Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις μισθών των δικαστών


Αντισυνταγματικές έκρινε, με δύο αποφάσεις του, το Μισθοδικείο τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, καθώς επίσης έκρινε ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και στους βουλευτές.
Κατόπιν αυτών, οι αποδοχές των δικαστών επανέρχονται στο καθεστώς προ του δευτέρου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).
Το Μισθοδικείο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Σαρπ, δημοσίευσε δύο αποφάσεις: η πρώτη απόφαση αφορά τα μισθολογικά των δικαστών και η δεύτερη, τα φορολογικά.
Συγκεκριμένα, από το Μισθοδικείο κρίθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και η υποχρέωση αναδρομικής επιστροφής αποδοχών τους που νόμιμα είχαν εισπράξει, αντιβαίνει στα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος.
Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το άρθρο 26 του Συντάγματος καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες. Ειδικά δε, για τη δικαστική λειτουργία καθιερώνεται η ανεξαρτησία της, η οποία αποτελεί ταυτοχρόνως και το κύριο στοιχείο, που την καθιστά ισότιμη και ισοδύναμη προς τις άλλες δύο λειτουργίες.
Ακόμη -συνεχίζει  

ΠΗΓΗ:news247.gr

2013 παραμύθια και ευχές..*


*(Ως τώρα. Του χρόνου περισσότερα!)

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τα παραμύθια κι οι ευχές ανανεώνονται.
     Έγινε πέρσι, έγινε πρόπερσι, έγινε και αντιπρόπερσι.. Θα γίνει και φέτος.
     Κι οι πρόθυμοι να τ' ακούσουν και να τα πιστέψουν (όλο και λιγότεροι πιά), θα μπουν στον νέο χρόνο με το χαμόγελο του βλάκα στο πρόσωπο, και την ήρεμη ηλιθιότητα του πρόβατου που πάει στον... χασάπη..
     Το παραμύθι του 2010 έλεγε: ''Όλο αυτό θα κρατήσει έναν χρόνο. Στο τέλος του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη, και το 2012 βγαίνουμε στις αγορές!''.
     Την άλλη χρονιά εμπλουτίστηκε με την ανάπτυξη που έρχεται!
     Την επόμενη, με ''καινούργιες θέσεις εργασίας''!
     Μόλις πέρσι όλα αυτά ερχόντουσαν μαζί: τί ανακάμψεις και τί ''φρεναρίσματα'' της ανεργίας, και τί επενδύσεις, έξοδοι στις αγορές και τρελές αναπτύξεις! Ένα μέλλον ρόδινο ανοίγονταν μπροστά μας..

     Φέτος όλη αυτή την ευτυχία που θα επαναληφθεί, θα την συμπληρώσει και το ''τέλος των μνημονίων''!

     Ω, ναι! Βγαίνουμε απ' τα μνημόνια! Αλληλούια! Αινείτε τους άρχοντες!
     Έρχεται η ευτυχία του 2014: κατασχέσεις σπιτιών για 500 ευρώ!..
     ..κατασχέσεις καταθέσεων-μισθών-συντάξεων σε 90 δευτερόλεπτα! Ω! υπερηφάνεια της τεχνολογίας και της κακουργίας..
     ..δημεύσεις ακινήτων περιουσιών μέσω φόρων, χαρατσίου, και πουλάκι τσίου..
     ..εξώσεις, λουκέτα, και μαζικές απολύσεις,
     ..και ανθρωποθυσίες κι αυτοκτονίες,
     ..και κρύο και μαγκάλια, κι αρσενικό στο νερό,
     ..και μίζες και αναθέσεις, κι εργολαβίες,
     ..και διοικήσεις ημετέρων κομματόσκυλων,
     ..και συμβούλια και επιτροπές έμμισθες για Βρωμήλους,
     ..και δάνεια στα κανάλια των Περδεντέρηδων, και χρυσά κουτάλια για την ''Χρυσός,-Εθνικός Εργολάβος και Σια Ο.Ε.'',
     ..και σκυλο-λουλουδοπόλεμοι υπουργών, παίδων και κ@λοπαίδων παλαιότερων υπουργών, και πάει λέγοντας!
     Τόση ευτυχία πώς θα την αντέξουμε και το 2014;
     Ας είναι καλά η κυβέρνηση και οι ευχές της: ''Χρόνια Πολλά (για μας) ηλίθιοι!''..

 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Αμερικανική παρέμβαση για τον ΔΕΣΦΑ

Αμερικανική παρέμβαση για τον ΔΕΣΦΑ
«Χείρα βοηθείας» από την Ουάσιγκτον ζητεί η Αθήνα


Τον Ιούλιο θα έρθουν τα 400 εκατ.

«Διάβημα» για τη γραφειοκρατική     μέγγενη των Βρυξελλών

Το τριπλό "stress test" της Socar και οι εγγυήσεις Σαμαρά σε Αμπντουλάγιεφ

Στο μικροσκόπιο της Μόσχας          οι εξελίξεις για την υπόθεση

Αμερικανική «χείρα βοηθείας» αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης από την Κομισιόν του deal για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Διπλωματικές πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι λίγα 24ωρα μετά την πανηγυρική τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 66% των μετοχών στη Socar η ελληνική πλευρά διερεύνησε την πιθανότητα να υπάρξει αμερικανική παρέμβαση προς τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν, με διπλό στόχο.

Αφενός να μην δημιουργηθεί πρόβλημα κατά τα διαδοχικά... «stress tests» στα οποία θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα το Αζερμπαϊτζάν και η κρατική εταιρία φυσικού αερίου και αφετέρου οι διαδικασίες να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θέτει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Στην ανάγκη «συνδρομής» της Ουάσιγκτον κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά μετά και τα αποτελέσματα των συνομιλιών  με τον «σκληρό» Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά και από όσα έχουν εισπράξει μέχρι τώρα οι Έλληνες αξιωματούχοι κατά τις επαφές τους για το θέμα, την ώρα που ο πρόεδρος της Socar Ρ. Αμπντουλάγιεφ ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση του Α. Σαμαρά ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:dealnews.gr

Εισβολή στην Ευρώπη για εξαγορές κόκκινων δανείων ετοιμάζουν τα αμερικανικά distress funds με κεφάλαια 90 δισ. δολ.

Εισβολή στην Ευρώπη για εξαγορές κόκκινων δανείων ετοιμάζουν τα αμερικανικά distress funds με κεφάλαια 90 δισ. δολ.
Τα distress funds, που επενδύουν σε προβληματικά ομόλογα ή χρεοκοπημένες εταιρείες, πέτυχαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις το 2013 στη βιομηχανία των hedge fund στις ΗΠΑ και ετοιμάζονται τώρα για “εισβολή” στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες.

Οι εταιρείες του είδους, προεξοφλούν ότι οι ευκαιρίες για εξαγορά δανείων εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα αυξηθούν κατακόρυφα στην Ευρώπη, καθώς οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου θα ξεκαθαρίσουν εντατικά τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα στο 2014, λόγω των ποιοτικών ελέγχων που θα διεξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, τα αμερικανικά distress fund έχουν ήδη αποκομίσει σημαντικά κέρδη ενώ οι τιμές πλέον στις ΗΠΑ ανεβαίνουν. Αντίθετα, στην Ευρώπη οι τράπεζες καθυστέρησαν να αρχίσουν τις πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Τέτοιες εταιρείες ερευνούν ήδη την ελληνική αγορά, όπως έχει ήδη από καιρό αποκαλύψει το newmoney.gr (διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά οι δουλειές δεν έχουν κλείσει, καθώς τα distress funds προσέφεραν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλές τιμές. Οι εξελίξεις αναμένεται να επιταχυνθούν και στην Ελλάδα, καθώς η εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και η διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση είναι προτεραιότητα για την ελληνική αγορά, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ενθαρρύνει την επιχειρηματική αναδιάρθρωση μέσα από τη διαδικασία αυτή.

Μεγάλα κέρδη στις ΗΠΑ

Τα αμερικανικά distress fund είναι ενισχυμένα λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν αποκομίσει το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το CNBC, o δείκτης Absolute Return Distressed —μέσος όρος της απόδοσης περισσότερων από 100 hedge funds που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική—σημείωσε άνοδο 13,28% το Νοέμβριο, πετυχαίνοντας καλύτερες επιδόσεις από την σταθμισμένη απόδοση των αμερικανικών μετοχών (12,50%) αλλά και από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία hedge fund. Τα hedge fund των “ακτιβιστών” της Wall Street απέδωσαν 12,02%, ενώ εκείνα που επενδύουν σε μετοχές παγκοσμίως είχαν 11,33%.

Ορισμένα από τα distress funds με τις καλύτερες επιδόσεις τη χρονιά που πέρασε ήταν to Appaloosa Management Palomino Fund του David Tepper (άνοδος 38,3%), το Credit Opportunities Fund του John Paulson ( άνοδος 20,08% το Νοέμβριο) και το Distressed Opportunities Fund του Davidson Kempner (18,28%), το οποίο διαχειρίζονται οι Anthony Yoseloff, Avi Friedman και Conor Bastable, σύμφωνα με στοιχεία της Alternative Investment Group της HSBC

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το τελευταίο διάστημα διευρύνεται η “εισβολή” των private equity και hedge funds στην Ευρώπη, τα οποία προβαίνουν σε όλο και περισσότερες εξαγορές “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες, αλλά και προβληματικών επιχειρήσεων, ανταλλάσσοντας τα χρέη τους με μετοχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 40 τα ξένα funds που εξειδικεύονται στην εξαγορά χρέους κι έχουν στόχο την Ευρώπη. Οι περισσότερες είναι αμερικανικές εταιρείες, που έχουν αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία από δραστηριότητες τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τις Apollo Management, Strategic Value Partners, Cerberus, Angelo Gordon, Avenue Capital, Fortress, Lone Star και Oaktree Capital, οι οποίες άλλες φορές λειτουργούν ανταγωνιστικά και άλλες ως σύμμαχοι. Τα private equity, όπως η Blackstone και KKR, έχουν επίσης ενεργή δράση στη Γηραιά Ηπειρο, όπως αναφέρουν οι Financial Times (δείτε περισσότερα εδώ).

Η αποκαλούμενη στρατηγική “loan-to-own”, που ακολουθούν, προβλέπει την εξαγορά δανείων σε χαμηλή τιμή, η οποία κυμαίνεται συνήθως στο 50 με 70% της ονομαστικής αξίας τους, και στην ανταλλαγή του χρέους με μετοχές στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι επενδυτές μαζί με την εξαγορά των δανείων, εξασφαλίζουν και χρηματοδότηση για τις εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια από τις τράπεζες.

Αν και μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις ζημιές που συνεπαγόταν η πώληση των “κουρεμένων” δανείων, μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους επιταχύνουν την πώληση επενδυτικών στοιχείων, σύμφωνα με τους επενδυτές των private equity .

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πουλήσει δάνεια με συνολικό ονομαστικό χρέος 60 δισεκατομμυρίων φέτος έναντι 46 δισεκατομμυρίων πέρυσι και 36 δισεκατομμυρίων το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας PwC. Οι συναλλαγές αυτές αναμένεται να αυξηθούν στα 80 δισεκατομμύρια τον επόμενο χρόνο σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη επαναξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και των stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, εντείνεται και ο ανταγωνισμός για την εξαγορά των προβληματικών δανείων, με 90 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί από τους επενδυτές των private equity ή των hedge funds, σύμφωνα πάντα με την PwC.

“Το μεγαλύτερο γεγονός είναι ότι ο κίνδυνος έχει φύγει πλέον από το τραπέζι”, λέει στους F.T o Marc Lasry, ιδρυτής της Avenue Capital. “Η αβεβαιότητα είναι μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από 18 μήνες. Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα πλεόνασμα”.

Πηγή: CNBC, F.T.
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πλειστηριασμοί: πώς δεν γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες


Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε ήδη με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το προπερασμένο Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013. Το νομοσχέδιο, που τίθεται σε ισχύ από 1ης. 1.2014 ώς 31.12.2014, ορίζει κάποιες ημερομηνίες-«παγίδες» για να κάνει τη ζωή των δανειοληπτών δυσκολότερη και των τραπεζών ευκολότερη. Στόχος είναι να «πρασινίσουν» κάποια από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και υπολογίζονται σε 17,28 δισ. ευρώ σε σύνολο στεγαστικών δανείων ύψους 72 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία οι δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια προστασίας της κύριας κατοικίας τους, ο νομοθέτης έθεσε τέτοια χρονικά όρια που η μη τήρησή τους μπορεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. Ετσι, τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν και τα τρία κριτήρια (αντικειμενική αξία, εισοδηματικό και περιουσιακό) και έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν την ελάχιστη δόση που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει
  
ΠΗΓΗ:enet.gr

Προγράμματα “Voucher” του ΟΑΕΔ: τζάμπα εργαζόμενοι για τους εργοδότες!


Χαρακτηριστικές είναι οι δύο επισυναπτόμενες ανακοινώσεις, του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στη WIND (TIM) για τη "μηχανή" που έχει στηθεί πάνω στο πρόβλημα της ανεργίας:

"Προγράμματα “Voucher” του ΟΑΕΔ: τζάμπα εργαζόμενοι για τους εργοδότες!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Τους τελευταίους μήνες, στη WIND άρχισαν να εργάζονται συνάδελφοι μέσω προγραμμάτων “voucher” του ΟΑΕΔ («επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας»), που βοηθάνε τους εργοδότες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων. Κυβέρνηση, κρατικές υπηρεσίες, ΜΜΕ τα παρουσιάζουν ως «καταπολέμηση της ανεργίας» και τους άνεργους που συμμετέχουν σ’ αυτά ως «ωφελούμενους». Η WIND μας λέει ότι έτσι κάνει... «κοινωνικό έργο»! Στην πραγματικότητα, αυτά τα προγράμματα είναι μια τεράστια επίθεση ενάντια σ’ όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους:

1.      Θεσμοθετούν άθλιους όρους αμοιβής. Οι «ωφελούμενοι» δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Για 5 μήνες που διαρκούν τα προγράμματα, το μόνο που δικαιούνται είναι 2.000 ευρώ  (400 ευρώ το μήνα) – τίποτ’ άλλο, χωρίς ασφάλιση & χωρίς ένσημα.

2.      Θεσμοθετούν ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία (για τον εργαζόμενο) και την παροχή δωρεάν εργατικού δυναμικού (για τον εργοδότη). Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα πληρώνονται μόνο στο τέλος τους. Δηλ. περίπου για 5 μήνες πρέπει να εργαστούν χωρίς να καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη – π.χ. την καθημερινή διατροφή και μετακίνησή τους. Ενώ όλο αυτό δεν κοστίζει στον εργοδότη απολύτως τίποτα!

3.      «Σπάνε» τους μισθούς, τις συλλ. συμβάσεις, τα σωματεία. Δημιουργείται μια νέα κατηγορία, ακόμα πιο χαμηλά αμοιβόμενων εργαζομένων, τραβώντας τους μισθούς όλων μας προς τα κάτω. Καλλιεργείται η διαίρεσή μας σε αναρίθμητες «κατηγορίες», που δεν μπορούν να έχουν την ίδια συλλ. σύμβαση ή να είναι στο ίδιο σωματείο (όπως και με τις εργολαβίες, τους επινοικιαζόμενους, τα «μπλοκάκια»).

4.      Αυξάνουν την ανεργία. Οι εργοδότες, αφού έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν εργαζόμενους, δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν προσλήψεις. Πρόκεται για μια επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας, για την παροχή δωρεάν εργαζομένων στους επιχειρηματίες και για μια ευκαιρία για διάφορους αετονύχηδες που στήνουν «συνεργαζόμενες εταιρίες με τον ΟΑΕΔ» να βάλουν στο χέρι κρατικά κονδύλια!

Πρόκειται λοιπόν για ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ, που με χρήματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων (χαράτσια, «εισφορά αλληλεγγύης» κ.λπ.) εφοδιάζονται με δωρεάν εργαζόμενους! Αυτή είναι σήμερα η «ιδιωτική πρωτοβουλία», που μας διατυμπανίζουν: τόσο «υγιής», που για να βγει από την κρίση, ζητάει απ’ το κράτος να της παρέχει δωρεάν εργαζόμενους!

Η «καταπολέμηση της ανεργίας», που μας λένε, είναι ψέμα και υπερεκμετάλλευση
Δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την ανεργία αυτοί που τη δημιούργησαν. Οι επιχειρηματίες, που θησαυρίζουν πάνω στη δική μας εκμετάλλευση και απολύουν σωρηδόν, αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν γι’ αυτούς οι κυβερνήσεις.

Το κράτος και οι υπηρεσίες του, που είναι φωλιές ατέλειωτης φοροδιαφυγής και διαφθοράς Το σύστημά τους, η «ελεύθερη αγορά», που εξυπηρετεί μόνο μια χούφτα τοκογλύφων, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών και τους πολιτικούς φίλους τους. Θέλουν ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, για να διαλύσουν κάθε εργατικό δικαίωμα με τον εκβιασμό της εξαθλίωσης. Πλήρη κατάργηση των συλλ. συμβάσεων, κατρακύλα των μισθών, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, μετατροπή του «εργατικού δικαίου» σε δίκιο του εργοδότη.

Απλήρωτη εργασία (πάνω από 1 εκ. απλήρωτοι εργαζόμενοι, με συνολικά οφειλούμενα δεδουλευμένα 1,5 δις) και πληρωμή των μισθών... σε είδος! Θέλουν απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, μετατροπή μας σε δουλοπάροικους!
Η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τη λογική «όλα στο κεφάλαιο». Ούτε μετατρέποντας τους ανέργους σε επαίτες–«ωφελούμενους», που θα πρέπει να νιώθουν... ευγωνομοσύνη, επειδή κάποια φιλεύσπλαχνη εταιρία (όπως η WIND) αποφάσισε να κάνει... κοινωνικό έργο! Απαιτεί μια ριζικά διαφορετική διαχείριση και πορεία της οικονομίας, με κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της τεράστιας πλειοψηφίας της κοινωνίας, που πρέπει να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας.

Οι εργαζόμενοι στη WIND, μαζί με όλο το εργατικό κίνημα, πρέπει να παλέψουμε:

(α) Με το τέλους των τρέχοντων προγραμμάτων, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να προσληφθούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης, για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν

(β) Όσο διαρκούν τα προγράμματα, η WIND να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των συναδέλφων, παρέχοντα με δικά της έξοδα: δωρεάν γεύμα και καφέ από το εστιατόριο – δωρεάν κάρτα διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς – δωρεάν χρήση προγράμματος κινητού τηλεφώνου.

(γ) Να σταματήσουν οι προσλήψεις υπερκμετάλλευσης μέσω “voucher”. Nα σταματήσουμε την εξάπλωση αυτών των ελαστικών–δουλικών σχέσεων εργασίας (όπως και τα «μπλοκάκια», τους επινοικιαζόμενους, τις εργολαβίες, την ομηρία των συμβασιούχων). Πλήρη – Σταθερή Εργασίας για όλους, με πρσλήψεις αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης.

ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΟΧΙ ΕΠΑΙΤΕΣ-«ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ». ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ - ΟΧΙ Η ΥΠΟΚΡΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ".

 ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Ακόμα και «επίδομα αιθαλομίχλης» σκέφτονται, αρκεί να μην κάνει πίσω ο Στουρνάρας!


Ακόμα και ειδικό επίδομα αιθαλομίχλης σκέφτονται αρκεί να μην πάρει πίσω η κυβέρνηση την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, παραδεχόμενη το τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό λάθος της.

Μετά το μεγάλο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές της χώρας από τη χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης και συγκεκριμένα καύσης ξύλων ή άλλων προϊόντων και αφού τα πρώτα υποτιθέμενα μέτρα έπεσαν στο κενό, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση.

Όπως προκύπτει από κοινή ανακοίνωση υπουργείο Οικονομικών και Περιβάλλοντος μετά από σημερινή σύσκεψη, προγραμματίζονται «νέα μέτρα» που θα ανακοινωθούν σύντομα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών που χρησιμοποιούν άλλους τρόπους όπως τα τζάκια για να ζεσταθούν. Το είδος και το ύψος της παροχής θα εξειδικευθεί τις επόμενες μέρες.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα για γενναία επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε τα νοικοκυριά να καταναλώνουν φθηνότερα ρεύμα (αντί για καυσόξυλα) προκειμένου να ζεσταθούν, τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες θα δημιουργούν (σε συγκεκριμένες περιοχές) τις προϋποθέσεις για την δημιουργία τοξικού νέφους.

Στην σύσκεψη εξετάστηκαν και μέτρα για την κάλυψη του κόστους για την ΔΕΗ από την εφαρμογή των μέτρων στήριξης των οικονομικά αδύναμων.

Σύμφωνα με στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και άλλες πηγές χρηματοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα επίπεδα της αιθαλομίχλης:

Στη Θεσσαλονίκη, που πλήττεται ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο παραμένει υπό παρακολούθηση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής διαβεβαίωσε ότι, αν τυχόν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάσουν το όριο των 150 mg, τότε, άμεση θα είναι και η λήψη μέτρων. Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής, δεν θα επιτραπεί οι τιμές των ρύπων να ξεπεράσουν το όριο των 150 mg.

Επανέλαβε επίσης τις συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να μην καίνε ό,τι βρίσκουν.

Οι σημερινές (πρωινές) τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων - σύμφωνα με τα ''ευρήματα'' των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης - ήταν 109 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 70 mg στην Εγνατία, 63 στο δημαρχείο, 60 στην Μαρτίου, 54 στο Επταπύργιο και 43 στην Τούμπα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης σημείωσε ότι χθες, οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 124 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 86 στη Μαρτίου, 73 στην Εγνατία, 71 στο δημαρχείο, 60 στο Επταπύργιο και 59 στην Τούμπα.

Ωστόσο, το βράδυ δεν αποκλείεται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων να καταγράψουν υψηλότερες συγκεντρώσεις εξαιτίας της καύσης υλικών σε τζάκια και σόμπες.

Ο κ. Πετρακάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι, τις επόμενες ημέρες αν επικρατήσουν καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους, τότε η κατάσταση θα είναι καλύτερη, διότι, οι συγκεκριμένες συνθήκες απομακρύνουν τα αιωρούμενα σωματίδια.

Την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε η άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η βροχή και οι άνεμοι απομάκρυναν τα μικροσωματίδια.

 ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Απίστευτη κοροϊδία των ανέργων –Δείτε πώς τους στερούν το νέο επίδομα

Απίστευτη κοροϊδία των ανέργων –Δείτε πώς τους στερούν το νέο επίδομα
Ούτε ένας από τους 900.000 ανέργους που έχουν συμπληρώσει περισσότερους από 12 μήνες χωρίς δουλειά, δεν πρόκειται να εισπράξει το επίδομα των 200 ευρώ μηνιαίως. Με μια διευκρίνιση στα …ψιλά γράμματα της εγκυκλίου που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ, πετάγονται έξω… όλοι

Είναι απίστευτο και (δυστυχώς) αληθινό. Αναφέρει η εγκύκλιος: «Κατά την πρώτη εφαρμογή, δικαιούχοι είναι αυτοί των οποίων η επιδότηση έληξε από 01/11/2013 έως 31/12/2013 εφόσον ασκήσουν το δικαίωμά τους μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014». Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτοί τη στιγμή, έχουμε 900.000 μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι έχουν χάσει το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 ή και νωρίτερα. Άρα, όλοι αυτοί δεν μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα των 200 ευρώ. Ποιοι μπορούν; Ένα μικρό υποσύνολο των 125.306 Ελλήνων που δικαιούνταν επίδομα τακτικής ανεργίας (δηλαδή το επίδομα των 360 ευρώ) στο τέλος Οκτωβρίου. Και γιατί λέμε υποσύνολο;
1.       Πρώτον διότι για κάποιες χιλιάδες, το δικαίωμα επιδότησης θα έχει λήξει στο τέλος Οκτωβρίου. Αυτοί, μένουν αυτομάτως εκτός
2.       Δεύτερον διότι πολλοί από τους 125.306 δικαιούχους που έχουν απομείνει να εισπράττουν επίδομα τακτικής ανεργίας, δεν δικαιούνται το επίδομα των 360 ευρώ για 12 μήνες αλλά για λιγότερους. Και αυτοί πετάγονται εκτός καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράξεις το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας είναι να έχεις πάρει επίδομα τακτικής ανεργίας για 12 μήνες και όχι για λιγότερο (σ.σ το αν δικαιούσαι επίδομα τακτικής ανεργίας για 12 μήνες ή για λιγότερους, εξαρτάται από τον αριθμό των ενσήμων που έχεις συγκεντρώσει)
3.       Τρίτον διότι πολλοί δεν θα πληρούν το αυστηρότατο εισοδηματικό κριτήριο. Για να πάρεις το επίδομα των 200 ευρώ, πρέπει να έχεις οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το δικό σου εισόδημα, αλλά και το εισόδημα της συζύγου. Και μόνο από αυτό το κριτήριο, απομένουν ως δικαιούχοι ελάχιστοι (εργένηδες χωρίς εισόδημα). Ευτυχώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα τεκμήρια
Σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός των μακροχρόνια ανέργων από το επίδομα των 200 ευρώ, έρχεται από 01/01/2014 και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος τακτικής ανεργίας. Για να παίρνεις το επίδομα, θα σε ρωτάνε αν έχεις επιδοτηθεί ξανά κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια και αν βρεθεί ότι έχεις εισπράξει επίδομα για περισσότερους από 16 μήνες, θα χάνεις αυτομάτως το επίδομα

 ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής πληρωμής μισθών μέσω τραπεζών


Το ενδεχόμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης αφήνει ανοιχτό το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ότι οι εργοδότες θα καταθέτουν τους μικτούς μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες προκειμένου να πιστώνονται οι λογαριασμοί των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και να αποδίδονται από τις τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Σχετική πρόταση με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής είχε γίνει σε αναφορά φοροτεχνικού η οποία κατατέθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι εργοδότες θα υποβάλουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω διαδικτύου αλλά και των ΚΕΠ.

Εν συνεχεία θα καταβάλουν τον μικτό μισθό στην τράπεζα, η οποία θα πιστώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τις κρατήσεις, το Δημόσιο με τον αναλογούντα ΦΜΥ και τον λογαριασμό του μισθωτού με τον καθαρό μισθό.

Σε απάντηση της αναφοράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η πρόταση σχετικά με την κατάθεση από τον εργοδότη των μικτών μισθών των εργαζομένων στις τράπεζες και περαιτέρω την πίστωση των λογαριασμών των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και την απόδοση από τις τράπεζες των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία και του παρακρατηθέντος ΦΜΥ στο Δημόσιο, θα εξετασθεί και σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης».

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι ήδη για το οικονομικό έτος 2013, έγινε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών πλήρης έλεγχος μεταξύ των δηλώσεων του Φόρου Εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων και των αρχείων που υποβλήθηκαν από τις οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ο έλεγχος αυτός έγινε ως προς τα δηλωθέντα ποσά μισθωτών υπηρεσιών και των σχετικών ποσών αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρου, και σε όποιες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές, στάλθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για περαιτέρω έλεγχο και εξέταση των σχετικών δικαιολογητικών. Αντίστοιχος πλήρης έλεγχος έγινε και για τα δηλωθέντα ποσά από συντάξεις.

Η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών στους ελέγχους γίνεται με δεδομένο ότι η πρόταση που υποβλήθηκε προβάλλει ως επιχείρημα και το ότι οι βεβαιώσεις αποδοχών για την υποβολή της δήλωσης του φόρου εισοδήματος των απασχοληθέντων θα είναι πλέον αληθείς ως προς το εισόδημα με πραγματικό παρακρατηθέντα και αποδοθέντα ΦΜΥ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Για όλους τους εργαζόμενους και όχι για λίγους!

Μην κοιτάς κάτω από την θάλλασα αλλά επάνω από αυτή


Έχουμε ένα αιγαίο και ενα Ιονιο όπου δισεκατομμύρια Μεγαβατ ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά με την μορφή ανεξαντλητης αιολικής ενέργειας και άλλα  τόσα  δισεκατομμύρια λούζουν όλη την υπόλοιπη χώρα 300 ήμερες το χρόνο με την μορφή ανεξαντλητης ηλιακής ενέργειας… ι όμως είμαστε χρεοκοπημένοι έχοντας παραγωγικό έλλειμμα.

Σε αυτή την χώρα  που δεν απλώνει το χέρι στις  ανεξάντλητες ΑΠΕ  καθε λιγα χρόνια εξαγγέλουμε ερευνες για υδρογονάνθρακες που θα ξεθάψουμε από τα βάθη της  θάλασσας.  Προσλαμβάνουμε ερευνητές για να έρθουν να ξεσκονίσουν μια παλιότερη αντ’ιστοιχη έρευνα και να μας δώσουν τα ίδια αποτελέσματα  που ξέρουμε από παλιά. Μικροί ήμασταν όταν πρωτακούσαμε για πετρέλαιο.


Ηλιος
Την ίδια στιγμη που ριχνουμε λεφτά στην τσιμεντοανάπτυξη και στα μεγάλα έργα στους αυτοκινητόδρομους της διαπλοκής, την ίδια στιγμή σκληροπυρηνικά καρτέλ πετρελαίου μας  ταϊζουν ελπίδα πως θα γίνουμε το Καταρ της Μεσογειου και μας ποτίζουν με ενεργιακή  εξάρτηση  και ενεργειακή πεινα. Μια πείνα  την οποία θα κορεσουν με τα ορυκτά που μας πουλανε

Ξύπνα! Μην κοιτάς κάτω από την θάλλασα αλλά επάνω από αυτή και γύρω…

 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

«Καταθέτουν» τα σκουπίδια τους στις τράπεζες

σκουπίδια πορτογαλία
Το έστρωσε σκουπίδια σε αρκετά καταστήματα τραπεζών στην Πορτογαλία καθώς δεκάδες πολίτες αποφάσισαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική λιτότητας και τη συνεχή ενίσχυση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τα σκουπίδια ήταν διαθέσιμα προς «κατάθεση» λόγω της απεργίας των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμάτων.

Αποφεύγοντας πάντως τους κοινωνικούς αυτοματισμούς οι Πορτογάλοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της κρίσης και όχι τους εργαζόμενους.

Σημείωση: Οι προηγούμενες καταθέσεις δεν εξασφαλίζουν τις επόμενες.
  
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές από τα ΕΛΠΕ


Το ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές στις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία (αγγλόφωνα προγράμματα) ανακοίνωσε ο όμιλος των ΕΛΠΕ.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη άριστων φοιτητών, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με εξειδίκευση σε κλάδους, που απαιτούν τεχνολογίες αιχμής, αλλά και σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα Διοίκησης και Στρατηγικής.

Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων και δικαιολογητικών ορίζεται η  1η Μαρτίου 2014.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε:
Την αναλυτική Προκήρυξη του Προγράμματος, το σχετικό Έντυπο Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, καθώς και υποδείγματα βεβαιώσεων βαθμολογικής κατάταξης υποψηφίου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Διευκρινίσεις παρέχονται στα τηλέφωνα: 210-63 02 648, 210-77 25 113 (Δ/νση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου).


Αναλυτική Προκήρυξη του Προγράμματος.
(πατήστε εδώ).

ΠΗΓΗ:energypress.gr

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ AΠΟ ΤΟ ΠΣΕΕΚ


                       Σας  ευχόμαστε   Υγεία ,  Δύναμη  και  Δημιουργικό  το  Νέο  ‘Ετος                                                                  Πανελλήνιο  Σωματείο  της  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Η “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ” ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ [ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ]

WhiteNights
ΖΗΤΩ Η “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” (;)
ή αλλιώς πώς θα καταλήξουμε να ΜΗ λέμε:
ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΛΙ!

Όλα τα είχαμε στον κόσμο των εμπορικών καταστημάτων, στον κόσμο των λουσάτων βιτρινών, που πίσω τους κρύβεται -πλέον όχι και τόσο επιμελώς- ένα από τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα όπου η εκμετάλλευση και η καταπίεση των εργαζομένων ολοένα και οξύνεται: απολύσεις, μισθοί πείνας, (αλλά και) απλήρωτη εργασία ακόμα και για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις…

Έχουμε τώρα και μια νέα “φαεινή” ιδέα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και του Καμίνη:

Δουλειά μέχρι τις 11 το βράδυ στις 28 Δεκέμβρη (…και βλέπουμε και για πιο αργά ή και για πιο πολλές μέρες ή γιατί όχι και μόνιμα στη συνέχεια, άλλωστε πάντα θα υπάρχουν αφορμές για “φιέστες”).

Πρόκειται για μια ακόμα μεθόδευση προς όφελος της αγοράς, για τα κέρδη των ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου και των αφεντικών.

Για μια ακόμη μεθόδευση που προστίθεται στο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Κάτι που μόνο ως έκτακτο δεν μπορεί να ειδωθεί. Ίσα-ίσα, η 7ήμερη επί 24ώρου βάσεως (κακοπληρωμένης και επισφαλούς) εργασίας για όλους δεν ακούγεται πλέον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη συνάδελφοί μας δούλευαν καθημερινά (και για 2 Κυριακές) επί 15 μέρες χωρίς ρεπό για 12 ώρες! Και αυτό αξίζει να το αναλογιστεί ο κάθε εργαζόμενος ή άνεργος, νεολαίος ή και μεγαλύτερος που ως “καταναλωτής” εισέρχεται στα καταστήματα κατά τις ώρες των ξεχειλωμένων ωραρίων μας ή και τις Κυριακές!

Στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου ανθρώπου-μηχανής, πιστού στο δόγμα “δούλευε-κατανάλωνε”. Κάτι που δεν είναι καινούργιο, αφού πάντοτε αυτό ήταν ο στόχος των “από πάνω”. Ωστόσο, τον καιρό της όξυνσης της φτώχειας και των στερήσεων, είναι τουλάχιστον προκλητικό όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν στοιχειωδώς τις βασικές τους ανάγκες με αποτέλεσμα να οδηγούνται ακόμα και στο θάνατο, στο όνομα του κέρδους και της αγοράς να συνεχίζεται η λεηλασία στις ζωές μας.

Όσο για τα ψέματά τους, ότι δήθεν με τέτοιου είδους μέτρα (όπως απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές) θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, σας διαβεβαιώνουμε ότι δουλεύουμε, οι ίδιοι, περισσότερο και απλήρωτοι από πάνω. Όσο για την περιβόητη ανάπτυξη, αυτή μπορεί και να έρθει, αλλά σίγουρα ως οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές όλων μας!

ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ,
ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ & ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Με κάποια πράγματα της ζωής μας, ιδίως όταν όλα είναι ξεκάθαρα μπροστά μας, δε χωράνε ούτε αστεία, ούτε τα “δε βαριέσαι” και τα “σιγά μην αλλάξουμε εμείς τον κόσμο” (κι αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι ξεκάθαρο και ως αντίληψη για τις ίδιες μας τις ζωές):

Η “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ” ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Είναι ανάγκη όλοι εμείς οι “από κάτω” αυτού του άδικου κόσμου να σκεφτόμαστε και να πράττουμε ως ακριβώς αυτό που είμαστε: ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ως οι παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας, που αν οργανωθούμε βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες και την ταξική αλληλεγγύη μπορούμε να φέρουμε τα πάνω-κάτω.

Και αν μας βλέπετε τώρα ως τους “θλιμμένους” στη “γιορτή”, εμείς απλώς σας μεταφέρουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η γιορτή του αγώνα και της αξιοπρέπειας, η γιορτή για την επικράτηση των εργατικών συμφερόντων, θα είναι ένα συνεχές γλέντι για την τάξη μας, μια πραγματική ΦΙΕΣΤΑ με ίσως λιγότερα λαμπιόνια, αλλά για όλους (χμ… ίσως όχι και για τους δυνάστες του σήμερα) και με κάπως πιο αληθινά χαμόγελα και νοήματα!
  
ΠΗΓΗ:bookworker.wordpress.com

Ανάχωμα το ευρώ στο ακριβό πετρέλαιο


Με το ευρώ να έχει σκαρφαλώσει στα υψηλά διετίας, καθώς η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στο 1,37 δολάριο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και μαζί τους και οι Ελληνες έχουν ένα ανάχωμα στις ανατιμήσεις του αργού πετρελαίου, το οποίο με τις διακυμάνσεις του επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων.
Ετσι, με το ευρώ να έχει ανατιμηθεί κατά 3,53% από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, οι καταναλωτές έχουν περάσει φέτος ένα ήσυχο διάστημα ειδικά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές για τους καταναλωτές. Συνέβη δηλαδή τότε το αναπάντεχο, μαζί με τις τιμές του αργού να ανεβεί παράλληλα και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η ισοτιμία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Ευρωπαίο και Ελληνα καταναλωτή, αφού το αργό πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια και συνεπώς το πιο ακριβό ευρώ αντισταθμίζει τις δολαριακές αυξήσεις και την ακρίβεια στην τιμή του ευρωπαϊκού brent έναντι του αμερικανικού αργού.
Στην Ελλάδα βεβαίως ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την ακρίβεια των καυσίμων είναι τα πληττόμενα εισοδήματα και φυσικά οι φόροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (μετρήθηκε στο 1,647 ευρώ το λίτρο την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου), το ένα ευρώ ήταν φόροι και τέλη... Δηλαδή το 66%-67% της μέσης λιανικής τιμής καθορίζεται από τους φόρους, παρά από το αργό πετρέλαιο και τις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Πάντως το ποσοστό του φόρου έχει «μειωθεί» ελαφρώς! Είναι δηλαδή περίπου 3% μικρότερο από πέρυσι, όταν φόροι και τέλη αναλογούσαν σε περίπου 70% της τιμής στην αμόλυβδη βενζίνη. Και αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την άνοδο της ισοτιμίας, έχει συμβάλει σε μία σταθερότητα στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.
Η χρονιά στην πραγματικότητα τελειώνει με τις διεθνείς τιμές στο αργό να ανεβαίνουν ξανά, μετά τον Σεπτέμβριο που υποχωρούσαν. Ετσι το ευρωπαϊκό αργό brent έχει ακριβύνει περίπου 7,5% από τον Νοέμβριο, στα 112 από 104 δολάρια το βαρέλι, αλλά η άνοδος αυτή έχει απορροφηθεί από την ισοτιμία του ευρώ και από τη σταθερότητα στο ποσοστό του φόρου. Στον Ελληνα καταναλωτή έχει περάσει μία επιβάρυνση που σε μέσες τιμές είναι περίπου 1%.
Αντίστοιχα οι τιμές στο αμερικανικό αργό έχουν αυξηθεί κατά 8,20% από τον Νοέμβριο, αλλά η αύξηση τις ημέρες των εορτών είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μία αγορά που τα συμβόλαια πετρελαίου και οι κερδοσκόποι είναι σε θέση να διαμορφώσουν βραχυπρόθεσμη εικόνα, σε μία προσπάθεια να προκαταλάβουν αυξημένη κατανάλωση λόγω χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Για το 2014 γίνονται προβλέψεις για σταθερότητα της τιμής. Στη πραγματικότητα, τα σημάδια της ύφεσης που απλώνονται στις δυτικές οικονομίες δεν συμβαδίζουν με προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση και άνοδο των τιμών του αργού.
Ετσι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ Ναΐμι, έκανε πριν από λίγες ημέρες την εκτίμηση ότι οι τιμές του αργού θα μείνουν σταθερές, μετά την απόφαση του OPEC να κρατήσει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής. Πάντως κάποια στελέχη του OPEC έχουν διαφωνήσει με την απόφαση να μείνει αμετάβλητο το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου, έχοντας την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή του OPEC, σε περίπτωση πλεονάσματος πετρελαίου που θα απειλούσε τις τιμές τους.
(του Νίκου Κωτσικόπουλου, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 29/12/2013 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γιατί οι Ρώσοι επιμένουν να μας πουλάνε ακριβό φυσικό αέριο

Γιατί οι Ρώσοι επιμένουν να μας πουλάνε ακριβό φυσικό αέριο
Η χρονιά της μεγάλης μάχης για το ενεργειακό κόστος θα είναι το 2014, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους όρους της πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς.
Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε πριν μερικές ημέρες στη Μόσχα όπου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσικής Gazprom για την περιβόητη υπόθεση του ακριβού ρωσικού αερίου το οποίο πωλείται στη χώρα μας έως και 30% ακριβότερα από στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα «νέα» όμως δεν ήταν τόσο ευχάριστα από τη ρωσική πρωτεύουσα αφού η Gazprom δεν έκανε τις μειώσεις που περίμενε η ελληνική πλευρά.

Με τον πρωθυπουργό να έχει θέσει το θέμα του ενεργειακού κόστους σε επίπεδο κορυφής η ελληνική αντιπροσωπεία μάλλον αιφνιδιάστηκε που είδε τους Ρώσους... αμετακίνητους στην αρχική τους προσφορά για έκπτωση στο 10%. Όπως πληροφορήθηκε το ΜΡ, μετά από μήνες πιέσεων το μόνο που έκανε η Gazprom ήταν μια έκπτωση... χαρτζιλίκι, μέσω της αλλαγής του τύπου υπολογισμού στα συμβόλαια. Πρακτικά οι Ρώσοι μετακινήθηκαν από το 10% της αρχικής τους θέσης, μόλις κατά 3%, φτάνοντας δηλαδή στο 13%. Και για να δείξουν καλές προθέσεις προσέφεραν στην Ελλάδα αναδρομικότητα 6 μηνών.

Βεβαίως, η «προσφορά» αυτή βρίσκεται πολύ μακριά από το 20% που αρχικά είχε θέσει η ΔΕΠΑ και ακόμη περισσότερο από το 30% που χωρίζει την ελληνική τιμή από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα τη στιγμή που έχει εκφραστεί από την ηγεσία μιας χώρας σε κατάσταση κρίσης, με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν την δραστική μείωσή της στα επίπεδα που εξασφάλισαν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι (αναμένεται η επισημοποίηση της προσφοράς) με την αλλαγή του τύπου στην τελική διαπραγμάτευση μείωσαν την τιμή του αερίου περίπου στα 400 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. καυσίμου (έναντι των περίπου 460 δολαρίων που ήταν για τα τελευταία χειμωνιάτικα συμβόλαια του 2013) την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κοντά στα 360 δολάρια και με ορισμένους προνομιακούς μεγάλους πελάτες όπως η Γερμανία να «πέφτουν» στα 340 δολάρια τα 1.000 κ.μ. Ίσως όμως να μην χρειάζεται να είναι κανείς προνομιακός ή μεγάλος πελάτης, αφού πέρυσι η Βουλγαρία απέσπασε έκπτωση 20% χωρίς μεγάλες πιέσεις προς τη ρωσική πλευρά.
Όσο για την αναδρομικότητα, οι περισσότερες χώρες έχουν πάρει τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο, ενώ η γερμανική RWE που προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία, απέσπασε το καλοκαίρι όχι μόνο τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά και αναδρομικότητα από το 2010, δηλαδή τριών ετών! Τα ποσά που θα εισπράξει η γερμανική εταιρία σε επιστροφές ανέρχονται αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υπόθεση της είναι πλέον διεθνές δεδικασμένο.
Το κρίσιμο ζήτημα που περιλαμβάνει τρία ερωτήματα για την ελληνική πλευρά είναι πως θα κινηθεί:
• Θα δεχθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα αρνητικά αποτελέσματα;
• Θα περιμένει μια συνολικότερη διευθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
• Ή θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία;

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Το αποκαλυπτικό κείμενο των 84 σελίδων. Ολόκληρη, λέξη προς λέξη, η απολογία Κάντα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
“Υπηρετώ στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 1997 μέχρι την 5 Απριλίου 2002. Υπηρέτησα εκεί κατόπιν επιθυμίας και επιλογής του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Απόστολου Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου. Αρχές του έτους 1999 ήρθε στο γραφείο μου ο Πάνος Ευσταθίου ο οποίος εκπροσωπούσε τη γερμανική εταιρεία STN ATLAS και μου ανέφερε για το πρόγραμμα προμήθειας των υποβρυχίων 214 και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων υποβρυχίων τύπου 209 από τη γερμανική κοινοπραξία FERROSTAAL HDW.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:armynews.gr

Νέοι κανόνες για αμοιβές Δ.Σ. και εταιρική διακυβέρνηση

Νέοι κανόνες για αμοιβές Δ.Σ. και εταιρική διακυβέρνηση - Το νομοσχέδιο
Διατάξεις που αφορούν την πολιτική αμοιβών κάθε επιχείρησης αλλά και θέματα εσωτερικού ελέγχου, αυξήσεων κεφαλαίων και υποχρεώσεις απέναντι στους επενδυτές περιγράφει το τελικό σ/ν περί Εταιρικής Διακυβέρνησης που ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε προ ημερών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών για το τελικό πράσινο φως.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως το διοικητικό συμβούλιο κάθε εταιρείας συστήνει επιτροπή αμοιβών και παροχών αποτελούμενη αποκλειστικά από μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη του. Τα καθήκοντα της επιτροπής αμοιβών αφορούν ενδεικτικά:

α) Υποβολή προτάσεων στο Δ.Σ. σχετικά με την αμοιβή κάθε εκτελεστικού μέλους, συμπεριλαμβανομένων των αποδοχών και παροχών βάσει κινήτρων.

β) Υποβολή προτεινόμενων στόχων απόδοσης σχετικά με τις μεταβλητές αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου ή στόχων συνδεδεμένων με προγράμματα χορήγησης δικαιωμάτων προαίρεσης ή μετοχών.

Επίσης, κάθε εταιρεία θα υποχρεούται να προβαίνει σε άμεση επιβεβαίωση ή διάψευση κάθε ανεπιβεβαίωτης πληροφορίας η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων ή την τιμή των συνδεδεμένων με αυτά παράγωγων μέσων. Η κάθε ανακοίνωση θα πρέπει να μην περιέχει στοιχεία που επιδέχονται διττή ή ασαφή ερμηνεία.

Στις περιπτώσεις Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, το Δ.Σ. της εταιρείας υποβάλλει στη γενική συνέλευση έκθεση στην οποία αναφέρονται οι γενικές κατευθύνσεις του επενδυτικού σχεδίου της, ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, καθώς και απολογισμός της χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την προηγούμενη αύξηση, εφόσον έχει παρέλθει από την αύξηση αυτή χρόνος μικρότερος των τριών ετών.

Στο σ/ν περιγράφονται επίσης λεπτομερώς οι υποχρεώσεις εσωτερικού ελέγχου, ενημέρωσης των επενδυτών αλλά και οι προβλεπόμενες κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Κ. για μη συμμόρφωση στους εν λόγω κανόνες.

Οι κυρώσεις κυμαίνονται από την απλή επίπληξη και πρόστιμο έως και 1 εκατ. ευρώ.
  
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr