Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ντροπή! Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε ότι σαν σήμερα πέθανε ο Γ. Γεννηματάς


γεννηματας
Ήταν 25 Απριλίου του 1994 όταν ο πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία του και το έργο του κάθε υπουργείο που υπηρέτησε, άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από τον καρκίνο.
Ο πολιτικός όμως που άφησε υποθήκη το έργο του και τις ιδέες του στις νεότερες γενιές ξεχάστηκε από το ίδιο του το κόμμα.
Κανείς δεν θυμήθηκε εκεί στην Ιπποκράτους ότι σαν σήμερα απεβίωσε ο Γιώργος Γεννηματάς. Ούτε μία ανακοίνωση, ούτε μια δήλωση από τον πρόεδρο Ευ. Βενιζέλο.
Μόνο σε κανά συνέδριο τον θυμούνται όταν έρχονται τα δύσκολα και επικαλούνται ξανά τις απόψεις και τις ιδέες του. Μα πώς να θυμηθούν όμως τις σοσιαλιστικές ιδέες του Γεννηματά όταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία πλέον σχέση με τον Σοσιαλισμό;
Αλήθεια, που είναι η ανακοίνωση από τον Γ. Παπανδρέου που πριν τις εκλογές του 2009  επικαλούνταν τον αείμνηστο πατέρα του και τον Γ. Γεννηματά;
Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ (www.pasok.gr) απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για τον Γ. Γεννηματά.
Η «αστοχία» του ΠΑΣΟΚ είναι ηχηρή και αντικατοπτρίζει την ηθική ένδυα που επικρατεί στην Ιπποκράτους.
Είναι ντροπή, πολιτικοί σαν Γ. Γεννηματά που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην κορυφή, να ξεχνιούνται από ανθρώπους που κατάντησαν το ΠΑΣΟΚ «ουρά της ΝΔ», όπως το χαρακτηρίζουν τα ίδια τα στελέχη της Ιπποκράτους.
Θα τον θυμηθούν όμως ξανά όταν έρθουν τα δύσκολα και θα «πουλήσουν» το όνομά του όπως και του Ανδρέα Παπανδρέου για να «τσιμπήσουν» κανά σταυρό.  
Ντροπή! 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Απέρριψε το αίτημα για τον κατώτατο μισθό ο ΣΕΒ



Η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλοπουλος απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων ότι «η νέα πραγματικότητα της κρίσης υπαγορεύει μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούμε να συζητάμε όπως τον παλιό καλό καιρό με 1 εκατομμύριο ανέργους και ανυποχώρητη ύφεση. Αυτές είναι οι πραγματικές κόκκινες γραμμές, που η ίδια η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας θέτει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων».

Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο αίτημα της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό, «η επιστολή που πανηγυρικώς συνυπογράψαμε τον Φεβρουάριο του 2012 αγνοήθηκε παντελώς από την τότε κυβέρνηση, όπως και από τη σημερινή. Στην πράξη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοεξαιρέθηκαν από τον διάλογο πολιτείας–τρόικας για τα εργασιακά και απομείωσαν τον ρόλο τους. Ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί να επαναλάβει το ίδιο έργο. Για να είναι αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να αποβλέπει στην ουσία και όχι στην τήρηση των προσχημάτων για την τιμή των όπλων».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς




Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης γίνονται κυριολεκτικά σε κλεμμένο χρόνο σε διάστημα που ισχύει αυτή η κολοβή μετενέργεια, και είναι κυριολεκτικά υπονομευμένη λόγω της άθλιας νομοθετικής παρέμβασης που Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν κάνει σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων, της συλλογικής διαπραγμάτευσης, του πυρήνα της προστασίας των εργαζομένων.
Είναι προφανές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ξέροντας ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και γνωρίζοντας ότι η νομιμότητα έχει καθοριστεί αυστηρά, δε συζητούν για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων φέρνοντας εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα τα οποία σχετίζονται και με την ίδια την ύπαρξή τους.
Όμως η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ ζοφερή και ιδίως αν προσμετρήσουμε ότι στα ζητήματα που θίγουν οι άθλιες όπως είπα νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης είναι και θεσμικές προστασίες ή πρόνοιες όπως το επίδομα γάμου που κατοχυρώνεται μέσα στην ΕΓΣΣΕ.
Συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε να δούμε πώς μπορούμε να παράσχουμε μέσω της ΕΓΣΣΕ τη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι΄αυτούς τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν μπορεί παρά διάφορα ζητήματα που αφορούν και στη Συλλογική Σύμβαση και ευρύτερα στη λειτουργία της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της προστασίας των εργαζομένων, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, επιτέλους, η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και με σαφήνεια να τοποθετηθεί έναντι και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργαζομένων.
Και γι΄αυτό ζητούμε δημοσίως κοινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και θα συζητήσουμε αν χρειαστεί να δούμε και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων. Επιτέλους δεν μπορούν οι θεσμικοί παράγοντες εκπροσώπησης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων να είναι στο περιθώριο.
Αυτή η κατάσταση όπου οι απαιτήσεις της Τρόικα μετατρέπονται δια μιας σε νόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί.
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΕΚΘ Κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις επιχειρούμενες αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης



             Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο σύλλογο εργαζομένων συμβασιούχων έργων Δήμου Θεσσαλονίκης και Δημοτικών Επιχειρήσεων και στο σωματείο εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 από ώρα 00:01 έως 24:00μ.μ. 
           Η 24ωρη κινητοποίηση αποτελεί την πρώτη αντίδραση διαμαρτυρίας για τις επιχειρούμενες αντισυνταγματικές παρεμβάσεις σχετικά με τη δυνατότητα των έκτακτων υπαλλήλων να ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα και δικαιώματα τους κατά των απολύσεων που έχουν προαναγγελθεί. 
          Αποτελεί κατάφορη αδικία που προκαλεί την κοινωνία και το σύνολο των εργαζομένων η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, γεγονός που οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
           Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε δυναμική απάντηση και να μην επιτρέψουμε την υλοποίηση των σχεδίων που η κυβέρνηση προωθεί στο σημερινό (25-4-13) συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ στις 19:00μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.
           Επίσης, ζητάμε από το δήμο Θεσσαλονίκης να μην εφαρμόσει τις παράνομες και αντισυνταγματικές διατάξεις και να συνεχίσει να απασχολεί τους εργαζόμενους σύμφωνα με το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. 

ΠΗΓΗ:ekth.gr

Η GLOBAL-ENERGY εγκατέστησε φ/β σε σχολεία με χορηγία των ΕΛΠΕ




Η GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd ανέλαβε τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επί της στέγης τεσσάρων σχολικών μονάδων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και του Δήμου Δέλτα, έργο το οποίο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. στο πλαίσιο δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας.
Οι παραπάνω εγκαταστάσεις αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες ισχύος 10 KW η καθεμιά, από τις οποίες οι δύο τοποθετήθηκαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και το 3ο Γυμνάσιο - 2ο Λύκειο Κορδελιού και οι άλλες δύο στο Γυμνάσιο Καλοχωρίου και το Λύκειο Νέας Μαγνησίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων των σχολικών μονάδων και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των εξόδων λειτουργίας τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου οι οικονομικές δυσκολίες επέφεραν ανεπιθύμητα αποτελέσματα τόσο στα περισσότερα νοικοκυριά όσο και στους προϋπολογισμούς των δήμων. Τα επιπλέον οφέλη των εγκαταστάσεων αυτών είναι η αποφυγή έκλυσης αερίων ρύπων και η εξοικονόμηση έκλυσης 52 περίπου τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, παραγόντων που ευθύνονται για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.
Η  GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd ανέλαβε εξ ολοκλήρου την αδειοδοτική διαδικασία με την απρόσκοπτη συνεργασία των υπευθύνων των δημοτικών υπηρεσιών. Οι επιβλέποντες μηχανικοί της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την ταχύτητα απόκρισης της εταιρείας στα χρονικά πλαίσια που ετέθησαν, αλλά και με την ποιότητα κατασκευής και τη λήψη και εφαρμογή υψηλού επιπέδου μέτρων προστασίας του προσωπικού και της περιουσίας.
Οι Δήμαρχοι δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, γιατί με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφενός μεν προστατεύεται το περιβάλλον και αφετέρου συμβάλλουν στην εξοικονόμηση εξόδων. Επιπλέον, οι μαθητές μαθαίνουν για την χρησιμότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καθημερινότητά τους. Στόχος των Δήμων είναι η επέκταση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και σε άλλες σχολικές μονάδες και κτίρια του Δήμου, ώστε να συνεχίσουν τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση δαπανών. Τη διαχείριση των εσόδων από τα φωτοβολταϊκά θα έχουν οι αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

EKE-ΔΑ 1η Μαη Απεργούμε Αντιστεκόμαστε



Η 1η Μάη για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους της πατρίδας μας, όπως και για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου είναι μια μέρα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, μια μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ.

Σε όλο τον πλανήτη το Εργατικό Κίνημα απεργεί.

 Αντιστέκεται στην ολομέτωπη επίθεση των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Οι οικονομικά ισχυροί επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση των αγορών, ώστε να επιβάλλονται  απέναντι στα έθνη και στους λαούς της.

Αυτό που επιθυμούν είναι ο νόμος του κέρδους και της κυρίαρχης εκμετάλλευσης, ακυρώνοντας αγώνες και κοινωνικές κατακτήσεις.

Από τη μια άκρη του κόσμου έως την άλλη, τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα της τάξης μας.

Όλους εκείνους που ανιδιοτελώς ακόμα και με τη ζωή τους υπερασπίστηκαν την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη , την Ισότητα, την Ελευθερία την Ειρήνη, το δικαίωμα στην εργασία.

 Οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση αντίστασης για απόκρουση και ανατροπή των ακραίων, ισοπεδωτικών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους.

Εμείς οι Έλληνες εργαζόμενοι επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε την φετινή Πρωτομαγιά να την κάνουμε σημαία στην προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης για ακύρωσή της.

Το λέμε όσο γίνεται πιο κατηγορηματικά, αυτό που πρέπει να ακυρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, είναι οι δυσβάσταχτες πολιτικές των Μνημονίων που ασκούνται στους πολίτες της χώρας μας, και όχι η ιστορικότερη μέρα της εργατικής τάξης, εξυπηρετώντας για άλλη μια φορά μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα .

Όλοι μαζί ενωμένοι με τα συνδικάτα πάμε να κάνουμε την απεργία της Πρωτομαγιάς του 2013 ημέρα απαρχής για να σπάσουμε τα δεσμά των Μνημονίων.

Συμμετέχουμε όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε., η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

Ενώνουμε όλοι τις φωνές μας και φωνάζουμε «Φτάνει πια, Δεν πάει άλλο» απέναντι στις εκβιαστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων Νεοφιλελεύθερων Τροϊκανών και στους συνεταίρους τους, του κυβερνητικού τρικομματικού συνασπισμού.

Σφίγγουμε τα χέρια μας, τα κάνουμε γροθιά και τα σηκώνουμε ψηλά στον ουρανό ως ένδειξη τιμής για τους αγώνες και του νεκρούς της εργατικής τάξης. 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Πρωτομαγιά είναι Απεργία και όχι αργία 

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το δημοτικό παρκιν την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη στις 10:15 πμ. 

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Η ΑΙΩΝΙΑ ΔΕΞΙΑ !...




Η αλήθεια είναι ότι πρώτα θα βγει η ψυχή της χώρας και μετά το χούι του παλιού πολιτικού συστήματος για διορισμούς και μικροπολιτικές διευθετήσεις. Αυτό πιστοποιείται και από την τελευταία τρικυμία στην κυβέρνηση μετά την απαίτηση του υπουργού Εργασίας για αποπομπή του διοικητή του ΟΑΕΔ. Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησε την παραίτηση του κ. Ηλία Κικίλια με αφορμή την άρνηση του δευτέρου να αποδεχθεί την τοποθέτηση δύο συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στη θέση των περιφερειακών διευθυντών ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης.

Είναι ανησυχητικό για μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας να ασχολείται κοτζάμ υπουργός με δύο διευθυντές υπηρεσιών και είναι τραγικό όταν δουλειά αυτού του υπουργού είναι να χαράσσει πολιτικές για την εργασία σε μια χώρα που έχει 1,3 εκατομμύρια άνεργους και βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης. Οι προτεραιότητες του παλιού πολιτικού συστήματος είναι κι αυτές παλιές: διευθετήσεις για την προαγωγή ημετέρων, κι όλα τα άλλα έπονται.

Ακόμη χειρότερα είναι όσα διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Λεωφόρο Συγγρού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στελέχη της Ν.Δ. «καταλογίζουν στον διοικητή του ΟΑΕΔ ότι “είχε αυτονομηθεί” και “λειτουργούσε τον οργανισμό σαν δικό του μαγαζί”, ενώ κάνουν λόγο για “αλαζονική συμπεριφορά” με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που απευθύνθηκαν στον ΟΑΕΔ με διάφορα αιτήματα» («Τα Νέα» 23.4.2013)
Τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Τα παραπάνω δεν δείχνουν μόνο σύγχυση προτεραιοτήτων αλλά και αρμοδιοτήτων. Η αυτονομία των διοικητών πρέπει να είναι το ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών και όχι κουσούρι. Η κοινή λογική λέει ότι τα συγκεντρωτικά συστήματα αποτυγχάνουν παταγωδώς.
Oπως μάθαμε από την τραγική ιστορία του ελληνικού Δημοσίου, όπου λαλούν πολλοί πολιτικοί κοκόροι, δεν αργεί να χρεοκοπήσει η χώρα. Σε όλο τον οργανωμένο κόσμο η κυβέρνηση απλώς θέτει στόχους στους διοικητές και κρίνει αν αυτοί επιτυγχάνονται με κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Δεν ασχολείται η πολιτική ηγεσία των υπουργείων -για όνομα του Θεού!- με τους περιφερειακούς διευθυντές των υποκαταστημάτων. Και αν δεν πρέπει μια φορά οι υπουργοί να ανακατεύονται στην καθημερινή λειτουργία των δημοσίων οργανισμών, οι βουλευτές δεν πρέπει να ασχολούνται δέκα. Δουλειά τους είναι να διαβάζουν κανένα νομοσχέδιο πριν το ψηφίσουν και όχι «να απευθύνονται στον ΟΑΕΔ με διάφορα αιτήματα».
Δεν ξέρουμε πόσο «αλαζονική» ήταν η συμπεριφορά του κ. Κικίλια, αλλά το Δημόσιο και η χώρα θα ορθοποδήσει όταν οι διοικητές θα πετούν με τις κλωτσιές έξω κάθε ένα που έχει από δημόσιους οργανισμούς «διάφορα αιτήματα». Κι αν οι αιτούντες είναι πράσινοι, βένετοι, θαλασσί, κόκκινοι ή φούξια βουλευτές ένας λόγος παραπάνω. Δεν ντροπιάζουν μόνο τον εαυτό τους, ντροπιάζουν το κοινοβούλιο.
Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να σωθεί. Θα το επιτύχει αν αλλάξει τις πρακτικές που τη χρεοκόπησαν και κυρίως αν το παλιό πολιτικό σύστημα ανασχηματίσει αντιλήψεις και όχι θώκους. Δυστυχώς, όπως φαίνεται και με τη περίπτωση του υπουργού Εργασίας ή όποιου τέλος πάντων έλαβε αυτήν την απόφαση, αυτό το πολιτικό σύστημα πρώτα έχει κατά νου πώς θα συντηρήσει τις παλιές πελατειακές δομές και έσχατη έγνοια τη σωτηρία της χώρας.
 ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πραγµατοποιήθηκε την Τρίτη 23/04/13 το τακτικό ∆.Σ. ΠΣΕΕΠ του µηνός Απριλίου και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέµατα : 
1. Έκδοση αδειών Εργασίας – Αναθεώρηση της νέας διαδικασίας. Έγινε ενηµέρωση στα µέλη του ∆.Σ. για τις διορθώσεις που έγιναν στο συγκεκριµένο ΕΣΟ, µετά από συζήτηση του Σωµατείου µε την Εταιρεία, όπως φαίνεται αναλυτικά και στη σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας. Το ∆.Σ. του Σωµατείου αποφάσισε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα συζητήσει µε την Εταιρεία µε στόχο την περαιτέρω βελτίωση του ΕΣΟ (Επιχειρησιακό Σύστηµα Οργάνωσης). 
2. Απολογισµός χορών ΠΣΕΕΠ. Έγινε ενηµέρωση από τον Ταµία, του Απολογισµού των χορών που πραγµατοποίησε το Σωµατείο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είχαν επιτυχία και έκλεισαν θετικά και στα οικονοµικά τους. 
3. Θέµατα καθηµερινότητας. Έγινε συζήτηση για θέµατα όπως εργολαβοποίηση πόστων εργασίας στη βάρδια, έλλειψη προσωπικού, οµαδικό ασφαλιστήριο συµβόλαιο (Groupama), καθώς και για διάφορα προβλήµατα που προκύπτουν µέσα από την καθηµερινότητα της δουλειάς µας. 
4. Πρωτοµαγιά : Ενηµερώνουµε τους συναδέλφους – µέλη µας στο Μαρούσι, ότι παρόλο που µεταφέρθηκε η αργία της 1ης Μάη για τα Κεντρικά Γραφεία την Τρίτη 07/05/13, το ΠΣΕΕΠ θα γιορτάσει την Πρωτοµαγιά κανονικά την Τετάρτη 01/05/13 και σας καλεί να συµµετέχετε στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ. Επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του ∆.Σ. ότι η Εργατική Πρωτοµαγιά δεν είναι µια οποιαδήποτε µεταφερόµενη γιορτή. Είναι ηµέρα µνήµης και αγώνα για όλους τους εργαζόµενους και σαν τέτοια θα την τιµήσουµε και φέτος.

Ανοιχτή πρόκληση Τούρκου πρέσβη για την ΑΟΖ της Κύπρου – διασύρθηκε από την Ισραηλινή ομόλογο του!




Ποιος θα σταματήσει την Τουρκία από έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναρωτήθηκε ο Ουνάλ Τσεβικόζ

Διεθνές συνέδριο με θέμα τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε και έληξε χθες στο Λονδίνο, παρουσία αξιωματούχων από τις χώρες της περιοχής και με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων.

Το κλίμα κατά τις εργασίες του συνεδρίου πάντως ήταν εκρηκτικό με την ένταση να διαγράφεται στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις των παρισταμένων. Παρούσα ήταν και η διεθνούς φήμης Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Διαιτησίας επί του Δικαίου της Θάλασσας, κα. Άννα Στάνιτς, η οποία με την τοποθέτηση της αναίρεσε τα επιχειρήματα της Τουρκίας για κατασκευή αγωγού μεταφοράς του κυπριακού και του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσα από τα εδάφη της.

Το γεγονός αυτό μάλλον εκνεύρισε τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο, Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος στη δική του ομιλία ζήτησε να μειωθούν τα δικαιώματα στη θάλασσα των νησιών, φράση που επέφερε την άμεση απάντηση της Ισραηλινής ομολόγου του, Ζένα Κοέν, η οποία αναρωτήθηκε αν δηλαδή εννοεί πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραιτηθεί από τα κοιτάσματα της ως νησιωτικό κράτος.

Η παρέμβαση της Ισραηλινής πάντως, προκάλεσε ακόμη περισσότερη ένταση, με τον κ. Τσεβικόζ, να δηλώνει πως κανένας δε θα μπορέσει να σταματήσει την Τουρκία σε περίπτωση που θελήσει να κάνει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τοποθέτηση πάντως που δημιούργησε αλγεινή εντύπωση στου παρευρισκόμενους.
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στην σύσκεψη των σωματείων του κλάδου, που έγινε στις 16 Απρίλη στα γραφεία της Ομοσπονδίας 
συζητήθηκε η πορεία υπογραφής συμβάσεων με τις εταιρίες στα πετρελαιοειδή, καθώς και η πορεία 
για υπογραφή της κλαδικής στο πετρέλαιο και υγραέριο. Η κατάσταση είναι εμφανώς δύσκολη. 
Έχουν ήδη υπογράφει συμβάσεις με μειώσεις στην Asprofos. Στην ΕΚΟ η εταιρία έχει καταγγείλει τη 
σύμβαση και τον κανονισμό, αξιώνοντας πέρα από μειώσεις στην ουσία την κατάργηση της 
Επιχειρησιακής ΣΣΕ. Ακόμα, στον κλάδο έχουν συγκροτηθεί ενώσεις προσώπων εργαζομένων με 
πρωτοβουλία των εργοδοτών (και τη συνεργασία προθύμων) οι οποίες έχουν υπογράψει μειώσεις.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εκφράστηκε από τους εργαζόμενους η αντίθεση στις μεθοδεύσεις 
των εργοδοτών και η ανάγκη για συντονισμό της πάλης μας ενάντια σε αυτούς.
Στην παρέμβαση της Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας, αναδείξαμε ότι υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο 
για το χτύπημα των ΣΣΕ, για την κατάργησή τους. Αναδείξαμε ότι η τακτική της εργοδοσίας είναι να 
χτυπάει έναν-έναν τους χώρους. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς εργαζόμενος ότι θα εξαιρεθεί από 
την επίθεση αυτή. Αν τώρα την γλίτωσε, είναι γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να έχουν όλο τον κλάδο 
απέναντι τους, αλλά έναν-έναν τους χώρους εργαζομένων. Εμείς, δεν πρέπει να μπούμε στη λογική 
της αναμονής, δεν γίνεται να έχουμε αυταπάτες ότι θα μείνουμε στην απ’ έξω. Χρέος των 
συνδικάτων είναι να συντονίσουν την δράση τους, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την 
υπογραφή συμβάσεων χωρίς μειώσεις, για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, η οποία θα αποτελεί το 
μαξιλαράκι για να υπογραφούν καλύτερες επιχειρησιακές.
Σ’ αυτά τα πλαίσια καλούμε τα πρωτοβάθμια ΔΣ και την Ομοσπονδία, να πάρουν απόφαση για 
ΑΠΕΡΓΙΑ την 1η Μάη και την 9η Μάη, με περιεχόμενο την απαίτηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ, 
επιχειρησιακών ΣΣΕ χωρίς μειώσεις. Να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τους συναδέλφους μας που 
είναι σε διαπραγμάτευση. Να διατρανώσουμε το πάγιο αίτημα μας για πρόσληψη αορίστου χρόνου 
των συναδέλφων μας που εργάζονται με εργολαβική σχέση και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς 
ανάγκες.
Χρέος μας είναι απέναντι σε αυτή την πολιτική να αναλάβουμε ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που 
μας αναλογεί. Η παθητικότητα και η αναμονή, μόνο χαμένους θα μας βρει. Κινητοποίηση τώρα 
ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς, αγώνας ενάντια στην εργοδοσία. 
Ξεπέρασμα των συμιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που τα βρίσκουν απ’ την πίσω πόρτα με 
τα αφεντικά, που καλλιεργούν την ηττοπάθεια στους εργαζομένους και λένε «ας κρατήσουμε 
δυνάμεις γι’ αργότερα, όταν θα ‘ρθει η σειρά μας». Τώρα χρειάζεται συστράτευση με το ΠΑΜΕ.
Πάλη όχι μόνο για επιμέρους, προσωρινές βελτιώσεις, αλλά για την κάλυψη του συνόλου των 
λαϊκών αναγκών

Εργατολόγο​ι προς Μανιτάκη: Πραξικοπη​ματικό το νομοσχέδιό σου!


Εργατολόγο​ι προς Μανιτάκη: Πραξικοπη​ματικό το νομοσχέδιό σου!
Με τρισέλιδη ανακοίνωση της η Ένωση Εργατολόγων βάλλει εναντίον του συνταγματολόγου και υπουργού Αντώνη Μανιτάκη για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την εξής διάταξη: «Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός αν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποία εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως».
Αυτό όπως εξηγούν οι εργατολόγοι σημαίνει με απλά λόγια ότι: «ο ίδιος ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους η δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».
Ο τραγέλαφος δε της όλης ιστορίας, όπως αναφέρουν είναι ότι με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη προστατευτική για τους εργαζομένους διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή.
Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη: «Σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κύρια υπόθεση.»
Μάλιστα, «την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης! Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως! Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου, όπως μπορούσε από την εισαγωγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Από την «διοικητική μεταρρύθμιση» του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος στην Μανωλάδα στο εξής όταν ζητά με ασφαλιστικά μέτρα τα δεδουλευμένα του, ο δικαστής θα του απαντά: με ασφαλιστικά μέτρα μπορώ να σου επιδικάσω μόνο τα μισά. Για τα υπόλοιπα, υπομονή! Θα δικαιωθείς σε δύο με πέντε χρόνια, ανάλογα με την πορεία των ενδίκων μέσων επί της τακτικής αγωγής σου».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους, οι εργατολόγοι θέτουν τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, ευελπιστώντας ότι δεν θα αυτοαναιρεθούν με το να θεσπίσουν τον αντίθετο νόμο από εκείνον που ομόφωνα ψήφισαν προ τριών εβδομάδων. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Και ξαφνικά ανακάλυψαν το… λάθος




Η συζήτηση για το «λάθος» της μελέτης, που είχαν συντάξει το 2010 οι κ.κ. Ρογκόφ/Ράινχαρτ συνδέοντας το όριο του χρέους στο 90% του ΑΕΠ με την ύφεση, έχει αρχίσει να φουντώνει όχι μόνο μεταξύ οικονομολόγων αλλά και στον διεθνή οικονομικό Τύπο.

Και έχει πάρει πλέον καθαρά πολιτικό χαρακτήρα.

Το σημείο που όλοι πλέον δείχνουν ότι ξαφνικά ανακάλυψαν, είναι ότι δεν ισχύει η παραδοχή πως το χρέος όταν ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση! Αυτό είχαν πει το 2010 οι κ.κ. Ρογκόφ/Ράινχαρτ και στην μελέτη αυτή, που θεωρήθηκε «ευαγγέλιο» από τότε, ολόκληρες οικονομικές ζώνες, όπως αυτή της Ευρωζώνης, στοιχήθηκαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Και τώρα, όπως είχε επισημάνει πριν από δέκα ημέρες το Capital.gr, αποκαλύπτεται από μία άλλη μελέτη τριών καθηγητών ότι αποδεικνύεται ότι οι δύο καθηγητές είχαν χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία κατά το δοκούν (είχαν αγνοήσει στοιχεία που δεν τους εξυπηρετούσαν),ώστε να υπηρετηθεί η εξ αρχής επιλεγμένη θέση τους για την σχέση χρέους-ύφεσης.

Αποδεικνύεται δηλαδή πως η αλήθεια για άλλη μια φορά διαμορφώνεται κατά πώς χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές και οικονομικές ανάγκες που έχουν διασπάσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια το G-20, που συνήλθε την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να καταφέρει να συμφωνήσει στα… βασικά.

Και αυτό γιατί η επιστημονική αμφισβήτηση της «ευαγγελικής» σχέσης χρέους-ύφεσης που είχαν διατυπώσει οι κ.κ. Ρογκόφ/Ράινχαρτ έχει καταγραφεί τουλάχιστον τρείς φορές τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά ποτέ κανείς δεν της έδωσε την σημασία που όλοι ξαφνικά της δίνουν σήμερα. Και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονταν τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους οικονομολόγους. Και όμως κανείς δεν έδωσε τη σημασία που ξαφνικά δίνουν τώρα.

Το ίδιο είχε συμβεί και με την περιβόητη ιστορία των «δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών» που ένα χρόνο πριν είχε αρχίσει να ανακινεί η ομάδα των οικονομολόγων του ΔΝΤ για να «αποσυρθεί» από την κεντρική σκηνή στην συνέχεια, όταν το δεύτερο εξάμηνο του2012 φάνηκε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες ρήξεις μεταξύ Βερολίνου-Ουάσιγκτον ενόψει των αμερικανικών εκλογών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

H Εσωτερικη υποτίμηση της Ελλάδας



Με μπλε το ΑΕΠ με Πράσινο το κοστος εργασίας και με κόκκινο ο δείκτης τιμών καταναλωτή Πινάκας από WSJ.

Το Άρθρο που συνοδεύει τον ΠΙΝΑΚΑ μιλά για την ανάγκη αποπληθωρισμού ώστε να πετύχει η εσωτερική υποτίμηση και να ανακτηθει ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας αναφέρει πως μετά από εξι χρόνια ύφεση μόλις αρχιζουν να φαινονται σημάδια αποπληθωρισμού σημάδι ότι ο δρόμος προς την εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα παραμένει πιθανόν μακρύς και δύσβατος. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Συλλαλητήριο κατά του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή




Τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για τις 6:30 το απόγευμα της Κυριακής εξήγγειλε την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου. Η τριτοβάθμια ομοσπονδία αντιδρά σε διατάξεις που προβλέπουν απολύσεις εργαζομένων του Δημοσίου και την υπαγωγή άλλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Πρόγευση της κινητοποίησης της Κυριακής θα αποτελέσει η παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΡΚΕΛ "Πέντε χρόνια ζωής έχει ακόμα το ευρώ"!




"Ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης" δίνει στο ευρώ ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, δίνοντας, μάλιστα, στο ενιαίο νόμισμα διάρκεια ζωής μόλις 5 (πέντε) ακόμη χρόνια!

Συγκεκριμένα ο Kai Konrad, που είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου που κατευθύνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, που αναδημοσιεύει η Telegraph, επισήμανε ότι για εκείνον «σημαντική είναι η Ευρώπη, όχι το ευρώ».

Ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πως «κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς ποια θα είναι η διάρκεια ζωής του ευρώ, καθώς αυτό εξαρτάται από μια σειρά πολλών παραγόντων. Ωστόσο τα πέντε χρόνια μου ακούγεται ρεαλιστικό».

Έστειλε, τέλος, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αναφέροντας: «Αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση να διατηρήσει το δημόσιο χρέος της στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».

Ο Konrad, αντίθετα, πιστεύει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να είναι ελεύθερη να συσσωρεύσει όσα χρέη  θέλει, αρκεί αυτή μόνη να είναι υπεύθυνη για αυτά τα χρέη.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι μας προετοιμάζουν. Το τραγικό είναι ότι χάνεται μια ολόκληρη γενιά για να ... μείνουμε στο ευρώ, όταν ακόμα και η Γερμανία ετοιμάζεται να το "αποχαιρετήσει"

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στη Βουλή δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικώ​ν Δ. Κουσελά


Στη Βουλή δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικώ​ν Δ. Κουσελά
Η υπόθεση αφορά σε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υφυπουργός, φέρεται ότι είχε ζητήσει να παγώσει ο έλεγχος εταιρείας πετρελαιαγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, σε βάρος της οποίας καταλογίστηκαν οφειλές προς το Δημόσιο (ΦΠΑ) ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες η εταιρεία, στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ και μετέφερε πετρέλαιο στα Σκόπια υπέβαλλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες.
Ο ελεγκτής (και καταγγέλλων) όμως διαπίστωσε ότι όχι μόνον δεν πρέπει η εταιρεία να πάρει επιστροφή ΦΠΑ αλλά υπάρχει και οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Δόθηκε μάλιστα και εντολή για περαιτέρω έρευνα για τα έτη 2006-10 και διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ!
Η εταιρεία έσπευσε αρχικά να καταβάλλει τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ αλλά αντέδρασε για την καταβολή των υπολοίπων χρημάτων. Τότε φέρεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να παρενέβη ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς για να παγώσει ο έλεγχος εν αναμονή της ψήφισης τροπολογίας η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών.
Η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα εφοριακό, η εταιρία πήρε πίσω τόσο τα 5,7 εκατομμύρια που αρχικά κατέβαλλε, ενώ ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr