Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΟΥΣ 1.849.500 ΕΥΡΩ ΙΚΑ: Στο 45% η ανασφάλιστη εργασία


ΙΚΑ: Στο 45% η ανασφάλιστη εργασία
Πλούσια ήταν η συγκομιδή των ελέγχων που πραγματοποίησαν στην περιφέρεια, τους χειμερινούς μήνες, τα κλιμάκια των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ).

Συγκεκριμένα, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2012 έως 30 Απριλίου του 2013, ελέγχθηκαν 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.987 ήταν ανασφάλιστοι. Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.849.500 ευρώ.
Μόνο κατά τον Απρίλιο τα κλιμάκια της Κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α, έλεγξαν 461 επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν 701 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 447.500 ευρώ.
Οι χειμερινοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και σε όλες τις βάρδιες απασχόλησης εργαζομένων.
Ελέγχθηκαν επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, το Ναύπλιο, το Άργος και την Κόρινθο. Στην Κρήτη, έγιναν έλεγχοι στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, στη Λακωνία, στη Σπάρτη, το Γύθειο και τους Μολάους. Ακόμη, στη Θήβα, τη Λειβαδιά, την Ιτέα, την Άμφισσα, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη Ρόδο, την Κατερίνη και τη Βέροια.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 45%.
Στην Πάτρα, για παράδειγμα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο, ελέγχθηκαν 172 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 761 εργαζομένους, από τους οποίους οι 312 ήταν ανασφάλιστοι. Στο Ηράκλειο της Κρήτης ελέγχθηκαν, τον Ιανουάριο, 142 επιχειρήσεις με 595 εργαζόμενους και καταγράφηκαν 270 ανασφάλιστοι.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα ποσοστά που καταγράφονται μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά δεν εκφράζουν την πραγματική εικόνα της αδήλωτης εργασίας. Και τούτο, γιατί εξαιτίας του μικρού αριθμού των ελεγκτών της υπηρεσίας, οι έλεγχοι είναι αναγκαστικά στοχευμένοι.
Έτσι, ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή (βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας κλπ).
Ελέγχονται επίσης επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.
Η Ε.ΥΠ.Ε.Α, που αποτελεί το κύριο ελεγκτικό όργανο του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, διαθέτει μόνο 25 ελεγκτές πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 18 βρίσκονται στην Αττική.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ έχουν επισημάνει ότι, αν και σύμφωνα με τον νόμο οι ελεγκτές εργάζονται όλο το 24ωρο και τις αργίες, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να ελεγχθεί το σύνολο των 400.000 ενεργών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ε.ΥΠ.Ε.Α για το 2012, η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει το 36% ενώ το 42% των ανασφάλιστων που καταγράφονται είναι αλλοδαποί, που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Για τον λόγο αυτόν, στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η ΕΛΑΣ.
Αντίστοιχες είναι και οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μόνο το ΙΚΑ θα έχει φέτος απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από την ανασφάλιστη εργασία.
Σε παλαιότερη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σαν βασικές αιτίες για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας αναφέρονται η παρατεταμένη ύφεση, η υψηλή ανεργία, ο μεγάλος αριθμός αυταπασχολουμένων και μεταναστών, το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και το μέγεθος της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται στο 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.
 ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Πρέπει να πάρουμε τη χώρα μας πίσω.



Πραγματικοί ιδιοκτήτες της χώρας αυτή τη στιγμή είναι οι δανειστές, με τις υπογραφές του ελληνικού πολιτικού συστήματος και χωρίς καμία απόφαση του λαού. Ας μην κρυβόμαστε. Η χώρα χρεοκόπησε. Η Εθνική Κυριαρχία έχει παραχωρηθεί στους δανειστές. Έχουμε τεθεί κάτω από διεθνή οικονομικό έλεγχο και διοικούμαστε από τους δανειστές μέσω των...
Ελλήνων τοποτηρητών τους. Δηλαδή μέσω των Ελλήνων πολιτικών κοτζαμπάσηδων, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες περί αυτού. Και η αντιπολίτευση τουλάχιστον ανέχεται αυτή την κατάσταση προς χάρη της επιβίωσης του ισχύοντος πολιτικού συστήματος και επομένως και της ίδιας. Οτιδήποτε θελήσουν οι δανειστές επιβάλλεται χωρίς καμία αντίρρηση, οι δε Έλληνες  πολιτικοί έχουν μετατραπεί σε απλούς φοροσυλλέκτες.

Ολόκληρη η εντεινόμενη τεχνητή κρίση που ξεκίνησε από τις αρχές του 2010 και με διαδοχικά σοκ που αδρανοποιούν την ελληνική κοινωνία, αποδεικνύεται τώρα πλέον, ότι έχει ως μοναδικό στόχο τα ακίνητά μας. Τα ακίνητά μας θα τα χάσουμε. Τώρα αρχίζουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε στην πύλη της Κολάσεως. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα αν δεν το αντιληφθούμε έγκαιρα.

Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο καταπίεσης. Σε λίγο θα φτιάξουν και πραγματικά στρατόπεδα κράτησης όσων δεν έχουν να πληρώσουν. Οι κοινωνικές ομάδες σπρώχνονται επιλεκτικά και μία μία κάθε φορά, σε έναν εξοντωτικό αγώνα αλληλοεξουδετέρωσης και απεχθούς κοινωνικού αυτοματισμού. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο πλυντήριο συνειδήσεων. Οι πολίτες μειώνονται κοινωνικά και παραμερίζονται. Η κοινωνική αδικία θεριεύει και πολλοί σπρώχνονται στην απόγνωση. Φωτεινά επιστημονικά πνεύματα παραγκωνίζονται και οι προτάσεις τους δεν εισακούονται. Περνούν πλουσιοπάροχα μόνο οι υποτακτικοί πνευματικοί «ταγοί». Η ανασφάλεια βασιλεύει. Οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικροεπιχειρηματίες στοχοποιούνται ως οι υπεύθυνοι της κρίσης, για να προκληθεί κοινωνικό κανιβαλισμός. Επιστήμονες σπρώχνονται στο περιθώριο και στη φτώχεια ή όσοι μπορούν φεύγουν στο εξωτερικό. Εκπληκτικά ταλέντα παραγκωνίζονται. Απολυμένοι από τις δουλειές τους εγκαταλείπονται. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πτωχεύουν και παρασύρουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν από τις κομματικές κρησάρες. Άνθρωποι μπαίνουν στις ουρές για σισίτια. Γενικά και με διαδοχικά σοκ καλλιεργείται η αίσθηση της κοινωνικής κατωτερότητας και της κοινωνικής ανημποριάς. Καλλιεργείται η κοινωνία που πεθαίνει καθισμένη στον καναπέ. Είναι λοιπόν ή όχι αυτό ένα τεράστιο στρατόπεδο καταπίεσης και εξαναγκασμού;

Μας αφήνουν μόνο δύο ελευθερίες που μας δίνουν την ψευδαίσθηση της "δημοκρατίας". Την ελευθερία να επιλέγουμε κανάλια στην τηλεόραση και την ελευθερία να επιλέγουμε έναν από τους προτεινόμενους από το σύστημα διοικητές του στρατοπέδου. Φυσικά ελευθερία να αποφασίσουμε κάτι με λαϊκή πρωτοβουλία ούτε λόγος. Τη δυνατότητα να αποφασίσουμε με κάποιο δημοψήφισμα για τις συνθήκες του στρατοπέδου δεν το συζητάμε. Οι ίδιοι οι πνευματικοί "ταγοί" του στρατοπέδου εξαπολύουν μέσα από τα ΜΜΕ του καθεστώτος την κατηγορία ότι ο λαός είναι ανίκανος να αποφασίσει ποιο είναι το καλό του.

Μόνη λύση είναι η ανάπτυξη ενός πολιτικού κινήματος απαλλαγής που θα καλέσει την κοινωνία και με τη βοήθειά της θα εγκαθιδρύσει πραγματική δημοκρατία, θα την απαλλάξει από τους ντόπιους και εξωτερικούς δυνάστες της, παίρνοντας τη χώρα πίσω. Αργά ή γρήγορα αυτό αναγκαστικά θα γίνει. Μακάρι να γίνει πριν τα χάσουμε όλα. Όταν αρχίσουν να μας πετούν έξω από τα σπίτια μας θα είναι ήδη πολύ αργά. 

ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

Η μεγάλη έρευνα: εσωτερική υποτίμηση και προστασία της τραπεζικής ελίτ



O χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου διενήργησε μία μεγάλη έρευνα για τα γεγονότα και το παρασκήνιο που οδήγησαν την ελληνική οικονομία από την ένταξη στο Ευρώ στην σημερινή κατάσταση. Το tvxs.gr παρουσιάζει σε 4 μέρη ολόκληρη την έκθεση η οποία βασίζεται σε διεθνείς μελέτες και απόρρητα έγγραφα.  Διαβάστε τα  προηγούμενα μέρη τη έρευνας
Αποκάλυψη: Πώς από το ευρώ φτάσαμε στην πτώχευση
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες & οι πιέσεις Μέρκελ στην κυβέρνηση Καραμανλή
Η ομολογία Παπακωνσταντίνου και το Μνημόνιο
11) 2013: Σοκ: Η Ελλάδα έχει πετύχει μόνο το μισό της εσωτερικής υποτίμησης που έχει στόχο το Μνημόνιο – Ακολουθεί άλλο τόσο – Τί δείχνουν δύο ανεξάρτητες εκθέσεις για το τί έρχεται στην Ελλάδα – Η επιβεβαίωση από τις τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ

Από τα παραπάνω γεννάται το καίριο ερώτηµα πόσο ποσοστό εσωτερικής υποτίµησης από αυτό που επιδιώκεται µε τα Μνηµόνια έχει επιτευχθεί καιπόσο αποµένει ακόµη να επιβληθεί στην Ελλάδα.

Σύµφωνα µε δύο ανεξάρτητες εκθέσεις, η πρώτη από το ίδρυµα Open Europe στο Λονδίνο και η δεύτερη από το πανεπιστήµιο London School of Economics και το ίδρυµα CERP, η Ελλάδα µέχρι στιγµής έχει πετύχει µόλις το µισό της εσωτερικής υποτίµησης που επιθυµεί η Τρόικα και προβλέπεται στο Μνηµόνιο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Μία ολόκληρη γενιά κινδυνεύει στην Ελλάδα»



Γερμανόφωνες εφημερίδες καταγράφουν σε δημοσιεύματά τους την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα, με έμφαση εκείνη των νέων.

  «Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτο διαδοχικό χρόνο σε ύφεση. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων ανθρώπων είναι στο μεταξύ επισήμως άνεργοι» γράφει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  Για τη «χαμένη γενιά της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, υπογραμμίζοντας ότι «οι αριθμοί είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί: Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κάτω των 24 ετών στην Ελλάδα δεν έχουν δουλειά. Η ανεργία ανεβαίνει σε ύψος ρεκόρ και στην Πορτογαλία. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι θορυβημένη».

  Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση σημειώνει ότι «η ανεργία των νέων Ελλήνων γίνεται ολοένα πιο δραματική. Μόλις ένας στους τρεις έχει δουλειά αυτή την ώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν μία ολόκληρη γενιά να κινδυνεύει. Ωστόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι αισιόδοξη».

  Και η ιστοσελίδα της Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για «γενιά των ανέργων» σχολιάζοντας ότι «οι προοπτικές για τους νέους Έλληνες γίνονται ολοένα δραματικότερες. (…) Τα κίνητρα πρόσληψης νέων δεν είχαν προφανώς κανένα αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση μείωσε, για παράδειγμα, τον κατώτατο μηνιαίο μισθό για τους εργαζόμενους κάτω των 25 στα 500 ευρώ για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να απασχολούν νέους».

  Τέλος η αυστριακή Die Presse γράφει  ότι «η είσοδος στον επαγγελματικό βίο είναι δύσκολη κυρίως στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας: Στην Ελλάδα και την Ισπανία περισσότεροι από ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Αν συνυπολογίζονταν στη στατιστική και όσοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας, τότε θα ήταν άνεργοι 13 εκ. νέοι αντί των 10,7 εκ. που είναι επισήμως δηλωμένοι, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ξαφνική Εμπλοκή στο Σχέδιο Ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ



Εμπλοκή με την Τρόικα προέκυψε στο παρά πέντε με αφορμή το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των δανειστών γιά να κλείσει το θέμα μέχρι την Δευτέρα οπότε και συνεδριάζει το eurogroup.
Η εμπλοκή προέκυψε τις τελευταίες ώρες λόγω της ξαφνικής άρνησης της τρόικας να δεχτεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έτσι όπως το σχεδίασε η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του αρμόδιου υφυπουργού ΥΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου. Το περίεργο στην υπόθεση είναι οτι η τρόικα είχε πλήρη γνώση γιά τον σχεδιασμό αναφορικά με την πώληση πακέτου της ΔΕΗ γι αυτό και στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός γιά τον λόγο που οι τροικανοί «κάνουν νερά» δύο 24ωρα πριν την συνεδρίαση του eurogroup.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ανησυχούν οτι αυτό μπορεί να επηρρεάσει την δόση , αλλά εντείνουν τις προσπάθειες να βρεθεί λύση καθώς το θέμα εντάσσεται στα προαπαιτούμενα. Αυτό που προβληματίζει όμως περισσότερο είναι οι αιτιάσεις της τρόικας γιά την ΔΕΗ και οι πληροφορίες λένε οτι οι παρατηρήσεις που έγιναν από τους δανειστές εμπεριέχουν δράσεις που θέλουν πολύ χρόνο γιά να γίνουν και άρα θέτουν την αpοκρατικοποίηση αυτή εκτός στόχου.
Η ξαφνική εμπλοκή ενδεχομένως να σχετίζεται και με τον ΔΕΔΔΗΕ ( Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο οποίος αποτελεί και το φιλέτο της αποκρατικοποίησης καθώς ελέγχει όλο το δίκτυο διανομής και φέρεται να αποτελεί στόχο εταιριών Γερμανικών συμφερόντων.

(www.parapolitika.gr)
 ΠΗΓΗ:.energia.gr

Ομιλία του Προέδρου του Ε.Κ.Θ,Π.Τσαραμπουλίδη,στην εκδήλωση 9 ΜΑΗ 2013



          Σήμερα 9 Μάη 2013  τιμούμε τη μνήμη και τους αγώνες των δικών μας νεκρών, των ανθρώπων της εργατικής τάξης που πάλεψαν για τη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου στη κοινωνία. Σήμερα τιμούμε μια ημέρα με βαρύ ιστορικό φορτίο.
          Σαν σήμερα στις 9 Μάη του ’36 κορυφώνεται η μεγάλη απεργία και 30.000 εργαζόμενοι συνοδευόμενοι από πλήθος λαού κατακλύζουν τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους καπνεργάτες τάσσονται και αρτεργάτες, ομυλεργάτες, υφαντουργοί, τσαγκαράδες, αυτοκινητιστές, εργάτες του ηλεκτρισμού, του χάρτου, του δέρματος και άλλων κλάδων. Η αστυνομία εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις και αποκρούεται από τους απεργούς. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων Ντάκος δίνει την εντολή για πυρ εν ψυχρώ και λίγα λεπτά μετά πέφτει νεκρός ο πρώτος απεργός, ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ο θάνατος του απεργού ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων με την εργατική τάξη της χώρας να απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και την πτώση της κυβέρνησης Μεταξά. Η βία όμως δεν σταματά. Για 36 ώρες η πόλη είναι στα χέρια των διαδηλωτών και η αστυνομία που έχει αποσυρθεί στα αστυνομικά τμήματα, μετά την άρνηση του στρατού να ταχθεί κατά  των απεργών, βγαίνει και πάλι στους δρόμους προκαλώντας νέο αιματοκύλισμα της πόλης. Πάλι ο διοικητής Ντάκος διατάζει πυρ, με τελικό αποτέλεσμα 12 νεκροί εργάτες, όλοι τους νέοι άνθρωποι από 20 έως 26 χρόνων.
           Όταν μαθεύτηκε το μακελειό οι καμπάνες του Αγίου Δημητρίου και άλλων εκκλησιών χτυπούσαν σε όλη την πόλη και ο λαός έβγαινε στους δρόμους προκαλώντας μια λαϊκή εξέγερση, μια αυθόρμητα παλλαϊκή απεργία στη Θεσσαλονίκη που αγκάλιασε όλα τα στρώματα.
           Τα γεγονότα του Μάη του ’36 απέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι εξουσιαστικές δυνάμεις είχαν ξεκάθαρους στόχους, η  δικτατορία του Μεταξά προετοιμαζόταν παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις  γεγονός που μαρτυρά και η επίσκεψη – αστραπή του ίδιου του Μεταξά στη Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου και που επικυρώνει το σχέδιο καταστολής.
           Πρόκειται για ιστορικά γεγονότα γραμμένα με αίμα. Ο Μάη του 36 εκφράζει τη δυναμική του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος. Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 29 Απριλίου 1936 οι 12.000 καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες, ξεκίνησαν τη μεγάλη απεργία, που επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
           Σήμερα, 77 χρόνια από τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, ο Μάης του 2013 μας βρίσκει όλους τους εργαζόμενους να παλεύουμε για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία και για την αποτροπή καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων που κυβερνήσεις και Τρόικα με τα Μνημόνια τους έχουν εξαθλιώσει εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.
           Σήμερα 77 χρόνια μετά δηλώνουμε πως οι αγώνες του ’36 μας εμπνέουν για τις δικές μας μάχες. Για μάχες που καλούμαστε να δώσουμε όλοι μαζί, για αγώνες που πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε στο όνομα της ιστορίας μας αλλά και στο πρόσωπο των παιδιών μας. 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
          Ενώνουμε τις φωνές μας και αντιστεκόμαστε στις βίαιες αλλαγές που μας επιβάλλουν. Στα εξοντωτικά τους σχέδια, στις αντεργατικές τους πολιτικές.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 
          Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα, Νέες Θέσεις Εργασίας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς , την επανάκτηση των ασφαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.
          Οι αγώνες του ’36 μας εμπνέουν και μας υπενθυμίζουν πως πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να βάλουμε τέλος στην εξαθλίωση που μας οδήγησαν. Να βάλουμε τέλος στο ξεπούλημα της Ιστορίας μας, των χρόνιων κατακτήσεων μας, των εκβιαστικών διλλημάτων που σαν θηλιά μας επιβάλλουν.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
          Τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, όλοι μαζί, ενωμένοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες μας απέναντι στις υφεσιακές, αδιέξοδες και αντιαναπτυξιακές Κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων.
         Όλοι μαζί σήμερα δίνουμε μάχη, μια μάχη που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε.
         Όλοι μαζί σήμερα, εδώ μπροστά στο μνημείο του εργάτη, τιμούμε τους 12 νεκρούς και τους 300 τραυματίες του Μάη του ’36, τιμούμε τους χιλιάδες εργάτες που έδωσαν πραγματική μάχη για τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα τους. 
          Σήμερα τιμούμε την ιστορία της πόλης μας, την αιματοβαμμένη και περήφανη σελίδα της εργατικής μας ιστορίας. 

       ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ 

ΠΗΓΗ:ekth.gr

Κοντά σε συμφωνία τράπεζες-ΟΤΟΕ



Το ενδεχόμενο συμφωνίας για υπογραφή κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες, με μείωση μισθών αλλά και ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας, θα διερευνήσουν σήμερα το απόγευμα ΟΤΟΕ και εκπρόσωποι των Τραπεζών. 

Το πλαίσιο της σύμβασης που βάσει πληροφοριών έχει συμφωνηθεί, προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση μισθών κατά 6%, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, διατήρηση όμως του επιδόματος γάμου και των λοιπών επιδομάτων. 

Όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ θεώρησαν σημαντικότερο να  υπάρξει συμβιβαστική λύση με στόχο την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, σε μια περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται σε αναδιάταξη, χάνοντας ένα μέρος από τα εισοδήματά τους. Θεωρείται δε, σημαντικό, να υπάρξει  ρήτρα μη απόλυσης, κάτι για το οποίο όμως, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει οι τραπεζίτες. Δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας, να υπάρξει μια γενικόλογη διατύπωση, χωρίς όμως πραγματική δέσμευση. 

Άλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, είναι η αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ευέλικτο ωράριο που ζητούν οι τράπεζες θα ισχύσει τελικώς στις «διοικητικές μονάδες των τραπεζών» και όχι «στις μονάδες του δικτύου συναλλαγών» δηλαδή στα καταστήματα.

Όπως και η ΓΣΕΕ, έτσι και η ΟΤΟΕ «τρέχει» να προλάβει την υπογραφή της Σύμβασης για τον κλάδο, πριν από τις 15 Μαΐου, που λήγει η σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, παράλληλα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

"Αγκάθι" στην προσπάθεια αυτή, φαίνεται πως είναι η κλαδική σύμβαση που έχει υπογράφει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής  με τη διοίκηση της τράπεζας. Και αυτό γιατί προβλέπει μείωση της τάξης του 7,5%. Παράλληλα, περιέχει  ρήτρα συμψηφισμού οποιασδήποτε μείωσης προέλθει στο μέλλον, είτε από κλαδική σύμβαση, είτε με από νόμο της κυβέρνησης. 

Μετά από μια πολύωρη σύσκεψη χθες το βράδυ, ο ΣΥΕΤΕ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει εάν τελικά θα δεχθεί τις μειώσεις σωρευτικά, καθώς η διοίκηση δεν δέχεται τον συμψηφισμό, ή δεν θα υπογράψει την σύμβαση. Αντίστοιχη άρνηση μη υπογραφής, φέρεται να έχει δηλώσει και η διοίκηση της Τράπεζας, εάν η μείωση δεν εφαρμοστεί σωρευτικά, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν έχει λόγο να συνυπογράψει τη νέα κλαδική σύμβαση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κι αν τελικά υπάρξει τελική συμφωνία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα πολλές φορές διεφάνη διέξοδος και στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, η νέα κλαδική σύμβαση θα έχει διάρκεια 2,5 ετών. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Πανευρωπαϊκή Διαμαρτυρία 1η Ιουνίου. Όλοι Ενωμένοι κατά της Τρόικα [HD]


against troika
H πρωτοβουλία για την Πανευρωπαϊκή Διαμαρτυρία της 1ης Ιουνίου πάρθηκε στη συνάντηση των κινημάτων στην Λισαβόνα.
Η δράση στηρίζεται στην οργάνωση από τα κάτω και στην αυθόρμητη πρωτοβουλία όλων μας.
Οπότε οργανώνεται από όλους εμάς για όλους εμάς.

Διαβάστε παρακαλώ το παρακάτω κείμενο:

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια βίαιη επίθεση από το οικονομικό κεφάλαιο, εκπροσωπούμενο από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και από τις διαδοχικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές εναρμονισμένες με το συμφέρον των οικονομικών αυτών οργανισμών, περιφρονώντας και καταστρέφοντας τον κοινωνικό ιστό.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η επίθεση στηρίζεται στον διχασμό των λαών, καθιστώντας τους σκλάβους του χρέους και της λιτότητας. Αυτή η επίθεση απλώνεται σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να ηττηθεί από ένα διεθνή αγώνα.

Κάθε ένας από εμάς, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη, σε κάθε σπίτι, μέσα από τις ιδιαιτερότητες της προσωπικής μας ζωής, αισθάνεται άμεσα τα μέτρα που έχουν παρθεί για να εξολοθρεύσουν τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν εδώ και δεκαετίες, τα μέτρα που επιδεινώνουν την ανεργία, μέτρα που ιδιωτικοποιούν κάθε τι που μπορεί να έχει κέρδος και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία των χωρών προπαγανδίζοντας την «εξωτερική βοήθεια» σαν την μόνη τους λύση.

Είναι επείγουσα ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε αυτήν την επίθεση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπαρόζο: Πανάκριβη η Ελλάδα στο φυσικό αέριο




Στις 7 πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης είναι η Ελλάδα στις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την έκθεση που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Συμβούλιο Κορυφής.
Σύμφωνα με την έκθεση του Μπαρόζο, που παρουσιάζει το Euro2day, η ακριβότερη χώρα είναι η Βουλγαρία με 43,3 ευρώ τη μεγαβατώρα φυσικού αερίου, ενώ την έβδομη θέση καταλαμβάνει η χώρα μας.

Μετά τη Βουλγαρία ακολουθούν η Λιθουανία με 37,9 ευρώ, η Τσεχία με 37 ευρώ, η Εσθονία με 36,7 ευρώ, η Λετονία με 35,9 ευρώ, η Ιταλία με 34,6 ευρώ, η Ελλάδα με 33,3 ευρώ, η Ρουμανία με 32,3 ευρώ, η Ισπανία με 30,1 ευρώ, η Ουγγαρία με 30 ευρώ, η Σλοβακία με 29,9 ευρώ, η Πολωνία με 28,8 ευρώ, η Γαλλία με 28,9 ευρώ, η Αυστρία με 26,6 ευρώ, η Γερμανία με 24,5 ευρώ, η Ολλανδία και το Βέλγιο
 ΠΗΓΗ:newsit.gr

Απαγορεύστε επιτέλους τις απεργίες


Απαγορεύστε επιτέλους τις απεργίες

Οι λιμενεργάτες δεν πρέπει να απεργούν το καλοκαίρι. Οι φύλακες των μουσείων δεν μπορούν να απεργούν την τουριστική περίοδο. Οι οδοκαθαριστές και οι αστυνομικοί δεν πρέπει να απεργούν γενικώς. Οι καθηγητές δεν πρέπει να απεργούν στην αρχή, στο μέσο ή στο τέλος της σχολικής χρονιάς και σίγουρα όχι στις εξετάσεις. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν μπορούν να απεργούν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα γιατί ενοχλούν τους ντόπιους αλλά ούτε και το καλοκαίρι γιατί ενοχλούν τους τουρίστες.

Δεν έχει σημασία φυσικά αν οι λιμενεργάτες και οι φύλακες πεινάνε. Δεν μας ενδιαφέρει το ξεπούλημα της εκπαίδευσης, η διάλυση των σχολείων. Δεν ασχολούμαστε με το γεγονός ότι το ισχυρό ευρώ σας, διέλυσε την τουριστική βιομηχανία της χώρας (μαζί με κάθε βιομηχανία).

Γιατί ντρέπεστε; Πείτε το καθαρά. Θέλετε οι απεργίες να είναι εκτός νόμου όπως συνέβαινε σε τόσα και τόσα αυταρχικά καθεστώτα – από το δουλοκτητικό σύστημα της Ρώμης μέχρι την πρώην ΕΣΣΔ.

Διαφορετικά απλώς δεν έχετε ακούσει ποτέ τι είναι απεργία. Γιατί μια απεργία που δεν ενοχλεί το κοινωνικό σύνολο, με στόχο να προκαλέσει αναταραχή στην καθημερινότητα και μέσω αυτής να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση, απλώς δεν είναι απεργία.



Μπορούμε φυσικά να φοράμε περιβραχιόνια ή να κρατάμε την αναπνοή μας ή ότι άλλο μας ζητήσετε αλλά αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ.

Πραγματικά όμως γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτείτε ότι απαγορεύετε τις απεργίες;

Όταν ζητούσατε κατάργηση του Συντάγματος, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συνάθροισης πολιτών δεν είχατε πρόβλημα.

Όταν οι αγαπημένοι σας πολιτικοί ζητούσαν να κατέβει ο στρατός για να σφαγιάσει την νεολαιίστικη εξέγερση του 2008, το είπατε καθαρά.

Όταν καταστρατηγείτε εργασιακά δικαιώματα που κερδήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα πάλι δεν ντραπήκατε να το εκστομίσετε.

Γιατί λοιπόν αυτό το σκάλωμα με τις απεργίες; Τραπεζική δικτατορία έχετε ότι θέλετε κάνετε. Ούτως η άλλως το ελεγχόμενο από εσάς σύστημα δικαιοσύνης κρίνει τις περισσότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές (διαβάστε την σχετική έρευνα του καθηγητή Α. Καζάκου). Οπότε τι ζόρι τραβάτε;

Μόνο σας εκλιπαρούμε, μαζέψτε τα παπαγαλάκια σας και τα σκυλιά της ενημέρωσης που ξελαριγκιάζονται κάθε βράδυ για τα δίκαια αιτήματα των απεργών καθηγητών, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα να απεργούν στις πανελλαδικές.

Εμείς δεν σας είπαμε και τίποτα όταν ανακεφαλαιοποιήσατε τις τράπεζες, από τις οποίες πληρώνονται οι παχυλοί μισθοί τους, ούτε γκρινιάξαμε όταν περιφέρονταν από κανάλι σε κανάλι μεταφέροντας και τους διαφημιστές τους.

Εσείς γιατί πρέπει να προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας σε καθημερινή βάση;

Αρης Χατζηστεφάνου

Υ.Γ Καθώς έγραφα αυτές τις γραμμές ανακοινώθηκε ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έφτασε το 64.2%. Αλλά είναι η απεργία των καθηγητών που σκοτώνει τα όνειρα των παιδιών σας. 
ΠΗΓΗ:info-war.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Νέο ρεκόρ ανεργίας τον Φεβρουάριο στο 27% Η ανεργία-ρεκόρ διαψεύδει την κυβερνητική αισιοδοξία Πάνω από 64% οι άνεργοι νέοι


πηγή: Reuters
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στη χώρα, καθώς κάθε μήνα έχουμε και νέα αύξηση των ποσοστών που δεν είναι απλώς αριθμοί, αλλά αντικατοπτρίζουν χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους. Λίγες ώρες μετά τις αισόδοξες δηλώσεις του υπ. Οικονομικών για μείωση της ανεργίας το 2014, η ΕΛΣΤΑΤ έδειξε νέα αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, τόσο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013, όσο και με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 27% και τους ανέργους σε 1.320.189 άτομα.

πηγή: Reuters
Αύξηση πάνω από πέντε μονάδες σε σχέση με πέρυσι (21,9%) και 245.021 περισσότεροι άνεργοι, σε έναν μόλις χρόνο. Ειδικά στους νέους 15- 24 ετών, η ανεργία καταρρίπτει συνεχώς κάθε αρνητικό ρεκόρ, καθώς «εκτινάχθηκε» στο 64,2% ή κατά 10,1 μονάδες υψηλότερα από τον Φεβρουάριο πέρυσι και κατά 33,5 μονάδες υψηλότερα από το 2010 και το πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου, ενώ υψηλή παραμένει στην Αττική, την Ήπειρο και την Μακεδονία.


Από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα και αυξήθηκαν κατά 245.021 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012 (αύξηση 22,8%) και κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2013 (αύξηση 0,9%).

Το σύνολο των απασχολουμένων είναι 3.568.186 άτομα, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 270.766 άτομα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο πέρυσι (μείωση 7,1%) και κατά 28.650 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο εφέτος (μείωση 0,8%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.358.649 άτομα και αυξήθηκε κατά 2.287 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012 (αύξηση 0,1%) και κατά 5.300 άτομα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2013 (αύξηση 0,2%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σημαντικά υψηλότερο (31% τον Φεβρουάριο εφέτος από 25,7% τον Φεβρουάριο 2012) σε σχέση με εκείνο στους άνδρες (24,1% από 19%).

Ηλικιακά, η ανεργία είναι μάστιγα για τους νέους 15- 24 ετών (64,2% τον Φεβρουάριο εφέτος από 54,1% τον Φεβρουάριο πέρυσι), ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις είναι άνεργοι και στις πλέον παραγωγικές ηλικίες των 25- 34 ετών (36,2% από 29%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (23,7% από 18,5%), 45- 54 ετών (20,2% από 16,3%), 55- 64 ετών (16,7% από 11,9%) και 65- 74 ετών (8% από 3,8%).

Στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, την πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (28,7%) καταλαμβάνουν η Αττική (από 23,1% τον Φεβρουάριο 2012), η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (από 23,7%) και η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (από 21,5%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (27,8% από 23,3%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (23,6% από 18,9%), η Κρήτη (23,3% από 20,2%) και το Αιγαίο (19,8% από 12,7%).
 ΠΗΓΗ:enet.gr

Φεύγουν μέσα στον Μάιο 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι – Μετά από συγχώνευση ΔΕΚΟ οι περισσότερες απολύσεις



Συγχώνευση στην αμυντική βιομηχανία “βλέπουν” ως λύση στην κυβέρνηση
- Οι εργαζόμενοι σε ΕΑΒ – ΕΑΣ και ΕΛΒΟ μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο 
- Η λίστα με τους οργανισμούς που καταργούνται και οι υπάλληλοι απολύονται 
- Με εντολή Σαμαρά μπαίνουν άμεσα τα πρώτα λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου
Είναι μνημονιακή υποχρέωση. Πρέπει να υπάρξουν άμεσα, μέσα στο Μάιο 2.000 απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων.

Μπορεί να υπάρχει μια δεξαμενή υπαλλήλων σε φορείς και οργανισμούς που ήδη έχουν επιλεγεί, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.000 ατόμων μόνο από αυτούς.

Έτσι πολλοί μιλούν για συγχώνευση των αμυντικών εταιρειών του Δημοσίου όπου υπηρετούν περίπου 2.650 υπάλληλοι.

Επί της ουσίας πολλοί προσανατολίζονται στην ενοποίηση, διοικητικά τουλάχιστον των ΕΑΣ, της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ, ώστε να υπάρξει μείωση προσωπικού.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση περισσοτέρων από 1.000 θέσεων καθώς τόσες είναι οι διοικητικές θέσεις στις τρεις ΔΕΚΟ.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην ΕΑΒ 1.350 άτομα, άλλα 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ.

Ωστόσο η συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών δεν είναι η πλέον απλή υπόθεση. Θα χρειαστεί χρόνος και φαίνεται ότι δεν είναι η λύση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή.

Έτσι το ... μπαλάκι γυρίζει πίσω στα ιδρύματα και τα κέντρα ερευνών που ήδη έχουν επιλεγεί.

Η λίστα με τους προς κατάργηση φορείς απ' τους οποίους θα προκύψει και το προς απόλυση προσωπικό περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, το Κέντρο 
Ερευνών για θέματα Ισότητας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τον Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων περιοχών της Αττικής, το κέντρο πρόληψης και θεραπείας του Διαβήτη, το εθνικό ινστιτούτο εργασίας κ.α.

Οι οργανισμοί αυτοί σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να καταργηθούν άμεσα.  

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ρωσία: Έκρηξη σε τρένο με χημικά



Οι αρχές ανακοίνωσαν, ότι η έκρηξη σε εμπορευματικό σιδηροδρομικό συρμό ο οποίος μετέφερε χημικά και πετρελαϊκά προϊόντα, την Πέμπτη, προκάλεσε την εκτόξευση τμήματος ενός βαγονιού του σε κτιριακό συγκρότημα στην νότια Ρωσία, τραυματίζοντας 27 ανθρώπους, από τους οποίους οι 13 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή ερευνών ανακοίνωσε πως 69 εμπορευματικά βαγόνια που μετέφεραν χλωριούχο νάτριο, βενζίνη, άλλα καύσιμα, προπάνιο και εμπορεύματα, εκτροχιάσθηκε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε στον συρμό κοντά στον σταθμό Μπελάγια Καλίτβα, στην περιοχή Ροστόβ στον Ντον, σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. νοτίως της Μόσχας.

"Η έκρηξη έστειλε ένα τμήμα ενός βαγονιού στον τοίχο του έκτου ορόφου ενός συγκροτήματος κατοικιών", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επιτροπή. Οι αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή ερευνών για να διαπιστωθούν τυχόν εγκληματικές αμέλειες και παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νέα συνάντηση κοινωνικών εταίρων για ΕΓΣΣΕ



Σε νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, με τη συμμετοχή και του ΣΕΒ, καλεί η ΓΣΕΕ, μετά και το σημερινό ραντεβού. 

Παρά την έλλειψη ελευθερίας στις διαπραγματεύσεις, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι θα επιδιώξει την διασφάλιση του επιδόματος γάμου. 

Όπως αναφέρει το συνδικάτο: "Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 9/5/2013 η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ (ο ΣΕΒ δεν προσήλθε) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Με δεδομένη την έλλειψη ελευθερίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ,για την οποία αποκλειστική ευθύνη φέρουν κυβέρνηση και τρόικα που κατήργησαν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της ΕΓΣΣΕ και την καθολικότητα ισχύος της, η ΓΣΕΕ επιμένει και διεκδικεί την υπογραφή Σύμβασης που θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια δικαίου στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και θα σώζει ότι η κυβέρνηση δεν κατέστρεψε κάνοντας πράξη τις μνημονιακές επιταγές. 

Μπορεί οι εργοδότες με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ να μην προσεγγίζουν το οικονομικό αίτημα της ΓΣΕΕ ,έχουν όμως τη δυνατότητα και την υποχρέωση να συμφωνήσουν στη διασφάλιση του επιδόματος γάμου και μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί το επιχείρημα των μνημονιακών εντολών.

Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία να μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι του οποίου δεν προσήλθαν σήμερα παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση ,μια στάση για την οποία ο ΣΕΒ είναι υπόλογος στους εργαζόμενους που καθημερινά πλήττονται από τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας. 

Η Συνομοσπονδία παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ Θα συνεχίσει τον αγώνα για την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, της αποκατάσταση της μετενέργειας, της αντιμετώπισης του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας". 

ΣΕΒ: Δεν ενημερωθήκαμε για τη συνάντηση

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ, από το Γραφείο Τύπου του ΣΕΒ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

"Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ επικοινώνησε προσωπικά τη Μεγάλη Τετάρτη με τον κ. Παναγόπουλο ζητώντας 3ήμερη μετάθεση της συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων, δεδομένου ότι τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 πραγματοποιείται η Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Συνδέσμου. 

Ενώ, λοιπόν, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδειξε απόλυτη κατανόηση, την παραμονή το βράδυ ο ΣΕΒ ειδοποιήθηκε -από τρίτους- ότι η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 9/5 το πρωί. 

Αυτά ως προς τους λόγους της απουσίας του ΣΕΒ σήμερα". 
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr