Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Με επιτόκιο κάτω από 5% η αναχρηματοδότηση του Τιτάνα - Ποιες εισηγμένες ετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις

Με επιτόκιο κάτω από 5% η αναχρηματοδότηση του Τιτάνα - Ποιες εισηγμένες ετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις
Στη σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου μελλοντικής εκκίνησης σε ευρώ και άλλα νομίσματα, συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ, προχώρησε η θυγατρική του ομίλου Τιτάν, Titan Global Finance Plc με κοινοπραξία ελληνικών και αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων με εγγύηση της μητρικής.

Συγκεκριμένα, στη σύναψη συμμετείχαν 3 ελληνικές συστημικές τράπεζες και 10 ευρωπαϊκές με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 5%. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 30/1/2014 στο Λονδίνο.

Το δάνειο θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφισταμένου κοινοπρακτικού δανείου της Titan Global Finance Plc το οποίο λήγει τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών του ομίλου.

Την έκδοση ομολογιακών συζητούν και άλλες εισηγμένες εταιρείες που κυνηγούν επιτόκια στην περιοχή του 6-7% ή χαμηλότερα. Πρόκειται για την Motor Oil με το επιτόκιο για το ομολογιακό να υπολογίζεται στο 6-6,5%, αλλά και την ΔΕΗ η οποία, επίσης, συζητά έκδοση ομολογιακού δανείου. Τα ποσά δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά η εταιρεία Μυτιληναίος εξετάζει και αυτή ομολογιακό δάνειο, με τη διοίκηση να δηλώνει ωστόσο ότι δεν θα δανειστεί σε αυτά τα επίπεδα καθώς αναμένει καλυτέρευση της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους μέχρι 45 εκατ. ευρώ ενέκρινε την προηγούμενη Παρασκευή και η  γενική συνέλευση των μετόχων της Dionic ενώ μέσα στον Ιανουάριο η FG Europe εκταμίευσε ομολογιακό ύψους 65 εκατ. ευρώ και η Καραμολέγκος είχε ανακοινώσει τη σύναψη ενός ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ
:newmoney.gr

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ


Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Κεφαλονιάς για τους Υδρογονάνθρακες» μερικά μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο σεισμόπληκτο νησί.

Όπως καταγγέλλεται την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας επισκέφτηκε εκτάκτως τη Κεφαλονιά για να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος και λίγο μετά τη διατύπωση δηλώσεων για τη “Κεφαλονιά που άντεξε” και τη “Κυβέρνηση που στέκεται και θα σταθεί δίπλα στα προβλήματα που άφησε ο σεισμός”, ο πολλά υποσχόμενος Υπουργός – Ειδικός επί των ενεργειακών ζητημάτων της χώρας, ο κος Μανιάτης, έσπευδε στην Αθήνα να πανηγυρίσει για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάναθρακες στο Ιόνιο (και τη Νότια Κρήτη) και τη μεταμόρφωσή τους σε μια βάση δεδομένων προσβάσιμες σε πετρελαϊκές εταιρείες, με σκοπό τη προκήρυξη διαγωνισμού για παραχώρηση στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία των “εμπορεύσιμων” θαλασσίων οικοπέδων.  Για το σκοπό αυτό μάλιστα, πραγματοποιήθηκε την ημέρα αυτή σύσκεψη υπό τον Υπουργό, με συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, των εκπροσώπων της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού οίκου BEICIP (θυγατρική εταιρεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων). 

Με αφορμή αυτές τις διαμαρτυρίες το www.apokalypseis.com δίνει σήμερα στην δημοσιότητα την έρευνα που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό HOT DOC ( Τεύχος 16,  Νοέμβριος 2012) . Η δημοσιογραφική έρευνα είχε τίτλο  «Τα πετρέλαια ξυπνούν τον Εγκέλαδο στο Ιόνιο» και σε αυτή , ειδικοί επιστήμονες περιγράφουν στο περιοδικό πώς μια «αθώα» γεώτρηση πάνω σε ένα ενεργά σεισμικό ρήγμα μπορεί να επηρεάσει με απρόβλεπτες συνέπειες  την σεισμικότητα της περιοχής στο Ιόνιον.   

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΤΟΥ HOT DOC  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:apokalypseis.com/

Νέοι της ΓΣΕΕ τα... έψαλλαν στην Μέρκελ

Νέοι της ΓΣΕΕ τα... έψαλλαν στην Μέρκελ
Κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας  συνταξιοδότησης τα οποία η ίδια επέβαλε στον ευρωπαϊκό νότο τάχθηκε η Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνάντησης της στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους  των συνδικαλιστικών νεολαιών 10 ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ.

« Αντιλαμβάνομαι – είπε η γερμανίδα καγκελάριος – ότι δεν είναι δυνατόν να αυξάνεις τα όρια ηλικίας και από άλλη να προσπαθείς για τη μείωση της ανεργίας των νέων. Αυτά τα δύο δε συνάδουν . Γι αυτό και σχεδιάζουμε τη μείωση των ορίων στη Γερμανία. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχω συγκρουστεί και με τον Μπαρόζο (!) » 

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε όπως ήταν φυσικό το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων.  Οι νέοι από την Ελλάδα , την Ιταλία , την Ισπανία και τη Λιθουανία επέκριναν τις πολιτικές λιτότητας .

Ο Γραμματέας Νεολαίας της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος απευθυνόμενος στη κα Μέρκελ τόνισε επί λέξει: «Πρέπει να καταλάβετε ότι στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών έχουμε πλέον μια χαμένη γενιά. Χωρίς προοπτική ανάπτυξης χάνεται το πιο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο  της χώρας αφού οι πιο εκπαιδευμένοι αναγκάζονται να  μεταναστεύσουν  στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Οι νέοι είναι άνθρωποι, δεν είναι αριθμοί.»

Παρά το γεγονός ότι η κα Μέρκελ εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει ανοικτά για τα μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας , υπεραμύνθηκε αυτών, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις της από αυτές της Ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής νεολαίας.

Όσον αφορά στα προγράμματα απασχόλησης που αποφάσισε η διάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ευρώπης τον περασμένο Ιούλιο,  οι εκπρόσωποι των νέων  τόνισαν  ότι αποφασίστηκαν χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία και τα συνδικάτα και χαρακτηρίστηκαν  ελλειμματικά με δεδομένο το γεγονός ότι δεν οδηγούν σε αξιοπρεπή και μόνιμη εργασία αλλά στην εκμετάλλευση φθηνού εργατικού δυναμικού, που οδηγείται με τη σειρά του στην περιθωριοποίηση και συχνά στο νεοναζισμό.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Στο 75% του πορτογαλικού ο πραγματικός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα


«Πρωταθλήτρια» στη… μείωση των πραγματικών εργατικών αμοιβών (-23,8%) αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (Wirtschafts - und Sozialwissenschaftliches Institut, WSI) του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ (Hans Boeckler Stiftung). Η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι πολύ κατώτερη από εκείνου στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα ο ελληνικός πραγματικός (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό κλπ.) κατώτατος μισθός φτάνει στο… 75% του αντίστοιχου πορτογαλικού, αν και η σχέση μεταξύ των δύο κατώτατων μισθών είναι ακριβώς αντίστροφη σε ονομαστικό επίπεδο, δηλαδή με βάση πόσα ευρώ παίρνει ο κάθε εργαζόμενος «στο χέρι»… Την ίδια στιγμή, το 80% των νέων επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μετά το 2012 προέβλεψαν μειώσεις στους μισθούς.

Την έρευνα αυτή από πλευράς WSI-Hans Boeckler Stiftung υπογράφει ο δρ. Τόμας Σούλτερ. Σε αυτήν ο Γερμανός οικονομολόγος παρουσιάζει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί κυρίως στις τέσσερις χώρες που έχουν ενταχθεί σε Μνημόνια τα τελευταία χρόνια δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε δημόσια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά σε συζήτηση με το θέμα: «απασχόληση και κοινωνικές πλευρές της δράσης και του ρόλου της τρόικας στις χώρες της ευρωζώνης που έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα», (Βρυξέλλες 9 Ιανουαρίου 2014).

Η προσέγγιση της τρόικας, σύμφωνα με το δρ. Σούλτερ, σχετικά με τους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις βασίζεται στην υπόθεση  ότι η μείωση του εργασιακού κόστους είναι το κλειδί για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας (στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης). Γι’ αυτό πραγματοποιούνται κατ΄ εντολή της ευθείς παρεμβάσεις στην τρέχουσα εξέλιξη των μισθών και «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη βελτίωση της προς τα κάτω ελαστικότητας των μισθών.

Πιο αναλυτικά ο Γερμανός οικονομολόγος, παρουσιάζει την εξέλιξη των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:



ΠΗΓΗ.capital.gr

OMOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΙΝΕΙ" ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλος: Εντολές Αμερικανών για αντιρωσικό μέτωπο, Κυπριακό, & Σκοπιανό


Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλου στις ΗΠΑ αναφέρεται ομογενειακή εφημερίδα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία δημοσιεύει ότι ζητήθηκε από τον Τζον Κέρι,η Ελλάδα να συντονιστέι με την ΕΕ σε αντιρωσικό μέτωπο!Ζήτησε νέο Σχέδιο Ανάν γιατί οι συνθήκες ελιναι κατάλληλες επειδή ο ελληνικός λαός σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει "γονατίσει", και για τον ίδιο λόγο ζήτησε να κλείσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων!

Δηλαδή ο "σύμμαχός" μας οι ΗΠΑ, μας ζητάνε να απεμπολήσουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα και την ιστορία μας, και να στραφούμε εναντίον των ομόδοξων Ρώσων, σε κοινό αντιρωσικό μέτωπο των οποίων οι πολίτες κάθε καλοκαίρι αφήνουν στην χώρας μας τα περισσότερα χρήματα.

Είναι γνωστό ότι ο Ε.Βενιζέλος ακολουθέι δικιά του ανεξέλεγκτη ατζέντα ως ΥΠΕΞ. Άλλωστε σε προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη είχε συναντηθεί με τον Α.Νταβούτογλου, με τον οποίο είχε συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη μεταξύ ελληνοκυπριων και τουρκοκυπρίων με εγγυητές Ελλάδα και Τουρκία. Επί του πρακτέου εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων θα έρχονταν στην Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι θα πήγαιναν στην Τουρκία, νομιμοποιώντας επί της ουσιας τους Τουρκοκυπρίους.

Έτσι εξηγείται και η εμμονή ξένων κέντρων εξουσίας για καταστροφή και εκμηδενισμό της Ορθοδοξίας, ώστε να μην υπάρχουν πληθυσμοί που να βλέπουν με καλό μάτι την Ρωσία. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη προσπάθεια αποχριστιανοποίησης της χώρας.

Ακολουθεί το άρθρο της ομογενειακής εφημερίδας "Πρωινή" η οποία εκδίδεται δύο φορές την εβδομάδα. Διαβάστε το άρθρο της και εδώ

"Η επίσκεψη, μετά από πρόσκληση Τζον Κέρι, του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, 16-17 Ιανουαρίου, φυσικά δεν έγινε γιά να ''ενημερωθεί'' η αμερικανική πολιτική ηγεσία γιά το ''πρόγραμμα'' της προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση Ελλάδας, το α' εξάμηνο 2014. 

Ο ισχυρισμός αυτός, δεν πείθει ούτε αφελείς.

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ, δεν καλεί υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών γιά να μάθει πως θα ''προεδρεύσει η χώρα τους'' σε όργανα και θεσμούς, όπου η προεδρία είναι διακοσμητική και διόλου ουσιαστική, σε ότι αφορά θέματα και λήψη αποφάσεων.

 Και φυσικά, δεν καλεί υπουργούς, απλά γιά την...αναμνηστική φωτογραφία. Τους καλεί όταν έχει κάτι ουσιαστικό να συζητήσει, να ζητήσει, να 
απαιτήσει.

'Ετσι, ο κ. Βενιζέλος, μπορεί να εξασφάλισε την αναμνηστική φωτογραφία γιά χρήση στα ΜΜΕ Ελλάδας, αλλά αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την ουσία της πρόσκλησης. 

Και αφού δεν είχε να προτείνει αυτός κάτι, δηλαδή αιτήματα ελληνικά προς τις ΗΠΑ, επειδή η Ελλάδα, εξαιτίας των μνημονίων, ουσιαστικά κυβερνάται από τους δανειστές, άκουσε μόνο τα (απαιτητικά) αιτήματα του Κέρι:

- Πράξατε λανθασμένα αφήνοντας τον Χριστόδουλο Ξηρό της 17ης Νοέμβρη, ελεύθερο. «Πώς επιτρέπετε σε εγκληματίες-τρομοκράτες να παίρνουν άδειες;» είπε ο Κέρι και η φράση αυτή διατυπώθηκε σε έντονο ύφος. «Ηταν η κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου», φέρεται να απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την λογική των ΗΠΑ, ''επειδή είστε ανίκανοι και άλογοι, επιβάλλεται οι Υπηρεσίες Ασφαλείας μας να αλωνίσουν πάλι στην Ελλάδα''.

- ''Να τελειώνετε με το Κυπριακό, με ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν''. Τώρα είναι οι συνθήκες κατάλληλες, με δεδομένη την μηδενική αντίδραση του λαού σε Κύπρο και Ελλάδα, εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

- Γιά τον ίδιο λόγο, τώρα είναι οι κατάλληλες συνθήκες να κλείσετε το ζήτημα του ονόματος με τα Σκόπια.

- Και το πλέον ουσιαστικό... ''Συντονιστείτε μαζί μας, ως χώρα και Ευρωπαϊκή 'Ενωση στο αντιρωσικό μέτωπο'', αρχίζοντας με όσα 
έγιναν στην Ουκρανία: 

Σαφέστατη η δήλωση Κέρι, τρεις φορές σε δύο παραγράφους, μετά την συνάντηση και μπροστά στις κάμερες το πιστοποιεί μιά επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Στεητ Ντηπάρ-
τμεντ, http://www.state.gov/secretary/remarks/2014/01/220007.htm   όπου καταγράφονται οι ακριβείς δηλώσεις -με κείμενο και βίντεο- και όχι ότι μεταδόθηκε στην Αθήνα.

Και το ατόπημα: Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, στις κοινές δηλώσεις τους, αποκαλούσε τον κ. Βενιζέλο ''Ελληνα υπουργό Εξωτερικών'', ο δικός μας αποκάλεσε τον κ. Κέρι, σκέτο ''John'', λες και γνωρίζονται χρόνια... (''Π'')" 

Αλήθεια πως και τέτοια οικειότητα ο Ε.Βενιζέλος με τον Τ.Κέρι; Να υποθέσουμε ότι αποκαλεί και τον Ρώσο ΥΠΕΞ "Σεργκέι" ή ακόμα καλύτερα ελληνιστί "Σέργιε"; Εμείς θέλουμε να είμαστε καλόπιστοι.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Το 39ο έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο και το 40ο τακτικό Εκλογο/Απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας.


Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν στο Ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ" στην Αθήνα το 39ο έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο και το 40ο τακτικό Εκλογο/Απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας. 

Θέματα των συνεδρίων ήταν η τροποποίηση του καταστατικού της ΠΟΕΠΔΧΒ,  ο Διοικητικός & Οικονομικός Απολογισμός 2011-2013, ο Οικονομικός Προϋπολογισμός 2014-2016, καθώς και οι εκλογές για Εφορευτική επιτροπή, Όργανα Διοίκησης και Αντιπροσώπους ΓΣΕΕ.

Μια σημαντική απόφαση που πάρθηκε κατά τη συζήτηση των θεμάτων του καταστατικού, ήταν η μετονομασία της Ομοσπονδίας σε Π.Ο.Ε.  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, ούτως ώστε να παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα μεγαλύτερο φάσμα Σωματείων που συσχετίζονται με τον ευρύτερο τομέα της Ενέργειας.

Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων εστίασαν στη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας, συμπαρασύροντας μοιραία και τον κλάδο της Βιομηχανίας. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών, ήταν η προστασία των εργαζομένων μέσα από συνδικαλιστικούς αγώνες, έτσι ώστε τα κεκτημένα ετών να παραμείνουν όσο το δυνατόν αλώβητα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr/

Ανακοίνωση εφορευτικής επιτροπής ΠΟΕΠΔΧΒ

.
Δείτε την ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής ΠΟΕΠΔΧΒ, 03/02/2014, για τα αποτελέσματα αρχαιρεσιών ΠΟΕΠΔΧΒ για το διοικητικό συμβούλιο και την εξελεκτική επιτροπή εδώ.

ΠΗΓΗ:pepeko.gr

Δείτε πόσο από το εισόδημα ή τη σύνταξή σας φορολογείται


Καθώς οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν κυριολεκτικά κάθε χρόνο, το ΙΚΑ, με εγκύκλιό του ενημερώνει και φέτος, τους ασφαλισμένους του για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που φορολογείται, ποια έσοδα απαλλάσσονται, τι ισχύει  για το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ αλλά και πόσος φόρος παρακρατείται για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πληροφορίες χρήσιμες καθώς πολλοί, με την πρώτη μισθοδοσία του χρόνου ή τη σύνταξη, διαπίστωσαν αυξομειώσεις στα έσοδά τους, χωρίς να έχουν επέλθει νέες περικοπές για το 2014. 

Με βάση το σύνολο των φορολογικών διατάξεων που ισχύουν το 2014, όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, ως φορολογητέο εισόδημα νοείται το εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού κώδικα (Κ.Φ.Ε.) από το ακαθάριστο εισόδημα.

Ο Κ.Φ.Ε. διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθάριστων εισοδημάτων:
α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,
β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) εισόδημα από κεφάλαιο και
δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Από φέτος, λοιπόν, μειώνονται οι κατηγορίες του εισοδήματος από 6 σε 4

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΠΗΓΗ:.capital.gr

Η μετοχοποίηση το επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ


Η διάθεση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου προκρίνεται ως επικρατέστερο σενάριο για την πλήρη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές Μαρτίου, με βασικότερη παράμετρο τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Αντιθέτως, η ΔΕΠΑ, από πρώτη ενεργειακή εταιρεία στη «λίστα» των αποκρατικοποιήσεων περνάει στην τελευταία. Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η ΔΕΠΑ, βγήκε εκτός λίστας αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον για ένα 8μηνο. Την προετοιμασία του δεύτερου διαγωνισμού για την αποκρατικοποίησή της ανέτρεψε η παρέμβαση της Ε.Ε. για κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, λόγω της συμμετοχής της σε ποσοστό 51% στις υφιστάμενες ΕΠΑ και τις επιπτώσεις των αλλαγών που επίκεινται στην αξία του χαρτοφυλακίου της.
Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την ελληνικό πλευρά ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανικό αγορά φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αποφασίστηκε να επανεξεταστεί μετά την υποβολή του εν λόγω σχεδίου που Θα ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά φυσικού αερίου και σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα επανέλθει και το σενάριο της μετοχοποίησης. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ έκριναν ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουν την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί λόγω της συμμετοχής της πρώτης εταιρείας σε ποσοστό 35% στη δεύτερη και τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση σε ποσοστό άνω του 42% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Ο όμιλος Λάτση εισήλθε το 2003 μέσω της Paneuropean στα ΕΛΠΕ και βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε τότε με το ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ. Οι όροι αυτοί καθιστούν ουσιαστικά την όλη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ τυπική, αφού χωρίς τη συναίνεση του ομίλου Λάτση δεν μπορεί να υπάρξει πώληση.
Η Gazprom δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για τα ΕΛΠΕ μέσω του πετρελαϊκού της βραχίονα Gazpromneft, ενώ ρωσικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχει εκφραστεί και από την κρατικό εταιρεία Rosneft. Είναι γνωστό εξάλλου το ενδιαφέρον της ρωσικής Lukoil για τα ΕΛΠΕ που εκφράστηκε από κοινού με τον όμιλο Λάτση το 2003, λίγο πριν από τη συμφωνία συγχώνευσης της Πετρόλα με τα ΕΛΠΕ.
Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν και από το Εμιράτο του Κατάρ. Το σενάριο της μετοχοποίησης φέρεται να διευκολύνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ομίλου των ΕΛΠΕ σε σχέση πάντα με τον κομβικό ρόλο του ομίλου Λάτση.
Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων πάντως προσδίδουν σημαντική αξία στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος του όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ΕΛΠΕ είναι μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με τρεις μονάδες διύλισης σε μια αγορά που η γεωστρατηγική της σημασία δείχνει να αυξάνεται. Έχει κηρυχθεί πλειοδότης (ΕΛΠΕ Edison Petroceltic) στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του κοιτάσματος στον Πατραϊκό Κόλπο και έχει δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του για τις νέες παραχωρήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε Ιόνιο και Κρήτη. Δεν είναι λίγες εξάλλου οι πετρελαϊκές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία που έχουν προσελκύσει τα ΕΛΠΕ για στρατηγική συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.
(Χ. Λιάγγου, Καθημερινή, 4/2/2014)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το Νοέμβριο παραδίδονται τα κλειδιά της υπόγειας αποθήκης αερίου της Ν. Καβάλας στο ΤΑΙΠΕΔ – Αντίστροφή μέτρηση εν μέσω … μελετών


Εν αναμονή της τρίτης κατά σειρά μελέτης για το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα που παρήγγειλε αυτή τη φορά το ΤΑΙΠΕΔ  -στο παρελθόν μελέτες για το έργο έχουν πραγματοποιήσει η Ενεργειακή Αιγαίου, η Edison και η ΔΕΠΑ, η οποία μάλιστα χρησιμοποίησε και την ίδια εταιρεία τη φινλανδική Pöyry- ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις 23 Νοεμβρίου 2014.

Η ημερομηνία αυτή είναι κομβική καθώς τότε λήγουν τα δικαιώματα που διαθέτει η νυν διαχειρίστρια εταιρεία Energean και η παραχώρηση επιστρέφει στο δημόσιο δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.

Και σε αντίθεση με τους άλλους διαγωνισμούς που διαχειρίζεται το Ταμείο, η όποια καθυστέρηση πιθανόν προκύψει, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα αφού το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Στον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ώστε να μη χρειαστεί το Δημόσιο να καλύψει τα έξοδα αυτά. Ωστόσο ενόψει του διαγωνισμού ανέθεσε εκ νέου στην Pöyry τη μελέτη η οποία έχει αντικείμενο  να διαπιστώσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί το έργο να γίνει πιο ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ο ίδιος σχεδιασμός προέβλεπε ότι η μελέτη θα παραδιδόταν τον Ιανουάριο ή το αργότερο το Φεβρουάριο ενώ ο διαγωνισμός προβλέπεται να προκηρυχθεί μέσα στο α' τρίμηνο του έτους.

Για την αποθήκη της νότιας Καβάλας, θυμίζουμε ότι ήδη απασχολούνται ως σύμβουλοι η HSBC (χρηματοοικονομικός σύμβουλος), η SAW Consulting (τεχνικός σύμβουλος) καθώς και δύο ακόμη δικηγορικά γραφεία (ως νομικοί σύμβουλοι).

Το ενδιαφέρον για το έργο πάντως -το οποίο έχει κινήσει και το ενδιαφέρον της Ε.Ε. αφού έχει ενταχθεί στα Projects of Common Interest (PCI) και έχει εξασφαλισμένα κονδύλια 3 εκατ. ευρώ για μελέτες μέσω του προγράμματος ΤΕΝ-Ε-  είναι ότι αποτελεί μια υποδομή που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική αγορά να ανοίξει την αγορά αερίου και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται διεθνώς στη spot αγορά του LNG. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την επανάσταση του shale gas στις ΗΠΑ, οι τιμές έχουν πιεστεί προς τα κάτω με σημαντικά οφέλη για τους αγοραστές.  Ωστόσο στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχουν μια υποδομή αποθήκευσης, το όποιο όφελος προκύπτει είναι πρόσκαιρο και περιορίζεται σε μεμονωμένα φορτία ετησίως.

Τεχνικά, η Νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 1 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Η αποθήκη «κουμπώνει» καλά με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού. Το πεδίο της Νότιας Καβάλας έχει παράξει τα τελευταία 30 χρόνια κοντά στα 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το project μπορεί να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με 7-9 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται στο 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για περίοδο 90 ημερών.

ΠΗΓΗ:energypress.gr