Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΛΑΠΑ ΤΟΥ 1928! ΔΙΑΒΑΣΤΕ!


Η πυρπόληση των φορολογικών καταλόγων Μοιρών 
Στο παζάρι των Μοιρών συνεχίστηκε η διαμαρτυρία των Μεσαριτών

Ο λαός πνίγεται από τους φόρους ενώ την ίδια ώρα λεηλατούνται τα δημόσια ταμεία… Αναφέρεται στο 1928, αλλά θα μπορούσε να αναφέρεται και στο σήμερα… (Ελληνική 25 Φεβρουαρίου 1928)
Τα σοβαρά γεγονότα με τη μαζική αντιφορολογική εξέγερση της Κρήτης, που συμπαρέσυρε όλη την Ελλάδα, περίπου άγνωστα σήμερα παρά την ένταση και τη διάρκειά τους, ξεκίνησαν από τις Μοίρες, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 1928, την ίδια μέρα που μια άλλη αντιφορολογική διαδήλωση, μικρότερης κλίμακας, γινόταν στην Κέρκυρα. 
Αγρότες της περιοχής Μεσαράς, αγανακτισμένοι από τη βαριά φορολογία, αλλά και το γεγονός ότι ο τοπικός έφορος τούς ζητούσε επιπλέον χρήματα και για τις προηγούμενες χρονιές, συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν. Οι εφημερίδες έγραψαν την επομένη ότι περίπου 500 αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μοιρών και κατευθύνθηκαν οργανωμένα στο φορολογικό γραφείο. Εκεί, πέρα από την είσπραξη των φόρων, εκδικάζονταν και οι ενστάσεις φορολογουμένων για αναδρομική φορολογία προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τύπου της εποχής, 1.500 αγρότες θα έπρεπε να πληρώσουν 1,5 εκατομμύριο δραχμές, δηλαδή μέσο όρο από 10.000 δραχμές ο καθένας, ποσό τεράστιο για την εποχή. Όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, γεγονός που ήταν η σπίθα για τον ξεσηκωμό των 500 συγκεντρωμένων. 


Ο έφορος Χρ. Κασιμπάς προσπάθησε να ηρεμήσει τους αγρότες, λέγοντας ότι ζήτησε οδηγίες από τους προϊσταμένους του στο υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας το αίτημα της επανεξέτασης των αρνητικών αποφάσεων επί των ενστάσεων. Η παρέμβασή του δεν έγινε δεκτή από το εξαγριωμένο πλήθος, που όρμησε στο κτίριο και άρπαξε τα αρχεία και τα πρωτόκολλα των αποφάσεων την ώρα που οι υπάλληλοι έφευγαν από τα παράθυρα! Τα αρχεία μεταφέρθηκαν έξω από την εφορία και κάηκαν, ενώ στο κτίριο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. 
Πανικόβλητος ο σταθμάρχης της χωροφυλακής Μοιρών τηλεγραφεί στις αρχές του Ηρακλείου και ενημερώνει για τα γεγονότα. Στην περιοχή φτάνει εισαγγελέας και ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής το διοικητή χωροφυλακής Ηρακλείου Τζάτζιμο, αλλά και δύναμη στρατού, από το Σύνταγμα Πεζικού Ηρακλείου. Όταν φτάνουν στις Μοίρες, τα επεισόδια έχουν τελειώσει. Αρχίζει η αναζήτηση των πρωταιτίων.
Η κυβέρνηση Ζαΐμη ενημερώνεται για τα γεγονότα το ίδιο απόγευμα, κι ενώ συνεδριάζει η Βουλή. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γρηγορίου δίνει στον υπουργό Ναυτικών και προσωρινό υπουργό Οικονομικών Π. Μερλόπουλο (ο Καφαντάρης ήταν στο εξωτερικό για τη συμφωνία του δανείου) δύο τηλεγραφήματα, που προκαλούν έντονη ανησυχία. Το ένα αναφέρεται στο κάψιμο του φορολογικού γραφείου Μοιρών και το άλλο στη διαδήλωση της Κέρκυρας. Τα γεγονότα της Κρήτης αξιολογούνται ως εξαιρετικά σημαντικά κι ενημερώνεται αμέσως ο πρωθυπουργός. Συγκροτείται ταυτόχρονα κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Αλ. Παπαναστασίου (Γεωργίας), Ι. Μεταξά (Συγκοινωνιών), Θ. Τουρκοβασίλη (Δικαιοσύνης), Ν. Βελέντζα (Εθνικής Οικονομίας), Αν. Μακαλμπάση (υφυπουργό Γεωργίας). Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, όπως αναγράφεται σε μερικές εφημερίδες είναι ότι τα γεγονότα προκαλούν οπαδοί του άλλοτε δικτάτορα Πάγκαλου, ενόψει και της δίκης του! Οι κυβερνητικοί δεν μπορούν καν να καταλάβουν ότι η απόγνωση είναι τυφλή… Η εντολή που δίνεται είναι να ξεκαθαριστεί άμεσα η κατάσταση, με τη σύλληψη των πρωταιτίων και την καταστολή κάθε κίνησης.
Οι ισχυρές δυνάμεις που μετέβησαν στις Μοίρες προχώρησαν σε 4 συλλήψεις αγροτών, με την κατηγορία ότι υποκίνησαν την εξέγερση. Κρατήθηκε όμως μόνο ο ένας, ο Μοιριανός Εμμανουήλ Δασκαλάκης, ενώ οι τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. 
Οι κινήσεις όμως της χωροφυλακής και του στρατού προκαλούν νέες αντιδράσεις και σχεδόν αμέσως προκαλείται νέα εξέγερση στη Γαλιά αυτή τη φορά, με αντιφορολογικά αιτήματα. Τα γεγονότα προκαλούνται όταν χωροφύλακες πηγαίνουν στο χωριό για συλλήψεις. Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται. Γυναίκες και παιδιά κυνηγούν τη δύναμη της χωροφυλακής με πέτρες! Η αντίδραση μετατρέπεται σε τοπική εξέγερση και η χωροφυλακή αναγκάζεται να αποχωρήσει άρον άρον! Πλέον είναι δεδομένο ότι η Κρήτη βρίσκεται σε εξέγερση!
Λίγες μέρες μετά την πυρπόληση των φορολογικών καταλόγων, στις Μοίρες συγκροτείται νέο συλλαλητήριο, με αφορμή όχι μόνο τους φόρους, αυτή τη φορά, αλλά και τις συλλήψεις, την τρομοκρατία που έχει ξεσπάσει από τη χωροφυλακή στα γύρω χωριά. Στη διάρκειά του παζαριού του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 1928 συγκεντρώνονται 2-3.000 Μεσαρίτες και φωνάζουν κατά του κράτους. Στις Μοίρες βρίσκεται ο εισαγγελέας Ηρακλείου, κάνοντας ανακρίσεις για τα γεγονότα, αλλά και δύο κυβερνητικοί βουλευτές, οι Πολυχρονάκης και Φραγκιαδάκης. Και οι τρεις συγκεντρώνουν την οργή του πλήθους. Στους βουλευτές ειδικά οι αγρότες φωνάζουν ότι τους στέλνουν στη Βουλή για να βοηθήσουν τον κόσμο κι όχι για να επιβάλουν νέα φορολογία. Η δύναμη της χωροφυλακής που φτάνει αναγκάζεται να αποχωρήσει, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει. 
Το μέτωπο των αντιδράσεων μεταφέρεται και στη δυτική Κρήτη. Στις Βρύσες Αποκορώνου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι 15 γειτονικών χωριών, που ειδοποιούνται και ξεσηκώνονται χτυπώντας τις καμπάνες των εκκλησιών. Στη συγκέντρωση αυτή γίνεται και κάτι το εκπληκτικό. Όταν ως ομιλητές εμφανίζονται τοπικοί κομματάρχες, οι αγρότες τους αποδοκιμάζουν και τους αναγκάζουν να αποχωρήσουν. Ομιλητές από το πλήθος αναλαμβάνουν την ευθύνη της ανάλυσης των αιτημάτων του συλλαλητηρίου, το οποίου μετά από λίγο επιχειρεί να διαλύσει δύναμη της χωροφυλακής, που φτάνει από το Βάμο την ώρα που γίνεται η ανάγνωση του ψηφίσματος. Το πλήθος εξαγριώνεται, οι χωροφύλακες αδυνατούν να επέμβουν, και η διαδήλωση κατευθύνεται στο τηλεγραφείο του χωριού και το πυρπολεί. 
Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...

ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.com/

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ; - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ


Διαβάστε για ένα περιστατικόπου δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας...


Τα βρετανικά έγγραφα φανερώνουν ότι αρχές του 1981 αναπτύχθηκε μια έντονη βρετανική δραστηριότητα για «επιστημονικές» έρευνες στα ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα

Τα βρετανικά έγγραφα φανερώνουν ότι, από τις αρχές του 1981, είχε αναπτυχθεί μια έντονη βρετανική δραστηριότητα για «επιστημονικές» έρευνες στα ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα. Και αυτό, ένα χρόνο πριν επιτευχθεί η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, στις 10 Δεκεμβρίου 1982 στο Montego Bay της Ιαμαϊκής, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994.

Οι Βρετανοί, με λεπτομερέστατες μελέτες και προετοιμασίες, ήθελαν να στείλουν το ερευνητικό σκάφος Shackleton για «επιστημονικές» έρευνες στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά κυρίως της Ελλάδας. Αμφότερες, όμως, οι αιτήσεις τους προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απορρίφθηκαν. Στα έγγραφα εντοπίζεται ότι οι μελέτες δεν απέκλειαν την έρευνα και για υδρογονάνθρακες, όμως αυτό αποκρύπτεται τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Τούρκους. Το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό έχει ως εξής:


Το ιστορικό του ενδιαφέροντος

Στις 27 Μαΐου 1981, το Λονδίνο προέβη σε επίσημη προφορική αίτηση για άδεια για το βρετανικό ερευνητικό σκάφος Shackleton να προχωρήσει σε επιστημονικές έρευνες. Για πέντε μήνες το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν απάντησε. Μέσα Οκτωβρίου 1981, ο Βρετανός καθηγητής Μπρουκς, που ήταν επικεφαλής της αποστολής, με επιστολή του ημερ. 13 Οκτωβρίου προς τον κ. Μάνεση στο ελληνικό ΥΠΕΞ , προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ορισμένα σημεία, τα οποία η ελληνική πλευρά δεν δεχόταν. Στη συνέχεια η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα κλήθηκε να υποβάλει αίτηση για δεύτερη ερευνητική αποστολή για το ίδιο σκάφος. Επειδή, όμως, ο χάρτης που υπέβαλε η βρετανική πρεσβεία αναφερόταν σε αδικαιολόγητες θέσεις σε σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανεστάλη η οποιαδήποτε ενέργεια. Στις 17 Νοεμβρίου, η βρετανική πρεσβεία ειδοποίησε το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι είχαν ετοιμάσει δεύτερο χάρτη, ο οποίος θα συνόδευε δεύτερη αίτηση.

Προς έκπληξή τους, όμως, το τελευταίο ήδη γνώριζε για τον νέο χάρτη. Εν πάση περιπτώσει, αμφότερες οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, με επιστολή του 1η Δεκεμβρίου 1981, επιβεβαίωσε την απόρριψη δίχως να δίνει οποιαδήποτε δικαιολογία. Αργότερα εξηγήθηκε στους Βρετανούς ότι η απόρριψη από την επιτροπή του ΥΠΕΞ, την οποία απάρτιζαν αντιπρόσωποι του ΥΠΕΞ, των Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Αλιείας και Υδρογραφικό Τμήμα, βασιζόταν στα εξής: Φόβοι για καταστροφή αρχαιοτήτων (ή έρευνα δίχως εξουσιοδότηση), φόβοι για έρευνες δίχως εξουσιοδότηση φυσικών πόρων, απροσδιόριστοι λόγοι ασφάλειας.


Προστατευτική στάση

Οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τις ελληνικές αντιρρήσεις για τη δεύτερη αίτηση, μάλιστα, δίχως συζήτηση, και το απέδιδαν στις διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία σε σχέση με την οριοθέτηση της περιοχής της υφαλοκρηπίδας. Οι Βρετανοί προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους φόβους των Ελλήνων ότι δεν θα προέβαιναν σε έρευνες δίχως εξουσιοδότηση σε σχέση με φυσικούς πόρους. Το γεγονός, έλεγαν, ότι η δεύτερη αίτηση, σε αντίθεση με την πρώτη, δεν θα περιελάμβανε τη χρήση εκρήξεων, έπρεπε να τους καθησυχάζει ότι δεν θα προκαλούνταν πιθανές ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους. Το ελληνικό ΥΠΕΞ πίστευε ότι, όπως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έδιδαν άδεια για παρόμοια σχέδια (έρευνες) σε ευαίσθητες στρατηγικές και οικονομικές περιοχές τους, το ίδιο ίσχυε και για την Ελλάδα και δεν έπρεπε να τους ξαφνιάζει η προστατευτική στάση των ελληνικών Αρχών.




Ευαισθησίες για υφαλοκρηπίδα

Το συμπέρασμα της βρετανικής πρεσβείας ήταν όπως, στο μέλλον, λαμβάνονται υπ' όψιν οι ευαισθησίες των Ελλήνων σε τέτοια θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα, ειδικά με τη νέα κυβέρνηση. Και υπενθύμισε στο Λονδίνο ότι όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» (γνωστό και ως «Χόρα»), είχε βγεί για γεωλογικές έρευνες στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Παπανδρέου (Ανδρέας) είχε καλέσει ανοικτά το Ελληνικό Ναυτικό να το βυθίσει. Και κατέληξε λέγοντας πως: «Τώρα που είναι Πρωθυπουργός, η θέση του είναι ότι "δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε ίντσα στην Τουρκία". Αυτό σημαίνει ότι γεωλογικές έρευνες στο ανατολικό Αιγαίο αποκλείονται προς το παρόν. Στο Δυτικό Αιγαίο, παρόλες τις αντιρρήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι δυνατόν να προχωρήσουν έρευνες, νοουμένου να γίνουν σεβαστοί οι ελληνικοί φόβοι. Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η νέα κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να διερευνήσει και να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους (ειδικά πετρέλαιο) στο Ιόνιο Πέλαγος».


Να μη γίνει αναφορά σε υδρογονάνθρακες!

Στις 17 Νοεμβρίου 1981, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αεροπορίας του Φόρεϊν Όφις, με επιστολή του προς τη βρετανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενημέρωσε ότι μελέτησαν με τους νομικούς των συμβούλους σε βάθος το θέμα και τις δυσκολίες, αλλά ενδιαφέρονταν όπως το σκάφος προχωρήσει με την αποστολή του για το συμφέρον της επιστημονικής έρευνας. Γι' αυτό έγραψε: «Έχουμε σκόπιμα συνομολογήσει κάποιες λέξεις για να αποσπάσουμε την έγκριση τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων και που δεν καθορίζει σε καμία περίπτωση τις θέσεις της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητος στο θέμα της δικαιοδοσίας της υφαλοκρηπίδας εκεί όπου θα χρειαστεί να γίνει κύρια έρευνα. Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη τη θέση μας αυτή στην απουσία συμφωνημένης οριοθέτησης της περιοχής... Αν νομίζετε βοηθητικό, μπορείτε να αναφέρετε στο ΥΠΕΞ (Τουρκίας) ότι, προκειμένου, οι εκθέσεις της έρευνας δεν θα αναφέρονται καθόλου σε περιοχές με πιθανότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων.

Έχουμε εξασφαλίσει αυτήν τη διαβεβαίωση από τον επιστήμονα επικεφαλής της αποστολής». Αντίθετη όμως άποψη είχε το Νότιο Τμήμα Ευρώπης του Φόρειν Όφις, το οποίο αμέσως την επομένη (18.11.1981) έτρεξε να προλάβει και να σταματήσει τη βρετανική πρεσβεία στην Άγκυρα από το να αναφέρει κάτι τέτοιο στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Έγραψαν: «Κατά τη γνώμη μας, δεν θα ήταν σοφό να δώσετε τέτοια πληροφορία. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι θα υποψιαστούν έντονα με την αναφορά σε υδρογονάνθρακες: Μπορεί να υποψιαστούν ότι το Shackleton ερευνά για τέτοια. Ακόμα περισσότερο, αν το Shackleton βρει υδρογονάνθρακες, είμαι σίγουρος ότι αμφότεροι Έλληνες και Τούρκοι θα θέλουν να ξέρουν τα αποτελέσματα... Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αναφερθείτε καθόλου στην πιθανότητα υδρογονανθράκων στις περιοχές που θα ερευνηθούν».

Πηγή: Η Σημερινή


ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr/

ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 30ά


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ 30ά

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

            Συνάδελφοι

Ψηφίστηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (6.2.2014), στο άρθρο 16 του Νόμου, η διάταξη που αφορά στον τρόπο υπολογισμού της Σύνταξης των Εργαζόμενων – Ασφαλισμένων που απασχολούνται σε ειδικότητες που υπάγονται στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα Ορυχεία, τους Σταθμούς Παραγωγής και στα Δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίδεται τέλος στην αδικία που υπέστησαν οι συνάδελφοι που Συνταξιοδοτήθηκαν από 1.1.2013 και εφεξής αφού πριν ο υπολογισμός της σύνταξης γινόταν με 1/35 για κάθε έτος ασφάλισης των συντάξιμων αποδοχών μειώνοντας επιπλέον κατά 15% τις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις ενώ είχε αυξήσει –έμμεσα- και τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στα ΥΒΑΕ κατά οχτώ (8) χρόνια.

Συνάδελφοι

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή, από την στιγμή δηλαδή που αντιλήφθηκε το θέμα (11.3.2013) (και με δεδομένο το ότι η ΓΕΝΟΠ ενώ είχε ενημερωθεί αρμοδίως από τον Νοέμβριο του 2012, αδράνησε), με συντονισμένες ενέργειες και πρωτίστως με τεκμηριωμένες θέσεις κατάφερε να πείσει τόσο τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου όσο και την πολιτική ηγεσία για το δίκαιο του αιτήματος με θετική, τελικώς, έκβαση που είναι αυτή της ψήφισης της άρθρου 16 του Νόμου.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κρίνει πως σε αυτή τη χρονική στιγμή, πέτυχε μία σημαντική νίκη σε σχέση με τα τόσο άδικα μέτρα που έχει λάβει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Η δύναμη και η δυναμική που προσδίδουν στο Σωματείο οι εργαζόμενοι, σε συνδυασμό πάντα με την άμεση πρόσβαση που έχουν τα στελέχη του Σωματείου στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την άμεση/έγκυρη πληροφόρηση που λαμβάνουν από υψηλά ιστάμενους παράγοντες (τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο) επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάθε φορά καταβάλουμε. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και σε αυτό τον προσανατολισμό θα συνεχίσουμε.

Ο αγώνας σαφώς και συνεχίζεται και σε αυτόν τον αγώνα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει ανάγκη από τη συμμετοχή ΟΛΩΝ.  

Σημείωση: η εν λόγω διάταξη αφορά όσους έχουν πρωτοασφαλιστεί μέχρι 31.12.92 και είναι σήμερα ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ/ΔΕΗ  



Για το Σωματείο Παραγωγής

Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» ΔΕΗ Α.Ε

ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ




ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Κοινωνία του καναπέ ή απομαζικοποιημένη κοινωνία;

society
Το σημαντικό το οποίο λίγοι έχουν αντιληφθεί, πέρα από εκείνους που ασχολούνται επισταμένως με τα δημόσια πράγματα, είναι η επιταχυνόμενη απομαζικοποίηση των κοινωνιών της προηγούμενης βιομηχανικής εποχής.

Που είναι άραγε τα μαζικά κινήματα; Που είναι τα μαζικά κόμματα; Που είναι οι μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις; Που είναι το μαζικό εργατικό κίνημα; Που είναι το μαζικό φοιτητικό κίνημα; Δεν πρόκειται πλέον να τα ξαναδούμε αυτά τα φαινόμενα. Τέτοια κινήματα τείνουν να εξαφανιστούν διεθνώς και ειδικά στα παλιά βιομηχανικά κράτη. Πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς πέρασε και δεν άγγιξε την βιομηχανική εποχή. 

Τώρα που αποχωριζόμαστε τη μάζα, γυρίζουμε στους εαυτούς μας, στην ατομική μας λογική μακριά από την ετεροκατευθυνόμενη σκέψη. Γυρίζουμε όμως και στη μοναξιά μας, στην ατομική μας αδυναμία και εξ αιτίας αυτής της ατομικής αδυναμίας, στην οικονομική μας εξαθλίωση. Μοναδικό μας, προς το παρόν, παράθυρο στον κόσμο της επικοινωνίας είναι η οθόνη του υπολογιστή και μοναδική μας κοινωνική επαφή οι φιλικές μας παρέες. Κάποιοι το λένε αδιαφορία του καναπέ και κατηγορούν τους άλλους γιατί δεν βγαίνουν μαζικά στους δρόμους, αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που συμβαίνει και στους ίδιους.

Μόνο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι μαζοποιητικές δημοσκοπήσεις και οι εκλογές αντιπροσώπων, παραμένουν ακόμα από τον προηγούμενο μαζικό πολιτισμό της βιομηχανικής κοινωνίας. Με τα τρία αυτά εργαλεία μαζικού ελέγχου, οι άρχουσες ελίτ της παλιάς εποχής, προσπαθούν να συντηρήσουν την κοινωνία σε αγελαία μορφή προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους. Τα κόμματα της παλιάς εποχής, μπορεί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την ανάληψη της διαχείρισης του συστήματος, αλλά όλα μαζί αντιμετωπίζουν την κοινωνία που απομαζικοποιείται, ως κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Έτσι προσπαθούν να διατηρήσουν τους παλιούς θεσμούς που τους δίνουν εξουσία, αλλά οι παλιοί θεσμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια πλήρης αποσύνθεση του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο έτσι οδηγείται σε πιο αυταρχικές λύσεις για να διατηρηθεί. 

Όμως η συνεχιζόμενη απομαζικοποίηση ξαναφέρνει αναγκαστικά στην επιφάνεια το ζήτημα της προσωπικής αξίας και των προσωπικών ικανοτήτων του καθενός μας. Από το άλλο μέρος, ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι βαθιά στα ένστικτά του κοινωνικό όν. Αναπόφευκτη λοιπόν εξέλιξη θα είναι η οργάνωση των ανθρώπων σε κοινότητες τοπικές και θεματικές που θα αποτελούν, μέσα σε μια ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, νησίδες ελευθερίας, νησίδες λήψης αποφάσεων, εντός των οποίων θα ολοκληρώνονται οι ανθρώπινες προσωπικότητες. 

Το εθνικό κράτος των μαζικών κοινωνιών, παρασύρεται κι αυτό κάτω από την επίδραση τόσο της παγκοσμιοποίησης όσο και της απομαζικοποίησης. Αποτέλεσμα είναι να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά ακραία εθνικιστικά και αριστερά κινήματα, έστω και ως λύσεις άμυνας απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Όμως αυτά, βασίζονται στη μαζική οργάνωση και στην ισοπέδωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, κάτι που είναι αντίθετο με τις εξελίξεις και επομένως, μπορεί να έχουν τώρα μια αναλαμπή, αλλά δεν έχουν κανένα μέλλον, μέσα σε μια απομαζικοποιημένη διαδραστική – συμμετοχική κοινωνία.

Πέτρος Χασάπης

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας:Αναφορά – κατάθεση Λαθρεμπόριο Καυσίμων - Συστήματα εισροών-εκροών

alt
Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας, κατέθεσε με κάθε επισημότητα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για την επικρατούσα κατάσταση στα πετρελαιοειδή, σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Όπως κατέθεσε ο κ. Γ. Σούρλας, επικαλούμενος και την παλαιότερη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, η απώλεια των δημοσίων εσόδων φθάνει το 1 δις ευρώ ετησίως. Αιτία τα ισχυρά κυκλώματα της λαθρεμπορίας, με την βοήθεια και συμμετοχή επίορκων κρατικών λειτουργών, παράλληλα όμως και με την τραγική αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Η Κυβέρνηση, πιεζόμενη από την τρόικα για την πάταξη της λαθρεμπορίας, υιοθέτησε άρον-άρον την πρόταση των Πρατηριούχων που εκκρεμούσε από το 2000, για την εγκατάσταση του «Ηλεκτρονικού Συστήματος Ελέγχου Εισροών-Εκροών σε όλα τα Στάδια Διακίνησης Καυσίμων» χωρίς όμως κανένα σχεδιασμό εφαρμογής, ψηφίζοντας αρχικά τον Ν.3784/2009, ο οποίος προέβλεπε την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών μόνον στα πρατήρια.

Στη συνέχεια ψηφίστηκε ο Ν.4072/2012, με τον οποίο επεκτείνεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών και σε πλωτά μέσα μεταφοράς και ο Ν.4177/2013, με τον οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, σε πάσης φύσεως εγκαταστάσεις των Εταιρειών Εμπορίας και των Διυλιστηρίων.

Επειδή όμως για την εφαρμογή των ψηφισθέντων νόμων, δεν προηγήθηκε όπως θα ‘πρεπε σχέδιο χρονοδιαγράμματος εφαρμογής, από εκεί και πέρα όλα κινήθηκαν στη προχειρότητα του «προχωράμε βλέποντας και κάνοντας».

Ο Γ.Γ. κύριος Γ.Σούρλας στην κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχολιάζοντας αναφέρει, «Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που φάνηκε ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Έγιναν διαπιστώσεις, μελέτες, προτάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις, σημασία έχει ότι δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων. Δεκάδες χρόνια παλινωδιών, πολιτικά τερτίπια, καταστάσεις που προσβάλουν κάθε έννοια υπευθυνότητας, νομιμότητας, διαφάνειας. Δεκάδες χρόνια τα κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής δρουν απρόσκοπτα και οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία».

Καταλήγοντας στην κατάθεση του ο κ. Γ. Σούρλας είπε «Προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα αντικειμενικά και υπεύθυνα να σας ενημερώσω για το μεγάλο αυτό ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της διαφθοράς και της διαπλοκής με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΗΓΗ:popek.gr

ΕΛΠΕ: Στις 27/2 τα αποτελέσματα του 2013


Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικά Πετρέλαια για την περίοδο 1.1.2013-31.12.2013. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις 18:00 τοπική ώρα θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ (ΜΚΟ) Iδού πως και από ποιους "χάθηκαν" τα 9 εκατ.ευρώ


Ήδη σας έχουμε ενημερώσει για την μεγάλη απάτη ελληνικής ΜΚΟ που υπεξαίρεσε 9 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που αγγίζει το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ κατάφερε να προκαλέσει η ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, τα στελέχη της οποίας πλέον βρίσκονται στα χέρια των Αρχών.

Οπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική και εξειδικευμένη αστυνομική και προκαταρκτική ποινική έρευνα, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος έχει ήδη προφυλακιστεί.

Όπως διακριβώθηκε από την έρευνα οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΗΠΑ: Ραδιενέργεια Εντοπίστηκε σε Εγκατάσταση Αποθήκευσης Πυρηνικών Αποβλήτων


Ερευνητές έλαβαν δείγματα από εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού όπου εντοπίστηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα την Παρασκευή, παρότι οι αρχές υπογραμμίζουν πως δεν υπήρξε καμιά αναφορά για μόλυνση.

«Συνεχίζουμε να ελέγχουμε (την κατάσταση) κι επιμένουμε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Waste Isolation Pilot Plant (WIPP) Ντεμπ Τζιλ που διευκρίνισε ότι οι εγκαταστάσεις έκλεισαν και επί του παρόντος μένουν ανενεργές.

Πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στις ΗΠΑ, το WIPP που βρίσκεται κοντά στο Κάρλσμπαντ του Νέου Μεξικού, επιτρέπει την αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων, κυρίως πλουτωνίου που χρησιμοποιείται για τις στρατιωτικές έρευνες και την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Θαμμένα σε βάθος 655 μέτρων, τα απόβλητα είναι τοποθετημένα σε αίθουσες σκαμμένες μέσα σε παλιό γεωλογικό σχηματισμό και σταθερό σε αλάτι.

Όταν η ραδιενέργεια εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα στην υπόγεια αυτή εγκατάσταση την Παρασκευή στις 23:30 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδας το Σάββατο), ο εξαερισμός του WIPP, τέθηκε αμέσως σε λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να αποτραπεί κάθε έκλυση του αέρα στον εξωτερικό χώρο, διευκρίνισε η Τζιλ.

Κανένας εργαζόμενος δεν ήταν εκείνη την ώρα στον υπόγειο χώρο και «καμιά μόλυνση δεν διαπιστώθηκε στο υλικό, το προσωπικό ή τα κτίρια», υπογράμμισε.

Για προληπτικούς λόγους, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε καταφύγιο και τους επιτράπηκε να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις μετά τις 17:00 του Σαββάτου (02:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή).

Στις 5 Φεβρουαρίου, όχημα που μετέφερε αλάτι στην υπόγεια εγκατάσταση είχε πάρει φωτιά με αποτέλεσμα την μερική εκκένωση του χώρου.

ΠΗΓΗ:energia.gr

ΔΕΠΑ: Επιδοτεί την αγορά ΙΧ φυσικού αερίου


Με 2.190 ευρώ επιδοτεί η ΔΕΠΑ την απόκτηση περιορισμένου αριθμού αυτοκινήτων VW Up! By Fisikon, ώστε να διαδοθεί η αεριοκίνηση στους ιδιώτες καταναλωτές.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», η συγκεκριμένη επιδότηση προς τη VW αποτελεί την εκκίνηση ενός προγράμματος στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν και άλλες εταιρείες όπως η Fiat, η Audi, η Mercedes, η Seat, κ.ά. αλλά και όποιοι άλλοι κατασκευαστές έχουν εργοστασιακά μοντέλα που κινούνται και με φυσικό αέριο.
Στελέχη της ΔΕΠΑ έχουν έρθει σε επικοινωνία με όλες τις εισαγωγικές εταιρείες που προτίθενται να εισάγουν στην Ελλάδα τα εργοστασιακά μοντέλα που καταναλώνουν και φυσικό αέριο ώστε να επιδοτηθούν και εκείνα.
Άλλωστε μέχρι σήμερα η Fisikon έχει ήδη επιδοτήσει αρκετά ταξί που αφορούν τις κατασκευάστριες εταιρείες Mercedes-Benz και VW, η οποία ανήλθε με τη συμμετοχή των εισαγωγικών εταιρειών σε ποσοστό έως και το 40% της αξίας των οχημάτων. Το πολύ υψηλό ποσοστό επιδότησης πάντως δεν θα συνεχιστεί στα ταξί, αλλά αναμένεται να περιοριστεί σε περίπου 3.000 έως 5.000 ευρώ.
Στο παιχνίδι πάντως των επιδοτήσεων αναμένεται να εισέλθουν και οι εταιρείες χρονομίσθωσης που διατηρούν μεγάλους στόλους επαγγελματικών αυτοκινήτων, ώστε να γίνει γνωστή η αεριοκίνηση στις εταιρείες που τα χρησιμοποιούν. Πάντως για το VW Up!by Fisikon η τιμή απόκτησής του συμπεριλαμβανομένων απόσυρσης και επιδότησης ξεκινά από τις 10.450 ευρώ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δύο νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ

Δύο νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισε  η ΑΔΕΔΥ
Δύο νέες 48ωρες απεργίες κατάτων συγχωνεύσεων νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Δύο νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισε  η ΑΔΕΔΥ
Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί κατά τις ημέρες της συζήτησης και της ψήφισης του σχετικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Μαρτίου, εν όψει της 22ας Μαρτίου, ημερομηνίας κατά την οποία προβλέπεται να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της της ΑΔΕΔΥ καλεί τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δημοσίου «να απαντήσουν δυναμικά στα σχέδια διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών, να αποτρέψουν τις νέες απολύσεις που προωθούνται με το μανδύα της διαθεσιμότητας, να βάλουν φραγμό στο σύστημα διαρκούς συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών αγαθών».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ζητεί τη στήριξη των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα καθώς και κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr