Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Χρ. Φερνάντεζ: "Η Αργεντινή απορρίπτει τον εκβιασμό για το Χρέος - Δεν μπορούμε να πληρώσουμε"

Χρ. Φερνάντεζ: "Η Αργεντινή απορρίπτει τον εκβιασμό για το Χρέος - Δεν μπορούμε να πληρώσουμε"
Απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που διατάσσει την Αργεντινή να πληρώσει αποζημιώσεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές της που δεν συμμετείχαν εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010 έδωσε η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ.

Η Αργεντινή δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να πληρώσει αποζημιώσεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές της που δεν συμμετείχαν εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, όπως διεμήνυσε την Τρίτη η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ, τονίζοντας ωστόσο πως το Μπουένος Άιρες δεν πρόκειται να πτωχεύσει για το αναδιαρθρωμένο χρέος της.

«Αυτό που δεν μπορώ να κάνω ως πρόεδρος, είναι να υποβάλω τη χώρα σε τέτοιον εκβιασμό», τόνισε η κ. Φερνάντεζ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

«Δεν είναι μόνο παράλογο, αλλά και αδύνατο», συμπλήρωσε η κ. Φερνάντεζ αναφερόμενη στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεδομένου ότι τα 1,33 δισ. δολάρια ισοδυναμούν με πάνω από το 50% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Αργεντινή «θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση για τον αναδομημένο χρέος», συνεχίζοντας να εξυπηρετεί το χρέος που διακατέχουν οι πιστωτές που ήτα πρόθυμοι να λάβουν μέρος στο «κούρεμα».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ουσιαστικά θέτει την Αργεντινή εκ νέου ενώπιον του κινδύνου πτώχευσης, καθώς εάν έως τις 30 Ιουνίου δεν καταβάλει 907 εκατομμύρια δολάρια στους ενάγοντες πιστωτές, τότε θα χάσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να αποπληρώσει το χρέος που έχει προς τους δανειστές που δέχτηκαν τα «κουρεμένα» ομόλογα.

Επίσης, προηγούμενη δικαστική απόφαση απαγορεύσει στην Αργεντινή να αποπληρώσει μία ομάδα πιστωτών χωρίς να αποζημιώσει την άλλη.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΔΕΔΥ: Παννατική στάση τη Τετάρτη 18/6 και συλλαλητήριο στο Υπ Υγείας


Η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ   καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, να συμμετάσχουν στην Απεργιακή Συγκέντρωση την Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014, στις 12.00μμ έξω από το Υπουργείο Υγείας ( Αριστοτέλους 17) στο πλαίσιο της 24ώρης Απεργίας της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν και της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. 

Μετά την απεργιακή συγκέντρωση, ....
θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής  Μεταρρύθμισης και στο κέντρο αγώνα                 ( Καραγεώργη της  Σερβίας )  που έχουν συγκροτήσει οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών , οι  σχολικοί φύλακες και οι καθηγητές. 
Για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των εργαζομένων, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει  Παναττική στάση εργασίας από 12.00 μμ έως και τη λήξη του ωραρίου.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αγωνίζονται με απεργία-αποχή διαρκείας από την «αξιολόγηση». Δηλώνουν πως δε πρόκειται να συμπράξουν στη καθιέρωση των ατομικών μισθών, της διαρκούς κινητικότητας, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.
                                                
  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους 
 Όχι στη διάλυση του Δημόσιου τομέα 
Όχι στην αξιολόγηση και τον ατομικό  μισθό

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΠΗΓΗ:pak-elta.gr

Αυτή είναι η απόφαση της ΤτΕ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Αυτή είναι η απόφαση της ΤτΕ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων περιλαμβάνει η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας
Οι ρυθμίσεις, όπως προβλεπόταν και στο προσχέδιο που είχε δει εδώ και καιρό το φως της δημοσιότητας, κατατάσσονται σε κατηγορίες: προσωρινές, μόνιμες κλπ. Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα το δείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Που μας πάνε; Εικόνες... Κατοχής με πληρωμή μισθών σε συσσίτια και κουπόνια super market δίνει η ΓΣΕΕ


Η πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία σοκάρει. Επιχειρήσεις πληρώνουν όπως προκύπτουν από στοιχεία της ΓΣΕΕ με συσσίτια, με κουπόνια super market ή με την παροχή δωρεάν διαμονής σε ένα ξενοδοχείο. Άλλες έχουν να καταβάλουν μισθό εδώ και μήνες ή δίνουν έναντι και φιλοδωρήματα.

Και αναρωτιέται κανείς, που είναι η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι πως βρίσκεται στο μικρόκοσμό της, βλέπει (μόνο αυτή) να έρχεται η ανάπτυξη, να δημιουργούνται θέσεις νέες εργασίας, να μειώνεται η ανεργία που έχει αγγίξει το… Θεό και γενικώς να βγαίνουμε από την κρίση.

Όπως άλλωστε βλέπει να μειώνεται το χρέος όταν μπήκαμε στα μνημόνια με 127% επί του ΑΕΠ, είμαστε στο 175% μετά από τέσσερα χρόνια εξόντωσης των Ελλήνων και επί της ουσίας έχουμε φτάσει στο 265% αν υπολογιστεί το «κούρεμα» του χρέους.

Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο που μας πάνε. Η εικόνα που δίνει η ΓΣΕΕ είναι ανάλογη με αυτή της Κατοχής. Δουλεύουν οι Έλληνες για ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο η κυβέρνηση έρχεται να τους το φορολογήσει μάλιστα. 

Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει «νόμο» την πληρωμή μέρους του μισθού, το ένα τρίτο στις περισσότερες περιπτώσεις, σε είδος. Με κουπόνια super market δηλαδή αντί χρημάτων.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αντί μισθού λαμβάνουν φαγητό μια ή δύο φορές την ημέρα ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο και μάλιστα ως αμοιβή για 8ωρη εργασία 25 ή και 30 ημέρες τον μήνα.

Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν τους μισθούς ανά τρίμηνο ενώ χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν έναντι μισθού ένα μικρό ποσό.
Ακόμη περισσότερες είναι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που καθυστερούν μισθούς από 3 ως και 9 ή 12 μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά επί 8ωρο την ημέρα.

Ταυτόχρονα χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που παρανόμως δεν λαμβάνουν τα δώρα ή το επίδομα άδειας. Μάλιστα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί φτάνουν το 1.000.000.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους νέους ως 25 ετών καθώς εμφανίζονται φαινόμενα όπου υπογράφονται ως και μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ το μήνα για 4ωρη απασχόληση, αμοιβή που μεταφράζεται σε μόλις 2,25 ευρώ την ημέρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι από τις 423.000 χιλιάδες αναγγελίες προσλήψεων οι 140.000 αφορούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 50.000 σε απασχόληση εκ περιτροπής.

Που είναι το κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Τι ρωτάμε τώρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος χαρακτηρίζουν αυτή την εικόνα ως εικόνα ανάπτυξης. «Κάντε υπομονή και θα έρθουν ακόμη καλύτερες ημέρες», λένε.

Πώς ακριβώς τις εννοούνε; Να φτάσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός σε αυτά τα χάλια; Να δουλεύει νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί;

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σοκ στην ΕΕ: Για μόλις 6 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου μετά το ρωσικό εμπάργκο


Σε κατάσταση "νευρικής κρίσης" βρίσκεται η ΕΕ μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Ουρκανία από την στιγμή που η χώρα αυτή αρνείται να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες οφειλές της που ανέρχονται σε 4,5 δισ. δολ.

Από χθες η Μόσχα έθεσε σε ισχύ την μέθοδο της προπληρωμής για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η Ουκρανία και βέβαια οι στρόφιγγες έκλεισαν, ενώ η Ρωσία ταυτχρόνως προειδοποίησε την ΕΕ ότι "Πιθανώς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ροή φυσικού αερίου αν η Ουκρανία αποφασίσει να κατακρατήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για τις χώρες της ΕΕ".

Βέβαια, αυτό αφορά της χώρες της Κεντρικής Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, αφού η Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και σκανδιναβικές χώρες εφοδιάζονται από άλλους εναλλακτικούς αγωγούς, όπως ο Nord Stream.

Η ΕΕ διαθέτει περιορισμένα αποθέματα 51,912 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τη στιγμή κατά την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.
Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 64,37% των ετήσιων αποθεμάτων των 80,643 δισ. κυβικών μέτρων και υπολογίεται ότι με το ζόρι αρκούν μέχει τον Φεβρουάριο του 2015.


Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως η Ουγγαρία που διαθέτει 1,605 δισ. κυβικά μέτρα (το 26,02% των αποθεμάτων της), η Γαλλία με 5,654 δισ. κυβικά μέτρα (44,58%) και η Κροατία με 282 εκατ. κυβικά μέτρα (51,03%).
Η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι επίσης δύο από τις χώρες τα αποθέματα των οποίων βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας συγκεντρώσει αντίστοιχα το 63,87% και το 62,33% των αποθεμάτων που προβλέπεται να διαθέτουν στο έδαφός τους.


Η Ελλάδα "σώζεται" από το γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου ως ενεργειακή πηγή είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά βέβαια θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα όπως είχε γίνει το 2009 όταν διασώθηκε από την ... Τουρκία, η οποία μέσα του Blue Steam εφοδιάζόταν απρόσκοπτα από την Ρωσία με φυσικό αέριο, το οποίο εν συνεχεία μεταπωλούσε στην Ελλάδα!

Κανονική κατάσταση στρατηγικής ομηρείας από την οποία θα εξερχόταν η χώρα μόνο αν συμμετείχε στον South Stream, αλλά προτίμησε τον ΤΑΡ που ΘΑ κατασκευαστεί, ΘΑ μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και σίγουρα δεν θα πληρώνει τέλη διέλευσης.

Και φυσικά όχι απλώς δεν θα παύσει, αλλά θα επιδεινωθεί η κατάσταση στρατηγικής ομηρείας έναντι της Τουρκίας αφού ο TAP θα περνάει από την Τουρκία!

Μια χώρα σε πλήρη κατάσταση ενεργειακής ομηρείας απέναντι σε μία Τουρκία που δεν κρύβει καν τις προθέσεις της!


Τα αποθέματα φυσικού αερίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο το διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή όταν η κατανάλωση είναι σε χαμηλό επίπεδο. 
Στόχος της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, αλλά και να εξομαλύνονται οι εποχιακές διαφορές στην κατανάλωση.

Η GIE στην έκθεσή της δεν ανακοίνωσε κάποια εκτίμηση για το χρονικό διάστημα που θα μπορέσει η ΕΕ να καλύψει με αυτά τα αποθέματα εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αλλά υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τους 6 μήνες!


Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ προειδοποίησε πάντως ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί τον χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο εάν το Κίεβο αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα που προορίζονται για την ΕΕ και είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος και τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 13,491 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αντιστοιχούν στο 18% της συνολικής ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης!

Η ΕΕ απέναντι στην κρίση αυτή είναι σαφές ότι σκοπεύει να βάλει "βαθια το χέρι στην τσέπη" για να μην υπάρξει πρόβλημα σην τροφοδοσία και χαρακτηριστικό είναι ότι ο ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτήρισε «ψιλοπράγματα» την βοήθεια που έδωσε η ΕΕ προς την Ελλάδα σε σύγκριση με τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία!
«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η Ελλάδα δεν ήταν παρά ψιλοπράγματα σε σύγκριση μ' αυτό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σ' ένα καλοκαίρι. Θα χρειαστεί μια βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, με τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των ψηφοφόρων μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε ο Επίτροπος από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

«Όμως εάν δεν είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε βοήθεια, το κόστος ενός εμφυλίου πολέμου και η διάσπαση μιας τόσο μεγάλης χώρας θα είναι ασυγκρίτως υψηλότερο», υποστήριξε ο Έτινγκερ ο οποίος απλώς ξέχασε ποιος προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο και την de facto διάσπαση της Ουκρανίας.

Και αυτό δεν είναι τιποτα: Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι κάτι παραπάνω από βαρύς για τους κατοίκους της Ουκρανίας: Η τιμή του φυσικού αερίου κατόπιν απαίτησης του ΔΝΤ σχεδόν θα διπλασιαστεί...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ANAKOIΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Το σκεπτικό της απόφασης του Άρειου Πάγου σε ότι αφορά τις απολυµένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονοµικών, που προτάσσει το «εθνικό συµφέρον» και το δικαίωµα στην κυβέρνηση να ασκεί οικονοµική πολιτική αγνοώντας αίσθηµα δικαίου και συµφέροντα του λαού, καταδεικνύει το µέγεθος της καθεστωτικής λογικής που εφαρµόζεται πλέον στην πατρίδα µας. 
 Η δηµοκρατία µας έχει µεταλλαχθεί σε ένα απολυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς όπου όλες οι εξουσίες που πηγάζουν από το Σύνταγµα έχουν υποταχθεί στα συµφέροντα των λίγων. Τραπεζίτες, διεθνείς τοκογλύφοι, κρατικοδίαιτοι επιχειρηµατίες και τα εγχώρια υποχείριά τους επιβάλλουν µια άνευ προηγουµένου ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ εν είδη πειράµατος και προπαρασκευής του τι πρόκειται να επακολουθήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι µόνο. 
 Επίσης, µε απλές αποφάσεις ενός Ανώτατου (;) Συµβουλίου Εργασίας (;) απελευθερώνουν τις οµαδικές απολύσεις αρχίζοντας το χορό από τους πολύπαθους συναδέλφους εργαζόµενους στην Χαλυβουργία Ελλάδος, αλλά και επιτρέπουν και σε άλλες επιχειρήσεις (Καζίνο Λουτρακίου) την εφαρµογή του «θρυλικού» λοκ – άουτ (ανταπεργία). 
 Από το χορό όµως αυτό που στήθηκε πάνω από τα κουφάρια της δικαιοσύνης, της δηµοκρατίας και του ίδιου µας του λαού, δεν θα µπορούσαν να λείπουν για µια ακόµη φορά τα γνωστά και διαχρονικά θύµατά τους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται πάλι να πληρώσουν το µάρµαρο, εφαρµόζοντας τις επιταγές της Τρόικα και του ∆ΝΤ που προσπαθούν να καλύψουν το εµφανέστατο έλλειµµα της κυβερνητικής πολιτικής. 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε 

 Έννοιες και αξίες που ανέκαθεν χαρακτήριζαν το λαό µας, όπως φιλότιµο, αξιοπρέπεια και αίσθηµα δικαίου και δηµοκρατίας, αποτελούν εµφανώς «λέξεις άγνωστες» σε αυτούς που υποτίθεται πως πρέπει να εκπροσωπούν τα δικά µας συµφέροντα. Σε αυτούς που ονειρεύονται νέα Μνηµόνια, ελεύθερες απολύσεις, κατάργηση επικουρικών συντάξεων, κατάργηση ωριµάνσεων, νέες µειώσεις µισθών, νέες στρατιές ανέργων. Όνειρο γι’ αυτούς, εφιάλτης για εµάς. 
Η απάντηση είναι µία. 

ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ. 

Αντιστεκόµαστε σε οµαδικές απολύσεις και στην επιχειρούµενη εφαρµογή των ανταπεργιών
Συµπαραστεκόµαστε στον δίκαιο και εµβληµατικό αγώνα των απολυµένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονοµικών. Αντιδρούµε στη νέα επιδροµή σε µισθούς και συντάξεις. Συµµετέχουµε σε κάθε µορφής αντίστασης απέναντι στην κατάλυση του Συντάγµατος, στην απαξίωση της Παιδείας, της Υγείας και της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού. 
Ενώνουµε τη φωνή και τη δυναµική µας µε κάθε άλλο πρωτοβάθµιο, δευτεροβάθµιο, τριτοβάθµιο συνδικαλιστικό µας όργανο που θέλει να αντισταθεί. 
Ενώνουµε τη φωνή και τη δυναµική µας µε κάθε απλό πολίτη αυτής της πολύπαθης χώρας που αντιστέκεται στην αναξιοπρέπεια, στον εξευτελισµό και στην επιχειρούµενη «λοβοτοµή» από ταΜΜΕ. 

                                           ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΑΝΤΙ∆ΡΟΥΜΕ 
                                  ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ∆ΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 


ΠΗΓΗ:pseep.gr


ΕΚΕΔΑ: «Προτού αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές» ο Μάνεσης σπεύδει να αποτελειώσει τους εργαζόμενους με τις ευλογίες της κυβέρνησης


Δεν έχουν περάσει καλά - καλά τρεις ημέρες, δεν έχει προλάβει να καθαρογραφεί η απόφαση, αφού χρειάζονται συγκεκριμένες εργάσιμες ημέρες, και σήμερα ο βιομήχανος Μάνεσης με την ανοχή της κυβέρνησης κάνει πράξη τις ομαδικές απολύσεις, μετά και από την έγκριση στο αίτημά του από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (Α.Σ.Ε.).

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής αμφισβητεί την αξιοπιστία και την ορθότητα της απόφασης από την εν λόγω επιτροπή στην έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Θεωρούμε ότι ο καθόλα αρμόδιος για την απόφαση και την εγκυρότητά της είναι ο ίδιος ο Υπουργός εργασίας ο κύριος Βρούτσης.

Τον καλούμε λοιπόν να παρέμβει στην απόφαση που δεν έχει προηγούμενο για τον εργασιακό βίο της πατρίδας μας.

Τον καλούμε με δική του πρωτοβουλία να ανατρέψει την άδικη απόφασή του Α.Σ.Ε. , που του δίνει το πράσινο φως στο Μάνεση για τις ομαδικές απολύσεις.

Τον καλούμε να το κάνει τώρα, σήμερα , καθώς μετά από την δέσμευση του υφυπουργού Ανάπτυξης κυρίου Παπαγεωργίου για την μείωση των τιμολογίων του κόστους ενέργειας στις βιομηχανίες στο τέλος Ιουνίου  πλέον δημιουργεί όλα εκείνα τα θετικά δεδομένα για το Χαλυβουργικό κλάδο και τις θέσεις εργασίας.

Τους το λέμε να το καταλάβουν όσο γίνεται καλύτερα, αμφισβητούμε στο σύνολό τους τις ομαδικές απολύσεις και με τον τρόπο και με τον σχεδιασμό που προκλήθηκαν.

Καταγγέλλουμε το βιομήχανο Μάνεση που προσπαθεί για άλλη μια φορά με έντεχνο τρόπο να εκφοβίσει το σύνολο των εργαζομένων στην Χαλυβουργία Ελλάδας από τη μια, και από την άλλη να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε όλο το Θριάσιο Πεδίο, ακόμα και στην συνδικαλιστική έκφραση, αφού οι πρώτοι που απολύονται είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του εργοστασιακού σωματείου, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το Ν. 1264.

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, θα είναι μακρύς αλλά θα τον δώσουμε για να δικαιωθούμε.

Μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να αμφισβητήσουμε και στο τέλος να ακυρώσουμε τις ομαδικές απολύσεις στην Χαλυβουργία Ελλάδας.

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΕΛΠΕ: Στις 30/6 η τακτική γ.σ. για τη διάθεση κερδών


Στις 30 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της οποίας μεταξύ άλλων, θα λάβει χώρα η έγκριση διάθεσης κερδών, η τροποποίηση άρθρων του κατασταστικού της εταιρείας και του ισχύοντος προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται σε ετήσια τακτική γ.σ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεως επί των ακολούθων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

1. Απολογισμός διαχειρίσεως της 38ης εταιρικής χρήσεως  (1.1.2013 – 31.12.2013) και υποβολή της εκθέσεως διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και των εκθέσεων  των Ορκωτών Ελεγκτών για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, περιλαμβανομένων  και των ενοποιημένων  οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου, χρήσεως 2013. 
2.  Έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, με τις σχετικές εκθέσεις, χρήσεως 2013.
3. Έγκριση διάθεσης κερδών.
4. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης, για τη χρήση 2013, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920.
5. Έγκριση  της καταβληθείσας αποζημίωσης και των αμοιβών εν γένει των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του έτους 2013 και καθορισμός της αποζημίωσης και των αμοιβών τους αντίστοιχα, για το έτος 2014.  - Έγκριση υπογραφής  σύμβασης εντολής μεταξύ της Εταιρείας και του Προέδρου Δ.Σ. και ανανέωσης της σύμβασης εργασίας μεταξύ της Εταιρείας και του Διευθύνοντος Συμβούλου.  
6. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της εταιρείας και καθορισμός της αμοιβής τους.
7. Τροποποίηση των άρθρων 11 παρ.2, 3 και 4, 18 παρ.2 και 26 παρ.6 και 9 του Καταστατικού της εταιρείας.
8. Τροποποίηση του ισχύοντος προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.9 του κ.ν. 2190/1920.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Διακοπή ρεύματος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τη ΔΕΗ

Διακοπή ρεύματος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τη ΔΕΗ
Στη διακοπή του ρεύματος στα ναυπηγεία Ελευσίνας προχώρησε η ΔΕΗ λόγω οφειλών.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εμφανίζεται καθησυχαστικό σχετικά με την ασφάλεια των πυραυλακάτων  που βρίσκονται εκεί.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πήγές του ΓΕΝ σχολιάζουν, με αφορμή την απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα στα ναυπηγεία λόγω οφειλών, ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν επηρεάζει την ασφάλεια των πυραυλακάτων που βρίσκονται εκεί, αλλά ούτε και την πρόοδο των δοκιμών της πυραυλακάτου ΡΙΤΣΟΣ.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΔΕΣΦΑ: Ελπίδες για “ΟΚ” της Κομισιόν πριν το δίμηνο – Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει η μεταβίβαση

ΔΕΣΦΑ: Ελπίδες για “ΟΚ” της Κομισιόν πριν το δίμηνο – Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει η μεταβίβαση
Το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έγκριση της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Αθήνα.  Το ενδιαφέρον εστιάστηκε, όμως, και  στην έναρξη της  κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αλλά και στην ενεργειακή συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο ρόλο της  Ελλάδας ως πύλης εισόδου των ενεργειακών πρώτων υλών Αζέρικης προέλευσης προς την ΕΕ.

Ο κ. Αλίεφ συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη.

Όσο αναφορά τον ΔΕΣΦΑ, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς, καθώς αναμένεται η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία πώλησης του 66 % των μετοχών έναντι 400 εκατ. ευρώ έχει υπογραφεί εδώ και μήνες.

Η ελληνική πλευρά, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν συμφωνούν στο να μην  καθυστερήσει άλλο η συναλλαγή, λόγω των Βρυξελλών, αλλά αναφέρθηκε ως θετικό ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητος Διαχειριστής πρόσφατα.

Πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές εξέφραζαν την ελπίδα ότι η απάντηση από τις Βρυξέλλες θα  δοθεί πριν την παρέλευση διμήνου, όπου λήγει και η προθεσμία και έτσι η μεταβίβαση να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Στο επίκεντρο ήταν και η ενεργειακή ασφάλεια, υπό το κλίμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίστηκε  στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP συμφωνήθηκε ότι δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και οδών εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο και πως ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη, αφού χάρη σε αυτά το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δυνατότητα τροφοδοσίας και άλλων χωρών της περιοχής μέσω του «κάθετου» ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που προωθεί η ΔΕΠΑ.

Μάλιστα, συζητήθηκαν και οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η κοινοπραξία για το δρόμο που θα ακολουθήσει ο αγωγός σε περιοχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα ότι  θα ξεπεραστούν με τη συνεργασία των κρατών και των τοπικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός  θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πράσινο φως για κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση

Πράσινο φως για κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση
Πράσινο φως στο ελληνικό δημόσιο (Εφορία, ΙΚΑ κλπ) να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών, ακόμα κι αν δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί ο οφειλέτης, ανάβει η 7μελής σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με την υπ΄ αριθμ. 2082/2014 απόφασή της η 7μελής σύνθεση τους ΣτΕ ανατρέπει προηγούμενες αποφάσεις που έβαζαν φρένο στο δημόσιο θεωρώντας ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974) είναι αντισυνταγματική αφού ο οφειλέτης δεν μπορεί να αμυνθεί νομικά.
Όπως τονίζεται στην απόφαση με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., «οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».
Στο πλαίσιο αυτό, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει  δικαστικώς, με τη διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί  το χρέος του, αναφέρουν οι δικαστές: «...Ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο και από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους».
Εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται στο οφειλέτη, παρά μόνο στην Τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ:
«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: Τράπεζα) τα οφειλόμενα σ’ αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου....Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικώτερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Τα 2/3 των ετήσιων αποθεμάτων της σε αέριο έχει αποθηκεύσει η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεντρώσει περίπου τα δύο τρίτα των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο για τον χειμώνα όμως ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Κροατία, έχουν χαμηλότερα αποθέματα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Μεταφοράς Φυσικούς Αερίου (GIE).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ΕΕ διαθέτει αποθέματα 51,912 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, την ώρα που η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι διακόπτει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.

Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί στο 64,37% των ετήσιων αποθεμάτων των 80,643 δισ. κυβικών μέτρων, επίπεδο που είναι "ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια", εξήγησε η GIE.

Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως η Ουγγαρία που διαθέτει 1,605 δισ. κυβικά μέτρα (το 26,02% των αποθεμάτων της), η Γαλλία με 5,654 δισ. κυβικά μέτρα (44,58%) και η Κροατία με 282 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (51,03%).

Η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι επίσης δύο από τις χώρες τα αποθέματα των οποίων βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας συγκεντρώσει αντίστοιχα το 63,87% και το 62,33% των αποθεμάτων που προβλέπεται να διαθέτουν στο έδαφός τους. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Ντανιέλα Μπόμπεβα είπε πάντως ότι η χώρα μπορεί να διασφαλίσει αποθέματα για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες. "Πήραμε την απόφαση να αυξήσουμε τα αποθέματά μας και επίσης έχουμε κάποιες ιδέες για εναλλακτικό εφοδιασμό", σημείωσε

Τα αποθέματα φυσικού αερίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή όταν η κατανάλωση είναι σε χαμηλό επίπεδο. Στόχος της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία αλλά και να εξομαλύνονται οι εποχιακές διαφορές στην κατανάλωση.

Η GIE δεν ανακοίνωσε κάποια εκτίμησή της για το χρονικό διάστημα που θα μπορέσει η ΕΕ να καλύψει με αυτά τα αποθέματα εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Η Μόσχα αποφάσισε σήμερα να κάνει πράξη την απειλή της και να κόψει το φυσικό αέριο στο Κίεβο, αφού απέτυχαν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν, οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου σήμερα το πρωί "μειώθηκαν στο μηδέν". Ωστόσο ο υπουργός βεβαίωσε ότι παρά τη διακοπή αυτή, η χώρα του θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αξιόπιστος διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.

Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ προειδοποίησε πάντως ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί τον χειμώνα αντιμέτωπη με ελλείψεις εάν το Κίεβο αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα που είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος και τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 13,491 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δείτε εδώ αναλυτικά).

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Έκλεισε διυλιστήριο πετρελαίου της Rosneft στη Σιβηρία λόγω πυρκαγιάς


Η Rosneft η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου στο διυλιστήριο Ακχίνσκ στην κεντρική Σιβηρία μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, ανέφεραν σήμερα πηγές που σχετίζονται με τον κλάδο του πετρελαϊκής βιομηχανίας. Μια από αυτές τις πηγές δήλωσε δε ότι οι επισκευές στις εγκαταστάσεις πιθανώς να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.
Η Rosneft ανέφερε ότι η φωτιά στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε μια μονάδα η οποία παράγει συνήθως 140.000 βαρέλια την ημέρα, προκαλώντας ταυτόχρονα θανάτους και τραυματισμούς. Ένας εκπρόσωπος της μεγάλης ρωσικής ενεργειακής εταιρείας αρνήθηκε όμως να πει οτιδήποτε σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ή την προφανή επίπτωση στην παραγωγή του διυλιστηρίου.
Ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, επτά τραυματίστηκαν και δύο ακόμη αγνοούνται. Πηγές του πετρελαϊκού τομέα είπαν ότι η μονάδα όπου ξέσπασε η φωτιά υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ και άλλες μονάδες του διυλιστηρίου έχουν επίσης επηρεαστεί. «Χωρίς αυτήν τη μονάδα, η διαδικασία παραγωγής είναι αδύνατη», είπε η πηγή.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Άραξος: Συνεχίζονται οι έρευνες για την κλοπή κηροζίνης από την 116 πτέρυγα μάχης


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του γενικού χημείου του κράτους, προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς νόθευσαν την κηροζίνη που αφαιρούσαν οι τέσσερις συλληφθέντες από την 116 πτέρυγα μάχης στον 'Αραξο, αλλά και το πώς την διακινούσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δείγματα κηροζίνης που βρέθηκαν σε δεξαμενές, αλλά και σε πρόχειρα μετασκευασμένα βυτιοφόρα, εστάλησαν στο γενικό χημείο του κράτους. Από εκεί αναμένονται απαντήσεις για το πώς γινόταν η νοθεία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι να νοθευόταν η κηροζίνη, προκειμένου να πωλείτο ως βενζίνη.

Επίσης, παραστατικά μεταφοράς καυσίμων που βρέθηκαν στο σπίτι του 36χρονου συλληφθέντα, έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για τον περαιτέρω φορολογικό έλεγχό τους. Παράλληλα, γίνονται έρευνες, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από οικονομικές υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο διακινούνταν τα νοθευμένα καύσιμα, καθώς και το που κατέληγαν.

Όσον αφορά τους τέσσερις συλληφθέντες, κρατούνται και θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον ανακριτή της Πάτρας, προκειμένου να απολογηθούν.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr