτών των 13.000 σταθμών γιατί κανείς άλλος δεν θα ενδιαφερόταν,όμως εδώ ,αντιθέτως,έχουμε νομοθετική ρύθμιση που απαλλάσσει Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης από την έκδοση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τους κατατάσσει στην κατηγορία των τελικών καταναλωτών με δικαίωμα μεταπώλησης ρεύματος ως υπηρεσία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Κάποιος θα με πει κακόβουλο όμως αυτό μου μοιάζει σαν τη "μοιρασιά μιας πίτας" που "μυρίζει" άσχημα πριν μπει καν στο φούρνο... 

ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Νέο περιστατικό στη Δανία: κλείνει επιχείρηση 43 ετών επειδή ανεμογεννήτριες προκαλούν προβλήματα υγείας σε υπαλλήλους, κυρίως γυναίκες.


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε, ιδίως στο Facebook, η ανάρτηση του Σαββάτου για τις αποβολές παραμορφωμένων εμβρύων σε φάρμα εκτροφής μινκ στη Δανία, όπου πέρυσι εγκαταστάθηκαν τέσσερις μεγάλες ανεμογεννήτριες. Είναι βέβαια λυπηρό ότι, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, η ανάρτηση σχολιασμού του θανάτου της γυναίκας στα Χανιά, όταν η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, συγκέντρωσε μόλις το 1/6 των αναγνωστών των προβλημάτων των μινκ. Μας κινούν την περιέργεια οι περίεργες φωτογραφίες; Χάνουμε την ανθρωπιά μας στα χρόνια των μνημονίων; Διαβάσαμε κι αλλού για την άτυχη γυναίκα, ενώ όχι για τα μινκ; Ας είναι …

Πάλι από τη Δανία έρχονται τα νέα κι αυτή τη φορά αφορούν προβλήματα σε ανθρώπους, όχι σε ζώα. Όπως δημοσιεύτηκε σε Δανέζικη εφημερίδα, εδώ και τρία χρόνια η μεγάλη Σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfal, έχει εγκαταστήσει 10 ανεμογεννήτριες στη περιοχή Lammefjord, κοντά στο Gislinge, περίπου 75χλμ δυτικά της Κοπεγχάγης. Στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 4-700μ. απο τρείς ανεμογεννήτριες, υπήρχε τα τελευταία 43 χρόνια ένα ...
μεγάλο φυτώριο, το Lammefjordens Stauder ("τα πολυετή φυτά του Lammefjord"), με 15 υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 12 εκατ. κορόνες Δανίας (περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, ισοτιμία Ευρώ/kroner=7,456). Και λέμε "υπήρχε", επειδή πλέον το φυτώριο πάει για κλείσιμο, θα μείνουν μόνο λίγοι εποχιακοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του φυτώριου, που τον βλέπουμε στη φωτογραφία, όλες οι γυναίκες-υπάλληλοι παραπονιόντουσαν για ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου και αρκετοί υπάλληλοι είχαν συνεχείς πονοκεφάλους. Μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση με τη φάρμα των μινκ, πέντε υπάλληλοι παραιτήθηκαν! Όλοι τους είναι πλέον πεισμένοι ότι τα προβλήματα υγείας τους οφείλονται στις χαμηλές συχνότητες των ανεμογεννητριών. Οι υπάλληλοι φοβούνται ότι θα αποκτήσουν χρόνιες ασθένειες και ο ιδιοκτήτης ότι ενδεχομένως θα είναι υπεύθυνος αν γεννηθεί κάποιο παραμορφωμένο παιδί. Αγγλική μετάφραση του Δανέζικου δημοσιεύματος δίνει το World Council for Nature, που κατέγραψε και το περιστατικό με τη φάρμα των μινκ.

Ο ιδιοκτήτης του φυτώριου πρόκειται πλέον να κινηθεί νομικά, ζητώντας αποζημίωση για την επιχείρησή του και εξετάζει με το δικηγόρο του αν θα στραφεί εναντίον της Vattenfal, που έβαλε τις ανεμογεννήτριες, ή εναντίον του Δήμου του Holbæk, που ενέκρινε την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Ο Δήμαρχος του Holbæk εξέφρασε τη θλίψη του για το κλείσιμο της επιχείρησης, είπε ότι έστειλε υγειονομικό αρμόδιο τόσο από το εθνικό σύστημα υγείας όσο και από το Υπουργείο Υγείας, για να εξετάσουν το θέμα από κοντά, αλλά η νομοθεσία για τα αιολικά είναι σαφής στο τι επιτρέπεται και τι όχι και η Vattenfal έχει συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για τα όρια θορύβων.

Το World Council for Nature συσχετίζει ευθέως τη συμπεριφορά των αρμοδίων για τις ανεμογεννήτριες με αντίστοιχες συμπεριφορές των κυβερνήσεων στο παρελθόν για τις συνέπειες από το κάπνισμα, τον αμίαντο, τη θαλιδομίδη, κλπ, όταν οι κυβερνήσεις έπαιρναν το μέρος των ιδιωτικών συμφερόντων και αγνοούσαν τα προβλήματα στη δημόσια υγεία. Ζητά επιδημιολογική μελέτη, την εκτέλεση συστηματικών μετρήσεων των υποηχητικών θορύβων έως 0,1Hz μέσα στα σπίτια, που βρίσκονται κοντά σε ανεμογεννήτριες, και, προληπτικά, την απαγόρευση εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών ισχύος >1MW σε απόσταση μικρότερη των 10χλμ από κατοικημένες περιοχές μέχρις ότου ολοκληρωθούν και δημοσιευθούν οι πιο πάνω μελέτες. 

Να κάνουμε εδώ μια παρένθεση, για να μεταφέρουμε σχόλιο που κατατέθηκε προχθές από αναγνώστρια, στην ανάρτηση για τη φάρμα των μινκ: "Είμαι κάτοικος Χανίων και το γεγονός αυτό το έχω βιώσει προσωπικά, όσες φορές τυχαίνει να περνάω με το αυτοκίνητο από το σημείο του Ομαλού, όπου πλέον υπάρχουν καμιά δεκαριά από δαύτες, (ανεμογεννήτριες), ο σκύλος μου ενώ ΚΟΙΜΑΤΑΙ σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή, μόλις πλησιάζουμε προς αυτές, ταράζεται ξυπνάει γαυγίζει και δείχνει μια ανεξήγητη συμπεριφορά… το ίδιο έχει συμβεί ΚΑΘΕ φορά στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου και συνεχίζεται έως ότου απομακρυνθούμε, είμαι φυσικά υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά ιδανικό θα ήταν να έχει ο καθένας μας μια μικρή, οικιακή στο σπίτι του κι όχι αυτά τα τέρατα που εγκατέστησαν στον τόπο μας". 

Η υπόθεση του φυτώριου συνδέθηκε πλέον στο Δανέζικο τύπο με την υπόθεση της φάρμας των μινκ, πήρε ευρεία δημοσιότητα και μια βουλευτής έθεσε το θέμα με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Η απάντηση ήταν "ελληνικού τύπου", "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", καθώς στην πραγματικότητα μάλλον κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

Υπάρχει βέβαια η παλιά σοφή παροιμία "το λύκο τον βλέπουμε, το ντορό ψάχνουμε;" (ενώ βλέπουμε τον υπαίτιο, ψάχνουμε τα σημάδια) κι όταν όλοι δείχνουν με το δάκτυλο τις ανεμογεννήτριες, η Δανέζικη κυβέρνηση προτιμά να κοιτάζει το δάκτυλο. 

Μήπως είναι καμιά αρρώστια κολλητική των πολιτικών και την έχουν σ' όλο τον κόσμο; Να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τις μεγάλες εταιρείες, ακόμη και σε βάρος της υγείας των πολιτών; Είναι όλοι τόσο απασχολημένοι, που κανένας δεν έκατσε ποτέ να δει την αληθινή ιστορία, που μετέφερε στον κινηματογράφο η Τζούλια Ρόμπερτς σαν Έριν Μπρόκοβιτς; Ή απλά, με μια λέξη, αυτός είναι ο καπιταλισμός; Όπου προηγείται το κέρδος κι έπεται η υγεία;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Το βαρέλι δεν έχει πάτο...


Αν πιστεύετε ότι κάπου εδώ είναι ο πάτος, ότι δεν έχει παρακάτω, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Μέχρι χτες λέγαμε ότι η ύφεση μπορεί να διαρκέσει τρία - τέσσερα χρόνια, δανειζόμενοι από την εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ στην Ελλάδα γράφουμε ιστορία, έχοντας ανατρέψει όλα τα αρνητικά ρεκόρ! Η ανάκαμψη είναι μία μακρινή μουσική, όσο οι πολιτικοί επιμένουν στις αρετές του κρατισμού και δεν επιτρέπουν στην μεσαία τάξη να αναπνεύσει... 

Οι Έλληνες ξεχωρίζαμε πάντα για το εμπορικό μας πνεύμα. Σε όποια χώρα βρεθήκαμε, σε όποια περίοδο, κατορθώσαμε γρήγορα να ξεχωρίσουμε και να βγάλουμε πλούτο εκεί που οι άλλοι δεν μπορούσαν. Κι ερχόμαστε τώρα να στραγγαλίσουμε αυτό το πνεύμα, κυνηγώντας την επιχειρηματικότητα σε κάθε ευκαιρία και έχοντας κηρύξει πογκρόμ κατά της μεσαίας τάξης. 

Η πραγματική δύναμη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε τα κρυμμένα πετρέλαια, ούτε οι σπάνιες γαίες της. Είναι οι άνθρωποι! Άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα με ελάχιστα μέσα. Θέλουν να βοηθήσουν αυτή την χώρα; Χρειάζεται να στηρίξουν τους ανθρώπους της. Να βοηθήσουν την μεσαία τάξη να σταθεί και πάλι στα πόδια της για να δημιουργήσει. 

Την στιγμή αυτή εκφράζουμε περισσότερο αυτό που θέλουμε να δούμε και λιγότερο αυτό που πιστεύουμε ότι θα συμβεί. Η ανοικοδόμηση μιας χώρας από τα συντρίμμια προϋποθέτει δύο πράγματα: Κεφάλαια και πολιτική βούληση. Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο... 

Επί πέντε χρόνια τώρα βλέπουμε τους ανθρώπους να χωρίζονται σε στρατόπεδα με κάθε ευκαιρία και κατά τα ποδοσφαιρικά πρότυπα. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο. Ειδικά τους τελευταίους μήνες η αντιπαράθεση αυτή έγινε διαρκής και με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Αργεντινή. Είναι μία σκέτη τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να διαδηλώσουμε για οποιονδήποτε άλλο λαό, όχι όμως για τους Έλληνες! Ψάχνουμε να βρούμε αφορμές να βρεθούμε απέναντι και να μαλώσουμε και όχι να βρεθούμε μαζί και να δημιουργήσουμε. Μία καταστροφική δύναμη μας έχει υποτάξει... 

Θα περίμενε κανείς ότι μία τόσο μεγάλη κρίση θα είχε γεννήσει νέα πράγματα και κυρίως ότι θα αναδείκνυε νέες προτάσεις. Τίποτα απ΄ αυτά δεν έγινε! Ούτε νέα πρόσωπα ούτε νέες προτάσεις. Είναι εξοργιστικό να βλέπεις έξυπνους ανθρώπους να σπαταλούν την όποια ενέργειά τους σε ανούσιες διαμάχες. Ενδιαφέρει τώρα τον άνεργο στην Ελλάδα το τι ακριβώς συμβαίνει στην Αργεντινή! Τρίχες! Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πως θα βρει εργασία. Ακούσατε κάποια σχετική πρόταση; 

Να μην είμαστε άδικοι! Κάποιοι ονειρεύονται έναν δημόσιο τομέα που θα μπορέσει να δημιουργήσει "νέες θέσεις εργασίας". Ξεχνούν ότι η συνταγή αυτή μας οδήγησε στην καταστροφή. Επιμένουν σε πρακτικές και συνταγές που δεν ταιριάζουν στην νοοτροπία του λαού μας και γι αυτό ακριβώς έχουν αρνητικές συνέπειες. Και πρόκειται για δυνάμεις που βρίσκονται στην αριστερά αλλά και στην δεξιά. Αυτή είναι η μόνη τους πρόταση, επειδή αυτό πρεσβεύουν. Αυτό ξέρουν. 

Το κλειδί της χώρας βρίσκεται στην μεσαία τάξη. Όποιος το καταλάβει και το αξιοποιήσει θα είναι εκείνος που για πολλές δεκαετίες θα θεωρείται ο νέος εθνάρχης της χώρας. Aντίθετα, όσο επιμένουν να πυροβολούν την μεσαία τάξη, τόσο θα βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Θα ψάχνουμε τον πάτο και πάτο δεν θα βρίσκουμε. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει πάτος... 

Θανάσης Μαυρίδης


ΠΗΓΗ.capital.gr

Παιδί-θαύμα αλλάζει το μέλλον της αιολικής ενέργειας με αποθήκευση συμπιεσμένου αέρα


Η Ντανιέλ Φονγκ είναι 26 ετών. Σε ηλικία 12 μόλις ετών παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στη Νέα Σκωτία του Καναδά και στα 17 ξεκίνησε τις σπουδές της στο περίφημο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Παρότι η αρχική της κατεύθυνση ήταν στη φυσική πλάσματος αποφάσισε ότι ήθελε να εργαστεί πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι την πυρηνική σύντηξη.

Μάλιστα, το 2008 ίδρυσε την εταιρεία LightSail Energy για την οποία έχουμε γράψει ήδη στο econews.gr.

—Η αιολική ενέργεια στη Νέα Σκωτία

Η Νέα Σκωτία του Καναδά είναι μια περιοχή με πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό. Αυτή την περίοδο εκατοντάδες ανεμογεννήτριες τροφοδοτούν με ενέργεια το δίκτυο, αλλά η μεγάλη πρόκληση παραμένει η αποθήκευση του πλεονάσματος αιολικής ενέργειας όταν επικρατεί νηνεμία.

Την πρόκληση αυτή επιχειρεί να αντιμετωπίσει η LightSail. Στην κοινότητα του Μπρούκλυν στην Κομητεία Κουήνς της Νέας Σκωτίας, ο εγκαταστάτης αιολικών πάρκων Watts Wind Energy έλαβε την άδεια να εγκαταστήσει τρεις μεγάλες ανεμογεννήτριες κοντά σε μια παροπλισμένη χαρτοποιία.

Η Φονγκ, ως ιδρύτρια και επικεφαλής επιστήμονας της LightSail Energy, θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ανεμογεννήτριες για να διενεργήσει δοκιμές στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας που αναπτύσσει η εταιρεία της. Μια τεχνολογία που βασίζεται στην αποθήκευση ενέργειας σε πεπιεσμένο αέρα.

“Θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι πραγματικά μεγάλο. Είναι μια από τις λίγες τεχνολογίες που αναπτύσσονται με στόχο να επιτρέψουν στις ΑΠΕ να τροφοδοτήσουν αδιάλειπτα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο” ανέφερε σχετικά η Φονγκ.

Η μέθοδος της LightSail Energy έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας που δημιουργεί η συμπίεση του αέρα. Η ιδέα είναι να συλληφθεί η θερμότητα με ψεκασμό νερού και να χρησιμοποιηθεί όταν παραστεί ανάγκη.

“Όταν συμπιέζεις τον αέρα εκλύει θερμότητα. Όταν φουσκώνεις το λάστιχο του ποδηλάτου σου, θα νοιώσεις τη θερμότητα από την τρόμπα” αναφέρει ο Σταν Μέησον, πρόεδρος της Watts Wind Energy.

Η Φονγκ ανακάλυψε έναν τρόπο για να συλλέξει και να αποθηκεύσει αυτή τη θερμική ενέργεια.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στη φάση της Έρευνας και Ανάπτυξης, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί 43 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των χρηματοδοτών είναι και ο Μπιλ Γκέητς.

Θα είναι έτοιμη για χρήση σε περίπου δύο χρόνια, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσει 10 θέσεις πλήρους εργασίας στην περιοχή.

Εάν οι δοκιμές πετύχουν, η τεχνολογία θα μπορούσε να εξαχθεί και να αποφασιστεί η περαιτέρω διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών στη Νέα Σκωτία.

ΠΗΓΗ:econews.gr

ΗΠΑ: Εργοστάσιο με ρεύμα 33 δολάρια


Το γεγονός ότι το ενεργειακό αποτελεί ίσως το No1 πρόβλημα για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, ήταν το απαύγασμα των αλλεπάλληλων συσκέψεων που έγιναν, την περασμένη εβδομάδα, με θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Τη διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μια είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας, τις ίδιες ημέρες που η ελληνική κυβέρνηση ξανασυζητούσε για το πώς θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εδώ και πολλούς μήνες ανακοινώσει και ακόμη παραμένουν ανεφάρμοστα.

Ο λόγος για τη μείωση στο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώνει η Noranda Aluminium για το εργοστάσιο αλουμινίου δυναμικότητας 263,000 mt/έτος που διατηρεί στη New Madrid στο Μισούρι των ΗΠΑ.

Μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξε με την αρμόδια αρχή στο Μισούρι, η εταιρεία θα πληρώνει το ποσό των 33,44 δολ. ανά MWh για την καταναλισκώμενη ενέργεια στο εργοστάσιο. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, η επιχείρηση κατέβαλε στην εταιρία προμήθειας ηλεκτρισμού Ameren Missouri -η οποία αποτελεί το μόνιμο πάροχό της- το ποσό των 43,40 δολ. ανά MWh, ένα από τα υψηλότερα τιμολόγια ενέργειας στη Βόρεια Αμερική.

Δηλαδή με βάση την τρέχουσα ισοτιμία η βιομηχανία αλουμινίου θα πληρώνει για το ρεύμα της κάτι λιγότερο από 25 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το προηγούμενο τιμολόγιό της που θεωρείτο ένα από τα ακριβότερα βιομηχανικά στη Β. Αμερική ήταν 32,32 ευρώ, τιμή για την οποία θα … πανηγύριζε το σύνολο των ελληνικών ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του έγκυρου πρακτορείου Platts, η Noranda είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τις τοπικές αρχές του Μισούρι ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου, αν συνεχίσει να πληρώνει για ηλεκτρική ενέργεια ποσό άνω των 40 δολ. ανά MWh.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι ανθρακωρύχοι του Ντόνετσκ στους εργάτες της Ευρώπης: “βοηθήστε μας να σπάσουμε το προπύργιο του φασισμού στην Ουκρανία”


Επιστολή του εκπροσώπου του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Ανθρακωρύχων του Ντόνετσκ, Mikhail Alexeevich Krylov, προς τους εργάτες της Ευρώπης. Μια επιστολή που δεν χωράει στα καθεστωτικά ΜΜΕ της Ελλάδας και του Κόσμου....
Αδέλφια ανθρακωρύχοι,

Το συμφέρον μας σε αυτή την σύγκρουση είναι ένα: ο τερματισμός της αιματοχυσίας! Το τέλος του πολέμου θα είναι η δίκη των εγκληματιών πολέμου που τον ξεκίνησαν. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε, καθώς αυτό θα σήμαινε την πλήρη ηθική και φυσική καταστροφή μας!
Από την αρχή, το “Euromaidan” ήταν υπό τον έλεγχο της μεγαλοαστικής τάξης: της ουκρανικής ολιγαρχίας και των ξένων αφεντικών της. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, έγινε ένα πραξικόπημα στην Ουκρανία με την ενεργό συμμετοχή νεοναζιστικών οργανώσεων. Σε απάντηση σε αυτό, υπήρχε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία αρχικά είχε ήπια συνθήματα όπως η ομοσπονδιοποίηση και τα ρωσικά ως δεύτερη γλώσσα του κράτους. Αυτό έγινε δεκτό με τρομοκρατία.

Στο Donbas, υπάρχει ένας πραγματικός πόλεμος στον οποίο σκοτώνονται οι πολίτες : συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών. Σας λένε κατάφωρα ψέματα ότι ο πόλεμος είναι μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Δεν είναι έτσι! Ο πόλεμος είναι ανάμεσα στο λαό και μια χούφτα ολιγαρχών, με την υποστήριξη των αρχών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η τραγωδία στην Ουκρανία είναι ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία, κατάφεραν να μολύνουν τους ανθρώπους με φασιστικές ιδέες. Εμείς, οι κάτοικοι του Ντονμπάς, πολεμάμε εναντίον όλων των εκδηλώσεων του ναζισμού και του φασισμού. Παλεύουμε με τα όπλα στο χέρι, για τις ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας. Δεν έχουμε πουθενά να υποχωρήσουμε – αυτή είναι η πατρίδα μας! Κάνουμε έκκληση σε εσάς, τους εργάτες των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σας: να μας βοηθήσετε να σπάσουμε το προπύργιο του φασισμού στην Ουκρανία. Αυτό θα είναι η κοινή μας νίκη!

Mikhail Alexeevich Krylov,
εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Ανθρακωρύχων του Ντόνετσκ 
Πρέπει να σας εξηγήσουμε την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων στο Ντονμπάς. Η πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει έχει παρερμηνευθεί ή αποσιωπηθεί από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Καταλαβαίνουμε ότι ίσως δυσκολεύεστε να εξάγεται τα σωστά συμπεράσματα και, ως εκ τούτου, δηλώνουμε ότι εμείς – οι ανθρακωρύχοι – αναγκαζόμαστε να πολεμήσουμε με τα όπλα στα χέρια μας, για τις ζωές μας – για την επιβίωση μας!


 BriefingNews - Ειδήσεις 
Οι ανθρακωρύχοι του Ντονέτσκ κηρύσσουν απεργία με αίτημα προς το Κίεβο να σταματήσει την τιμωρητική επιχείρηση

 Οι ανθρακωρύχοι του Ντονέτσκ κηρύσσουν απεργία με αίτημα προς το Κίεβο να σταματήσει την τιμωρητική επιχείρηση
 facebook share
Σύμφωνα με τις ειδήσεις των πρακτορείων ειδήσεων, οι ανθρακωρύχοι της περιοχής του Ντονέτσκ κήρυξαν την απεργία με αίτημα προς τις αρχές του Κιέβου μα σταματήσουν την τιμωρητική επιχείρηση στην περιοχή. Οι ανθρακωρύχοι σε δύο ορυχεία ήδη αρνήθηκαν να κατέβουν κάτω.


Οι κάτοικοι της περιοχής αγανακτούν με τη βαρβαρότητα της Εθνικής Φρουράς η οποία την παραμονή χρησιμοποίησε τα μαχητικά και ελικόπτερα στα προάστια του Ντονέτσκ. Τα αεροπορικά χτυπήματα έγιναν στο κτίριο του αερολιμένος τον οποίο έλεγχαν οι εθελοντές μαχητές. Για τον έλεγχο του αερολιμένος έγιναν σκληρές μάχες οι οποίες εξαπλώθηκαν στους κοντινούς δρόμους και το σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται κοντά.

Όταν τους τραυματισμένους εθελοντές μαχητές μετέφεραν από το αεροδρόμιο με φορτηγό με τη σημαία του ερυθρού σταυρού, οι μισθωτοί της Εθνικής φρουράς άρχισαν την πυρά. Όπως ενημέρωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού της Αγίας Πετρούπολης "Πέμπτο κανάλι " ο οποίος έγινε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, ως αποτέλεσμα του πυροβολισμού του φορτηγού με τραυματισμένους εθελοντές μαχητές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άτομα. "Το φορτηγό πυροβόλησαν από τον όλμο. Σκοτώθηκαν όσοι βρίσκονταν στο φορτηγό. Μέτρησα 24 άτομα. Προσπάθησαν να βοηθήσουν έναν, πέθανε όμως ", είπε.

Υπάρχουν θύματα και ανάμεσα στον άοπλο πληθυσμό. Όπως δηλώσουν οι γιατροί, από τα χέρια των ελεύθερων σκοπευτών και των τραυμάτων με θραύσματα σκοτώθηκαν 4 άτομα, 12 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους κι ένα παιδί.

Επίσης το προηγούμενο βράδυ στο διπλανό Σλαβιάνσκ σκοτώθηκαν 4 άτομα και ένας τραυματίστηκε λόγω των πυροβολισμών από τις ουκρανικές δυνάμεις μιας γειτονιάς με πολυκατοικίες, μερικά βλήματα από τους όλμους έσκασαν στο κτίριο της φοιτητικής εστίας της παιδαγωγικής σχολής.

Την ίδια μέρα την επίθεση των ριζοσπαστών υπέστη η πόλη Μαριούπολη. Οι μισθωτοί από την ομάδα "Αζόφ" με επικεφαλής του αρχηγό του Ριζοσπαστικού κόμματος Ολέγκ Λιασκό προσπάθησαν δι’ εφόδου να καταλάβουν το επιτελείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με χρήση του δηλητηριώδους αερίου και λαίλαπα των πυροβολισμών από τους ελεύθερους σκοπευτές. Τουλάχιστον τρείς εθελοντές μαχητές τραυματίστηκαν. Η επίθεση απέτυχε.

Κατά τη γνώμη των παρατηρητών, η επίθεση του Λιασκό που βρέθηκε στην τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανίας στις 25 Μαΐου δεν είναι τυχαία. Προσπαθεί να αποδείξει την φερεγγυότητά του για να πιάσει τη θέση του στη νέα τάξη των πολιτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές. Τα ίδια πράγματα κάνει και ο αρχηγός της ακροεθνικιστικής "Δεξιάς Παράταξης " Ντμίτρι Γιάρος. Οι μαχητές του κατέλαβαν στο Ντνεπροπετρόβσκ το γραφείο του κομμουνιστικού κόμματος της Ουκρανίας. 

 Οι ανθρακωρύχοι του Ντονέτσκ κηρύσσουν απεργία με αίτημα προς το Κίεβο να σταματήσει την τιμωρητική επιχείρηση


ΠΗΓΗ:seen-erga.blogspot.gr

Νέο μέτρο - σοκ: Τέλος στο επίδομα ανεργίας για όσους...

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα ανεργίας και πώς θα το λάβουν
Νέο σχέδιο καταβολής των επιδομάτων για χιλιάδες πολίτες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από συζητήσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας..

Πλέον τα επιδόματα θα χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή θα λαμβάνονται υπ" όψιν όχι μόνο τα εισοδήματα που απέκτησε ο ενδιαφερόμενος κατά το εκάστοτε προηγούμενο έτος αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει, δηλαδή τα ακίνητα, τα Ι.Χ. τα δίκυκλα, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά κινητά αντικείμενα μεγάλη αξίας που έχει στην κατοχή του.

Για τον προσδιορισμό της πραγματικής οικονομικής κατάστασης,

σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» κάθε φορολογουμένου θα χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο», δηλαδή η βάση δεδομένων που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών καταχωρίζοντας πληροφορίες για όλα τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών.

Επιπλέον θα λαμβάνονται υπόψη και οι αποταμιεύσεις και οι πάσης φύσεως επενδύσεις των χρημάτων του, δηλαδή οι καταθέσεις του στις τράπεζες, τα ομόλογα, οι μετοχές, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τυχόν άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και παράγωγα στα οποία έχει τοποθετήσει τα χρήματά του.

ΠΗΓΗ:gr.news.yahoo.com

Ειδικό τεύχος της οικονομίας για την ενέργεια από το ΚΕΠΕ


Σε μιά ενδιαφέρουσα, όσο και σημαντική έκδοση, ειδικά ενόψει του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας που έχει δεσμευθεί να εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ, προχώρησε το ΚΕΠΕ.
Πρόκειται για το Ειδικό Τεύχος της Ελληνικής Οικονομίας για την Ενέργεια, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του Κέντρου.
Το τεύχος προλογίζει με σημείωμά του ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης και συμμετέχουν με άρθρα τους οι: Αθανάσιος Δαγούμας (ΥΠΕΚΑ), Μίλτος Ασλάνογλου (ΡΑΕ), Γιώργος Στάμτσης (ΕΣΑΗ), Σάββας Σεϊμανίδης (ΕΣΗΑΠΕ), Σωτήρης Καπέλλος (ΣΕΦ), Τάκης Γρηγορίου (Greenpeace) και Βασίλης Λυχναράς (ΚΕΠΕ).
Όπως διαβάζουμε στόν πρόλογο της έκδοσης που υπογράφει ο ερευνητής Βασίλης Λυχναράς (οικονομικά της ενέργειας) που είναι και ο υπεύθυνος της έκδοσης:
"Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με υψηλή συμμετοχή στο ΑΕΠ και σημαντικές προοπτικές. Η ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί βασικό παράγοντα καθορισμού της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Την περίοδο αυτή, παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον τις σημαντικές και καθοριστικές εξελίξεις σε πολλούς κλάδους του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις που συντελούνται αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, το ΚΕΠΕ ως ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα και με ερευνητική δράση σε θέματα οικονομικών της ενέργειας, θέλοντας να συμβάλει στο διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων και την επισήμανση καίριων ζητημάτων του τομέα, παρουσιάζει την παρούσα ειδική έκδοση για την ενέργεια. Ο στόχος της έκδοσης είναι η συγκέντρωση και η παρουσίαση των σημαντικότερων θέσεων, απόψεων και προτάσεων που δύναται να συμβάλουν θετικά στην ανάδειξη και προώθηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Για τον σκοπό αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή των βασικών φορέων της ελληνικής αγοράς ενέργειας, οι οποίοι συμβάλλουν και επηρεάζουν την ενεργειακή πορεία της Ελλάδας.
Αρχικά, παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες και οι θέσεις του Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σχετικά με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κάποια από τα βασικά θέματα που θίγει το άρθρο είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και οι δυνατότητες εκμετάλλευσης των εγχώριων υδρογονανθράκων, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, η διασύνδεση των νησιών και η εγκατάσταση έξυπνων δικτύων, αλλά και θέματα πράσινης δημοσιονομικής πολιτικής.
Στη συνέχεια, το άρθρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) καταγράφει τις σημαντικότατες εξελίξεις που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τους παράγοντες που τις καθορίζουν. Στο κείμενο γίνεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του βασικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο επανασχεδιασμός των ενεργειακών αγορών και η δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών ενέργειας.
Ακολούθως, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) στην ανάλυσή του σχετικά με την αγορά ηλεκτρισμού θέτει ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας στη χώρα μας την εξασφάλιση επαρκούς, αξιόπιστης και οικονομικής ηλεκτρικής ενέργειας και τονίζει τη σημασία που έχει η δημιουργία συνθηκών ισχυρού ανταγωνισμού στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού.
Στη συνέχεια, παρατίθενται οι απόψεις του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) σχετικά με τη σημασία που έχουν διαδραματίσει μέχρι σήμερα οι ΑΠΕ στην απελευθέρωση της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το άρθρο θέτει βασικές προτεραιότητες για τον νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος των ΑΠΕ και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των ΑΠΕ για την περίοδο 2015-2030, παρουσιάζονται τα πρόσφατα αποτελέσματα της μελέτης του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) που εκπονήθηκε από το ΑΠΘ. Τα βασικά συμπεράσματα αφορούν στις εκτιμήσεις για τη διείσδυση και το κόστος των ΑΠΕ, τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και τις θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Μια εναλλακτική πρόταση παρουσιάζει στο άρθρο της η Greenpeace όπου τονίζει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας για την Ευρώπη, τόσο για τη μείωση των ενεργειακών εισαγωγών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και τις εθνικές οικονομίες και την απασχόληση των κρατών-μελών. Το κείμενο παραθέτει επίσης προτάσεις πολιτικής που δύναται να συμβάλουν ώστε η εξοικονόμηση ενέργειας να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Τέλος, το άρθρο του ΚΕΠΕ παρουσιάζει μια σύντομη επισκόπηση των βασικών χαρακτηριστικών του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, παραθέτει θέσεις και προτάσεις για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τομέα, έχοντας ως αρχή την επίτευξη της μέγιστης προστιθέμενης αξίας για τη χώρα και τη μεγιστοποίηση του συνολικού οφέλους για την οικονομία".
Διαβάστε στο link που ακολουθεί το Ειδικό Τεύχος για την Ενέργεια στο site του ΚΕΠΕ http://www.kepe.gr/images/ellhnikh_oikonomia/energeia_july_august_2014


ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Τεκμήριο η θαλαμηγός, τεκμήριο και η ψαρόβαρκα - Στο μισό η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη στα ιστιοφόρα

Τεκμήριο η θαλαμηγός, τεκμήριο και η ψαρόβαρκα - Στο μισό η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη στα ιστιοφόρα
Του Μηνά Τσαμόπουλου

Την εξέλιξη της Ελλάδας σε πρωταθλήτρια στο ευρωπαϊκό yachting έχει ως στόχο η κυβέρνηση, αφού το σκάφος αναψυχής έχει την ιδιότητα να φέρνει έσοδα στο κράτος και να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Οι αριθμοί είναι συντριπτικά σε βάρος της Ελλάδας, καθώς περίπου 140.000 σκάφη αναψυχής φιλοξενεί η γειτονική Ιταλία, περίπου 230.000 η Γαλλία και μόλις 16.000-17.000 η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, όμως, ο φορολογικός μηχανισμός δεν πρόκειται να χαριστεί σε όσους έχουν από θαλαμηγό μέχρι… βάρκα με κουπιά. Εκείνος που θέλει να έχει ένα μικρό φουσκωτό για να κάνει τα μπάνια του ή να πηγαίνει για ψάρεμα θα πληρώσει. Ο λογιστής-φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης αποτύπωσε μιλώντας στο «business stories» τον φορολογικό χάρτη για όλους όσοι έχουν πλεούμενο.

«Θα ήθελα να αρχίσω από τα γενικά ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) ορίζει στο άρθρο 31 ότι το εισόδημα των φυσικών προσώπων προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του, η οποία υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες (τεκμαρτό εισόδημα) των εξής στοιχείων: κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, ιδιοκατοικούμενες, μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες - επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, μεικτής χρήσης και τύπου jeep - σκάφη αναψυχής - αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα - δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) - δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων - μισθοί οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτων, δασκάλων και λοιπού προσωπικού - ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους». Και ο κ. Μουζάκης συνεχίζει με τη φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών:

«Αναφορικά με τα σκάφη αναψυχής, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης προσδιορίζεται με βάση τα σκάφη ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου, της συζύγου του ή των προσώπων που τους βαρύνουν, εκτιμάται με βάση το κόστος τελών ελλιμενισμού, ασφαλίστρων, καυσίμων, συντήρησης και πρακτόρευσης και ορίζεται ανάλογα με τα μέτρα συνολικού μήκους του σκάφους». Πιο συγκεκριμένα:

Α) Προκειμένου για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, μήκους μέχρι 5 μέτρα, στο ποσό των 4.000 ευρώ, ενώ για τα άνω των 5 μέτρων το ποσό αυξάνεται κατά 2.000 το μέτρο.

Β) Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, μεγαλύτερα των 5 μέτρων με χώρο ενδιαίτησης, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης προσδιορίζεται ανάλογα με το μήκος, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα αριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη, τα ποσά της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (με χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη (βλέπε πίνακα), μειώνονται κατά 50% όταν πρόκειται για ιστιοφόρα σκάφη. Κατά το ίδιο ποσοστό (50%) μειώνονται και για πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι και λίμπερτι, που προέρχονται από τη ναυτική παράδοση. Για σκάφη με μόνιμο πλήρωμα ναυτολογημένο για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος. 

«Ολα τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για τα σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία. Η αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης κυριότητας ή κατοχής μόνιμων κατοίκων εξωτερικού, ενώ τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την αντικειμενική δαπάνη», επισημαίνει ο κ. Μουζάκης στο «b.s.» και συμπληρώνει: «Ακινησία σκαφών αναγνωρίζεται αρκεί να συνυποβληθεί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος η βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα της ακινησίας, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες καταχωρήσεις».

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Καμπανάκι για την Ελλάδα η Περίπτωση της Ιρλανδίας στους Υδρογονάθρακες


Η περίπτωση της Ιρλανδίας στην έρευνα υδρογονανθράκων παρουσιάζει ενδιαφέρον, ιδίως αν αναλογιστούμε την θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική προσπάθεια για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μετά από 12 χρόνια δίχως κάποια ανακάλυψη, η μικρομεσαία πετρελαϊκή Providence Resources ανακοίνωσε το 2012 ότι ανακάλυψε κοίτασμα πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή 40 μίλια από τις ακτές του Κορκ, το οποίο μάλιστα είναι αρκετά μεγάλο, καθώς θεωρήθηκε ότι περιέχει έως 1,6 δις. βαρέλια.
Το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ήταν ιδιαίτερα θετικό για την ίδια την εταιρεία, που είδε πρόσκαιρα την μετοχή της να εκτοξεύεται, αλλά και για την κυβέρνηση της χώρας που φρόντισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός επικοινωνιακά στο έπακρο.
Δυστυχώς, όμως, δύο χρόνια μετά από την ανακάλυψη, η πετρελαϊκή δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει έναν αξιόπιστο συνεργάτη για να αναπτύξει το κοίτασμα Μπαριρόε, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για την πρώτη παραγωγή να έχουν μετατεθεί και η μετοχή της εταιρείας να έχει υποχωρήσει κατά 84%.
Η όλη υπόθεση φανερώνει την «άλλη» πλευρά της έρευνας υδρογονανθράκων, ότι δηλαδή η επιτυχία στην πρώτη φάση με τις ερευνητικές γεωτρήσεις δεν προεξοφλεί απαραίτητα μια ομαλή συνέχεια και εμπορική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Πατ Σάνον, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, «κάθε μερικά χρόνια βλέπουμε τα πρωτοσέλιδα για τον μαύρο χρυσό και ότι θα γίνουμε η νέα Βόρεια Θάλασσα, αλλά μετά εξαφανίζονται». Άλλωστε, και η ίδια η διοίκηση της Providence τόνισε εκ των υστέρων ότι το θέμα μεγαλοποιήθηκε στον Τύπο: «Η παρουσίαση του θέματος στα ΜΜΕ ήταν τεράστια», τόνισε η εταιρεία.
Στην Ιρλανδία, ο εντοπισμός του κοιτάσματος Μπαριρόε είχε γίνει αρχικά το 1973 από την Esso, η οποία το χαρακτήρισε τότε μη αξιοποίησιμο εμπορικά, ενώ 40 χρόνια μετά, η Providence ολοκλήρωσε νέα γεώτρηση σε βάθος νερού 100 μέτρων, που έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα αξιοποιήσιμα αποθέματα εκτιμώνται πλέον σε 300 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την εταιρεία.
Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, η Providence ανακοίνωσε φέτος τον Απρίλιο ότι βρίσκεται σε επαφές με πιθανούς επενδυτές, που θα χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια και θα μοιραστούν το βάρος. Τόσο η εταιρεία, όσο και η κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξες ότι τελικά θα βρεθεί ο κατάλληλος συνεργάτης, αλλά ιδιαίτερο βάρος έχει η δήλωση του Σάνον ότι «ο κόσμος είναι πάντα επιφυλακτικός όταν δεν υπάρχει προηγούμενη επιτυχημένη εμπειρία» σε μια αγορά.
Παράλληλα, τα μηνύματα από την αγορά λένε ότι οι πετρελαϊκές θα ήθελαν να είχαν περισσότερες ενδείξεις, πέραν της μιας ερευνητικής γεώτρησης, για να πιστοποιηθούν με ακρίβεια τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα του κοιτάσματος. Βλέπουμε λοιπόν, ότι συχνά στον συγκεκριμένο τομέα, οι σχεδιασμοί μιας κυβέρνησης δεν είναι πάντα σε αντιστοιχία με το τι επιθυμεί η αγορά και αυτό κάποιες φορές ανατρέπει τις προσδοκίες. Το συγκεκριμένο δίδαγμα καλά θα κάνουμε να το θυμόμαστε και εδώ στην Ελλάδα, ώστε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με τους Ιρλανδούς. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Τι έδειξαν τα ΕΛΠΕ για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο


Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του ομίλου των ΕΛΠΕ, στο κομμάτι της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ αλλά και στην Elpedison. 

Για το φυσικό αέριο, οι πωλήσεις σε εκατομμύρια κυβικά εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 13% σε επίπεδο εξαμήνου (1580 εκ. κυβικά) ενώ σε επίπεδο EBITDA τα κέρδη υποχωρούν κατά 25% (83 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη μετά από φόρους του εξαμήνου έχουν περιοριστεί κατά 53% (52 εκατ.) όπως τα κέρδη του ομίλου ΕΛΠΕ (18 εκατ.). 

Κύρια αιτία για την υποχώρηση της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ δεν είναι άλλη από τον περιορισμό της κατανάλωσης των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών συνεπεία των αλλαγών που προχώρησαν στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς του ηλεκτρισμού. 

Έτσι η Elpedison στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε μείωση της καθαρής παραγωγής της σε μεγαβατώρες της τάξης του 64% (473MWh) Ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά 41% (102 εκατ.) ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 13% (27 εκατ. ευρώ). Πάντως όπως σημειώνουν τα ΕΛΠΕ οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους. 

Πράγματι ενώ η παραγωγή των μονάδων αερίου από 23% μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα, περιορίστηκαν στο 10%, αυτό δεν ευνόησε τον φθηνό λιγνίτη που αύξησε το μερίδιό του κατά μόλις 2%, ούτε τα υδροηλεκτρικά που μείωσαν το δικό τους μερίδιο από 12% σε 8% (λόγω υδραυλικότητας του έτους) αλλά πρωτίστως τις εισαγωγές που από μερίδιο 3% εκτινάχθηκαν στο 15% και δευτερευόντως τις ΑΠΕ που από 17% αύξησαν το μερίδιό τους στο 20%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Λιβύη: Κίνδυνος μεγάλης καταστροφής από τη φωτιά στο διυλιστήριο


Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ρουκέτες έπληξαν το διυλιστήριο προκαλώντας πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω των συγκρούσεων. Η πυρκαγιά έχει πλέον επεκταθεί σε οκτώ δεξαμενές, σύμφωνα με τις αρχές.

«Από το πρωί οι πυροσβέστες… προσπαθούν να μπουν στο διυλιστήριο για να ελέγχουν την πυρκαγιά και να σταματήσουν την επέκταση της στις υπόλοιπες δεξαμενές αλλά λόγω των αδιάκριτων πυροβολισμών δεν μπορούν να μπουν στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης», ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας.

Η πυρκαγιά «θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή και να προκαλέσει έκρηξη στις δεξαμενές φυσικού αερίου», αναφέρει το υπουργείο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr